- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #12865 üzenetére
Ma se volt nyugton. Tegnaptól maradt burgonyapürét hambuciban dolgoztam be. Annuska receptje szerint.
-
fradi81
veterán
válasz
Tibicsucsu #12866 üzenetére
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #12762 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #12762 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #12763 üzenetére
Én még rossz olasz lisztet nem próbáltam.
Bármilyen márkájú Manitoba liszt, Barilla lisztek(teljes kiőrlésűt nagyon szeretem), Caputo lisztekből bármelyik. Amiből pizzat lehet sütni, abból kenyeret is.
Az általános lisztek fehérjetartalma 9-10 szokott lenni, ami ennél magasabb abból nagyon jó kenyerek/pizzak tudnak sülni.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #12762 üzenetére
És ebből van 2020-as verzió is.
Nagyon rákaptunk... De fullra megérte.
Fontos! Hűtőtáskát vigyél magaddal! Jót!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #12750 üzenetére
Üdv,
Semmiképp ne gyere haza üres kézzel, én imádok az olaszoknál vásárolni, nagyon sok minden olcsóbb és jobb minőségű, mint itthon.
Mindig megnézem az aktuális újságokat: Lidl, Aldi, Cadoro, Coop-ban is érdemes körülnézni. Mindenhol szoktak lenni nagyon jó akciók.
Menj végig a sorokon, és nézz meg mindent. Olasz olívaolajat most nem biztos, hogy találsz, ősszel van a szüret és utána szokott inkább lenni. Amit MrSealRD berakott képet azokat tudom javasolni.
-
fradi81
veterán
válasz
Tibicsucsu #12750 üzenetére
Szia
Van egy fb csoport ahonnan rendeltem múltkor így olaszból, édesség, ital, kávé, nagy a választék amit itthon nem kapni, hámozott paradicsomból rendeltem többet pizzához, 2,5kg-os 3 euro. -
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #12750 üzenetére
Ez 2021- ben volt a portéka amit elhoztunk. Mindig megnéztük az árát, közelítőleg átváltottuk, meg az összetevők alapján döntöttük el, hogy mit hozunk el.
Ebből néhány dolog ajándékba ment. Mindennel elégedettek voltunk... -
lumpy92
aktív tag
válasz
Tibicsucsu #12750 üzenetére
Pisztácia krèm.
-
bugizozi
őstag
válasz
Tibicsucsu #11868 üzenetére
Köszi, nem is tudtam, hogy van az Aldiban is
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #11859 üzenetére
Olyan pisztáciakrémet vadásztam, de nem volt mikor mentem...kiírva sem. Ezek szerint létezik a yeti, csak én nem láttam. Van remény.
Milyen? Jónak tűnik?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #11819 üzenetére
Köszönöm a hasznos infókat!
Nekem az Artizan pekseg "sajat" lisztje jott be eddig a legjobban.
Valóban nem rossz, időnként szoktam használni, de nekem a korábbi jobban bejött, amikor még nem volt Király Rolandhoz köze.Szoktam keverni a kovaszba es a kenyerbe is Csoroszlya koves malmi lisztet is de azzal ovatosan kell banni.
A köves malmok lisztjei nem úgy "viselkednek", mint a hengermalmok lisztjei, nehéz őket kiismerni, de azért szeretem őket, és a kovász is.Csoroszlya lisztekkel is fogok tenni egy próbát.
Nem voltam meg ott, de a Nagymezo utcaban van a Kiskovasz pekseg es lehet kapni
Ma beszerzésre kerül néhány különleges darab.
Czellit is probaltam, neha veszek Szabo lisztet,
Szabó lisztet már rég ki szeretném próbálni, de panaszkodtak rá, hogy bogaras, és sajnos most a Garat lisztekkel is ez a bajom. -
modflow
veterán
válasz
Tibicsucsu #11804 üzenetére
Hétvégén beolajoztam szépen az ujjammal, sütőben 250 fokon megsütöttem.
Nem kicsit füstölt... attól féltem, ki ne gyulladjon.
Nagyon brutál volt.De egész jó lett. Olyan lett, mintha valami kérget csináltam volna rá.
Majd otthon lefotózom. -
modflow
veterán
válasz
Tibicsucsu #11790 üzenetére
Én kifejezetten azért vettem, hogy kint tűzön tudjak grillezett, sütni.
A két szélén a fekete valami nem jöttv ugye le, mert a tűz ugye középen volt és a szélein nem úgy érte.....
De ha elkezdenék rajta húst sütni, és az A fekete lejön, akkor az a porszerű fekete cucc mind a húson lesz és nem biztos hogy jó megenni...
-
attiati
veterán
válasz
Tibicsucsu #11531 üzenetére
Köszi a tippeket, ki fogok majd még próbálni pár pékséget.
Egyébként az ár érdekes kérdés, mert eddig egy csomó kenyeret eldobáltam.
Most a kovászos kenyeret több napig frissen lehet enni, amíg el nem fogy.
Így a legdrágább kovászos kenyér is ugyanott van, mint a közepesen drága sparos / lipóti pékséges kenyér.#11532krizmo_
Ma az Artisan előtt giga sor állt.
Hozzájuk egyértelműen az alakor miatt megyek. -
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #11266 üzenetére
Ha szabad, én nagyon szeretem a hurkát benne sütni savanyú káposzta ágyon. Receptet a neten találtam.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Tibicsucsu #11266 üzenetére
Szia! Kaptam egy régebbi Dr.Oetker könyvet (antikváriumos), ami csak a római tálról, annak használatáról, receptjeiről szól. Abból készítettem az alábbi receptet.
A hús nagyon jó lett, bár a karaj nekem még így is száraz picit, én bbq szósszal ettem. A körítést nem igy csinálnám (köret külön sütött krumpli volt). A tálban a hússal eggyütt készült gomba nekem nem ízlett (másnak igen), a hagymát meg kidobtam belőle. Gond volt, hogy a hagymát a gombától csak nagyjából tudtam elválasztani.
Ha legközelebb csinálom eltérek a recepttől. A hús jó így, hagymákat csak félbevágva rakom mellé (tálban alulra), a gombát beleteszem és teszek mellé még valamilyen zöldséget (répát?). A tejes felöntést meg elhagyom. Bár a hús tényleg pazar lett, szerintem a tej nélkül is az lesz, viszont a körítést jobban tudom majd hasznosítani.
Na majd alkalomadtán írok még a témában, ezt a könyvet most próbálgatom majd. Meglepett, de örültem neki, hogy még leveseket is írja, hogy lehet benne készíteni, ez is tervben van. -
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #11016 üzenetére
Köszi.
-
bugizozi
őstag
válasz
Tibicsucsu #11011 üzenetére
Gyönyörű
-
fradi81
veterán
válasz
Tibicsucsu #11011 üzenetére
Szép, ennyire kinyíló kenyeret még nem csináltam, milyen lisztből készült?
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #11011 üzenetére
Nagyon szép lett, gratula.
Én ott hagytam őket, Evike segített a kovász ügyben, aztán Gábor kovászos kenyerét sütöttem és vérig volt sértve, hogy nem az náluk ajánlott francia kenyeret sütöttem és továbbiakban már nem is válaszolt a kérdéseimre. Tiszta demokrácia van ott. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10845 üzenetére
Szép kenyérke, és a kiflik is csodásak! Szépen nyílt, helyes fülecskéje lett.
Biztos ropogós lett a héja, a belseje pedig puha. Mennyit hűtőzött?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10773 üzenetére
Előbb pihend ki a nyaralást!
Köszönöm szépen!
Sima vízzel fújtam le őket.Ebből a mennyiségből 9 db 110 grammos kifli lett.
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #10708 üzenetére
Gábor a házi pék videójában van. De elég macerás a vajat két sütőpapír közt kinyujtani majd hűtőbe dermeszteni.
Én is a leveles túrós batyut kedvelem.
Olyan ritkán sütjük, hogy akkor veszek egy jobb fajta feltekert rúd leveles tésztát és 6 felé vágva megtöltöm és mehet a sütőbe. Vagyis van a fagyban mindig tartalék. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10708 üzenetére
Próbálkoztam én is a leveles tészta egyszerűsítésével, de nem lett az igazi egyik gyorsított recept sem, általános megfigyelhető volt, hogy a tészta "elkocsonyásodott" néhány helyen, amit nagyon nem szeretek.
A kepen a te csigaid vannak?
Igen.Itt kísérleteztem a fagyasztással.
Mi a befejezo mozdulat a csiganal? kinyujtas, vajjal lekenes, ra kakao+porcukor, osszegorgetes szeleteles?
Pont ilyen sorrendben. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10701 üzenetére
A legegyszerűbbet is hajtogatni kell háromszor, hiszen ettől lesz leveles, viszont nagyon jól fagyasztható, a kakaóscsigák egy részét kisütöttem, a másik része pedig ment a fagyasztóba és pár hét múlva lett kisütve.
Úgy szoktam, hogy este feletetem a kovászt, majd másnap összedagasztom a tésztát, ezt követően 30 percenként hajtogatom(összesen háromszor), és a köztes időben visszateszem a hűtőbe, a tészta mindig hűvös kell, hogy legyen, mert ha a vajréteg elkezd olvadni a tészta beszívja.
Az összeállítás utáni kelesztés nekem ~5 óra szokott lenni max. 27 fokon, ennél magasabb hőmérsékleten nem szabad keleszteni, mert a vaj megolvad, majd elszívja a tészta, és ezáltal a leveles tészta átalakul egyszerű kelt tésztává. -
fradi81
veterán
válasz
Tibicsucsu #10701 üzenetére
Rg konyhája leveles tésztájánál kellene egyszerűbb megoldás? Nekem is, ebből kísérletezés lesz
Már egy köztes megoldás is adhat hasonló állagot.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10478 üzenetére
Saját receptet használok.
De ez is jónak tűnik. Jelentkezz ebbe a csoportba: Kovászlabor, itt biztos, hogy jó és kipróbált recepteket találsz.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10426 üzenetére
Nagyon szép lett, külön gratula a fonásoz!
Valamikor nekem is kell csinálnom, úgy megkívántam.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10393 üzenetére
Nekünk is Brikka van van mellé.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10391 üzenetére
Nem hutozted a formakenyeret?
Mostanában nem.Nekem az alap kenyereim se savanykásak, nem szeretem, ha savanyú íz érződik a kenyereken, ezért is tudom használni a sima kenyértésztát szendvicskenyérnek is.
Korábban ezt a receptet készítettem el, nagyon bevált: Szendvicskenyér készítés kovásszalCroissant az nagyon izgatja a fantaziamat de nagyon melosnak hangzik!
Valóban melós kicsit, és nem 1 nap alatt készül, de nagyon megéri.Graef őrlöd van, jól láttam?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10387 üzenetére
Bedagasztottam 2 kg lisztet kenyérnek, amiből leválasztottam 1kg tésztát, formáztam és egy vajjal kikent formában kisütöttem, alaposan megszoktam kenni vajjal a kelesztés előtt, és akkor is amikor kisült, nagyon jól elszívja a vajat, és nagyon finom lesz.
Egyebkent tartozol meg egy kovaszos kifli recepttel
Mostanában semmire se jut időm, de majd igyekszem pótolni, miután kikísérleteztem a megfelelő kifli receptet.
Croissant próbáltad már? Biztos ízlene a gyerkőcöknek.
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #10379 üzenetére
Én is az előtésztához ami 150gr abba 100gr a tk rozsliszt a tobbi bl80-s. Tenyleg jobb az ize. Amit linkeltem abba is van.
-
válasz
Tibicsucsu #10342 üzenetére
Öntsd egy lábosba és kezd el forralni. Be fog sűrűsödni, intenzív íze lesz, ahogy elpárolog belőle a víz A hagymákat is benne hagyhatod és akár egy botmixerrel bele is pürésítheted. Az is sűríti. A végén sokkal kevesebb, de sűrű szaftot kapsz, amit használhatsz úgy is, de felöntheted kis tejszínnel is, akkor könnyedebb lesz, ha nagyon erős az íze.
-
Madoc
veterán
válasz
Tibicsucsu #9136 üzenetére
Kattints a linkjére, ott van minden.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #7721 üzenetére
Nagyon szívesen!
A hidratáltságon folyton módosítok, sokszor függ a liszttől is, hogy mennyi víz kell neki, van hogy kevesebb, van hogy több, ezt érzem, amikor dagasztom. Mindig 100%-os hidros kovásszal dolgozom, tehát ugyanannyi víz és liszt kerül etetés során a kovászhoz.
A burgonyát mindig laminálás során adom hozzá(ráreszelem a tésztára), így nem módosít a szerkezetén, szellős tud maradni, ha belekeverem, akkor tömörebb lesz.
Ez így szokott kinézni(ez most cheddar és jalapeno, de szemléltetésnek jó lesz):Összedagasztom a tésztát a só nélkül, és 1 órán át pihentetem (fermentálom), ha letelt az 1 óra hozzáadom a sót is, és ismét 1 órát hagyom kelni, olajjal kikent tálban, fóliával letakarva. Ezt követően szoktam kinyújtani (laminálni) a tésztát, és megszórom magvakkal, krumplival, tormával, aszalt paradicsommal, hagymával stb... Majd "feltekerem" és 40 - 60 percenként (melegtől függően) hajtogatom még kétszer.
Csaladellatos KBL-t probaltad mar vagy csak a Garat?
Nem próbáltam a Családellátós liszteket, de akik használják, azok meg vannak vele elégedve. Itthonról többnyire Garat liszteket használok, illetve az Artizán BL 80-as kenyérlisztjét szeretem még nagyon, ha néha napján eljutunk oda, akkor mindig szerzek néhány kilót, Isteni kenyerek sülnek belőle.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #7688 üzenetére
Elnézést kérek, uram!
Teljesen jogos a felvetés.
"Egyebkent kb milyen melyen vagod be a kenyereidet?"
Kb. 1 cm mélyen 45 fokos szögben."Es milyen liszttel eteted a kovaszod?"
Akkor megy a legjobbat, ha Garat KBL100-at vagy Manitoba lisztet kap, de nagyon szereti a KBL200-at és az olasz ősbúzás liszteket is. Nem tagadom nagyon el van kényeztetve, de meg is hálálja."Ez is megint olyan szep!"
Köszönöm szépen!Recept a képekhez:
Édesburgonyás kovászos kenyérHozzávalók:
- 600 g Garat KBL 100 vagy bármilyen sima BL80-as liszt
- 400 ml víz (rutintalanabbak 350 ml vízzel próbálkozzanak)
- 180 g 100%-os hidratáltságú kovász
- 12 g só
- 1 kisebb édesburgonyaElkészítés:
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, ezt 1 óra fermentálás követte, majd hozzáadtam a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem. 1 óra elteltével lamináltam és ráreszeltem egy kisebb főtt édesburgonyát aztán 50 percenként 2-szer hajtogattam.
Megformáztam, és kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és ment a hűtőbe kb 12 órára(többet is hűtőzhet, akár 24 órát is, 4 fokos hűtőben). A hűtőből kivéve sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe a vaslapra.
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 30 percig sütöttem. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6485 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6449 üzenetére
Üdv,
Gondolom előfőzött lehetett. Használtan már Aldisat. Én úgy szoktam készíteni, hogy kevés fűszerolajon megpirítom és felöntöm dupla mennyiségű vízzel/alaplével, de ha nem puhult meg, akkor teszek hozzá még.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6213 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6213 üzenetére
Szoktam sütőpapírt tenni a kenyér, és a pizza alá is az egyszerűbb mozgatás miatt, egyáltalán nem gáz, halványan látszanak a csíkok....nagyon jó a hőleadása. Ha nem felejtem el majd lövök képet arról, hogy mennyire látszik.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #6052 üzenetére
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6048 üzenetére
Szépséges. Biztos nagyon finom lett.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #5715 üzenetére
Üdv,
A Lehel piacon szokott lenni a halasoknál, de ma voltunk Aldiban/Lidlben, és mindkét helyen láttam.
-
#75501312
törölt tag
válasz
Tibicsucsu #5298 üzenetére
100% tapasztalat.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #5128 üzenetére
Tulajdonképpen bármiben keleszthetsz, aminek megfelelő az alakja, főleg ha ruhát is használsz bele. Ha valamilyen természetes, nedvszívó anyag (nád, fapép), akkor is nedves lesz a ruha nálam is, hidratáltságtól függ, hogy mennyire. Egy időben vadásztam az olyan vesszőből fonott kosarakat, amiben lehetne keleszteni, főleg a minta miatt, de nem találtam olyat, ami méretben és formában is stimmelne.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #5126 üzenetére
Szűken, de tán elég. Most nincsenek itt a melóban a szakajtóim
, de megtaláltam a neten. Ilyen mennyiségekkel kb. fél kilósokat sützs, ha jól számolom. Ez a félkilósom (23*12*7 cm). Nem tudom milyet nézel, de én a helyedben meggondolnám a fapápet a nád helyett. (Én ilyet Alin nem találtam. Egy német cég gyártja a Brotformen, de onnan mocsok drága, belföldi forrás meg asszem csak az, amit linkeltem. Talán még a Sütőlapát Bt., de ritkán van náluk, a járvány alatt meg nem szállítottak semmit, most nem tudom mi a helyzet.) Könnyebben kijön belőle a tészta, ha nem használsz ruhát. A nád közötti kis résekbe bele tud ragadni, ha nem lisztezed eléggé, vagy maga a tészta is ragacsosabb (pl. rozs). Ruhát általában használok, kivéve ha direkt azt szeretném, hogy rajta legyen a minta.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #5119 üzenetére
Nem gáz, van nekem is Aliról. Ha rendelsz, a mértere nagyon figyelj. (A kicsik az olcsók, de azok tényleg nagyon kicsik.) Sokkal nem lesz olcsóbb, de azért lesz különbség. Ha megjön, érdemes 100 fokos sütőbe tenni fél-egy órára, fertőtleníteni. (Én egyébként minden sütés után a "maradékhővel"
szárítom ki. Sütőben a vastál még órák után is elég meleg, majdnem forró, csak addig várok míg 100 fok köré lemegy a hőmérséklet és akkor teszem be a szakajtót.)
-
#75501312
törölt tag
válasz
Tibicsucsu #5086 üzenetére
Nagyon örülök. Nem sütöttem eddig rendszeresen, de úgy tűnik sosem csináltam jól. Ez most nagy siker.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #5077 üzenetére
Nekem ilyen van, amazonos vadállat, 13,5 kilós.
A kisütve 1,5 kilós kenyér kényelmesen elfér benne.
-
válasz
Tibicsucsu #5079 üzenetére
A Tesco-s piros zománcozott és múltkor láttam 40%-al leárazva, így volt kb. 8.000. Azt esetleg nézd meg, mielőtt átveszed ezt.
-
arcsin
senior tag
válasz
Tibicsucsu #5079 üzenetére
Nekem ránézésre azon kívül hogy fekete, ugyanolyan rücsisnek tűnik a csibós meg az ikeas, de ha van/nincs zománc akkor hiszek neked.
-
arcsin
senior tag
válasz
Tibicsucsu #5077 üzenetére
Amúgy mivel tud többet a csibós mint az IKEA-s 7 ezerért többért?
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #5073 üzenetére
Nálam ha hűtőben van, akkor vagy nagyon rövid ideig (csak épp hogy meghűljön) vagy elég hosszan 12+ órát. Úgyhogy én mindig azonnal sütöm, nincs a pulton, csak addig, amíg bemetszem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #5073 üzenetére
Attól függ.... ma pl. kivettem lapátra borítottam, bevágtam és egyből ment is a sütőbe, semmi időt nem töltött a pulton. Viszont, ha úgy látom, hogy még kelnie kell, akkor szobahőmérsékleten hagyom egy ideig, amíg megkel szépen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Tibicsucsu #5010 üzenetére
Passz. Én általában csak leturmixolom, aztán felkenem kenyérre.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4894 üzenetére
Hááát, tapasztalattal.
Van még ez az úgynevezett ujjpróba. Megnyomkodod (megbököd
) a tésztát, és figyeled: ha egyből visszaugrik és nem marad ott az ujjad nyoma, akkor még nem kelt meg. Ha egyáltalán nem ugrik vissza, csak mélyen ott marad a nyoma, akkor túlkelt. Ha lassan visszaugrik, és egy picit látszik a nyomkodás nyoma, akkor jó.
Az a baj ezzel, hogy nem 100%, ráadásul hűtős kelesztésnél nem is igazán használható.
Én általában sokáig elhúzom az első kelesztést (akár 5-6 óráig), és nagyon lerövidítem a másodikat (30 perc, 1 óra), vagy eleve hűtőben megy a második, nagyon hidegen 2-3 fokon, mert ilyenkor csak addig kel, amíg lehűl, ilyen hidegben szinte teljesen leáll a folyamat, így nem kel túl. -
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4885 üzenetére
Köszi.
Lenmag ment bele.
Nagy lábast vettem, igen. Igazából ilyet szerettem volna: Challenger Bread Pan, de az ára is húzós és a szállítással együtt már aranyárban lett volna, úgyhogy maradt az alternatíva. Így legalább nem kell centizni a kisebbekkel, a másfél kilós is simán belefér, szerintem még a 2 kilós is menne, de akkorát még nem sütöttem.Egyébként szerintem is egy picit alulkelt.
krizmo: korábban már olvasgattam erről, amit a videóban mutat, nem is szoktam mostanában egy hosszú bevágással sütni, inkább 2-3 vágást ejtek, picit átlósan, ilyesmit. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #4885 üzenetére
Kissé alulkeltnek tűnik, valamint a nagy lyukak a bemetszés miatt is lehetnek, érmes megnézni ezt a videót: [link].
Egyébként, külsőre nagyon mutatós darab. -
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4882 üzenetére
A nő videóit ne vedd alapul, más/jobb liszteket használ, plusz neki már benne van a kezében, amit mi csak gyakorlunk.
Ha gondolod, nézegesd Trevor J. Wilson videóit is, ő inkánn instagramon posztol, bár mostanában ott sem aktív, de korábban sokat írt, érdekes dolgokat, és a videói is jók, sok a formázós. Az még segít a feszességen, ha miután betetted a szakajtóba, a két szélét egymás felé húzod. Pár hónapja én is csináltam egy összevágott videót, pár dolog ebben is látszik.
Sokáig én is jénaiban sütöttem, meg egy mázas fedeles tálban, aztán beruháztam egy öntöttvas lábosra, amazonról rendeltem, konkrétan ezt. Azóta csak ebben sütök, nagyon szeretem. (Annyi, hogy kellett vennem egy komolyabb hőálló kesztűt, mert a simában nem tudom átemelni a pultra, mert átforrósodik, a szilikont meg nemes egyszerűséggel megolvasztotta, pedig csak a fülét fogtam meg.)
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #4882 üzenetére
Szerintem, inkább alacsonyabb kb. 60-65%-os hidratációval próbálkozz, amíg ráérzel a dolgokra, úgy könnyebb elsajátítani a technikàkat, én is úgy kezdtem. Minél több vízzel dolgozol annál nehezebb.
A kovászod milyen arányba eteted, amúgy? -
#75501312
törölt tag
válasz
Tibicsucsu #4849 üzenetére
Woah, hát én nem sütöttem még kovászos kenyeret, de lehet ezek után nem is fogok. Ez a videó nagyon durva.
Sima élesztős kenyérnél van értelme hajtogatásnak vagy valami hasonló bánásmódnak?
Mert én barbár módon csak összekeverem az összetevőket és 2x kelesztés után be a sütőbe. Igaz nem is emelkedik meg annyira, mint szerintem kellene. -
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4849 üzenetére
Ez egy jó videó (instagramon is fenn van fullproofbaking néven, érdemes nézegetni a posztjait). Azt tudni kell, hogy az amerikai lisztek több vizet vesznek fel, mint amit Európában kapni, illetve ez a nő nagyon erős lisztekkel dolgozik (promózza is őket), azért csinál 80+% vízzel tésztát. Instagramon több posztja szól arról, hogy hogyan tudod megállapítani, hogy mennyi vizet vesz föl egy liszt, és hogy érdemes visszavenni a vízből, ha nem olyan mint az övé.
Szóval simán lehet, hogy azért tapadt, mert sok volt a víz, vagy még kelhetett volna, vagy túl savas volt a kovász.Egyébként meg gyakorolni kell, és egy idő után menni fog. (Illetve mikor formázáskor behajtod a széleit, és látod hogy maradt rajta liszt, akkor kicsit lesöpörgeted.) Nem tudom, hogy troksered van-e (lehetőleg fém), mert az sokat segít formázáskor is. Én is sokáig úri huncutságnak gondoltam, de tényleg könnyebb azzal dolgozni.
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4846 üzenetére
Hát a fene tudja... Alulkeltnek nem mondanám, az a pár nagyobb bubi inkább formázási "hibának" tűnik (kicsit több liszt került oda). De igazából túlkeltnek sem látszik. Simán lehet, hogy nem volt elég feszes a tészta, és ezért terült. Az látszik a bemetszésnél is, hogy nem tudott nyílni.
Egyébként szerintem igazán nincs ezzel a kenyérrel gond. Oké, nem nyílt hatalmas nagyot, de olyan apró nünaszokon múlik a kovászos kenyérnél sok minden, hogy nehéz így képről eldönteni. -
freaghill
őstag
válasz
Tibicsucsu #4846 üzenetére
Annyira nem értek hozzá, de nekem alulkeltnek tűnik a kenyér, de a többiek megmondják
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4838 üzenetére
Nem kelt túl? A másik meg, hogy a királybúza elég terülős (kb. mint a tönköly), érdemes visszavenni a vizet, lehet hogy csak emiatt lett lapos. Próbáld meg keverni BL-80-nal és/vagy tényleg kevesebb víz.
-
#73959936
törölt tag
válasz
Tibicsucsu #4838 üzenetére
szvsz. mégha az arányok rendben is vannak talán, a legtöbb a jó erős, érett kovászon múlik.
Valamint a mesteri hajtogatáson, ja és persze a kelesztési időn is. -
freaghill
őstag
válasz
Tibicsucsu #4838 üzenetére
Kovászt frissítetted használat előtt? Ha igen mennyire növekedett meg?
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4398 üzenetére
Én arra az Aliról rendeltem egy párszáz forintos darabot. 300 fokig mér. Kb. ugyanazt mutatja, mint az IKEA-s, annyi, hogy lassabban kúszik fel a mutató. Az egész pár centis, igazán pontosan úgysem lehet látni, de közelítőnek jó.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #4398 üzenetére
Azt is lehet vele mérni, tökéletesen jó rá, én is használom erre.
Mágneses így rá tudod tenni a sütőre és csak belógatod a végét. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #4386 üzenetére
smokeresek ezzel tolják: [link]
-
Essejó
veterán
válasz
Tibicsucsu #4378 üzenetére
Itt keresgélj. [link]
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #4340 üzenetére
Autolizálást elhagytuk... Igazából inkább fermentálás van. Megmondom őszintén, hogy 2 irányvonalat látok. Van egy racionális vonal, aki józanul és a praktikum mentén gondolkodik és van egy másik vonal, akik szeretnek művészkedni.
A művészek örömet lelnek abban, hogy bonyolítják elnyújtják a folyamatot minden különösebb eredmény nélkül...
Én inkább a racionális vonal felé húzok. Tehát olyan műveletet nem akarok aminek nincs értelme. Ráadásul most nyáron minden folyamat nagyon gyors a meleg miatt...
Szóval amikor a kovász már jó fickós, akkor bedagasztom a liszttel és a vízzel. Fermentálás 1 órán át. Ezután adom hozzá a sót, és jól összegyúrom. Ezután 30 percenként hajtogatás összesen 3 alkalommal. Ezután formázom és szakajtózom. Kb 1-1,5 óra és megy a sütőbe. Most melegben úgy fut a kovász mintha oroszlánok kergetnék...vigyázni kell, nehogy túlkeljen. -
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #4333 üzenetére
Sokféle jó liszt van. Nem kell törvényszerűen királybúzát használnod a jó kenyérhez... Pásztóit sokan dicsérik. Legutóbb nekem csalódás volt...
A vízzel csak akkor legyél bátrabb ha "profi" vagy... Csak viccelek...de nem tudom kihagyni, hogy ne utaljak vissza egy korábbi szálban amiben a takony tészta volt a hozzáértés mértékegysége... Nem, egyáltalán nem az.
A legtöbbször 60%-os aránnyal szoktunk sütni, ha neked is jó maradhatsz nyugodtan. Jól lehet vele dolgozni. De pl én a múltkor csináltam egy 70%-ost és az már elég folyékony.
Én csapkodni nem szoktam... Hajtogatni viszont igen... Hűtőzni sem...bár sokan csinálják..tervben van, hogy kipróbálom.
Attól függ mi a célod. Ha akarsz egy fix receptet ami bevált akkor használd azt. Ha szeretsz kísérletezni akkor vágj bele módosításokba. De egyszerre csak 1 dolgon változtass, mert nem biztos, hogy tudni fogod mi volt a baj, ha sok a módosítás. -
arcsin
senior tag
válasz
Tibicsucsu #4255 üzenetére
Nem szoktam túlbonyolitani, kettönkre elegendő cs.combot (3-4 felső) aláeteszek plusz sok sok zöldséget, füszereket kész. Nekem volt hozzá receptkönyv is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Tibicsucsu #4255 üzenetére
Én már több, mint egy évtizede nem használtam a római tálat. Viszont ami rémlik, hogy legutóbb sörös kacsát csináltam benne, és baromi jó lett. Esetleg ilyen irányba keresnék, pl: [link]
-
kmarci25
veterán
válasz
Tibicsucsu #4143 üzenetére
Csaladellato.hu, gondoscekker.hu Innen tudsz rendelni jó liszteket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Tibicsucsu #4143 üzenetére
Úgy tudom az ilyen agyagos cuccokat előtte be kell áztatni, különben szétrepednek. Van itthon, de a jénai jóval kevésbé macerás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest