- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4519 üzenetére
Hmm tényleg, amit ott törölt, az Rasp. specifikus dolog.
...
/opt/vc/src/hello_pi/hello_video/test.h264: 30MNow that’s more interesting! The first 3 files are the apt caches and the swap, we’ll take care of those at the end. Some icon takes appear to take a lot of space, the .a file show there are some development libs installed and the last file reminded me there’s some Raspberry media sample code.
Let’s take care of those code samples:
sudo rm -rf opt
-
vadcoca
tag
válasz
bambano #4514 üzenetére
Amit először indítasz, annak nem feltétlenül kell sem -P, sem --no-remote.
A többi példánynak viszont kell a -P és a --no-remote is.
Amivel próbáltam: iceweasel 10.0.6, firefox 16.0.1.
Ez a kettő együtt hajlandó ugyanazzal a profillal is elindulni.
De icew/icew vagy ff/ff párban, ugyanazzal a profillal már reklamálnak, hogy a profil használatban van, újat kell gyártani. -
-
-
-
chab7
addikt
válasz
bambano #4454 üzenetére
Ez lehet szerintem is, mert nem azért indul lassan mert terhelne bármit is, minden nyugalmi helyzetben van. Ebbe a jelenségbe eddig amúgy csak debian alatt futottam bele, és csak wheezy-re felfrissítve. Squeeze-n tartva a rendszert indulnak rendesen. De vajon mire várhatnak? Hogyan tudnám én ezt kideríteni?
(Jester01: Már annyiszor megkaptam hogy aki kde-t használ... pedig nem. Csak egy két programot alóla amit abban találok legjobbnak. Ez pedig a krusader és az amarok. Ezektől nem találtam számomra megfelelőbbet más felületre írtak között, de nem is baj mert minden más rendszeren szépen futnak lxde alatt is, és azt szeretném ha ez a debianon is így lenne.)
-
cekkk
veterán
válasz
bambano #4428 üzenetére
Még egy kérdésem lenne, hogy van két 2 terás vinyó is, amit egy debian alapú webszerverrel formáztam meg. de a 2 terából csak 1.8 látszik, holott 1.9nek kellene lennie. az fsdisk azt írja ezekre, hogy /dev/sdb” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
Ezért nem látom vajon az egész vinyót?
-
Carasc0
őstag
válasz
bambano #4377 üzenetére
Szia!
Nekem arra kell, hogy az alapparancsokat begyakoroljam, megismerjem a könyvtárszerkezetet. Idővel telepítsek rá mc-t, no meg Bash Shellbe is lehet zenét hallgatni, hardvereket megnézni működnek-e és használni (kivéve persze VGA-t). Nem akarok képet nézegetni, de amit egy konzolba meglehessen csinálni azt megakarom. Persze teljesen alapokat! Ezeket lehet?
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4303 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik, de a másik cég meg csal a tesztekben, stb. ilyenekkel én nem üzletelek...
Speeedfire: vagy nem frissítesz kernelt meg X-et, mert valszeg a régi kártyákhoz készült drivert nem fogják aktualizálni.
Egyszerűbb beszerezni egy 5000-es szériás radeont, ott még jó sokáig nem lesz driver gond. Ez azoknak szopás, akiknek mondjuk laptopjuk van beépített vga-val.
-
Destloler
tag
válasz
bambano #4275 üzenetére
Köszönöm a segítséget, olyan szervert szeretnék építeni ami egy NAS feladatait látja el. Volt már drága NAS-om nem hozta a hozza fűzött reményeket ezért építeni szeretnék egy Home szervert. Azt viszont fontosnak tartom hogy weben keresztül legyen egy elérhető grafikus felülete mint ahogy a Synology nasoknak is van.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4285 üzenetére
"A fürtöket többnyire ott rontották, rontják el, ahol ez először lehetséges, a telepítésnél. Vagy azért, mert eleve nem támogatott hardver szolgál alapul, vagy, mert nem értik pontosan a fürt működését és rosszul paraméterezik azt. A Windows Server 2003-ban a korábbi kiadásokhoz képest sokkal szofisztikáltabb telepítő, pontosabban inicializáló modul került, de még itt is érvényes a szabály: csak azonos gyártótól származó, Cluster kompatibilitási listán szereplő alkatrészekből építkezhetünk.
Jelentem, ennek vége. A telepítés során egy nagyon alapos, összetett rendszer esetén akár egy óránál is tovább futó validációs teszt eldönti, hogy az általunk fabrikált gépezeten működik-e majd a fürtünk, vagy sem. Ha a teszt eredménye szerint működik, akkor szedett-vedett hardver ide, HCL oda, az egy a Microsoft által is támogatott fürt lesz."
/W2k8 FC/
Ez állhat esetleg akár Linuxra is -
Geller72
veterán
válasz
bambano #4278 üzenetére
..Az első kérdés csak csali volt..
. Konkrétan a megvalósítás érdekelne. Több gépem van, amit fürtbe szeretnék szervezni, Linux OS segítségével. Ilyet még sajnos nem csináltam, főleg a hardveres megvalósítás érdekel, mondjuk Debiannal megvalósítva. Heterogén gépek lennének. Gigabit lan/switch adott eddig, plusz a komplett gépek /
3+/. egész konkrétan a "mit, hogyan" kategória, amolyan szájbarágósan. Jöhet privátba is, bár szerintem itt a PH-n én nem látva hasonlót hasznos infó lenne publikusba is. -
-
-
TommyX_
őstag
válasz
bambano #4240 üzenetére
Én nem vártam senkitől semmit, én azért írtam ide, hogy esetleg valakitől segítséget kapjak.
(Tudtommal ez a fórum egyik funkciója.)
Ez már a végső "próbálkozás" volt, hogy ide írtam.
A másik dolog, ez csak egy tárgy lett volna a sok közül, és ha végzek, nem ezzel akarok foglalkozni(mármint a linux), ezért lett volna jó, ha valaki átsegít a tárgy nehezén.
Így utoljára annyit, a közel 40 emberből, 9-10 embernek lett meg a tárgy, és nem 1 embert ismerek, aki jó volt más tárgyakból és ezt nem tudja teljesíteni. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #4217 üzenetére
Ez nem 32-64 ütközés szokott lenni, hanem az, hogy a 64 bites libeknek nem egységes a helye, van disztró ami a /lib-et használja és van ami a /lib64-et. Ennek megfelelően a programok is össze-vissza települnek.
Mivel a libc6 csomagban eleve benne is vannak a lib64->lib symlinkek csak gondolom le lettek törölve ezért szerintem sokkal kevésbé belerondítás a rendszerbe ha azokat visszacsinálja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4151 üzenetére
A net egy kábelmodemről jön be, 15Mbiten. Ez megy egy netgear 300-as routerhez. A hálózaton osztozik két noti, két telefon, és két asztali gép. A másik notiban broadcom wifi van, az asztali gépekben Netgear 111-es, v2-es stickek vannak. Minden másik gép kifogástalanul működik. Tarr-os netem van, soha nem volt vele semmi gondom. A Debi sajnos a 111-es, netgearos sticket nem ismeri fel, így helyettesíteni sem tudom a saját, atherosos wifijét. Az atheros wifi 54-es, elvileg tudja a WPA-PSK2-t is. Gyárilag XP volt hozzá, azzal gond nélkül ment anno. Akármilyen értéket állítok az MTU-nak, vagy hagyom auton, akkro is fennáll a bibi. Pingek jók. Olyan, mintha az első pár oldal flottul betöltődne, aztán egyszercsak megáll töltés közben az egyik oldalnál. Új ablak/böngésző esetén is ez van, ha rányitok mást. Chrome, FF-et felraktam, de tök 8, mind a 3 böngészővel ez a helyzet. Fájl letöltés szintén.
-
Glatius
őstag
válasz
bambano #4132 üzenetére
Kipróbáltam egy netinst CD-t, halott
4.3G-s telepítő DVD: nem bootol
230 megás Pendrive-boot image, meg se moccan...
tanácstalan vagyok.Madriva 64 telepítő szépen bootol, de közli, hogy nem lát DVD meghajtót....
Ubuntu is elindul.... A hardver nem tetszik neki?
De hát el sem indullll ehh! -
spl
csendes tag
válasz
bambano #4126 üzenetére
Nem hangulatkeltésnek szántam. Mivel egy költségvetés tervezésénél többféle áron tervezünk többféle konfigurációt és majd kitalálják mi kell a főnökök, ezért lenne jó nagy körben átlátni a dolgokat. Mintapéldányt nem nagyon osztogatnak itt vidéken. Ellenőrzött, márkás vasra csak windows támogatást írnak. Próba-szerencse alapon mennek a dolgok ahogy láttam a fórumokon.
Amit szeretnénk: 6 darab 2Tb-s SATA vinyón médiafájlok lennének+rendszer vinyó/SSD. Ennek az elérése két külön hálózatról (giga+10/100). Némi fájl szerver funkció munkához. Intranet. RAID5-ben az egész és lehetőleg LVM.
Tehát sok SATA csatlakozó, két háló csatlakozó, megbízható működés Debian rendszeren, 24 órás működés, jó hűtés, gyorsaság. Az ár nem tényező, mert bármi lehet a beszerzés vége. Csak többféle verziót kell tálalnom. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #4126 üzenetére
Bár az intel is tudott remek szerver lapokat készíteni ahol nem volt meg az épeszű sávszélesség a south és a north bridge között. Hiába volt dual gigabit meg 64 bit pci-x, nem lehetett kihasználni ... és emberek erre építettek file szervert amit mi gyanútlanul meg is vettünk.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4118 üzenetére
Nos...
Mint írtam is, a dmesg csak az ati kártyáért sikít, de ettől függetlenül működik korrektül."egyébként mi a különbség pl. a debian és az ubuntu között: a debiannak letöltheted a telepítőjét, az ubuntu meg telepítés vagy használat közben felmászik a netre és sok mindent onnan cibál le."
-Konkrétan az a difi, hogy pl a debivel nincs netem, amivel le tudnám cibálni az update-ket, az ubinak meg (nemtom, miért) de kernel szinten (?) van (wifi) supportja.
Ez a fura. És ez nem csak amostani verziókra igaz, hanem a korábbiakra is, egészen 10.04-ig visszamenőleg. de majd hazaérek péntekre, és kezdek vele valamit.. -
Geller72
veterán
válasz
bambano #4115 üzenetére
(Másik disztróban miért működik? És nem egy kazal dvd a telepítője, hanem azon az egy darab pár száz megás ISO-n rajta van a megfelelő holmi) Broadcom és atheros wifivel sem megy. Hétvégére otthon leszek, akkor kelleni fog egy kis segítség. Addig is köszi..
( a scannerekről ne is beszéljünk..)
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #4099 üzenetére
amit bootolás közben ír, azt a dmesg-gel meg tudod nézni.
Nem feltétlenül. Nekem egy időben butuláskor megállt időnként, majd eltimoutolt, ezt kis is írta a képernyőre, de logokba nem került bele ez az üzenet. Valami firmware cuccos felkerülése után megszűnt az akadás, de ez még nem jelenti azt, hogy a logolási hibát is kijavították volna.
-
WolfLenny
senior tag
válasz
bambano #4034 üzenetére
Hát annyira nem csipázom.
A baj, hogy a Squeeze-ben csak 2-6-32es kernel van..
Fordítgatni meg nem nagyon akarok. Esetleg valami tároló amiben van újabb?
Lehet vissza kéne térnem a KDE-hez? Ubi 11.10-et próbáltam, de az már lassú volt az előzőkhöz képest. Az Uniti-t meg konkrétan utálom...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #4016 üzenetére
Átmentem az ftp.debian.org -ra, ott sincs.
Amúgy továbbra sem frankók a dolgok. Pl. az MC a terminálban olyan 50 másodperc alatt nyílik meg, és egy csomó más, grafikus program is ilyen, várni kell, mire megnyílik, valamint már a betöltés közben, mikor sorra jön ki a KDE 5 darab "ikonja", az elsőnél megáll kb. fél percre a gép, aztán megy tovább, mintha mi sem történt volna.
Ez már kb. 1 hónapja ilyen, hiába jönnek a frissítések, semmi nem javul.Valami normális módszer ha lenne a Squeeze és a KDE 4.6 összeházasítására a testing / wheezy repók nélkül, akkor tennék egy friss Debiant a gépre ahol nem babrálnék a sources.list-el.
-
dany27
őstag
válasz
bambano #3987 üzenetére
Syslog kicsit meghízott.....
Csináltam Virtualhostokat mert több domain is rá van írányítva a szerverre...
Hogy tudom azt megcsinálni hogy csak az egyik domainről tudjam elérni a phpmyadmint??
Ezt írtam be a httpd.conf-ba:
<Directory />
Order Deny, Allow
Deny from All
allow from xxx.eu
</Directory>
### szelektív hozzáférés biztosítása a virtualhostoknak ###
<Directory /home/user/public_html>
Order Allow, Deny
Allow from All
</Directory>De így az xxx.eu-ról sem érem el még a login screent sem. Viszont másik domainről elérem és amint bejelentkezek kapok egy engedély megtagadva üzenetet.... Tudom hogy valamit itt kellene de az istenért sem akar össze jönni!
Előre is köszi!
-
dany27
őstag
válasz
bambano #3982 üzenetére
inode-ok nem fogytak el mindösszesen csak 5% van használatban de nyomtam egy df -h parancsot és nagyot néztem
Valami megette az egész winyót...
[link]
Azért mondtam h van rajta hely bőven mivel két napja lett újrahúzva a szerver és színte üres...Azt mondja hogy a gyökérben fogyott el a hely... De ott egy nagy file sincsen, csak 1-2db pár kilobyteos van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3952 üzenetére
Csak hogy ez nem monitor, és nincs autó gomb, az előző TV-n sem volt ilyen funkció. Az egyetlen dolog ami helyre tudja tenni, az a scaling csúszka a CCC-ben, ami már szerencsére egy ideje Linux alatt is megy. Persze mikor elkezdtem, még nem ment...
Egyébként Linux alatt továbbra sem lehet beállítani 1360*768-as felbontást, ezt nem tudom mikor fogják végre kijavítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3935 üzenetére
dpkg --list|grep firmware
ii firmware-linux-free 3 Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
dmesg| grep e100
[ 0.201242] pci 0000:00:02.0: reg 10: [mem 0xee100000-0xee17ffff]
[ 1.035168] e1000e: Intel(R) PRO/1000 Network Driver - 1.3.10-k2
[ 1.035171] e1000e: Copyright(c) 1999 - 2011 Intel Corporation.
[ 1.035203] e1000e 0000:02:00.0: Disabling ASPM L0s L1
[ 1.035220] e1000e 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[ 1.035248] e1000e 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
[ 1.035448] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 1.148407] e1000e 0000:02:00.0: eth0: (PCI Express:2.5GT/s:Width x1) 00:15:58:7c:2b:5e
[ 1.148412] e1000e 0000:02:00.0: eth0: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
[ 1.148489] e1000e 0000:02:00.0: eth0: MAC: 2, PHY: 2, PBA No: 005301-003
[ 12.586892] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 12.640161] e1000e 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 14.250612] e1000e: eth0 NIC Link is Up 100 Mbps Full Duplex, Flow Control: Rx/Tx
[ 14.250619] e1000e 0000:02:00.0: eth0: 10/100 speed: disabling TSO
[ 171.512185] e1000e: eth0 NIC Link is Down
dmesg|grep firmware
[ 6.281743] thinkpad_acpi: WARNING: Outdated ThinkPad BIOS/EC firmware
[ 6.281746] thinkpad_acpi: WARNING: This firmware may be missing critical bug fixes and/or important features
[ 12.913258] IBM TrackPoint firmware: 0x0e, buttons: 3/3 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3933 üzenetére
Kivágták?
lshw -class network
*-network
description: Ethernet interface
product: 82573L Gigabit Ethernet Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:02:00.0
logical name: eth0
version: 00
serial: aa:00:04:00:0a:04
capacity: 1Gbit/s
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e1000e driverversion=1.3.10-k2 firmware=0.5-1 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
resources: irq:44 memory:ee000000-ee01ffff ioport:2000(size=32)Ez ír egy fw verziót, ebből arra gondolok, hogy van FW.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3931 üzenetére
Megváltozott a csomag neve és a helye, de az új fájlal is működik.
Tehát aki régi kamerával akar skype -olni wheezy / testing alatt, az ezt írja be a "parancsikonba":
LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
Viszont a vezetékes lan még mindig nem jó, ez van most az interfaces fájlban:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
allow-hotplug eth0
#NetworkManager
iface eth0 inet dhcpÉs ez a 27.-eli mentésben:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcpDe egyikkel sem jó a net. A KDE network managerében nem szerkeszthető a wired kapcsolat, és az van írva, hogy az interface korlátozva van valami restricted interfacere, term. azt sem lehet állítani eth0-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3929 üzenetére
Leellenőriztem rögtön a telepítés után!
Megvan, de tegyük hozzá, hogy most wheezy van beírva a sourcesbe, nem testing. Lehet h. az ftp.bme.hu.... -s reóban volt valami elkutyulva a testing részen.
Am. pl. a video4linux még érdekes lesz, a könyvtár is eltűnt, de a csomag fel van téve. Majd holnap megnézem, látja-e a kamera képét, vagy nem. Vagyis meg kell keresni, hova került a fájl, és meg kell adnom a preloadnak...
Plusz valamiért nem jön létre UTP-n a kapcsolódás DHCP-s routerhez, és az alap wired kapcsolat meg nem szerkeszthető és nem is törölhető a beállításokban, valszeg bele kell túrni az interface beállításaiba. Frissítés alatt persze még szedte a csomagokat UTP-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3924 üzenetére
No találtam egy repó, amolyan backports jellegű a KDE-hez: [link]
Végigcsináltam, bár nem volt zökkenőmentes, és 1-2 dolog bugos, de már van új 4.6-os KDE-m a squeezeben, és bár nem enged emelt jogosultságokat állítani a systemsettingshez a kdesu-val, így nem tudok autó bejelentkezést beállítani, de legalább az energiagazdálkodás jól működik, minden beállítható és végre nem bugos a paneltálca.
Valszeg az lesz, hogy szerdán felrakok egy tiszta image-t az említett oldalról, amiben alapból 4.6-os KDE van a squeezeben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3922 üzenetére
A debian faq szerint:
Currently testing is called wheezy. So, if you change the third field of /etc/apt/sources.list to wheezy, then also you will be running testing. But when wheezy becomes stable, you will still be tracking wheezy.
a testing a wheezy. Most akkor nem ugyanoda fogok jutni, mint korábban? Nem említve a fájlrendszerrel történteket, hanem pl. a hiányzó sun féle java, meg a hiányzó fájl amit korábban említettem, meg ilyenek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3918 üzenetére
Vajon olyan összetett dologgal, mint a KDE működhet ilyesmi? Nem tudom, hogy valaha fogják-e frissíteni a stabel ágban, mert az ott lévőben még azt sem lehet állítani, mit csináljon a laptop a fedél lehajtásakor.
Pl. elindítom a menüben a leállítást, és mikor már dolgozik a gép, lecsukom a fedelet, erre kijelentkezik, és megáll minden. Fedél felnyitás után meg már nem csinál semmit a leállítás gombra, mert nem tudja mi a frász történt. Biztos van terminálos állítási módja, de KDE-ben tök egyszerű lenne, ha az a menüpont élne. Testinges KDE-ben tökéletesen működik, de nem akarok megint összeborult rendszert. -
tlac
nagyúr
válasz
bambano #3918 üzenetére
hmm...
nem olyan régen játszottam már ezzel a módszerrel, de úgy emlékszem, hogy akkor túl sok cuccot rakott felviszont sok évvel ezelőtt csináltam az nvidia féle .run-os driverekből csomagot, vajon működhet-e még?
de akkor még dkms nem is létezett, össze lehetne-e hozni vele? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3904 üzenetére
Természetesen mindig volt apt-get update. Valamint megpróbáltam dselectben is megkeresni (az ottani frissítés is apt-get updatet csinál), az sem találta meg a sun-os java csomagokat, csak a két másik java csomagot.
Ez olyan, minthogy az Ati-s fglrx driver egyik modulja / állománya eltűnt az asztali gépen, szintén a testing repót használva, ami korábban volt. A sun-féle javás csomag is megvolt korábban a testingben, de most nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest