- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
karlkani
aktív tag
válasz
Fferi50 #53869 üzenetére
Kipróbálnád, hogy J1-be 2025-öt írsz? Nálam hozza a 2025-ös dátumokat (Excel 2021, de gondolom a Google Táblázatok is hasonlóképp működik), függetlenül, hogy hónapnál 12 szerepel. Ellenben ez a képlet már csak akkor ad eredményt, ha mindkét feltétel teljesül.
=SZŰRŐ(A1:D4;(ÉV(A1:A4)=J1)*(HÓNAP(A1:A4)=K1);"")
-
repvez
addikt
válasz
Fferi50 #53867 üzenetére
valami hasonlóval próbálkoztam, de ezzel nem tudom, hogy tudok a feltételt beállítani, ha az egyik munkalapon dátumként egy cellában van az érték, mig a másikon meg csak azt adom meg ,hogy melyik év melyik hónap legyen átmásolva.
Illetve nem látom , hogy itt hol lenne a dinamikus cellabeviteli rész, itt már a képletbe meg kell addni a feltételt, tehát , hogy melyik honap érdekel, nem egy cellában modositható az érték ,ha jol látom és értem. -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53858 üzenetére
Szia!
Kicsit felületes volt a hibaelhárítás.
Ugyanis így nem bizonyítható, hogy a bővítmény miatt volt a hiba. Benne kellett volna hagyni, s csak csmód alatt elmenteni, s akkor lett volna biztos.
Remélem, nem kell sok fájloddal végigcsinálni a "tisztogatást".
Sajnos összetettebb a probléma.
Most már nincs bekapcsolt bővítmény, megnyitom a fájlt csmódban, majd elmentem. Ha ezután normál módban megnyitom, feldobja a frissítés ablakot. Megnyitom, majd mentés másként, az így létrejött új fájl ugyan úgy nem frissít, az alapfájl igen. Ha az alapfájlt másolom, a másolt nem frissít, az alap igen. Ha az alapfájlt helyben átnevezem, nem frissül, de ha visszanevezem igen. Több variációt nem akarok kipróbálni.
S az a gond, hogy az alapfájlból vagy átnevezéssel vagy mentés másként-l minden hónapban új fájlt kell készítenem.
Talán be kellene jelenteni hibaként a MS-nek.
Biztos kellene nekik a fájl, de az szupertitkos, s aki belenéz az így jár: [link]
-
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53835 üzenetére
Szia!
Beleástam magam egy kicsit, lehet így kellett volna kezdeni, s nem egyből a könnyebb utat választani. Elvileg megtaláltam a megoldást:
[link]
De azt tapasztalom, hogy hiába kapcsoltam ki az egyetlen engedélyezett bővítményt, csak azon fájloknál szűnik meg a hiba, amiket előtte csökkentett módban megnyitok.
Esetleg ennek kiküszöbölésére valami ötlet? -
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53817 üzenetére
Szia!
Még mindig nem sikerült úgy leírnom, hogy megérthető legyek.
. A videó lenne jó, de hátha egy kép is megteszi. Jobboldali táblázat "b" oszlopban láthatók az "a" oszlop képletei, természetesen = jel nélkül. Ha meg van nyitva mindkét táblázat, akkor természetesen ha átírom a baloldali táblázat "a" oszlopában az értékeket frissül a jobboldali táblázat. Ha csak baloldali van megnyitva, módosítok benne, majd "rányitom" a jobboldalit frissül. Ha módosítok a baloldaliban, mentem és bezárom, majd megnyitom a jobboldalit, akkor amíg rendesen működött feljött egy ablak, hogy a táblázat csatolásokat tartalmaz, szeretné frissíteni? Na ez az, amit nem dob fel, s nem is frissülnek fel az adatok, újraszámolásra sem. Csak akkor frissül, ha az "a1"-ben lévő képletet végigmásolom "a15"-ig.
[kép] -
-
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53812 üzenetére
Szia!
Szokás szerint nem voltam egyértelmű. Azt szeretném, hogy rákérdezzen, de bárhogy állítom, rákérdezni se kérdez rá, s nem is frissülnek le az adatok, nem csinál semmit az újraszámolásra, a munkalap kiszámításra. S azt tapasztalom, hogy azoknál a tábláimnál történik ez, ahol az előzményekben leírt módszerrel aktualizáltam a csatolásokat. Két esetben frissülnek la az adatok, vagy kijelölöm az első cellát az oszlopban és végig másolom a képletet, vagy ha van makró a táblában futtatom azt.
Update!
Közben csak elkezdtem még tesztelni, s meg is dőlt az elméletem a hivatkozás frissítésről. Nyitottam 2 új munkafüzetet, az egyikben az első sorba írtam adatokat pár oszlopba, a másik első sorába pedig csak egy sima A1=a másik munkafüzet A1-l képletet. Ha mind a kettő meg van nyitva és töltöm fel az első sort adatokkal frissül a másik tábla. Ha bővítem az adatokkal feltöltött cellát, hiába van a másikban ott a hivatkozás, magnyitás után csak akkor frissülnek az adatok, ha a képleteket újramásolom. S itt nem volt hivatkozás csere. -
Traxx
őstag
válasz
Fferi50 #53773 üzenetére
Szia!
Köszönöm, de végül átgondoltuk, és kicsit módosítottunk az igényen - ettől függetlenül köszönet a SZŰRŐ függvényért, mert nem ismertem, viszont hasznos
A második pontot elegánsan oldottuk meg: +1 oszlop, felülbírálat címmel. Vagyis ökölszabályként maradnak a kategóriák, de ha azoktól mégis el kell térni, akkor ott a mögöttes magyarázat
-
Oryctolagus
tag
válasz
Fferi50 #53797 üzenetére
Koszonom ez segitett!
Most azt szeretnem megerteni hogy hogyan tudok letrehozni egy olyan szamitast ami,
megszamolja hogy adott gyumolcs kategoriakbol mennyi volt egy napra.
alma dio banan narancs mandarin szilva
2024-12-01 0 0 0 0 0 0
2024-12-02 0 4 0 0 2 1
2024-12-03 0 3 1 0 0 6
2024-12-04 0 2 1 2 1 5
2024-12-05 0 1 0 5 1 5Amit szeretnek kapni
citrus = narancs, mandarin
citrus
2024-12-01 0
2024-12-02 2
2024-12-03 0
2024-12-04 3
2024-12-05 6
Ezt megleet meg csinalni excelben?
Köszönöm, ha segítetek! -
blountex
senior tag
válasz
Fferi50 #53740 üzenetére
Szia,
Itt lehet szerkeszteni (ez egy puritán változat, a lényeg úgy is látszik)
Próba táblaA lényeg az lenne, hogy ne kelljen fejben számolgatni, hanem képletek alapján mondja meg a súly adatot, tehát ez lenne a végső cél, ami az M22-es cella jelen esetben.
Mindegy hogy hány külön cellát használsz fel a számoláshoz, hogy a súly eredmény kijöjjön az nem érdekes.M22-es cellában van egy képlet, amit jó régen csináltam.
Ez a képlet 1 változóra tökéletes.
Ha azt mondom, hogy n-ból négyet kérek akkor kiírja, hogy 100.
Ez a képlet 2 változónál már viszont nem működik.
Ha azt mondom, hogy n-ből 2öt kérek és k-ból is 1-et kérek, akkor az 62 lenne súlyra (táblázat szerint lásd S24-től)Az hogy n-ből és k-ból mennyi kell összesen az mindig a raklap szélességéből derül ki ami "120x80" és "60x80x"
Csak hogy ezen értékekhez jön még hozzá a magasság is amit később adunk hozzá (ezt lehet látni bal oldalt az A26os cellától)A méretekből gondoltam elsődlegesen kiindulni, mert tulajdonképpen az a kulcs, hogy miből mennyi kérek.
Arra gondoltam, hogy ha az A26os oszlopban van 3db 120x80 akkor azt keresse meg és írja ki egy külön cellába, hogy 3 db
Ha van 2db 60x 80 akkor írja ki egy külön cellába, hogy 2 dbAz így kapott számokat pedig behelyettesítem a raklapok típusának a súlyához (lásd a táblázatot S24-től), majd a kapott összegett felszorzom és összeadom. A végeredményt kiíratom az M22es cellába.
-
Win-T
őstag
válasz
Fferi50 #53735 üzenetére
A nyilak működnek, de a görgő szerintem sosem működött.
Ha lelóg a munkalapról akkor nyilván kell a gördítősáv, de hegyoldalnyi méretű képernyőket használunk manapság, bőven volna hely többet megjeleníteni. Legalább opcióként lehetne rá lehetőség.
De ez van, ezzel dolgozunk. -
Win-T
őstag
válasz
Fferi50 #53733 üzenetére
Ez így jónak tűnik köszi!
Igen, adatérvényesítés. Az rendben, hogy látszik, hogy van ott még más adat is, csak nagyon kényelmetlen állandóan klikkelgetni a gördítősávra. Klasszisokkal hatékonyabb lenne, ha minden adat látszana kinyitva. Legalább a nyomorult egérgörgő működne benne fel-le, de nem.
-
Talala
senior tag
válasz
Fferi50 #53718 üzenetére
Igen azt tudom, hogy makró kell.
Ez volt az egyetlen amivel eredmény is született és nem hibára futott a képlet végül.
Viszont ez csak a kézzel színezett cellákat számolja, a feltételes formázással színezettet nem. A másik gond vele hogy ha változik a munkafüzet akkor nem frissül az eredmény.
Function CountCcolor(range_data As Range, criteria As Range) As Long
Dim datax As Range
Dim xcolor As Long
xcolor = criteria.Interior.ColorIndex
For Each datax In range_data
If datax.Interior.ColorIndex = xcolor Then
CountCcolor = CountCcolor + 1
End If
Next datax
End Function
A hozzá tartozó képlet
=CountCcolor(C11:G15;B4) -
Kovbob
senior tag
válasz
Fferi50 #53710 üzenetére
Igen így meglehet csinálni. De úgy akkor nem lehet ezt megoldani, hogy amikor változik a neve ne kelljen vele manuálisan foglalkozni? Például, hogy csak a raktárkészlet részt figyelje és a változó dátummal már ne foglalkozzon? Mint, ahogy az xkeres függvénynél meglehet oldani * helyettesítő karakterrel, de azt próbáltam, hogy itt nem működik.
Jelenleg úgy oldottam meg, hogy az árakat azt másik táblázatból veszi ki, aminek nem változik a neve, de picivel jobb lenne, ha a mindig frissülő raktárkészletesből tudná kiszedni, csak mivel nem egyedül én használnám a táblázatot, jő lenne ha nem kéne manuálisan frissítgetni a hivatkozást.
-
atyca
senior tag
válasz
Fferi50 #53668 üzenetére
Meg, nem jó.
Piheno-ra átírva nem találja az adatokat, nincs formázás.
A beosztáskészítő nagyjarészt itteni segítséggel készült.
Sajnos nem vágom, hogy honnan húzza be az ünnep-szombati munkanap-pihenőnap adatokat.
Csak ezt találtam:
=DÁTUM($A$1;FKERES($A$2;Irányítás!$AH$3:$AJ$15;2;0);1)
A1 mezőben az év, az A2 mezőben a hónap szerepel.
-
-
VGYke
addikt
válasz
Fferi50 #53628 üzenetére
Köszönöm szépen! Pedig jártam azon a helyen, de elkerülte a figyelmem. Nálam mondjuk a Lekérdezések & Kapcsolatok alatt nem a Kapcsolatok, hanem Lekérdezések alatt volt a megoldás, jobb egérgomb és tulajdonságok:
Így legalább, megtudtam azt is, hogy a lekérdezés nem működik, excel felhőben tárolás és böngészőből megnyitáskor. Ezt az üzenetet küldi:
-
RoBos
senior tag
válasz
Fferi50 #53600 üzenetére
Szia,
félig meddig jó lenne, mert a Kft.-vel működik, de sajnos Zrt. is vagy a listámban. Egy olyan függvénypár kéne, ami konkrétan az utolsó szót szedi ki a cellából, ami így lehet bármi (kft vagy zrt) és ami előtte van függetlenül, h hány szóból áll a cégnév azt egy másik cellába kiszedi. Ez lenne nekem a lényeg bármilyen cégnévvel. -
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #53582 üzenetére
Szia Fferi50,
Evvel a javítással (perjel helyett visszaperjel avagy slash helyett backslash) és úgy, hogy elő és mögé beírtam a { illetve } jeleket, plusz beleállva nyomtam CSE-t úgy ott kapcsozta be ahol kell, nem az elején. Szintaktikailag helyesebb lett a képlet, noha a slash-t is elfogadta..., és kiterjesztés után, kisvártatva megjöttek a számok is. Hurrá!
Köszönöm mindenkinek!
-
válasz
Fferi50 #53568 üzenetére
Van, de téves infókkal van tele (pl. vannak olyan fx-k, amiket MS365-nek jelöl, de O2021-ben is megy, de ugyanúgy MS365-nek jelöli azt is, ami nem megy korábbi Excelekben)
Mindenképpen rá kell kattintani az adott FX linkjére és Apllies To kinyit, ott van ténylegesen (már ha igaz is valóban), hogy mely Excel-k támogatják.Tényleg Muppet Show az egész...
-
Mutt
senior tag
válasz
Fferi50 #53527 üzenetére
KaliJoe,
Feladtad a leckét, én is inkább már makrós megoldás (vagy akár Power Query) felé tendálnák.
Fferi adott makrót, én korábban egy MS365-ös képletet, de most egy Excel 2021-ben is működő(?) képlet jön, csúnya lesz!=LET(
adatok;INDIREKT("A2:E20");
sorok;SOROK(adatok);
adatsor;INDEX(adatok;SOR(INDIREKT("A1:A"&sorok));{1/2/3/4/5});
a;--INDEX(adatsor;0;1);
b;--INDEX(adatsor;0;2);
c;--INDEX(adatsor;0;3);
d;--INDEX(adatsor;0;4);
e;--INDEX(adatsor;0;5);
SZUM(((a=H2)+(b=H2)+(c=H2)+(d=H2)+(e=H2))*
((a=I2)+(b=I2)+(c=I2)+(d=I2)+(e=I2))*
((a=J2)+(b=J2)+(c=J2)+(d=J2)+(e=J2)))
)
A K2-es cellában van a képlet, ami húzható lefelé. A LET utáni első változó ("adatok") tartományát neked kell módosítani. Az "adatsor" változó képletének a végén van egy felsorolás ("{1/2/3/4/5}"), ez angol Windows-os gépre telepített Excelben "{1,2,3,4,5}" -re javítandó.
Hogyan műkődik a képlet?
Próbálja az Excel 2021-ben még nem létező BYROW függvényt helyettesíteni. A tartomány minden sorát egyesével vizsgálja. A sorban található 5 számot külön változókba teszi (a, b, c stb) és megnézi, hogy ezek vmelyike egyezik-e a H2-ben, majd az I2-ben és a J2-ben lévő számokkal. Ahol van egyezés mindhárom keresett értékkel, ott 1 lesz az eredmény a többinél 0. Ezt minden soron megcsinálja és szummáz a végeredményhez.A sortörések a képlet könnyebb olvashatóságát célozzák, nincs egyéb jelentőségük.
FireSoul/FFeri,
Köszönöm a segítséget. Ha sorrend számítana, akkor csak makróval tudnám a megoldást elképzelni. A korábbi példámban lustaság miatt nem voltak növekvő sorrendben a számok.
üdv
-
válasz
Fferi50 #53524 üzenetére
Az eredeti kérdés szerint "Az ötös csoportok soronként rendezettek, vagyis A<B<C<D<E, számismétlődés nincs." és a minta is azt mutatja, hogy a keresett értékek is emelkedő sorrendben vannak a H-J oszlopban.
Pont ezért vetődött fel bennem a kérdés.
Mi van akkor, ha 3,10,12 számhármast keressük a pl 1,3,10,11,12 rendezett halmazban? Ez most akkor találtnak számít avagy sem? -
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #53476 üzenetére
Szia Fferi50,
Ha annyit se tudnak megtenni, hogy beírják a 36-ot, akkor a kedves felhasználók kap... khmmm... szóval, akkor majd kiírom nekik, hogy milyen formában vihetik be a számokat.
A többi kérdésedet nem igazán értem. Persze, hogy a különböző MO-i és külföldi számok, ahogy azt Mutt és Fire is értették különböző formátumúak (többnyire). Amint megvan, hogy éppen melyik számot formázzuk, az annak megfelelő formátumot kell alkalmazni.
Ha ez nem válasz a kérdésedre, akkor bocsáss meg, de nem értem a kérdést. Meg tudnád fogalmazni másképp?Tisztelettel
-
KaliJoe
tag
válasz
Fferi50 #53474 üzenetére
Szia Fferi50,
A szabály magából a telefonszámból következik. Ahogy leírtam. Tehát például:
1. Világ telefonszám, feltételrendszer:
1.a. Ha 1-gyel (vagy +1-gyel) kezdődik a szám, és a hossza 11 karakter, netán 1-gyel kezdődik és több, mint 10 milliárd, mint például a 12 899 297 191, vagyis 12milliárd 899 millió 297 ezer 191. Tehát a szükséges maszk: \+\# (000) #0-###-###
3.a.1 Magyarország, Budapest: 36-tal kezdődik, utána két karakter >=11 és <=19, hossza pedig 10 vagy (ami evvel egyenértékű) >=3610000000, de <=3619999999. Tehát a szükséges maszk: \+\## (0) 000-00-00.
3.a.2 Magyarország, Vidék: 36-tal kezdődik, utána két karakter >=20, de nem a 3.b alatt felsoroltak, hossza pedig 10 vagy (ami evvel egyenértékű) >=3620000000, de <=3699999999. Tehát a szükséges maszk: \+\## (00) 000-000.
3.b Magyarország, Nem terület alapú körzetszámok, például a 40-est kiemelve: 36-tal kezdődik, utána két karakter =40, hossza pedig 10 vagy (ami evvel egyenértékű) >=3640000000, de <=3640999999. Tehát a szükséges maszk: \+\## (40) 000-000, de kék írásszínnel, mint ezkék szám
.És így tovább, a feltételekkel. Amiket ehhez kéne kitalálni. Arra próbáltam rákérdezni, hogy ez így megvan-e valakinek úgy hogy az működik is, vagy van-e az én gondolatomnál egyszerűbb megoldás a problémára, ami ezt az eredményt hozza?
Tehát a szabály, amire rákérdezel az maga a telefonszám, és annak értelmes tagolása, mondanám, ahogy mi magyarok tagolni szoktuk a telefonszámokat.
Remélem így már érthetőbb a kérdésem. Van egy Excel táblám, ami magyarázza a számokat vagy ugyanez az infó elérhető a: [link] -ről
-
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #53446 üzenetére
Ez a tábla alpvetően UI. Kézzel pötyöghetik be, illetve javíthatják a beírt árakat. Településre és anyag kódra.
Ez egy nagyobb számolótáblának az egyik bemeneti adaata lesz. A számolótábla alapvetően költség alapú elemzést fog végezni.
Ha frissítés történik (havi riport generálás során), akkor változhat az üzemek és az alapanyagok sorrendje, darabszáma.
Ha frissítés van, akkor gombnyomásra újra beemelem a frissített üzemek és alapanyagok listáját. Viszont hogy ne kelljen minden adatot újra gépelni az ártáblán, ezért a frissítés gomb megnyomása előtt lementem az egésznek az adattartalmát és a frissítés utána újra feltöltöm a meglévő adatokkal. Viszont mivel elcsűszhatnak az oszlopok és sorok, ezért nem lehet nyersen visszarakni. De ez továbbra is UI, ezért nem maradhatnak a képletek sem.
Hmm, most hogy végig gondoltam jött az ötlet, hogy 1x megcsinálom az egész táblázatra a képleetezést (ez sima liba, újgyakorlat) és az egészről csinálok egy árnyákmásolatot (a képletekről) és a frissítés után ezt húzom be a formula2-be és kap egy recalculate-ot, majd visszaírom bele a value-t és kész is.
Köszönöm, asszem ez így jó lesz.
Most már csak az a kérdés, hogy sebességre mit fog hozni. Minden esetre kikapcsolom az automata újraszámolást
Köszi
-
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #53442 üzenetére
Egybefüggő tartomány, de változhat a mérete.
Felső sarka a B4-ből indul. A felette lévő gomb menti le az aktuális adatokat, fejléccel, sorazonosítókkal együtt, majd törli az egészt és másolja fel az előre legyűjtött listákat mind a fejlécbe, mind az alapanyag kódokat.
Viszont durván 40x200-as a tábla, és az adatok nem minden esetben változnak (csak a fejléc és a sorazonosítók. A mentett adattáblából vissza kellene keresnem, azokat az adatokat, amik megvoltak az előző táblázatban. (ugye az oszlopok, sorok elcsúszhatnak, ha új anyagok vagy üzemek kerülnek be az alaptáblákba.
Tisztán makróval is ki lehetne keresni, nem szórakozni a képlezéssel, de azt csak nem túl hatákonyan tudom megoldani.
-
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53364 üzenetére
Köszönöm a plusz információt, én is azt felételezem, hogy a program amibe végül importálásra kerül, ott biztos van egy rész, ami kiveszi a szóközöket abból az oszlopból amiben a szám értekek vannak.
De ha ez a formátum amit eddig használtak, ki vagyok én, hogy mást kezdjek el bevezetni.A megoldás az lett végül, hogy a jobb oldalról 6 karakterre elválasztottam az oszlopokat 2 részre, majd újra egyesítettem őket, ahol alapból felajánlja az excel, hogy szóközt rak be az egyesített adatok közé, majd törlöm a sorból a szó elejéről és végéről a szóközököket, hogy az 1000 nél kissebb számoknál se maradjon felesleges szóköz.
Így szövegként elmentve, majd manuálisan csv-be exportálva már tökéletesen ugyan azt a fájl kapom, mint amit küldtek mintának, hogy ilyen végeredmény kell.#53366Mutt
A te válaszodat is köszönöm, de tényleg nem tudom hová kellene ezt beírnom amit javasoltál, egy képernyőkép, vagy valami jól jött volna. -
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53360 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy segíteni próbálsz!
A PowerQuery-szerkesztő felületén beállítottam az oszlopt "Tizedes tört"-re, itt kellene az általad írt kódot beillesztenem valahová?
Ha lehet részletesen írd le kérlek, mert nem tudom mire gondolsz, nincs meg a szükséges tumásom hozzá, hogy használni tudjam a megoldásodat.
-
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53353 üzenetére
Köszi, lassan össze áll!
Összesen 1 dolog van még amit nem tudtam megoldani
A táblázat egyik oszlopában vannak szám értékek, pl
23234,00
3242,00
1234,00Ezeket szeretném úgy megjeleníteni, hogy az 1000-es számoknál egy szóköz kerüljön be, tehát így nézzenek ki a fenti számok.
23 234,00
3 242,00
1 234,00Gondolom ezt még a powerquery-ben kellene valahogy megoldani, de nem sikerül.
A legvégén egy pontosvesszővel tagolt csv-be mentem el az egészet.
-
Dr. Mózes
aktív tag
válasz
Fferi50 #53346 üzenetére
Köszönöm a javaslatokat, tegnap végül a ChatGPT segített, mert nem csak 3 számjegyű tétel van hanem 2-5-ig bármi lehet.
Bedobott egy makrót, amit picit finomhangolva tökéletesen ellátta a feladatot. Sajnos abban is van annyi hiba, hogy a tizedes vesszős tételeket nem tudja értelmezni Type Mismatch-et hoz. -
Flowtation
őstag
válasz
Fferi50 #53332 üzenetére
Szia!
Csatolok pár képet, remélem így elég lesz. Amúgy én csak egyféleképpen hozok létre legördülőt, az adatok->érvényesítés menüponton keresztül. Listboxot vagy combobox-ot nem tudok létrehozni.
itt az eredeti file (2016 pro):
[kép] [kép]
ez pedig nálam megnyitva (o365):
[kép] [kép]
Tehát a 2016os officeban egyik sem jó (az eredeti és ha újat csinálok az se) míg nálam O365-el mindegyik jó. -
Flowtation
őstag
válasz
Fferi50 #53329 üzenetére
Szia!
Ahol nem működik ott office 2016 pro van telepítve, nekem ugye o365. Az eredeti fájl ods formátum, openoffice vagy libreoffice volt előzőleg a gépen. A listát mindig ugyanúgy csinálom excelben (libre-ben nem tudom hogy kell), adatok menü érvényesítés, ott kiválasztom, hogy lista (üres cellák mellőzve és legördülő lista bepipálva), a forrás pedig a komplett A oszlop a mellette lévő munkalapról. Én mindig így szoktam, máshogy nem is tudom hogy kell. Ami még fura, hogy a 2016 alatt, ahol nem működik, ott a gördülősáv furán néz ki, keskenyebb is, nem olyan mint általában, viszont nálam az is rendben megy.
Holnapra tudok képet küldeni. -
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #53326 üzenetére
Szuperézékeny adatokkat nem lehet ilyen rendszerre bízni. Igazándiból csak a beléptető rendszert gondoltam végig, hogy hogyan lehetne elkerülni, hogy megnézzék mondjuk a regisztrált felhazsnálókat. Oké, hogy very hide-ra rakom a megfelelő munkalapokat, de alt F11 és máris megvan. Oké, hogy MD5-re kódolom a jelszavakat és csak erre ellenőrzök, de ha bárki belép a vba-ba, akkor 1 mozdulat kiütni a belépéskori ellenőrzést. Ebből jött a gondolat, hogy lehet-e tiltani/védeni egy project VBA kódját, pl egy dev pass-al.
Mert ha védhető dev-pass-al a vba project kódja, akkor onnantól kezdve az MD5-tel már lehet védeni a belépés jelszavait. Ha workbook open-re ráépítem a belépés ellenőrzését, és nem férnek hozzá a vba kódhoz sem, akkor egyszer felhasználó (mondjuk az én szintemen) nem fogja tudni megkerülni a beléptetést). Ha valaki meg tudja törni az excel védelmét hogy hozzá férjen a vba kódhoz és azt átírja, akkor meg már mindegy, onnantól fogva mindegy, mert 1 mozdulat kiiktatni a jelszó ellenőrzést. Nyilván a jelszavak md5 hash-elése akkor is kell, függetlenól a vba kód védelmétől.
md5 bőven elég lesz, ha valaki azt megtöri, akkor legyen boldog
Jó lesz ez, köszönöm a segítséget.
föccer
-
-
Zenebohoc
tag
válasz
Fferi50 #53301 üzenetére
Bocs a kényelmetlenségért. Feltöltés opciónál, nekem a Tallózás, majd kiválasztást követően a feltöltés opció jelent meg. Ez volt az első válaszom tartalma. A második válaszomnál, mivel nem volt beilesztés parancs, simán CTR-V-t adtam. Ekkor nekem megjelent az elérés és alatta a kép.
Ez a harmadik próba. Itt az új kép lehetőséget választva, már megjelent a beillesztés lehetősége :-) Remélem, ez már olvasható lesz. -
Zenebohoc
tag
válasz
Fferi50 #53295 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sajnos nem működik, mert a "keresés helyén" csak képletek opció van, értékek helyett.
A beékelődött szövegre keresve nem ad találatot, mit cserélni tudna.
Van ötleted, hogy ez a hiba mitől jöhetett létre?
Töltöm a táblázatot egy-egy túra után, mentem, de visszakeresni csak alkalmanként.
Így nincs infóm, hogy mikor íródhatott felül az elérés -
tomi_x
tag
válasz
Fferi50 #53286 üzenetére
Ez volna az:
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim mappanev As String
Dim fso As Scripting.FileSystemObject
Dim WSNET As Object
Dim mappanev2 As String
Dim mappanev3 As String
Dim arajanlatnev As String
Dim fajl As Variant
Dim bekernev As String
Dim sablonnev As String
Dim keszito As String
Dim megrendelo As String
Dim kapcsolat As String
Dim ugyfel As String
Dim bekernev2 As String
mappanev = Cells(11, 11).Value & Cells(10, 11).Value
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set WSNET = CreateObject("WScript.Network")
mappanev2 = mappanev & "\Árajánlat"
mappanev3 = mappanev & "\Kapott anyag"
arajanlatnev = mappanev2 & "\" & Cells(9, 12).Value & ".xlsm"
bekernev = mappanev2 & "\" & Cells(13, 12).Value & ".xlsm"
Cells(9, 13).Value = arajanlatnev
Cells(13, 13).Value = bekernev
sablonnev = Cells(14, 11).Value
If Cells(9, 14).Value < 253 Then
If fso.FolderExists(mappanev) = True Then
MsgBox "A könyvtár létezik az adott könyvtárba" & vbNewLine & "Nyisd meg a meglévő árajánlatot !"
Else
fso.CreateFolder mappanev
fso.CreateFolder mappanev2
fso.CreateFolder mappanev3
'MsgBox "Mappák létrehozva." & vbNewLine & mappanev & vbNewLine & mappanev2 & vbNewLine & mappanev3
'árajánlat mentése másként
ActiveWorkbook.SaveCopyAs Filename:=arajanlatnev
Workbooks.Open Filename:=arajanlatnev
keszito = Cells(4, 3).Value
megrendelo = Cells(3, 8).Value
kapcsolat = Cells(4, 8).Value
ugyfel = Cells(8, 8).Value
MsgBox "Az Ok gomb megnyomása után tallózd ki az önköltségi sablon táblázatot !"
fajl = Application.GetOpenFilename _
(FileFilter:="Excel makróbarát fájlok, *.xlsm")
If fajl = False Then
'Cancel gombot nyomták meg
Exit Sub
End If
Workbooks.Open Filename:=fajl
ActiveWorkbook.SaveCopyAs Filename:=bekernev
ActiveWorkbook.Close
Workbooks.Open Filename:=bekernev
Sheets(2).Activate
bekernev2 = Cells(13, 16) '"'" & mappanev2 & "\" & Cells(13, 12).Value & ".xlsm" & "'"
'Workbooks(bekernev).Activate
ActiveWorkbook.Cells(13, 3).Value = megrendelo
End If
Else
MsgBox "Túl hosszú file név !" & vbNewLine & "A Projekt megnevezése mezőt tudod módosítani !"
End If
End SubSharepointon lévő mappákból, mappákba dolgozna a makró.
A mappákat, a file-ok másolatait rendben megcsinálja.
Akkor akad el amikor adatot szeretnék az egyik új file cellájába (ActiveWorkbook.Cells(13, 3).Value = megrendelo). -
-
gycs02
tag
válasz
Fferi50 #53252 üzenetére
Köszi!
Szuper! Annyi, hogy régebbi az excel, így a darabha-t darabteli-re cseréltem. Hasonló az enyém is, csak, ha egy függvénnyé akartam összegyúrni körkörös hiba lett. A hatöbbel nem tudtam zöldágra vergődni, így az egyenlőség mindkét oldalán darabtelit használtam. A hatöbb helyett először meghatároztam a hol.van függvénnyel a "tartomyány" első és utolsó sorát, ami a névhez tartozik. Lett két számom. Ez a két szám került egy-egy d& indirekt függvénnyel a másik oldali a darabtelibe.
A Tied nem csak egyszerűbb, de a pontos tartomány megadása nélkül pl. C:C nem számít az adatmennyiség, s nem kell, hogy sorrendbe legyenek a nevek. -
ny.janos
tag
válasz
Fferi50 #53240 üzenetére
A linken látható képen szereplő mindhárom mérkőzés ugyanannak a PQ betöltésnek az eredménye és egyetlen táblázat. A táblázat pedig excelben csak teljes egészében rendezhető, annak egy részét hiába jelölöd ki, amint a rendezésre kattintasz, kijelöli a teljes táblázatot.
-
ny.janos
tag
válasz
Fferi50 #53226 üzenetére
Szia!
No igen, mikor csak egy része ismert a kérdésnek, akkor jogosnak tűnik a felvetésed. Nem akarok hosszas okfejtésbe kezdeni, de csak annyiban függ össze az 1-4 és az 5-8 oszlop, hogy azok az adott fordulóban egymással játszó két csapat eredményeit tartalmazzák. De tényleges összefüggés csak külön-külön van 4 oszloponként. Ráadásul az adott fordulóban lejátszott valamennyi mérkőzés megjelenik egymás alatt, így az excel sorba rendezés csak az adott résztartomány kijelölését követő sorba-rendezéssel oldható meg esetemben, amit szerettem volna elkerülni.
Itt látni fogod miről van szó, és így talán nem lesz annyira furcsa a kérdésem (az eredmények – és a versenyzők – a versenyző-csapat hozzárendelésből, fordulóbeli párosításból és a versenyzők egyéni eredményeiből számolódnak és kerülnek a helyükre).
Mindenesetre furcsa, hogy bár van magyar nyelvterületi beállítás a PQ-ben, az ezek szerint az ABC szerinti rendezéssel nem bír megbirkózni. A hab a tortán a példámban, hogy a Szakáts úgy is megelőzi a PQ szerint névsorban a Séllei-t, hogy az S és az Sz esetében tudja a PQ, hogy az S van a betűrendben előrébb. De amint az első karakter után egy ékezetes karakter kerül, akkor már az Sz-el kezdődő nevet teszi előrébb. Miért? Abszolút felfoghatatlan számomra…
-
ny.janos
tag
válasz
Fferi50 #53224 üzenetére
Az az igazság, hogy a táblában, ami excelbe áterül PQ-ból, 8 oszlop van, de olyan formában, hogy ez első 4 oszlop az első oszlop alapján, míg az 5-8 oszlop az 5. oszlop alapján van rendezve. Ahhoz, hogy excelben rendezzem, külön kellene szednem az eredményt két táblára, amit nem szeretnék, lévén, hogy elég sok meló van ebben a formátumban. Mivel 4 sor van csak, legfeljebb az lesz, hogy kézzel átrendezem, mielőtt véglegesítem.
Ps. Inkább vegyes, de az a valószínű, hogy elfelejtettem rendezni, mielőtt a képet elmentettem. -
válasz
Fferi50 #53217 üzenetére
HAHIBA nem kell, szöveges értékek hasraütés (Kiszerelési vs. Kiszrelési), kerekítés darabszámnál meg nem használatos, mert akkor van az, hogy van, de nincs, vagy nincs, de van...
UI: Látom Te lettél a Topikgazda, Delila_1 gondolom leadta... Miért?
(Nehogy félreérts, semmi gondom ezzel puszta kíváncsiság, priv-be is jöhet a válasz, ha úgy gondolod) -
3DFan
aktív tag
válasz
Fferi50 #53196 üzenetére
Szia!
Nem tudtam, hogy tömbképlet, nem látni kapcsos zárójeleket a képleteden. Az újabb verziók már nem használják? 2016-os verzióm van.
A tömbös zárásssl sem működik, sőt. Úgy maradt a képlet a cellában mintha F2-vel szerkeszteném, de közben már kiléptem a cellából. Furcsa.
Korábban ilyet nem csinált a program. -
3DFan
aktív tag
válasz
Fferi50 #53130 üzenetére
Szia!
Próbáltam alkalmazni a képletedet egy másik táblázatra is, remekül működik, csak a Normál oszlopból nem ad vissza helyes eredményt, csak nullát.
Ha csak számot írok oda, akkor azt visszaadja.
Tudsz rá megoldást?
Az oszlop adatai szétszedhetők két oszlopba.
Köszönettel. [kép] -
föccer
nagyúr
válasz
Fferi50 #53181 üzenetére
Hálózatról nyitom meg és önmagában fut. Ebben az eljárásban nem nyit meg más fájlokat.
Viszont ha nem dolgozom a gépen, csak hagyom számolni, akkor lecsatlakozik a hálózatról (gondolom valami policy beállítás lehet) és ha mentene, akkor nem találja a hálózati meghajtót és hibával leáll.
~70Mb-os fájlról van szó, nem raknám be a ciklusba a mentést, hogy ne legyen idle a hálózati tár felé. Ciklus ezres nagyságrendben fut, ezért ezt kizárnám.
üdv föccer
-
-
válasz
Fferi50 #53163 üzenetére
Ez a régi probléma
B1
=INDEX("'" & "C:\Users\Fire\Documents\[" & A1 & "]Munka1" & "'" & "!$A1";1)
C1
=INDEX(INDIREKT(B1);1)Ez most csak azért működik, mert megnyitottam a Munkafüzet1-t, ha nem lenne, akkor nem működne, HIV hiba lenne C1-ben, mert az INDIREKT nem működik nem megnyitott munkafüzetnél.
-
válasz
Fferi50 #53163 üzenetére
Ha így írom, működik (nem a pontos elérési út, csak hasonló):
=INDEX('\\dfsroot\controlling\tagvallalatok\negyedeves\CEG1\[CEG1_2024Q2.XLSX]kimutatas'!$G$13;1)
Ha emígy írom, nem működik:
B4 cella tartalma: CEG1 (ezzel váltom ki a cégneveket)
=INDEX("'\\dfsroot\controlling\tagvallalatok\negyedeves\"&B4&"\["&B4&"_2024Q2.XLSX]kimutatas'!$G$13";1)Tehát ha összefűzött stringet teszek az INDEX paraméterébe, akkor csak az összefűzött stringet jeleníti meg a cégnévvel, és nem a másik munkafüzet G13 cellájában lévő értéket.
#53164 föccer: Hát makrózni nem tudok, sosem csináltam. Az INDEX-nek nagyon örültem, mert az INDIREKT után ez működni látszott, csak hát jelenleg a dinamikussá tétele nem megy.
-
ablutor
csendes tag
válasz
Fferi50 #53102 üzenetére
üdv
köszönöm a választ, a könyveim azok rendben vannak csak aki azt segített megoldani már nem érem el (külföldre ment) én naivan azt hittem ,hogy a könyvek jellemzőit átirom a lemezekre jellemző információkra akkor működni fog ...pl. az iró -helyet - az együttes neve, a könyv címe - lemez címe...és igy tovább, de "természetesen "...NEM igy lett.! ha jól emlékszem "pivot"táblával ( ??) oldotta meg és a Fontos utasítás az volt, hogy CSAK az első munkalapon kellett mindig beirnom az új "szerzeményt" vagy kijavítani ha valami hibát vettem észre ... és az "végigment" minden munkafüzeten...szóval kicsit naiv voltam úgylátom, mégegyszer köszi -
-
Mutt
senior tag
válasz
Fferi50 #53093 üzenetére
Szia,
LAMBDA függvény nem debugolható a hagyományos képletkiértékelővel. Két nem tökéletes megoldás van:
1. Office áruházból az Excel labs kiegészítő.
2. Excel Lambda Explorer a https://www.decisionmodels.com/FastExcellambdaexplorer.htm oldalról.Nálad azért fut hibára a képlet, mert a LAMBDA-n belüli INDEX-ben az első sort is megadtad ami fejléc és nem alakitható számmá. Vagy a 2-es sortól indul a tartomány vagy current+1 -et használj.
Az elején a SORSZÁMLISTA-nál felesleges a transzponálás. A pontosvesszővel (angol Excelben sima vessző) elválasztott lista SOR listát eredményez (az értékek soronként jelennek meg). A backslash-el (\, Amerikai angol nyelvterületű Excelben pontosvesszővel) felsorolt lista OSZLOP listát ad.
SORSZÁMLISTA(8) és SORSZÁMLISTA(;8) egyszerübben megadja neked ami kell.üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest