Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• b.vr

őstag

válasz Jahno #33783 üzenetére

ez 2014ben volt, akkor volt díjtáblázatuk. Azóta elég sokszor volt ott sok nagy változás, ez a legkevesebb :)
    A szervezett bejárás az mindig teljesen más eset, ott a szervező mindent leegyeztet.

• b.vr

őstag

válasz lugosi #33779 üzenetére

hasonlóra tudok csak példát: amikor a 4es metrót átadták az új állomásokkal, akkor utánaolvastam és természetesen ahhoz is kellett volna engedély (modellfotózást szerettem volna) A bkv-nak valami elég komoly díjszabása volt ehhez, annyira meg nem volt fontos. Egy turistát (akár az állomásról lőnek egyet akár egymásról) persze nem fognak ezért megállítani (mint ahogy csak az állomásról bkv-zás közben azért én is csináltam egy-egy képeket) De ez is érthető, hiszen az állomás nem közterület.
    Ebből kiindulva egy vasútállomás területe is gondolom nem közterület, szóval szólhatnak. De ha nem állvánnyal telepedsz le nagy rákészülődéssel, stb, akkor a gyakorlatban nem hiszem hogy szólnának (és persze ha közterületről fotózol mert az állomásnak a közterület felőli homlokzata érdekel, akkor meg egyébként sem lehet alapesetben gond)

• b.vr

őstag

válasz Jahno #33770 üzenetére

"Nem is csak a szerzői jog"
    én más szétburjánzó dolgokban végképp nem kívánok részt venni :) Beidéztem ph_5.5-től az állítást ami kapcsán írtam, és az az épületekre vonatkozó szerzői jog.

• b.vr

őstag

válasz Jahno #33767 üzenetére

Várkert-bazárt konkrétan tudom, ezért is írtam. Vagy 4 éve nekem szólt a biztonsági őr, mondta is hogy kérhetek engedélyt, kértem is és kaptam. De ez rendben is van, lévén az nem közterület. (de még ez sem arra vonatkozik hogy minden turistának engedélyekkel kellene szórakozni! Hanem én is modellfotózást csináltam ott, azért szólt, de engedélykérés után már nem gond)

Amit írsz hogy katonai, nukleáris létesítmény, az is tiszta sor , csak éppen annak sincs semmi köze a szerzői joghoz.

• b.vr

őstag

válasz ph_5.5 #33763 üzenetére

Építész vagyok így nagyon kíváncsi voltam mikor írsz már végre valami konkrétabbat. Ugye jól gondolom hogy a mostaniak tekintetében akkor amit korábban írtál azt ezek után már te sem tartod megalapozottnak, azaz ezt a kijelentésedet nem tartod helyesnek "A jogszabaly egyszeru. Szinte minden epulet fotozas engedelykoteles. Az epitesz szerzoi joga csak egy resze a dolgoknak, de a tulajdonos is jogokat gyakorol." Azaz most már nem gondolod hogy az lenne az általános alapeset hogy akár lefotózza valaki az épületemet (tervezőként, tulajdonosként) akár mert a épületem egy kép hátterében, akkor azért a tervező, tulajdonos pénzt fog tudni kérni?
    (az meg sosem volt kérdés hogy magánterületre nem mehet be fotózni, így egy lépcsőház, egy belső udvar, egy park (vagy éppen a várkert bazár) az sosem volt kérdés hogy más ügy, de azért más mert ott nem közterületen tartózkodik a fotós)

• b.vr

őstag

válasz .mf #29567 üzenetére

Hát ez a helikopter ebben az esetben egy különösen vicces felütés részedről :) , egyúttal nagyon szuper hogy sokszor hallottad (én meg pl ilyen összefüggésben egyszer sem pedig elég gyakran megfordulok különféle fotóstúdiókban) valamint csak ismételni tudom, nem nekem kell hinni, rákeresel és nem azt fogod találni, netes fórumon meg azért az nem ártana. De nekem aztán édesmindegy, isten őrizz hogy meg akarjam változtatni a nyelvhasználati szokásaidat, én erről a témáról leírtam amit szükségesnek tartottam, mindenki aki olvassa azt kezd vele amit csak akar.

• b.vr

őstag

válasz .mf #29562 üzenetére

"Nagyon furcsa, hogy a color gradinget is fényelésnek ferdítik itthon, hiszen az inkább színezés kéne legyen."
    A color grading azért bőven több mint színezés, szóval az nem lenne jó. Na de mindegy is, tényleg csak azért írtam mert ez egy bevett szakkifejezés (beírjátok a google-be és látni fogjátok hogy pontosan azok a témák jönnek sorban találatnak ami a color grading), és tényleg csak azért írtam hogy bár a témátok szempontjából ez csak egy apró korrekció, viszont azért ne maradjon itt tévesen.

• b.vr

őstag

válasz kovsol #29559 üzenetére

"Color grading az teljesen más, mint amiről ő beszél"
    De hát pont ezt magyarázom én is :D Hogy a helyzet viszont az hogy a fényelés az egy szakkifejezés, és éppenhogy a color grading magyar megfeleltetése, miközben nyilván nem erről szeretne beszélni, tehát rosszul használja ezt a fogalmat. A studio light setuppal, hogyan állítsuk be a vakukat, fényformálókat is tisztában vagyok, hiszen utána írtam is ennek kapcsán :) Volt már egykéthárom stúdiófotózásom, természetes fénnyel, mesterséges fénnyel, vegyes fénnyel egyaránt.

• b.vr

őstag

válasz .mf #29557 üzenetére

Nekem lenne egy kérdésem, merthogy munkám révén foglalkozom számítógépes grafikában, és a CGI iparágban (persze még az analóg korból származóan) a "fényelés" (angol eredetiben color grading) az egy szakkifejezés, de ez nem a fizikai fényforrások beállításáról szól, hanem ez az _utómunka_ fontos része. Most direkt beírtam a fényelést googlebe, és ameddig csak visszanéztem ezt természetesen mindenki csak amit írtam szakkifejezés értelmében használja és sehol sem láttam azt amire Te gondolsz. A kérdésem tehát hogy miért használod így ezt a kifejezést?

Amúgy meg a stúdióvakukról szólva (bár ahogy itt szóba került úgy nyilván csak általánosságban lehet erről beszélni), és innentől akkor ez már inkább @Timer-nek mondva, azért az nem olyan nagy varázslat ám, egy néhány órás tanfolyamon meg tudod tanulni az alapjait és a leghasznosabb konkrét vaku- és fényformáló elrendezéseket (nyilván hogy képbe kerülj arra a net is tömve van turorialokkal, de az elején sokkal jobb ha fizikailag is látod mi miről szó, modellen a saját magad gépén látod mivel mi változik, stb), utána pedig ha ez érdekel akkor kezdeni kell járni stúdióba fotózni és szép lassan egyre jobban belejössz az apróságokba (és egyébként a jó stúdiókban az asszisztencia segíteni fog a beállításokban) A mesterséges - természetes fényes fotózást meg így kár szembeállítani, meg kiélezni jó-rossz, egyszerű-bonyolult, stb szembeállításra, ahogy kezdtem mesterséges fénnyel sem űrtudomány portréfotózni, és ugyanígy a természetes fénnyel is meg kell tanulni jól bánni (ahol nyilván a helyszínválasztást, a pozíciókat tudod csak kontrollálni, ezt kell előre jól kiismerni) Valamint persze a kettő kombinálható is. Az én egyik nagy kedvencem a mai napig Damien Lovegrove, akinek még a nagyon régi oktatóvideóit is érdemes beszerezni (de sok fent van yt-on is), egyrészt persze zseniális a fickó, de ide most azért hozom mert egyaránt vannak természetes fényes, rendszervakus, nagy stúdióvakus, valamint kombinált tutorialjai is, rengetegféle setuppal, érdemes figyelni.

Új hozzászólás Aktív témák