- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
freddirty #34220 üzenetére
mondtam már párszor, nem egy normális világban élünk
egy normális világban régen szabályozva lenne hogy egy sz@ros cpu vagy vga mennyit ehet, és az nem érné el a 3 számjegyet sem leginkább - gondoljunk már bele, porszívókat beszabályozták pl ( : és emelett volt egy wd3-as karcherem, dobozán az 1kw-tal, ami gyakorlatban már 1,2kw volt senkit nem érdekel az illetékesek közül -
teljesítmény hajhászás van, minden áron, az nem gond, hogy egy bizonyos szint fölött aránytalanul megnő a cpu étvágya, de vga-ra ugyanez
visszavettem a tdp limitből az új rtx-eknél és lám csodát, hűvös, halk vga, fogyasztás jelentősen redukálódik igen ám, de ehhez el kell engedni kb 20% kraftot, az megengedhetetlen - a gyártó szemszögéből, meg sok vásárló szemszögéből szintén -
viszont azon szint alatt mint egy kezesbárány, csak ugye ha még nem hoz +10-20%-ot akkor a piac szemében sz@r, ha a piac szemében sz@r, a felhasználó szemében is
második - eddig utolsó - 3600-osom 1050mv-on ment 4g-t, 1200mv körül 4,3-at
az első 4,2 v 4,3-at már csak 1,35-ön, néha játékra engedtem is úgy, de csak arra
nyilván egy szintet hozni kell és minden chip más, még adott gyártáson belül is
viszont esetedben az abnormáis működés ha gyárilag bsod-t dob
korábban rosszul emlékeztem idle érteékekre, bőven 40 fok felett maradt meg, hát nem, nálam defaulton is 40 fok alatt van most épp a 3100 all core 4g-s fix veállítással lp shadow rock hűtővel - messze nem szörny és csúcs kategóriás hűtő -, jáétk alatt volt az els 3600 50-55 fok a ninjával, na az már dög hűtő - de ott is csak egy ventivel és 400rpme-n, ahogy most a 3100 is 400-on megy terhelve is, úgy már nem bánom ha belekóstol 70 fokba ha cserébe néma marad -
szóval egy értelmes vilgában a 3xxx-ek zenek "gyári vége" nem lenne több 4ghz-nél, de inkább 3,6g lenne, ahogy az intelek sem mászhatnának 4g fölé, ott még igen korrekt a teljesítmény/fogyasztás mutatója
3100-nál megmértem 3,6g-t, 4g-t, és 4,3g-t - ez mondjuk gyárilag 3,9-re tetőzik elvileg -
3,6g-hez képest 4g-n a mnka 10-11%-kal gyorsabb, +20% fogyasztással
4,3g-n 18-20%-kal gyorsabb...+50% fogyasztással -
concret_hp
addikt
válasz
freddirty #33871 üzenetére
nem a budgetre megyek, hanem hogy csendes legyen normál használat mellett...
passzív táppal nyomom, a régi gépemben coolermaster z600 volt (1045g) 500at pörgő ventivel amikor kap kis terheléstazt mondjátok, hogy milyen gyors ram köll, 3000 meg 3200 közt van bármi különbség?
-
mozso
senior tag
válasz
freddirty #5569 üzenetére
Értem, van egy csomó adatunk, csak senki sem ugyanúgy mérte, a 4600-4700Mhz boost kategória mitől keletkezett? Az mind gyári konfig? Volt valamilyen titkos cikkszám, amit rendelnem kellett volna?
Szerintem inkább kivárni és megérteni kellene mi-miért történik.
Ha az a cél, hogy az AMD adjon vadiúj CPU-t garicserében, akkor csatlakozom. 2 mindig jobb, mint 1.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
freddirty #5569 üzenetére
Meggyőződésem, hogy fals eredmények mennek netre. Vannak progik, amik kiakasztják a zen2t ha biosban nincs aktiválva ami kell. Ilyenkor rizsa azthiszi, hogy laza de allcore terhelést kap ezért minden mag 4.2 fixen, ilyenkor freki 4ig megy le ha allcore teszt fut ami terhel, de single core esetén sajnos 4.2körül marad. Belefutottam én is. Global states bekapcs és coolandquiet state 0
-
Foglalt név
addikt
válasz
freddirty #5489 üzenetére
Válaszolva az utolsó kérdésre, azért mert bízom az amd-ben. Mármint az látszik, hogy valami barna, szagos anyag van a palacsintában, de remélem, hogy kiforrja magát és értelmet nyer a 3600x és a 3800x. Kicsit lutri és nem is lenne meglepő, ha lábon lőnék magukat, de én drukkolok.
Az összes ajánlás értelmetlen jelenleg, mert senki sincs látszólag, aki tudná mi történik(ami már önmagában is elég gáz egyébként), mindenki csak találgat. -
Locutus
veterán
válasz
freddirty #5519 üzenetére
Mai OC fanokat az is boldoggá teszi, ha egy hét szopás után megtalálják azt az 1%-ot amit a gyártó benne hagyott nekik
Látni ezt minden fórumon... Millió paramétert hajlandóak módosítgatni, és éjt nappallá téve tesztelgetni, hogy az a hangyafasznyi előny kijöjjön, és figyelni a százezer feszültséget meg hőmérsékletet, hogy minden ok-e.
Én a magam részéről szintén régi motorosként örülök, hogy le tudott tenni valamit az asztalra az AMD, ami fel tud mutatni annyit, hogy 19 év intel után újra AMD-m legyen. A 4 éves 6700K-mat szerintem megérte erre lecserélnem. És a gyárilag kihozott utolsó teljesítmény cseppek se zavarnak, mert talán a Pentium 3 időkben foglalkoztatott utoljára hardcore OC, még a 900-on járó 600-as procival, meg a slot1-ről socket370-re átalakóval
Mondjuk a slotos PII-ből is volt 300-asom, ami 450-en ment
Ott még volt varázsa a dolognak. Ma már minden jöttment csinálja, mert az internet elmagyarázza hogy kell, szinte automata a dolog, és ha elnyomtál valamit max egy bios reset kell. Én meg idősebb lettem, és inkább örülök ha mindig megbízhatóan, halkan, és stabilan vár a PC, ha lehuppanok elé játszani. Ezt már sokkal többre becsülöm, mint a pár MHz tuningot. Azért persze a kiváncsiság csak fúrt engem is annyira, hogy felhúztam a ramokat 3600-ra mostMondjuk most így belegondolva az utolsó AMD procim talán pont egy duron volt, és ki is jött a füst belőle addig piszkáltam a tuninggal meg a hülye klipszes hűtéssel, mert ilyen buzi gumitalpak tartották csak egyenesen a hűtőt a picike chipjén
-
Yany
addikt
válasz
freddirty #5531 üzenetére
Annyi reményt hadd tápláljak beléd, hogy ezzel a chiplet design-nal most épp az AMD nyitotta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben tényleg olcsón és tényleg jó procikat kapj, mégha az nem is feltétlen a csúcsot fogja jelenteni. (mert ugye a csúcstermékeket is épp ugyanúgy könnyebbé vált összelegózni, mint ahogy takarékosan bánni a nyersanyagokkal a jóval kisebb chipek miatt)
-
Yany
addikt
válasz
freddirty #5519 üzenetére
Én még csak rendes OC-t sem várnék. Nekem, mint munkára is consumer terméket használó ember, bőven elég lenne, ha az ígéret a gyakorlatban is teljesülne (valójában így is elég, csak a kamut nem csipázom, mikor fizetni kell). Itt az imént többen is ráfogják a platform éretlenségére, aminek roppant mód örülnék, ha így lenne. De az csak feltételezés és álmodozás egyelőre. Van egy fasza cucc, amit az AMD megtervezett, legyártott és a marketing részleg meg elcseszi a megítélését a piacon teljesíthetetlen ígéretekkel, mert a sok MHz-ekkel agymosott Intel-fant, aki P4-időszakban is a szarazájemdé mantrát tolta, csak ilyen magasságú frekvencia-ígéretekkel lehet gyorsan visszacsábítani. Nem mertek várni, mert nem bíztak a szakma ítélőképességében és gyakorlatilag a saját termékük valódi erejében sem, holott a szakma és a közönség is már sokkal érettebb a közösségi médiának hála. Nem, nekik gyorsan kell az a sok ember, nem érnek rá megvárni, míg bebizonyosodik a legtöbbek számára, hogy az AMD 4.3 GHz-e épp olyan jó (vagy sok esetben jobb), mint az i9-esek 5 GHz-e.
A szitu márpedig egyszerű, mint a faék, csak simán túl sokat ígérnek és mindezt ráadásul totál fölöslegesen.
Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy akik a platform éretlenségére fogják, azokban nem merült-e fel, hogy oké, éretlen, de akkor az AMD mire alapozva tudja 4.6-ra tolni a 3900X-eket? Milyen lapban? Ja hogy nem alaplapot, hanem teszt-platformot használtak? És a végleges termék teljesítményét egy labor-körülményes állapotra alapozzák? Igen, azt hiszem, most nekem is beugrott az autós analógia...
ps.: mielőtt egy-egy beavatatlan szempár, akik nem nézték/értik a videót, és csak a 3900X-ekre értené a problémát --> nem csak az, de minden 3000-es CPU bőven alulteljesít és alig várom, hogy kiderüljön, hogy miért és hogy javulni fog-e a helyzet, vagy jól megmagyarázzák majd, hogy weboldal scrollozásakor kell csak teljesüljön. Ugye a jól bevált akár marketinges bullshit-keyword-öt sem sütötték el, hanem konkrétan boost clock-nak hívják.
szerk.: amúgy a 300A mendocino cerkák 450-re rakása szenzációs volt, gyakorlatilag minden kezeim közt átment (100+) CPU azonnal végrehajtotta. Amelyik kicsit nyűglődött, ott csak a hűtést kellett egy FOP32-esre rakni és minden rendbejött (38-as iszonyat hangos volt és fölösleges). Ráadásul a 450-et ugye a 66-os FSB 100-ra emelésével érted el szorzózár mellett, vagyis a teljes buszrendszert felskáláztad a tuninggal, naná, hogy repült utána minden a 300-hoz képest.
-
joesz
lelkes újonc
válasz
Szia!
Utolsó kérdésedre a válasz: bench eredmények...más értelme nemigen van. Én is hasonló megfontolásokból választottam egyértelműen a 3600-at. Ha nem csúcs videó kártyával tolod, akkor játékokban semmit nem veszel észre, sőt adaptív képfrissítést használva még igazán a 3900x-hez képest sem érzékelsz szinte semmit, legfeljebb a pénztárcádon...épp a napokban számolgattam: másfél hónap után, hogy kezd "felállni" a rendszer, vontam egy összegzést. A 3600 újonnan, alaplap+RAM használtan, aztán a cooler értékének a fele (cuccaimban, vetekszik a Noctua-val) jött ki annyira, mint egy 3900x proci...
Ha munkára használod, akkor van értelme a több mag-szálnak.Komoly kinti fórumok is pedzegették, hogy igazán a 3600x-nél pénzt az "X" betűért adsz ki, és jobban jársz, ha egy komolyabb hűtőt veszel a plusz pénzből.
Üdvözlet
-
Yany
addikt
válasz
Ha úgyis azzal ugrasz neki, hogy majd cseréled, akkor menj a lehető legolcsóbb irányba (3600) mert azzal veszítesz a legkevesebbet a csere időpontjáig árban és teljesítményben sem fogsz igazán lemondani semmiről. Szerintem.
szerk.: a záró kérdésed jogos, én is kíváncsi vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyúrósok ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- EAFC 25
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Quadro FX 570 eladó
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest