- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Igazad van! :-) Rajtad kívül ezt még senki nem vette észre, hogy rossz a rajzjel. Az már így marad.
Igen, a tokon belül a szubsztrát az S-el van összekötve. Szerencse, hogy nem a kapcsolásban van hiba, hanem a rajzjelben. :-)
Gondolom, copy-paste, S és D átírva, nyíl meg maradt. -
Beggar
csendes tag
Ha jól értem, akkor igen, így csinálom. Nem az eredeti, hanem a CH340es Atmega328as nano és FTDI232 A328 mini lapokat használok. Az a furcsa, hogy eddig gond nélkül működtek ezek a lapok. Nem használtam őket néhány hónapja, de most 2 gépről is megpróbáltam, mindkét gépen mindkét lap ugyanezt produkálja.
-
Janos250
őstag
"Nem pont értem, hogy mi a különbség ez, meg a thread/join megoldás között"
Gyakorlatilag semmi. Mindkettő ugyanazt csinálja, csak az egyik a szabványos C++-ban, a másik meg a freeRTOS-ben van megfogalmazva. Az xTaskCreatePinnedToCore esetén azt is megadhatod, hogy melyik magon fusson. A freeRTOS verzióban prioritást is adhatsz, ami bizonyos esetekben előny lehet. Viszont a thread/join használata egyszerűbb, de kevésbé rugalmas.
-
Janos250
őstag
Lehet, rosszat mondok, akkor bocs:
az ESP8266WiFi.cpp fájl végén van aESP8266WiFiClass WiFi;
sor. Tehát az ESP8266WiFiClass típusú, WiFi nevű objektumot hozza létre, ezért használhatjuk a programban a WiFi,begin és hasonló metódusokat.
Nem tudom, soha nem próbáltam, enged-e több ESP8266WiFiClass objektumot létrehozni, de én ezt próbálnám ki:ESP8266WiFiClass WiFi2;
.
.
WiFi2.begin(ssid, password );Gőzöm nincs, hogy működik-e.
Ha csak időnként kellene az egyikre írni, időnként a másikra, akkor én ezt próbálnám:
Bezárnám WiFi.end()-el, és némi várakozás után megnyitnámWiFi.begin(ssid, password );
másik ssid, password párossal. -
Janos250
őstag
Lehet, nem jó példa a szálakra, de példa:
http://arduinouser.hu/esp32/AszalakEsAzESP32.pdf
Nézd meg a kiírást a serial monitoron. -
Teasüti
nagyúr
Nem olyan rossz ez a puzzle programozás, ez még nekem is tetszik!
App Inventor-ral melózok épp és piszok egyszerű (na jó, azért pár órát eljátszadoztam vele mire belejöttem) BT Serial alapú menüsoros alkalmazást készíteni vele úgy, hogy fingom sincs az Android működéséről (ahogy a linuxéról se, nem hogy programot írjak rá).Mondjuk azért vannak korlátai rendesen, pl amíg egy String parse függvényt Arduino-ban ujjgyakorlat összeraknom, addig ebben lesz.ptam magam mire összeállt amit szerettem volna. Persze kerülőutakkal tarkítva,
mert a "nyelv"-nek vannak fura hülyeségei (pl. fixen zárójelek közé rakja a String-eket kiíratáskor, ami külön mókás egy Split függvény esetén.)
De legalább nem kell megtanulnom Android alkalmazást írni.A HC-06-ot 30 sec bekotni, azt a fiam is megcsinalta
Na jó, de tudja mit miért csinált vagy egy tutorial-t követett?
Tudja mi az a fesz osztó és mire jó? Ismeri hozzá az elektromosság alapjait? Ki tudja számolni a szükséges ellenállásokat? Saját megfontolásából kötötte az Uno megfelelő portjaira a modul megfelelő lábait?
Azért én nem igazán arra céloztam, hogy bedugok 4 vezetéket 4 helyre mondjuk egy szemléletes rajzocska alapján vagy esetleg mert apa így mutatta.
Azért ezek a kérdések nekem sem voltak egyszerűek felnőtt fejjel, amikor elkezdtem ezt az egészet nulla szakirányú ismerettel. -
Attix70
aktív tag
Ha közvetlen egymás mellé forrasztod akkor nincs gond, (van olyan aminél a nagy áramú lábak 90 fokban meg vannak hajlítva) erre fel is hívtam a figyelmet. Én csak egyből olvasnám ki az értéket. Én tanácsot adtam, a kérésre válaszoltam és azt hiszem teljesen jó az 5letem. Ezt a témát befejeztem.
-
_q
addikt
MPU6050-et néztem ami 6DOF-os szenzor, 400Ft-ból meg van és tudja mind a kettőt. A fogyasztás lehet gond vele, ahogy néztem vannak olyanok szenzorok is amikbe van deepsleep mód talán az még jobb lenne. Viszont hogy deepsleep-ből felépbredjen az ESP (elsősorban 32 de 8266 is lehetne akár), ahhoz kellene egy komparátor talán, hogy meg legyen egy adott treshold esetén a logikai 1 érték.
-
Janos250
őstag
Sajnos a Galileo támogatása - úgy látom - lassan halad. Én is várnám, mert mégiscsak Eu. Viszont az a tapasztalatom, hogy GPS + GLONASS gyakorlatilag tökéletes. Mindkettőből lát 6-10 holdat, az együtt már bőven sok, tud válogatni is. A BEIDOU nálunk szinte használhatatlan, 1-2 hold látszik gyengén. A Glonass - ha teljesen kiépítik - a korrekciója miatt kellene, hogy tudjon méter alatti pontosságot, ami azért jó lenne az olcsó chipeknél. Az már más kérdés, hogy tudtommal Magyarország nem csatlakozott, hogy felküldje az Mo területére vonatkozó korrekciós adatokat. De majd, hátha.
-
Én nem akarok több áramot bele, hanem a konvertert/regulátort akarnám kihagyni a képletből, mert eddigi tapasztalataim alapján egy egyszerű stepdown konverter nem tudja rendesen árammal ellátni a motorokat, plusz ha a li cellákat lekonvertálom 5V-ra, a driveren meg esik +1V, akkor tuti erőtlenek lesznek a motorok. Vagy egy nagy áramú konvertert kell használni, ami nagy is, drága is, és nincs is nekem. Ez pont 3 kizáró ok.
-
Hát ha a tekercsek ellenállása 35ohm körül van, ahogy írják, akkor ha jól számoltam 7,4V-on 220mA körüli áramot kap. Esetleg ha teszek rá egy hűtőbordát?
Egy kis egyszerű smart car-t szeretnék belőle összerakni, és 5V-on elég erőtlennek találtam a motort, meg a táplálás is egyszerűbb lenne konverter nélkül... -
// Chaka //
tag
Jaja, igazad van. Ez személyes beállítódottságtól függhet. Huszonéve nagyon rákattantam a gépi kódra, tizenéve az assemblerre, és csak pár éve álltam át C-re. És érzem a hiányosságaimat, ha valami bonyolultabbat kell megoldani. Pl. ha már szóba jött a PI, képváltást kellene csinálnom áttűnéssel
-
Én is ezt írtam, hogy magamat idézzem: "ha ügyes vagy, két ilyennel encoderként is tudnád használni".
De igazából nincs rá szükség egy ilyen smart car-nál, mert jellemzően nem nagyon szokták a kereket kézzel forgatni, hogy az irányt fel kelljen ismerni. Ezzel az áttétellel lejtőn sem tud visszagurulni magától, legfeljebb csúszni, a kerék csúszását viszont nem lehet vele detektálni. A forgásirány meg eleve programból van szabályozva, így mindig lehet tudni, merre forog a kerék, elég csak a tényleges sebességről visszajelzést kapni (ezeknél a motoroknál nagyon véletlenszerű, hogy milyen sebességgel forog, egy sima egyenes vonalú gördüléshez is erősen szabályozni kell a meghajtást).
Janos250: írtam Neked privit.
-
tvamos
nagyúr
Ha itt lejebb gorgetsz, leirja, hogy kell elhelyezni a ket szenzort. [link]
De ha nincs hely, akkor tavolabb is el lehet oket helyezni. Midket szenzort uzembe kell helyezni, az egyiket rogziteni, a masikat meg addig allitani, amig azt nem latod a szkopon, amit a kepen latsz. [link](#8035) Janos250 válasza tvamos (#8033) üzenetére
Igen, nem artott volna, ha elobb teszem be az okossagot. Csak mobilrol hamar feladtam... Kozben megeloztel.
Rotary encoder, megpedig az incremental fajtabol. -
Janos250
őstag
A kíváncsi népség kedvéért azt is tegyük hozzá, hogy "rotary encoder" néven keresse a neten.
Pl.
https://www.youtube.com/watch?v=v4BbSzJ-hz4
https://www.youtube.com/watch?v=dPBKTZw_xi4 -
Janos250
őstag
Én azért ennyire pesszimista nem vagyok.
A Mosquitto mit csinál: "soros porton" várja a kódolt adatot, és arra generál egy másik kódolt választ, amit a megfelelő szerkentyűnek elküld szintén "soros porton".
Azért idézőjel, mert most ténylegesen nem soros porton, hanem WiFin jön az adat, de ugyanúgy, mintha soros porton jönne. Már amennyire én tudom, de nem mélyedtem nagyon bele ebbe a témába. -
Janos250
őstag
Csakhogy a mosquitto brokert is C-ben, illetve C++ - ban írták. (MQTT környezetben a szervert brokernek nevezik). Az MQTT protocol tulajdonképpen egy soros (mert most az a divat
) protocol.
http://www.steves-internet-guide.com/mqtt-protocol-messages-overview/
Ha valakit részletesebben érdekel, itt van egy leírás:
http://www.steves-internet-guide.com/mqtt/
Persze, hozzá kell tenni, hogy nem csak az MQTT létezik okos otthon témában, hanem még néhány más megoldás/szabvány is, de ez teljesen nyílt, ingyenes, nem kell félni, hogy valami disznóságot csinál.Erről jut eszembe: mostanában installáltam fel valakinek egy legális windowst. Olyankor is elég sokat fogalmaz a neten, amikor ott elvileg semmi keresnivalója nem lenne. Víruskergető semmit nem jelez. A leggyanúsabb, hogy megnyitott web lap esetén időnként magától rákattint valamelyik linkre. Téboly, valaki mégiscsak felmászott rá, de win környezetben ez szinte kideríthetetlen.
-
Janos250
őstag
Én korábban ESP8266-ból a "fehér panelesből" forrasztottam be néhányat, azokat ma is használtam egy mérésnél, nem volt velük gond. Amikor már kezdtek terjedni, akkor már nem érte meg forrasztgatni, akkor kész Wemosokat vettem, de "üzemszerűen" a régi fehér panelosokat használom, mert azokkal van összerakva a mérés. Viszont ezeket egyfolytában huzamosabb ideig nem használtam még. Ami folyamatosan jár hónapok óta, az ESP32 DOIT panelon. Ez egy telnet szerver, ez hónapok óta jár, csak áramszünet esetén nem. A valamelyik internetes állomásról elküldött adatokat ismétli minden egyes bejelentkezett állomásra. Nincs vele gond.
-
-
robohw
aktív tag
"Az tok mindegy, mit ir a gyarto, ha az EU-n kivulrol jon a termek, akkor az importor a felelos, aztan o leugyezi a kinaival. Ha te hozod be, akkor te vagy a felelos."
Bocsáss meg őszinteségemért, de:
Szerintem abbahagyhatnád ezeknek a butaságoknak a terjesztését, propagálását. Legalább nézz utána, mielőtt állítasz valamit.Csak azért jegyzem ezt meg, mert már sokadszorra állítasz valami olyasmit nagy önbizalommal, ami teljesen biztos, hogy nem úgy van.
-
robohw
aktív tag
"akkor arra van megfelelosegi nyilatkozat, es van gyartoja, vagy importore, aki felelosseggel tartozik a termekert"
Te most viccelsz, ugye?
A Sonoff-nak van - egyebek mellett - RoHS megfelelőségi nylatkozata, ami mondjuk egy tesco-s vízmelegítőnek lehet, hogy nincs.
Ezen túl, mégis, milyen szinű felelősséget vállal bármely kínai gyártó az itt eladott szutykaiért? -
"Akkor megsem megy jol!"
Félreértesz.
Ha közös tápról (akksiról) megy a lap és a motorok, akkor is brownout-ol, ha konvertert használok, és akkor is, ha direktben kötöm őket az akksira. Sőt, mivel nincs elég nagy áramot leadni képes konverterem, a pucér elemes megoldás még stabilabb is, főleg teljesen feltöltött cellánál. Kb 10 percig teszteltem.
Gugliztam a témában, és sok hasonló kérdést találtam. Van, ahol kondi + diódát javasoltak megoldásként, van, ahol külön tápot a lapnak és a motoroknak. Előbbihez most nincs itthon schottky diódám, de az utóbbi tűnik a legbiztosabb megoldásnak, csak ezzel az a probléma, hogy egyrészt súly/helyigény miatt 1 cellával szeretném megoldani, másrészt ha két egyforma cellát használnék, a motoré biztosan előbb kezd merülni, és akkor megint ott tartok, hogy nincs közös potenciálon a szervó tápja a vezérlőjellel, és mi van, ha a vezérlőjel magasabb, mint a szervó Vcc-je? Nem hiszem, hogy egy szervó tervezésénél számolnának ezzel a lehetőséggel, inkább gondolom, hogy megpörkölődik a szervó elektronikája. Erről empirikus úton tudnék legkönnyebben meggyőződni, csak sajnos nincs feláldozható szervóm.
-
Teasüti
nagyúr
Szóval közvetlenül a két GPIO-val hajtottad a tekercset?
Mi a te álláspontod a tranyó bázis ellenállásáról?
Korábban kaptam egy kapcsolást, amit ki is próbáltam és szépen teszi a dolgát.
Itt nincs bázisellenállás, csak egy lehúzó.
Köszönöm! -
Erre én is gondoltam, de a linkelt szervók adatlapján eleve 6V táp szerepel a szokásos 5V helyett, illetve 7,4V, az meg olyan ismerős szám, ami arra enged következtetni, hogy ezeket eleve li-ion táp mellé szánják, mint kimondott robot szervó, hátha úgy van méretezve, hogy kibírja a teljesen feltöltött akksit is... De persze ez csak feltételezés.
-
Janos250
őstag
Erről jut eszembe:
Épp tegnap hozta a postás az 5.1 V-os zener pakkot. 100-as csomagban postával együtt kevesebb mint 6 (hat !) Ft/db. Tudom ajánlani. http://www.ebay.com/itm/0-5W-5-1V-DIP-Zener-Dioden-Spannungsregler-100-Stueck-ET/192010803235?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
Ez még valahol a tengeren jár (3 Ft/db):
http://www.ebay.com/itm/300pcs-2V-39V-30-Values-1-2W-0-5W-Zener-Diode-Assorted-Kit-for-PCB-DIY-Circut/391356722150?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649 -
gyapo11
őstag
Kétségtelen, hogy nem egy kényelmes gombnyomás, de direkt lemértem millissel és egy könnyen járó mikrokapcsolóval. A 30 ms biztonsággal eltüntette a prellt (nem tudom mennyi volt, nem néztem szkóppal), és 50 körül volt a legrövidebb gombnyomás ideje. El tudom képzelni, hogy gyakorlott kézzel pl. valami kódszámot beütve simán becsúszik némelyik szám 100 ms alá, és akkor bambán nézés van, hogy mi a túróért csipog, hogy rossz a kód. Azt meg utálom, ha nekem kell alkalmazkodni, és úgy nyomogatni, hogy elfogadja. Ha hosszabb a prell 50 ms-nál, és nem akar valaki hw prellmentesítést, akkor lehet hogy hosszabb várakozást kell beiktatni. Bár akkor már inkább két nand kapu és váltóérintkezős nyomógomb, atombiztos prellmentes 0 várakozással.
-
Ez eszembe se jutott, tényleg jó ötlet!
Köszi mindenkinek a tippeket!A forró ragasztó nekem is eszembe jutott, de furcsa, hogy gyárilag semmi megoldás nincs rajta, csak ilyen workaround-ok.
Még egy kérdés: ugye jól gondolom, hogy túlmerítés elleni védelem is van rajta? Írja, hogy "+Protection", de a leírásban nincs benne. Hasonló adatlapokat kerestem, és valamelyiknél írják, hogy 2,5V körül letiltja a kimenetet. -
Janos250
őstag
Köszi, kipróbálom, ez tényleg jó és olcsó megoldásnak tűnik. Van még régről nagyméretű hűtőbordám, amit valami bolhapiacon vettem, fene se tudja, mire. Lehet az is jó lesz. Egyébként elképesztő fénye van ennek a lednek, és elég olcsó.
Ugye azt azért nem gondoltad komolyan, hogy a 100 w-os ledet a kocsiba akarom? Remélem úgy értetted amit írtam, ahogy én szántam! Nem lesz a kocsimon h.gy.tuning. -
gyapo11
őstag
Ez a kondis szerintem könnyen érthető. Képzeljük el, hogy egy pnp tranyó húzza fel a gate-et tápra. Ettől a fet zár, csak most jön a probléma, hogy fölrántja a source-át, ettől megszűnik a source-gate feszültség, ettől kinyit, leesik a source-a, goto eleje.
Namost ha a tranyó nem közvetlenül a gate-et húzza föl, hanem egy tápra töltött kondi alsó lábát, akkor a kondi fölső lába kb. kétszeres tápra ugrik föl, és ezt kötjük a gate-re. A source ekkor is fölugrik tápra, de marad a source-gate között egy tápnyi fesz, ami zárva tartja a fetet, vagyis az áram továbbra is tud folyni a fogyasztón keresztül. -
Teasüti
nagyúr
Semmi közöm hozzá, de nehéz elmenni e mellett szó nélkül.
Végül is kinek vetted? A gyereknek, vagy magadnak?
Ha a gyerek türelmetlen, akkor jobb ha bele se kezd ebbe a műfajba, mert tudjuk jól, hogy hetekig el lehet szöszölni egy-egy projekttel és akinek ez örömet okoz, ő neki általában az odavezető út és a megszerzett tudás fontosabb, mint a végeredmény.
Akinek csak a végeredmény számít, az inkább vegyen vmi gyári konzumer terméket!
Ha a kölyköt csak a játék érdekli, akkor sztem ez egy nagyon rossz ajándék volt. -
Gergosz2
veterán
Szabad térben még nem próbáltam. Nálam az volt a kritérium, hogy négy falon keresztül tudjak kommunikálni. Azt tudja. Sokkal jobb mint a NYÁKantennás versenyzők, annyit garantálhatok.
(#6234) csubuka
Ott a pont. Orange Pi tényleg olcsóbb meg minden , de szoftveresen elég gány.
-
JozsBiker
aktív tag
Akkor valószínűleg rosszul értelmezem az UNO adatlapját.
https://www.farnell.com/datasheets/1682209.pdf
Itt azt írja hogy 6 V a minimum.
-
Köszi mindenkinek.
Van vkinek tapasztalata rfid-vel? Ezek a mifare (-klón?) kártyák tényleg bírnak 100000 írást? A játékban az egyenleget jó lenne tartósan tárolni, akár ha egy játékot félbe kell hagyni, akár akkumulátor lemerülés esetére, és azon tanakodom, hogy a kártyákra mentsek, vagy az eeprom-ba. Előbbi lenne az ideális, csak lassú, és kicsit bizonytalan, ha írás közben a gyerek elhúzza a kártyát. Az eeprom jobb lenne, de az gyorsan elhasználódna (nemrég szó volt a ring bufferről, ezt az rfid kártyával is meg lehetne csinálni, csak a sebesség...) -
tibi-d
tag
Jelenleg egy Mega2560 vezérel egy műszert. A program futása során keletkeznek adatok, amit el kell tárolni, hogy a következő induláskor azokat visszaolvasva (paraméterek, mérési procedúrák, stb) ott folytathassa a mérést, ahol abbahagyta. Mint mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy. Egyre több funkciók kérnek akik használják. Így kezd betelni a programmemória, és kezd lassúlni a rendszer. Ezért gondoltam, hogy egy erősebb hardvert kéne választani, de nem akarnám újraírni az egész programot.
-
Janos250
őstag
Ha linuxot akar, akkor igen. Vagy amit könnyebb beszerezni, az Orange Pi vonal. Pl.
Orange Pi PC2 H5 64bit Support the Lubuntu linux and android mini PC
A Raspberry Pi Zerot csak egyesével lehet rendelni, de úgy küldik.
Van még a Chip vagy valami hasonló nevű lap is, ha egyáltalán az él még. -
Talán pont Te javasoltad azt is a múltkor, hogy belezzem ki a szervót és H bridge-el hajtsam meg benne a motort. Erre is gondoltam, de az egyik motor teljes fordulaton erősen forrósodott, szerintem simán leégne, ha mondjuk 7V-ról hajtanám. Talán még 6V is sok lenne, folyamatos használat mellett.
Azért erőltetem a szervós megoldást, mert egyrészt egy hobbi robot építő klub kiállításán nagyon sok végtelenített szervóra épített robot volt, pont tőlük jött az ötlet, mert nagyon jól beépíthető, kicsi helyet foglal, és nagyon erős az áttétel miatt. Nálam is nagyon kicsi a hely a kasztniban, pont befért a két szervó egymás mellé. Az általad javasolt motorok biztos nagyon jók, de elég drágák, és per pillanat egy sincs belőlük kéznél.
Mire a postás meghozza, pont vége is a szabimnak.
Szóval kéne vmi jó ötlet a tápra... Lehet kínomban két külön tápot teszek bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- AKCIÓ! Google Pixel 9 Pro 5G 128GB 16GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged