- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34523 üzenetére
Meg lennék lepődve, pár éve alig 10ezer / nap környékét fizetett idehaza és semmi extra nem volt benne, nyomni kellett a a gombot, mint majom. Erre jött még az utómunka, de ilyen tipikus normálisabb katalógusok, mint az Avon meg társai azok sem bonyolították túl, ha mondjuk az Auchan/Family diszkont feletti szintről beszélünk. Az ügynökség nyilván felárral és néha kidolgozva adta el, viszont ha már az Avont emlegettem akkor a legtöbb ilyen cégnek saját osztálya volt ahol összelegózták a katalógust, így ott megint más a szitu és csak 1-2 prémium terméknél van olyan, hogy egy kézben van a folyamat és meg is kéri az árát.
Mit láttam még. Hümm. Egyes nagyoknál ahol komissióznak és jön-megy a termék már lehet megint ott van egy saját mini stúdió minden jóval felszerelve, saját vagy alkalmi fotós és kész is, szintén nem ezt a szintet üti meg, saját grafikus osztállyal akik mindent is csinálnak, vagy 1-2 vezető grafikus és alvállalkozók. Messze el lehet menni.
Amikor fagyasztott halat és hasonló termékeket hoztak stúdióba fotózni ott sem a fotózás ára volt szerintem a legdrágább, az utána kidobott jeget/árut is másképp számolták el. Ezen kicsit meglepődtem, hogy ennyire ragaszkodnak saját forráshoz és képekhez, de felőlem aztán legyen.
Ezekre szoktam írni, mikor a sok nyomorék nem is akarja érteni, csak szajkózza, hogy "nyerset nem adok ki2, meg blábláblá, benne kell lenni az egyéni stílusnak, hogy egy ilyen katalógusnál, amiben cukorpaszta, gyantázógép, liszterin van és lehet a fotók 3 különböző helyről jönnek, ott milyen egyéni világról beszélünk? Ez nem egy személyes portrés keresztelős fotózás, teljesen más szint. De akkor nem dolgozol és majd megoldja más, tök egyszerű lenne ez is. Egy osztály egységesre szabja az adott szakaszait a katalógusnak és kész, összes többit a marketing találja ki, hogy mikor a fehér/beauty színvilág, mikor rakják bele a cégeset, vagy pöttyös csillámfaszlámákat karácsonyos húsvéttal a háttérbe és nem a fotós.
Ennek ellenére biztos van olyan is, aki egy szájvíz fotózásért ennyit kap, mert én sem láttam még mindent, de gyanús...
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34521 üzenetére
Lehet van aki még tudja csinálni, meg akár az is, hogy a csávó mondott nagyot.
Itt is sokan nagyot mondanak, nem értik a piacot, nem is ismerjük. Teljesen kósza infók jönnek és csak a káosz van. Vagy ha az a tárgy 30 milliós óra egy katalógusba, akkor lehet más a színt, kint amikor habfürdőt meg egyebet ami ha idehaza a legkevésbé fizetős meló, akkor gyanítom külföldön nincs, vagy nem sok millió/napos költséggel megy.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #34399 üzenetére
Bocs, most néztem vissza, de már megválaszolták a kérdést. Igazából 90 magasságában elvben tök jó és szép.. de vannak árnyalatok melyek még ott is elvesznek, és tudnak nagyon zavaróak lenni. A Godox és társai büszkén írják ki hogy az ő COB videos/fotós ledjei 96-97-98-as CRI-t tudnak. És tényleg tudják...
#34401Jahno Igen, láttam hogy termékeket fotózik eladásra. És a netes rendelésnél az amikor kézhezkapod azt a bármit amit lefotózott és a pink nem olyan pink mint ami a cipődhöz, pólódhoz, kalapodhoz 1:1-ben passzol akkor egy átlagos tini sikító frászt kap majd fogja és visszaküldni. Itt nem derült ki hogy mi a téma, ezért írtam hogy ha fekete-fehér pc alkatrészeket fotózik akkor jó a 85-ös cri is... de ha színes-szagos cucc, akkor törekedni célszerű minél magasabb értékre. A Mikrosat ledjét ha jól láttam te linkelted, az pl sokkal jobb ilyen célra mint egy átlagos világítástechnikai bolt udvari refije vagy lakásba szánt ledje. -
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #34353 üzenetére
A kérdésed jogos
Nem néztem hogy mely fórumban vagyok, valamiért azt hittem a bestbuyban írtam először. Itt tényleg nem lett volna off a téma. Ott meg látom hogy sikítanak ha valaki nem termék ajánl
De akkor nem szürkíttve az a véleményem hogy teljesen felesleges apró előnyökért 3x árat fizetni, főként ha valakinek ez pénzkereset. És fotósként 15 milla körüli bevételnél sem feltétlenül térül meg átlagos feladatoknál ha Pro alsó szegmens helyett csúcsvázat vesz. És csúcs obit. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34338 üzenetére
Annyi hátrány van, hogy az akkori autófókuszos meg újabb gépeknek sokkal vackabb és kisebb volt a keresője. A felsőbb kategóriás tükrösöké már jobb, aztán most MILCnél meg ismét könnyebb a szitu, ha gombnyomással belenagyítasz. Bár én manuálisan a tükör aknásat sem tudom használni, tekerhetem bárhova, abban semmi nem változik, szóval marad a skála.
-
csacsi77
senior tag
válasz
lugosi #34333 üzenetére
Nézd, én is Pratica LLC-vel 50mm f/1,8 - 29mm f/2,8 - Carl Zeiss Jena electric MC Sonnar 135mm f3.5 kezdtem. Akkor nagyon jó volt, ez volt kéznél. És születtek jó képek.
De tényleg megváltás volt az AF, amikor az első Nikon D50-et kézbe vettem. Azóta sem használtam manuál fókuszt, az más kérdés, hogy a szemem miatt már nem is tudnék.
Egy kezdőt semmiképpen sem szivatnék manuállal. Ha megvan bennea hajlandóság, akkor úgyis kipróbálja, ha nincs, akkor meg elvan a zöld móddal és fotóz kedvére.
Egy Sony A6000+kitobival remek képek születnek és megvan a jóérzés és a fejlődés lehetősége. de ha megmarad ezen a szinen akkor is rendben van. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34329 üzenetére
No, ez viszont igaz, de én a környékét a kivitel/árra is értettem. Téli akciónál 30%-al drágább volt pont ugyanaz a termék, még lehet van képernyőképem. Fujinon 10-24 horror és nem túl gyakori használtan sem, persze itt lehet elmélkedni, hogy most a TamronSigma az lehet fényerősebb de biztos nem olyan jó minőség ezzel nehéz mit kezdeni és a fenti Sigma Sonyra is most jött ki, a Tamron is éppen csak pár hónapja létezik.
Az viszont jogos, hogy Fotoplusban a 10-18as Sigma most fillérre annyi, mint Sonyra, de már pont elkéstek, ezek miatt számoltam fel a Fuji szettett. Kellene jópár gyutáv/szög, ami nem volt rá vagy irreálisan drágán (150-600 Sigma még jött volna aztán amúgy meg is lennék vele). Van még egy békebeli Canonos Tokina 11-16om, azzal el vagyok mindkét platformon, jelenleg egy kőccsön T1el, aztán majd jön a Sony, azzal is el leszek egy darabig, addig meg kialakul ez a Sigma piac is.
-
válasz
lugosi #34293 üzenetére
Ez így szerintem nem igaz. Nálam kalibrálva van a monitor, de amikor az OKJ-s portfoliót készítettük, az oktató mondta, hogy legalább fél fényértéket tegyünk rá minden képre, ami monitoron rendben van, és igaza lett. PSD-ben küldtem az anyagot ráadásul, mert úgy kérte a nyomda.
Fernandor: inkább csináld meg magadnak, a kalibrálás amúgy sem egyszeri történet, félévente legalább újra kellene csinálni, mert nem kell ahhoz hardveres változás, hogy csússzanak a színek, egy új driver elég hozzá. VGA cseréről már nem is beszélek. Monitorok színe is változik, bár amióta nem CCFL csöves technikát használunk, ez már nem akkora tényező. Vegyél egy Spyder X Pro-t, tök amatőröknek készült a szoftver mellé, végigvezet a folyamaton, elcseszni lehetetlen. Nyilván az ára nem két gombóc fagyi, de jófogáson is látok néha, és kábé egyszer kell majd megvenni. Maximum csinálsz másoknak is kalibrálást, és bejön az ára hamar.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34270 üzenetére
Még nekem is lehet jobbat ajánlani, időnként nem árt és akkor nem neten keresgetek, bár erre pont vannak egész jó és hatékony gyűjtő oldalak. Tavaly majdnem 30 könyvelővel dumáltam, mind hasonló módszertannal szerette volna eladni magát kibe darabszámokkal. Volt aki nem részletezte, majd csak 2. körben lett volna róla szó, de mivel első körben ugyanarra a feltételrendszerre és adathalmazra támaszkodva 14szeres árat mondott, így még azt sem tudtam belegondolni, hogy az olcsóbb az nagyon szar lesz. Lehet ez sem mindegy, hogy egyik fogad X pénzért 357 bizonylatot, másik meg 14szer annyiért akár 500at vagy korlátlant is (:-
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34266 üzenetére
Nem a gépi számlára mondtam, hanem az exportimportra. Jómagam 25+ éve géppel számlázok, aztán mire végre emailban is befogadták a számlákat akkor nekiláttam leépíteni az egész vállalkozósdit a fenébe. Tavaly éppen más okból kértem ajánlatot könyvelésre, ott sem nagyon erőltette ezt senki, még azok sem akiknek irodájuk sincs és mindent elektromosan dolgoznak fel. Dolgozom pár könyvelőirodának, meg éppen nagyban (ott vannak imporexportok gazdagon, de főleg a helyi rendszerek, bér, szabis felületek meg a fizetéshez kimenő CSV-k miatt) is toszogatok dolgokat csak nem érdemes összekavarni a kettő melót :-)
Egy könyvelő szólt nekem, hogy online lekérdezte és X cégtől iszonyatos mennyiségű számlát lát a NAV odalán, de ezek nincsenek könyvelve. Mondtam, hogy csak a cég nevét használjuk a lehetőséghez és kedvezményhez, aztán ennyi, ne foglalkozzon vele ha bukunk akkor megmondjuk az igazat és kész, nekem bajom nem sok lehet belőle.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #34261 üzenetére
Jópár éve ugyanaz a könyvelőnk. Amióta létezik az online számlázás - úgy számlázom.
A könyvelőnek jogosultságot adsz a számlázó fiókban, nem kell küldeni külön a számlákat.
De... a könyvelés nem csak abból áll hogy megjelenik nála a 300db számla és semmi dolga nincs vele, így a közöttünk lévő szerződés alapján X db számla kiadás és feldolgozás fér bele az irodájuk melójába. Amikor túlléptem (évi 130-150 számlát állítok ki kb) a havi Y db-os megállapodást, akkor 1-2 ezressel többet fizetek. Mert tényleg több a melójuk ilyenkor. Ha egy ügyfélnél elnézné- akkor a 150-200 cégnél ez már jelentős többlet lenne számára, az alkalmazottak irányába. ellenben nem kér pl pénzt ha adóügyi kérdésem van és havont amehetek konzultálni a kérdés merül fel. Pl a KATA váltásnál leültünk és kiszámoltuk mi éri meg mostantól, mert a melóink 90%-a céges.#34265Taci A NAV-os elmondta hogy mi a jogszabály. A könyvelő pedig azt hogy Ő nem fogja tudni feldolgozni a 300db nyugtádat, mert erre nincs kapacitása... Mindkettőnek igaza van- de te vagy középen.
A számlázó felületek össze vannak kötve a NAV rendszerével. Ha cégnek számlázom, a rendszer azonnal küldi a NAV felé is a számlát. A könyvelőnél pedig minen számla megjelenik. (NAV-t nem érdekli a magánszemély felé menő számla) Szóval nem ennyire fekete-fehér sajnos hogy téped a nyugtát mint a kürtőskalácsos... hacsak nem magad oldod majd meg a számlázást és a NAV felé való lejelentést. -
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34253 üzenetére
Valahogy így. Persze általában nem a fotós szedi össze a pénzt, hanem valamelyik óvodai alkalmazott, ezért a fotós nem is tud nyugtát adni. Legfeljebb a nevében a beépített ember egy alkalmazotti (vagy megbízási?) jogviszony alapján. Nyilván szükség esetén neki ki kell tudni állítani számlát is. Szerencsére erre már van jó okostelefonos megoldás, mint ahogy e-nyugtára is.
Az óvoda hivatalosan biztosan ki akar ebből maradni, tehát az óvoda felé egy számla (nyugta semmiképp) út valószínűleg nem járható.
A szerződés egy érdekes kérdés. Amennyire visszaemlékszem óvodában nem volt jellemző, hogy szóltak előre. Egyszer csak az orrunk alá dugták a képet, hogy ezt csinálták a gyerekről, ha kérjük ennyibe kerül 1 db. kép. Ez jogszerűen valahogy úgy nézne ki, hogy kedden jön a fotós, itt egy 357 oldalas ÁSZF, meg egy 72 oldalas adatvédelmi tájékoztató, kedves szülő itt írd alá, hogy elolvastad, megértetted, kéred a szolgáltatást, vagy kedden ne is hozd ide a gyereket? Háát értem is meg nem is...
Szerk: Apropó, magánszemély részére miért ne állíthatna ki nyugtát?
-
Taci
addikt
válasz
lugosi #34218 üzenetére
Értem, amit mondotok (és ismételten köszönöm a tanácsokat), viszont a fotó akkor is az én kezeim közül kerül ki, "hozzám kötik", és bár teljesen igazatok van, de ... na és hát lehetne ezt oda-vissza elég sokáig boncolgatni.
Köszönöm mindenesetre a segítő szándékot és a tanácsokat. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34213 üzenetére
Én meg egyszerűen ilyenekkel nem foglalkoznék, amúgy is mókásabban néz ki összecsokizva, ha az én kölköm lenne. Csomó osztályképen kakaó van a kezemben, az olyan. Most meg sör :-D Hajszálakat oldja meg a fodrász és a segéd, ezzel ugyan a múltban már akadt bajom, mert mindenki másképp gondolta. Gyerek érdekesen vázolta fel a koncepciót, mi elvileg azt csináltuk amit kellett volna, van ilyen. De óvodát szerteszét nem retusálnék, meg igazából szinte semmit.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34102 üzenetére
Mindig fikáznak valamit én meg a többivel is teljesen jól el vagyok. Sonynak az újabb kitje is bejön, már csak vázat kellene hozzá vennem. 10-15 éves távlatban van azért ŰPentax is, annak is jó cuccai voltak, Canon meg sokszor hozta a szásosat, míg a többi kitobi teljesen jó volt, addig ott arra lehetett használni, hogy kipróbáld a vázat az működik-e :-D
-
-szabi-
addikt
válasz
lugosi #34083 üzenetére
Hi
Ma végigcsináltam geotag hozzáadást a Panasonic image app -al.
Fényképezőn az idő helyi időzóna szerint.
Indulás előtt készítettem 7 képet még a lakásban.
Mielőtt felültem a bringára start geotagging az alkalmazásban, fényképező a táskámban.
69 képet készítettem.
Mikor visszaértem Stop geotagging, Time sync, Batch send.Szóval a végeredmény:
Mikor a batch send a gps adatokat a képbe írja egy folyamatjelző van ami 100%-ig fut.
Ebből nem derül ki mennyi képbe akar gps infót tenni, célszerűbb volna képszámot mutatni.Már fentebb írtam Time sync átállítja a fényképező óráját, egy órával előre.
Ami még rosszabb a jpg fájlok módosításának dátumát is átírja, ráadásul nem egy órával tolja el ahogy azt várnám, hanem mikor a batch send beírta a geotag infót.
A képek készítésének ideje exif-ből még elérhető de fájl attribútumból már nem.
Ez az időátírás cécó magában foglalja azt a 7 képet is ami a start geotag előtt készült.
Teljesen érthetetlen hisz azok kívül voltak a gps log időkeretén.Az elkészült képekből az első 37 rendelkezik gps információval.
Ebbe beletartozik az a 7 is ami a gps log indítása előtt készült, szintén érthetetlen.
A 37. és a rá következő 38. kép ugyanabban a percben készült, fogalmam sincs miért szűnt meg ott a gps adatok képbe írása.Végül a képek készítésének helye, nah igen ez az I-re a pont.
Mind a 37 kép készítésének helye az udvar mikor elindítottam a geotagging-ot.
Persze ebben is benne van az a 7 ami a log indítása előtt készült.
Miközben az exif adatok között látszik, hogy minden képben más a beírt GPS idő a koordináták mindegyikben ugyanazok.Ez az alkalmazás a frissítésekkel ugyan dizájnosabb lett de gps logra használhatatlan.
Megnéztem 2 éve próbáltam utoljára, azóta ennyire futotta mr. panasonic részéről.Kicsit hosszú lett de tanulságos.
üdv
szabi -
-szabi-
addikt
válasz
lugosi #34049 üzenetére
Kipróbáltam.
Time sync átállította a fényképező óráját gps időre, vagyis a képek exif dátuma nem a helyi időzóna szerint lesz.
Pana image app miért nem tudja a fényképező helyi ideje és a gps idő között szinkronizáláskor nézni az időkülönbséget és ez alapján illeszteni a pozíciót.
Meg akarom tartani a kép készítésének idejét. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34069 üzenetére
Fileküldésre ott az összes felhő, sima explorer, már a legelső szifonra is voltak helyi webes megoldások, ha csak kicsit féllábasak is, de mennyi képet kell küldeni, milyen gyakran? Icloud ott van alapban, megoszt, link már megy is smsben, mailban, bárhol.
Ha két telefont kell szinkronban tartani, akkor felrakod a Dropboxot, vagy bármit, kijelölöd a fotós mappát és kész is.
Én meg most gyorsan kipróbáltam pár verziót, hogy ne mondjak hülyeséget, de 1-2 csoda szoftvert a júzereknél is látok mikor kábellel vagy wifin összeköti a két telefont és szopolik a csoda 5 dolláros szoftverekkel.
-
válasz
lugosi #34067 üzenetére
Félre ne értsetek nem ellendrukkere vagyok a megoldásnak, mert az iPhone topikban évekre visszamenőleg állandó probléma a fileküldés hiánya a két platform között, jó lenne ha találnánk létező megoldást.
Egyébként android téren nagyon járatlan vagyok, de mintha rémlene egy olyan, hogy a Huawei-t levágták a Google play store-ról, tehát oda a play store-ból nem lehet telepíteni? Rég volt, és csak rémlik valami. -
válasz
lugosi #34066 üzenetére
Na, ennek a másodiknak érdemes utánaolvasni. Van róla több review, mindegyiknek gyanúsan hasonló a felépítése, szóhasználata, mintha több helyre elküldött támogatott tartalom lenne, és olyanokat maszatolnak a szövegekben, hogy azt mondom, ez így szép munka, simán rá lehet mondani később ha reklamál az user, hogy hát félreértette hogy mit tud az app. Azt mondanám hogy a közvetlen képküldés nem meggyőző ez alapján, de lehetnek csodák.
-
-szabi-
addikt
válasz
lugosi #34049 üzenetére
Legutóbbi próba alkalmával elrontotta a képek készítésének idejét még azokét is amik a gps log tartományán kívül voltak, mert azokba is írt geotag adatot amit nem értettem honnan vesz.
Amikor működött akkor meg csak az első pár percben készült képeket tudta megfelelően geotag infóval ellátni.
Illetve képtelen volt a gps és a helyi idő szerinti váltást elvégezni mindent átírt gps időre az exif-ben.
Így elengedtem a használatát.
Ha néha ez kellett akkor én hozzáadtam manuálisan a geotag infót.
Csak most felmerült bennem van e jobb módszer, mint a manuális hozzáadás.
Ha neked működik akkor Panasonic image app azóta fejlődött, adok neki újabb esélyt. -
Jahno
veterán
-
válasz
lugosi #34035 üzenetére
Én abból indulok ki, hogy a legtöbb hobbista nem fog továbblépni, mert baromi drága sport ez. Akkor meg már mindegy is, hogy mik az opciók. Nincs a kezemben statisztika, de szerintem sokkal több olyan DSLR / MILC van piacon, amit kit objektívvel, vagy maximum még egy plusz üveggel használnak addig, amíg megy, mint mondjuk olyan, ami full szettben van 4-5 lencsével, és teszem azt 5 évente cserélik a vázat, stb. Szívem szerint Z5-öt írtam volna tanácsként, de én alapból azt vallom, hogy fullframe alatt nincs élet. Nem azért, mert olyan k_rva profi lennék, hogy derogál az APS-C. Volt, kettő is. Egyszerűen a képminőségre háklis vagyok, mert ha már az ember nem telefonnal vagy kiskompakttal fotóz, akkor legyen értelme is a körülményeskedésnek, ami egy külön eszköz használatával együtt jár. Nyilván ez már magával vonja azt a dolgot is, hogy ha volt más hobbid, azt elfelejtheted, mert ez minden pénzedet viszi. Egy 1.8-as portré obi páros Z-re (50/85) itthon nem fér bele a félmillába, de az a durva, hogy lassan szürke boltból vásárolva se.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34035 üzenetére
Ezért mondom mindig a Sonyt. Fenti Nikonos havert is most kérdeztem, hogy miért váltott ha végre összerakott egy jó szettet? Aztán Ő is mondja, hogy obi választék, ár-érték és egyéb miatt. Ráadásul negyedik Sonys lett a fotós csoportunkban, csereszabatos mindenünk. 2 hét múlva megyünk fotós csavarogni vidékre, oda ki kell számolni a cuccot is, hogy mit tudunk vinni és elég jó opció arra, hogy az obik, vakuk, mindenfélék közösek legyenek.
Canon nem tudod mit akar és csak kavar, Sonynál nagy a használt piac és minden is jön rá sorban, Nikon Z még szedegeti össze magát, meglátjuk meddig jut, de E bajonettnek sok év előnye van, az nagyon meglátszik. Én bevittem szervízbe az A7est, 100ast mondtak zárcserére, így inkább kukázom és gyűjtök pár évig egy következő vázra.
-
válasz
lugosi #34031 üzenetére
Szerintem pont oda szánta igazából az FTZ adaptert a gyártó, így rengeteg F obi játszik a múltból. Egyébként meg van natív választás is rá (Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5–6.3 VR) és a 18-55 ugye. Általános céllal fotózó hobbistáknak mi kellene más, ha a két natív Z megvan rá?
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34031 üzenetére
Kellene egy vonal a hobbistáknak, kezdőknek ésatöbbi, viszont ahhoz semmi nem elég occsó. Egy közepes Z30 kit kereső nélküli géppel 340ezer pénz, kicsit értelmesebb +100ezer. Canon meg -100ezer, el is dőlt, hogy Canon kitet fog venni és márkánál marad.
Egyelőre Z50es kit 400ezer felett az első használható cucca, aztán meglátjuk, hogy APSC-t mennyire folytatja, mert jött a vlogos cuccaival, retró kinézetű mindenfélével, csak obik legyenek rá. Persze az alacsony árfekvés Fujira sem mondható el, bár legkisebb keresős APSC kitje jóval olcsóbb, mint a Nikon és sokan kb. eddig látnak, mennyibe kerül. Aztán szembesül vele, hogy egyikre van occsón nagylátó és tele, Fujinál meg vakarózunk.
-
válasz
lugosi #34005 üzenetére
Félreértesz. Nem bántani akarok senkit, vagy minősíteni. Az a minimum érdekelne, amivel már átadtok fizetős munkát, mint profik. Láttam 1 embert, aki dolgozott valahogy, az érdekelne, hogy ez általános (az ok az mindegy nekem), vagy van, aki több energiát tesz bele ebbe? Esetleg van valami olyan AI-adaptív preset, ami kihasználja a PS fejlett automatizmusainak tulajdonságait, és a color grading mellett a retust is megoldja 1 kattal? Nem értem, hogy a tökömben lehet ennyire rövid időket tartani tucatszámra átadott képekkel.
A sebességnek amúgy semmi köze a minőséghez. Hogy a saját szakmámból hozzak példát: a munkatársam kábé 2-3 órát elkúr azzal, ami nekem max 1, vagy még annyi sem. Ettől még amit elvégez, az általában rosszabb minőségű, mint az enyém. Ezért is írom, hogy lehetséges, én teljesen rossz úton járok, és mások tized ennyi idő alatt jobb, vagy a megrendelők számára még bőven elfogadható minőséget tesznek le az asztalra. Elsősorban én is fotózni szeretek, nem utómunkázni...
-
válasz
lugosi #34001 üzenetére
Nem, mert saját magam választom ki azt az embert, akivel fotózni szeretnék, illetve azt, hogy mit fotózunk pontosan, és általában ehhez a feltételeket is én biztosítom, kivéve smink és ruhák. Nyilván mivel TFCD, tartozom a modellnek annyival, hogy nem három év múlva küldök neki át néhány AI által feljavított képet a napról. Szerődést írunk, amiben benne van, hogy maga választhat ki adott darabszámú képet a sorozatból, és azt határidőre megkapja, a tőlem telhető legjobb minőségben kidolgozva. Az az én tapasztalatm, hogy soha nem azokat a képeket nézik ki, amelyek szerintem a legjobbak a sorozatból, ezért is ilyen szűk a mennyiség, amit választhatnak, mert én még legalább ennyit ki fogok dolgzni. Egy kép az én módszeremmel és alaposságommal kábé 2-3 óra munka alaphangon. Ez persze nem jelenti azt, hogy én kiemelten jól vagy szépen utómunkázok, egy biztos, hogy lassan. Azokat a képeket, amelyeket én választok és dolgozok ki, azokat szintén megkapja majd a modell, de arról már nincs szerződés, nincs határidő, nincs ígéret, lehet, hogy hónapok telnek el, ez csak amolyan bónusz a modellnek. Workshopokról is szoktam küldeni így a modelleknek 2-3 képet, bár idén még egyre se jutottam el sajnos.
Valahl persze igen, megöli az élményt az utómunkázás, de nem a határidők miatt, hanem mert nem tudom elengedni, hogy ne menjek rá minden hibára aprólékosan. Mivel általában glamour / boudoir vonalon próbálok mozogni, ez nyiéván egész teset jelent. Régebben csinált profi fotós képeket hasonló témában a feleségemről, és nemrégiben visszanéztem a képeket. Akkor azokat kiválónak láttam, most meg azt néztem, hogy olyan dolgokat hagyott meg (karcok a bőrőn, bugyivonal nyoma, stb.), ami kábé tényleg 15 percet jelentett volna képenként. Na ehhez képest én durván tolom, de jó eséllyel nem én csinálom ezt jól, mert Ő sokkal többet keresett a munkája során csak 1 évben, mint én valaha a fotózással fogok.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #33976 üzenetére
Szerintem az AI-t abszolút rosszul használjuk, mert pont a kreatív folyamatokat akarjuk kiváltani vele, miközben a monoton, időigényes feladatoknál nagy segítség (pl: Photoshopban az objektum kijelölés egy kattintásra), szóval nem vagyok az AI ellen, de nem lenne szabad akkora szabadságot adni a kezébe, amivel most rendelkezik. Az egyetlen szerencsénk (egyelőre), hogy túl hülye még szimulálni az emberi gondolkozást. Nagyjából ennyi időnk van még valami szakmai és törvényi konszenzusra jutni, hogy szájkosarat tegyünk rá.
Én 33 éves vagyok és annak legalább örülök, hogy legalább ennyit leélhettem a Mátrixon kívül.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #33976 üzenetére
Ezen a téren most áll a bál egy kicsit. Amerikában nagyon megy a küzdés, hogy mennyire plagizálhat az AI. Azaz a szerzők követelik a jogot, hogy megtilthassák a műveik felhasználását az AI háttéradatbázisában. Persze a szellem már kiszabadult a palackból és növekszik.
Ha nem lenne fontos az alkotás öröme, akkor mindenki odabüfögne pár szót az AI-nak és kész. De amíg emberek kis csipesszel műanyag bizbaszokat dugdosnak egy raszterhálóba, hogy elmondhassák azt a képet ők csinálták, addig lesz fotózás is. Lehet, hogy kevesebben élnek majd meg belőle, de nem kihaló állatfaj. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33974 üzenetére
Fővárosi évek alatt nem jött szembe. Ezek a legjobb képek a katalógusból, most már néha felakasztják fehér fal elé, de legjobb mikor ablaknak háttal áll a valaki és gyengébb telefonnal lesz egy sziluettes kép, még a színét sem látom, lába levágva, feje direkt, hogy ne lássák ki az és ott van egy szar szögből képezett fej nélküli árnyék.
Másik falum meg webről másolja le a divatos képeket, kíváncsi vagyok ahhoz képest valójában milyen a ruha, mert tele van megcsinált fotókkal, jó modell csajokkal körítésnek.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33945 üzenetére
Ebben még gép és obi nincs, csak egyéb sallangok. Most vagy állandóan csak pakolászok és valami összekavarodik, kimarad, vagy mindig ugyanazt a szerintem hasznos motyót viszem mindenfelé és kész, aztán általában nem kell, de ha mégis akkor nem árt. Nappalra pld. nem szoktam az összes mindenféle kioldót vinni, de teljesen gyász, hogy nem lehet a gépeken 30-60 másodpercnél hosszabb záridőt beállítani, most meg kísérletezni támadt kedvünk a mezőn, szóval ND, kioldók és időzítős óra sem ártott meg, mert éppen volt nálam.
És éppen ez a bajom az oldaltáskával, hogy kicsik az obik, a táska meg túl magas hozzá.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33873 üzenetére
Egy ilyen átlag fekete Löwében mi annyira geek?
Ha megjelenés kell, akkor Billingham, de van K&Fes klónja is. Csak a csat miatt elég kényelmetlen tud lenni, de van megjelenése. Kinek mire van szüksége, de szerintem nyílt a kérdés, mondhatjuk sorba, hogy kb. hol mibe férne bele.
Nekem most a Dörr 6 helyett kellene valami, abba kb. pont beleférek a 3 váz + 5 obival, de lehetne kicsit nagyobb.
Elvileg ezek most a méreteim:
Belső:
410 x 210 x 195
Külső:
410 x 230 x2 00Mondanám, hogy jó lesz Amazonról vagy valahonnan is, de 40-Xezer környékén nem merem látatlanban bevállalni.
-
Jahno
veterán
-
-
-
b.vr
őstag
válasz
lugosi #33779 üzenetére
hasonlóra tudok csak példát: amikor a 4es metrót átadták az új állomásokkal, akkor utánaolvastam és természetesen ahhoz is kellett volna engedély (modellfotózást szerettem volna) A bkv-nak valami elég komoly díjszabása volt ehhez, annyira meg nem volt fontos. Egy turistát (akár az állomásról lőnek egyet akár egymásról) persze nem fognak ezért megállítani (mint ahogy csak az állomásról bkv-zás közben azért én is csináltam egy-egy képeket) De ez is érthető, hiszen az állomás nem közterület.
Ebből kiindulva egy vasútállomás területe is gondolom nem közterület, szóval szólhatnak. De ha nem állvánnyal telepedsz le nagy rákészülődéssel, stb, akkor a gyakorlatban nem hiszem hogy szólnának (és persze ha közterületről fotózol mert az állomásnak a közterület felőli homlokzata érdekel, akkor meg egyébként sem lehet alapesetben gond) -
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #33759 üzenetére
" a törvényben írt feltételek betartása mellett mentesítést ad az engedélykérés alól:
„A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható."
A szabad felhasználás lehetőségét szűken szabad értelmezni, tehát minden feltételnek együttesen meg kell felelni ahhoz, hogy az engedélytől el lehessen tekinteni.
„Szabadban".
A szabad felhasználás egyik feltétele, hogy az építészeti alkotásnak szabadban kell állnia. Tehát nem lehet szabadon fotózni egy múzeumban felállított makettet, vagy olyan építészeti alkotást, ami egyébként fedett helyen, zárt helyen van.
Ha tehát egy épületről „kint és bent" is készül fotó, csak az épület szabadban lévő „részéről" készült felvétel eshet a mentesítés alá.
„Nyilvános helyen".
A másik feltétel, hogy az épületnek nyilvános helyen kell állnia. Nem beszélhetünk szabad felhasználásról azon épületek esetében, amelyeket például magánterületen, egy magánház elkerített kertjében építenek fel. A bírói gyakorlat értelmében nem mentesül az a fotós sem, aki magánszemély lakóházáról készít fényképeket, amiket reklámcélú kiadványban szerepeltet.
A nyilvános hely nem jelent egyet azzal, hogy az épület a nyilvánosság által látogatható. Egy gyakorlatban felmerült példát idézve: a nyilvánosság számára nyitva álló templom belső teréről készült képek nem felelnek meg a szabad felhasználásnak, hiszen, ez nem jelenti a „szabadban", „nyilvános helyen" kritériumok teljesülését.Ha a kastély magántulajdonban van, akkor a tulaj engedélye kell. A Bory-vár Székesfehérváron pl nem árul külön fotós jegyet. És ki is írták- menjenek a párok fotóssal, vegyen mindenki jegyet (alapáras felnőtt jegy) és érezzék jól magukat.
Más kastély szerződést köt a párral (10 oldalassal dolgoztunk két hete... végigolvasni sem volt kedvünk) és publikálás előtt meghatározza hogy mehet vagy sem.
A kérdéses kastélyt ahol jártál nem ismerem, de egy mail után pontos infot kapsz. Mi a várkertbe is előzetes egyeztetés után mentünk. Mert az a tuti... És nem feltétlenül a fizetés a kérdés, hanem hogy épp beengednek-e, van-e más rendezvény és társai.
A túrizmust ha jogi olalról közelítjük akkor semmiben nem tér el attól ha hivatásos fotóz örökíti meg. De ott esélyes hogy senki nem fog rádszólni. Nem úgy mint a Tescoban ahol még mobillal sem lehet képet készíteni. A saját üzletsorukon bérlő tulajnak fotóztam, és 30 nappal előre kellett engedély a központtól- nem elég a helyi áruház igazgató bólintása. Vicc. De magánterület, megtehetik.Az a helyzet hogy ezek a cikkek mindig csak 1-1 szemszögből szokták megközelíteni a problémát. Kereskedelmi cél minden olyan fotózás is, ami ugyan nem kézzelfoghatóan pénzért történik, de önreklám, marketing tevékenység... stb. Gyanítom hogy a legtöbb bírót még az sem érdekli hogy Kovács János photography a Kovács János provát oldalára tölti -e fel a képet (megjelölve a fotós oldalát) vagy a fotós portáljára.
#33760Jahno "Lehet megsütötte a nap :-D " Azt a különbséget már látom kettőnk között hogy én valódi élettapasztalattal rendelkezem mind a jogszabályok értelmezésében, mind napi gyakorlatában. (végzettségeim miatt ) Plusz fotózni is szoktam olyan embereknek akiknél nem mindegy sem az emberi stílus, sem az átdott képanyag. Szóval lehet hogy megsütött a nap, de amig vannak ügyfeleim ilyen számban, és nincs panasz sem a munkámra, sem annak kivitelezésére a szervezéstől az átadásig, addig nem érzem problémának a nyári napsütést. Meg azt sem hogy normálisan körüljárok egy feladatot a megoldáshoz. Legyen az engedélykérés, modellszerződés, munkaidő nyilvántartás vagy bármi ami a melóhoz kötődik. (és nyugi, mostantól figyelmen kívül hagyom a kommentjeidet, mert nem fogom a stílusod átvenni, függetlenül a témától)
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33759 üzenetére
az a jó, hogy írtam párépületre konkrétumot, meg azt, hogy nézzük meg mert házirend szabályozza, nézzük meg, kérjünk engedélyt meg sok más, erre lehülyéz, hogy ne én döntsem el és kérjünk engedélyt. Lehet megsütötte a nap :-D
És ugye akit emlegetett, azt 3 éve is elolvastuk, szintén emlegettem az Építész fórumot. Csak le vagyunk maradva magunkhoz képest is. Onnan a másik idézet, de ha én teszem be akkor tuti az lesz, hogy ne innen tájékozódjunk, mert csak és biztos hülyeség, akkor megteszem: "Így szól a szabály, amit tudtodon kívül Te is nap mint nap használsz: „A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a SZERZŐ HOZZÁJÁRULÁSA ÉS DÍJAZÁS NÉLKÜL elkészíthető és felhasználható”"
Na, akkor most mi is van ugye?
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33755 üzenetére
Parlamentet kiveséztük, hogy "az orszaggyulesrol szolo tv kimondja hogy sem reszleteben sem egeszeben kereskedelmi celbol nem fotozhato." Pont fordítva van, még bögrét is csinálhatsz vele, mert mert csak. Belekavarodtunk fentebb a szerzői jogba, aminél ilyen az aktuális jogállás:
"A szabad felhasználás esetei
68. § (1) A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható.
(2) * Tudományos ismeretterjesztő előadás céljából képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint a fotóművészeti alkotás a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül felhasználható.
(3) * Épület helyreállítása céljából építészeti alkotás vagy annak terve, továbbá az építészeti alkotás rajza és az azt tartalmazó mű a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül többszörözhető és a nyilvánosság számára lehívásra hozzáférhetővé tehető.
(4) * E § alkalmazásában helyreállítás az újjáépítés, valamint az építészeti alkotás rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti kialakításának megtartása mellett."Ennyit arról is, hogy "Szinte minden epulet fotozas engedelykoteles." meg hát ugye a fotózás ciki lett, csak akkor nem tudom miért műveljük, meg pont letojom, hogy mi ciki vagy sem, mindenki bekaphassa. Is.
Ennek alapján szerintem fotózható, de
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #33751 üzenetére
Nem egészen így van. Csinálsz telefonnal egy szelfit, általában leszarják. Van nálad egy fényképezőgép meg beállítod az asszonyt, egyből jön a biztonsági őr, hogy hol az engedélyed.
Lehet, hogy csak a megjelenést akarják kontrollálni, lehet, hogy pénzt akarnak belőle, vagy a fotózás árával csak az esetszámot akarják egy elviselhető szinten tartani. Sok megközelítés létezik. Példának ott a bálna, a Millenáris, Graphisoft park ahol nem lehet szabadon fotózni. Korábban voltak csesztetős hírek a Várkert Bazár esetében is, de az mostanság mintha megszűnt volna. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33751 üzenetére
Aztán látod, parlamentet annyira lehet, hogy még üzletszerűen eladhatod bögrén meg hűtőmágnesen is. Kórháznál is csak belül szoktak hisztizni az állapotok miatt. Bár a "szoktak" itt elvileg kevés, gyakorlatban meg van napi 4 milliárd fotó mindenről és akkor keressünk bárkit akinek egy átlagos épület fotójáért beszóltak.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33749 üzenetére
Ja, de Parlamentre meg idézet máshonnan:
"
A köztulajdonban lévő épületről történő felvételkészítést jogszabály korlátozhatja. Erre jó példa a Parlament épülete, amelyről képet az Országgyűlésről szóló törvény[8] előírásaival összhangban lehet képet készíteni, és reklámcélú felhasználás esetén az Országgyűlési Hivataltól kell hozzájárulást kérni.
Nyilvánvaló, hogy a Parlament épületét a szerzői jog már nem védi, ez a megkötés sem szerzői jogi, hanem a Parlament épületének, mint kiemelt, szimbolikus középületnek a hasznosításával kapcsolatos közjogi szabályozás. Ehhez hasonló megkötés pedig más törvényben, de akár helyi önkormányzati rendeletben is előfordulhat."De ha nagyon jogászkodunk, akkor idézek az ide vonatkozó törvényből:
"10/E. * A jelkép szabad felhasználása
27/E. § * Az Országház képe, az Országház stilizált képe vagy sziluettje
a) az Országházról mint kiemelt turisztikai célpontról történő tájékoztatás, városképről készített felvétel, valamint ajándék- és emléktárgyon történő megjelenítés céljából,
b) politikai hírszolgáltatás képi illusztrálására,
c) tankönyvekben,
d) filmalkotásokban, valamint
e) idegenforgalmi célú, illetve művészeti kiadványokban
hozzájárulás nélkül használható."És mehetünk tovább.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #33735 üzenetére
Magyarorszagon nincs precedens jog. Ez azt jelenti hogy minden esetet kulon vizsgalnak, nincs olyan mint az amcsi filmekben hogy Kodaly kontra allam ugyben szuletett dontesre hivatkozunk...
Vannak alacsonyabb szintu jogszabalyok pl onkormanyzati rendeletek. Vannak a kormany dontesei pl hatarozatok, rendeletek. Ezek felett allnak a torvenyek, es felettuk regen az alkotmany, most alaptorveny.
Ez a hierarchia. Amiben vannak keretek, athivatkozadok, kulon vegrehajtasi utasítások... (Nem, nem a netrol szedem ossze ezeket az infokat, hanem jogot tanultam, es sok sok evig alkalmaztam...) A lenyeg hogy amig a szemelyhez fuzodo jogban benne szerepel az arcmas vedelme, addig nincs olyan azonos szintű jog hogy fotozashoz fuzodo...
Ugy ahogy az is aggalyos sokszor a sajtoban hogy x y hangfelvetelt keszitett. Mert ez is vedelem alatt all.
Ahogy a tulajdont is vedik, es a nagy oriblema negkerulo google is benne kellett hogy hagyja a lehetosegekben azt hogy a streetview nezetben teljes homalyositast kerhetsz az ingatlanodrol.
Streetfoto itthon halott, ha jogi oldalrol nezzuk. Egyszeruen az expo elott engedelyt kell kerni. Vannak kivetelek, de elenyeszo szamban. Es amig 15 eve egy nagyobb varosban is tudtak ki fotos es ha kepet keszit, tudja hol a hatar, ez mar reg megszunt. Nincs tisztelet, nincs jogszabalyismeret. Minimalis szinten sem. Eltoroltek a jepzettseg szuksegesseget, ez sem használt ennek az egesznek.A fotozas nem csak annyi hogy zarido, iso meg rekesz. Ahogy az autozas sem csak egy jarmu meg nemi benzin.
Most epp nyaralok, es fajo olvasni azt hogy nyilvanos forumon a hozza nem ertes szorgalommal parosul.
Biztos kevesbe vestelyes feligazsagokat osztogatni fotózással kapcsolatban mint pl villanyszereles eseten, de itt is jocskan tudunk kart okozni. Becsuletben, tisztesseges bemutasban, vagy akar anyagiakban azzal hogy valakit valahol lefotozunk. Mert az a jo csaj lehet hogy epp egy vizsgarol log mas kifogassal, vagy az a ferfi aki az utcan setal nem a feleseget oleli... Semmi jogunk tonkretenni valaki eletet azert mert fotozni van kedvunk egy part az utcan, es a fb on megosztani...https://prohardver.hu/tema/azonnali_fotos_kerdesek_oraja/hsz_33739-33739.html
Nem. Nem kell perelnie. Van gyorsabb, tisztabb megoldas a ptk ban. Vannak serelmi dijra soecializalodott ugy vedek mert konnyu penz. Tizezreid banjak szinte azonnal, ha valakit lefotozol. Nem kell hogy kar erje...akkor meg nagyobb lenne az osszeg. Es serelmi dijnal nem kell elore fizetnie, szoval jo jatek, de nem a fotosnak .
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #33604 üzenetére
Régen sokat hordtam oldaltáskát, mikor mindenki ezekkel mászkált, mert divatos volt. Egyetemre, munkahelyre azzal jártam, néha laptop volt benne, néha fotós cucc is (tokban). De ez a 2-3 kiló (néha mondjuk 4 is) pont elég volt arra, hogy nagyon szarul terhelje a gerincem.
Múltkor megint az egyik dedikáltan fotós táska oldaltáskámmal mentem ki, mondván csak egy váz+objektív kombót viszek, semmi mást. Egy bő 3 órás séta alatt is nagyon éreztem, hogy nem jól terhel, fáj az alsóhátam környékén. Elengedtem, maradok csak a hátizsáknál. Abból is van mindenféle méret (utcaira is), hogy mindig akkorát vigyek, ami éppen kell.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
lugosi #33577 üzenetére
Ezt nyomjuk mi is, különböző felállásokban. Mondjuk idén már nincs sok esküvőm, meg közeli kollégáknak se nagyon. Faragnak a párok a költségeken (én meg nem megyek egy szint alá), csak fura mód szinte mindig a fotós/videós szívja meg, pedig hosszútávon szerintem ezek a legfontosabb "szolgáltatások". A menüre, díszítésre, minden kis fiszem-faszomra elköltik a több tízszeresét egy normális fotós/videós bérének. Ez sajnos sosem fog változni. Távoli külföldi országokban nem tudom, ez hogyan alakul, de itthon szinte mindenhol ez van.
És jól látod, ez brutálisan megterhelő meló fizikálisan (cipeled, futkozol, ott vagy mindenhol) és mentálisan is (állandó figyelem, tervezés, gondolkodás, stb.) az esküvő napján, napjain, általában 12-14-16 órán át minimális pihenővel, és utána még napokat, néha heteket eltölthetsz otthon az utómunkával is. Sajnos nagyon nincsenek rendben a díjazások ebben a szektorban.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #33577 üzenetére
Én csináltam ilyet egy időben még az egyetemről kiszabadulva (10+ éve), kicsit sem hiányzik az esküvőzés, de nem az időtartam miatt. Elfáradsz benne nyilván (fizikailag és szellemileg is), de kárpótol érte, hogy utána meg délelőtt 10 előtt ki sem nagyon kelsz az ágyból. Dolgoztam forgatásokon is, az keményebb meló tud lenni, de az jobban hiányzik.
Amúgy meg nem ott helyben fáradsz el igazán, hanem amikor vége a pörgésnek. Olyankor nagyon jókat lehet szunyókálni a kocsiban, de az egészségre ártalmas ha te vagy a sofőr is egyben.
Amúgy mi is csapatban csináltuk, csak 2 videós, 1 fotós felállásban. De nem ez az átlag, sokan megelégszenek egy fotóssal és azt is addig próbálják faragni, ameddig tudják (pl: elég csak a szertartástól a vacsoráig rendelkezésre állni).
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33577 üzenetére
Igyen egy darabig és nem biztos, hogy teljes 12 óra. De aztán még válogatás, cucc amortizáció, egyéb csiribirik. No meg csak rohangálni és talpon lenni, oldaladon meg lóg kb. 2x2 kilogramm cucc, az olyan. Eleve az első négyet tapasztalatszerzés meg referenciák miatt is meg kell csinálni valahogy. Hó végén lesz egy esküvőm, az mondjuk oda-vissza úttal együtt is bele fog férni kb. 2 órába és akkor mennyivel másabbak az arányok :-) Viszont nem is lesz annyi jó kép. Nekem az eddigi esküvők 12-20 órára jöttek ki, bár volt mikor napközben 3at aludtam belőle a kocsiban. Árfekvés is olyan, amilyen fix 150ezertől 10milliókig. Egy kolléga árfekvését tudom, 37ezer/óra körül van, X óra felett picit occsóbb, 10 óra felett lemegy 27-30ezresig.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33569 üzenetére
Annyira nem mai, hogy havernak úgy adtam oda egy sörért, hogy a végén inkább én fizettem, csak tűnjön el otthonról egy doboznyi ilyen elfekvő vacak :-D Nekem a 35ös vége kezdésnek már sok helyen eleve nagy. Városba nehéz beférni vele, ha mozog már nem a legjobb fókusz, békebeli filmes cucc.
Nikon oldalán pár hónapja volt hasonló gyutávval pár kép a Tátrából, mert milyen ügyesen megoldotta ilyesmi gyutávval X darab panorámából. Nyilván pár modern cuccot reklámoztak, aztán ki is törölték a hozzászólásom amiben rácsodálkoztam, hogy minek kellett ezzel szívni ott helyben meg utómunkával, ha nagylátóval egy expóból kézből meg lehet oldani?
Másik végének mindegy, én 600mm-en rohangálok de mindig minden is kevés
Következő sok éves terv az APSC-n egy 200-600 vagy 150-600 és akkor már úgy szerintem megérkeztem, már úgyis veri a használhatóság/cipelhetőség határait.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
lugosi #33538 üzenetére
semmilyenbe, ennek van egy csomo klonja mindenfele nevek alatt. kivitelben is van tobb fele, de alapvetoen egy gyenge cmos webkamera van bennuk, nagyon gyenge kepminoseggel, altalaban 5 mpixelesk.
erdemesebb egy dslr/milc geppel atfenykepezni hazilag. erre van egy csomo haztaji setup, sokkal jobb eredmenyt kapni mint egy ilyennel.
dedikalt fimlszkenner az 80-100e-s nagysagrenddtol kezdodik. de meg azok is olyanok hogy egy jobb fele 20 eves nikon/minolta/canon lenyomja oket, hiaba regiek.
a lapszkenner elvuek is addig jok (pl epson v sorozat) mig nem latsz mellette egy jobb fele nikont.
persze az se mindegy mi az alpanyag, egy belepo c200 vagy egy profi portra/velvia, jo expoval es obival.
hosszu es zsebbenyulos story ez. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33501 üzenetére
Úgy, hogy mindenkinek meg van a maga baja, egyik fotózik, másik oldtimer autót újít fel, vagy repülővel csak felszállni szokott, leszállni nem. Itt-ott tevékenység, oktató/szakember is jár mellé, az meg pénzbe kerül. 1.5 perc repülés 12ezer pénz, ehhez képest fél napos fotós móka már olcsóbb is. Mivel hasonlítsam össze?
-
válasz
lugosi #33499 üzenetére
Jól érted. De még egyszer mondom, ez nem ennyi szokott lenni, ez egy kiugró eset. És nem, nem csak a képeket kapod, hanem mellé a segítséget személyre szabva, és aktívan részt veszel minden paraméter kitalálásában, az eszközök beállításában, stb. A modell azért kell, hogy ne azon csússzon el a kép, hogy nem képes egy normális pózba beállni, és azzal menjen az idő, hogy küzdesz vele.
Közben szépen lebetegedtem, úgyhogy jó eséllyel nekem ugrott a buli... Kész szerencse, hogy megrendeltem az esővédőt is, biztos ami biztos.
-
szilibácsi
újonc
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33186 üzenetére
Igen, bár én alapban droidos vagyok, de ezeket elég sokat használom és szintén látom mennyit megy félre. Ránézésre jó, aztán meg nem. Tegnap pont billentyűzetet kerestem, adott helyszínen készült képet meg tárgyakat. És nem mindig tudod mit ad ki, ahol nincs vagy mit nem talált meg. Ugyanez a helyekre, Budapest/Csepel/Budaörs egyéb közös halmazok és szűkítések, kétszer ugyanott készült képet Budaörsön nem ad ki "Budaörs" helyszín keresésre, pedig a képekbe rakott geotag precízebb, mint a felismerés.
Éppen tegnap morogtam, mert "Törökbálint" hely keresésre az elmúlt 2 évben 5 képet talált, aminél biztos több van, de szerencsére az utolsó kép dátumából már megtaláltam, hogy aznapiakat hol kell keresni a sorban.
Billentyűzet? Ahol EGY darab gomb belóg a képbe, azt már felismeri, de konkrétan kerestem egy darab képet amin egy régi PS2es billentyűzet szerepel, elmúlt 1 évben tuti lefényképeztem és nincs meg... Cserébe ezeket is megtalálta az n+1 amúgy jól felismert kép közt (plusz sok olyan képeket amin szöveges "keyboard" felirat szerepelt):
Egyik billentyű, ami nyomokban igazából tartalmaz:
Ezen lehet valamilyen nyelven szerepel, de nem tudtam megfejteni:
Itt meg lehet a textúra ment félre, ahoyg több hasonló képnél, pld. amőbás, aknakeresős játékok is felbukantak a "billentyűzet" keresésére, aztán félre mehet, de ennyire?
És amit kerestem még mindig nincs meg, ezt azért mellé tudta tenni, mert lehet mellette a képen billentyűzet van, vagy csak vélhetően a vezetéke:
És nem tudjuk mennyit nem talált meg, de van még egy tonna hasonló a fentihez, amit a billentyűzet/keyboard keresésre kiad és akkora szórással megint ott vagyunk, hogy inkább válogatom kézzel, mert a motor/bicaj még jobban hasonlít egymáshoz, mint az üveg kontra billentyűzet.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33110 üzenetére
Na, éppen fotókról beszélnek, de hát egyszer gyere el, utána lehet el tudod képzelni. Alapban zakkant az egész társaság, könnyű beilleszkedni :-D És akkor még finoman fogalmaztam.
"A HDR nekünk nem futóverseny, egy buli, egy közös program és kapcsolatépítés. Ott mi is inkább elővesszük a mosolygós, fotózós alkatunkat és nem száguldunk rekord sebességgel a célig. Úgyhogy meg tudom érteni azokat akik csak HDR -eznek és szükségük vannak a fotó- emlékekre, én is kép/ fotómániás vagyok... Teljesen mindegy hogy én fotózom a kutyát vagy más.. a kép a lényeg."
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33110 üzenetére
De ha nem nézik meg, akkor hogyan találják meg magukat és írnak a képek alá? Véletlenszerűen pont oda kattintanak és az összesre is? Meg akik utána privátban írnak?
Más meg nem hiszi el, hogy körbe lehet futni a Balatont, oszt mégis. Az szintén több 5 percnél és akkor még nincs túl durva képzelőerőm. A "kb. nincs másra idő az életben." meg pont annyi, ami. Elég párszor kimenni vonattal Dabasra és vissza, már kijön az időjárás.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33108 üzenetére
Én legalább napi 2 órát tömegközlekedem, gondolom másoknak is vannak ilyen agybajai, főleg ha mondjuk Dabasról járnak be dolgozóba és meg is van az a 12-X óra holtidő elég hamar. Meg este, míg megy a mosógép, szóval X. Én is végignéztem egy csomó albumot, azért tudom, hogy hány kép van, de főleg azért, hogy ki merre feküdt, amikor csinálta akko milyen képet csinált, mekkora gyutávokkal, satöbbi. Szóval néha 3 másodpercnél többet is időztem rajta. Többiek meg ott dumálnak a képek alatt, jelölgetik egymást. Most szervezik a szezont, azt is az előző képekkel meg albumokkal illusztrállják. Ha mindenhol megtalálja magát, vagy mondja, hogy hol hányszor szerepelt, akkor szerintem végig is nézte. Meg hát eleve van aki 12 órát azért utazik, hogy részt vegyen egy ilyenen.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33094 üzenetére
Lehet, hogy nem normális, de ennek felét megtervezni sem tudod, mikor valami van akkor nyomod esetleg a rövid sorozatot.
Portréfotós napról jöttem már haza 6 darab képpel, teljesen más dolog. Meg van filmesem is, képes vagyok ugyanilyen gyorsan elnyomni egy tekercs középnagyformátumot :-D
Ha spórolsz, akkor kevesebb kép lesz és filmen nem is látod mi nem készült el, vagy ki sem tudod válogatni a jobban kinézőt. Ez nem megtervezett művész fotózás, ahol van idő meg pöcsölés.
Mutatok példát, de pld. voltam egy előadáson ahol semmi extra nem volt, pulpitus mögött beszélt valaki és kész. Több 100 képet kell törölnöm ahhoz, hogy ne vágjon kancsal hülye fejet. Folyamatosan grimaszolt, tekergette a fejét, már én voltam kész tőle... Ezt sem nagyon tudod kigépészkedni, ahogy azt sem, ha kézi meccsen szintén több 100 lesz az, mikor valaki csak úgy hirtelen belelógott a képbe. Csapatfotónál 2 másodpercre állnak össze, de arra is alig, mindenki összevissza tekereg, én már ott is rászoktam, hogy egy pár képes rövid sorozat. Mire egyénit meg csapatképeket összehoztuk volna rendesen, arra megszűnt a kézi, de csajokat ismerve lesz valami újabb hülyeségük.
Teljesen más az elvárás, igény, akármi, aztán lehet próbálkozni mikor balettes/rúdtáncos csajszinak az lesz a baja, hogy kicsit ferdén áll a kisujja meg rosszul görbül a ruhája és pfujj. Te meg ott állsz 37 egész értelmesen megcsinált képpel, éppen jól áll a világítás is, csak a ruhája nem, mert az meg olyan.
Kutyásnál is millió egy az alkalom, mikor úgy jön ki a vízből, hogy a seggét mutatja, kitakarja a gazdáját, összevissza állnak, vagy nem tud mit kezdeni az akadállyal és nekilódul visszafelé, vagy oldalra szalad és akkor az már 2-3 méter eltérés a kompozícióban. Közelről nem kevés, versenyzők meg néha sűrűn jönnek, akkor már legyen meg minden is. Ha van egy jó képed, de miért ne legyen még jobb, ha kiadja?
HA kiadja
Van 16 akadály, annak oldala, eleje, háta, meg ami kell, plusz egyéb sallang és életképek. Ezt van aki gyorsabban lecsavarja, mint ahogy én megkerülöm az első akadályt :-D Amcsi focinál eleinte a labdát sem látod szóval ha csinálnád lehet hamar levetkőznéd a spórolós szokást, mert kutyásnál úgy elmegy a nap, hogy észre sem veszed és gyalog sem érsz a pálya végére. Legjobbak 28-30 perc környékén teljesítik, ebből tudjuk hol a helyünk
Befutónál jön 30-50 ember 1 óra alatt, ott célfotó, távolabbi akadály fotó és ha éppen nem jönnek akkor nagy telével lehet csapkodni a környéket mert miért ne.
Pld. ide leültem és kész a befutó, oda távolba meg elláttam:
És ezek is innen ülve készültek a kapu elől, igaz halványan látszik is keresztben egy villanydrót:
Oszt nesztek Fuji színek, ha már :-D
-
adlersson
aktív tag
válasz
lugosi #33094 üzenetére
Nekem nem volt annyira meghatározó a filmes korszak, a legelső, általam vásárolt gép egy Canon IXY 220F volt 2012-ben, előtte apám meg nagyapám csodáit nyúztam, de így is bennem van valami belső késztetés, hogy a lehető legkevesebb expóval a lehető legtöbb tökéletes pillanatot kapjam el.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33085 üzenetére
Nekem nem fáj, meg akár egyesével is végig nyomom, de megint attól függ mi a cél. Haversrácok egy templomi szertartásra ráhúznak valami alap sablont és kész, ha meg képet alkotok akkor nincsenek 150 képes panorámák meg hasonlók, el marháskodom vele. Törölgetni nehezebb, míg a forint/gigabyte az nem olyan vészes és ha nem teljes timelapse könyvtár, akkor nehéz óradíjba átszámolni, meg ha már a 16 terás merevlemez is tele lesz és újat kellene venni, akkor még jobban vakarod a fejed.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #33081 üzenetére
Szerintem használtam én azt és lehet ezért nem értem (:- Max nézhetek kronológiát, sajátonat leredukáltam E1es játszós gépre, abban nincs ilyen de van némi fogalmam a többiről is. És igen, Nikonba még szoftverből is kikavartad és feltöltötted a vázra. Többi gépnél meg ugyanígy vannak csúszkás keverések. Szóval ugyanaz, csak az Fuji revept :-D
-
Jahno
veterán
-
-
válasz
lugosi #32967 üzenetére
+1, jól látod, általában pont ez szokott lenni a gond, hogy aki nem próbálta, az elkezdi nyomni szélsőséges szintre, és úgy persze, hogy életszerűtlennek tűnik. Amit írt Byk01, az viszont lehet probléma, mert nyilván rossz érzést kelt az egyik félben. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy akinek több a fizetése, az valamennyivel többet rak be, és nem 50-50, hanem mondjuk 70-30 az arány. Volt ilyen, ráadásul én kerestem kevesebbet akkoriban, szóval ez is kezelhető.
Lassú víz: 20 éve vagyunk együtt, ebből 14 éve házaspárként. Ha vitázunk, az soha nem a pénz miatt van, szemben például a szüleimmel, ahol folyamatosan azt néztem végig, hogy Faterom egy szaros doboz csoki, vagy egy üveg tömény vásárlása miatt kapja a szemrehányást anyámtól, aki meg a lakásba az n+1 díszlóf@szt vette meg. Na, én itt döntöttem el, hogy bármi lesz, nekem lesz saját zsetonom. Az mennyivel jobb, amikor sok párnál azt látom, hogy az ember hazaadja a pénzt ugyan, de van kis mellékes maszek pénze innen-onnan, amit meg rejteget? Ráadásul én vállalkozó is vagyok a főállásom mellett, a munkát és minden költségét én állom, teljesen életszerűtlen, hogy utána a nyereséget a közösbe dobjam be. Ő is dolgozhatna a 8 órán túl is, a szakmája kiált érte, hogy vállalkozzon vele, de nem teszi. Erről ennyit, így is lehet, meg úgy is, ahogy én csinálom. Na mindegy, én senkit nem akarok az igazamról meggyőzni, nálunk bevált, így például két éve vagy tíz workshopon voltam ott úgy, hogy egyetlen szó vita nem volt emiatt. Megnézném ezt olyan helyen, ahol közös a kassza, és az Asszony a pénzügyminiszter...
Abba pedig már bele se megyek, hogy egy esetleges válás esetén mennyire legegyszerűsíti a helyzetet ez a felállás. És senki ne húzza elő azt a demagóg kártyát, hogy hát milyen dolog már erre eleve készülni, stb. Csak meg kell nézni, hogy hány férfi kerül utcára 20-30 évnyi házasság és átdolgozott élet után úgy, hogy semmilye nem maradt, köszönhető a hazai jogrendnek és visszásságoknak. De ha még jóindulatú, békés elválásról is van szó, akkor is járhat az ember nagyon rosszul: nem egy olyan párt ismerek a környezetemben, ahol az egyik fél kvázi kitartottként éldeg kamu munkákkal, a másik meg tolja haza a kemény pénzeket. Ha borul a bili, akkor meg persze 50-50 lesz a leosztás, de ez hol korrekt!?
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32967 üzenetére
Írtam végletet, de mondjuk most jött olyan, hogy autó szervíz, meg elég szépen emelkednek az üzemanyag árak is. Akkor most felezzük el, de miért pont fele ha én sokkal többet használom? Nálunk ilyen ami esik úgy puffan van, most fizettem nagy bevásárlást, nézte a fene, hogy mikor mennyiért és mit veszünk, kicsiket meg 1-2 nagyot asszony fizet ha meg már cipelnem kell vagy most van fél szabadnapom elintézni, akkor megveszem és kész, mert kell. Odahaza üljünk le a blokk elé, aztán ami jóga matrac és nem sörnek a fele, azt utalja át?
Ráadásul mondom, ki sem jönnénk úgy a pénzből. Akkor mi van?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest