- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen, közben pont akartam írni, hogy RJ50 van ehhez a típusszámhoz írva, szóval valami nem stimmel. Mondjuk amit postolt fotót, azt szerintem nem ő készítette, valami netes termékfotónak tűnik. Persze ettől még ha tényleg RJ50, akkor nem tudná bedugni. Mindegy, magic...
Pisti525: com1 csak akkor jön fel, amikor bedugod a kábelt a gépbe, vagy előtte is látszik?
-
válasz
pisti525 #14480 üzenetére
Hűha, óvatosan, google keresés alapján ez egy APC UPS kábel ! Semmilyen aktív elektronika nincs benne, gyakorlatilag az USB-ből csinál RJ45-őt, isten tudja miért (gondolom vannak olyan UPS-ek, amelyeknél valamiért nem USB-B aljzatot kapott az USB port, hanem RJ45-öt). A hengeres izé rajta pedig egy sima ferritgyűrű.
Remélhetőleg az eszköz konzolportján nem sütött meg semmit, mert az USB 5V, az rs232-n meg futkoshat akár 15V-os peak is, de sajna nem szabad nagyon meglepődni, ha mégis elszállt valami
Ugyanez visszafelé irányban már nem annyira rózsás: itt ugye az USB port kaphatott 15V-ot, de egyrészt azért a védelem ennél többet szokott bírni, másrészt ehhez az a szerencsétlen együttállás szükséges, hogy a konzol TX-e pont be legyen kötve valamelyik USB lábra.
De lényeg a lényeg: be ne dugd az eszközbe a továbbiakban. A legjobb amit tehetsz vele, hogy egy csípőfogóval hatástalanítod, és kidobod a kukába, vagy megpróbálod az eladón számon kérni hogy mi az úristen már ez
-
válasz
tutitibi #14366 üzenetére
> Egy időben én is csak SOHO routereket telepítettem
> Tudom itt volt az internet, ott van nekem is 1997 óta.
> Koromból adódóan 24- 25 évesen megfogott az IT, azelőtt annyira nem, nekem 20 évesen a DOS 5.0, 1.2-Mb-os nagy floppy meg az AT, XT gépek világa jutottEzek alapján nem teljesen értem, hogy miért érzed úgy, hogy megszólított a commentem általad említett része, nem lehet hogy ugyanazt mondjuk?
-
Szerintem ez csak rajtatok múlik, ha érdekel, meg van cél, akkor hajrá, de csak a pénz és az "eladhatóság" miatt kín-szenvedés lesz. Véleményem szerint abból lesz jó IT mérnök, akinek a hobbija is ez, én nem nagyon ismerek olyan igazán jó szakembert, aki nem volt (vagy most is az) megszállott. Szóval azt is mérlegeljétek, hogy ha 20-30 év alatt nem érintett meg benneteket a téma egyáltalán - pedig itt robogott/robog ma is mellettünk ez a vonat - annak csak lehet valami oka.
Egyébként meg nem csak telco mérnők kell, hanem minden is ami IT. Az pedig elég széles terület, lehet egyéb infrákat is üzemeltetni (szerver, tárolók, cloud megoldások), vagy akár fejleszteni, esetleg DevOps jellegű dolgokat csinálni (már most mondom hogy Google, mert kötöttek itt már belém hogy idegen szavakat használok, amikhez én ebben a topicban továbbra sem vagyok hajlandó szótárat mellékelni, nézzünk már ki valahogy....). Egyikőtök az elektronikából jön, azzal durva előnyre lehet szert tenni hw közeli fejlesztés téren (IoT, FPGA hívószavakra keress pl, de biztos van még ezer dolog). Üzemeltetésben dolgozva a legtöbb esetben magadra húzol egy csomó olyan dolgot is (pláne juniorként) amit ennyi idősen már nem biztos hogy akarsz (ügyelet, készenlét, éjszakai műszak, stb..), míg hw vagy sw fejlesztőként azért egy kicsit nyugisabb lehet az élet, ráadásul a mostani bérinformációk alapján ezek a szakmák jobban is fizetnek valamivel. A hajtós részéből persze ki lehet lábalni idővel, csak nem mindegy hogy 25 évesen kezdted, és 35 évesen kerülsz olyan telcos poziba ahol már nem kell telefont kapkodni éjszak is, vagy 35-45 évesen vágsz bele, és a nyugdíj előtt 10 évvel még talán meglehet.
De ez csak a személyes véleményem. Illetve így visszaolvasva talán kicsit lebeszélősre/pesszimistára sikerült ez az írás, de egyáltalán nem annak szántam, tényleg hajrá, újat tanulni és előre lépni mindig jó dolog
-
Ezt ember nincs aki érti, én konkrétan fel szoktam belőle olvasni a kollégáknak azon (szerencsére) ritka esetekben amikor beleakadok, hogy lehessen röhögni egy jót. Kb. mint anno a "DVD játékos" használati utasításával tettük. Amúgy kb. 1 perc alatt le lehet vágni, nem ez az első ilyen ami szembejön az interneten, aki nem ismer rá, és ez alapján akarna megtanulni bármit is, annak szerintem úgyis mindegy
Amúgy tartok tőle, hogy nem ész érvek, hanem valami jogi okoskodás áll a háttérben, amitől ez az egész jelenség egyáltalán létezhet.
-
válasz
kenwood #14273 üzenetére
Eddig hallgattam, de most már muszáj beleszólnom, illetve rászánom azt a pár percet.
Pontosan melyikkel akadt probléma?
Átnéztem a hsz-em:
- meetingekre járni (remélem nem kell megmagyarázni)
- audit (ezt se)
- security baseline - az itt leírtak, de kizárólag security témakörben
- updatelés (na ne vicceljünk már...)
- roadmap készítés (amikor valamit éppen az adott pillanatban nem lehet elvégezni - pl. security updatek telepítése több eszközre - de kérik tőled, hogy valamiféle ütemtervet (roadmapet) azért adjál róla)
- hibaelhárítás után lessons learned (ehhez elég egy google fordító, ha egyáltalán nem tudsz angolul)
- DRP teszt (google első találatai)Más idegen kifejezést én nem találtam benne, ebből pedig kettőre mondanám, hogy az IT-ben nem annyira alapvető mint a suliban a szorzótábla. Az egyik a "security baseline", a másik a "roadmap", de ez utóbbi is inkább IT-től független nagyvállalati terminológia, mondhatnák helyette hogy "ütemterv", de nem mondják.
A roadmap-ért talán elnézést is kérek, a többiért viszont egyáltalán nem.
-
Hát azért ez erősen DRP teszt/cégméret/hálózatméret függő. Az előző munkahelyemen pl. mindenki be volt (van) vonva aki él is mozog, és akad munka bőven a ccna-nak is. Meg nem mondom fejből hány lépés volt egy drp teszt, de rengeteg apró lépés és task volt benne, no meg a szaktudás szintjétől függetlenül képben kellett lennie az összes érintett csoport (telco, szerver, storage, alkalmazásgazdák, stb..) összes emberének. Ritka is volt a sikertelen DRP teszt mint a fehér holló...
Ha magára a DRP mint végrehajtási és egyéb dokumentáció összerakására és tervezésére gondolsz, akkor persze jogos, de én direkt "tesztet" írtam, tehát azt az évi X db alkalmat, amikor tervezetten le van tesztelve az előbb említett DR terv, minden cullanggal együtt, melléduma nélkül ("jajj ezt most épp nem lehet, de amúgy működne ám ha kéne, stb..").
-
Meetingekre járást, auditra készülést, security baseline tologatást, updatelést (előtte roadmap készítés, stb..)-t se hagyjuk ki
Nameg: dokumentálás, eszközcserénél/bővítésnél tervezés, vagy annak támogatása, vagy csak részvétel a folyamatban. Hibaelhárítás után
hokizás, izé lessons learend témakör kivesézése. És amikor az ember azt hinné hogy látszik az alagút vége, akkor jön a megsemmisítő csapás: DRP teszt.Aztán ha ezek után van még idő a
2824 órából, akkor akár tanulni is lehet valamit, vagy vizsgára készülni -
Teljesen reálisak a fenti összegek, Hay is nagyjából hasonlókat tol ki a multiknak (jó pénzért), akik az alapján lövik be a béreket. És ahogy nézem, ez inkább csak alap, erre jönnek még a bónuszok/cafeteria, stb... Nem 1db elemű statisztika alapján mondom... Nálunk a cégnél pl. az utóbbi 1 év a bérfelzárkoztatásról szólt, és arról, hogy miért nem találunk megfelelő munkaerőt (ez egyébként mindenhol nagy gond). Aztán egyéb okok miatt váltottam, sok helyet megnéztem, sok emberrel beszéltem az elmúlt kb. 3-4 hónapban, szóval teljesen reálisak ezek a számok. Persze a fogalmakkal tisztában kell lenni, nem attól lesz valaki senior hogy idősebb, sem attól, hogy azt gondolja magáról
Aki az itt megjelölt középértékeknél kevesebbet keres, és nem egy pár eszközös kkv-nál dolgozik soho cuccokkal, az szerintem nézzen körül a piacon, mert alul van fizetve. Kereslet pedig van dögivel, most van ez az állapot, most lehet kihasználni. Persze fontos hozzátenni, hogy pénz nem minden, nyilván ezer más szempont is lehet, én sem a pénz miatt váltottam.
-
Kicsit off, de hátha itt van valaki aki már látott ilyet: SDN-t (NSX alapon) tanulgatok, szeretném tesztelni a hardwares vtep featuret laborban. Tovább rontja a helyzetem, hogy ehhez egy HPE 5930 (comware alapú, volt h3c) switch áll csak rendelkezésre. Ezen az eszközön támogatott ugyan a vxlan (HP és VMware oldalról is certified, illetve Open vSwitch oldalról is oké). A baj csak az, hogy nulla doksit találok a témában. Cummunity oldalon pedig eleve elég szűk réteg foglalkozik NSX-el, abból pedig még kevesebb (kb. senki) használja HP switchekkel. Pl. Juniperhez és Ciscohoz nagyon jó gyártói step-by-step tutorialok vannak, az 5930 esetén viszont a legeredményesebb találatom egy olyan gyártói doksi, ami HP-HP közötti vxlan tunnelinget taglalja, azt is inkább csak lábujjhegyen, magyarázatok nélkül. Ezzel el tudtam indulni valamelyest, de sajnos az üdvösséghez kevés.
Egyébként érdekelne olyan is, aki Cisco környezetben használ NSX-et, vxlan-t, hw vtep-et. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.
thx
-
Köszi mindenkinek a tippeket, közben olvasgattam is kicsit a "szakirodalmat", úgy néz ki hogy a PL23xx-es chip-el szereltek az olcsóbb, de néha problémásabb megoldások. Attól is függ ki gyártja a chipet, mert azt boldog-boldogtalan másolja.
Ami picivel drágább és stabilabb, azok az eredeti FTDI chip-es cuccok (pl. FT232+SP213), ilyen a Logilink AU0034, amiben tuti ilyen van, és biztosan eredeti, illetve itthon is kapható minden kiskerben. Szóval ez lett.
-
Kicsit off, de szerintem ha valaki, akkor ti tudtok nekem válaszolni
Szóval meghalt az usb/soros dongle-om a minap, és jó lenne a héten venni egy másikat. Külföldi postára most nem várnék, így ebay, és társai kilőve. Mivel ezzel az eszközzel lehet szívni jócskán, és a "jónak" titulált példányok is épphogy csak elfogadhatóak szoktak lenni, ezért kéne ajánlás arra nézve, hogy hol lehet egy normálisabb példányt beszerezni raktárról, Bp-n, kiskerben.
Már az is nagy segítség lenne ha valaki (tapasztalat alapján) rá tudna bökni valamelyikre ebből a listából:
https://www.pcx.hu/kereses/usb%20soros
.. mert ők közel vannak, csak megrendelném és átsétálnék érte holnap. De persze egyéb tipp is jöhet.
Amit szeretnék: működjön stabilan a mai OS-ek alatt (Win10, Linux, OSX), utóbbi kettő esetén ha dirvermentesen megy, az csak plusz öröm.
(Egyébként nem Ciscohoz kell, és még csak nem is hálózati eszközhöz, de ennek ellenére szerintem ennél relevánsabb topic nincs a PH-n a témában
)
Előre is köszönöm!
-
Nem Cisco vizsgára készülök, de ebben a topicban talán van releváns tapasztalat
Szóval: VCE Exam Sim. Megvettem, ráadásul OSX-re, mert egyrészt azt használok, másrészt ott egy egyszerűbb változata van a Playernek, ami miatt csak 10 EUR havonta, és nem is kell előre 3 hónapot kifizetni, mint a Windows változat esetén. Aktiválás után szépen írta hogy nov.20-ig valid az előfizetésem, viszont egy rohadt .cve file-t nem tudok benne megnyitni ("Exam key is invalid" hibaüzenet). Van valakinek tapasztalata a supportjukkal? Írtam nekik azonnal, de nem válaszoltak, nekem pedig jövő héten lesz a vizsgám. Mennyire gyorsak? Megéri várni, vagy nyomjak egy paypal claim-ot, és vásároljak máshol/mást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged