Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bviktor93

tag

válasz bviktor93 #16588 üzenetére

Üdv újra!

Update: a héten megjött postával a certem, kb. ~5 hét volt mire ideért. Egy Cisco-s mappában jött maga a cert + kaptam még mellé egy gratuláló levelet.

• bviktor93

tag

válasz kenwood #16585 üzenetére

Erre a Credly badge-re gondolsz? Erről már én is kaptam e-mailt, de még nem néztem meg pontosan mi is ez...
    Most nemrég kaptam egy újabb e-mailt, amiben azt írják tényleg kiküldik:
    As a certified individual, you’re entitled to one printed certificate.
    Before your certificate is shipped, you must confirm the information in your profile (your name, phone number, and mailing address).
    A címet tényleg meg kellett erősíteni, tegnap még 'ordered' státuszon volt, ma már azt írja 'processed'... ha megkapom majd írok mi jött. :))

• bviktor93

tag

válasz FecoGee #16583 üzenetére

köszi. :R
    igen, én is olyat olvastam, hogy 4-6 hét. De sok panaszt olvastam más fórumokon, hogy nem ért oda... reméljük hozzám megérkezik időben. :K

• bviktor93

tag

Üdv újra!

Túl vagyok a CCNA 200-301-en.
    Első Cisco vizsgám, összességében talán kicsit nehezebbre számítottam, szerintem elég jól lefedte a blueprint tartalmát. Talán 2 vagy 3 olyan kérdés volt, amiről még soha nem hallottam, itt értelemszerűen tippeltem. A két és fél órát sikerült teljesen kihasználni. :DDD Kb. 3-4 perccel a vége előtt fejeztem be, kiszámoltam rendesen. :DDD valószínűleg 2 órán belül is tudtam volna teljesíteni, de így azért többször átolvastam minden kérdést.
    Ami érdekes, hogy egy pontszám helyett a 6 részegység pontszámait kaptam csak meg, meg egy Pass-ot mellé, ilyenre sikerült végülis:
    Network Fundamentals: 90%
    Network Access: 95%
    IP Connectivity: 96%
    IP Services: 100%
    Security Fundamentals: 87%
    Automation and Programmability: 100%

Viszont kérdeznék is: A Cert. Status & Download PDF-nél most már le tudtam tölteni pdf-ben a a certemet a CCNA plecsnivel. A Certificates & Plaques-nél meg rányomtam, hogy 'Claim initial kit' és átváltozott a státusza 'ordered'-re. Most akkor ezzel elküldik nekem a címemre amit megadtam, vagy valamit még kell csinálnom? Valami olyasmit olvastam, hogy az első megszerzésekor ennek nincs külön díja, de javítsatok ki, ha nem így van. Kérte még a cím megerősítését, ami érdekes, hogy a megyét nem fogadta el magyar ékezetekkel, de a települést meg az utca nevet meg igen. Akkor elvileg várhatok valami kézzel fogható papírt is?

• bviktor93

tag

válasz FecoGee #16566 üzenetére

köszi. megírom, bár majd csak augusztus végén lesz, addig még lesz egy kis időm tanulni.

• bviktor93

tag

A + 30 perces időt illetően: Fizetés után egyből megjelenik a Accomodation: Automatic Time Extension for non-native speakers, és 170 percre módosul a rendelkezésre álló idő.

Gondoltam leírom, hátha valaki a jövőben belefut még ebbe a kérdésbe.

• bviktor93

tag

válasz FecoGee #16560 üzenetére

#16560FecoGee & #16561jerry311 : Hát ez az accomodation request szerintem csak ilyen betegségere vonatkozik (ADHD stb.), csak ilyeneket lehet kiválasztani a listából: [kép]
    Viszont e szerint a két reddit post szerint meg automatikusan hozzáadódik a regisztráció után, nem kell csinálni semmit: 1 2
    Nem tudom...
    Nektek hogy volt mikor vizsgáztatok? Megkaptátok automatikusan vagy igényeltetek ilyen accomodation request-tet vagy csak simán nem kaptátok meg a +30 percet? :R

• bviktor93

tag

válasz FecoGee #16558 üzenetére

Még nem jelentkeztem, csak érdekelne, hogy akkor most hogy is van ez? Erről a +30 perces dologról csak fórumokon olvastam, a Pearson-on semmi hivatalos infót nem találtam erről. Ezt írja [kép] + a kis infó gombon ez olvasható még: "This timeframe also incudes any approved time extensions" Akkor most előtte kellene még valamit csinálnom, hogy járjon a time extension? Vagy full random, hogy megkapom-e, esetleg csak a kiválasztott vizsgaközponton múlik?
    Aki mostanában volt vizsgázni és megkapta a + időt annak mit írt itt a Pearson?

• bviktor93

tag

Sziasztok

Tudja valaki, hogy CCNA 200-301-nél Pearson-os jelentkezésnél is érvényes a +30 perc non-native speaker-ként? Nekem 140 percet ír teljes időtartamra (ami ugye a 2 óra vizsga + 20 perc ilyen-olyan beléptetéshez szükséges idő gondolom). "This timeframe also incudes any approved time extensions". Akkor végülis nem jár a 30 perc?
    Vagy valami checkbox-ot be kell pipálni ami elkerülte a figyelmem? :F

• bviktor93

tag

válasz crok #16492 üzenetére

Mégegyszer átnézve mindent rájöttem, mi volt a hiba: valóban a switch default gateway-ével volt a probléma. Amit én nyilván nem tudtam/nem ellenőriztem az IOSvL2 switchen alapból enabled az ip routing, így az ip default-gateway 10.0.0.254 parancs nem is jut érvényre, amit a show ip route -ból látszik is, csak én azt hittem ez bug. A no ip routingparancs után rendben működik minden:

Switch#conf t
    Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
    Switch(config)#int vlan1
    Switch(config-if)#ip addre
    *May 11 08:31:41.149: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to downss
    Switch(config-if)#ip address 10.0.0.1 255.255.255.0
    Switch(config-if)#no shut
    Switch(config-if)#exit
    *May 11 08:31:56.352: %LINK-3-UPDOWN: Interface Vlan1, changed state to up
    *May 11 08:31:57.354: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to uplt
    Switch(config)#ip default-gateway 10.0.0.254
    Switch(config)#do ping 10.0.0.254
    Type escape sequence to abort.
    Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.0.0.254, timeout is 2 seconds:
    .!!!!
    Success rate is 80 percent (4/5), round-trip min/avg/max = 2/2/4 ms
    Switch(config)#do ping 192.168.1.1
    Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 192.168.1.1, timeout is 2 seconds:
    .....
    Success rate is 0 percent (0/5)
    Switch(config)#do show ip route
    Codes: L - local, C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
           D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area 
           N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
           E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
           i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
           ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
           o - ODR, P - periodic downloaded static route, H - NHRP, l - LISP
           a - application route
           + - replicated route, % - next hop override
    Gateway of last resort is not set
          10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
    C        10.0.0.0/24 is directly connected, Vlan1
    L        10.0.0.1/32 is directly connected, Vlan1
    Switch(config)#no ip routing
    Switch(config)#do show ip route
    Default gateway is 10.0.0.254
    Host               Gateway           Last Use    Total Uses  Interface
    ICMP redirect cache is empty
    Switch(config)#do ping 192.168.1.1
    !!!!!
    Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 2/203/1005 ms
    Switch(config)#
    Amúgy ilyen egyszerű a topológia, a fontosabb dolgokat ráírtam: [kép]
    A tanulság: default route != default gateway, ha az ip routing enabled akkor az ip default-gateway parancsot hülyeség használni.

• bviktor93

tag

válasz crok #16492 üzenetére

192.168.1.1 egy linux host, nem SVI, ugyanarra a routerre csatlakozik, mint a switch, mind két hálózat (10.0.0.0/24, és a 192.168.1.0/24) a connected route-ok közt van. Linux host-on is be van állítva a def.gw.
    Azt értem, hogy nincs routing, de ahhoz, hogy a switch a def.gw.-re küldjön egy másik hálózatba (192.168.1.0/24) szánt Echo Requestet/Reply-t, ahhoz nem is kell az ip routing , nem? Mert jelenleg ez a helyzet: Wireshark packet capturrel monitorozva a switch semmit nem hajlandó a def.gw.-re küldeni, a saját subnet-ében működik minden, de kifelé nem, ezért is gondolom, hogy valahol a switch default gw.-énél lesz a hiba.
    Mind1, holnap leszek gépközelben, berakom a topológiát meg a parancsokat, sokkal egyszerűbb lesz, mint leírni. :R

• bviktor93

tag

Sziasztok

Újra kérdeznék, ha lehet :))
    GNS3, adott egy IOSvL2 switch, bemásolom a parancsokat:
    Switch#conf t
    Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.
    Switch(config)#interface vlan1
    Switch(config-if)#ip address
    *May 10 14:45:47.102: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to down 
    Switch(config-if)#exit
    Switch(config)#
    *May 10 14:46:33.729: %LINK-3-UPDOWN: Interface Vlan1, changed state to up
    *May 10 14:46:34.729: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to up
    Switch(config)#ip default-gateway ?
      A.B.C.D  IP address of default gateway
    Switch(config)#ip default-gateway 10.0.0.254
    Switch(config)#end
    Switch#
    *May 10 14:46:56.721: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
    Switch#show ip route
    Codes: L - local, C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
           D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area 
           N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
           E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
           i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
           ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
           o - ODR, P - periodic downloaded static route, H - NHRP, l - LISP
           a - application route
           + - replicated route, % - next hop override
    Gateway of last resort is not set
          10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
    C        10.0.0.0/24 is directly connected, Vlan1
    L        10.0.0.1/32 is directly connected, Vlan1
    A lényeg: kreáltam egy management interface-t és beállítottam egy default gateway-t. Itt a default gateway-nek nem kellene megjelenni a "routing táblában"? Nyilván ip routing nincs engedélyezve, de úgy gondolom hogy a fenti paranccsal ennek ide be kellene kerülni, nem? (A Gateway of last resort is not set helyére.) Default gw.-t simán tudom pingelni:
    Switch#ping 10.0.0.254
    Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.0.0.254, timeout is 2 seconds:
    .!!!!
    Success rate is 80 percent (4/5), round-trip min/avg/max = 1/2/3 ms
    Bármi mást, ami más hálózat, és kellene hozzá a default gw. értelemszerűen nem megy:
    Switch#ping 192.168.1.1
    .....
    Success rate is 0 percent (0/5)
    Ez is valami GNS3 bug lesz?

Előre is köszi. :R

• bviktor93

tag

Köszi a válaszokat mindenkinek.

Még egy dolgot észrevettem, ami valószínűleg megintcsak IOSv_L2 bug GNS3-ban:
    Layer3 EtherChannel:
    mindkét switchen ugyanez a konfig (IP cím .2 végű a másikon)
    Switch(config)#int range g0/0-1
    Switch(config-if-range)#no switchport
    Switch(config-if-range)#channel-group 1 mode on
    Creating a port-channel interface Port-channel 1
    Switch(config)#int po1

show etherchannel summary-val, ezt látom mindkét oldalon, elvileg minden OK:
    Group  Port-channel  Protocol    Ports
    ------+-------------+-----------+-----------------------------------------------
    1      Po1(RU)          -        Gi0/0(P)    Gi0/1(P)    
    Mégsem tudják pingelni egymást a switchek.
    LACP-vel (channel-group 1 mode active) még rosszabb a helyzet, ott RU flagek helyett RD-t kapok:
    Group  Port-channel  Protocol    Ports
    ------+-------------+-----------+-----------------------------------------------
    1      Po1(RD)         LACP      Gi0/0(s)    Gi0/1(s)    
    Kipróbáltam Packet Tracer-ben ugyanezekkel a parancsokkal, ott minden OK, működik a ping. :)) Erre lehet valami magyarázat, vagy ez is IOS bug?

• bviktor93

tag

válasz FecoGee #16484 üzenetére

Packet Tracer-ben találkoztam "limitációkkal" elég sokszor, GNS3-ban ez az első (de persze még mindig lehet, hogy én csesztem el valamit), ezt leszámítva eddig teljesen jól működik.

Még egy kérdés: Boson ExSim-et használta valaki CCNA-hez? Érdemes megvenni? Az a pár demo kérdés ami elérhető elég jónak tűnik, főleg a magyarázatokkal, elég részletesek. Még egyenlőre nem érzem elegendőnek a tudásom, inkább csak GNS3-ban játszok, de később lehet megpróbálkozok vele.

• bviktor93

tag

válasz crok #16482 üzenetére

Lehet, hogy ez a probléma, megpróbáltam átrakni minden portot full duplex-re, így:
    Switch(config-if-range)#no negotiation auto 
    Switch(config-if-range)#duplex full
    Maradt minden link "Sha", nem változott semmi. Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, még csak tanulom az IOS-t... A fenti két parancson kívül kellene még valami hogy full-duplex-ben működjenek?
    Az alábbi show szerint is maradt minden auto:
    Switch#show interfaces g0/0 status 
    Port      Name               Status       Vlan       Duplex  Speed Type 
    Gi0/0                        connected    1            auto   auto unknown
    Mit rontok el?

• bviktor93

tag

Sziasztok

Spanning Tree-ben tudna valaki segíteni? Adott a képen látható topológia: [kép] , de nem is igazából ez a lényeg, a #show spanning-tree parancsot kiadva bármelyik két switch közötti linken "Shr"-nek (shared) mutatja a link type-ot. Például:
    VLAN0010  
      Spanning tree enabled protocol rstp
      Root ID    Priority    24586
                 Address     0c60.f3cc.0000
                 Cost        4
                 Port        1 (GigabitEthernet0/0)
                 Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec

Bridge ID  Priority    32778  (priority 32768 sys-id-ext 10)
                 Address     0cde.bc36.0000
                 Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec
                 Aging Time  300 sec

Interface           Role Sts Cost      Prio.Nbr Type
    ------------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
    Gi0/0               Root FWD 4         128.1    Shr 
    Gi0/1               Altn BLK 4         128.2    Shr 
    Gi1/0               Desg FWD 4         128.5    Shr Edge 

Miért van ez? Ez nem p2p kellene lennie alapból? Jeremy-től: "You don't need to configure the interface as point-to-point, it should be detected" Shared akkor lenne, ha a két switch között még lenne egy hub, nem? A képen látható két parancson, és az access (+portfast, bpduguard) és trunk portokon, kívül semmi mást nem konfiguráltam a switcheken, IOS verzió:
    vios_l2 Software (vios_l2-ADVENTERPRISEK9-M), Version 15.2(4.0.55)E
    Ez valami IOSv_L2 bug vagy én nem értek valamit?

Előre is köszi.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés