Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

válasz Alcsi69 #15395 üzenetére

Érdekes volt olvasni a feladatot, sok új kifejezéssel találkoztam magyarul :)
    Nem tudom segitség-e neked, de a feladat a variable length subnet mask -ra megy rá- Ha igy keresel rá, akkor találsz angol nyelvű videókat a témában. Ez a fórum nem arra való, hogy részletesen elmagyarázzuk, ezt valóban a tanárnak kellett volna megtenni, az ő védelmében viszont annyit, hogy ez valóban sokaknak nehezen érthető téma.
    Én azt javaslom, hogy használj erre egy kalkulátort. Ilyen letölthető a playstore-ból is, de online működőek is vannak (pl http://www.vlsm-calc.net/ ).
    Például az első sorban 5 subnetet kell kialakitanod a 192.168.10.0/24-en, ehhez a következőt ird be (csatoltam a képet), amire a szintén csatolt kép eredményét kapod.
    Arra figyelj, hogy egy-egy subnetben a gépek száma + 1-re lesz szükséged, ahhoz, hogy route-olni is tudj közöttük. A +1 a router szubnetbe lógó interfészének cime lesz, ami a számitógépeken, mint default gateway kell legyen beállitva. Az "üzenetszórási cim" az a broadcast address.

A tanár hozza a szokásos magyar pedagógust, mert a feladat kiirása pongyola, nincs meghatározva, hogy mi a cimtartomány. IPv4-nél még gondolkodhatom classful-ban és önkényesen azt mondtam, hogy 192.168.x.z az /24 lesz, de IPv6-nál nincs ilyen. Sőt a valóságban felesleges is vesződni ilyennel IPv6 esetén /64-es szubneteket használnak ilyenkor.
    Marhaság az a megfogalmazás is, hogy a "legnagyobb hatékonyságú megoldás". Nyilván arra gondol, hogy a lehető legkosebb address space-t használjuk el az egyes szubnetekre. Ez az életben azért butaság, mert sokszor kiderül, hogy jó de lesz még itt két eszköz, amikek kell cim. Olyankor borul az egész cimzés. Ezért tartalékot szuktunk képezni. Példa van egy /24-es address space, amibe el kell helyezned 3 szubnetet, amiben 29 - 29 számitógép lesz. Megteheted, hogy olyan szubnetet választasz kettőnek, amiben 32 host cim van, mert elegendő, az utolsónak és még marad is lehetőség további hasolnó méretű szubnetre a jövőben (ugye 256-ból használtunk el 3*32-őt csak, mindhárom belefért volna egy /25-ös address space-be). Ha azonban az egyik szubnetbe kell még egy gépet elhelyezni, akkor minden gépet, router-t át kell cimezni az eredeti /24-es tartományon belül. Ezért inkább a gyakorlatban, ha úgyis megvan a /24-es address space a 3 subnetre, akkor csinálnék egy olyat (/25-őst) amiben 128 host cim van és két olyat (/26-ost) amiben 64 host cim van.Igy ha kell lesznek újabb host cimek. Ha mégis kell újabb szubnet, akkor pedig csak a /25-ös tartományon belül kell mindent újra cimezni.

Hogy melyik a hatékonyabb megoldás? Amig nem kell változtatni, addig mindegyik egyformán működik egyik sem használ el több cimet, mint ami erre dedikálva volt (/24). És én abban hiszek, hogy az én megoldásom jövő állóbb lenne.

Az IPv6-nál nincs értelme igy számolni. Ott /64-es szubneteket használunk, még link local-hoz is. Ha abból indulunk ki, amit itt leirtak "address spacenek", ami helyesen 2000:db7:acad:: (a két kettőspont a védén azt jelenti, hogy utána csak 0 jön már) egy /48-as terület. Ebbe 2^16 db /64 subnet fér el. Elég lesz! Ezért én igy csinálnám 2000:db7:acad:0::/64, 2000:db7:acad:1::/64, 2000:db7:acad:2::/64, ....

Gateway elvileg bármilyen cim lehet ami az adott szubnetbe esik. A gyakorlatba az első használható host cimet szokták adni. Ez az IPv6-os példánál maradva 000:db7:acad:0::1/64, 2000:db7:acad:1::1/64, 2000:db7:acad:2::1/64, ....
    Ezt kell a router-eken a szubnetbe lógó interfészeken beállitani.

Elnézést a billentyűzetemen nincs hossz "i".

Új hozzászólás Aktív témák