- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brown ügynök
senior tag
Feltöltöttem a kernelt is. Amikor még volt, és amikor már nincs. [link]
-
Brown ügynök
senior tag
Kábellel minden rendben, windowson szalad a net.
Szerk: Meg azt sem értem, a google-t hogy tudom elérni, meg a debian fórumot, meg a sakk.hu-t (véletlen derült ki) más weblapokat meg nem.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3790 üzenetére
Egyszer volt, hol nem vol, volt egyszer egy net. Ami megint elment.
Egyébként volt már grafikus felületem, csak amikor próbáltam beállítani az ATI vga kártyát, hogy ne csíkozza össze a képernyőt, akkor elveszett (fentebb írtam). Ezt most sikerült visszaállítani, megint van grafikus felület. Szépen csíkozódik is a képernyő.
A probléma ismét kettős: se net: se szép képernyő. Nem tudom miért ment el megint. Annyit csináltam, hogy letöltöttem a kde felületet. Majd újraindítottam a gépet és megint elment a net. Nem tudom mi állítódik el folyton.
Feltöltöttem a syslogom egy kivonatát, amikor még volt net, és amikor már nem. Hátha ti láttok valamit amit én nem: [link]
Amikor beírtam a debain wiki-ben látott interface példát, akkor nem volt netem:
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider dsl-providerJelenleg ez van és most csak részleges (kvázi nincs) netem van:
auto lo
iface lo inet loopback
auto provider
iface provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider providerEgyébként, amikor volt netem, akkor is ez a beállítás volt, úgyhogy valószínűleg ez irreleváns.
Köszönöm az eddigi segítségeket, nem szórakozásból kérek ennyi segítséget.
-
Brown ügynök
senior tag
Jelentem: van netem!
Azt viszont nem tudom, hogy mitől. Megcsináltam azokat a változtatásokat amiket bambano javasolt, reboot de nem lett jó. Majd átírtam az interface-t úgy, ahogy a Debian wiki javasolta. Reboot. Nem jó. Majd az eredeti beállításokat írtam az interfacebe és amikor reggel indítottam, volt net. Az apt-get update fél perc alatt futott le és lett 28 256 új csomagom.
Ami az előzőekben 2 óráig tartott és 4 új csomagom lett.
Most viszont lenne egy újabb gondom.
Próbáltam beállítani a videokártyát de valamit elszúrhattam mert csak a konzol jön be. Ez alapján [link] annyit csináltam, hogy kiadtam az apt-get install firmware-linux-nonfree parancsot, majd létrehoztam az xorg.conf fájlt:
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "hdradeon"
EndSectionALT + F7-tel nem vált át, pedig a kdm telepítve van.
-
Brown ügynök
senior tag
Mitől lehet az, hogy csak a google-t és 1-2 debian oldalt hoz be Konquerer és az Iceweasel böngésző? Bármi mást akarok megnyitni egyszerűen semmi nem történik. Ja és ami még fontos lehet: a ping csak ip címekkel fut le, domain neveknél azt írja ki: ismeretlen host.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
Jester01 #3775 üzenetére
Ja, nem tudtam.
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:22:15:91:34:be
inet6 addr: fe80::222:15ff:fe91:34be/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:45 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:52 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:17286 (16.8 KiB) TX bytes:7333 (7.1 KiB)
Interrupt:19 Base address:0xdead
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:146 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:146 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:9268 (9.0 KiB) TX bytes:9268 (9.0 KiB)
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:82.131.216.104 P-t-P:213.163.48.10 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:15788 (15.4 KiB) TX bytes:5739 (5.6 KiB) -
Brown ügynök
senior tag
Ti is ilyen üzeneteket kaptok apt-get update esetén mint amit az előzőekben linkeltem? A debian fórumon is azt tanácsolták állítsak be másik tükröt. Mellesleg ez a progi elég hasznos: [link] Hiába állítok be azonban us, de, uk, hu szervert, mind lassú és szinte csak ilyen üzeneteket dobál, hogy: nem tudott kapcsolódni, mellőz, error 404. Ez a konzólból való frissítés elég kényelmes, de ha ilyen sokáig tart...
-
Brown ügynök
senior tag
Esetleg van javaslatotok a problémámmal melyik levelezőlistára írjak?
-
Brown ügynök
senior tag
Esetleg az nem befolyásolja, hogy telepítésnél nem adtam meg tartománynevet?
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
bambano #3737 üzenetére
Miután letöltöttem egy 654 Mb kde képfájlt és megkaptam a helyes utasításokat CPT.Prik-től, már nem volt gond. Az Ati kártya még necces lehet, de ezért nem fogok hardvert cserélni
@CPT.Prik:
Ha nem akarja elmenteni a változtatásokat? Azt hiszem azt írja nincs jogosultságom. Mivel / hogy nyissam meg? -
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3729 üzenetére
Javaslatod szerint lefuttatott kódok:
Csomaglisták olvasása... Kész
root@debi:~# apt-get install synaptic
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
synaptic csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: Package 'synaptic' has no installation candidate@Youri: Hasonló mint fent, se chromium-browser se a gépre letöltött csomagra hivatkozva nem fut le. Egyébként a fájlt a home/download mappába raktam.
Ha ezt megtanulom, a ráépülőkkel sem lesz gond. Remélem...
@bambano: Én nem emlékszem ilyesmire (mit ne csináljak), de várom a javaslatokat.
-
Brown ügynök
senior tag
Nem jó.
Parancs: dpkg -i csomagnev --> függőség miatt leáll --> apt-get -f install --> eltávolítja a nem települt Chromium böngészőt
su - -c aptitude install Ismeretlen parancs "install" (vagy mi).
Dühít mert nem tudok Konquerorrel internetezni, nem tölti be az oldalakat csak a google-t meg debian egyes oldalait.
A vga-t, vagy az őt kezelő programot hogy állítsam be hogy ne csíkozzon.
-
Brown ügynök
senior tag
Akkor tudnál nekem segíteni? Hiába próbálom futtatni a aptitude install chromium-browser chromium-browser-l10n parancsot, nem találja a csomagot. Próbáltam úgy is, hogy letöltöttem a fájlt majd dpkg -i csomagnev. Itt elkezdte kicsomagolni de függőség miatt (libcurl3, libconf2-4) leállt.
Egyébként most csak azért tűnik hosszúnak egy rendszer testreszabása mert még nem értek hozzá?
Szerk: Úgy próbáltam. Akkor sem találja. Nekem a fejlesztői eszközök miatt (is) kellene a Chrome.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3703 üzenetére
Így próbáltam futtatni:
@debi:~$ su - aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Ismeretlen azonosító: aptitude
@debi:~$ su - root aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Jelszó:
/usr/bin/aptitude: /usr/bin/aptitude: nem futtatható bináris fájlIlletve így is:
su -l root dpkg -i csomagnev
Nem nagyon akarja.
@bambano: Kifejtenéd bővebben? Hogy lehet ez beállítani? A monitor beállításoknál úgy látom minden rendben (1280x800, 60 Hz), a hardvernél nem látok videokártyát.
@Youri, CPT.Pirk: Kösz és elnézést de újonc vagyok.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3699 üzenetére
Megpróbálkoztam a Chromium telepítésével, de ezt sem engedte:
@debi:~$ aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?A legtöbb telepítéskor root felhasználót kér aztán valami hiba miatt mindig leáll. Jó lenne egy grafikus csomagkezelőt is felrakni, tudsz valamit ajánlani?
SZERK: A képernyőn vízszintes csíkok szaladgálnak, gondolom videokártya hiba. Rendszerbetöltéskor valami ilyesmit ír ki: [radeon] disable gpu accelerator.
Erre mi lehet a megoldás?
-
Brown ügynök
senior tag
Debianról írok.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Azért lenne még (és még lesz iis ) egy pár kérdésem.
1. Szeretnék böngészőt telepíteni. Bármilyen telepítést csak root felhasználó végezhet és csakis konzolból?
2. Bejelentkezéskor nem enged be root felhasználóval, konzolban viszont elfogadja a jelszót. Ennek oka a speciális karakter lehet?
3. Könyvtárar tartalmát lehet úgy listázni, hogy csak addig listáz amíg meg nem telik a képernyő aztán vár egy billentyű leütésére?
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3689 üzenetére
pppoeconf
dep: ppp, pppoe --->
dep: modconf --->
dep: kde, lightcore4-perl --->
dep: libpcap0.8 ---->Ezeket a fájlokat összeszedtem de reménytelen, szedegethetném napestig. Nem hiszem el hogy akinek nincs routere az ennyire szopik a telepítéssel. Nincs valami egyszerűbb út?
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3685 üzenetére
cdrom cdrom0 cdrom1 van a media mappában. Kulcsnak se híre se hamva.
@bambano: Ha tudtam volna, hogy net beállításához ajánlatos egy routert is beszerezni...
Egyébként láttam azt a parancsot de fogalmam sincs hogy hogy mit és hogy mit hogy. Ha nem jön össze az internet beállítás akkor talán holnap veszek egyet.
@kovaxx: Nem tudom, hogy kell az install-hoz hozzáadni ezt a modult.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3682 üzenetére
apt-get install pppoeconf Kéri a CD-t ami nincs. Be lehet valahogy állítani, hogy kulcsról olvassa be az adatokat?
Most az aptitude-nál is 2 új lehetőség van: nem telepítettek és még valami.
@bambano: Próbáltam ,de vagy DHCP-t választom vagy IP címet adok meg, PPPoE lehetőség nincs az install-nál.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3680 üzenetére
Odáig jutottam, hogy létrehoztam az interfaces állományt a javasolt beállításokkal.
Az install modules=ppp-udeb nem fut le, nem találja azállományt.
modprobe -q pppoe Esetén nem történik semmi, megjelenik egy új sor.
/etc/ppp/peers/dsl-provider, /etc/ppp/*ap-secrets Ezek az állományok nincsenek meg, nem tudom kell-e?
A DHCP ismerős volt, mert korábban routeren megosztottam a netet. Sajna most nincs routerem.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3676 üzenetére
Huawei modemből, lanon keresztül megy a gépbe.
Az ADSL miatt bonyolódik? Pedig az ADSL igen elterjedt. Milyen nettel lenne egyszerű?
@bambano Az etc/resolv.conf-ba namservers van csak lusta voltam javítani.
Balhé? Nem akarok balhét, csak egy működő netet.
Eszköz típusa: PPPoE
Hitelesítés: PAP -
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3674 üzenetére
Két hálózati eszközt érzékelt telepítéskor, az egy egy SIS akármicsoda a másik Atheros (vezeték nélküli). A SIS-t válaszottam.
Most a következő beállítások vannak:
/etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 82.131.216.149
netmask 255.255.255.0
network 82.131.216.0
broadcast 82.131.216.255
gateway 82.131.216.1
/etc/resolv.conf
dns-nameservers 82.131.216.1Ezekkel a beállításokkal működött a ping teszt a 127.0.0.1-n. Más hostot továbbra sem ismer fel.
És most látom, hogy ez így nem lesz jó mert megint más van a 'Szélessávú kapcsolat' Ügyfél IPv4 címe alatt.
-
Brown ügynök
senior tag
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3656 üzenetére
Nem találja a csomagokat.
Előzmény: Telepítés közben hivatalos Debian szerverhez akart kapcsolódni (azt hiszem csomagokat akart letölteni), de se magyar, se más szerverhez nem tudott így ezt a lépést valahogy skipeltem. Úgy tűnt, sikerült beállítani a hálózatot. Ezek szerint mégsem?
A kde egyébként "perfect" lenne.
-
Brown ügynök
senior tag
Na, sikerült felrakni, most grafikus felületet szeretnék rárakni.
Ezzel probálkoztam:
apt-get update
Kapcsolódás: security.debian.orgMajd kiírja hogy nem sikerült néhány fájlt letölteni.
apt-get install xorg
xorg nem található.Valószínű le kéne tölteni. Hogy és honnan?
-
Brown ügynök
senior tag
Gondolatolvasók vagytok.
-
Brown ügynök
senior tag
Én is szeretném megtanulni a Debian használatát. Kérdésem: lehet USB kulcsról is telepíteni vagy szépen menjek el a boltba egy CD-ért?
(Ugye inteles gépre az i386 processzor architektúrát kell választani?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DOOM - The Dark Ages
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Path of Exile (ARPG)
- Synology NAS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Cyberpunk 2077
- Anime filmek és sorozatok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fotók, videók mobillal
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest