- Fotók, videók mobillal
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 és Pixel 9 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
párhuzamosan tuti nem megy a dolog megbízhatóan - tekintve mekkora zaj megy ezekben. Nekem bőven elég, ha beszéd után/helyett a kütyüt belenyomva v egy gombot megnyomva rajta leadja a pozit és mondjuk egy pár számjegyű azonosítót.
még beleásom magam a modulok világába, látom gps+glonass kombós is van már <15£ körül, ez a kép meg kifejezetten megtetszett:
-
. Könnyítés, h úgy tűnik a natúr NMEA 0183 is fekszik neki: a kolléga semmilyen jelmódosítást nem csinált - mázlija volt, hogy a mikrofon bemeneti és gps kimeneti feszkóértékek azonos univerzumban mozognak, 3-5V peak to peak rémlik. Így egyik fél se süti meg a másikat.
Az áramigény fedezésére 1db CR123 cellára gondoltam, de persze ha elég lenne 1-2 AAA NiMH (tudom, ez már 4,4centi), az mégjobb, mert az alap walkie talkie is pont ilyeneket használ = egy töltővel kevesebb. Nem cél a folytonos üzem, időnkénti becsekkoláshoz jönne jól a precíz pozi.
-
ViZion
félisten
igen, ezt találtam, kiosk mode browser.
Wolfram: magyar boltok, amiket próbáltam és megbízhatóak:
https://www.microcontroller.hu/termekkategoria/mikrokontrollerek/
https://modulshop.hu/
https://www.elektrobot.hu/ itt kevés ESP cucc van
https://www.wireless-bolt.hu/ itt se sok az ESP, de néha van brutál ócó bármi
https://www.hestore.hu/ mindenhez van adatlapEzeken túl is vannak, pl. conrad, rs online, emag, stb... de drágábbak.
-
törölt tag
Persze, lib-et hozzáigazítom majd, ha szükséges.
Ezen a képen nézve a TFT 5V pin mintha közvetlenül a 3.3V fesz.stabhoz menne.
Ha ez tényleg így van és máshol nem jelenik meg a shield-en, akkor szerintem nem lehet gond akkor sem, ha esetleg megjelenik az ESPduino-32 pinen az 5V.
Vagy nem jól gondolom? -
fpeter84
senior tag
talált egy centire pontosan ugyanolyan Mega-t is a cimborám, neki feltölti arra is a kódot az alma... próbáltam vmware-ben futó ubuntu alól, az is pontosan ugyanúgy elakad 88%-nál mindig, pedig még az avrdude.conf-ot is megpróbáltuk átmásolni az ő alma gépéről, az ő általa fordított hex-et feltölteni az én gépemen futó ubuntuval megírni... [link] lehet mégiscsak az én vasamnak lesz valami kehe, csak akkor a 10x akkora programot miért tölti fel és futtatja jól?
-
fpeter84
senior tag
-
törölt tag
A vicc a dologban, hogy ez a lassulas csak windows-on van. Es nem csak nekem, forumokon mas is panaszkodott emiatt. Elkezdtek boncolgatni az okat, de nem olvastam vegig.
Nalam laptopon es desktopon is bosszanto volt a lassulas.
Viszont linux-on nagyon gyors. Kezdoken sokat kell ujraforditanom es jol jon a tempo.
A masik core mindenhol gyors. -
törölt tag
"Nincs szükség ellenállásra, a belső felhúzó ellenállás önmagában is elég magas."
Ez csak STM32 esetében igaz vagy jellemző már az összes hasonló eszközre?
Azért kérdem, mert példákat nézve látni ilyen-olyan megoldásokat.
Ezen az oldalon például használnak ellenállást a nyomógombhoz.
Tehát elég csak bekötnöm egy gombot egy pin-gnd közé? Ennyire egyszerű volna?"... lehet készen is kapni ellenállás létrát"
Ez nagyon jó tipp és helytakarékos is. Ki fogom próbálni mindenképpen."... én szoftveres debouncingra gondoltam, ..."
Ezen a lehetőségen átsiklottam. Természetesen ha kényelmesen megoldható, akkor az lesz a megfelelő nekem. Ennek a lehetőségnek még akkor utánna kell olvasnom.
Köszönöm a tippeket, a segítséget.
-- off begin --
Más:
Jelenleg igen komoly szoftveres problémával küzdök a fejlesztőkörnyezettel.
Az első és talán legfontosabb dolog, hogy STM32 használathoz az eddig ArduinoIDE-hez használt STM32 Board Core nem megfelelő. A Roger Clark helyett az STM32duino Core-t kell használnom. Egyszerűen azért, mert több Library-ba is belefutok, amelyek nem fordulnak a másik core-al.
Úgy tűnik az kevésbé van optimalizálva STM32-höz, mint a másik.Példa:
TFT_eSPI Library : [link]1. http://dan.drown.org/stm32duino/package_STM32duino_index.json
Ezzel nem fordul a könyvtár.2. https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/main/package_stmicroelectronics_index.json
Ezzel minden probléma nélkül.Csak kiragadva egy lényeges momentumot:
STM32-n szépen beállítható az SPI1 és SPI2 sebessége. Ez a könyvtár használja is STM32 esetében ezt. Azonban az első Core SPI moduljából hiányzik a setSpeed lehetőség, míg a másodikban megvan. Az első fix 8MHz-ez használ (gondolom Arduino örökség lehet)
Egy SPI kijelző esetében látványos a különbség.Van viszont egy komoly probléma ezzel a maggal.
1. Windows - ArduinoIDE
Iszonyatosan lassan fordít!!! Ez azt jelenti, hogy egy üres setup()+loop() percekig tart neki.
Egy képernyőre kiírt "hello world" 3-8perc. Minden módosításnál az egészet újrafordítja.
Neten kutakodva más is ezzel küzd.2. Windows - SloeberIDE
Hibába fut, nem fordul semmi. Nem egyedi gondom van ezzel, másnál is ez van. A probléma egyelőre feloldhatatlan.3. Linux - ArduinoIDE
Itt nincs gond. Gyorsan fordít és apróbb kódot is csinál, mint a másik core.4. Linux - SloeberIDE
Nem tudom elindítani. Érthetetlen, hogy miért nem indul, miközben JDK11 mellett más Eclipse alapú cucc simán fut.A probléma viszont az, hogy nekem a Sloeber kellne, mert az ArduinoIDE nagyon hiányos a fejlesztési funkciókkal.
-- off end --
-
törölt tag
Amúgy biztos butaságot kérdezek, de nem létezik az ArduinoIDE helyett valami Eclipse-alapú IDE, amivel ugyanazokat a Library-kat használhatom, mint az ArduinoIDE-ben?
A leges-legnagyobb gondom a megszokott IDE funkciók hiánya.
(Régóta Eclipse-t használok már és nagyon megszoktam) -
törölt tag
-
ViZion
félisten
ESPEasy cucc webes felületét megnyitod, tools, advanced és ott van, h rules enabled, ha ezt kattintod, akkor alatta az enable rules cache is bekapcsol, na ezt kapcsoltam ki, bódottság van, 14% körül a load, amikor nézegetem. 24+ óra uptime, másikkal ilyenkor már harcoltam bőven.
Ahogy írtam is, ez az ok szerintem, de alaposan nem jártam körbe, viszont alig változott a rules-ban vagy eszközökben.
-
Eddig azt se tudom miről beszélgettek
de a feszültségeknél nincs probléma.
Nem tudom mennyit bírnak az AD bemenetek. Ha pl. 3 voltot, akkor cellánként az osztó, felfelé sorrendbe,
1/2 1/4 1/6 1/8 1/10 1/12 1/14
Így az első cella bemenet is 1,5-2,1voltig terjedően kell számoljon/mérjen és az utolsó a 7. is. Mindegyik.
Vagyis ez nem probléma.
Nekem elég a 3digites vagyis a cellánkénti pl. 3,65V felbontás bőségesen. Nem kell tízezredvolt. -
törölt tag
Csak azért írtam, hogy "bocs", mert magam is kezdő vagyok és esetleg ennél jobb megoldás is kézenfekvő. Viszont pont tegnap olvastam valahol valami összehasonlítást és méréseket az ADR-ek pontosságról. Ezért bátorkodtam ajánlani lehetőségként.
(Amúgy pont egy STM32-ből épített oscilloscope kapcsán kezdtem el én is a mikrokontrollerekkel foglalkozni)
-
-
ViZion
félisten
A Wemos USB-n kapta a tápot, védődióda nem volt. Wemos 3,3 V-t kapcsolta a pin-re.
Jut eszembe, először inverted logic volt és a high pin-t húzta le nullára. De elkezdett vacakolni, nem érzékelte, stb. Megfordítottam, úgy jó volt egy hétig. ott se volt dióda vagy ellenállás.Ezt kerestem, így kellene... de sok helyen semmi nincs, csak ráköt, kész.
Ha nem a 3,3 V-t kapcsolná, hanem egy másik high GPIO-ról kapna jelet? -
ViZion
félisten
Régi Nokia töltő... elvileg a Wemos nem komálja a 3,3 V betápot, meg 5 V-on is vannak kütyük rajta. Meglátom, ez majd később kerül felhasználásra, egyelőre csak ötlet volt.
Tápot USB-n kap, vagyis a Wemos csinál 3,3 V-ot, szép stabilan ott van. A GPIO12-re egy relé zárta a 3,3V-ot, tartósan rajta volt, most meg nem érzékeli, h van-e vagy nincs. De szoftveresen tudom high-re rakni. Szétszedem, átforrasztom, újraflashelem. Kb. 2-3 hete üzemel, nem volt probléma. A kapcsolást átraktam másik GPIO-ra, műxik, mint a korábbi is tette. Kollégám R pi és más bigyuszokat ismeri, Wemosa pont nem volt, de szerinte nem hibáztam, ez alap működés kell legyen. Esetleg az ócó klón nem olyan tartós, mint az eredeti...
Arra gondoltam, h esetleg vmi ellenállást betenni oda, hogy ne direktbe kapja a 3,3V-ot, de high jel legyen azért (2 V körül legyen esetleg). -
törölt tag
Sajnos nem tudom milyen vezérlő van a kijelzőhöz. Annyi biztos, hogy az eredeti (Jyetech) FW-el is beindul a kijező, kiírja a firmware adatokat és a cég logóját, de a "booting..." felirat ott marad és nem indul be a scope. [kép] (netes kép, más is futott már bele ugyanebbe)
Itt egy pdf, ami az eredeti kapcsolást tartalmazza. Ezt az enyémmel már összenéztem, az STM32F103 kontrollert leszámítva ugyanilyen.
Sanszos amúgy, hogy kicserélve ST-re a kínai chip-et, simán működne az eszköz.
Viszont sajnos az smd forrasztási készségemen túlmutat ez a lábsűrűség.
Még forró levegővel le is tudnám venni róla a régit, de az ST-t már nem tudnám ráforrasztani. -
törölt tag
Szia, köszönöm a válaszod.
Igen, ahogy fentebb is írtam az "ST FlashLoader Demonstrator" nevű program, ami USB-UART porton gyakorlatilag soros módon flash-elné, az nem kompatibilis vele. Erre a saját "WCHISPTool" nevű programja kell vagy ennél működik az USB is elméletileg. Viszont én STLink V2-vel flash-eltem SWD interfészen keresztül, amivel debug-olni is lehet. Azzal szépen működik megy az írás/olvasás. Viszont sajnos nem 100%-ig kompatibilis az ST-vel a chip, gondolom ez lehet a probléma okai is amiért nem indul a FW.
(Közben egy lengyel oldalon tökéletesen ugyanúgy járt valaki, mint én)Arduino IDE-t megnézem, köszönöm.
A neten még ezt találtam ehhez a chip-hez:
"A Keil IDE-hez elérhető dedikált CPU library, ezzel a legtöbb eltérés eltűntethető, a kód kifejezetten erre a mikrokontrollerre optimalizálható."Remélem akkor majd ekkold fórumtárs is olvassa és lesz pár meglátása a témában.
-
daninet
veterán
a kapcsoló egy relét kapcsol ami indítja a tápot. A kapcsolók nem alacsony áramosak.
Igen, egyszerre megy el, de cserébe nem kell kibontani az álmennyezetet tápcseréhez, festőt hívni stb. Ráadásul egy rendes mean well táp van ott aktív hűtéssel, nem egy melegedő kínai vacak amit ledekhez adnak. Majd az idő eldönti kinek volt igaza. -
Undoroid
őstag
Szia!
Biztos vagyok benne! (1) Néhány nap eltéréssel rendeltük a kollégámmal, ugyanonnan!
Ebben is biztos vagyok! (2) Teljesen új akkuval működött * pár napig (közben a kollégám próbálkozott még pár dolog közbeiktatásával) majd ezután lett figyelmes a túltöltésre! Valami ezután történhetett!Ez a kis töltő zárt ólomsavas- zselés akkumulátor és autó akku töltésére alkalmas! Ezeket menüből lehet kiválasztani! Li-ion és egyéb ilyen akkuk töltésére alkalmatlan! A
kézikönyvleírása külön kitért erre!" a felvett áram alapján állítja le a töltést " Ez egy PWM-es töltő, ez csak a feszültséget figyeli!
* Még a legelején az enyémet módosítottam annyival, hogy a kijelzőt megcsináltam úgy, hogy legyen háttérvilágítása! Ez annyira megtetszett a kollégámnak, hogy megkért az Ő szerkezetének ugyanilyen átalakítására! (nem kicsit csodálkoztam azon, hogy a két -külsőre teljesen egyforma cuccnak- belülről egészen más volt a belvilága) Szívesen megcsináltam és ezután is szépen működött mindkettőnk vezérlője! Ő még variálgatott pár dolgot és csak ezek után vette észre a túltöltést!
Egyetlen dologra figyelmeztetett a leírás: a töltendő akku legyen csatlakoztatva a legelején és csak ezután a napelem, mert fordított sorrendben a töltő meghibásodik! Szerintem ez következhetett be most!
-
gordonfreemN
addikt
Na, köszi de akkor végül csak a kijelző lesz, mert bár én se ecseteltem, de 60mm-ben maximalizálnám a dolgot. Szolidra szeretném az előlapon, nem meghatározóra.
De amúgy a ledes se hülyeség, bár hogy milyen kicsi a lépték azt nehéz lenézni.
Mindenesetre oled-et ily módon tudnék vezérelni atmegával? -
Tomika86
senior tag
Lehet az elején rosszul fogalmaztam, bocsi.
Ez lenne a lényege:
A gomb a gyújtás jel(itt a szimulátorban) . Most úgy van a kijelzőm hogy leveszem a gyújtást akkor átáll a kijelző a bejelentkező oldalra, elmentem az eepromba amit kell és kikapcsolom a kimeneteket.
Itt jön a delay, vár 20secet, majd altatom a kijelzőt és az esp32őt is.Minden jó vele, de ha leveszed a gyújtást, majd vissza egyből akkor a delaynél megáll, és meg kell várni. Utána ébred csak fel újra, ha elaludt.
Ha a kikapcsolas függvénybe belépek mindig kezdenie kellene a 20secnek, ha kilépek belőle akkor nullázódik.
A függvényből kilépés a returnal lenne -
Tomika86
senior tag
Eddig jutottam, de csak addig működik az időzítés amíg a 20sec le nem telik. Utána egyből jön a leállítás. (Wokwiban próbálom szimulálni, azért van így)
#define Gomb 15
#define Led 2
unsigned long aktualis_millis;
unsigned long mentett_millis;
unsigned long ido = 20000;
unsigned long kulonbseg_millis;
void setup() {
pinMode(Gomb, INPUT);
pinMode(Led, OUTPUT);
Serial.begin(115200);
mentett_millis = millis();
}
void loop() {
if (!digitalRead(Gomb)) {
kikapcsolas();
}
Serial.println("Fut a program");
delay(1000);
}
void kikapcsolas() {
kulonbseg_millis = millis() - mentett_millis;
if (kulonbseg_millis <= ido) {
if (digitalRead(Gomb)) {
Serial.println("Visszalep");
}
Serial.println(kulonbseg_millis);
Serial.println("Leallas idozitoben");
}
else {
Serial.println("Esp leall itt");
// deep sleep
}
} -
Tankblock
aktív tag
Igen, ha csak 2*128 byte is bőven elfér UNOban is.
STM32 nem volt az eredeti felsorolásban :-)nem olyan vészes project ez....
Ha csak a fogyasztás érdekel akkor akár Sonoff POW WiFi is használhatsz, vagy bármit ami méri a dolgok fogyasztását, általában esp82XX va benne és akár TASMOTA is tudja monitorozni.....Az a kérdés hogy hol kell a segítség...
-
daninet
veterán
Nos, némi fejlemény. De továbbra sem értem nálam miért nem úgy működnek a dolgok mint a példákban. Most csak a CLK-t egy ellenállással PULLUP módba raktam (nem a kódban) és egészen hasonló a jel ahogyan leírod (csak majdnem). De ha mindkét lábat pullup rakom már nem jó
Viszont a mostani gondhoz nagyon kezdő vagyok.
3 jelet ad az enkóder, most így néz ki:
Egyik irány:18:01:20.583 -> DT: 1 CLK: 1
18:01:20.616 -> DT: 0 CLK: 1
18:01:20.616 -> DT: 0 CLK: 0
18:01:20.650 -> DT: 0 CLK: 1
18:01:20.650 -> DT: 1 CLK: 1
Másik irány:18:01:21.980 -> DT: 1 CLK: 1
18:01:22.015 -> DT: 0 CLK: 0
18:01:22.015 -> DT: 0 CLK: 0
18:01:22.048 -> DT: 0 CLK: 1
18:01:22.048 -> DT: 1 CLK: 1
Szóval 3 jel van (az egyesek azok az alapállapot) és nem is olyan iskolapélda ahogy a te leírásodban.
A kód amit beraktam (egy sima számláló) úgy néz ki ebből kettőt fog fel randomÍgy néz ki ha balra tekerem KÉTSZER:
18:05:04.148 -> Direction: CW -- Value: 71
18:05:04.250 -> Direction: CCW -- Value: 70
18:05:04.727 -> Direction: CW -- Value: 71
18:05:04.796 -> Direction: CCW -- Value: 70Így néz ki ha jobbra kétszer:
18:03:24.746 -> Direction: CW -- Value: 63
18:03:24.746 -> Direction: CW -- Value: 64
18:03:24.985 -> Direction: CW -- Value: 65
18:03:24.985 -> Direction: CW -- Value: 66 -
tibi-d
tag
Ha egy 24C256-ba gyűjteném az adatokat, és 2X16kB után írnám felül, akkor a 100.000 írási ciklus jó pár év alatt telne le. De ha csak 10.000 ciklust engedek meg, akkor is fél év. Amire nekem kell, az max. 1-2 hónap.
Hogy pontosan elmondjam mire kell, az az, hogy a hálózaton van két felügyelet nélkül üzemelő kompresszor (hűtő, fagyasztó). A probléma, hogy látszólag indokolatlanul leold a betáp kismegszakító, és ha nem kapcsoljuk vissza időben leolvad a fagyasztó, és tönkre megy a tartalma. Azt szeretném kideríteni, hogy milyen üzemállapot idézi elő az oldást. (Hibás kismegszakító, két berendezés egyidejű indulása, stb.) Az analóg bemenetek a két fogyasztó áramfelvételét mérné. A digit bemenet pedig a hálózat kiesését figyelné. -
autrcsab
csendes tag
Ez egy nyitott rendszer, a szoftverek és a hardverek is publikusak, ha rakeresel a github-on az AgOpenGPS-re, akkor megtalálod a szükséges szoftver forrásokat, van hozzá tartozó fórum is, illetve a youtube-on az AgOpenGPS kulcsszóhoz tartoznak videók, van magyar nyelvű is.
A hardver lényege: arduino kompatibilis kártyák biztosítják az illesztést a fő feladatokat ellátó PC-s szoftvernek:-) -
gordonfreemN
addikt
Igen, rossz kereső szavakat használtam.
kérdés még: Ilyen esetben a RESET pin-t mire kössem? A CH340 DTR kimenetére, sorba egy kondival vagy mehet a 328 tápjáráa 10k-val, vagy mindegy? Ha jól sejtem ez csak egy induláskori reset ha tápon van és a CH340-en pedig minden felprogramozás indításánál egy resettel indít vagy fejezi be azt. Akkor célszerű a CH340-re kötni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Obazz elveszett amit irtam.. szoval roviden:
6V AC graetz es pufferkondi utan 8.46V DC lenne kb, de nekem nem pontos 6V szekunderem van, hanem valamivel felette. Ez sztem trafo tervezesi dolog, mert maximalis terheles mellett kell hoznia a specifikaciokat, nem uresen.
Szoval ugy 8.85 vagy mennyi voltra tettem ra a mindent, es 7.3-8V kozott ugrandozott a fesz. Lehet h mikroszinten 5V ala is beesett, mindenesetre erdekes viselkedes.
Direktben a kondira teve sem akarta az igazat.
Ezert is gondolom azt, hogy aramban fogy el.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igaz.. látszik, hogy a logikai (logikus) gondolkodás jobban Benned van. A rutin
Köszi az észrevételt, megfogadom.
- - - - - - - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -Érdekeset tapasztaltam 10 perce.
Van a kis trafóm, HEStore-os Makrai nyák trafó, 6V szekunder, 4.5VA (750mA). Mögötte egy 6800-as kondi, amögött egy LM317T és a Texas Instruments szerinti bekötés, trim poti, satöbbi. Becsavarva jelenleg 5V-ra üresen. Úúú mondom de jóóó, a NodeMCU-mat ráaggatom, VIN lábán úgyis tud 4.x V-tól egészen 10V-ig fogadni (belső stabin megy át), hát ez kiváló.
Meg se moccan.
Ráakasztom a multimétert, hát úgy cibálja mint az állat a feszt.
Felcsavartam üresen maxra a potival a feszt, 8.7 körül vagy hol álltam meg (még a stabi fesz. ejtése is benne a szekunder után), ez üresen terheletlenül. Ráakasztom az ESP-t (azon meg az OLED kijelző, de ez nem osztott nem szorzott már), megint semmi. Lehúzom, várok pár mp-et pufferkondi teljen meg csurig
, oké, rákötöm, na beröffent. Szépen megy az animáció, de a multiméteren a számok csak úgy cikáznak
és csak úgy nulláról bekapcsolva nem indul.
Egy szó mint száz, nagyon-nagyon-nagyon határértéken minden és meg nem álmodtam volna, hogy ez a picike nyák trafó max egy Arduino micro-hoz lesz elég (ő azonnal indul vele, 5V-ra betekerve a stabit), úgyhogy most néznem kell valami "vadabb" kistrafót
Szóval most ez van (csak Makrai 750mA-es) és azon filózok, hogy ezek közül melyiket szerezzem be: ESP8266 Wifivel, 256x64 OLED, 3 szilárdtest relé (ezek elhanyagolhatók áramban), RTC+EEPROM kombó, illetve 4-5 DS1822+ hőmérő, hát kb.
Arra gondoltam, mivel az ESP-nek van saját belső stabija, és nagyjából minden említett motyót meghajt, nemigen lesz külön áramkörre szükségem, ergo választhatok 6V szekunderest ismét, LM317T nem is kell, meg semmi.. az ebből előállított-simított DC-t úgyis lentebb veszi még a teljes csomag terhelése, a stabizást ő belül elvégzi.. de akkor lehetne mondjuk egy 1667 mA-es ?
Vagy lövök egy 12V-os rendes kis pici toroidot és abból tudom stabistul mindenestül etetni az ESP-t is, egyéb kis fogyasztókat is (3.3-on), mindent, amit akarok.
-
Undoroid
őstag
Nem fog előfordulni! Ez a motor egy kb. 20-30grammos kamerát fog irányban tartani egy búra alatt! A mozdítás pedig kizárólag horizontális irányban lesz (ha lesz) +- 5fokban! Ennél rosszabban, ha akarnám sem tudnám jobban melléállítani! Az utcaajtómban levő történéseket akarom vele látni!
Ami megvan hozzá:
- a kód a mozgatáshoz
- 16x2-es kijelző és a szükséges anyagok.Ami szükség lenne:
- az a kód, ami lehetővé tenné azt, hogy az elmozdítás mértékét kijelezze. Nincs szükség precíziós mérésre!
Nem várom el, hogy Vasárnap este ezzel foglalkozzon valaki pihenés helyett! Elég, ha valami példafeladatot kapok és abból ki tudnám bogarászni a végleges kódot!
Az ok, hogy a "kugli" a barátom, de ebben az esetben mi lenne a helyes keresőszó?
-
Undoroid
őstag
Szia!
Ez a motor egyszer lesz pozícionálva és lehet, hogy soha többet! Ha igen, akkor is csak maximum +- 5fokot. Ezért írtam, hogy nincs szükség a végállások figyelésére! Lehet, hogy elsőre pazarlásnak tűnik, de ezzel is tanulhatok/tapasztalhatok. Bármikor leszerelhetem a helyéről és építhetek majd más célú dolgot belőle!
-
gordonfreemN
addikt
Attól függ, hogy szeretném-e hogy kell-e? vagy jó-e ha van?
Tehát akkor ujra: a nano-ról leforrasztottam az atmega328-at (ellátási problémák miatt) és ezt fogom beültetni egy általam tervezett panelba, amit úgy látom sok féle képpen fel tudok majd programozni.
Azért nem programoztam fel még akkor a 328-at, mikor fent volt a nano-n, mert szeretném magán a beültetett panelon felprogramozni.
Tehát fel tudom programozni ISP-vel is, de ez plusz eszköz vagy az arduino uno-val is megoldható.
oks, ennek a bekötése hogyan nézne ki, milyen alkatrészek kellenek az atmega328 köré, hogy ez működjön?
Aztán lehet még gondolom FT232 chip-el is, ha mondjuk a panelomba ültetett 328 mellé teszek egy ilyen chipet.
Szóval keresem a legegyszerűbb de legpraktikusabb megoldást is, ahol a praktikussákot azon a síkon értem, hogy ha kell valamit módosítanom majd az programon, akkor a lehető legegyszerűbben tudjak ismét programot tölteni rá. Nyilván ezzel ki is lyukadtunk az USB kábelnél, FT232-t beültetve csak egy USB kábelre van szükség, de mondjuk az UNO-t se nagy szám mellé tenni, ha valamit írni kell rajta (ami lehet hogy soha nem fog megtörténni)ui.: például egy másik kérdés, kell-e a RESET pin-t felhúzni tápra? Ha igen, akkor 330R vagy 10k? Találtam mindenélre értéket is, meg azt is, hogy nem muszály ezt felhúzni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Megvan !
És köszi a jószándékot. Csak rommá kellett bújnom a doksi(ka)t, picit elásta.
u8x8-nál volt még olyanja, hogy FlipMode() ami 0 vagy 1, de ez a nem-csak-karakteres u8g2, ide meg kellett ezt a triviális beállítást találnom. A többi kérdést megválaszolja a linkSzóval a Constructor List-ben, magában a kódban kellett a kikommentelt constructor sorban U8G2R0-t a végén R2-re tenni. R1 függőleges (90° CW), R2 pontosan amit akartam (180° CW), gondolom van még a másik függőlegesre (270°) R3 is, nem próbáltam
-
gordonfreemN
addikt
Na jó, de a doboz már megvan és egy LED-nek van hely
Azaz pontosabban 3 mod LED meg 3 set LED
Még mielőtt elmerülünk ebbe: ugyanezeket a LED-eket kell használni a bemenetnél is, ahol viszont van vezérlés minden beállított kimenetre és ez 3szor a 3 bemenetre.a kimenet bemenetre van állítva
ez nem világos. Hogy érted, hogy a kimenet bementre van állítva?
-
gordonfreemN
addikt
Teljesen igazad van. Az első esetben amikor a bemeneteket vezérlem. A másik két esetben már gonsoloodóba estem, hogy hogyan tudnám megoldani, nyilván plusz alkatrészekkel.
Feltöltök hozzá egy rajzot.
Set-reset reléket használok a jel kapcsolására.
A kimenetvalasztás úgy történik, hogy set állapotban az egyik kimenet aktív, reset állapotban a másik. Ez vezérlö oldalról annyit tesz, hogy van a mikrovezérlő kimenetén fesz vagy nincs. Ezért ide már kellene eg, tranzisztor is, hogy amikor nincs fesz, akkor kapjon feszt a másik visszajelző led. Hasonló a helyzet az áramkör választó (cb) esetén is. Nyilván megfontolandó a kevés plusz alkatrész cserébe a felszabaduot kikenetekért. Ha kell. -
Undoroid
őstag
Köszönöm minden kedves szakinak a segítségét!
Úgy tűnik, hogy a táp okozta a gondot. Ismét összeraktam csak a drivert és a motort és akkuról adtam neki betápot. Üresen hagytam a bemeneteket és akkor sem jelentkezett az a halvány visszajelzés!
Azután teljesen összeraktam az egész rendszert és úgy sem jelentkezett a hiba! Mivel mechanikusan és (most már) elektromosan is minden rendben van, így egy újabb kérdésem lenne: készítettem egy nagyon kezdetleges egyvonalas rajzot Paint-al a lényegről! [kép]
A rajzon feljelöltem egy A és egy B pontot! A kérdés pedig kézenfekvő: melyik vezetékszakaszt hosszabbíthatom meg, ha a motort távolabb szeretném vinni (6-10Meterre) a vezérlőtől?
Nyilván mindkét megoldáshoz valami árnyékolt kábelt használnék, megelőzvén a környezetemben a nagyfrekis zajok szórását!
A -esetben valószínű, hogy a driverpanel bemeneteire lehúzóellenállást kell alkalmazni az esetleges zajok kialakulása miatt?!
B -eset lenne a célszerűbb
Szerintetek melyik lenne a jobb?
-
vargalex
félisten
Én szeretem tudni, hogy mi miért és hogyan van beállítva...
-
vegyszer
addikt
-
Igazából a Nextion irányából ez csak print() utasítás, és mivel szöveget küldök ki, automatikusan ASCII formátumban teszi.
Viszont itt képbe jön, hogy hogyan kell kapnia az Ardunio-nak az adatot? Elég csak így a fent említett módon, vagy van szüksége esetleg FFFFFF lezárásra?
De mindenek előtt akkor a legelső lépés, amiben össze zavartatokMelyik Ardunio-t vegyem meg ehhez a projekthez?
-
Janos250
őstag
Ezért írtam, hogy "Ha konvertálni kell, arra bármelyik "Arduino" megfelel, a legolcsóbb is."
De megírhatod assemblyben is, valami tinyreÉn mindenre ESP32-t használok, nem keverem :-)
Minden más a padláson, vidéken. :-)
Egyébként soha nem gyártottam HID-et, lehet sokkal egyszerűbben is megoldható, hátha van valakinek ötlete.
BT?
Na, én azt ne ismerem :-(
Ha ismered, írd le neki.
"Arduino pro micro" Hogy lesz belőle USB HID?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest