- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Egy óra, két rendszer
- Mobil flották
- Elérhető az Apple TV alkalmazás Androidon
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Súlyos hibát javít az iOS 18.3.1
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
-
Mobilarena
Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak mellékes: kipróbáltam a Sirui 85 1.4-et... annyi pízért elég jónak találom.
Van még persze a Meike hasonló üvege is, de azzal még nem találkoztam személyesen. Akinek esetleg mindkettő megvan, egy összehasonlító tesztet megnéznék.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Elektrosokk #1048 üzenetére
Az a leghálásabb... a feleségem nem neheztel ha hazaviszem a munkát
konkrétan 3 kör volt.. alkalmanként kb 5.5 kg feletti sütemény mennyiséggel. Mindig meg kellett tartanom a 18 féle süteményt és elfogyasztani. Még a macska is ehetett belőle (krémesből pl) Profiterolból annyit kaptam (csak a megsütött tészta golyókból) hogy 3 alkalommal háromféle töltelék és öntet receptet tudtunk kipróbálni. Nagyon jó fej cég.
#1049arn Ilyen szempontból én sem vagyok korlátozva, mert azt vállalon el kb amit szívesen megoldok(jó ügyfélköröm van- szoktam elutasítai cégeket és magánszemélyeket is... )
-
ph_5.5
aktív tag
Hát hiába, aki ott nem summa cum laude végez az csak photography lehet a való világban
#1043arn Hááááát, ha az kérdezed mit szeretek leginkább akkor az emberábrázolás. Legyen az portré vagy fitness. Ezek tényleg statikusak, akárcsak az ételfotó vagy termékfotó. Utóbbi többet hoz a vállakozásnak. De fotózom rendezvényeket, akár üzemcsarnoki bemutatót is ahol szutyok és kevés a fény... más rendezvényeket is ahol alig van bármiféle foton. Szóval vannak olyan részek melyek igénylik a fényerőt, változnak a fények, a wb és egyebek... (ott nem lehet tűpontos wb-t meg mindenféle kalibrált színprofilt használni- de ki sem fizetnék a mérnöki precizitást. Fotózom küöltéren modelles anyagot- leginkább vakuzva. Fotóztam pl autós naptárat (modellekkel) ahol midnen is fontos volt- és egységesnek kellett lenni a kora délelőtti és a délutáni anyagnak is. Szóval mindenfélét készítek.
#1044Viperator KösziIgen.. csajokat szerencsére gyakran. De pl versenyszezonban mást is. (második fotót csak azért mutatom mert ő pl 40 éves 3 gyermekes anyuka- élete első versenyszezonjában)
[ Szerkesztve ]
-
Viperator
őstag
Gyönyörű lányokat, nyálcsorgatósakat. Itt is meg tudod nézni néhány képét (szerző név alapján kereshető), meg az Index Nikon Korcsma fórumában is.
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
arn
félisten
Mit fotozol elsosorban? Mert amit irsz ugy tunik, hogy beallitott es statikus dolgokrol van szo. Szoval nem folyamatosan valtozo fenyekkel pillanatkepeket.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
updog
őstag
Ja, azt elfelejtettem a végére írni: ő volt aki csak négyest kapott végül a bizonyítványba
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || Eladó Zoom G1 Four gitár multieffekt: https://hardverapro.hu/apro/zoom_g1_four_gitar_multieffekt_2/friss.html
-
ph_5.5
aktív tag
A vázspecifikus profilok tekintetében azért nem vagyok jó, mert nálam mindig egyedi színprofil van fotózásonként, így igazából fogalma sincs mit adna alapból a Nikon
(a jelnelegi vázaink 3.5 éve futnak, de a korábbi vázak is évekig megvoltak.)
Volt olyan megbízónk akinél az első meló még talán D700-al készült, majd a következő évben D750-el ment ki neki a katalógus sorozata. Ott észrevette a minőségi ugrást.
Azt tudom, hogy az újabb szoftverek többet tudnak kihozni a raw fájlból mint mondjuk közel 20 éve. (de ez az informatika világában teljesen természetes)
Az objektívek is jobbak, a felbontás nagyobb mint régen (mondjuk sem ebben sem vázban nem vagyok pixel fetisiszta). A kedvencem a mai napig a Sigma Art sorozata (fix 1.4-es obik) De a Nikon Z makro is parádés- de sosem portréznék vele (pár kivételtől eltekintve)Visszatérve a profilokra (és pl a monitor kalibrációra)... amikor valaki nem csupán egy wbt állít be hanem valóban profilt hoz létre akkor megváltoznak a színek. Jó értelemben.. a lila lila lesz (dslr korszakban a Canont egyik helyi fotós mindig úgy tesztelte hogy lőtt egy fotót a boltban valami lila dolgoról. Ha elfogadható volt a képen az árnyalat akkor meg merte venni- mert szerinte nagyon kényes volt a szenzpr erre a színre és nem mindegyik tudta normálisan leképezni) a kék pont olyan kék mint mondjuk maga a termék stb...
Ez legonkább akkor látszik ha valaki összehasonlítja a kész fotót és a nyersanyagot. (mert van hogy első alkalommal a kalibráló ábrát fotózzuk, majd arra a szoftver elkészíti a profilt, így lesz még alapbeállítású messze nem tökéletes nyers képünk is a feldolgozás előtt)
Nem vagyok Nikon fanatikus. Anno ez volt jobb szettárban a Canonhoz képest, így ez lett a saját célra befutó. A melóhelyen Nikon tükrösökkel indultunk, és amit azok kaptak és kibírták- jó előjel volt. Fogásra, kezelhetőségre számomra hozza azt ami kell. Mivel vállakozók vagyunk, ésszel költünk. Nem trendet követünk, nem veszek Z9-t, mert abból kellene kb 3 példány (egyforma fájlokhoz), és az ugyan kitermelhető- de minek is bukjak a profitból 3 millát, ha félárban is tudja a cég másik terméke azt amire nekem kell egy váz. Értékvesztésben sem mindegy hogy a 2.2 millás megvett vázat 1 évesen 1.3-ért tudom eladni, vagy amit megvettem 800-ért azon csak 400e a veszteség.
Mindkét vázzal (én) pont ugyanazt tudom lefotózni. Pont azt amit az ügyfél kifizet.
#1040updog Van olyan ismerős aki vizsgáztat. (állami képzésben) A "diák" semmihez nem tudott hozzászólni. Semmihez. De átengedték, mert szegény bizonyos családi dolgok miatt nem tudott felkészülni. Lett papírja, mai napig fotózik. AMit csinál - szeretik. Emberi oldalon kedves. A piacnak ennyi is elég. 1 féle stílust tud, netről másolni mindenkinek megy (kb), így ha van ügyfélkör és kedve akkor meg fog élni még jó ideig.
1 fb csoportnak vagyok tagaj- mert meghívtak. Ott naponta jelentkezik valaki hogy kezdő fotós (vagy akár pár éve csinálja- saját bevalls szerint) és munkát keres. Túlkínálat van. És van az az alacsony szint ami ha párosul alacsony árakkal akkor van rá igény. Megélhetési sport lett. 200e-ért vesz valami gépet, obit. Nem ért hozzá- de csinál pár fotót és ha elhiteti magáról hogy ez jó, akkor akad aki kifizeti. Jobb neki, mintha egy kisboltban netto 200e-árt napi 8 órában pakolna... ez is egy szint. És gyakorli ahogy látom. De nem ő fogja megcsinálni a Nike új kampányát- még ez is biztosnak tűnik -
updog
őstag
"és sokan akik ebből élnek fogalmuk sincs mit miért is csinálnak- csak csinálják"
Elnézést az offért, de kikívánkozik: amikor még kötelező volt az OKJ (és volt néhány hülye akit ez érdekelt is, hiszen szeretett volna számlát adni, meg megfelelni a törvényi előírásoknak
), a vizsgán egy évek óta esküvőfotós, "csak a papírért jöttem" hozzáállású illető vizsgázott.
Tétel: fehéregyensúly. Mély hallgatás. Vizsgáztatók próbálnak segíteni, végül kinyögi hogy ő azt mindig Auto-n hagyja
(igen, ez rendben is lehetne ha már raw témánál vagyunk, de a portfóliója tökéletesen tükrözte ezt a választ, mondjuk pár éve már nem is frissült, legalábbis a régi nevén lévő oldalakon).
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || Eladó Zoom G1 Four gitár multieffekt: https://hardverapro.hu/apro/zoom_g1_four_gitar_multieffekt_2/friss.html
-
arn
félisten
Ezt arra irtam, hogy a gepspecifikus profilok hasznalata a rawfeldolgozoban befolyasolja a gyartok kozotti eredmenyt, a masikat meg arra hogy melyik feldolgozo hogy olvassa be egyaltalan a rawot, es vegeredmenyben milyen alapbeallitast kapsz kiindulasi pontnak a feldolgozotol. Vagy szerinted nincsenek kulonbsegek?
Teljesen mas utat fogsz vegigjarni az egyik es masik gepnel/ feldolgozonal a kivant eredmeny elereseben, es ez befolyasolja a vegeredmenyt, akarmennyi tapasztalatod is van benne - de mint emlitettem, sok usernek az a fontos, hogy mennyire gyorsan, es a legkevesebb lepesben, egyszeruen tudja a kivant eredmenyt elerni.
Pana vazat en adtam el azert, mert annyit kellett kinlodni a fuji mellett a rawokkal, hogy a kedvem is elment azzal a geppel valo fotozastol. Pedig en szeretek gyorsan fotozni, majd a rawokkal tobbet bibelodni, mert gyakran elszall a pillanat, vagy mert szimplan nincs ra ido. Az oly es fuji szinekrol kimondottan szep emlekeim vannak, a canonnal vegyesek a benyomasaim - jo hasznalni a vazat, de a rawok munkasabbak, gyakran a szinekkel kuszkodom. Nikonnal csak annyi a tapasztalatom, hogy toltottem le rawokat, az alapjan jobban tetszik, mint a jelenlegi canon vazam.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
ph_5.5
aktív tag
"Rawnal sem tudod magad fuggetleniteni a kiindulasi beallitasoktol es a profiloktol"
Nem kép. Adathalmaz. Nincs profil. Amit a vázon állítasz pl kontraszt, élesség... az a jpg-re van hatással. A Raw egy adatcsomag, annak az összessége ami a szenzorra vetült mint információ. Erre írtam. Mert te profilra és beállításokra hivatkoztál. 92 óta fotózom. De ez pont senkit nem érdekel, mert a fotózás ugyan technikai sport, egyetlen ügyfél sem kérdezi meg hogy mit miért csinálok... és sokan akik ebből élnek fogalmuk sincs mit miért is csinálnak- csak csinálják. Az Adobe idézetem pl arról szól hogy ha a vázon ff-ra állítod a beállításokat, majd behívod, abból simán készítesz színes képet a LR-ban pl.
#1036r3dsnake "Értsd jól. Amikor importálod a fotódat lightroomba, akkor vagy az adobe color színprofillal húzod be, vagy a camera standarddal."
LR-ban bármilyen színprofillal be tudod húzni a sorozatot. Ha előre van kalibrált profilod pl egy céges portrésorozathoz, már behúzásnál úgy fog megjelenni az előnézeti kép, mint a korábban fotózott embereknél. Ezért nem számít sem az hogy mit állítottál a vázon "profilként" sem az hogy milyen vázat használunk.
Van gyári Nikon Z obink, van Sigma Art, van régebbi Sigma, van Tamron Z, van F-es Nikon... meg van más külsős gyártótól is. Az objektíveknél mikro brillanciára és mindenfélére szokás hivatkozni hogy mennyire más mint x obi, meg mennyire lapos képet ad meg hasonlók. Holott egy 500 Kelvines elcsúszás a WB-nél, egy kicsit elcsúszott af, egy kis becsillanás sokkal többet tud rontani a képi hatáson. (vagy egy koszos frontlencse)
Kalibrálás. Tőlem a profinak sem kell kalibrálni. Nem nézegetem mások képeit, meg az sem érdekel hogy 80 CRI-s olcsó ledekkel világítanak modellt mert nem tud vakuzni és alig van színi információ.. de jól felhúzza a szaturációt. Majd a fotóit olcsó mobilok szutyok kijelzőjén ítélik meg a rajongói... Oda tényleg felesleges bármit is kalibrálni. (ahogy természetfotós ismerős is egy 32"-os Samsung tv-n retusál (fullHD 12 éves) (hdmi-vel laptopra kötve) mert jó nagyban látja a fotóit... -
arn
félisten
Kb 15-20 eve fotozok rawba, ezt most kinek irtad? Ki irt olyat, hogy profil van rawban? Magan a rawfeldolgozon mulik hogyan tolti be a filet majd rendereli, ami gyartonkent valtozhat, foleg ha vmi egzotikusabb szenzorrol van szo. Pl a korai xtransokkal a c1 es a lightroom baromi mas kimenetet generalt, most sem tapasztalok mast, a canonnak es a nikonnak is megvan a sajat szinvilaga, vagy a objektiv bevonatok is befolyasoljak a kulonbozo korulmenyek kozott hogy viselkednek.
Az amator vilagban nagyon kevesek fognak mindent kalibralni, mert erre se lehetoseg, se igazi igeny nincs. Utana ugy gyurmazod a rawot, ahogy akarod, barmelyik gyartotol csinalhatsz hasonlo kepet, szineket, csak nem mindegy ehhez mennyit kell kinlodni az adott rendszerrel, hogy tetszen az illetonek, a kameraspecifikus profilok segithetnek ebben.
-
r3dsnake
nagyúr
Értsd jól. Amikor importálod a fotódat lightroomba, akkor vagy az adobe color színprofillal húzod be, vagy a camera standarddal. Ez a kevésbé rossz. Viszont van lehetőség rendes bekalibrálásra, és ennek a profilnak a kamerára töltésére, így a kapott raw fájlod importáláskor már egy színhelyes kiindulási pontot ad, és onnan kezded el kidolgozni a raw-t. Nagyon nem mindegy, hogy szarból építesz-e várat vagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
ph_5.5
aktív tag
A raw nem kép. A raw egy nyers adathalmaz. A képérzékelőre jutó összes információ adathalmaza, a vázon csak egy, a gép által legenerált megtekintő jpg fájlt látsz.
A raw értelmezhető képpé alakításához kell egy raw konverter. Ami a rögzített adatokból a te beállításaid alapján (raw konverter beállításai) élesít, színteret generál stb...
Így nincs profil eredetiben. (sznes szagos beállítások a vázon csak a jpg-re vannak hatással). A wb esetén pl raw-ban szinte korlátlanul helyre tudjuk hozni amit fotóztunk, de ott ha az expo és a wb ecsúszás miatt túlcsordul pl a piros csatorna- az már csak korlátozottan javítható.
#1031r3dsnake A raw fájlnak nincs színprofilja. Ha valaki egy értelmes embertől szeretné elolvasni miként is működik az érzékelő akkor ajánlom ezt a nagyon nem friss cikket egy hozzáértőtől. NAGY KRISZTIÁN FOTÓELMÉLETEz pedig az Adobe "segítsége" a fotósok felé:
A RAW-fájlok néhány előnye:
-Páratlan részletgazdagság
A RAW-fájlok fő előnye, hogy a többi raszteres és vektoros fájltípushoz képest ezek tartalmazzák a legtöbb részletet. Így a fényképek szerkesztésekor sokkal több lehetőséget kínálnak.
-Széles színtartomány
A RAW-fájlok színtartománya több millió színnel meghaladhatja a JPEG-képekét, és az RGB-tónusértékekből is többet tartalmaznak.Veszteségmentes tömörítés
A veszteségmentes tömörítésnek köszönhetően a RAW-képfájlok minősége nem romlik a tömörítés miatt.
-Több lehetőség
A RAW-fájlok jóval több lehetőséget kínálnak, például a fekete-fehér RAW-fájlok színesre konvertálhatók, valamint módosítható a fényerő, a kontraszt és a gammakorrekció – mindez pedig anélkül, hogy maga a RAW-kép megváltozna.A színprofil kalibrálása pedig ennél sokkal bonyolultabb. Kell. Nekem legalábbis igen.
Color checkerst használok minden munkámhoz. (nekem a fotózás- főállás). A monitorjainkat minden hónapban kalibrálom. Így én minde fényviszony között referencia fotóval indítok. A stúdióban is, minden munka megkezdésekor, sőt ha fényformálót váltok, vakut cserélek vagy pluszba teszek egy egyet. Minden vakumat (19 db van jelenleg a stúdiónkban plusz az állandó fények 60W-tól 500W-ig) egyenként ellenőríztem mennyire állnak közel a gyártó által megadott 5600 Kelvinhez (+-200 Kelvin a leírásban). Hááát, ha alapreflektorral még közel is vannak, van amely 1/64 - 1/1 tartományban is eltérhet.
SZóval kell a kalibrálás, így magunkat megnyugtatjuk hogy legalább színhelyes az amit kiadunk ak ezünkből. Utána meg majd nyomdánként / nyomdászonként úgyis eltérés lesz látható. Tudom, tapasztalom...
#1032updog
Már jó ideje csak kevés esküvőt vállalok. De ez színvilág annyira távol áll tőlem hogy már zavar a látványa. Amikor a pár kifizet 1 millát dekorra, virágra... amikor megszerzik életük álomhelyszínét ami egy kiserdő közepén felépített hangulatos tanya.. majd jön a fotós és az egészből retyóbarnát szerkeszt, a ruha a hófehérből kopott f*s lesz, a vőlegény tengerészkék zakója meg kakaóbarna akkor a pár helyében erősen elgondolkodnék hogy ez most tényleg jó-e? Tudom ilyekor jön a barna effektes phorography, hogy őt azért kérték fel mert ilyen a stílusa (mint annak a többi soknak aki még ezt töltötte le ingyen)... és értem hogy ő így gondolja... de ez nem stílus. Ez egy hóbort, és az utómunka leegyszerűsítése.#1033hemaka 15 éve volt a szelektív szintelenítés. Az is elmúlt- szóval bízzunk benne hogy ez is kifut.
-
Elektrosokk
veterán
Én meg már örömömben ugráltam, hogy az AI nikkorjaimat milyen boldogan fogom használni a zf vázon, aztán realizáltam, hogy ez másik bajonett...
Huh de rég volt nikonom.
[ Szerkesztve ]
Az èlet sport vagy szórakozás! :)
-
hemaka
nagyúr
-
updog
őstag
"ezért van annyi sok f*s barna esküvői fotó a piacon"
Azt hittem ettől csak nekem van herótom
Megveszik a Z9-et meg a Z 70-200-at, és a végén ráhúzzák az összes képre a blurry autumn rainy day sepia filtert
-
arn
félisten
Rawnal sem tudod magad fuggetleniteni a kiindulasi beallitasoktol es a profiloktol, mindig van hatasa a vegeredmenyre. A rawfeldolgozo detto, ahany render, annyi fele.
-
arn
félisten
válasz
r3dsnake #1027 üzenetére
Tegnap megneztem sok videot, a canon doglott szinei sok esetben szembetunoek. De erdekes modon pl az 50 1.8 es a fuji 33 eseteben eleg hasonlo volt a szinrender. Persze sokat nem tudni rola mivel mennyit dolgozott, de en is adtam el olyan canon obit mert olyan sargas sapadt szine volt neha, hogy fraszt kaptam, teljesen felrevitte a rawok beallitasat. Meg mivel rawrol van szo, persze mindenbol ki lehet hozni mindenfelet, de a kiindulas mindig befolyasolja a vegeredmenyt, foleg ha nem hasonlitgatsz vmihez folyamatosan.
Szinrendernel szvsz meg mindig a fuji a legjobb, pl a 35 1.4et nagyon birtam ilyen szempontbol.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
r3dsnake #1027 üzenetére
Ha bármit nézel a kamerán az mind jpg, amit a váz szoftvere generál le nézőképnek. Ez nem mérvadó, mert egy jpg generátor a gyártó beállításait tartalmazza és nem "steril".
Ha egy külsős cég raw konvertálójába hívod be az azonos körülmények között készült, azonos beállítású képeket és azzal konvertálsz jpg fájt, és azonos megjelenítőben nézed meg őket, az ad támpontot.
AKi raw-ban fotózik az úgyis belenyúl aképekbe. Innetől szerintem a képi világnak amit a gyártó a jpg esetén megálmodott nem sok jelentősége van. (ezért van annyi sok f*s barna esküvői fotó a piacon pl, függetlenül attól hogy Canon Nikon Sony Pentax Fuji Pana vagy bármi más a váz. ) -
ph_5.5
aktív tag
válasz
r3dsnake #1025 üzenetére
Ez WB eltérés. A Canon wb-je nagyon távol áll a valóságtól jelen esetben. Mesebeli, meleg.. de messze nem reális. Ha megvan még a nyers raw, akkor nézz rá ott az értékekre. A Canoné 6500 is simán lehet itt, a Nikon meg 4600-5000 között volt pl.
A két rendszer az auto wb-t is másként kezeli. De két azonos pl stúdiós 5600 Kelvines fotónál látni lehet minimális eltérést. Ott szokás a Nikon bőrszíneit kellemesebnek értékelni és pl a Sonyt lehúzni. (úgy hogy a Nikonban mondjuk azt hogy Sony szenzor van, de egészen más a feldolgozás. Anno pl a D300 és valami féligáteresztő Sony tükrösben még az alap képélesség is eltért- a Nikon pozitívumára) -
arn
félisten
Eleg jo pelda a canon vs nikon renderingre, es a nikon meleg szinei jobban bejonnek, a canont tobbszor latom doglottnek es hamuszurkenek. Pedig epp kezdtem magam rabeszelni a canon 50 1.4re.
[ Szerkesztve ]
-
-
hemaka
nagyúr
válasz
Elektrosokk #1020 üzenetére
Én nem használok sigmát(sőt semmilyen 3rd party obikat), mert utálom a színeit, de azt az ezer éves zeisst CA-ban, élességben megeszi, ha a színeket nem nézzük. Persze aki szeret rawokkal bíbelődni hajrá, bár akkor mit keres nikonon, ott a sony.
mudi︎️ • Fuji GFX 50S/35-70/110f/2 • MBP M4Max • Syno DS3622xs+
-
arn
félisten
Mindig leszedek egy csomo rawot, melyikkel milyen dolgozni, nagy meglepetes nem szokott erni.
A canon rawjaiba tobb ido volt beleszokni, de nem volt remenytelen. Az oly es a fuji szineit nagyon szerettem, a panaval viszont baromi sokat kellett dolgozni, az egyetlen gep volt, amit ezert adtam el. A nikone is kozelebb all hozzam.
Eloszedtem a szekrenybol a canon rf 85ot, hasonlo meretuek es sulyuak lennenek ezek a jobb obik. Hat nem tudom mennyire hianyzanak nekem ezek a “kompakt” meretek es sulyok, konnyu volt hozzaszokni a canon konnyu obijaihoz, a 85os vhol ezert is van parkolopalyan.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
Egy a baj, ha a Canon színei sem tetszettek neki, akkor a Sony-tól egyenesen okádni fog.
55-ös Sonnar meg már 12 éves obi, eljárt felette az idő, egy Sigma is megeszi.
R6ii-nek valahol ott van a reális ára, sőt még kicsit lejebb 1700 ojró környékén. Én is nézegettem, de nekem egy 85/1.2-vel kéne, csak az asszony megölne, ha megvenném ezt a kombót az a baj.
[ Szerkesztve ]
mudi︎️ • Fuji GFX 50S/35-70/110f/2 • MBP M4Max • Syno DS3622xs+
-
FerNandor
őstag
Szia, nekem Z6 van egy 50mm 1.8 S obival, ami szerintem elképesztően jó. Van egy Viltrox 28mm 1.8, ami szintén szuper (beltérre kellett egy nagyobb átfogású) és most hozott a jezuska egy tamron 90mm macrot, ami eddig szintén nagyon tetszik.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
arn
félisten
Mire gondolsz? 50nel a zeiss 55re? Nem egy tul friss design. Regen sokat nezegettem. Van ujabb alternativaja?
A hires vazak ott epp olyan dragak, mint canon eseten. Az oskovulet a7r iii van hasonlo arban.
[ Szerkesztve ]
-
rob01
tag
A Nikon és a Canon új bajonettet vezetett be, de valahogy nem sikerült kisebb objektívet gyártaniuk, sőt a Nikon Z még nagyobb is mint az F obik.
A Sony tud kicsi és jó minőségű objektíveket csinálni.
Lehet nem is Nikont kell választanod hanem a Sonyt? Ott van bőven obi választékAz a baj, hogy egy rendszer váltás nagy bukó, így jó meg kell gondolni. Kíváncsi vagyok, hogy döntesz.
Ránéztem a Canon R6 II vázra és a "vezetékes" boltban 700 ezer míg a többi boltban 1100-1200 ezer? Ezt nem értem
-
arn
félisten
Jelenleg ezeket a kombokat neztem, a nikon 28 2.8 nem olyan jol sikerult, mint a canone. Viszont a 24 1.8s allat nagy, de szinten eleg penge obi, kb akkora mint a canon rf 1.4 szeria (arban a nikon sokkal jobb az 500+900 eur vs 1500+1500 arhoz kepest).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
A canon rf 50 1.8 egy 180 euros obi, raadasul kicsi - vhol ezert mentem erre a rendszerre, remeltem nem csak budget vonalon lesznek kicsi obik. Lerekeszelve mar eleg jo tud lenni, de hosszutavon nem ilyen szintu obit szeretnek hasznalni.
Az 1.4 50 egy teljesen mas kavehaz, 1500 eur es 3x akkora, meg a nikonnal is nagyobb (igaz fenyerosebb). Epp ez a gond, optikailag elegge a nikon s szeria szintje, csak 1.5-3x dragabb fokusztavtol fuggoen.
Z8 nekem nagy, eleve mft-fuji vonalat jartam be az elmult 10-15 evben, fontos a meret. A canon kis obijaival gyk eleg hasonlo, mint a fuji volt, es epp ez a dilemmam, ha ramozdulok ezekre a kicsinek mar nem mondhato obikra, utazasokon mennyire fogom atkozni a lepest. Az eredmeny tuti jobb lesz, csak milyen kenyelmi aron.
-
arn
félisten
válasz
r3dsnake #1008 üzenetére
Jah hat ennel a temanal elhiszem, hogy fontos az af, en sose fotozok ilyesmit. Foleg az uj canon vcm obik fokuszsebessege brutal.
A canon szinei viszont sose alltak hozzam kozel (4 obi alapjan), foleg hogy fujirol valtottam. Gyakran eljon egy sargas arnyalat, nemelyik obival hangsulyosabban, azt el is adtam. Szedtem le rawokat a nikon s 24-50-85 triora, jobban tetszik a szinrender, konnyebb a rawokkal is dolgozni, a canone munkasabb.
-
rob01
tag
A Canon RF 50mm f/1.4 obiról nem tudok semmit, az RF f/1.8 megvolt, nem volt rossz, de a tubus ki-be mozgása és az AF motor hangja kiábrándító volt.
Nikon Z 50mm f/1.8 egy szuper objektív, kipróbáltam a Z 1.4 verziót, de az 1.8 maradt.
Jelenleg Z8 vázam van, korábban volt Canon R6 és R7, az AF-ben nem látok olyan nagy különbséget. Valóban egy kicsit jobb a Canon, de annak is vannak hibái pl.: gyakran a téma mögé fókuszált és hiába váltottam kisebb AF pontra akkor sem találta meg célt. Nikon meg sorozatban pulzál, de mindig van éles képem, így annyira nem zavar.
Vadfotózás terén meg sokkal jobb Z objektívek vannak.
Minden rendszernek megvan az előnye és hátránya, ebből az AF csak egy vékonyka szelet.Jelenleg azon vacilálok, hogy vegyek egy m43 vázat a Z8 mellé, mert a Z8 -t mérete miatt sokszor nem viszem magammal.
-
arn
félisten
Nem nagyon erdekel a retro vonal, igazabol azt jarom korbe, hogy beleugorjak az 50 1.4be canon vonalon, vagy valtsak rendszert. A hires szenzor meg a nikon 50 1.8 kepminosegben vonzo, ez a kepminoseg canonnal jelenleg sokkal tobb lenne.
Azota megneztem sok reviewt, hogyan viszonyul egymashoz az elozo generacio vazai meg a modernebb vazak. A nikon nemileg valoban le van maradva mindket generacioban, de szamomra nem igazan szignifikans a kulonbseg, mert nem fotozok gyorsan mozgo temakat. Vegeredmenyben a kep a fontos, amit megorzok, hobby fotoskent nem zavar, ha kimarad par pillanat, ebben meg remek.
A bsi szenzor is szimpatikusabb, es megfogadtam, hogy inkabb akkor valtok mindig vazat, amikor valami kifut. Olyan nagy csodak nem erkeznek 4-5 ev tavlataban sem, csak finomitgatjak a meglevo technikakat.
[ Szerkesztve ]
-
rob01
tag
Nikon Z7 III érkezését csak a Nikon tudja megmondani, de két új kamerát regisztráltak és azok várhatóan január február környékén jelennek majd meg. Ha nem sürgős a váltás akkor lehet érdemes addig várni.
Nikon Z f vázat nézted már? "csak" 24MP, de az új processzor van benne, így biztosan jobb a követő AF. -
arn
félisten
válasz
r3dsnake #1003 üzenetére
Amikor vettem, elotte olvastam utana, nyilvanvalo, hogy fokusz szempontjabol a canonnal a piac legjobbja - de azaz igazsag annyira nem kritikus ez nekem. Kb csak a szemkovest, es a szimpla fokuszpontot hasznalom, semmi mast, azt is single shottal.
Ami rohadtul bosszant a canonnal, hogy beleugrottam az rfbe, es ket dologra vartam, vmi relativ kis meretu, de igenyesebb 50esre, es vmi nagyobb felbontasu vazra, ha kifuto lesz. Erre az uj les 1.4, 3x annyba kerul mint a nikon, optikailag meg eleg hasonlo szint. A masik, hogy a kifuto r5ot 1.5x annyiert adjak, mint a nikon megfelelojet.
Rawokat szedtem le 50 1.8 + z7 komborol, es eleg meggyozo, ugyanez canonban majd ketszer annyi. A feheregyensuly kezeles meg jobban is tetszik.
Mi zavart a nikonban pontosan?
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Gondolkodom canon r6rol valtani nikon zre. Kicsit elegem van az arazasabol es hogy azota se nyitottak meg a ff rendszert a thirdparty obiknak.
A kerdes, hogy z7bol jon iii, vagy az a z8 lett?
A stacked szenzor nem erdekel, es elonyosebb szamomra a kisebb vaz - a ii is vonzo a mostani arazasaval. De mennyire gaz a fokusza a canonehoz kepest?
A fotok 80%at 50essel lovom, az 1.8 a mereten kivul nagyon bejon, mankozni 24-28mmre mit ajanlanatok? A canon rf 28 2.8 zsenialisan jo obi lett az ara es merete mellett, annak kellene vmi hasonlo alternativa.
-
Aaron14
őstag
Nikkor Z 40mm f/2-őt néztem most ki a Z6 II mellé. Ha Alzánál vásárolom, milyen hátrányom származik belőle? Ha jól tudom, nem hivatalos forgalmazó.
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest