- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Cyber_Bird #1299 üzenetére
Nézd meg a syslogban mire panaszkodik. Jó eséllyel a modul verziózás nem stimmel. Most akkor gyári kernelhez akarsz fordítani passzoló modult? Mert akkor jó lenne egy .config hozzá. Ha szerencséd van, akkor a /proc/config.gz alatt megtalálod.
Az is lehet, hogy a make install nem futtatott depmod parancsot. -
Cyber_Bird
senior tag
Sikeresen lefutott a make;make install is. úgy hogy leszedtem a kért sources -t és kicsomagoltam a tartalmát a /lib/modules/2.6.8-2-686/source könyvtárba.
Viszont a leírás szerint most kéne ezt megcsinálni :
Now insert the modules into the kernel.
modprobe snd-ali5451;modprobe snd-pcm-oss;modprobe snd-mixer-oss;modprobe snd-seq-oss
de erre ezt kapom:
Cyberbook:/usr/src/alsa/alsa-utils-1.0.11# modprobe snd-ali5451
WARNING: Error inserting snd (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_timer (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd-timer.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error inserting snd_timer (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd-timer.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error running install command for snd_pcm
WARNING: Error inserting snd_ac97_codec (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
WARNING: Error running install command for snd_pcm
WARNING: Error inserting snd_ac97_codec (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error inserting snd_ali5451 (/lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/pci/ali5451/snd-ali5451.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
FATAL: Error running install command for snd_ali5451
Ígyhát bár egyre közelebb jutok a dologhoz, megint elakadtam
Bármilyen segítséget szívesen veszek
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Cyber_Bird #1297 üzenetére
no...
ha van akkor először:
./autogen.sh
aztán:
./configure
köv.:
make v. make install
a make -el csak lefordítod a make install -al fel is telepíted, de rendszergazdai jog kell hozzá.
de ha nincs az src v. source mappában semmi, akkor ez nem fog menni, ugyanis onnan fordítja a programot.
mod.: legalábbis a linux alatt írt programok ( glade -el írt programok ) így működnek
[Szerkesztve] -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Cyber_Bird #1296 üzenetére
bocsi a dupla postért, de csak most láttam meg hogy hülyeséget írtam fent, tehát: A source létrehzoása után sem megy, csak így legalább elkezdi a maket de mivel a források nyílván nincsenek a source könyvtárban így a fenti hibát dobja :S
annak ellenére hogy a kerneled-headers -t felraktam
[Szerkesztve] -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
ngabor2 #1292 üzenetére
Ezután valóban szépen lefut a ./configure de a make;make install
vége felé ebbe a hibába futok bele:
make -C /lib/modules/2.6.8-2-686/source SUBDIRS=/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.11 O=/lib/modules/2.6.8-2-686/build modules
make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.8-2-686/source'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.8-2-686/source'
make: *** [compile] Error 2
find /lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound -name 'snd*.*o' | xargs rm -f
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.11/acore'
mkdir -p /lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore
cp snd-page-alloc.ko snd-pcm.ko snd-rawmidi.ko snd-timer.ko snd.ko /lib/modules/2.6.8-2-686/kernel/sound/acore
cp: stat `snd-page-alloc.ko' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat `snd-pcm.ko' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat `snd-rawmidi.ko' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat `snd-timer.ko' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat `snd.ko' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make[1]: *** [modules_install] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.11/acore'
make: *** [install-modules] Error 1
namármost a /lib/modules/2.6.8-2-686/source könyvtár nem is létezett, egy link volt rá amire kattintva közölte hogy broken link és megkérdezte hogy törölje-e?
ezután létrehoztam, és így már megy.
hogy nincs benne támogatás engem is meglepett, pláne mivel előtte suse 10.1et használtam abba beletették
[Szerkesztve] -
Oscon
csendes tag
válasz
Cyber_Bird #1291 üzenetére
uff. téves kapcsolás... már volt,
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #1293 üzenetére
amúgy azon kicsit meglepődtem, hogy a hangkártyának nincs a ''gyári'' kernelben modulja. ubuntuban megnéztem: valóban nincs...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #1291 üzenetére
apt-get install kernel-headers-2.6.8-2-686
headers
ez kell neked. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
ngabor2 #1290 üzenetére
Cyberbook:/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a# apt-cache search 2.6.8-2-686
hostap-modules-2.6.8-2-686 - Host AP driver for Intersil Prism2/2.5/3 (kernel 2.6.8-2-686)
hostap-modules-2.6.8-2-686-smp - Host AP driver for Intersil Prism2/2.5/3 (kernel 2.6.8-2-686-smp)
kernel-headers-2.6.8-2-686 - Linux kernel headers 2.6.8 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
kernel-headers-2.6.8-2-686-smp - Linux kernel headers 2.6.8 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP
kernel-image-2.6.8-2-686 - Linux kernel image for version 2.6.8 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4.
kernel-image-2.6.8-2-686-smp - Linux kernel image for version 2.6.8 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP.
ndiswrapper-modules-2.6.8-2-686 - Ndiswrapper linux kernel module
ndiswrapper-modules-2.6.8-2-686-smp - Ndiswrapper linux kernel module
kernel header csomagot szintén nem találja
E: Nem található a(z) kernel-header-2.6.8-2-686 csomag -
ngabor2
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #1289 üzenetére
apt-get install kernel-header-2.6.8-2-686?
vagy mit ad ki egy apt-cache search 2.6.8-2-686 parancsra? a kernelverziónál leginkább az utolsó 2 szám számít jelen esetben. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
ngabor2 #1288 üzenetére
Erre sajnos azt írja hogy nem található a csomag
viszont apt-get install kernel-source-2.6.8 al települ
Unpacking kernel-source-2.6.8 (from .../kernel-source-2.6.8_2.6.8-16sarge4_all.deb) ...
Setting up kernel-source-2.6.8 (2.6.8-16sarge4) ...
ám ezzel ugyanúgy nem megy sajnos az alsa . -
ngabor2
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #1286 üzenetére
apt-get install kernel-source-2.6.8-2-686
azt kell tenni, amit kér. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
tototos #1283 üzenetére
miután bejött a parancssor loginolj be root ként pl az su hasznáaltával
tehát beírod su enter
jelszót megadod enter
aztán apt-get install gnome
ez vagy 600 mbnyi felesleges szart=nah jó nem mind felesleges ám) felrak neked, de legalább egyből lessz egy x felületed ha kész, persze közben pár dologra válaszolni kell egy egyszerű kérdezz felelek panelen, de nem bonyolúlt hidd el
Persze nem árt ha előtte megadta a telepítő dvd-t vagy az internetes forrást a telepítésnek, még installkor, ha nem megy, ajánlom így telepíteni:
én ez alapján csináltam:
http://hup.hu/node/9014
http://hup.hu/node/9034
[Szerkesztve] -
Cyber_Bird
senior tag
Sziasztok!
Egy frissen telepített debian rendszerre szeretném felrakni a hangkártyámhoz Ali 1553 hp vt6200 notebookhoz való. alsa drivert.
viszont mikor a drivert az oldalon leírt módon telepíteni kezdem ./configure használatával, akkor ezt kapom:
checking for kernel version... The file /lib/modules/2.6.8-2-686/source/include/linux/version.h does not exist.
Please, install the package with full kernel sources for your distribution
or use --with-kernel=dir option to specify another directory with kernel
sources (default is /lib/modules/2.6.8-2-686/source).
namármost értem hogy mit kér tőlem, csak azt nem tudom hogy hogyan induljak, el ugyanis elég kezdő vagyok, mind linux, mind debian téren, ezelőtt suse-t használtam rövid ideig, amiben alapból volt támogatás a karihoz.
Válaszokat, segítséget, előre is köszönöm. -
Oscon
csendes tag
válasz
expression #1282 üzenetére
1. nem tetted fel a Qt csomagot, ami pl. a kde ablakkezelőhöz kell.
csak kernel fordításért szerintem nem éri meg feltenni, bőven megfelel a make menuconfig is a beállításhoz...
2. a kernel felmásolás nem igazán tiszta. pontosan mit szeretnél idemásolni? a forráskódot, vagy mit ?
ha pl. a /usr/src/kernel-source-2.4.27-ben van a forráskód, a legeccerűbb ''symlinket'' (nagyon durva fordításban kb. parancsikon) csinálni.:
ln -s kernel-source-2.4.27 linux -
Oscon
csendes tag
válasz
Terrorista #1280 üzenetére
Az alaplapi hálókártya Nforce4-es alaplap esetén megy a sarge-ban levő 2.6.8-as kernelben levő forcedeth driverrel (a bináris meghajtóprogram visszafejtett verziója). a 2.4.27es még nem megy, de a 2.6os igen (10/100)as módban, ami a netes telepítéshez sz'tem bőven megfelelő.
Ha 1000-es kell, akkor az alaplapit kell feltenned.
A vga driverhez (kernel modul) szükséges feltenni a hozzá verziószámban pontosan illeszkedő nvidia X drivert is.
Én 2.4es kernelt használok, nekem teljesen jól megy mind az nvidia nvnet (alaplapi hálókártya ) és az nvidia - kernel (vga) meghajtó is. tehát ez így működik és megoldható.
A debianban van régi non-free szekcióban nvidia-kernel és nvidia-kernel-source csomag, ami ugyan régi , de működik. az nvidia honlapján újabb van, az sz'tem jobban eltalált, viszont a debianos fent említett 2 csomaggal nem működik együtt. azokat előbb le kell szedni. ez van.
A hangot legegyszerűbben az alsaconf-al állítottam be. egyből felismerte és beállította...intel8x0 alsa driverrel megy... -
tototos
addikt
Na feltelepítettem a debiant, csak az alap dolgokkal. Grafikus felületet akrnék hozzá. Milyen parancsokat kell beírnom? Légyszi részletesen írjátok le mert láma vagyok linuxban.
-
expression
csendes tag
És még annyit hogy telepítésnél hol tudom beállítani hogy felmásolja a kernelt az /usr/src/linux könyvtárba?
-
expression
csendes tag
Hellósztok
Nekem debian linuxom van és betettem az /usr/src/linux könyvtárba a legújabb kernelt és kiadtam a make xconfig parancsot de ezt írja ki:'' CHECK qt
*
* Unable to find the QT installation. Please make sure that
* the QT development package is correctly installed and
* either install pkg-config or set the QTDIR environment
* variable to the correct location.
*
make[1]: *** [scripts/kconfig/.tmp_qtcheck] Error 1
make: *** [xconfig] Error 2''
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm a segítséget -
Terrorista
senior tag
Szia!
Én is hasonló problémával küszködök. Nekem is NF4-es lapom van és sem az alaplapi hálókarit, sem a hangot nem ismerte fel a debian (2.6-os kernel). Mondom így nerces lesz a netinstall. Leszedtem az első telepítő cd-t feltettem újra a rendszert, és az nvidia honlapjáról leszedett driverekkel próbálkoztam mindhiába!
Sem az alaplapi drivert nem tudtam feltenni sem az nvidia vga drivert. Ha valakinek sikerült már feltenni hasonló konfigra debiant az írja már le hogyan csinálta.
Előre is kösz! -
tototos
addikt
hello!
Egy debian szervert szeretnék csinálni. A gép egy 350mz-es ibm gép 64 mega rammal és minimum 4,3-as vinyóval. Most töltöm a debian 1. cd-jét a netről. Mondták nekem hogy meg tudom azt csinálni hogy a többit netről szedem majd a debian telpítése közben.Netmegosztáshoz valamit kell még letölteni a cd-n kívül? -
OTIS_
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy ftp re felkonnektelni mc ből, viszont az ftpre csak úgy tudok csatlakozni ha ''auth ssl'' engedélyezve van...
Winfos alatt megy a dolog a flashfxp nek van ilyen opciója, viszont mc ben fogalmam sincs hogy hol kellene ezt beállítani, amíg nem állítom be nem tud konnektelni.
Hogyan oldhatnám meg a helyzetet?
Előre is köszi a helpet.
üdv: OTIS
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
pl. itt a fórum... felteszed a kérdést, és jön rá a válasz... jó esetben. vagy ott a linux-abszolót kezdőknek c. topik is. [link]
nincs a debiannal semmi gond, nem láttam a telepítésénél semmi nehézséget.ha nagyon elakadsz, akkor vegyél fel msn-re, és ha online vagyok, megpróbálok segíteni. -
Phoßo$
csendes tag
hy! Szeretnék linuxra váltani!Meghozzá Debian-ra tudom nem ezzel kéne kezdenem de kényszer miatt celszerübb ezt kezdenem.Valaki aki tudna nekem segiteni az irna hracsi@gmail.com -ra ha lehetne vagy ha leht adjon mar meg egy online elerhetőséget.
Előre is kösz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Felhasznalo9 #1267 üzenetére
mivel disztribtől első körben független a linuxos progi, ezért talán több sikerrel jársz itt: [link]
-
Felhasznalo9
tag
senki?!
-
Felhasznalo9
tag
Hello.
Tuttok olyan oldalakat, ahol megbizhato, ingyenes Debian Linux-os programok vannak? Meg pl. olyasmik amik kicsit professzionalisabbak, es hasonlitanak a CorelDrawhoz, photoshophoz? Magyarul, komolyabb dtp, tervezo bla bla programok.
Kossz elore is. -
_Petya_
őstag
Üdv!
Normál userként szeretnék egy párhuzamos portot használó programot használni. Alapból csak a root tudja elérni, userként ezt kapom:
ioperm: operation not permitted
Mi a teendő? (webfelületről szeretném a párhuzamos port bitjeit kapcsolni, külső célhardver számára)
Petya -
ngabor2
nagyúr
szerintem épp elég, ha dvorak-ra átállítod.
milyen környezetbe kell amúgy? karakteres, vagy grafikus? gondolom ez utóbbi, mert karakteresen kissé macerás kínai karakterekkel bánni.
ha grafikus, akkor milyrn környezet? kde, gnome,xfce, egyéb? nagyban függ ettől a telepítés menete. -
opr
nagyúr
up
-
opr
nagyúr
ismét segítségeteket kérem
tudja valaki hogyan tudok feletelepíteni egy kínai bill.kiosztást?
hawert meg kéne viccelni kicsit, és jobb nem jutott eszembe perpill.. bár az arabon még gondolkodom
szal plz help me!
thx -
emre33
addikt
Adott egy debian sarge, exim4 , couirer-imap és a spamassassin miatt minden usernek egy külön procmail fájt kell lefuttatni (ez fix, nem akarok rajt változtatni)
sima igazi user -el ez jól is megy, de a virtuális usereknek nem fut le a procmail fájla, exim4 nincs jó bekonfigurálva
Leveleket megkapják, ehhez a következőket adtam hozzá az exim4 configjához:
router szekció
virtual_users:
debug_print = ''Rv: local_user for $local_part@domain''
driver = accept
domains = +local_domains
require_files = +/home/vmail/levelek/Maildir-${local_part}/
transport = virtual_users_transport
transport szekció
Virtual_users_transport:
debug_print = ''Tv: maildir_home for $local_part@$domain''
driver = appendfile
user = vmail
group = vmail
mode = 0600
directory = /home/vmail/Maildir-${lc:$local_part}/
maildir_format = true
envelope_to_add = true
return_path_add = true
mind a kettő a legutolsó a sorba
Biztos hogy az exim4 a szar, mert a /etc/procmailrc se hajtódik végre virtuális userek esetén
köszi -
Zsu_
senior tag
Sziasztok!
Egy nagyon régi linuxos szerver adott. Debian GNU/Linux 3.0van rajta.
Ezalatt kéne valahogy beállítanom azt, hogy megossza a netet (ADSL) a 3 kliens számára.
Nem nagyon értek Linuxhoz. Hogy lehet ezt beállítani? -
RedAnt
aktív tag
a második gép, amire nem tudsz közvetlenül ssh-zni, mert gondolom belső hálón van, arról a saját gépedet nem látod? mert akkor fordítva esetleg működhetne a dolog, ha neked van ssh szervered, akkor feltöltheted rá a távoli gépről.
Vagy marad a két lépcsős dolog, ha már egy órája szívsz, lehet jobban jártál volna ha először áttolod arra a gépre amit látsz, és onnan a sajátodra -
opr
nagyúr
Hello.
Lehet nagyon láma kérdés lesz, mert nagyon kezdő vagyok linux téren, de sürgősen kéne egy kis help (már egy órája szívok és vészesen fogy az időm :S)
szal: az lenne a kérdésem,h ha be ssh-zok valahova, akkor onnan hogy tudok lemásolni valamit a saját gépemre? (az az igazi baj, h úgy megy a dolog, h be kell ssh-zni egy gépre, onnan egy másikra, és arról kéne lemásolni vagy 250mbyte-nyi file-t a saját gépemre)
mc alatt ha egyik gépre be ssh-zok, akkor nem enged tovább(nem tudok a következőre bemenni), ha meg konzolból lépek be, akkor megáll a tudomány(belépek, böngészi, stb tudok a gépen, de nem tudom h tudnék onnan magamhoz másolni)
az mc-ben ugye mind2 oldalon az a gép van ahova beléptem, stb.
bocs ha nagyon hülye kérdés, de még csak vagy 2 napja van fent linux a gépen
thx előre is -
WN31RD
addikt
A felhasználónként (plusz külön az anonymousnak) lehet sávszélesség korlátot beállítani, globálisan nem. Ld. -T ill. -t paraméter, és UserBandwidth ill. AnonymousBandwidth file a /etc/pure-ftpd könyvtárban.
Nézd meg a pure-ftpd README.Debian-ját a doc könyvtárban, és a /usr/sbin/pure-ftpd-wrapper forrását is, megvilágosító hatású lehet. -
OTIS_
tag
HI!
Adódott mégegy probléma:
Pure-FTP nél hol van az a konfig fájl, amiben lehet korlátozásokat megadni?
Mert elég idegesítő, mikor az 50 k feltöltésemből 50 et elvisz és minden laggol, viszont ha kap 30 at akkor más is elmegy mellette.
Előre is köszi!
Hali! -
OTIS_
tag
Hi!
Az lenne a kérdésem, hogy debian 3.1 alatt hol lehetne átírni a rendszeridőben a dátumot 2004 ről 2006 ra? Csak, mert a pontos időt meg a hónapot napot engedi változtatni, de az évet nem...
Előre is köszi!
Üdv: OTIS -
paramparya
őstag
Webfejlesztéshez kéne feltennem Linux-ot, és a Debian 3.1-re esett a választás.
Mekkora partíciót kéne neki csinálnom? Túl sok helyet nem akarok neki adni...
[Szerkesztve] -
Sziasztok!
Hogyan kell megcsinálni, hogy többféle kernel verzióval is lehessen bootolni?
Ha lehet az alapoktól mondjátok el. -
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Debian alatt hogyan lehet kontrollálni a monitor frissítési frekvenciáját, mert maxnak csak 75-öt lát pedig 85-re képes.
Mi lehet a gond?
Azt hozzáteszem, hogy vmware alatt futtatom s a tools-t még nem sikerült felraknom ahol elvileg lenne a driver, de anno egy sima gépre is felnynyomtam s ott sem ismerte ezt fel.
Arra is várnék ötleteket hogyan lehet vmware tools telepíteni linuxra? -
Jester01
veterán
válasz
T. Almeida #1237 üzenetére
Jól tudod.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
zoltanz #1235 üzenetére
Hát a swapről saját tapasztalatom az, hogy nálunk csak akkor pakol swap-be, ha be vagyunk jelentkezve ugyanarra a gepre XDMCP-vel 4-en mondjuk 2-hete, elinditottunk egy csomó programot, meg csomót használunk is az adott pillanatban. Ha egy user használja a gépet, szinte felesleges a swap. Most is itt ülök egy 3 hete uptime gépnél és 0 swap-et használ, 512 M memória mellett. Mondjuk a mai HDD-k mellett 1G ide vagy oda...
-
zoltanz
nagyúr
Néhány jótanács telepítéshez a virtuális memória partíciót a fizikai memória kétszeresére érdemes választani. A linux nagyon erőteljesen használja a memóriát érdemes jól megtömni 512 MB fizikai és 1 GB swap jó szolgálatot tehet.
Használatkor internetezéskor nehogy root (rendzsergazda)( ként jelentkezz be mert ilyenkor a számítógép összes komponense módósítható. De vannak nagyon jó boot CD -k is amik meghajtóból indulnak a HDD -re csak egy 100-200 MB munka partíciót tesz le és onnan fut ezze teljes védelem a vírusok/támadások ellen. pl SUSE disztribúció is van ilyen. -
Sipi
addikt
Lődd le, hogy ne induljon el alapban az X, majd add ki konzolban az Xorg -configure parancsot! Ez igyekszik detektálni, mi van a gépben, elég jól megy. Ezután többnyire elég a hiányzó fontpath-okat és a monitor/billentyűzet beállítását kapirgálni.
Ez az üzenet számomra elég fura, mert a kiírás szerint a PS/2-es portot nyitogatja soros eléréssel.
Sipi -
ngabor2
nagyúr
32-bites rendszer esetén a méretkorlát ftp esetén még mindig 4gb. ezek az image-k nagyobbak ennél. mivel nagy valószínűséggel nálad is 32-bites az ftp-kliens, ezért a méret túlcsordul, ezért szed le keveset.
de a jigdo miért is esik ki? az is ftp-alapú, mindössze helyben pakolja össze. először én is azt hittem, hogy bonyolultabb, de semmi nehézség nincs vele, mégcsak telepíteni se kellett. -
ttoth
tag
Intel alaplapra integrált videokartyam van, LCD monitorral, azt hiszem, most ez a legfontosabb. Miután felhúztam magam, és újratelepítettem a Debiant, nem tud belépni grfikus módba, csak egy ablak jelenik meg, hogy akarom-e megnézni a logot, de válaszolni nem tudok, mert megfagy!
Megnéztem a naplóban, és akkor kezdett csúnyákat kiírni, mikor az egeret akarta betölteni. Nem tudom, hogy ez lehet-e a hiba.
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/psaux
No such file or directory.
...pedig van! Mit csináljak? Sajnos a régi jól működő beállításokat nem mentettem el, csak egy mégrégebbit, amiben ugyanúgy a /dev/psaux-ot akarja megnyitni, és az működött is. Mondjuk az nem xorg volt. -
THX, még annyit, hogy mi van ezzel a méretkorláttal?
Mert nekem a dvd verzió kell, elkezdtem leszedni, de csak pár 100 mega jön be, ha újra kezdem folytatja.
Nálam csak az ftp az esélyes, jidgo, torrent passzolva.
Van olyan ftp kliens a mi nem szakítja meg vagy ez tényleges a debianosok szerver hibája? -
Sziasztok!
Az lenne a kérdésemnek, hogy a Debiannak is van külön otthoni és szerver verziója, mint a windowsoknak vagy ebből csak egy?
Amennyire kivettem eddig ha otthon akarja az ember használni a nem stabil(sarge?) verziót érdemes, ha szervernek a stabil-t(woody?)Igaz?
A másik kérdésem az, hogy honnan tudom melyik verziót szedem le?
Mert ha jól láttam az ftp.hu.debian.org-on csak a cd-rom images mappában lehet letölteni, de ott csak egy verzió van.
Vagy honnan érdemes szedni ezeket(lehetőleg ftp-ről)? -
seweren
csendes tag
Win particiot szeretnek mountolni, ugy hogy mar bootolas utan elerheto legyen a tartalma minden felhasznalonak. MP3 playing miatt.
/etc/fstab -ba beleirtam ezt a ket sort:
#/dev/hda1 /mnt/win ntfs dev,ro,user,auto 0 0
/dev/hda1 /mnt/win ntfs defaults,noexec,ro 0 0
semelyikkel se muxik, ha root jogra valtok, akkor rogton latom a tartalmat, ha sim felhasznalo jogban akarom mountolni, akkor meg root jogot ker. Mit rontok el? -
Cerberus-GMK
csendes tag
lefujva, +oldottam
-
seweren
csendes tag
Hellosztok, Gaim topic nincs, de akkor ideirok. Tök kicsi a beszélgetésnél a Gaim betűje, meg szivesen formáznám, könnyedén, és állítólag létrehozok egy .gtkrc-2.0 file homeba, és editorolom, és még példát is láttam hozzá, de nem tudtam leszűrni belőle, hogy mizu.
Tehát csak ennyi a kérdésem, hogy mit irjak bele a fileba, hogy nagyobb legyen a chatelesnel a betu, és még mondjuk a szint is meg utdjam mondani neki? -
Cerberus-GMK
csendes tag
Udvozlet!
Kene egy kis help kep-hang szinkron ugybenm debian sid alatt.A jelenseg, hogy kesik a hang a kephez kepest 1.5-2sec-nyit UT2004-nel. Eszrevettem, hogy pl. xmms-nel is ugyanez latszik, mert a kivezerles jelzo elobb kezd el mozogni,mint ahogy megszolalna a zene,leallitaskor is elobb a kijelzes marad abba es aztan nem sokkal elhalgat a zene,szvsz ''elcsuszik'' a megjelenites a hangtol.Elsosorban jateknal zavaro nagyon,nem is nagyon jatszom emiatt mostanaban,ideg szetb@sz.Annak idejen, 1-2 eve is ugyanez volt a szitu ,de akkor segitett az,hogy OSS driver helyett alsa drivert forgattam, ill. az,h nem hasznaltam arts-ot. Most semmi nem segit, kiprobaltam ablakkezelo nelkul is a jatekot egy sima xterm-bol inditva,de nem akarja az igazat.
Elso korben kiiktattam az alaplapi 7.1-es nforce-os hangkarit,amivel a sima mp3 lejatszas is rossz volt (elmaszott a balansz 25%-al a bal csatorna fele,sima sztereo uzemmodban), de: azzal nem volt ez a keses,helyette ilyen magasfrekvencias zaj keveredett a hangba,de csak ut2004-nel,ugyhogy alaplapi hangkari kikapcs es raktam a gepbe egy sima, 1000eves,sztereo Yamaha hangkarit. Sajnos alsa-val, OSS-el is ugyanugy csuszik a hang, annyi a kulonbseg, hogy OSS drivernel 2x annyit kesik (kb.3-4 sec-et,ami brutalis). User-nek adtam rw jogot a /dev/rtc-re,de ez sem segitett es tobb 5letem nincs perpill... Vki tudna segiteni?
Jah, a konfig: Epox alaplap,NF 250GB (NForce3) chipset, AMD Athlon64 3000+, GeForce FX-5500 (256M), Yamaha YMF-724F hangkari, 256M/400DDR
SW kornyezet:
Debian SID,2.6.15.1-es mag, gcc-4.0.3, alsa-1.0.10, xserver-xorg 6.9.0.dfsg.1-4, Nvidia-Linux-x86_64-1.0-8178 vid.driver az nvidia.com-rol.
Thnx elore is! -
extraktor
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a monitor beállításommal kapcsolatban.
A problémám a kövekező: egy Asus A6VA notebook-ra feltelepítettem a Debian 3.1 r0-t, már a beállításokban csak az 1024x768-at 60Hz-t tudtam beállítani, de biztam, hogy így azért lesz kép.
De nem lett a hiba : X nemindítható, állítsam be.
Belépek root-ként, de nincs fenn az mc, nem tudok továbblépni.
Mit csináljak? -
tierbatyo
senior tag
válasz
Capricornus #1213 üzenetére
Kernel szintű írás csak annyi, hogy ugyanakkorának kell lennie a file-nak, meg ugyanolyan nevűnek. Szóval semmit sem ér. Ez egy lehetőség: [link]
-
Capricornus
aktív tag
válasz
tierbatyo #1212 üzenetére
no, újrafordítottam a kernelt, és már 1gb ramom van
előzőleg akkor biztos az volt a baj, hogy nem volt devfs...azt hittem/hittük, hogy az ext3 támogatás nem lett rendesen befordulva, de ezek szerint nem
majd megpróbálok egy olyan 2.6.15-ös fordítást is, hogy rakok bele udev-et, meg ilyenek...
láttam most, hogy van olyan opció hogy ntfs írás...az mennyire megy?mert ha jól tudom, az ntfs írás linux alól még messze nem kiforrott technológia... -
tierbatyo
senior tag
válasz
Capricornus #1211 üzenetére
Persze az teljesen elég. 2.6.13-től nincs devfs a kernelben, udev-et kell feltenni, hogy egyáltalán bebootoljon rendesen. Meg kell még dbus, hal hozzá. Lehet az volt a baj, hogy ezek hiányoztak neki.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
Capricornus #1209 üzenetére
Amikor én is elöször fordítottam kernelt, akkor nekem sem ment. Meg kell tartani a jól működőt, aztán új bejegyzést a LILO-ba/GRUB-ba, hogy a régit is tudjad bootolni, ha nem megy az új.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
Capricornus #1207 üzenetére
Ez egy szokásos linux bug (?). Kernelt kell hozzá fordítani, hogy jól működjön. High memory supportnál be kell jelölni legalább 4G-t.
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
A problémám a következő: a debianom csak 850 mega ramot lát a gépemben, pedig 1gb van benne. Szerintetek az miért lehet?
A gép:abit kv-7, 2500+barton, radeon 9800pro, 512mb kingmax + 512mb kingston ddr400
a rendszer: debian sarge 3.1
2.6.8-2-386 kernel
win xp alatt rendesen látszik az 1 giga, szóval kizárásos alapon a linux-szal van valami gond
Előre is köszi a segítséget/tippeket.
Capri -
rii
nagyúr
telepíteném a sarge-t ....
1. fdisk azt írja ki, hogy: uable top open /dev/hda1
a cfdisk meg szintén elszáll Cannot open disk drive hibaüzenettel
2. a slinkben még nem így kellett kezelni a particiókat:
/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part1
hanem csak simán /dev/hda1 -
ragazzo
őstag
Előfordulhat az, hogy az ftp.hu.debian.org oldalon az iso dvd lejön negyedóra alatt?Mert én egy kissé kevésnek találom, még akkor is ha ez tömörítve van.Ugyanis megkértem az egyik ismerősöm, hogy szedje le nekem, és szt mondta csak negyedóra volt. Chello Classicja van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- Energiaital topic
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged