- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
crab
senior tag
na a java becsődölt!
az első parancsnál elvéreztem.
eszerint akartam megoldani:Bővebben: link
szerk:
na a sun oldalán lévő leírással sikerült, most már csak be kellene raknom a plugint az operába/mozillába.
[Szerkesztve] -
crab
senior tag
válasz
ngabor2 #1097 üzenetére
ok, ezt megcsináltam
a javáról most találtam vmi leírást, megpróbálom aszerint felrakni! de csak mozillával megy.
vagy ha itt:cd /usr/lib/mozilla/plugins/
az operához raknám akkor sztem menne, na majd kipróbálom
egyébként, majd még azt szeretném megoldani, hogy tudjak írni is az ntfs-re
majd nézek arra is egy howto-t, mer mondtad hogy nem használsz ntfst-t.
sikerült megmenteni a könyvjelzőket a wines operából, alig van különbség a kettő között.
ja még valami, az alaplapi drivereket érdemes feltelepíteni? gyorsabb lesz tőle a rendszer?
nforce2-es alaplapom van. -
ngabor2
nagyúr
-
crab
senior tag
válasz
ngabor2 #1092 üzenetére
örülök, hogy így látod!
a tegnapi mountolás eredménye viszont mára elveszett. gondolom el kellett volna menteni valahogy a munkát. letöltöttem egy .deb fájlt, azthittem ezt magától telepíti, de azt írja hogy nem az én path-omban van. egyébként az operáról van szó. most próbálkozok még vele -
ngabor2
nagyúr
Örülök, hogy tudtam segíteni. Kérdezz nyugodtan, azért van a fórum. Hiába mondanám, hogy olvass előtte, ha azt se tudod, hogy hol kezdd, úgy nehéz a dolgokat megtalálni. különösen az elején.
Mottó: mindenki volt kezdő, de vannak, akik már olyan régen, hogy el is felejtették. -
ngabor2
nagyúr
umount /mnt/cuccok
(nem elírás, nincs benne n)
utána próbáld ismét.
esetleg umount nélkül a köv. módon:
mount /dev/hda5 /mnt/cuccok -t ntfs -o umask=000,remount
A másik vinyó milyen helyzetű? Ugyan azon a kábelen van, vagy a másikon? Ha másikon, akkor master, vagy slave?
De igen egyszerű a névképzés: pri master : hda
pri slave hdb
sec master hdc
sec slave hdd
és utána jön a partíció száma.
[Szerkesztve] -
crab
senior tag
most vettem észre, hogy igazat mondott a linux az extended partícióval kapcs., ez nem a másik vinyó, hanem a rendszervinyónak a második partíciója...
viszont, ezt így most nem tudom elérni, azt írja locked folder.
akkor mi lehet a másik vinyónak a neve?
mount /dev/hda5 /mnt/cuccok -t ntfs -o umask=000
erre azt írja már mountolva van, hogyan lehet unmountolni?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-
crab
senior tag
működik!
ja nem... nem lehet belépni a meghajtóra, csak megjelent a devicesben.
lehet azért mert rootként hoztam létre?
jah, rootként működik hogyan tudnám megváltoztatni, hogy bárki számára hozzáférhwtő legyen?
egyébként köszönöm mind hármótoknak a segítséget!
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
modprobe ntfs
Vagy még egy kis informálódás:
fdisk /dev/hda
p
q
(ezeket sorba, hogy kiírja a part.táblát, majd kilép változtatás nélkül). Ott a hda2 nem extended partíció? Mert a win ''szereti'' úgy csinálni, hogy 1 pri+1 ext partíció, az ext-en belül pedig logikai partíciók...
ha ez a helyzet, akkor /dev/hda5 kell neked.
A logok egyébként a /var/log kt-ban vannak, esetleg a dmesg is segíthet
dmesg | grep hda -
crab
senior tag
válasz
ngabor2 #1078 üzenetére
megcsináltam, újabb hiba üzenet fogadott..
wrong fs type, bad option, bad superblock on dev/hda2
missing code page or other error.
azt is kérdezi, hogy nem-e kiterjesztett partíciót akarok mountolni
amiben van még logikai partíció is. vagy mi. hát nincs, ntfs az fs, és egy darab 120 gigás partíció van rajta.
aszongya nézzem meg a system logot, az merre van? -
crab
senior tag
igen ez volt a hiba, de erre mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/cuccok
ezt mondja: mount point mnt/cuccok does not exist
hö, lol bocsi a lámaságért
de nem megy, acces denied. hogyan lehet rootként bejelentkezni x alatt?
mert loginnál nem fogadja el a su-t a userhez és így csak sima userként tudok belépni, már ha ez okozza a bajt.
[Szerkesztve] -
-
crab
senior tag
hogyan tudom felmountolni a másik vinyómat?
mount /dev/hda2-t nem veszi be, lehetséges hogy azért mer ntfs partíció?
XTerm-bol próbálom rootként
bocsi a lámaságért! -
ngabor2
nagyúr
válasz
steveetm #1066 üzenetére
Köszi, ki fogom próbálni. Csak előbb még allaposan felrugdosom a ''szolgáltatót'', mert nem hajlandó elengedni az ígért 12 óra offline után se a vonalamat
Így nem tudok linux alól belépni (duplicate login error), viszont win alól megy. Megkérdeztem tőle, ki tudom-e magam léptetni. Azt mondta, nem. eléggé érdekes szolgáltató...
(dhcp-vel kapok IP-t, más a hálókártya, tehát a MAC is új, elérem a szervert, az adótornyot, megvan a login ablak is, és a hiba alapján minden, a belépéshez szükséges beállításom jó. Csak az a rohadék kilépés nem megy, hogy ismét belépjek.) -
crab
senior tag
válasz
tierbatyo #1069 üzenetére
köszi, müködik!
majd utána nézek amiket mondtál, viszont lenne még néhány kérdésem!
most a felbontás csak 800×600, ha jól sejtem akkor az xf86 conf fájlban kellene átírnom ugye? jelenleg ez van benne:Section ''Monitor''
Identifier ''T710B''
HorizSync 30-71
VertRefresh 50-160
Option ''DPMS''
EndSection
Section ''Screen''
Identifier ''Default Screen''
Device ''Generic Video Card''
Monitor ''T710B''
DefaultDepth 24
SubSection ''Display''
Depth 1
Modes ''800x600'' ''640x480''
EndSubSection
SubSection ''Display''
Depth 4
EndSubSection
SubSection ''Display''
Depth 8
EndSubSection
SubSection ''Display''
Depth 15
EndSubSection
SubSection ''Display''
Depth 16
EndSubSection
SubSection ''Display''
Depth 24
EndSubSection
EndSectionmit és hol?
valamint ha felraknék egy másik abalakkezelot, akkor hogyan tudok választani a ketto közül?
asszem ko''bevésem a neved
szerk: tippem szerint elég itt átírni 1024x768-ra a 800*600-at, ugye?
SubSection ''Display''
Depth 24
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
steveetm #1066 üzenetére
A forward az nem eleg, kell maskurade is, ami szinten nem bonyolult, egyetlen szabaly kell az iptables nat tablajanak postrouting chain-jebe:
root@cucumalac:~# iptables -L -v -t nat
Chain PREROUTING (policy ACCEPT 645K packets, 42M bytes)
pkts bytes target prot opt in out source destination
Chain POSTROUTING (policy ACCEPT 897K packets, 56M bytes)
89095 5428K MASQUERADE all -- any ppp0 192.168.0.0/16 anywhere
Chain OUTPUT (policy ACCEPT 889K packets, 55M bytes)
De ezeket egyebkent remekul megcsinalja magatol az ipmasq csomag (bar bonyolultabb dolgokat mar jobb kezzel csinalni).
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
apt-get update : legfrissebb csomaglistat letolti
apt-get upgrade: ezen csomaglista alapjan upgradeli a rendszeredet
Ez a ket parancs kell nagyjabol a kesobbiekben, kb. ennyi a rendszer frissitese.
Nezegesd az apt-get manualjat: man apt-get. Itt le van irva az osszes opcio, meg hogy mi mit csinal.
Hasznos parancs az apt-cache search akarmi. Ezzel keresel a csomagok kozott.
pl.: nezd meg az apt-cache search kde mit ad vissza.
Egyebkent: apt-get install kde
Asszem ez a magyaritas: apt-get install kde-i18n-hu. De ebben nem vagyok biztos, nem hasznalok kde-t. -
crab
senior tag
válasz
tierbatyo #1061 üzenetére
na, szerintem mar fent volt az x, de az mc-t felraktam.
abbol probaltam elinditani, kiirt par hibat, felraktam az x-window-system-core es az x-window-system-et, igy mar elindul de meg mindig nem ok, nincs hatter es ikonok, az a baj, h nem latom a hibauzenetet, es nemtudom mit csinaljak... -
crab
senior tag
na sikerult felrakni, csak kozbeszolt egy 3 oras szunet a netszolgaltatasban...
mar lenne is egy nagyon lol kerdesem: hogyan tudom elinditani az X-et? -
ngabor2
nagyúr
Egy ''alapproblémával'' fordulnék hozzátok. Van egy kis Linux gép (Epia 8000), benne 2 hálókártya. Az eth0 dhcp-n kapja a címet az internetszolgáltatótól (192.168.100.x), az eth1 fix, belső ip (192.168.57.200). Az internetet szeretném megosztani eközött a gép, és egy másik, jelenleg wines. de hamarosan Linuxos gép között. Oké, tudom, rtfm://lartc, de az akkora kásahegy, ráadásul angolul, hogy nem boldogulok vele. Fix ip-k közötti összekapcsolás az megy, csak ez a továbbosztás mindenféle korlátozás nélkül, ezzel van problémám, pontosabban 0 tapasztalatom. Bridge-re tippelnék, de olyat még nem láttam működés közben.
A megosztógépen frissen telepített Sarge van, a másikon hamarosan Ubuntu lesz, de IMHO ez nem számít annyira. A cél, hogy a kisgép éjjel-nappal mehessen, és tudjon töltögetni, miközben a másik gép ha megy, ő is kapjon a netből. A további célokat majd ha ez meg lesz oldva... -
_Petya_
őstag
Üdv!
Megpróbáltam feltenni a SUN-féle Java JRE-t és az SDK-t, fel is ment, de nem tudom beállítani hozzáa PATH-t. Ezt írtam:
export PATH=$PATH:/usr/local/java/bin
Így be is jön a javac parancsar a fordító, de csak addig jó, amíg nem zárom be a terminált, vagy nem indítom újra a gépet, mert akkor elfelejti.
Hogyan tudom maradandóvá tenni?
Petya -
crab
senior tag
holnap szeretném felrakni a debian-t, és netinstall verzió mellett döntöttem, fogok-e szívni vele? úgyértem, egyszerű a telepítés? tehát mondjuk egy uhu-hoz képest mi a helyzet? mire kell figyelnem? a gépe egy xp-s gépen kersztül éri el a netet. előre is köszi!
ja! olyat lehet-e csinálni, hogy már egy meglévő ntfs partícióbol kivágok egy darbot a debiannak? a dolog bonyolultságát fokozza, hogy ez a rendszer partíció, amin ráadásul csak 3 giga szabad hely van.. elég ez neki, már ha egyáltalán megoldható? -
Nnah, az elozo problemat sikerult megoldani, de itt egy ujabb kerdes:
Lehetseges az 5.1-es hangkartyat ugy beallitani, hogy telleg 5.1-en szoljon? -
ngabor2
nagyúr
Jelenleg sajnos üzembiztosan nem. Az ms nagyon titkolja a pontos leírását, eddig csak az olvasást sikerült normálisan megcsinálni. Ezlrt használok fat32-t, ha win és Linux között kell szállítani cuccot. Igaz, akkor 4GB-nál nagyobb file-okat nem lehet szállítani.
Olyan fs-ről még nem hallottam, amit mindkettő alapból tud rendesen jrni-olvasni, és nincs méretkorlát. Win alatt is lehet olvasni az ext2/3-t, meg a reiserfs-t, talán egyebeket is, írni viszont a win miatt nem biztonságos.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Ahoz, hogy elérd őket, mountolni kell egy könyvtárba, pl. /mnt/win alá. A C meghajtóról feltételezem, hogy wines szokás szerint a pri master vinyó 1. partíciója. Ha igen, akkor az a /dev/hda1 lesz. Ha NTFS-es, akkor csak olvasni tudod, ha FAT32, akkor írni is. Tehát:
mount /dev/hda1 /mnt/win -t vfat (vagy ntfs)
Lehet még cifrázni, ha estig nem jön kiegészítés (kizártnak tartom), akkor otthonról egy pár példát felsorolok, ami jól működött. -
Sajna a csomag nemvolt a gépen, de erről a linkről letöltve a deb-t már jó!
Thx a helpért! Lesz majd még pár kérdésem, ha nemnagygáz...még kezdő vagyok linuxban
Nnah, itt is lenne a következő: Hol találom a windowsos partíciókat?
a /dev -ben kéne lennie, nem? De ott nincs, vagyis vannak hd-k de file-ok és nem könyvtárak!
Vagy a hozzáféréshez root jog kell? előre is thx a választ!
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Itt hátha többen tudják a választ...
Érdekes problémára lettem tegnap figyelmes. Feltettem a GKrellm-et, ami azelőtt gyakorlatilag nem okozott látható/érezhető procihasználtságot. Most viszont egyrészt állandó 20%-os terhelést jelentett, de az egeret is megfogta, alig lehetett használni a gépet. A top szerint is ez használta. Miután leállítottam, a hiba megszűnt, tehát 100%, hogy ehez volt köze. A rendszer friss Debian Sarge, 1. cd-ről feltéve, majd netről frissítve/tovább telepítve. Más is tapasztalt ilyet?
Azelőtt Sid alatt rendesen ment, csak azt a rendszert sikerült hazavágnom.
A másik probléma: Samsung ML1420 nyomtató. Látszólag a CUPS mindent rendben talál, feltesz mindent, viszont mikor mondom neki, hogy próba, a nyomtató csak áll. Tegnap már elég későn estem neki ahoz, hogy ne legyen lelki erőm túl sokat próbálkozni vele. Valaki indulási pontot esetleg? Már eléggé megszoktam a Debiant, nem szívesen váltanék Ubuntura. -
WN31RD
addikt
Valamit elronthattál, mert annak a csomagnak ott kellene lennie: Bővebben: link
-
WN31RD
addikt
Enyém az 1024-es hozzászólás! Oh, yeah.
(Aki a 4096-ot elhappolja előlem, repül...)
-
WN31RD
addikt
válasz
dabadab #1023 üzenetére
Szerintem ez pl. elég beszédes (azaz nyilvánvaló, mire akarják használni):
Tag: game::puzzle, use::gaming, uitoolkit::gtk, suite::gnome
Szerk.: Ld. Bővebben: link, Bővebben: link -
dabadab
titán
Ujabban latom, hogy a csomagoknal megjelent egy ''Tag'' nevu mezo is. Ez mire (lesz) jo?
-
WN31RD
addikt
No, meguntam a Sarge-ot, laptopon frissítettem Etch-re.
stunnel4 beszart, a többi cucc, amit próbáltam, úgy tűnik, működik... meglátjuk... -
Szijasztok!
Most ismerkedem a Debian-al, és az lenne a problémám, hogy a KDE-t angolul rakta fel, és utolag a csomagkezelőben sem láttam hozzá magyar pack-ot!Ez mindenkinél igyvan, vagy énszurtam el valamit?
3.1-es rendszerről van szó! -
dabadab
titán
válasz
raszputyin #1014 üzenetére
Ha a csomagot felkeszitettek ilyesmire, akkor a forrasban van egy debian directory.
Bemesz a forras legfelso dirjebe, es kiadsz egy ''debian/rules binary'' v. ''debian/rules package'' v vmi hasonlo utasitast (ha belenezel a debian/rules-ba, akkor latszik, hogy mik vannak), es legyartja a csomagot.
Biztos van vmi algoritmus, ami kiadja, hogy pontosan hogyan hivjak a target-et, de errol nem tudok nyilatkozni. -
dabadab
titán
válasz
raszputyin #1016 üzenetére
Alapba azok a daemonok indulnak el, amik fel vannak rakva
(ill. van egy par, ami addig nem hajlando elindulni, amig rendesen be nem konfiguralod oket)
De a dolog ugy mukodik, hogy amikor bootol a gep, akkor belenez az /etc/rc5.d konyvtarba (ill az 5 helyen az a runlevel all, amibe belebootol - a runlevel parancs kiirja, hogy most hanyadikban vagy), es az ott levo, S-sel kezdodo scripteket elinditja (vagyis egy ''start'' argumentummal futtatja) - az inditas sorrendjet a script nevenek masodik es harmadik karakteren talalhato szam hatarozza meg (vagyis eloszor S01qwe fut le, utana az S02asd, stb). Ezek a scriptek csak symlinkek az /etc/init.d-be, vagyis ha vmi nem kell, akkor azt kitorolheted, utana meg ujrarakhatod. -
_Petya_
őstag
Üdv!
Valaki tudna segíteni?
Bővebben: link
Petya -
raszputyin
senior tag
ez nagyon debil kérdés lesz, de elnézést, nem tudom...
hol lehet beállítani, hogy milyen daemonok induljanak rendszerindításkor? -
WN31RD
addikt
válasz
raszputyin #1014 üzenetére
Nincs. (De a másik verziót tartalmazó Debian csomag forrását leszedve, az alapján, esetleg megcsinálhatod kézzel.)
-
raszputyin
senior tag
na remélem nem én leszek az utolsó, aki ír ebbe a fórumba...
a következő egy általános szituáció: a hivatalos Debian(ok) tartalmazzá(k) egy program X1, X2, ... verzióját. De én szeretnék egy másik, Y verziót telepíteni. felrakom a forrást, lefordítom. nincs valami olyan varázsige, amit a ''make install'' helyett mondva telepítés helyett egy rendes Debian csomagot kapok, amit felismer a csomagkezelő? Már csak a függőségek rendes kezelése miatt is jó lenne, meg amúgy...
Guruk? -
raszputyin
senior tag
Debian Sarge 3.1r0 stable.
ami fura, az az, hogy gdm-binary nevű dolog sincs a wincsin, pedig illene neki, mert működik a cucc!
a processzeket nézegetve találtam 2 példányban is gdm nevűt, pedig állítólag az csak egy szkript, ami a gdm-binaryt futtatja! elavult az infóm? mi lehet?
vlsz le tudom állítani kézzel is, de ez érdekelne...
szerk.: ezt csináltam végül... remélem, nem ****tam el semmit :S
davids:~# kill 3371
davids:~# gdm
úgy tűnik, sikerült, amit szerettem volna... de ez olyan vandál
[Szerkesztve] -
raszputyin
senior tag
üdv!
hogy kell a gdm-et újraindítani?
a ''man gdm'' ír valami ''gdm-stop'', ''gdm-restart'' meg ''gdm-safe-restart'' parancsokról, de nem találok sehol semmit... -
T. Almeida
senior tag
-
Andrix
csendes tag
Hello!
Sry ha volt már máshol ez a kérdés, de amit találtam ehhez kapcsolódót a hozzászolásokban az rajtam nem segített.
Szóval a problémám debian (kernel: 2.6.8-2-386) alá nforce4-hez tartozó driver telepítésével kapcsolatos. A drivert letöltöttem az nvidia honlapjáról, elindítottam az ''sh NFORCE......'' paranccsal, és végül is kaptam egy ERROR üzenetet az audio és a net telepítésénél is:
If you are using a Linux 2.4 kernel .... (ugyebár ez engem nem érint)
If you are using a Linux 2.6 kernel, please make sure that you have configured kernel sources matching your kernel installed on your system. If you speciefied a separate output directory using either the ''KBUILD_OUTPUT'' or the ''O'' KBUILD parameter, make sure to specify this directory with the SYSOUT environment variable or with the appropriate nvidia-installer command line option.
Eztán még leírja hogy nem sikerült az audio/net driver installálása és hogy a log fileba tudok bövebben utánna nézni, amiben igazából error ként csak ugyanez szerepel.
Előre is thx a helpet. -
sziaszto! szeretnék uhuról debianra váltani csak nemtom létezik e olyan cd íro progi mint a k3b de b alá? ha igen mi a neve? hát sajnso parancssorból gyér vok ezért kéne graf fel is. (gyk oan eccerű és könnyen kezelhető de nagy tudású cd író progit akarok)
2. mplayer van alapból a debben?
3. hány cdt töltsek le ,hogy jól tudjam használni? (alapprogi + felhaszprogik) -
AlBundy
aktív tag
válasz
T. Almeida #1002 üzenetére
-
T. Almeida
senior tag
Gondoltam, letöltöm a netről az új Debiant, de 14 CD a full...
melyik CD-ket kell letölteni, hogy fel tudja telepíteni? A többit meg (ami kell) majd csomagkezelővel...
Thx!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest