- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az ám a gond hogy önmagában a 4 csatorna megléte kevés. Rakás más tényező van.
Az i9 7980xe és a többi nagyobb sokmagos felépítése miatt eléggé ram érzékeny azaz inkább ram sávszél és időzítés érzékeny. TFRC állítása sokkal többet hoz mint maga a többi időzítésé. Ugyanígy IMC órajele is igen sokat számít. Nálam ez már ki van élezve, ramoknál még az időzítésen tudok állítani. Órajelben a 4000 a max, túl sok fesz kellene azért hogy 4200-on menjen vagy szűkösebb időzítésen. Jó persze a 4 csatona 4000-en jól hangzik és sávszél van dögivel de a késleltetés meg magas. Azaz amúgy is magas mert 8 modult használok. (8x16Gb 1Rx4 3200 ECC REG) na igen meg a REG buffer is ad hozzá a késleltetéshez.
Játékoknál szerintem a késleltetés is számít, több magot használóknál meg a sávszél.
De valóban érdekes teszt lenne. -
paprobert
őstag
Az XeSS-nek az a gondja, hogy egyelőre Intel hardveren jól fut, NV hardveren nagyjából OK, AMD-n pedig lassú.
Hiába van DLSS 2.0 szinten a minősége, ha nem fut univerzálisan jól.Szóval továbbra is marad a csúcs az aktuális DLSS zöld hardverrel, utána minőségben lemaradva inkompatibilisen az XeSS, majd a legtöbb képhibával valamint manuális után-állítást igényelve az FSR2.0 (ellenben univerzálisan).
#45587 Petykemano
Papíron lehet FineWine. De a gyakorlatban, amíg kompatibilitási layert futtatnak legacy APIval, addig az csak a sz*rnak egy pofon lesz.
Fél - egy kártyányi szint a maximum, amit tudna gyorsulni a számítási kapacitás alapján. De szerintem ahogy jön a Battlemage, úgy lesz elfelejtve az Alchemist.Bár a compiler közös, ha jól gondolom, nem lesz akkora rokonság az Intel architektúrái között, mint a GCN családban, szóval szkeptikus vagyok a FineWine-t illetően.
-
gV
őstag
-
Igen szinte biztos hogy igazad van a nagyobb felbontás és frissítés hardverigényével. az AV1 egyik nagy előnye a 30-35% sávszél igény csökkenése, csak ha hozzáveszed a HDR-t is amit elötte H 265 alapon már használtak azért biztos hogy az a 30 % megtakarítás itt el is tűnik illetve nő a képminőség cserében.
Ezért is linkeltem be az SDK-t illetve a bejelentő linket, mert ott azt írják, hogy a dual encoder nem a párhuzamos szálak számát növeli hanem több lépcsőben kódolja hogy jobb legyen a minőség.Ha az új Optical Flow 4.0- át hasonlóan fogja használni streameléshez mint játékhoz ez a FRUC? ( márpedig ez [link] alapján igen) hogy saját maga generál egy plusz képet a képélesítéshez és a folyamatosabb mozgáshoz az egy külön folyamat ami nem történhet meg csak a dekóderen belül.
sztem így biztos hogy a GPU-n belül is jelentős adatmozgás igényel és nő a késleltetése, talán ezt küszöböli ki a kettős enkóder, de igazából egyszerűbb azt írnom, hogy nem tudom, csak találgatok mert azért volt már Nvidiánál párszor marketingre épített hardver bullshit . -
Természetesen elég lehet de Az hogy 4 K ra bőven elég az egy tág fogalom a bitrátán, stream minőségen és késleltetésen belül főleg ha HDR-t és AV1 minőséget akarsz elérni.
Valószínűleg az AV 1 magas bitrátája,sávszélessége és HDR támogatása elérhetetlen magas késleltetés nélkül H264-gyel vagy nagyon erős CPU igénnyel lenne csak hozható, itt jön képbe a dual decoder.
1440p ben erősebb kártyákkal pl a CPU amúgy is limitálhat a dual dekóder szinte teljesen mentesíti a CPU-t már ha nem marketing. Nézegettem teszteket az előző 7. genről, ha csak a mostani ígéretnek a fele igaz ennek már szép előrelépés , simán egy 100K-s HDR képes Elgato kártya stream teljesítményét nyújtja de zéró CPU és alacsony Vram sávszél igénnyel.
Azt gondolom a kisebb kártyákra szimpla dekóder lesz téve ,régebben is csak a nagy, cpu limitre hajlamos kártyákon volt dual, sztem. -
olymind1
senior tag
Viszont az RX6600-ak már MSRP-s áron vannak (németorszában), 330$ -> 313€ + 19% áfa = ~373€, tehát minden ami az alatt kapható már MSRP alatti árnak számít. Most is vannak 350-360€-ért.
RTX3060 legolcsóbb 2ventis 450€, 1ventis 425€. RX6600XT legolcsóbb és egyben 2ventis 425€-tól kezdődik.
Radeon RX 6600 XT vs. GeForce RTX 3060, 50 Game Benchmark - Hardware Unboxed ma közzétett tesztje
-
Petykemano
veterán
Tőlem olvashattál ilyen álláspontot.
Annyival egészíteném ki, hogy mindig van egy waferből jobb és rosszabb fogyasztású példány. A rosszabb fogyasztású általában magasabb frekvenciát tud elérni.
Ennek megfelelően nem biztos, hogy kukába kerültek volna az 50W TDP-be bele nem férők, hanem 6400-ként adták volna $120-ért a fullos példányt és $80-ért a vágottat.(Ilyesmire utal az Intel slide-ja is, amely.szerint a vágott navi 23 lett volna a 6500xt)
[link]
-
Petykemano
veterán
"Szerintem valamit elnéztél, mert ezek a számok a részvényárfolyamra illenek, a piaci kapitalizációja "csak" 1788mrd dollár"
Ebben igazad van. csak rákerestem a gugliban és ezeket a számokat dobta ki a grafikonon. [link] Úgy tűnik, hogy valójában a részvényárfolyamot értelmeztem úgy, amit kerestem. elnézést, tehát az általam említett számok valójában és helyesen:
a cég részvényárfolyama ~$2000-ról felment ~$3500-ra, és a cég piaci kapitalizációja pedig ~$900mrd-ról ~$1700mrd-ra.Ettől függetlenül a mondanivalóm ugyanaz.
A $900mrd-ról $1700-ra ugró piaci kapitalizáció és a Bezos 4%-os pakettje ezt jelenti, hogy az $50mrd-os vagyongyarapodásból csak az amazon részvénypakett értékének növekedése kiadott $32mrd-ot. Persze Bezos vagyona addig se csak $36mrd amazon részvény volt.Mindegy. A lényeg, hogy Bezis vagyona nem attól nőtt, hogy az amúgy valóban rendkívül sikeres cég a módfelett magas profitot osztalékként kifizette, hanem csak "elszenvedte" az tőzsdei folyamatok miatt emelkedő részvényárfolyam vagyongyarapító hatását.
A nagy kérdés valóban az, hogy honnan jött a pénz, amitől így nőtt az árfolyam. Nem csak az Amazoné, hanem a Tesláé is, vagy a Microsoft, Apple, stb, valamint persze a kriptovaluták, ami most lehet kábé $2000mrd.
A pénz a semmiből nem jöhet. Én nem hallottam arról, hogy ezeknek a csodálatos tőzsdei szárnyalásoknak ellenpontja lett volna több más részvény összesen hasonló értékű zuhanása. Ennek hiányában nagyon gyanús, hogy az a 3000-3000mrd euró és dollár talált utat a tőzsdére és a kripto piacra azokba az eszközökbe, amik a közönség számára leginkább megbízható, értéktartó, cég esetén sikeres, erős benyomást keltette. (És ahogy mondtam, nem is vitatom, hogy ezek sikeres cégek volnának)
-
Petykemano
veterán
Próbálom értelmezni az általad megfogalmazottakat annak az állításodnak fényében, hogy a Jeff Bezosszal kapcsolatos felvetésem tévedés volna.
Nos, azt nem mondtam, hogy az Amazon ne lenne egy sikeres cég és hogy szemfényvesztés lenne.
Valóban a tavalyi év nagy lökés volt az e-kereskedelemnek. Az amazon éves árbevétele is $280mrd-ról $380mrd-ra emelkedett. Ez nagyon szép eredmény. De ha melléteszed azt, hogy.ugyanezen idő alatt a cég piaci kapitalizációja $2000Mrd-ról $3500mrd-ra nőtt, akkor emellett igazából eltörpül.Az amazon korábban is egy sikeres és félelmetesen monopolisztikus helyzetben levő cég volt.
Ez a sikeresség nyilvánvalóan indokolja azt, hogy miért gondolják vagyonnal rendelkező emberek, hogy érdemes amazont részvényt venni. Amit én állítok, az az, hogy Jeff Bezos vagyona nem nagyonis sikeres amazon rá eső osztalékának köszönhetően növekedett, hanem az általa birtokolt amazon részvények értékének emelkedéséből fakadóan. De a részvények értékének ilyen mértékű növekedéséhez szükség volt plusz forrásra. Ha a pénzmennyiség állandó, akkor az amazon részvények ilyem mértékű növekedése mellett azt kellett volna tapasztalnunk, hogy valamilyen más eszköz ára meg lemegy. Mert az emberek azt cserélik el amazon részvényekre, amit jobban akarnak.
Viszont ilyen eszköz nem volt. Minden (tőzsdei) eszköz ára felfelé ment. -
HSM
félisten
Én azt gondolom, alapvetően szükség van a mainstream, szabványos ramokkal bővíthető APU-kra, mint pl. a Cezanne. A mobil piac nagy részének igényeit ilyenekkel több szempontból ideálisan, gazdaságosan le lehet fedni az egész olcsótól a drágáig. Ha megjelennek a gyorsabb mobil DDR5 modulok, akkor az integrált GPU-val is lehet majd egy szintet lépni felfelé.
Amúgy rendkívül szomorúnak tartom, hogy akár modern prémium négymagos laptopokat is lehetett kapni 8GB nem bővíthető rammal. Ha már egy slot akad, azzal már legalább 32GB-ig el lehet menni, ami sokmindenre elég. Szerintem főleg amikor drágábbak a ram árak, akkor igen hasznos, hogy lehet utólag is bővíteni, nem vagy a gyári mennyiséghez kötve.Intel/AMD szempontból én a megtérülésén látok potenciális gondokat egy ilyen túlméretes APU-nak. Alacsonyabb fejlesztési és gyártási költség, alacsonyabb kockázat, és magasabb kihozatal, ha van egy alap tudású APU, ami mellé ha kell, mehet a dedikált GPU, ami szintén több piaci szegmenst lefed. (Pl. 5800HS + RX 6600M) Persze, itt nem lesz nagy közös ram, és a fogyasztás sem lesz olyan jó, de a többségnek így is vonzóbb lehet munka/játék gépnek egy megfelelő árcédulával.
-
HSM
félisten
Azt egyébként hozzátenném, hogy szintén az Anandtech mérései alapján azért óriási csodát még a 8 csatorna sem tesz a legtöbb esetben, pedig 32/64 mag nem éppen kevés. [link]
Az AMD elég jól alacsonyan tudta tartani a magok sávszélesség igényét, itt nyilván jár a pont a gyorsítótár és egyéb ehhez közreműködő struktúráknak és megoldásoknak.A memóriával egybetokozás szerintem "hagyományos" APU-k esetén nem éppen ideális, hiszen azzal elveszik a memória utólagos bővítésének lehetősége. Persze, ha egy erősebb integrált GPU-t is meg kell hajtani, akkor nincs más lehetőség. Illetve, azt gondolom, fogyasztás szempontjából is előnyösebb lehet az integrált.
-
Raymond
titán
-
Az 5800U 15 W ból 7480 pontot tud, 25W- ból 9300 körül és 45 W ból tud nem egészen 11 ezret és ez az M1 utáni generáció.
tehát ha 160% növekedést hoz 30 watton az M1 pro akkor az 12500 pont 30 W ból ami azt jelenti hogy 31-33 % kal többet hoz perf/ wattban mint az 5800U vagy ugyanaz azt az eredményt hozza kb 40 % kal kevesebb fogyasztással. És az alap M1 ben is több mint 2x olyan erős GPu van 3D mark szerint.Itt mellé tettem egy 5800U lapos tesztjét ,azonos W:
Az Akksi messze van 100Wh tól nem tudom honnan jöttek ezek a számok. ott írják a tesztben:
"Compared to the MacBook Air (49.9 Wh), the MacBook Pro 13 has a slightly bigger 58.8 Wh battery pack, so the battery runtime is also a bit longer. We recorded more than 20 hours in our Wi-Fi web browsing test at 150 nits, which is great.Mint mindent ezt is természetesen fenntartással kell kezelni ez teljesen jogos.
-
Televan74
nagyúr
A 11400f már megközelíti és van olyan játék ahol jobb is az 5600X -nél. És nem mellesleg 20.000 Ft -al olcsóbb. Mégis sokat az 5000 -es processzorokat választják, mert ma már kezd beleégni a köztudatba hogy az AMD jobb. AM4 -es szériával újra márkát teremtett az AMD.
Én is jobban örülnék egy 110.000 Ft -os 5800X -nek, de nincs mit tenni a technológiai előnyt meg kell fizetni. -
olymind1
senior tag
Persze aláírom hogy gyorsabb lett az 5600X a 3600X-hoz képest (meg a 2018-as 2700x-hoz képest is), de én már 250€/$-t is soknak találok egy 6 magos prociért, nemhogy 300-at. Fejlesztési költségek meg a Zen1(+) és Zen2 árában is benne voltak, nehogy azért számoljanak már fel extrát, elvégre azért költünk / veszünk újabbat (valaki akár 1-2 évente) akár teljes áron, hogy ugyanazon pénzért többet / gyorsabbat kapjunk mint pár éve. 50€/$ infláció egyik évről a másikra szintén szemöldök ráncokat okoz nálam.
Igazából szerintem sokan vártuk az egybe 6 magos 5600-at 200$/€-ért ami jó lett volna az Intel i5 1x400(f) procik ellen, de helyette kaptunk legolcsóbban 300-ért X-es modelt, alatta semmit (illetve előző generációsokat).
VGA-knál igaz bányászás meg a mesterségesen generált "hiány" miatt mikor a kártyák egyből mennek a bányászok kezébe, a 280€/$-os RX 5600 XT, helyett kapunk 380 €/$-os RX 6600 XT-t.
Őszíntén én egyik gyártót se féltem, meg lassan egy szavukat se hiszem el, mert marketingezni azt nagyon tudnak, meg sokszor beetetni.
-
Raymond
titán
"Nagyon szépen beárazták a konkurens 262$-os 10600K és a 374$-os 10700K közé."
A helyzet viszont az hogy az 5600X per pillanat 259EUR [link] mig a 10600KF 189EUR [link] a 10700KF pedig 299EUR [link] (a linken termeszetesen mostanra aktualisan ha valaki napok/hetek/honapok mulva kattintana ra
). Ez persze annak koszonheto hogy meg mindig van raktaron a 10-es sorozatbol, a 11-es mar joval dragabb es a 11600K ott van arban az 5600X-nel a 11700K pedig mar 350-360EUR.
-
Petykemano
veterán
szerintem nem is lesz egy darabig. Túl jó a kihozatal és mindent eladnak valami drágább SKU formájában.
Picasso és leszármazottak - ha gyártják még - talán szóba jöhet.
Illetve talán lesz még 2 lehetőség:
- Hibás Van gogh lapkák (zen2+rdna2@7nm) (PS5 mintájára)
- Monet (zen3+rdna2@12nm)
Ez persze nem biztos, legjobb esetben is pletykák. -
hokuszpk
nagyúr
speciel nem ezt kerdezted, szo sincs magszamrol, bar a 3100/3300 4magos.
de oke, akkor aszondanam lathatoan mar keveseknek kell a 4/8*szerk : helyes bitek. van szo magszamrol. de akkor passz.
-
hokuszpk
nagyúr
ezt nemkerdeztem, de kb. azonos szamossagu Intel es Ryzen 5 dobozt lattam, szoval valamiert nepszeru lehet. ( tipp : a 10100F az 4/8, a Ryzen 1600AF meg 6/12 ha valaki a magszam buvoleteben el, konnyebb eladni. )
*** mondjuk nemtom honnanszereznek ezekhez GPU -t, lehet inkabb ezen iranyban kellettvolnaerdeklodni.
-
-
Petykemano
veterán
Ezzel kapcsolatban kétféle álláspont létezik:
1) Az intel is a TSMC 6nm-es gyártókapacitását használja a GPUk-hoz, tehát nagyjából ugyanbból a poolból dolgoznak, tehát semmi nem fog változni. Ha nem az intel használná fel ezt a 6nm-es kapacitást, akkor vagy az AMD vagy a NVidia. Tehát a kínálat ugyanaz lesz így is úgyis.2) Abu szokta emlegetni, hogy a TSMC és a Samsung is boldogan húz fel gyáregységeket extra kapacitások kiszolgálására, de akkor azt ki is fizetteti a megrendelővel. Ezért se az AMD se az Nvidia nem ugrik ilyesmibe bele abbéli félelmük miatt, hogy ha beomlik a bánya, akkor meg túltermelnek.
Na most az AMD (és az Nvidia) bevételei és profitja csúcsokat döntöget, tehát nem valószínű, hogy az Intel licitje ő(ke)t ütötte volna ki. Az intel által kínált GPU emiatt nagy valószínűséggel olyan többletkínálatként fog megjelenni a piacon, amiért lehet, hogy az intel gyáregységek felhúzatását igényelte a TSMC-től, ami arra utalhat, hogy az intel komolyan gondolja.
Ez persze még nem feltétlenül jelent semmit. A piac szerintem simán felszívna kétszer ennyi GPU-t is jelenleg. Tehát ha tényleg jelentős többletkínálattal jelenik meg az Intel, akkor is legjobb esetben is az MSRP árak állnak vissza. szerintem.
Aztán persze ki tudja.Az Intel szerintem nem lesz hülye, nem a DIY piacon fogja/akarja majd értékesíteni a kártyáit, hanem az OEMeknél gépekbe építve. Aztán persze ki tudja, ha náluk is kopogtatnak, hogy elvinnének száz raklappal, lehet, hogy ők se állnak ellen.
-
olymind1
senior tag
Értem hogy lemérték mennyi idő alatt kódolja át, de egy képminőség vagy videós összehasonlítás azért jó lett volna (valahova feltöltve a teszthez használt eredeti videót meg a végeredményeket is), mert hiába tudja mind3 vga egy idő befejezni, ha végeredmény rejtély marad, vagy egyik silányabb minőséget produkál mint a másik.
-
-
Ja most esik le, hogy félreértettelek az előbb, én dekódolásról beszélek, te meg kódolásról.
Tárgytalan is a fenti hsz-em.Kíváncsi lennék amúgy, hogy ilyesmikre miért tesz magasról az AMD. VP9 és AV1 decode kapcsán is előbb volt támogatás Nvidiánál, Intelnél. VP9 encode meg ahogy nézem, RX 6000 szériában sincs még (vagy legalább is itt nem láttam).
-
"( mivel ezt az AMD oldalon kb semmi nem támogatja hardveresen )."
A hardveres támogatás valóban később érkezett, mint a többieknél, de pl a gépemben lévő 2400G is röhögve gyorsítja a VP9-et. De persze az AV1-ben már megint le van maradva az AMD. Rocket Lake tudja, Cezanne meg nem tudja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- World of Tanks - MMO
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Minden, ami Unreal Engine
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- Microsoft Edge
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- SzoftverPremium.hu
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged