- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
meone
tag
Köszönöm.
Jobb megoldás nem lévén a VNC maradt, meg oldottam, hogy azzal legyen a távoli kapcsolat.
Jelenleg még úgy működik, hogy reboot után SSH-n belépek és indítom a VNC.
Ezt esetleg meglehetne oldani valahogy, hogy automatikusan induljon, még belépés előtt?
Aki távoli kapcsolatot szeretne létesíteni annak is be keljen lépni.
Mahesaáltal ajánlott tutorial sokat segített a VNC testre szabásában, hogy a gnome-session elinduljon, de nem tökéletes még.
Azt szeretném meg oldani még, hogy a Nautilus is elinduljon és meg nyissa a home/user mappát, ez fontos lenne mert akkor a gnome-session nem kellene elindítanom, csak a terminált (a későbbiekben ezt is kiiktatnám és csak maradna a nautilus) és a nautilus által megjelenített mappát.
Azért korlátoznám ennyire a látható felületet, mert akik használni akarják, azok így minimális bajt okozhatnak a rendszernek. -
pethYeti
addikt
Fent van, de nem mukodik.
compiz --replace-re kapasbol ezt kapom:
compiz (core) - Fatal: Software rendering detected.
compiz (core) - Error: Failed to manage screen: 0
compiz (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0Launching fallback window manager
Felraktam egy ilyet is mert ey elvileg tamogatja a kartyam: firmware-linux-nonfree
De ez sem ert sokat:S
-
Mahesa
tag
Igazad van... Megy serviceként csak kell egy kis trükközés, hogy elindítson egy új X sessiont.
Én jó rég még úgy használtam VNC-t, hogy be-ssh-ztam aztán onnan indítottam el.
Itt van egy leírás viszont, ami működőképesnek látszik a service-ként futtatásra - nem próbáltam ki:
http://bobpeers.com/linux/vnc -
Mahesa
tag
A VNC indításához is be kell jelentkezni. Viszont automatikusan be lehet léptetni egy usert és utána meg elindulhat akár VNC akár Teamviewer startupból. Már ha nem mindenki saját loginnal kell bejelentkezzen erre a szerverre, gondolom erről nincs szó, tehát nem kell egy GUI-s bejelentkező felületet elérnie a usereknek távolról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A flash winen települ böngészőből fellépve youtubera. Linuxon meg kapod a hibaüzit, aztán old meg...
A terminal alap linuxon és sokminden gyorsabban configolható, főleg vállalati környezetben (bár ezirányú tapasztalatom nulla). - nyilván én sem erre a környezetre gondoltam, de ilyesmire ott a winben a powershell, ami elvileg hasonló dolgokra lehet jó.
Több asztal az külön program winen, plusz a megvalósítás minősége is kérdéses.
Aero kevés tudásáról mindig az az érzésem, hogy R=1 usert akarnak csinálni mindenkiből.
Ismerősöm barátnője mikor leült netezni Ubuntu elé, és ott ugye mozognak az ablakok, tényleg megkérdezte, hogy eltört-e a kijelző. OMFG, nem vicc. Ennyire nem gondolta, hogy lehet kis stílust belevinni a munkába, mert a Win már idejekorán kinevelte belőle.
Egyébként ezek véleményem szerint nem baromságok, hanem feldobják a monoton egyhangú munkát, stb.Ubira kitérve, elvileg a kernel frissüléskor kell fglrx újratelepítést is csinálnod. OpenSusésok dolgoztak valami scripten a 11.3 idején, ami elvileg része lesz a rendszernek (talán már ott van a 11.4-ben), és magától megcsinálja ami ilyenkor elromlik.
-
kovaax
őstag
Ja, valszeg kell chroot-olni is a grub-install előtt.
Megvan amúgy, hogy mit írt CPT kolléga, ezt: http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=63043. Úgyhogy ezennel megkövetem, mert én nem értettem amit ír.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez nincs egyértelműen megfogalmazva a lemezen, végig kell menni az advanced optionsban, egészen a telepítésszerű lépéseken, míg végül telepítheted a grubot. Aztán újraindítás után már csak egy grub update kell. Sajna most csak ilyen konyhanyelven megy, nem emlékszem minden részletre, meg értelmes leírást sem találtam googleben.
-
-
-
BigManus
addikt
Így jó lenne?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=af9edd24-d7f8-4099-8500-888ea07ba190 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sdb1 ext4 0 2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=dcab9323-8562-4140-871a-94f6038e5f6c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 -
BigManus
addikt
Köszi a gyors választ!
Mivel eddig kizárólag SUSE-n " nőtem " fel, nem igazán értek hozzá mit és hogyan szerkesszek bele.
Suse csatolta.Ez egy friss Debian telepítés, még ugatom.
Nem szeretném tönkrevágni... Tudnál segíteni mit írjak át?
ext4 fájlrendszert használ a winchester.Az fstab tartalma:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=af9edd24-d7f8-4099-8500-888ea07ba190 / ext3 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=dcab9323-8562-4140-871a-94f6038e5f6c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 -
fatal`
titán
Megoldva Unetbootinnel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Compiz nálam alapból nem megy, csinálni kell neki egy "kompozit" újraindítást, az többnyire megoldja, és akkor vannak effektek. Nem értem a dolog okát, a driver megy rendesen, mindig van 3D gyorsításom.
Amúgy a testingben bent van a 11.3-as Catalyst, onnan telepítettem utoljára, és az egyből ment, a driver külön telepítése nem volt jó, holott először még úgy tettem fel a korábbi verziót.
A hálózati kareszos részt fejtsd ki, nem vágom mire gondolsz. Az írást meg én csináltam, miután embended programozáshoz (épp most fordítottunk le Linux kernelt ARM alapú 5*10cm-es "számítógépre") ha nem akarok szopni mindennel, akkor Debian kell a gépre, aztán akkor már összefoglaltam a tapasztalataimat, mert nem nagyon vannak ezek a dolgok leírva sehova.
Pl. az említett Ati driver kérdése. Nem könnyíti meg a Linuxról alkotott kép javulását, hogy órákig túrhatom a google-t a hülyeségei megoldásán, akár csak egy egyszerű driver frissítéshez. Tudom ez spec az Ati "sara", de mégis a Linux képébe rondít bele a dolog.
Persze ez csak egy dolog. A Linux a googlere nevel, mert bármit akarsz csinálni, ami nem elérhető a grafikus felületről, akkor jön az, hogy vagy tudod fejből a parancsot + szintaxisát (most a tab-os parancs kieget nem nézve), vagy nem.
Pl. ottvan az írásomban a proxy állítás 3 lehetősége. Mennyibe telte volna egy ilyen alapvető dolgot betenni a GUI-ba egy közös helyre? Se Gnome, se KDE alatt nincs megoldva. Sőt, gyakran rendszerproxynak van nevezve az internetböngésző proxyja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Mahesa
tag
CTRL+ALT+BACKSPACE:
- vagy bejelentkezéskor le kell futtatni a következő parancsot:
setxkbmap -option terminate:ctrl_alt_bksp
Ezt beteheted pl. a ~/.bashrc-be vagy a KDE vagy GNOME autostart fájljába, a lényeg, hogy grafikus bejelentkezéskor lefusson.Másik opció pedig az xorg.conf szerkesztése. Itt vagy a ServerFlags részbe kell ez:
Option "DontZap" "No"
vagy a Keyboard szakaszába ez:
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"Valamelyik csak működik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest