- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #75240 üzenetére
Lemértem a 4 kártyát 3DMark2001- el XP alatt, C2Duo mellett. Hozott a konyhára rendesen.
Készítettem egy grafikont, melyben a fenti 4 eredményhez hozzákevertem AGP- s+még PCIe- s méréseket is, más procikkal is. Többféle hatás megfigyelhető, kiemelném pld hogy az erősebb proci+PCIe busz hatására, a 6600GT, a 6800GT elé tolakodott
-
válasz
DarthSun #75256 üzenetére
Milyen kompatibilitasba utkoztel, amit az FSB okozott es nem csak az, hogy explicite magas az orajel? Mert en DOS-ban ugyan nem, de a V1-hez kiadott Glide driverekben talaltam olyan bugot amivel vissza kellett venni a 133MHz-t 66MHz-re, de ez nem a DOS hibaja, hanem szarul van megirva a Voodoo driver (ugyonez a BUG elojon egyebkent a Windowsos korai glide driverekkel is).
-
válasz
DarthSun #75253 üzenetére
Mit ertessz azon, hogy nem jo a memterkep? Ha az UMA-ra gondolsz, ahhoz semmilyen memterkep nem kell, mert az EMM386.EXE, amikor keresi a szabad blokkokat, veggiolvassa a 640k-1024k kozotti reszt es amit uresnek lat, azt hasznalja. Ide mappeli be a PC-BIOS a bovitokartyak ROM/RAM teruleteit. Azaz, elvesz az itt levo RAM, ha van itt "valami". Ez regen sem volt teljesen "normalis", voltak "furcsa" BIOS-ok. Az egyik gepen talalt szabad UMB, a masik gepen nem, ezert voltak okos kapcsoloi az EMM386.EXE-nek ('X', 'I' kb a legfontosabb).
Ha ez a terulet nem volt 0x00-val kiuritve, az EMM386 nem talalta uresnek, tehat ha a BIOS-od nem uritette ki a memoriat, akkor kezzel kellett, az 'I' kapcsoloval felsorolni, hogy milyen teruletek vannak szabadon. Pl. a legtobb alaplapon (kb 99.99%), a BIOS kodjanak egy resze ott marad az F000-F7FF cimen (ezt hivtuk anno dead ROM-nak), azaz ez nincs kiruitve, de ha nem lepsz be a BIOS-ba, mar nem fogod hasznalni (ma (1995!) mar nem olyanok a BIOS-ok, mint regebben, hogy adott keycombora MINDIG elojottek, nem csak BOOT kozben), igy pl egy I=F000-F7FF kapcsoloval tovabbi 32kByte UMB szerezheto (nyilvan ha boot kozben elfagy, akkor nem jo, de ha nem fagy, akkor tokeletes) . Volt olyan halokartyam, ami buffert helyezett ide, amit mindig 0x00-nak latott az EMM386, tehat elkezdte UMB-nak hasznalni, amikor pedig hasznaltad volna a halokartyat, mindig keresztbefagyott a gep, azaz ezt a terulett pedig az 'X' kapcsoloval explicite ki kellett zarni.
A Norton Utilitiesben van memorianezo, ott meg lehet nezni, hogy az egyes blokkokban mi van, ami alapjan be lehet tippelni, hogy az most foglalt vagy csak nincs kinullazva. A BIOS extension blokkok szemre felismerhetoek, mert van bennuk ertelmes, olvashato string (pl a copyright szoveg, amit boot kozben ki kell irni), a tobbi resznel tippelni es probalgatni kell. Illetve, sokszor hasznalhato egy aprocska umbinfo nevu nemet szoftver is, amely jobban tudja megtippelni, hogy mi szabad es mi nem.
En azt vettem eszre, hogy a nagyon korai BIOS-ok ossze-vissza nullazgattak vagy nem a teruletet, a mainstream a '90-es evek kozepe-elejetol a '00-as evek kozepeig (pl. az Apollo Pro 133T lapom) kb mindig kinullazak, az EFI-nel CSM-ben futo BIOS-ok pedig az esetek nagytobbsegeben ezzel mar egyaltalan nem torodnek. Szoval, 624k szabad RAM-ot, es normalis UMA teruletet sok szabad UMB-vel is siman el lehet erni a moden gepeken (gondolok itt az en H97-es lapomra), csak kezzel kell elvegezni mindazt, amit korabban elvegzett a BIOS.
-
FF23
senior tag
-
zotyesz66
őstag
válasz
DarthSun #75181 üzenetére
Hasonló a tapasztalatom. Régi melóhelyen volt pár AthlonXP gép ilyen Via KT600-as meg hasonló lapokkal, már nem tudom milyen procikkal. Konkrétan a gépházak olyan melegek voltak, hogy sütöttek.
És volt egy gépem 3.4GHz Prescottal, MSI 875 Neo lappal és a szoftver (CoreCell) szerint soha nem ment fel a proci hőmérséklete 50 fokig. Biztos alá mért a valósnak, de akkor is... a gépház langyos sem volt és a táp sem volt meleg.
Volt Thoroughbred procim is, XP2400+, az nem volt olyan forró. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #75164 üzenetére
Előszedtem én is az asust és már sejtem mire gondolsz. Amit cpu diódának mutat azt el kell felejteni, mert nincs az Athlon XP-ben. A sima cpu értéket kell nézni, az felel meg kb. a biosban mutatottnak és az előbbi asrock lap is nagyjából azt mutatta azonos beállításokkal és hűtéssel.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #75174 üzenetére
Én is vettem most tartalékba egy 2. TUSL2-C alaplapot, ez viszont dobozzal érkezett
. Meg egy 1000-es Celeron-nal, de az nem kell
.
Egy 1.4-es Celeron-t viszont tudtam venni, abból megvan a legnagyobb
.
Még nem sikerült normális áron 1.4-es P3-S-t szereznem, irigykedem is, mennyi tartalékod van
.
-
válasz
DarthSun #75171 üzenetére
Egyszer tuti kipróbálom 1100 körül a Coppermine ezreseim, cD0 steppinges mindegyik. Jövő héten érkezik egy régebbi steppinges ezres is, de azzal nem fogok próbálkozni, mindig az ugrik be, hogy vissza kellett hívnia Intelnek az első eresztést ezekből az 1000 MHz fölöttiekből.
Az a 6 db P3S-1400-as nagyon szép!
-
válasz
DarthSun #75170 üzenetére
A BE6- ban a 750@1000- esre cB0- át jelez a CPUz, a kiválasztott 800- as pedig cC0- ás a cpuworld szerint, nagyon nem aggódom. Bár az 1100 közeli működés megint egy más kategória Copper esetén, valahol ott van az elvi határ, talán szerencse kérdése is már.
-
-
-
jokeph
nagyúr
-
-
válasz
DarthSun #75126 üzenetére
Nincs benne automata tesztfutás tudtommal, bár biztosra nem merném mondani, mert rengeteg titka van a játéknak.
Ha a deusex.exe-t a -hax0r (nem O, hanem nulla!) megjegyzéssel indítod, cheat mód aktiválva lesz, ekkor megnyomod a t-t, kitörlöd, amit kiír, és beírod az immár üres konzolba, hogy timedemo true. Ekkor elkezdi kiírni az átlagos és az aktuális fps-t a játék a képernyődre. Mivel engem leginkább a minimumok érdekelnek, bejárom az első (Liberty Island) mapot, ami úgyis a legdurvább, és megkeresem azokat a helyeket, ahol beesik az fps; ezek konstans helyek, szóval alkalmasak mindenféle összehasonlításra. Náluk -adott irányba állva- szoktam méregetni, mert nem az átlaggal szokott baj lenni sose, hanem az fps-gyilkos helyeken való szmúttalansággal.
PC Gurun is volt már ajándék játék a GOTY változat, filléres GOG-on is, szerintem érdemes beszerezni egy legális változatot, aztán utána akárhonnét leszedheted, senkit se érdekel (mondjuk amúgy se, de legyünk törvénytisztelők...).Találtam eBay-en egy karit megint. Hétfőn feltöltöm a kártyám, aztán megveszem, de az ára fájni fog. Csak tippelni tudok kép alapján, hogy micsoda -nem árulom el, linket se adok
-, de ha az, akkor a gyűjteményem legkiemelkedőbb darabja lesz, és sosem adom el, ugyanis ilyet még nem láttam, és nem is gondoltam, hogy létezik. Az eladója is csak a rajta lévő kódot gépelte be infóként.
Ha megvettem, úgyis tolok majd képet róla.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #75081 üzenetére
Ne haragudj, csak kicsit kifakadtam, mert egy csomó ajánlat érkezik a GeF3-asomra, amit nem is akarok eladni.
Fura, hogy nem csak innen PM-ben, de emailben is kaptam már. (olyan mintha valahol hirdetve lenne csak ne mtudnék róla)
Tényleg mégegegyszer ne haragudjatok.Egyébként a retro árak is csúnyán elszálltak, magam is csodálkozom mit megkérnek 1-1 alkatrészért.
-
Fenyő
őstag
válasz
DarthSun #75081 üzenetére
Egy német csóka nálam is érdeklődött priviben egy-két éve tán, hogy mennyiért eladó az Asus P5A-B, valószínűleg ilyen nepperek vagy nagyon elszánt retró gyűjtők lehetnek, akik látva a retró árak elszabadulását, olcsó alternatív forrásként tekintenek Kelet Európára.
envagyok Ti200-ért a 10K-val szerintem jól jártál, 5k körül láttam őket utoljára elmenni (bár az nem Asus volt), ha tudtam volna 10 éve, hogy így el fognak ezek a retró árak szállni...
PeachMan Szerintem telepíteni nem lehet úgy (esetleg himemx.exevellehet próbálkozni a config.sysben), 512-vel telepíted utána pedig msconfiggal beállítod, hogy max 512 megát használjon bármennyi is van a gépben ez a legbiztosabb vagy vannak 3rd party patchek hozzá, de ezeket sosem használtam, kérdezd Darthsunt, neki van 98 fétise
-
-
válasz
DarthSun #75054 üzenetére
Ha beraktad a diamond stealth 3d biost egy noname s3 virge kartyaba, elofordult, hogy csikozta a kepet. Nekem pl volt olyan noname virgeom, ami igy csikozott. Egy edoset 60 futtatasa megoldotta a gondot. Amire viszont nem emlekszem, hogy ez az alaplapot patkolta-e meg vagy az s3 vga-t
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #74979 üzenetére
Sajnos így sem jó
Éjjel megpróbáltam az XP SP3 telepítőt, az simán felment.
Most reggel nekiláttam a leírásod szerint (FDISK, FORMAT), ugyanaz a vége.
install, bejön a kék képernyő, hogy nyomja meg az entert a telepítéshez, majd ahogy vált a kép, újraindul a számítógép.
Tegnap este próbáltam particionálni a win95/98/me kombinált telepítőn lévő partíció managerrel, és a hirens boot cd-n lévővel.
A kombinált telepítős változat is először bemásolja magát a C: meghajtóra, majd onnan indítja a setup.exe-t, ami persze instant újraindítással végződik.
Ugyanez van a 98se telepítő cd-vel is, ott a telepítés indítása után enter, majd újraindulás.
2*256MB van a gépben., megpróbáltam 2*128MB-al is, videókártyát is cseréltem, tápot is, hdd-t is, cdromot is. Mindegyiket másban kipróbált működő darabra, de semmi.
Szerk:
Update, gyári windows 98 német lemezzel elindul simán a telepítés!
Ez egy gyári Compaq gép, indításkor először németül is jött be a bios, angolra kellett állítani.
Német matrica is volt rajta.
Lehet ez a gond?
Vagy valami bios beállítás?
Mondjuk biost is frissítettem a legújabbra.
Kezd fogyni a türelmem. -
válasz
DarthSun #74941 üzenetére
Huh, nem letölthető már, a hivatkozás ott maradt, de a downloadra->not found, ejj-ejj az nVidia is rendetlenkedik, leszedi az értékes retro drivereket
. Emiatt saját készletből feltöltöttem ide. Asszem ez az utolsó Win9x/Me- hez, de nálam természetesen megvannak a korábbiak is, ha az kellene Neked...vagy bárkinek.
-
válasz
DarthSun #74927 üzenetére
Semmi változás, stabilan x1 a kijelzés. Toltam egy-két tracket, 1280- ban is jól játszható az UT2004, medium(def) beállításokkal, és úgy már azért szép a kép. Nemrossz egy 64bites kártyától. Ha fullra teszek minden setet, azt már megérzi, 1280- ban és 1024- ben is, tök mindegy a felbontás.
A Q3 viszont száguld 1280+minden fullon settel is. -
válasz
DarthSun #74925 üzenetére
Azt nem nezted, hogy akkor mit ir a GPU-Z, amikor hasznalod a kartyat (tehat amikor tenylegesen megy rajta barmi ami a 3D enginet hasznalja? Pl Furmark)? Nekem egyebkent sok bajom volt egy MSI 775-os alaplappal, amibe mindenfele hulyeseget produkalt az Rx480. Vegul sikerult kidebuggolni, hogy akkor tortennek a bajok, amikor a kartya PCI-E uzemmodot valtana (a korabban benne levo Radeon HD5770 nem okozott ilyen problemat, viszont ujonnan nem tudtam kisebb kartyat venni, mint az Rx480). Kicserelve a lapot egy Gigabyte-ra (az MSI P43-as, a Gigabyte P45-os) megszunt minden problema. Ezutan keritettem egy masik P43-as lapot, ott se volt baj (az is Gigabyte). Valszeg a BIOS okozta a gondjaimat.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #74920 üzenetére
Az is különös, hogy az interfészre x8-at ír. Nekem úgy rémlik, hogy az x16-os.
Van egy ilyenem: IBM Thinkcentre S51 SFF. Ennél egy 90°-os riserbe lehet PCI-E vga-t tenni. Rendes x16-os hosszú a slot, de csak x1-et fogad. Ha nincs x1-es vga, akkor le kell ragasztani a többi érintkezőt és jó lesz [link]
-
-
válasz
DarthSun #74849 üzenetére
"De amúgy a korabeli játékokat jól viszi az MX is."
Maximum 1024x768-ban, de úgy általánosságban én is ezt tapasztaltam.Rákeresek erre az említett Dell gépre, perpill nem ugrik be a konfig. Nekem már csak egy GX150 SFF kell. Tökre kóma vagyok, mert hajnalban felébresztettek.
3DMark2001, Win2k alatt; és ez viszont szerintem igen jó, mert ilyen konfiggal kevesebb szokott lenni:
Ezt meg pár napja találtam, linkelem, mert tökre hasznos:
Welcome the the DirectX Redistributable Download Section...
This Page contains a collection from all previous upto the latest DirectX Releases... -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #74850 üzenetére
Igen, az LCT lassú asszem csak 4500-as fordulatú.
Viszont az egyik 20-as LCTmet sok-sok évvel később (2016 körül?) viszont láttam még működöttpedig én 2002-ben eladtam. 2001-es vásárlás volt, és nem sok winyó mondhatja el, hogy 15 évig volt napira hajtva és még mindig ment.
Nekem a legrégebbi winyóm jeleneleg ami még mindig megy (igaz nem napira, 2015 óta) az a 1TB Samsungom amit 2009-ben vettem. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #74839 üzenetére
Amilyen a 10.2-es Qunatumod (LCT20 jelen esteben, de létezett LCT10 és LCT30? is asszem), olyanja volt Árpi haveromnak 10.2-esbe (LCT10 de ugyanígy nézett ki), nekem 2db 20.4-es volt belőle (LCT20), de létezett ugyanezzel a külsővel 30-40es is, volt ilyenem 40GB-osban is.
A Maxtor, meg megint hatalmas klasszikus, 2db 80-asom és 2db 120-asom volt ilyen. -
válasz
DarthSun #74845 üzenetére
Akkor jó. Azt hiszem, azt nem vettem figyelembe, hogy ez VGA tuning nélkül ennyi. Húznám kicsit a VRAM-ot, lehetne több is.
Ez lett a vége, csak a proci van húzva továbbra is:1GHz Coppermine PIII @1035, GF2 MX400 64MB SDR 128bit default 3DMark2000 - 4283 pont
Megnézném 1 GHz Athlonnal is, de tippre kábé ue. lenne.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #74815 üzenetére
Elvileg találtam hozzá driver-t, meglátjuk működni fog-e a gyakorlatban. Olvastam én is is, hogy talán Dell gépekbe szerelték eredetileg ezeket.
SB kártyák közül melyekhez létezik Win98 driver? Pl. Audigy-hez van még?
Kipróbálom azért a CMI-t is. Anno az Abit ST6-ban azt használtam, előtte pont hasonló SB Live 5.1 volt a gépben, de eladtam, mikor nagy selejtezést végeztem a cuccaim között. Így aztán a végén csak az integrált hangot használtam.
Fenyő: Köszi a segítséget, megnézem olyat tudok-e szerezni. Az biztos jobb ennél a kártyánál
.
-
Fenyő
őstag
válasz
DarthSun #74814 üzenetére
Hát ha van egy raklap agp-és HD3850-esed vagy csak tesztelés erejéig akkor persze nem, de egy ilyen karit ha csak 1 van én biztos erősebb agp-és rendszerbe tennék, mondjuk egy Core2-esbe vagy A64 X2-esbe.
balintka A cmi sb kompatibilitása jól jöhet Dos alapú játékoknál, amúgy a SB Livenak jóval tisztább hangja van, de próbáld ki aztán meglátod, hogy megüti-e az elvárásaid szintjét.
Szerk; Talán Audigy2 az utolsó amihez van 98-as driver. -
quailstorm
félisten
válasz
DarthSun #74790 üzenetére
Én úgy vagyok vele, hogy nem 3DMark-kal játszik az ember.
Ahol a HD3850 kell, oda a proci már réges-rég kevés. Mondom, még az én Athlon 64 3000+-om mellé is túlzás. De ott legalább van Win7 64-bit meg rendesen DX10.Egyedül dual Tualatin mellé látom valamennyire elfogadhatónak. Amúgy sima pénzpazarlás. Túl azon, hogy mennyire nehéz beszerezni a kártyát, én biztos nem ezzel szenvednék.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #74783 üzenetére
Hát leginkább a 3dfx miatti rajongásom miatt (nem a teljesítmény miatt persze, hisz egy GF4 kenterbe veri őket), illetve hogy kimaradtak nekem szinte teljesen egy Voodoo Rush-t leszámítva ezek a kártyák.
Főként ezek miatt építettem a retro gépet. ATI kártyám se volt soha, lehet egy ilyen 9800XT-re benevezek majd. A Win98 SE-t nem akarok leváltani a régi játékok miatt (és a Voodoo driverek miatt se).
Engem sem zavar az időhűség (ezért is van pl. modern házban a P3 gép és SATA vadiúj DVD-írót teszek bele majd), illetve az overkill se, simán belerakom akár a GeForce 6600GT-t vagy FX5700-at is a Tualatin gépbe. Nyilván kevesebbet hoz, mint egy P4-el, de akkor gyorsabb lenne benne, mint mondjuk a GF2 GTS-em.
Snake1977: az én V3 3000-em is 25 ezer Ft volt, de ebay-en 35 alatt nem is láttam egyáltalán. Sajnos tényleg elszállt az áruk, de figyelem, hátha ki tudok fogni egy olcsóbb példányt.
-
balintka
addikt
-
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #74757 üzenetére
Oké, neked egyszerű, de nekem nem
Teljesen jó az a CD, egy korabeli pmagic van rajta. Grafikus felületen megcsinálod a lemezt, majd a restart után kiválasztod az OS-t és kész. Eddig csak notira tettem fel 98se-t, ott meg a nem nagyon volt floppy meg usb boot lehetőség.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #74744 üzenetére
A meglévő FAT32-t átkonvertálja NTFS-re utólag? Erre érted, h kezeli?
Ez a longdrive patch benne van a DOS boot CD-ben? Vagy honnan lehet megszerezni?Kell ez nekem 120 GB-os HDD-hez? Mintha 137-ig kezelné a Win98 a HDD-ket.
Olvastam a leírásod, sőt el is van mentve
. Nagyon régen, 20 éve sokat telepítettem Win98-at, de azóta már kijöttem a gyakorlatból.
Felmásoltatom vele a CD-t, ahogy írtad, h ne kérje majd be mindig driver telepítésnél.
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #74746 üzenetére
Azt nem néztem hogy milyen üzemmódban megy most az SSD. Alapból lemezkezelőben GPT védett volt így nem tudott vele mit kezdeni a lemezkezelő, de ráguglizva kijött hogy diskpartal kell cleanelni és utána lemezkezelővel szépen tudtam új partíciót létrehozni és formázni is.
Sebességét még nem néztem csak hogy elvben működik. -
válasz
DarthSun #74706 üzenetére
Az internet nagy része angol nyelvterület.
IT-ban érdekelt retro huszárként, ha magad akarsz megoldani dolgokat, szerintem nem nagyon lehet boldogulni angol nélkül.És nem kell félni tőle, mert egy alapszintű, nerd témákban mozgó angolt egyáltalán nem nehéz megtanulni (maga a nyelv sem egy nehéz nyelv, nem kell félni tőle).
Csak el kell határozni.
Van rá csomó app, ha napi 15 percet rászánsz közlekedés közben, hetek alatt érezni fogod, hogy valami elindult. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #74711 üzenetére
Szerintem jól megcsinált kártya.
Amit 2007-ben vettem az kb 2 évet kibírt, pedig 102-104 fok volt az üzemi hőmérséklete.
Utána se lett baja, csak jött a GTX 470 a helyére.(Még a 2000-ben a BH6-nak vett rosszul szellőző házat használtam, egészen 2015-ig.)
Úgy kissé hangos volt a játékok alatt.Szabad levegőn szerintem örök élet ez a 83 fok.
Egy vastag heat spreader van, ami minden fontos cuccal érintkezik. (GPU, RAM, VRM) ez elég forró (80fok). Viszont a hőkapacitásával kiegyenlíti a játékok alatt a hőingadozást.A hűtése pont úgy van hangolva, ahogy szeretem: inkább csendesre belőve és magas az üzemi hőmérsékletet hagy. A tesztek alatt az alap 30%-ról 50%-ra pörgött fel, úgy is tök csendes.
Teszt képekel: [link]
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun #74688 üzenetére
Üdv a klubban
hajnal fél 5ig piszkáltam a jetwayt hátha életre tudom kelteni, picit elpilledtem pár percre, na akkor kezdtem érezni hogy jó lenne eljutni legalább az ágyig.
Ideig óráig bírják még 1-1 elfolyt elkóval is a lapok, de ez már az a necces állapot amikor ki tudja mit hoz a következő bekapcsolás. -
válasz
DarthSun #74688 üzenetére
Erről jut eszembe, kérdeztem már, de válasz nem jött, tehát megint, hátha tudja valaki : kondicsere esetén, ha az elko- t, azonos paraméterű szilárdtestkondira cserélem az ok lehet, vagy okozhat gondot ? Szerencsére van itt a topikban, sztem, ahogy észrevettem, néhány tudományosan túlképzett kolléga is, ők gondolom tudják az ilyen elktronikai kérdésre is a választ
.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #74683 üzenetére
Holnap első dolgom lesz a backup.(van de már pár hetes)
Arra szoktam figyelni, hogy LBA módban legyen és véletlen se Normál vagy Large.
Másik 8GB kártyát is tettem bele, hogy arra telepítek Win98-at Easy2Boot-al, de mondom az se látja a HDD-t. Nem partició baja van, hanem BIOS szinten nincs HDD szerinte. Pedig a BIOS látja.Mondjuk ez már járt 2db 486-ban is + 3db Pentiumban. Gond nélkül bootolt.
USB kártyaolvasóban Win10 alatt is látszik mindkét partíció! Sokszor kivettem és másoltam rá többféle Cyberdrive CD drivert és vagy 50 féle demót, DOS-os játékokat. (mindig csak a D:-re írok, nehogy valamit megkorrumpálódjon.)Az ISA IDE kártyás ASUS 486, 17XXMB-snek látja a BIOS táblázatban (gondolom csak rosszul szorozza ki a kapacitást), de mindkét 2GB partició működik rendesen DOS alól Disk overlay nélkül is.
A PCI-s 5x86-133 látja rendesen 4GB-nak (Octek Hippo15), az is bootol róla szépen.
A P100 Acorp VX is.
A P200MMX Asus TX97 is.
Az Abit BH6 300A @ 450 / 2.2V is bootolta róla rendesen a DOS-os benchmarkokat. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #74577 üzenetére
Hát én tartok, és örülök neki. (3 év volt, mire összejöttünk, amikor megismertem neki is volt más meg nekem is, aztán meg jött egy hosszú egymást kerülgettük időszak) és momentán eszemben sincs lecserélni. Pont olyan hülye mint én
, emellett remekül főz, és más téren is remek, plusz jól is néz ki, szóval na ... mint egy csúcs 1400S Tualatin jó kiépítésben
Ráadásul Athlon XP-t ő is tudja számolni, noha jóval bizonytalanabb mint én, meg sokkal lassabban, de érdekli a téma és nem teljesen gomba hozzá. Ráadásul a 9800Pro-t is neki köszönhetem.
Itt a ne legyen több "lom" immár nekem (is) az igényem, mert annyira sok lakóhelyem nincs, meg hosszútávon más célok vannak, ezért a Commodore-okon kívül 1db retro gép pont elég lesz. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #74525 üzenetére
AJJJAJJAJAJJJ... miért kellett megnézzem a linkedet?
Most csorgott a nyxalm, irigy letem, és lekezdtem a Ti4200-asokra keresni...
Aztán ezsembe jutott, hogy nem akarom ugyanazt ami 2009ben volt (konkrétan régi alaplapokkal VGA-kkal kezdtem el "kitapétázni" a falat, miközben láda számra álltak a tesztelt és teszeteletlen alkatrészek a szobámban). Nem, magamban maximalizáltam 1db retro projectet (az is már akkor most 2 VGA-val... ) meg a napi használatos gépet, és legyen ennyi elég. Ismerem magamat, függő vagyok, rohadt hamar visszaesnék, és hegyekben állnának megint a fél és egész gépek, meg az alaktrészek mint régen.
Fájt anno megválni tőlük(főleg a működő Gravis Ultrasound nevű hangkártyától ami hibátlanul máködött mégis a kukában végezte érdeklődés hiányában
, most meg állítólag egész sokat ér; de sok más értékes HW is áldozatul esett főleg teszeteletlenek) de egyvalami igaz : Most otthonszerű a lakásom, és nem egy számítógépszervízhez hasonlít (mondjuk nekem úgyis tetszett, de sajnos egyedül voltam vele a háztartásban) nagyon féájt, megin t nem akarok gyűjteményt.
Örülök, hogy pár legértékesebb kincs (Athlon XP, Commodore szekció) legalább megúszta.
-
válasz
DarthSun #74562 üzenetére
Ja ja. Egyebkent 1db V2 is kepes 1024x768-ra, ha nincs Z buffer az adott szoftverben. Regen voltak jatekok amiknel ki lehetett kapcsolni a Z-Buffert, ott a sima, 4 megabyteos Voodoo 1 (ahol 2 MByte a textura memoria, es 2 MByte a frame buffer) is tud 800x600-at (*). Voodoo2-nel egyebkent a ram felosztas 8MByte-os kartya eseten 4-2-2 (ha megnezel egy ilyen kartyat, latszik is, hogy az FBU-nal mind a ket oldalon ott vannak a ramok, nyakoldalankent 2-2, mig a TMU chipeknel csak az egyik oldalon van RAM, felteve, hogy 512KByteosak a chipek), 12 MByte eseten pedig 4-4-4. Egyebkent 1-1 TMU max 16 MByte memoriat lat, az 1 MByte meretu ramok labkiosztasa egyezik, tehat ha valakinek van kiserletezeshez kedve, akkor at lehet forrasztani egy 12 MByte RAM-os kartyat 24 MByte memoriasnak.
(*) A framebufferbe pedig el kell ferjenek a pixelek, 16 bites szinmelyseg eseten, minden pixel 2 byte. Tehat 640x480 eseten 640*480*2 byte a kepernyo, azaz 600 KByte. Mivel van ZBuffer is, ezert ez 1.2MByte-ra ugrik. Ha double bufferinget hasznalunk, akkor kell ujabb 600 KByte, azaz a vegeredmeny 1800 KByte (azaz 640x480x6; meg maradt uresen 248 KByte Voodoo 1 eseteben). Ha viszont 800x600-val szamoljuk ugyonezt (tehat zbuffer + double buffering), akkor az 800x600x6 = 2813 Kbyte. Ez elfer a Voodoo 2 4 MByte meretu FBU ramjaban, de nem fer el a Voodoo 1 2 MByte memoriajaban. Voodoo 2 eseten triple bufferingnek is van hely, az is csak 3750 Kbyte. Node, ha nem akarunk Z-Bufferinget, akkor akkor csak 800x600x4, azaz 1875 KByte kell double buffering eseten, tehat ez pont elfer a Voodoo 1 FBU memoriajaban.
Azoknal a kartyaknal egyebkent, ahol ez kozosen van hasznalva, ott a fo VRAM-bol jon ez le. Tehat 32 MByte VRAM eseten (pl GeForce 2 GTS) 1024x768-ban, double buffer eseten 4608 KByte RAM-ot foglal a kepernyo, tehat marad texturazni 28160 KByte. Szegeny SLI Voodoo2-nek ilyen esetben, a 8192 KBytenyi FBU memoriabol "parlagon" hever 3584 KByte (viszont elfer benne mondjuk tripla bufferinghez meg1x a kep, azaz ebben az esetben csak 2048 KByte megy veszendobe). Ha a szoftver nem hasznal multitexturazast, akkor a 4 TMU-bol (es a 4 TMU 4x4 MByte memoriajabol) csak 2 dolgozik, viszont mind a ketto ugyonazt tartalmazza, tehat az osszes hasznalhato textura memoria 4 MByte. Ha hasznalunk dual texturazast, akkor azok a texturak amelyek dualban vannak hasznalva, azok kerulhetnek a masik TMU-hoz, tehat scenetol fuggeon vagy 4 MByte vagy 8 MByte texturamemoriad lesz (a kartyak itt is duplaznak). Ami textura nincs a RAM-ban, azt a PCI buszon kell utaztatni, ami viszont a kor gepeiben kozosen hasznalt es osztott az integralt dolgokkal is, tehat a 133MByte/seces keretbol fogyaszt a Voodoo es a HDD is. Es bumm, maris latszik, miert szuletett meg az AGP. Egyszeruen csinaltak egy "2." PCI buszt, amit dedikaltan csak 1 eszkoz hasznal. Az Intel a 800-as sorozattal, a VIA meg a 266-os chipsetjeinel ugrotta meg azt, hogy a deli hid periferiai lekerultek a PCI buszrol. Tehat egy i815 eseteben, a HDD forgalma dedikalt buszon zajlik es nem terheli a 133MByte/sec sebessegu osztott buszt.
-
válasz
DarthSun #74561 üzenetére
Wiki idézet. A textúramemória azonban nem duplázódik meg, de a képbuffer igen. Az előbbi is ott van azonban fizikailag duplán, csak ahogy mondtad, ugyanazt copyzzák bele.
A Voodoo2 bevezette a Scan-Line Interleave (SLI) képességét a PC-piacra. SLI módban két, a PC-be telepített Voodoo2 kártya párhuzamosan fut, mindegyik egység felrajzolja a kijelző vonalainak felét. A Voodoo2 SLI nemcsak megduplázza a megjelenítés átviteli sebességét, hanem növeli a teljes képkockás memóriát is, és így a maximális támogatott képernyőfelbontás lenyűgöző (a maga idejére) 1024 × 768-ra nőtt. A textúramemória azonban nem duplázódik meg, mert mindegyik kártya szükséges a jelenet adatainak másolásához.
-
válasz
DarthSun #74552 üzenetére
Azt egyebkent ugye tudod, hogy az SLI memoria "duplazas" az fake es atveres? Sott, meg tud orjiteni jatekokat, amik amikor meglatjak, hogy 16-nal tobb RAM van, akkor pl nagyobb/masabb texturapakkot hasznalnak? Az egesz Voodoo2 mar a maga idejeben is orditott ettol a "hibatol". Ami nyilvan nem hiba, hanem technikailag igy mukodik. SLI-nel pont ugyonannyi texture memoriad van, mint SLI nelkul, hiszen a plussz kartya TMU memoriajaban pont ugyonazok a texturak vannak. Ha a program raadasul nem is inicializalja dual textureingre a Direct3D/Glide/OGL drivert, akkor az egyik TMU nem is csinal semmit sem es a memoriaja is ures. Texture trashing vagy hogy volt ez hivva anno.
-
válasz
DarthSun #74550 üzenetére
Technikailag, az AGP is PCI, meg a parancskeszlet is egyezik, nehany bovitest leszamitva. Az alap, 1x/2x AGP eseten meg a logikai feszultsegszintek is, igy siman lehetett hasznalni 66MHz PCI slotnak. A kezdeti videokartyak is csak egy 66MHz PCI slotkent hasznaltak. Sott, anno meg "adapter" is letezett, amivel a kor servereiben hasznalt, 32bites/66MHz savszelessegu low profile SCSI (vagy barmi mas) kartyat lehetett igy AGP-be bedugni. Ez hasonloan nezett ki, mint a ma is megveheto PCI-E x1 to PCI adapter.
-
válasz
DarthSun #74547 üzenetére
Ha felrakod az utolso verzios 3.02.02-es Windows 9x referenciadrivert, majd kiveszed a kartyat akkor szepen minden bootnal kapni fogsz egy figyelmezteto ablakot egeszen addig, amig le nems szeded a drivert. Ezt a figyelmezteto ablakot a voodoo2.inf-ben levo 'HKLM,"SoftWare\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run"' bejegyzes csinalja. Ha ezt kiveszed, semmi hatrany nem er, cserebe tenyleg nem pofazik, ha nincs benn a kartya. Kb ugyonezt kell csak megnezni minden mas gyarto driverenel is, hogy ne maradjanak benn futtatando dolgok es siman maradhat fenn a driver.
-
válasz
DarthSun #74546 üzenetére
Nade, a PCI videokartyaknal halistennek nem probalkozik a Windows a driverek betoltesevel. Hiszen csak az ID alapjan keresni az INF-ben es az alapjan fogja megkeresni a megprobalni betolteni a fileokat. Ha nincs inf bejegyzes, akkor jon a jol ismert uj hardvert talalt ablak, ha pedig van inf, de nincsenek fileok, akkor pedig jon a "tedd be windows drivercd-t az A:-ba" keresek. Siman fenn lehet tobb fajta gyartotol a driver. Sosem volt ezzel soha semmilyen problemam, meg azon a teszt gepen sem, ahol minden egyes idekerulo videokartya ki volt probalva. Egy ido utan az volt benne a legjobb, hogy csak bedugtad a random kartyat es ha a kartya mukodott, rogton megvolt ugyonaz a felbontas, mint elotte, mindenfele para nelkul. Fuggetlenul attol, hoyg nVidia, ATI, SIS vagy S3 vagy Trident volt a kartya. Folosleges ezzel szorakozni szerintem, raadasul ha letorolsz valamit, azt elobb a registrybol is ki kellene szedni ha oda regisztralva van.
-
balintka
addikt
válasz
DarthSun #74534 üzenetére
Köszönöm a választ Neked és Fenyőnek is.
Én nVidiás vagyok, szóval a GF kompatibilitás érdekel. De a Slot 1 rendszerbe úgyse kell ekkora teljesítményű kártya, bőven elég az ami belemegy.
A TUSL2-C meg 4x AGP-s, gondolom abban megy minden 8x-es kártya is ugye? A Tua P3 rendszerbe vagy bedobok egy Ti4200-at, vagy valami FX-et, esetleg 6600GT-t (bár itt már bottleneck lesz valamennyi az biztos).
Win98 SE alatt, ha cserélgetném a videokártyákat, az nem okoz rendszer összeomlást?
-
válasz
Nincs valami ismerosod, aki szivesen megprobalna ujragolyozni a Gef4Ti-met? Esetleg kicserelni rajta a RAMchipeket ujabbra ami kompatibilis? Szerintem csak annyi baja van, hogy valamelyik ramchip levalt. Akkor lenne egy fullos mukodo Asus V8440 Deluxe-om, amihez a dobozatol kezdve, a TV IN/OUT kivezetesen at, a 3D Szemuveggel egyutt minden megvan. A Gigabyte FX doboza nem volt meno, nem illeszkedett az ASUS-os sormintaba, ami akkor a szekreny tetejen sorakozott.
-
balintka
addikt
válasz
Erre már nem emlékeztem, mikor jött el a PCIe.
Néztem ebay-en, konrétan ez a Leadtek GF2 GTS nincs egy darab se, csak MX-ek voltak. Szóval ilyen szinten biztos ritka. Meg képek alapján gyönyörű állapotú. Egynek elmegy, úgyis veszek még más VGA-kat is, 3dfx-et, nVidiát. Nálam se szempont a korhűség.A retro gépet is új gépházba építem, semmi kedvem volt egy divatjamúlt, ütött-kopott megsárgult sz.rba berakni az alaplapot. Vettem egy olcsó FSP házat 10 ezerért, jó az.
A forrásodból nem tudnál szerezni valami GF4-et? Ti4400, Ti4600-nak is örülnék.
Nem sok akkor a Ti4200 ára, bár azzal kb. pariban vannak az FX5600-ak, olyat is szerintem érdemes nézegetnem.Szép a dobozos Ti4200-ad.
2x AGP-ben nem megy minden kártya? Mik nem mennek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 7 128GB Yettel Függő 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest