- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Új középpályást igazolt a Qualcomm
- Google Pixel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
igazán jó, összefoglaló debian, vagy linux olvasnivalót nem tudok ajánlani. van egy, de az már pár éve elavult.
csak a /usr/share/doc könyvtárat, a man oldalakat és a howto-kat tudom ajánlani. esetleg a google-t. nomeg ha valamit nem tudsz, lehet kérdezni itt is.
a pppoeconf-os kérdésedre: apt-get install pppoeconf. a dvd-n rajta kellene lennie, és asszem azt be is veszi elsődleges forrásnak.
ha nem, akkor apt-cdrom add
(elég furcsa, hogy alapból nem teszi fel ezt a csomagot. legjobb emlékeim szerint nálam feltette. az ubuntu biztos, hogy felteszi, az meg a debből nőtt ki.)
progi/csomag keresésére az ubuntu topik 1. hsz-ában leírt módszert tudom ajánlani, apt-cache search kifejezés, vagy apt-cache search kifejezés1 | grep kifejezés2 -
pawee
tag
Hello
tudja vki hogy hogy kell az LKL keyloggernek megadni a keymap file-t azaz mit kell megadni? mert amiket próbáltam nem fogadta el
/etc/x11/xkb/xfree86/keymap.dir
/etc/vga/null.keymap
ezeket nem fogadta el, találtam vmi olyasmit hogy /usr/lib/kbd/keytables/us.map.gz
ezek közül egyikkel sem működött
köszi előre is! -
bambano
titán
Nem, szerintem szedd le az eccs netinstall cd imaget (kb. 150 mega), és rakd fel a többit hálózatról. Teljesen felesleges leszedni 3 dvd-nyi cuccot, amikor 400-500 megát fogsz feltelepíteni belőle. Hacsak nem melóban, suliban töltöd az image-t és otthon rakod fel net nélkül, mert akkor stornó.
-
VladimirR
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
no, Vladi megint gyorsabb volt... tehát ha olyan helyre telepíted, ahol nincs net, ott az 1. dvd általában elég, meglehetősen ritkán használt cuccok vannak a 2-3. lemezen.
ha olyan helyre teszed, ahol van széles net, akkor viszont 1 dvd-t is felesleges leszedni, hisz ott egy 110MB-os netinst cd, aminek a segítségével csak azt szedi le, amit valóban fel is tesz. -
VladimirR
nagyúr
''Viszont 3 DVD-nyi anyagot lehet leszedni, szükségem van az összesre, vagy elég az első a telepítéshez, a többi úgyis csak szoftvercsomagokat tartalmaz?''
meg sok is (csak nem talaltam etch netinstall-t, pedig eloszor azt akartam linkelni)
a tobbit majd leszeded netorl menet kozben (foleg, hogy az etch-hez heti 20-30 csomag frissul, csak azok kozul, amit en hasznalok, es az nem sok) -
bnss
veterán
válasz
ngabor2 #1776 üzenetére
Így már értem!
Én megadtam neki az elején a jigdo fájl UPL címét, leszedte, majd a template-t is, majd megadtam egy mirrort és azóta töltöget.
Viszont 3 DVD-nyi anyagot lehet leszedni, szükségem van az összesre, vagy elég az első a telepítéshez, a többi úgyis csak szoftvercsomagokat tartalmaz? -
ngabor2
nagyúr
én se ismertem, tartottam tőle. aztán kipróbáltam... pofátlanul egyszerű.
kell a jigdo-lite program, kell egy .jigdo file és egy .template, ami az adott image-hez tartozik. ezeket letöltöd, majd (emlékezetből, majd valaki kijavít, vagy a readme-ben elolvasod):
jigdo-lite *jigdo
kérdezni fogja az elsődleges letöltési forrást (deb mirror), én általában a ftp.de.debian.org-ot szoktam mondani neki, elég gyors. utána wgettel szépen egyesével leszedi a csomagokat, amit egy ''üres'' cd/dvd-image-be belepakol. a végén leellenőrzi, hogy sikerült-e a teljes image-t helyesen megcsinálni.
#1774: igen, tölt, leszed 10 csomagot, majd beírja az eredetielg üres vázba. aztán tölti a többit, addig, míg az utolsót is le nem szedi. -
bambano
titán
Mert most abban a szerencsés/peches helyzetben vagyunk, hogy erősen verzióváltás van/kellene lenni. A debianosok legutoljára tavaly decemberre ígérték, hogy kiadják az etch-et. Ezért én azt mondom, hogy már meglehetősen közel van a kiadás dátuma, olyan nagy hibák nem szoktak benne lenni. Inkább ezt ismerd meg, a sarge-ba energiát fektetni kidobott idő.
Egyébként valóban, a stable a stabil, de ahogy közeledik az új kiadás kiadási határideje, egyre jobban stabilizálódik a testing is. -
-
-
VladimirR
nagyúr
innen a leggyorsabb => Bovebben: [link]
es ha jol tudom, akkor intel/amd kozt csak kernelben tesz kulonbseget akovetkezok szerint:
486 - bármi, ami Pentium előtti, illetve ide tartoznak még a Pentium I-es gépcsodák is (ilyen volna az én 166MHz-es MMX processzorom is)
686 - Pentium Pro/Celeron/Pentium II/Pentium III/Pentium 4 és fölötte
k7 - AMD K7 és fölötte
image-bol az i386-os kell neked, mind intel, mind amd procira
esetleg nezz be a logout irasaim koze -
bnss
veterán
Üdv!
Szeretnék én is csatlakozni a Debian csapathoz, mert nagyon megtetszett ez az op rendszer az egyetemi gyakorlatokon. Kérdésem lenne egy pár, de majd idővel, fokozatosan. Első az lenne, hogy honnan tudom beszerezni a Debiant?[link] Itt nem láttam telepítőféleséget. Jah igen, a Debian ''válogat'' architektúrák között, gondolok itt a legegyszerűbb különbségre: intel vagy AMD.
Köszönöm előre is a segítséget! -
Osiris
őstag
ITE 8212-es IDE raid kártyára kötött winchestert nem sikerül mountolnom. A kártyát pedig a linux ismeri. Honnan lehet megtudni, hogy melyik /dev/valami eszköz tartozik a ITE kártyán lógó hdd-hez?
-
ngabor2
nagyúr
érdekes problémába ütköztem... megpróbáltam egy etch-et átköltöztetni... nem hagyta magát.
eredetileg egy via epiára lett feltéve (full via), és egy c2d konfigba akartam áttenni (full intel). grub bejön, bootolás elnindul, megy egy darabig, amjd:
waiting for root filesystem... ...
és megáll. sata vinyón van, a via sata150-et tud csak, az intel tudja a sata2-t. a vinyó sata2-s, de jumperrel vissza van állítva sata150-re. sehogy nem hajlandó intelen tovább menni. az epiával természetesen továbbra is megy.
a / a /dev/sda1-en van, más eszköz nincs is a gépben.
lehet, hogy nem is itt áll meg, hanem a köv. lépésnél, de azt még nem tudtam megnézni, hogy mi az. ha a videokártyát akarja piszkálni, akkor az is lehet az oka, mert jelenleg egy s3 trio van benne... (pci-os). nem szívesen pakolnám teljesen újra a rendszert, bár nem sokminden van rajta. -
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1748 üzenetére
Akkor félreértettelek. Azt írtad, hogy router üzemmódra kapcsoltad az asust, egy másik hsz-ben meg hogy a gép eddig is a lan portra volt kötve. De azt nem látom, a többi hova van.
-
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1744 üzenetére
Nem, ne hagyd. az asus a 4 lan lába között switchként üzemel, ha ez a terved, akkor köss oda minden gépet és az asus wan lábát hagyd üresen. Ekkor fogod pont azt a beállítást kapni, amit majd később a switch-csel elérsz.
-
Osiris
őstag
Hi!
framebufferes konzolnál hogyan tudom a monitor frissítési frekvenciáját 85Hz-re vagy magasabbra állítani?
Most van ez a sorom a grub menu.lst fileban:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.8-2-386 root=/dev/hda1 ro acpi=off vga=791
ettől már sokkal több a hely a konzolon, de a 60Hz elég zavaró...
A vga kártya egy voodoo3 3000... -
Laprasi991
aktív tag
válasz
bambano #1743 üzenetére
Tulképpen most csak teszt képpen van bent az asus router, késöbbiekben rendes switchet meg wlan kártyát akarok a linuxos géphez kötni, csak meg akartam nézni h. mielőtt bevásárolok, fog-e menni. De ez így tényleg kicsit túl van bonyolítva, úgyhogy asszem hagyom, inkább majd ha beszerzem a cuccokat akkor rakom majd csak össze. Amúgy ebből az egészből, egy helyi fájl, letöltő, ftp, web tűzfal és netmegosztó szervert akarok létrehozni.
-
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1741 üzenetére
Úgy tűnik nekem, mintha keveredne a pc-s router meg az asus router.
Az asus routol a wan és a lan portja között. Ergo a wan és a lan portjára más címtartományból való címeket kell konfigurálni és a pc-nek meg kell mondani, hoyg az asus lan portján levő címeket az asus wan portjára küldje.
Az asus lan portján levő gépeknek az asus lan portját kell megadni default routernek, az asus routernek magának pedig a pc második hálókártyáját.
Ha így csinálod, akkor fogja egymást látni minden gép az adsl kapcsolat innenső felén.
Az a parancs csak arra való, hogy a forward láncban engedélyezze az alapértelmezett web hozzáférést. Natolást kellene konfigurálnod, nem forwardot. A külvilágnak nincs fogalma arról, hogy miyen privát ip címeid vannak az asus routeren.
Ismét megkérdezem: mi indokolja ezt a nyakatekert agyonbonyolítást, miért nem hagyod az adsl-t az asusra? -
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Laprasi991 #1741 üzenetére
ezt a wine-t hogyan kell használni?
-
Laprasi991
aktív tag
válasz
bambano #1740 üzenetére
Igen vmi ilyesmiről van itt szó
Amúgy ha iptables-el engedélyezem a portokat, akkor miért nem jó?
A következő parancs hatására semmi
iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
Nem a WAN portra van kötve a gép, hanem a LAN1-re
vagy ez lényegtelen?
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Laprasi991 #1736 üzenetére
Átjárónak a linuxos gépet kell megadni. A route táblába mind a két kártyához kell bejegyzés.
Ha van iptables, akkor azon lehet, hogy állítani kell mert alapból tiltani szokás mindent...
És mint bambano említette, lehet, hogy nat-olni (masquerade) is kell. De mivel azt írtad, hogy ''Ez a router át van állítva gateway-ről router üzemmódra'' így ez talán nem kell.
Tök jó, hogy Tux az avatarja mindhármunknak -
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1733 üzenetére
Első lépés, hogy leszedsz mindent a hálózatról, hogy egyszerűbb legyen debuggolni.
Ha az a gép, amin az adsl router van, látja rendesen a netet, akkor visszadugod az asust, megnézed, hogy helyben működik-e minden. Lehet, hogy nat-olni is kellene. -
Laprasi991
aktív tag
válasz
Jester01 #1734 üzenetére
Igen itt bekapcsoltam, most már a linuxos gépről tudok pingelni mindent, viszont a helyi hálón keresztül még mindig nem érek el semmit. Az jó ha a többi gépeken az átjárókhoz a router ip-ét adom meg? Mert próbáltam úgy is, hogy a linuxos gép ip-ét de akkor se ment.
Iptables fel van telepítve, elvileg elindult akkor amikor beállítottam az ip forwardot -
Jester01
veterán
válasz
Laprasi991 #1733 üzenetére
Azt kellene megnézni, hogy az adsl routert látod-e egy belsõ géprõl. Vagyis hogy a linuxos géped továbbítja-e egyáltalán a csomagokat.
Ha máshogy nem, akkor tcpdump/ethereal segítségével.
MOD: esetleg iptables van?
[Szerkesztve] -
Laprasi991
aktív tag
válasz
Laprasi991 #1732 üzenetére
Na megnéztem, az ISP-től kapok IP,t viszont pingelni semmit nem tudok, csak a lokális hálózaton.
-
-
Ezekiel Ston
senior tag
-márhajólértelmeztem itt a dolgokat...
-
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #1728 üzenetére
ahogy az előbb is írtam: *WINE* alatt.
[link] -
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #1726 üzenetére
Az én tapasztalataim szerint nagyjából sehogy. Azok a windows alatt megismert játékok futnak rendesen, amelyeknek elkészítették a linuxos verzióját. Hogy a cs ilyen-e, nem tudom. Nekem simcity3000 ment így jól. Legutóbb próbáltam aoe-t futtatni wine alatt, de szaggatott nagyon.
-
Ezekiel Ston
senior tag
üdv!
ki tudja, hogy hogyan lehet linux alatt (pl uhu vagy ubuntu linux alatt) windows-os játékokat futtatni?
én pl csét szeretnék... -
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1724 üzenetére
/etc/network/interfaces fájlba irkáld bele az interfész adatok után
up route add -net helyiadatok helyiadatok
up echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
ez utóbbi sor nem biztos, hogy kell, de szerintem igen. szóköz legyen az 1 és a > között.
Mondjuk szerintem jobb lenne az asus wl500g-re hagyni a routolást meg az adsl-t, hacsak valami nagyon speciális igény nem merül fel. -
Laprasi991
aktív tag
Egy olyan problámám lenne, hogy van egy gép. Van benne két hálókártya, az eth0-ba megy az adsl modem, itt él a kapcsolat, mert a modem villog, az eth1-re pedig rá van kötve egy asus wl500gp router egyik lan portja. Ez a router át van állítva gateway-ről router üzemmódra.
Azt szeretném elérni, hogy a netkapcsolatot a linuxos gépen keresztül lehessen elérni. Viszont ez valamiért nem jó. Amit kapok IP címet az ISP-től, azt a hálózat összes gépéről pingelni tudom, viszont internetezni nem tudok egyik gépen se. Mit csináljak, hogy jó legyen?
A másik pedig az, hogy este hozzáadogadtam a route táblához ezt-azt, meg beállítgattam az IP címeket, de azok a reggelni bekapcsolásnál már nem voltak meg. Mitől lehet ez?
Előre is köszönöm a segítséget -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #1721 üzenetére
io scheduler átállítása kernel boot paraméterrel: elevator=deadline
Futás közben, eszközönként külön-külön: /sys/block/hdX/scheduler (egyszerűen bele kell echo-zni a kívánt scheduler nevét)
A videómemóriás logoló bigyulát majd otthon megnézem megvan-e még. A bambano által említett hálózati konzol dolgot nem ismerem, de kétségeim vannak, hogy kernel pánik esetén tudna még írni valamit. -
VladimirR
nagyúr
no, ezek nekem, kezdonek kicsit magasak - tudnatok valami bovebbet irni (vagy dobni egy linket, ahol utanaolvasok)?
elore is koszonom -
bambano
titán
válasz
VladimirR #1711 üzenetére
Kernel tud hálózatra logolni, pontosabban hálózati konzolt használni, próbáld azt.
Egyébként többen tapasztaltunk ilyen mágikus lerohadásokat, 2.6.16.37-re váltással nálam megszűnt. Hasznos lehet még a diszk io scheduler kicserélése, az anticipatory nem működik túl jól bizonyos adatbázis terheklések fölött. -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #1715 üzenetére
Ja akkor lehet, hogy látszott (volna) valami a konzolon csak a lemezre nem tudta már kiírni.
Itt egy kernel patch ami crash után ki tudja írni az utolsó logbejegyzéseket floppyra: [link]
Anno csináltam belőle olyan verziót ami a videókártya memóriába írt (az reset után is megmaradt) és nem kellett floppyval szórakozni -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #1714 üzenetére
szoltam anyamnak, hogy reset-eljen
egyebkent hardverhibara nem igazan tudok mire gondolni (hacsak nem egy hasznalaton kivuli halokartya)
memteszt tobb, mint egy napig futott (meg akartam gyozodni, hogy a 32mb edo es a 64mb sd egyutt tud mukodni), hasonloan a cpuburn-hoz (ezzel voltak bajok, aztan a cpuhuto kapott egy ventit es megszuntek a hibak)
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
honnan lehet tudni, hogy mitol all le egy debian-os gep?
syslog-ot neztem, ott nem latni semmit
egyik sorban meg az all, hogy elindult a szokasos cron job, a kovetkezo 12 oraval kesobbi, es az ujraindulasrol szol
debian etch
amik folyamatosan futnak: apache2, mysql5, pure-ftpd, munin-node (snmp-vel is)
cron job-ok: 5 percenkent munin-update, felorankent awstats frissites -
ngabor2
nagyúr
debian mirrorkészítés... mindenféles sk szkriptekkel próbálkoztam, ahelyett, hogy leszedtem volna a debmirror csomagot
ebben 2 perc man-olvasás és 3 próba után (ebből 1 a key-ek letöltése volt) már itt is figyel egy szabályod i386-os etch tükör a gépemen. ha ezt a múlt héten tudom, akkor a tegnapelőtti telepítés nem 2 óra lett volna, hanem csak fél. no mindegy, ezt is megtanultam.
-
arpi6k
addikt
Kérdés! Hogyan kell a Samba-t konfigurálni, hogy a window-os gépeken nyomtatni tudjak?
[Szerkesztve] -
arpi6k
addikt
válasz
bambano #1703 üzenetére
Igasság szerint nem nagyon tudom elképzelni hogy hogyan lehet ezt megcsinálni. Nem igazán látom át hogy milyen feltételeknek kell meglenni, hogy el lehessen indítani egy ilyen mail szolgáltatást egy intézményen belül.(Soha nem csináltam még ilyent) Amit tudok hogy van 300db Windows XP alapú kliens gép windows-os hálózatba kötve.
-
bambano
titán
300 user alá nagyjából bármelyik, most beszerezhető gép elég, csak legyen benne legalább 1g ram. De inkább több. Meg sata diszk, az mostanában nem drágább.
A web eléréssel kapcsolatban szerintem a proxy az a web cache, ami arra való, hogy a helyi diszk segítségével gyorsítsa a web elérést. A hozzáférés tiltása vagy engedélyezése egyszerűbb a tűzfallal.
Különben meg az egyszerű megoldás az, hogy előszedsz a lomtárból egy használt gépet, felraksz rá mindent, megnézed és az alapján meg lehet saccolni, hogy mi kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- Milyen videókártyát?
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Mobil flották
- Autós kamerák
- Gamescom 2025: Itt a legújabb Gaming NUC
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Önerő nélkül is. Részletfizetés. Bankmentes. Dell Latitude Intel Core Ultra7 165U 16GB DDR5 1TB SSD
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Eladó karcmentes Realme 8 4/64GB / 12 hó jótállással
- Apple iPhone 13 mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest