- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #3811 üzenetére
Miért hiszi azt a Debian, hogy ezek a csomagok feleslegesek?
Ezért: The following packages were automatically installed and are no longer required
Magyarul: ezeket a csomagokat automatikusan telepítette valamelyik más csomag függőségeként, vagyis te személy szerint ezeket nem kérted. Azt a csomagot aminek ezek a függőségei voltak viszont már leszedted, így most a rendszernek ezekre már nincs szüksége. Te pedig ugye nem kérted őket.
A listából ítélve ez valami nagy meta-csomag lehetett, pl. gnome-desktop-environment
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3792 üzenetére
nem, nem ez a gondja.
amikor hozzányúl az interfészhez, akkor még egy darabig megy a dróton a protkoll-egyeztetés, csak utána áll fel az interfész. ez akár 5-10 másodpercbe is beletelhet, cisco switcheknél néha több.Azért sem lehet ez a baja, mert utána feláll rajta a ppp.
Sep 9 13:03:57 debi kernel: [ 19.220251] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
itt van a válaszengem ez a sor: Sep 9 13:04:08 debi kernel: [ 29.520024] eth0: no IPv6 routers present
bosszant még mindig.meg az a gyanú mocorog bennem, hogy a kde valamelyik okoskodó network manager programja köp bele a levesbe.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3790 üzenetére
Egyszer volt, hol nem vol, volt egyszer egy net. Ami megint elment.
Egyébként volt már grafikus felületem, csak amikor próbáltam beállítani az ATI vga kártyát, hogy ne csíkozza össze a képernyőt, akkor elveszett (fentebb írtam). Ezt most sikerült visszaállítani, megint van grafikus felület. Szépen csíkozódik is a képernyő.
A probléma ismét kettős: se net: se szép képernyő. Nem tudom miért ment el megint. Annyit csináltam, hogy letöltöttem a kde felületet. Majd újraindítottam a gépet és megint elment a net. Nem tudom mi állítódik el folyton.
Feltöltöttem a syslogom egy kivonatát, amikor még volt net, és amikor már nem. Hátha ti láttok valamit amit én nem: [link]
Amikor beírtam a debain wiki-ben látott interface példát, akkor nem volt netem:
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider dsl-providerJelenleg ez van és most csak részleges (kvázi nincs) netem van:
auto lo
iface lo inet loopback
auto provider
iface provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider providerEgyébként, amikor volt netem, akkor is ez a beállítás volt, úgyhogy valószínűleg ez irreleváns.
Köszönöm az eddigi segítségeket, nem szórakozásból kérek ennyi segítséget.
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3729 üzenetére
Javaslatod szerint lefuttatott kódok:
Csomaglisták olvasása... Kész
root@debi:~# apt-get install synaptic
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
synaptic csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: Package 'synaptic' has no installation candidate@Youri: Hasonló mint fent, se chromium-browser se a gépre letöltött csomagra hivatkozva nem fut le. Egyébként a fájlt a home/download mappába raktam.
Ha ezt megtanulom, a ráépülőkkel sem lesz gond. Remélem...
@bambano: Én nem emlékszem ilyesmire (mit ne csináljak), de várom a javaslatokat.
-
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3703 üzenetére
Így próbáltam futtatni:
@debi:~$ su - aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Ismeretlen azonosító: aptitude
@debi:~$ su - root aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Jelszó:
/usr/bin/aptitude: /usr/bin/aptitude: nem futtatható bináris fájlIlletve így is:
su -l root dpkg -i csomagnev
Nem nagyon akarja.
@bambano: Kifejtenéd bővebben? Hogy lehet ez beállítani? A monitor beállításoknál úgy látom minden rendben (1280x800, 60 Hz), a hardvernél nem látok videokártyát.
@Youri, CPT.Pirk: Kösz és elnézést de újonc vagyok.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3703 üzenetére
Az ubuntu egy pénzes disztró, határidőkkel, meg mindenféle managerekkel megtűzdelve. Csak a nevében linux, a szellemiségében régen nem az.
a sudo-nak pedig van rendes konfigja, ahol megmondhatod, hogy ki milyen parancsot adhat ki.
a su - parancs nem mindig jó rootra váltáshoz, mert a grafikus programok nem fognak benne menni. megint mondtam volna, hogy van a gnome menüben root terminál, dehát halmazatilag hátrányos szegény a kde-vel
ha teljes rootra váltást akarsz, a legjobb az ssh -X root@localhost
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3699 üzenetére
"Root felhasználóval nem is fog beengedni, ez nem Windows. Rootnak nincs is home mappája, meg ilyenek": ezt a hülyeséget nagyon gyorsan felejtsd el.
rootnak van home mappája, a /root. pontosan a sudozás a windows majmolás miatti agybeteg dolog, amit nem ártana kiirtani a francba.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3699 üzenetére
Megpróbálkoztam a Chromium telepítésével, de ezt sem engedte:
@debi:~$ aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?A legtöbb telepítéskor root felhasználót kér aztán valami hiba miatt mindig leáll. Jó lenne egy grafikus csomagkezelőt is felrakni, tudsz valamit ajánlani?
SZERK: A képernyőn vízszintes csíkok szaladgálnak, gondolom videokártya hiba. Rendszerbetöltéskor valami ilyesmit ír ki: [radeon] disable gpu accelerator.
Erre mi lehet a megoldás?
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3689 üzenetére
pppoeconf
dep: ppp, pppoe --->
dep: modconf --->
dep: kde, lightcore4-perl --->
dep: libpcap0.8 ---->Ezeket a fájlokat összeszedtem de reménytelen, szedegethetném napestig. Nem hiszem el hogy akinek nincs routere az ennyire szopik a telepítéssel. Nincs valami egyszerűbb út?
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3685 üzenetére
cdrom cdrom0 cdrom1 van a media mappában. Kulcsnak se híre se hamva.
@bambano: Ha tudtam volna, hogy net beállításához ajánlatos egy routert is beszerezni...
Egyébként láttam azt a parancsot de fogalmam sincs hogy hogy mit és hogy mit hogy. Ha nem jön össze az internet beállítás akkor talán holnap veszek egyet.
@kovaxx: Nem tudom, hogy kell az install-hoz hozzáadni ezt a modult.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3682 üzenetére
apt-get install pppoeconf Kéri a CD-t ami nincs. Be lehet valahogy állítani, hogy kulcsról olvassa be az adatokat?
Most az aptitude-nál is 2 új lehetőség van: nem telepítettek és még valami.
@bambano: Próbáltam ,de vagy DHCP-t választom vagy IP címet adok meg, PPPoE lehetőség nincs az install-nál.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3680 üzenetére
Odáig jutottam, hogy létrehoztam az interfaces állományt a javasolt beállításokkal.
Az install modules=ppp-udeb nem fut le, nem találja azállományt.
modprobe -q pppoe Esetén nem történik semmi, megjelenik egy új sor.
/etc/ppp/peers/dsl-provider, /etc/ppp/*ap-secrets Ezek az állományok nincsenek meg, nem tudom kell-e?
A DHCP ismerős volt, mert korábban routeren megosztottam a netet. Sajna most nincs routerem.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3676 üzenetére
Huawei modemből, lanon keresztül megy a gépbe.
Az ADSL miatt bonyolódik? Pedig az ADSL igen elterjedt. Milyen nettel lenne egyszerű?
@bambano Az etc/resolv.conf-ba namservers van csak lusta voltam javítani.
Balhé? Nem akarok balhét, csak egy működő netet.
Eszköz típusa: PPPoE
Hitelesítés: PAP -
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3674 üzenetére
Két hálózati eszközt érzékelt telepítéskor, az egy egy SIS akármicsoda a másik Atheros (vezeték nélküli). A SIS-t válaszottam.
Most a következő beállítások vannak:
/etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 82.131.216.149
netmask 255.255.255.0
network 82.131.216.0
broadcast 82.131.216.255
gateway 82.131.216.1
/etc/resolv.conf
dns-nameservers 82.131.216.1Ezekkel a beállításokkal működött a ping teszt a 127.0.0.1-n. Más hostot továbbra sem ismer fel.
És most látom, hogy ez így nem lesz jó mert megint más van a 'Szélessávú kapcsolat' Ügyfél IPv4 címe alatt.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3656 üzenetére
Nem találja a csomagokat.
Előzmény: Telepítés közben hivatalos Debian szerverhez akart kapcsolódni (azt hiszem csomagokat akart letölteni), de se magyar, se más szerverhez nem tudott így ezt a lépést valahogy skipeltem. Úgy tűnt, sikerült beállítani a hálózatot. Ezek szerint mégsem?
A kde egyébként "perfect" lenne.
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #3592 üzenetére
Így telepítettem fel. -> [link]
Semmi mást nem csináltam. A telepítés végén meg csak futottak az eltávolítás sorok. A nagy részét vissza tudtam rakni, de a fene sem emlékszik rá, hogy mik voltak azok.A conky is szívat, nem tudom mi van ezzel a rendszerrel, pedig egy teljesen szűz debian 6-ost toltam fel.
-
Nkboy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3569 üzenetére
Asztalon jobb klikk, Új létrehozása, Alkalmazásra mutató link......
Ha ezzel megvagy nyom egy OK-t.
A létrejött ikonon, jobb klikk tulajdonságok, és a felugró ablakban tudsz ikont is rendelni hozzá.Bal oldalon fogaskerék szerű valamire katt.
K menüben is lehet szerkeszteni bármelyik bejegyzést, csak szerintem át kell váltani klasszikus menüre. K menüre jobb klikk, alkalmazások szerkesztése. Lehet be tenni újat, de akár a meglévő is szerkeszthető.
Szövegesen meg így néz ki egy parancsikon bejegyzés:
[Desktop Entry]
Comment[hu]=Valami
Comment=Valami
Exec=env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
GenericName[hu]=Valami
GenericName=Valami
Icon=kde
MimeType=
Name[hu]=Amit akarsz név
Name=Amit akarsz név
Path=
StartupNotify=true
Terminal=false
TerminalOptions=
Type=Application
X-DBUS-ServiceName=
X-DBUS-StartupType=
X-KDE-SubstituteUID=false
X-KDE-Username= -
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3510 üzenetére
arra, hogy sokkal gyorsabb apt-cache-vel megkeresni a telepítendő csomag nevét, és apt-gettel felrakni, mint dselectben kotorászni, függőségeket, egyebeket nézni, állítgatni, stb. stb. Merthogy a dselect régebben nem rakta fel a függőségeket, csak pampogott, hogy nem jó.
egyébként is azt gondolom, hogy a dselect egy brutálisan bonyolult program, a debianos csapat legsúlyosabb tévedése volt. az apt nagyságrendekkel jobb, gyakorlatilag nem egy lapon,egy univerzumban nem lehet a kettőt emlegetni.
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #3503 üzenetére
A dselect nagyjából még a dpkg-s időkben készült, ha jól emlékszem... Az apt-get menüs párja az aptitude, ha már.
"nem vacakoltunk apt-get installal"
Hanem a menüben való mászkálással vacakoltok, ami biztos több időt vesz igénybe, mint a parancs és a csomag bepötyögése...
Megkérdezhetem, hogy ez melyik iskola?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #3452 üzenetére
Thx, tegnap felpattintottam egyet a leírásod alapján, KDE-vel. Gnome nem teszett az 5-ös Debilben, az új meg nem érdekel, ez a KDE frankón jobb mint az Aero Windowson
Amúgy van egy A4 tech egerem, van két plusz programozható gombja, de a programot nem használom, Windowsban pedig "Vissza" és "Előre" funkcióval működik defaultban (olyan mint a böngészők Back-Forward gombjai). Viszont linuxon nem műxik.. Erre tipp hogy menjen? PS/2-es egér. Mondjuk drivert még nem néztem hozzá.
-
fatal`
titán
válasz
CPT.Pirk #3445 üzenetére
Gnomeon ha jól emlékszem valami telepítő indul el. De lehet, hogy keverem már az ubuntuval
(#3448) Iscariah:
"sőt unom már hogy kb mindent csak grafikusan lehet megoldani a Windows-ban"
Hülyeség, powershellben nagyon sok mindent meg lehet oldani, maximum nem foglalkoztál vele.
Nekem 10GB-n van a Debian, bőven elég egyelőre.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #3423 üzenetére
Az a helyzet hogy nagyon hozzászoktam már a windóz-hoz és nagyon unom már. A Win korlátozva van, mindenképp "áttérek". Ha már ígyis-úgyis meg kell tanulnom, akkor inkább Debian mint Ubuntu, ha már át kell hajóznom az Atlanti-óceánt és utána a Csendest, akkor már inkább utóbbival kezdem
Ha már lúd legyen kövér.
A terminál sem zavar (Google-ből is már egy ideje a goosh.org-ot használom többet), sőt unom már hogy kb mindent csak grafikusan lehet megoldani a Windows-ban, mert windóz.
Mindegy, azt már tudom hogy eléggé hardcore lesz és be kéne magolni a bash reference manualt és még többet is, de hát ez az ára hogy elkényelmesedtünk a Windows-zal.Btw, csak hoyg tudjam előre, a 4GB iso-s Debian kb mennyit fog feltelepíteni? Mert a Windows 7 kb 3,5GB-os telepítőlemezből kb 20GB-ot pakolt fel. Csak még le kell választanom egy partíciót egy partícióról, gondolom 100 GB elég lesz
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3442 üzenetére
"Az az újratölthető tűzfal mit jelent egyszerűen megfogalmazva": hogy a dbus interfészen keresztül lehet majd törölgetni és hozzáadogatni menet közben tűzfal szabályokat anélkül, hogy a teljes tűzfalat újra kellene tölteni.
Önmagában az, hogy lehessen csereberélni a tűzfal szabályokat, még nem vészes, de hogy a dbus interfész belepiszkáljon a biztonsági infrastruktúra kellős közepébe, attól sírva meneküljön mindenki.
Win után kipróbálok egy ubuntut? te miért ijesztgetsz engem?
-
fatal`
titán
válasz
CPT.Pirk #3439 üzenetére
Linuxon beírod adobe com, rákattintasz install flash player, kész.
"Több asztal az külön program winen, plusz a megvalósítás minősége is kérdéses."
Külön program persze, nem is mondtam, hogy beépített feature.
Külső programmal az aero is továbbfejleszthető, nincs rá igény. Attól, hogy nem hullámoznak az ablakaid még nem leszel r=1 user, de egyébként ez a win koncepciója és ettől olyan sikeres. A himbálódzó ablakok meg szerintem 2 perc után baromi idegesítők.
Telepítgessen minden dist-upgradenel fglrxet a halál. Böngésző nélkül meg elég nehézkes volt, lynx nem volt fent és valamiért felrakni sem tudtam, talán nem volt a tárolóban.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3437 üzenetére
"egyfolytában szopok az Ati driverrel a tisztelt cég töketlen driverei miatt": ha azt hiszed, hogy az nvidia utóbbi néhány driver-verziója jó volt, akkor hagy mondjak annyit: régen jártál ennyire messze a valóságtól.
ha wines progit akarsz futtatni, miért linuxszal szenvedsz?
a flash playert fel lehet rakni csomagból is.
compiz: parasztvakítás szerintem.
ha herótod van a termináltól, akkor te nem vagy a linux célközönsége. ne erőltesd. terminálból mindent nagyon sokkal gyorsabban meg lehet oldani.
egyébként maradjunk annyiban, hogy elég rossz pillanatban talált meg ez a kérdésed, úgyhogy hagyjuk.
közben pedig ilyen hírek csorognak, hogy menet közben újratölthető tűzfalat akar a redhat beleerőltetni a kernelbe. visítva menekülök, ha ezt megteszik. kezdtem a freebsd-t tanulmányozni, mert ez az ökörség csimborasszója lesz.
eh, hagyjuk.
-
fatal`
titán
válasz
CPT.Pirk #3437 üzenetére
Ati driverek valóban szarok, a flash problémát nem értem ugyanúgy telepíthető az adobe.comon mint a wines verzió.
A terminal alap linuxon és sokminden gyorsabban configolható, főleg vállalati környezetben (bár ezirányú tapasztalatom nulla).
- Több asztal lehet winen is, bár én sosem erőltettem
- Az aero azért tud ennyit, mert a felmérések alapján ennyi elég. Én pl. idegbajt kapok az imbolygó ablakoktól és a többi baromságtól, nagyjából annyi van a compizban, mint winen az aero + a kocka.
- A csomagkezelő jó dologElvileg lesz valami store szerűség a win8ban is.
Unity óta nem néztem az ubit, nem is kívánok vele foglalkozni. Kb 3x játszotta el a fent említett problémát: Ubuntu felrak, darabig használ, új distro jajjdejó, lefrissít, újraindít x összedőlt. Lehet, hogy a zárt catalyst driver miatt, nem tudom, nem is kívántam vele foglalkozni.
-
Fooler89
őstag
válasz
CPT.Pirk #3423 üzenetére
Én is így kezdtem, azóta se vagyok nagy mester viszont amit ubuntu alatt kigugliztam az nekem csak a debian alatt működött.
Iscariah: Ha türelmes vagy és utána jársz a dolgoknak akkor érdemesebb a debiant választani. Fontos a debian oldalon elolvasni pár doksit például a hardver kompatibilitás, meg amúgy is sok dologra találsz megoldást azon az oldalon.
Az ubuntus közösségbe még azt szerettem, hogy a legtöbb embernek az volt egy kérdésre a válasza, hogy nekem működik. Irtó idegesítő mikor úgy gondolják, hogy ezzel megoldották a problémát.
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #3413 üzenetére
Ez most vagy hülyeség, vagy nem értem.
De szerintem azt kell csinálni, mint minden más linux distro-nál, letöltöd a live cd-t innen: http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/, bebootolsz róla, majd kiadsz egy grub-install /dev/sda parancsot (vagy valami hasonlót, attól függően milyen lemezed van).
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #3400 üzenetére
Borra sört nem szabad!
Az alap Debian repository-s videó cuccokat nem szabad vegyíteni a Multimediással. Ha megnézed a Squeeze installálásomat, előbb hozzáadtam a debian-multimedia.org-ot a sources.list-hez, és utána pakolásztam fel csak a videós-hangos cuccokat. Mondjuk nekem ati kártyám van.
-
Fooler89
őstag
válasz
CPT.Pirk #3396 üzenetére
SMplayer fent van. Ott megy a vdpau, de pulsera állítva a hangot nincs hangja.
Ez mitől lehet?Felvettem tárolónak amit ajánlasz a logout blogodba.
deb http://www.debian-multimedia.org/ squeeze main non-free
frissítéskezelő elindítva, majd ilyen kérdés tesz fel nekem.Upgrading may require removal or installation of new packages.
Do you want to perform a safe-upgrade, which does not remove packages or install new ones?Nemre kattintva beajánl egy-két csomagot frissítésre párat meg nem mert függőségi problémák vannak. Mi ilyenkor a teendő?
-
pethYeti
addikt
válasz
CPT.Pirk #3388 üzenetére
Igen. Feltelepítettem a testing-netinstallal, és teljes ugyan az a helyzet alakult ki, természetesen telepítés közben semmi gond nem volt, Még a squeeze live cd is jól működik, de azt még nem próbáltam telepíteni, előbb lehet azt is virtualboxban megnézem telepítés után.
-
fatal`
titán
válasz
CPT.Pirk #3353 üzenetére
Evvel tisztában vagyok, a telepítő mégis Vista Loadert akart a menübe tenni, mondtam, hogy tegye, de nem történt semmi. Majd miután betöltött a rendszer update után Win7 került a menübe. Lényegtelen egyébként, működik azt kész.
(#3352) sh4d0w: Én többet Ubuntut biztosan nem teszek fel.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest