- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Netfone
Hirdetés
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Gondolom, hogy akivel nincs baj, annak nem szeretnél üzenetet adni. Ezért érdekes a belépés módja.
Az Application.UserName visszaadja, hogy éppen ki az aktuális felhasználó. Miután ez egy megosztott fájl, ezért ez a felhasználó név a Windows név lesz. Ezeket a neveket kellene párosítani a felhasználók munkalapon használt neveihez. Így már lehet keresni a hozzá tartozó információkat.
A minta makró, amit a Thisworkbook kódlapjára kell bemásolni:Private Sub Workbook_Open()
If Date < DateSerial(Year(Date), 8, 1) Then Exit Sub ' ha aug. 1 előtt vagyunk nem kell semmit tenni
Dim cl As Range,szemely As String
szemely = Application.UserName
Select Case szemely
Case "Név1" 'a belépő windows neve
szemely = "jóska" ' a belépő táblázat beli neve
Case "Név2"
szemely = "pista"
'...felsorolod a további név lehetőségeket
End Select
'vagy
' a belépők windows és táblázatbeli neve a hivatkozott tartományban van, elől a windows név
' pontos legyen mindkét név beírása a tartományba'
szemely = Application.VLookup(szemely, Sheets("Munka1").Range("A2:B20"), 2, 0)
'eddig tart a belépő azonosítása
Set cl = Sheets("Munka1").Rows(6).Find(what:=szemely, LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole)
If cl Is Nothing Then
MsgBox szemely & " nem szerepel a felhasználók között!", vbCritical
Exit Sub
Else
If cl.Offset(-4, 0).Value < 0.7 Then
MsgBox szemely & " még csak " & cl.Offset(-4, 0).Text & " szabadságot használtál fel!"
End If
End If
End Sub
A próbához az első sort (If Date) kommenteld ki, így látni fogod hogyan működik. A dátumot átírhatod tetszésed szerint.
Én jobbnak látom a második megoldást, amikor a felhasználó nevek párosítása táblázatban van és Vlookup-pal keressük meg. Így a felhasználók változását csak a munkalapon kell átírni.
Remélem erre gondoltál.
Üdv.
-
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha makró lehet benne, akkor a Thisworkbook modul Workbook_Open eseményébe beteheted, hogy az aktuális dátum függvényében figyelmeztessen.
Ha nem lehet makró, akkor egy cellába írnám a figyelmeztetést és feltételes formázással tenném láthatóvá/láthatatlanná.
Persze figyelni kellene az aktuális felhasználó szabadság felhasználását is. A konkrét megoldás függ a személyek és szabadságok kezelésétől.
Üdv. -
Anulu79
addikt
Igen erre gondoltam. Viszont a formáummásolás nem akar működni mert mert minden cella ugyanarról az egy celláról veszi a formátumot. Aztán ha később módosítok az A és a C cellán akkor már nem jó mert az elején lévő adatoknak meg kell maradniuk.
Kicsit nehéz elmagyaráznom. -
Bozso68
őstag
Végül a www.futas.net oldalán keresztül találtam meg a megoldást.
Excel táblában levő postacímeket a Pulover's Macro Creator segítségével beírtam a honlap keresőmezőjébe, egy másikon meg már a GPS koordináta olvasható. Ezt a Creatorral visszaemeltem az excelbe, és meg is van oldva. Kb 2 sec/címmel tudok haladni.
Kb 15000 címet kell így beolvasnom. Lassan, de biztosan végezni fogok vele. -
-
Hege1234
addikt
köszönöm!
a D oszlopban lévő értéket próbálnám szűrni
összeadásnál, hogy az euró árát ne adja hozzá a forinthoza +IF-es példával próbálkozok amit írtatok
és beleírva a € -t hogy csak akkor adja össze, ha szerepel a D oszlopban
vagy erre esetleg mást függvényt kell alkalmazni? -
BEndre34
tag
Szia! Próbáltam (az elsők között), de sajnos van ahol 2, van ahol már 5 "1"-es szerepel egymás mellett és nem tudom megadni neki, hogy "n" darabig (az első egyezés utáni első üres celláig) ellenőrizze. Illetve azt se, hogy hol kezdje újra az ellenőrzést az első találat után. Ez szerintem egy összetett Excel képletnek is túl sok.
-
KaliJoe
tag
Szia Lappy,
Nem értettél meg. Nem dátumok közötti MAX-MIN értékek érdekelnek. Naponta 7 új adatom keletkezik (nem dátum típusú - sima szám), ezeket rendezem naponta egy oszlopba (7 sorba). Ezek közül kell kiválasztani az utolsó 5 oszlopot, amely már adatokkal feltöltött. Én arra gondoltam, h megkeresem az első nulla értéket (az lesz a még nem töltött nap) és az eggyel előtti és a hattal előtti oszlopok tartományát adom át a MAX függvény számára.
Tehát NEM időpontok között kell választanom, illetve MAX-MIN értékeket keresnem.
-
Geryson
addikt
És leírod kérlek a javaslatod?
Fferi50: A másik oldalon kb. 200 összeszámolandó változó van, szóval a 17 cellaérték kivonása számomra egyszerűbbnek tűnik. Ahogy írtam, most meg van írva a képlet mind a 17 kritériummal, de ha valahogyan egy tömbre tudnék hivatkozni, akkor innentől fogva azért csinosabb lenne az a SZUMHATÖBB (szerintem). Sajnos a csillag és a kérdőjel nem járható, ahhoz mind a 17 cellaértéket át kellene írnom egy programban és ha nem muszáj, akkor nem tenném.
-
Mauzes
addikt
Köszi a függvényt.
A másik output vágyam az lenne, hogy a formula azt adja eredményül, hogy az adott szám a teljes számsorozat hanyadik decilisébe tartozik. Tehát mondjuk ha a formula eredménye 8, az azt jelenti, hogy az adott szám az összes szám 70%-ától nagyobb, de 20%-ától kisebb. (azért írtam percentilist, mert gondolom decilis helyett ide elvileg bármilyen percentilist be lehet helyettesíteni) -
Köszi, nem tudtam rávenni.
Elvileg ez a AB.SZÓRÁS lenne magyarul, viszont, fogalmam sincs, hogy a "field" helyére mi kerül. Egyik adatsor az E2:E304 oszlopban van, ott vannak az E1, E2, E3... besorolások, másik sor (J2:J304) meg számokat tartalmaz (bár sok üres cella is van). Így próbálnám megnézni, hogy, az E1, E2, E3... -hoz tartozó számok szórása mennyi. Később megpróbálom még
Hmmm
-
NdrewSunix
őstag
Ez magyarul hogy néz ki? =MIN(IF(ISERROR(A1:Z100),ROW(A1:A100)))
#47911Fire/SOUL/CDNdrewSunix
Nekem úgy kellene igazából, hogy egy cellába írja be, hogy talált #HIÁNYZIK eredményt egy adott tartományban.
Ennél a hahiányziknál az összes cellát eredményül adta egy újabb óriási táblázatban. -
Hintalow
senior tag
Köszönöm, próbálkozom, bár úgy tűnik ez fixen tesz be annyi karaktert pozíciókra, amennyi be van írva, és persze nekem változó hosszúságú számértékek vannak (százezres,milliós,tízmilliós) így nem mindig ugyanannyi karakterhosszal kell dolgozni, ha ez nem lenne elég
Fferi50: köszi, megnézem azt is
-
Geryson
addikt
Köszönöm, elnéztem, de szinte semmit nem értek belőle. Nem is értem kapásból, hogy miért kombinálja a SZUM és a SZUMHATÖBB függvényt. Az utolsó példa az enyém, de mi után behozza a TÖMB-öt is, amit életemben nem használtam, teljesen elveszek. Próbáltam játszani a {} zárójelekkel egy kicsit, de nincs megfelelő eredményem. Ez amúgy a magyar Excelben is {}? Ugye arra kapásból figyelnem kellett, hogy ő vesszőt használ pontosvessző helyett a más nyelv miatt, de ezt kiszúrtam
-
Geryson
addikt
-
Geryson
addikt
Mint ahogy írtam, leegyszerűsítettem (az ide bemásoláshoz).
De valóban félrevezető, szóval akkor itt van a függvény:
=HA(SZUMHATÖBB(Forrás!C:C;Forrás!A:A;B3;Forrás!B:B;"<>VAGAS 2. GEP")=0;0;SZUMHATÖBB(Forrás!C:C;Forrás!A:A;B3;Forrás!B:B;"<>VAGAS 2. GEP")*1000)
A gondom a következő: üres eredmény esetén az egy 0-át, de így teli lesz a táblázatom nullával. Viszont ha üres stringet "" adok neki, akkor nem lesz valóban érték VISZONT az abból a cellából táplálkozó képlet nem fog működni, merthogy üres a cella. Nem tudom ez így mennyire érthető.
Hogyan lehetne azt mondani neki, hogy üres eredmény esetén legyen a cella értéke üres, viszont az eredménycellákból tovább számoló képlet
(pl.: =HA(C33="";"";N33*$V$6))
mégis tudjon számolni? A fenti képlet ugyebár a C33-ban van benne. -
Kasya
nagyúr
Hmm, pedig próbáltam a ctrl-Z-t. Lehet bekavart valami, mert most már működik. Imádom az ilyen kéretlen frissítéseket. Köszi!
A menüszalag testreszabásával az a gondom, hogy korábban erre a menüpont ott volt a felső sávban egy kis alsó nyíl képében. Most ez eltűnt.Ok, meglett. A menüszalagot kellett előbb visszakapcsolni... -
VGYke
addikt
Azért 2, mert ha pl. 1, akkor nem működik helyesen a képletezésem, nevezetesen kimarad a 2021.05.03. dátum.
Ha 3 akkor meg hülyeség a végeredmény.28. után 31. jön…. Nem tudom melyik hónapra gondolsz, de még egyszer a célom:
Van egy nevezzük „Kézi Dátum” oszlopnak. Ebből kell előállítani egy „Képletezett Dátum” oszlopot, a követke módon:
A „Képletezett Dátum” oszlopban szerepeljen a hónap első napja és utolsó napja (függetlenül attól hogy az eredeti „Kézi Dátum” oszlopban ott van e, vagy nincs a hónap első és utolsó napja) és a hónap első napja és utolsó napja között szerepeljenek a „Kézi Dátum” oszlop dátumai.Delila_1 : nem ezeket a képleteket használtam? Szerintem igen….
Na nem azt állítom hogy a megoldás tökéletes, várnám a jobb, egyben egyszerűbb megoldást. És egy olyat, hogy "másolás" biztos legyen, értem ezalatt hogy akár hová beszúrok egy sort, működjön. A mellékelt megoldásom megbolondul ha az 1 sor fölé szúrok be egy sort. 1 alá a beszúrás működik, a feladat ekkor jó.
-
[CS]Blade2
addikt
Ha oda rakom, akkor össze-vissza elmegy ahogy ki-be vannak csukogatva a hónapok. Az adat oldalra segédként megcsinálva csináltam a HÉT.NAPJA-t ami a nap. oszlop a kimutatásban:
Így beszínezi a 6-os és 7-es értékű cellákat, de, ha az első sort megadom az érvényességhez, akkor ezt a hibát dobja.Ja, és annyit kellett gányolnom, hogy a nap. oszlop az minimumra vagy maximumra van állítva, mert azon a lapon, amin beviszik az adatot, ott sok dátumból 2 vagy több sor is van, de ez lenne a legkevesebb, ha így színezné azokat a 6-ost és 7-est tartalmazó sorokat A-tól L-ig.
-
[CS]Blade2
addikt
Nem akar összejönni. Így néz ki a két kimutatás:
1. Kijelölöm az A oszloptól a K-ig. (Érvényesség: =$A:$K)
2. Feltételes formázás
3. Új szabály
4. Formázandó cellák kijelölése képlettel
5. Meg kellene adni a képletet, hogy mikor legyen igaz, vagyis mikor színezzenNekem az kellene a képletbe, hogy: a sor elején az A oszlop cellája hétvégi nap.
-
eszgé100
őstag
01/06/2021-nél szintén bukik a dolog, mert májusban 5 hétfő volt, de legalább a januári problémát megoldja.
Egy munkafüzetem, aminek az alkotója valamiért úgy gondolta, hogy 4 hetes periódusban legyen vezetve, viszont csak a sz.pás van vele mind az update-kor, mert nem lehet egyszerre letudni a többivel, amikkel 1-2-3-6-12 havonta kell csak foglalkozni, mind pedig az archiváláskor, mert minden dosszié ugyanígy havi-12 havi rendszerességre van kitalálva.
Szóval e bizonyos munkafüzet miatt muszáj tartani a 4. hétfőket. Ez csak a master, ennek van kb. 80 különböző verziója, de mindegyik ugyanígy működik.
-
MostaPista
tag
Meg sehogy, de mondjuk egy ilyen lehet:
A pont az Eszak-EszakKelet 18fok
B pont DelNyugat 221 fok
C pont Nyugat 279 fok(bar az egyszeruseg kedveert el lehet hagyni az Eszak, stb. megnevezeseket, azokat lehet kodolni, pl. Del az kb. 170-190 fok korzete, stb. de kicsit trukkos, mert 360 fok van es 8 egtajkod.)
Az iranytu igy nez ki, a pontos leolvasashoz a zold jelet N 0 fokra kell forgatni, es akkor lehet leolvasni a tobbit:
Új hozzászólás Aktív témák
- Éjszakai műszak
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Macska topik
- Sorozatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Trollok komolyan
- Windows 11
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Honor Magic V2 Black Használt, karcmentes állapotban 16 GB RAM / 512 GB tárhely
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest