- Mindenki Z Fold7-et akar
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Igen, szerintem is.
Bár csak 14 éves körüli, nekem nosztalgikus, mert saját abban az időben nem volt, és a maga idejében csúcs volt, HEDT X58 Xeon X5690-el. Ennek az i7 megfelelőjével (i7-990X) lenne az "igazi", de annyit meg nem áldoztam rá sosem.
Ebben azt kedvelem, hogy 2000/XP-től W11-ig mehet rá bármelyik Windows, és a teljesítménye a mai napig is érdemben használható.
Az i7 unlocked, a Xeon nem, de egy közepes X58-as lapban (ami nem brand vagy puritán szerver variáns) ez nem számít.
Meg amit még értékelek benne, hogy X58-as lapokból van még tisztán Legacy BIOS-os.Olyat ami a jelenben csúcs, nem gyűjtők, még csak meg sem veszem, nem érdekes.
Amikor pár hónapja az s462-es cuccaimat fötörésztem, ki akartam még egyszer próbálni az Abit NF7-S2 lapom, hogy tényleg megkotlott-e, meg is örültem amikor megláttam a a tipikus Abit barna nyák színt, előszedve néztem bután, hogy ez nem az NF7-es lap, hanem egy i865-ös IS7, és van rajta CPU hűtő is ami feszesen ül rajta, tehát CPU is van benne. Azonnal összeraktam, és beröffentettem, majd a POST-nál 4-szerre lettem figyelmes hogy nem is sima 3 GHZ-es P4 van benne hanem egy NW HT-s példány.
Anno ilyet mindig szerettem volna, csak hát az árképzése.... -
KROK640
nagyúr
Én ezt akár még 2008-al is megtehetem
(ha nem az abszolút csúcsra vágyok).
Pont elég olyasmi, ami erős felső közép volt, és akkoriban ígyis-úgyis álom volt. Mai szemmel úgyis gyenge a teljesítménye, akkori szemmel meg úgyis hűű bazz.
Gépépítések miatt eléggé képben voltam, hogy akkor mainstream vonalon mit tudnak a gépek, még ha sajátnak 2009 végéig csak egy tuningolt Athlon XP akadt is mindössze. Emiatt nyilván főleg a felső kategória lenne érdekes, de nem a túlárazott abszolút csúcs, hanem inkább 12-2 lépcsőfokkal alatta. A mainstream vonal meg konkrétan nosztalgia bizonyos szinten, szóval engem könnyű boldoggá tenni a retrozásban -
Ne PC-ből indulj ki, nekem az másodlagos platform, meg aztán nem is hithű
. Amiga és az biza ha PAL, akkor 50Hz-es.
KROK640: Azok a gépek nem a hatalmas fogyasztás, hanem a szar hűtés miatt voltak hangosak. Egy mai hőcsöves cucc szerűséggel venti nélkül sem melegednének túl.
-
Szia! Elég régi hozzászólásoddal kapcsolatban kérdezek, de nagy a lemaradásom…
Neked mi az amiben az SC-88 csalódás, mire gondolsz, hogy félre zenél? Én egy SC-88vl boldog(?) tulajdonosa vagyok.Úgy gondoltam retrózásom elején, hogy azzal tudom lefedni a DOS korszakot. CM64 mód is van, SC55 map is van, szóval mindenre jó. Aztán egy MT-32 csak lett, mert CM64 módban azért ‘félre zenél’
De az SC55 map sem igazi?
Az a baj, egy SC55 mkII izgat a 88 helyett, de mindenre nincs pénz… Ha mélyen bele ássa magát az ember, akkor ezek mind kellenének: MT-32 old, MT-32 new (hogy a rev.-eket már szoba se hozzam), CM-64, SC-55, SC-55 mkII, és talán még SC88, (meg egy Yamaha MU80) mert minél többet olvasok annál több véleményt találok, hogy melyik esetben melyik szól jól. Persze ez így egyértelműen nem lehetséges, csak a legelszántabbaknak vagy a milliárdosoknak. De azért az SC55 (mkII) és az SC88 (SC55 map) közötti általad vélt különbségre kiváncsi vagyok. Kedvenc korszakom a 386-S7 (kitekintéssel XT-286 és TUA P3 felé) és itt relevánsak ezek a modulok.
-
arn
félisten
Meg eleve megeszik olyan modokat es megjeleniti, amiket crt ota nem lattam. Amikor mindenfele frekvenciakat allitgattak fake modban, a vga specifikacion kivul. Van olyan demo, ami scenenkent mas frissitessel megy - ilyen szituaciokat csak vrr monitorral lehet le lekovetni, az ilyen fixfrekvencias modok kifekszenek tole.
Meg eleve jobb a boszme szamolasi kapacitasu ossc socra hagyni ezeket a dolgokat, es nem probalni a monitorral megoldani, mert nincsenek felkeszitve az ilyen legacy dolgokra, vagy ha kep van is, akkor is remlassu a modvaltas. A monitor csak kesz kepet kap, minden mast meg elotte megoldott az ossc. A mai monitorok egyszerre egy modban szeretnek mukodni, par fele felbontassal es frekvenciaval, jo esetben vrrt tamogat.
-
Eddig a think felé hajlok egy dolog miatt.
Nekem fontos, hogy tartsa meg a bemenetei frissítési frekit. Ha az 56,6Hz, akkor maradjun annyi. Demóknál a frissítés váltás el tud törni dolgokat. Ezzel hogy áll az OSSC? A felskálázás kevésbé hat meg. A sima CVSB bemenet viszont jól jönne.
Pikari: Rosszul emlékszel, csak egy viszonylag kis méretű saját bufferük volt. A frontend közös volt egy modulban. [link]
-
-
Már ha a bemeneti kép is akarja.
A szerencsétlen Tridenten új feature-t fedeztem fel. Pontosabban tudtam, csak nem sejtettem, mert régen a monitorra kentem. Szóval az törpént, hogy a Win 3.1-nek megmondtam, hogy én most 800x600 256 színt várok el tőle. Szerencsétlen 386SX persze dobott egy hátast, mert ez alig több, mint 3x több RAM mozgatást jelent, mint az alap 640x480 16 színnel. Na szóval szépen el is indult, én meg állítgattam a DA-t, hogy szép legyen a kép. Rájöttem, hogy ez a DA ennyit tud, kicsit csíkos, kicsit zizis, de megy. OK, akkor elindítom a tesztet. Na innen jött a vidám mutatvány, mert lélegzik a kép. Igen, még a DA kártyán is látom, hogy terhelés hatására bevibrál, szinkronban mozog stb. Közben az egész gép nem fogyaszt 20W-ot, tehát ez nem a táp, hanem a Trident.
Régen a CRT sokkal toleránsabb volt, nehezebben esett ki a szinkronból és elmosta a komolyabb hibákat. Itt nem ez a szitu, láthatóan van egy terheléstől függő moduláció a kimeneten. Na mindegy, ez ennyit tud, így kell szeretni. Hogy is volt az, hogy ide a hulladék jött?
Ez az új retrothink még mindig horror áron van. Előbb vagy utóbb beáldozok egy 1200-est érte, de még nem szántam rá magam.
-
Magáról a connectorról igen, de gyakorlati, és nem korabeli, felhasználásról nem találtam semmit a topicban.
Számomra pl. érdekes lenne egy olcsó, belső megoldás.
A gagyi, külső analóg-digitál átalakítók képénél jobb minőséget hozhatna, ha eleve digitálisból indulunk ki.
Hasonló funkcionalitással, azt gondoltam drágábbnak sem kellene lennie azoknál, de valószínű ebben tévedek.Profi felhasználásra, igény esetén meg persze legyen egy darab külső pro cucc, amire csatlakozhat sok retro gép.
-
Pikari
veterán
én is így látom.
2000-ben elérhető volt az egységsugarú otthoni/oem/irodai celeron/p2 vonal, amit fel lehetett pimpelni pentium3-ra, 600 mhz környékére, szerencsésebb esetben 700 mhz-re, vagy kicsivel afölé. ez volt a középkategória legteteje, és a csúcskategória alja.
a középkategória alján és a belépő szint tetején pedig ott voltak a k6/2 vagy k6/3 procival bővített socket7 rendszerek, és a 400 mhz körüli celeronok, pentium2-esek.
az alsó kategóriában pedig továbbra is a pentium1 gépek, és a és kései 486-osok (5x86) pci foglalattal.
nem is nagyon rémlik olyan, hogy 2002 előtt láttam volna bármilyen real life földi halandót 1 ghz fölötti processzorral bóklászni.
-
hobizoli
nagyúr
ha uj gepet raktal ossze, akkor igazabol tokmind1 volt
a par eves Pentium 1 utan a P2-P3-Celeron1-2 hoz is masik deszka kellett, meg az AMD K7 Duron/Athlon-hoz is, meg RAM is tobb kellett mar a P1-nel szokasos 16-32MB helyett
akkor se cserelt mindenki evente komplett PC-t, mert kijott vmi ujdonsag
jobb huto kellett hozza? 4k volt a Titan TTC-D5TBA kuler...haljunk mar bele, de tenyleg
es siman raktak azt a Cerka2/P3-kra is igazabol -
KROK640
nagyúr
Emlékszem még voltak Appalosha/Applebread Duronok amik 1400-1600MHZ-esek voltak és sokban +300-400MHZ volt. VOlt olyan elképzelés, hogy építek valami ilyesmit, de ahogy írod is, akkor jött a hír, hogy felszámolják az egészet, és a régi alacsonyabb órajelű Athlon XP-k lesznek a low end. 1500+ - 1800+ ezek lettek az "új Duron"ok, aztán szépen skálázódott tovább egészen a 78 ezer ft-os 2800+ig. Aztán később erre jöttek a Bartonok.
-
Fücsök007
őstag
Ez igaz, viszont később nagyon kevés lett a 64Kb gyorsítótár, tehát mondjuk a 850Mhz-es Celókhoz képest már kijött a hátránya is, a programok Intelhez igazodtak és ott 128KB volt a minimum, 2001-től pedig 256KB. (A Willamette cerkákat felejtsük el, csak NW és utódai számítanak.)
-
Pikari
veterán
Gyorsan dobálták ki az új chipeket, de érdemi fejlesztést nem végeztek rajtuk.
Megjelenésekor a Virge az abszolút csúcsot képviselte szerintem.
Vegyük az első Virge sebességét. Megjelenésekor ez volt a világ leggyorsabb 3D képes konzumer videókártyája, és a leg-bugmentessebb is. Hogy abszolút értéken tekintve ez a teljesítmény mire elég, hát nem sokra, azonban gyorsabb volt az első Ati Rage-nél, ami ráadásul z buffert sem tudott, és gyorsabb volt az nv1-nél is, ezek a kártyák kb egy időben indultak, a directxet rendesen csak a virge támogatta.
Erre mi történt?
Az ATi kihozta a Rage2-t és a Rage2+-ot, ami kb 25%-al gyorsabb volt, mint a Virge.
Az s3 erre kihozta a Virge DX-et, ami tartotta a lépést a Rage2+-al.Aztán jött a verite, ami kb 40%-al gyorsabb volt. Aztán jött az MGA mystique, ami gyorsabb volt, mint a Virge DX. Aztán közben persze megjött a Voodoo1, ami ezeknél 2x-3x gyorsabb volt, igaz, horror áron, szóval egy eléggé más piacot képviselt.
A Virge DX a sima Virgehez képest kb 30%-al gyorsabb volt, aztán a Virge GX sebessége gyakorlatilag megegyezett a DX-el (ott valamit nagyon benéztek). A Virge GX2 megint csak hozott egy 30%-ot a Virgen. Csak ez idő alatt a legtöbb gyártó többszörözte a sebességet, és nagyjából elérték a voodoo1 szintjét. Így lettek az s3-nál az elsőkből utolsók.
-
Pikari
veterán
Pedig muszáj volt használni, ha a kívánt játék nem indult el szoftveresen. A voodoo1 kb háromszor annyiba került, így egyáltalán nem volt általános jelenség, hogy az ember gépében bent lett volna.
Az s3 legnagyobb problémája az volt, hogy ellentétben pl az atival, ami rendszeresen adta ki az újabb és újabb kártyákat, amik egyre gyorsabbak lettek, az s3 nem tudott ilyen gyors termékfejlesztést előhúzni a kalapból.
Az nvidia riva128 kártyája az nv1-nél helyből kb 5x volt gyorsabb, és minden ismert hibát és hiányosságot javítottak. Az ati rage pro kártyái is jelentősen gyorsabbak voltak a rage2+-nál (kb 2x-3x). Eközben az s3 virge gx2 (1997-es kártya) alig volt gyorsabb a virge dx-nél (kb 30-40%-al).
Szóval egyáltalán nem a virge "ölte meg" az s3mat, hanem az, hogy később nem bírták tartani a lépést a sebesség növeléséért folytatott harcban. Amúgy meg semmi sem ölte meg az s3mat, a Savage relatíve elég sikeres lett később, amikor a VIA felvásárolta őket, akkor egy jól működő, gyors, középkategóriában tökéletesen jól használható technológiát kapott, ami profitábilis volt, és aminek kétszámjegyű piaci részesedése volt. Sosem történt olyan, hogy az s3 csődbe ment volna, vagy hogy "eladták volna magukat", a via egyszerűen szép lassan lépésről lépésre felvásárolta az összes részvényt, aztán beolvasztották őket magukba.
-
Fenyő
őstag
Teljesítményben/kompatibilitásban persze, hogy nincs egy Intel chipset szintjén, de azt nagyon ritkán sikerült megugornia csak bármelyik chipset gyártónak is Intel platform alatt (mondjuk pont a Sisnek voltak elég jó P4-es chipsetjei pl 645DX, 655TX) , viszont amit te nem nagy élménynek hívsz, másnak pont az a fun factor vele, hogy kicsit küzdeni kell vele, mondjuk socket 5 alatt van vipes Optim, meg pci-os Sises lapom, azon kívül, hogy lassabb, meg a vipes lapnak a szokásos öszvér jellemzői megvannak , olyan különösebb problémába nem futottam bele...
-
zotyesz66
őstag
A thunderbirddel az volt a szívás, hogy a nagy része 133 (266)-os FSB-vel ment, de az első lapok (Via KT133) nem vitte, csak a javított széria, a KT133A. Na most én 2000-ben az Asus A7V-t 50000+-ért vettem és rohadt ideges lettem tőle, amikor megtudtam, hogy a jobb Thunderbird procik nem fognak menni benne.
A vége persze az lett, hogy 2001-ben vettem egy K7S5A-t, abban már simán jó volt az 1000-es TB proci. -
KROK640
nagyúr
Igen, ha volt az embernek egy BX-e akkor nagyon szerencsés volt. nekem sajnos nem volt
De azt nézem ugyanazon a listán, hogy a Duronos lapok 48 ezer körül vannak, azért ehhez hozzácsapni egy 600-as Duront 19K-ért már majdnem 70K. Igen, az 566-ot egyszerűbb volt 850-re húzni, pláne, hogy a 850 jobban nézett ki mint a 600, még akkor is ha a Duron azonos órajelen gyorsabb volt.
Emlékszem mikor az Athlon annyira megolcsósodott, hogy nem volt értelme tovább Duronozni. Egy időben gondolkodtam Appalosha/Applebread alapú Duronos konfigon, 1200-1400MHZ-en, gondoltam meg is húzom (sok ment 1600-ig) és igazi kis Tualatin Celeron gyilkos cucc lesz, de végül T-bred B Athlon XP lett belőle. -
KROK640
nagyúr
Köszi. Neki is álltam nézegetni, pont mint rég
(randomra)
2000.10.26 Wintech árlista :
Te jó ég, egy 600-as Duron 19 ezer ft, egy 700-as Duron 23 ezer.
Mindeközben Celeronnál 366-ról indulunk 20 ezertől. 466-os Celeron 24 ezer.
Celeron 633 : 27810ft
Celeron 667 : 56260ft (PIII 650 56610ft )így jobban megnézve akkoriban kb ki volt az a hülye aki 667-es Celeront vett? És miért nem Duront vett kb mindenki? (jó, akkoriban az AMDnek eléggé rossz volt a reputációja).
VGA : Riva TNT M64 32MB? Volt 32MB-os TNT1??? Ráadásul M64-esben?
Azon sem csodálkozom miért 3GB-os HDDvel szenvedtem végig a 2000-es évet, a 15GB-os Quantum 24K-ért olcsóbb volt mint a 10GB-os 28-ért, de még ígyis reménytelenül drágának tűnnek ahhoz képest, hogy majd egy évvel később is csak 200ft/óra béren dolgoztam diákként.
-
Stamford : monitorra emléxem.
De gondolom nem szemetet árultak, mert a keleti cuccok már akkor is kiválóak voltak, legjobbak a noname cuccok. Csak néztem ámulattal, hogy pld milyen brutál szép, elegáns, kompakt 386/486 lapok jöttek. Szemben a bumfordi és lassú, eredeti IBM gépekben levő otromba alkatrészekkel. -
-
Én meg nem is próbáltam. A maga idejében nem is lett volna rá lóvé, ma meg már okafogyottnak nézem. Félretró címekben az áramtermelő GTX1650 is lenyomja, a korabeli dupla 256bites kártyákat. A GDDR5X verzió is 2100MHz GPU órajelre boostol. A GDDR6 új fejlesztést meg még nem is teszteltem, csak bedobtam, műkszik, majd meghajtom.
-
envagyok
veterán
-
Az i486SX25-öt nehezen életre rugdostam benne. Az látszik, hogy a DLC kicsit gyorsabb, a 386DX meg alatta van. Ezekhez még elég a lap, de most leitattam egy Soyo lapot, hogy tisztába tegyem. Ha megszárad, akkor SX25-től fölfelé azzal megyek tovább. Az is csak 5V-os, de ez legyen a legkevesebb.
Fenyő: Köszi, van ODP-m és egy Kingston féle emeletes 5x86. Szóval Ezzel a lappal már jó leszek. Esetleg egy PCI-ost még összeeresztek vele, hogy profitál-e bármit is az 5x86 a PCI-ból. Van egy szintén SIS-es valahol, a Soyohoz az van a legközelebb.
Az időzítéses és jumperelgetős dolgok megvoltak annó. A legdurvábbat már meséltem, az 50MHz-en járatott VLB-hez válogatni kellett a kártyát. Ez volt akkor amikor nagyon kevés pénzből kellett kihozni a maximumot. A 386SX-em még stabil volt 48Mhz-en, más 486SLC-t vett és választós batch-et írtunk hozzá. A 40Mhz-es SLC amúgy karcolja a DX40-eket és ahogy emlékszem értelmezhetően olcsóbb volt, így az SLC 4MB vs DX40 2MB döntés nem volt kérdés. Egy jó DLC 40 viszont már másik liga volt akkoriban is.
fpeter84: A legrosszabb amikor valahol valamilyen az órajel nem stabil. Primo élesztésnél mit szívtam össze ezzel. Hol indult, hol nem, a kép hajladozott...
-
Az a baj, hogy egy olyan lapot keresek ami egyszerre tud mindent. Olyat már találtam ami 486 VLB és PCI is egyben, de nem vagyok még vele boldog.
Nem kell mondani, most leteszteltem egy adag ipari hulladékot. komolyan mondom, hogy kár volt veszni hagyni az Amigát annyival fejlettebb volt. De a management zsé zsebretevő mutatványa és balfaszkodása mellett már az is csoda, hogy még az 1200, majd a CD32 kijött.
-
Én is csak a 120 Hz szimulációt próbáltam ki, de semmi villogás. Csak a kisimult, oldalra átsuhanó éles kép - már amennyire a teszt kép éles.
Fényerővesztés az van, de nem vészes.
Illetve annyira azért még nem éles a kép mozgás közben, mint a teljesen megállított állapotában, de gondolom 240Hz vagy felette lenne igazán penge.
"Recommended: 240 Hz OLED"Remélhetőleg a közeljövőben várható még pár erre épülő demonstráció
-
Te jó ég. És működik! Csak 20 évet kellett várni rá
Szerintem ha csinálnak rá valami HW-es implementációt, akkor az egy új időszámítás kezdete lehet a megjelenítésben.
Az annyira nem járja, hogy elviszi a teljes GPU kapacitást.Plusz a monitorok fényerején még kicsit emelnek, majd egy 480Hz-es modellen már egész jól lehet 120 fps-sel tolni az FPS-eket. Magasabb szintű látható minőségben, szuper folyamatossággal, mint a régi szép időkben
-
Ez azért lehet, mert ketté vált a tervezés. Nem az a mérnök írta a kódhoz a táblát aki tudta, hogy mit kell tenni a jobb, élesebb kép kedvéért. Helyette ez már egy kódhányóhoz került. Aztán egyre jobban ebbe az irányba mentünk. Ma már aki lapátolja a sorokat 5-6 réteggel van a vas felett...
DarthSun: Mert nem tudták megvalósítani ipari méretekben megfelelő sebességgel, kihozatallal, méretben stb. Sok-sok év kutatás kellett hozzá. Elektroncső már létezett, tehát vákuum, elektrosztatikus eltérítés és az katód is megvolt, tehát tudtak elektronágyút építeni. Már jóval korábban röntgeneztek, a film helyett kellett a foszforeszkáló bevonat és mehetett a móka, csak mágnesen eltérítés kellett még mellé.
-
Amúgyis kidöglik, nem gyártják már.
Asszem a plazma is kipusztult, vagyis nem figyeltem, de azt sem gyártják már asszem.
Marad a pár féle LEDes megvilágítású LCD, és az OLED.Amúgy nem értettem, már az 1800- as évek végén kísérleteztek az ovál szerves perdülő molekulákkal. Einstein papa pedig Nobel díjjal hozzáadta a fény/fotoelektromos zsenialitását. Hogy lehet hogy ennek ellenére építettek egy bunkó nagy elektronágyút, ami egy szál elektonsugarat aberrál nagy sebességgel, tök értelmetlen anyag és energiapazarlás.
-
Mert azok táblázatait is hozzá nem értő programozók irogatták. Nem értem miért nem alkalmaztak valakit aki ismeri a számológépet. OK, ez csak költői kérdés volt, ma már olyanok dolgoznak a programokon akik már írás helyett is csak a tabot nyomják. Már ha tudják mi az a tab és nem csak kattintgatnak.
-
envagyok
veterán
Pedig tök jó a vista, próbáld meg újra.
P4 nortwod jön be nekem is, meg a 2mb l3 caches és a 2mag 4 szàlas pentium D-k
A pentium 4 nagyon emlékezetes volt az órajelhajhászás és az intel félremagyarázása miatt.
Nálam kihagyhatatlan, van 2db s478 3.4ghz összerakva, egy p4ee 3.46ghz lga775, egy dell xps gamer gép p4 670-el, meg tervezek egy 850ee vagy 965ee konfigot. -
KROK640
nagyúr
Nálam ez így módosulna :
1999, K6 III 450. 128M SD, 3Dfx Voodoo3 3000 16M AGP, Aureal Vortex2, GUS PnP 8M, Win 98 SE -- Win 98 (sima)
2000, Pentium III 1000, 256M SD, GeForce2 Ultra 64M AGP, SB Live, GUS PnP 8M, Win 98 SE -- Win ME / Win XP (az első alap XP)
2003, Athlon XP 3200+, 512M DDR, Radeon 9800 Pro 128M AGP, Audigy 2, WinXP SP1 -- WinXP SP1
2006, Core 2 QX6700, 2G DDR2, GeForce 8800GTX 768M PCIe, X-Fi Fatal1ty, WinXP SP2 -- WinXP SP2 / esetleg Win7 (bár az nem lenne korhű, de egy ilyen gépre már elmenne a win7 is) -
Egy XO pontossaga toredek szazalek. A problema a VGA BIOS iro fejeben volt. Egy dupla osztast, tehat pontosabban sima szorzast kellett volna elvegezniuk es a kapott eredmenyt a megfelelo valtozo listaba, tombbe, structba, vagy amibe eltarolta bemasolni. Szerencsere egy CRT rohadt tolerans volt. 20% elteressel rohogve mentek,a DA hibait szepen elkentek...
-
Az a fura, hogy egyértelműen levannak írva az időzítések. Ha valaki használt egy órajelet és azonos chipnél ezek megegyeznek, akkor ugyanannyira kellene "kezdődnie" a képnek. Most behasalok számokat, de szemléltetni jók: mondjuk 28 pixel a szinkron, 32-vel a felfutó él után jön a megjelenített kép, és azután újabb 32-vel kezdődik a következő szinkron. Megnéztem a regisztereket és ezeknek a csodás dzsunkoperátoroknak +-10-15%-ra sikerült ezt eltalálniuk. Olvasni, vagy számolni nem tudtak?
fpeter84: Akor még jobb, a goldstarra írták, hogy az a leginkább barátságos darab. A Win 3.0-át én is felerőszakoltam a leglassabb IBM PC-re.
-
Rájöttem, ami bosszant, hogy mindenki mondogatja, hogy húúú de kompatibilis. A fenéket, hasraütés szerűen készültek a dolgok. Azonos Trident chip és BIOS mellett is eltér két kártya, ha máshol készült. Végülis mindegy, a lényeg, hogy a bench eredményeket fel tudom venni. Így a jó kis batch file elintéz mindent, nem kell mellette ülnöm és jegyzetelni, elég időnként kártyát cserélni és újra rúgni.
Nem néziről meg ez jutott eszembe...
fpeter84: Ugye, hogy a Goldstar ment? Nem saját találmány valahol olvastam amikor az XT-IDE-t tanumányozgattam évekkel ezelőtt. Gratula a sikerhez! Az elért sebesség kb. az amire kb. számítani lehetett, egy XT-hez bőven jó. Ha azt nézed, hogy a RAM-ot meg tudod tölteni 3 másodperc alatt, akkor meg főként. Van még egy tipp: Ha nagyon nagy kártyával használod sok állománnyal és nyomsz egy DIR-t, akkor nem lefagy, hanem gondolkozik. A PCJr sok másodpercig képes ezt előadni.
-
az igenyesebb jatekokra mar akkor is kellett egyket ev,
Ez mindig is így volt, nem túl meglepő. Az új technikát be kellett szerezni, meg kellett tanulni és csak ezek után jöhetett a munka. Amigára is az igazán jó játékok zöme 1989-94 között jött ki. Persze már voltak korábban is és később is jöttek, de ez a pár és volt a harang görbe közepe.
PC-re az igazán jó játékok 92 és 96 között jöttek ki.
fpeter84: Próbáltam, de nem jutott eszembe ilyen magas értékeket beírni. A 115k fölötti nem volt igazán jellemző azoknál a vasaknál amiknél ennek értelme van, 386 fölött már inkább más módszert szoktam használni.
-
Pikari
veterán
Én imádom a 97-98 körüli 3d gyorsított játékokat. Azok nagyon szórakoztató és király cuccok voltak. Na viszont amik ezek után jöttek, hát, a legtöbb esetben játéknak álcázott lelketlen wasd repkedés értelem nélkül.
Két korszak van, amit imádok, az egyik pont ez a 97-98 körüli, a másik meg a kb 2010-2018-ig tartó időszak, itt megintcsak annyira király játékok jöttek, hogy nem bírok betellni velük.
-
Pikari
veterán
Ha a májusiban szerepel, azt el tudom képzelni és elfogadni, hiszen az már Q2 amire a szállítást a gyártó ígérte. Pusztán arra a tényre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a kártya bejelentése és a valódi forgalmazás kezdete nem ugyanaz, és a források ebben engem igazolnak.
-
Pikari
veterán
Én úgy olvasom ezt ki, hogyha a pc world tudott volna korábban voodoo2 kártyát szerezni, akkor nem a júliusi számban mérték volna le először. Miközben a tomshardware kapott egy RC kártyát a creativetól, ezért letesztelték a bejelentés napján, ami fizikai lehetetlenség, mert csak a nagykereskedők ellátása is 1+ hónap.
-
Pikari
veterán
Légyszives olvasd el, hogy mit linkeltél.
performance of the pre-release Voodoo² card from Diamond
Powered by the Voodoo² graphics chipset from 3Dfx Interactive, the new 12 MB Monster 3D II will ship early in the second quarter of 1998Az első bekezdés a linkedben. Mire ezt meg tudta venni a felhasználó, már nyár volt. Csak úgy, mint a szintén ekkor bejelentett TNT kártyákat.
Electronic Boutique took pre-orders for 6 MB 3D Blaster Voodoo² boards
De az igazán pikáns húzás, hogy nem létező kártyákra vették fel a megrendeléseket, amiket így leszállítani se fognak tudni a vevőknek -
Pikari
veterán
Megnéztem, és a pc world 1998 július hónapi száma hozza le a voodoo2-es tesztet azzal a szöveggel, hogy épp most jelent meg. Az augusztusi számban pedig a szintén épp most megjelent matrox g200-ról van szó, amit hamar le is teszteltek. A tnt1-ről nem számoltak be.
A kb két hónappal korábbi számban a videókártya tesztüket még voodoo1-el, riva 128-al i740-el, és permedia2-vel zárják, mint a létező leggyorsabb kártyák, kiröhögve a virget. Akkor még biztosan nem volt kereskedelmi forgalomban a voodoo2, max papíron. Nyilván nem az számít, hogy mikor jelentik be, hanem hogy mikor tudod megvenni.
-
KROK640
nagyúr
Nekem anno '99 őszén kellett döntenem, és a Voodoo 2 sokáig a kosárban volt, de akkor már eléggé kifutó volt.
Pontosan azon okok miatt lett végül egy ASUS V3400TNT DLX amit Pikari is leírt (szélesebb támogatás, több VRAM, 1024-es felbontás, 32bit). Na meg azért is mert ez volt TV in-out amire nekem akkoriban szükségem volt.
Érdekes, hogy tapasztalatom szerint '99 végén és 2000-ben a TNT1 még teljesen jó volt az akkori játékokhoz, akár 1024-ben is (de 800×600-ban mindenképp) legalábbis az akkori mércém szerint, egy 366-os Celeron mellett, majd később a Celeron 466 mellett. A TNT2 M64, na az gyászos volt, hiába a 32MB textúra memória, 466-os mellett lassabb volt mint a DLX TNT1 16MB a 366 mellett. -
-
Pikari
veterán
Szerintem a megjelenésükkor a RIVA TNT jobb választás volt a Voodoo2-nél.
A TNT1 a voodoo2höz képest az alábbi dolgokban jobb:
-Jobb teljesítmény a nem-AAA játékokban
-Jobb kompatibilitás a nem-AAA játékokkal
-Ablakos 3D
-32 bit támogatása
-1024x768-as felbontás támogatása
-2D képesség
-1024x1024-es textúrák támogatása
-VRAMA Voodoo2 pedig ezekben jobb:
-K6/2 és más hasonló belépő szintű processzorok mellett majdnem kétszer gyorsabb
-PCI csatolós, tehát a belépő szintű gépekbe is be lehetett tenni, miközben TNT1-ből nagyítóval kellett keresni a PCI-os változatot.
-A régebbi AAA játékokban gyorsabbÖsszegezve ezeket, a voodoo2 szerintem nem volt igazából csúcs, csak ezt a benyomást keltette magáról, ha a megfelelő körülmények és játékok alatt lett tesztelve.
A voodoo2 egy mentőöv volt a korosodó gépet használó felhasználóknak, és magának a 3dfx-nek is, a hegyomlás sebességével elavuló voodoo1 lecserélésére.
-
Pikari
veterán
a voodoo2 drivereinek nagyon kicsi a proci igénye, k6/2/p1mmx/6x86mx mellett is relatíve jól szalad, ezekhez a gépekhez jól használható. rengeteg olyan játék van, ami egy ilyen gépen 20 fps alatt vesztegel más hasonló korú vagy újabb videókártyákkal, de a voodoo2 átdobja 25 fps fölé (és nem csak glideben), egy tnt2 pl szinte használhatatlan egy ilyen gépben a nagy driver overhead miatt, ami elsősorban d3d játékokban jön ki.
nyilván így 2024-ben azt veszel le a polcról, amit akarsz, így a voodoo2 már nem akkora nagy dolog, mint amikor a géped valami 300 mhz-es cucc volt, mert csak azt tudtad megengedni magadnak több hónapnyi spórolással.
ha valakinek van már egy 500 mhz körüli celeronja, esetleg p3 processzora, ott a voodoo2 már erősen elveszti az értelmét, mert oda már akár egy geforce kártyát is bele lehet dobni, de akár egy tnt2 is jobb választás a 3dfx kártyáinál.
azzal egyetértek, hogy piacilag a voodoo2 nem volt jó kártya, ugyanis ez egy nagyon specifikus helyzet, amiben jól használható, és megéri megvenni, a 3dfx jobban tette volna, ha ezt a piaci rést egy node shrinkelt magassabb órajelű 8 megás voodoo1 derivációval fedi le ahelyett, hogy mérnöki erőforrásokat pazarolt erre a dizájnra.
-
KROK640
nagyúr
"celeron 850re tuninolva csak a lassabb cumine szintjet hozta, messze volt a mar piacon levo ghzes p3tol" -- ez így igazságtalan összehasonlítás. Egy 566-os Celeront (ok, 850-re húzva) hasonlítasz egy 1GHZ-es nagy PIII-hoz, aminek 4× annyi L2 cache memóriája és még 150MHZ órajel előnye is volt.
És mindeközben az újkori árukat figyelembe sem veszed.Érdekesebb összehasonlítás lenne a Celeron 566@850 egy PIII 733-al vagy PIII 800-al. Noha ott már sok játékban szerintem a Celeron győzne.
Anno Jézus haverom egy PIII 733-ast cserélt egy 766@1000MHZ-es Celeronra, és azt mondta, hogy a legtöbb esetben a játékok még gyorsultak is.
Azért a korszak beli játékoknál még elsősorban a MHZ számított, aztán minden más (FSB, cache). -
envagyok
veterán
Én mikor végigfutottam a korszakokon, simán találok még érdekes dolgokat, amiért lehet, érdemes új hardverekkel is végigfutni.
Mindig találni valamo izgalmasat.
Most például a 3d kezdeti útkeresése nvidia nv1-el, powervr-el, cgl-el, stb izgalmas 95-96 körül.
Korai ATI és Matrox kártyák is kimaradtak a szórásból eddig.
Még kyro kártyákkal se szórakoztam, ss7 is kimaradt.
Ráadásul ott millió féle procit ki lehetne próbálni.
Hangkártyák is vannak még a creative,/gravis vonalon is túl, pl terratec, opti, mozart, opl4, yamaha sound edge.
SlotA lett már, de a slot2 gépem is jó lenne finomítani 2M cache-es p2 xeonnal, kí áncsi vagyok, mennyi pluszt nyújt úgy.
Pentium pro vonalon is összeépítésre vár egy konfig.
ATI CF X800-X1800-X1900-X1950 is most épp nincs összedobva egy se.Heti 2-4 órám van most retrózni, amit eddig felsoroltam, évek elmennek rá.
Szerk:
A kyro mellett a volari kártyákkal is szívesen szórakoznék, de azt még nem sikerült szerezni. -
A nagy különbség, hogy most végig lehet próbálni minden féle variációt. Szóval bőven el lehet bohóckodni a korabeli cuccokkal sokkal többet, mint az ember gondolná.
Akkoriban eszembe sem jutott volna 386SX-et 486SLC2-re cserélni az alaplapon. Mármint eszembe juthatott, de nem volt hozzá cucc, hogy áttákoljam. EPROM csere-bere vagy más mókolás? Ma könnyen elérhető az infó, a ROM-ok, programok.
-
98-ból kihagytál egy tipikus gépet ami megint egy jó találat. Nem top, de nagyon tipikus volt:
300A Celetron, BH6, TNT - Win 98-as játékokkal jól elbírt és tuningolva akkoriban meglepően sokáig jó volt.
A realitást is mellé írjuk? Egy DX40-nek örültünk 92-93-ban és 95-ig el lehetett karistolni vele. 95-ben leesett a Cx és AMD 486-ok miatt a DX2 ára. Egy megfelelő 5V-os procit támogató lapba bepattintott tizenpárk-s 80MHz-es DX2-vel ki lehetett bekkelni az olcsó K5-6x86-ig. Abból is a második menet, egy olcsó 6x86MX megint tipikus budget gép volt. Akinek jobban ment a szekér 5x86-ra válthatott valahol a kettő között...
-
envagyok
veterán
Én az igazibb mainstream windows (98, mert a 95 csak egy kezdetleges valami volt véleményem szerint, és 95-96-98 körül még a játékok se igen igényelték) előtti korszakot ezért osztottam Roland mt-32 (92 előtti) és sc-55 general midi időszakra. Előbbi dx2-66, amin cache-t, stb letiltva még a legrégebbi cuccok is futnak, van benne sb pro 1, és ct1350 érdekességképp a creative music system miatt (szerintem a sztereó hang miatt sok játék jobban szól vele)+mt-32
Utóbbi meg p233/sb pro2/awe32/gus classic+sc-55+sc-88pro, amin meg minden tökéletesen fut 1992-től 98-ig.
Ezek állandóan setup-ban vannak.
Persze van sok más technológiailag érdekes gép összerakva, atari xt, wyse 286+287, 386 adlibbel, pentium s5 166-os overdrive-al (ezt csinálom most powervr videógyorsítóval, és rendition v2200-vel a korai 3d apikkal szórakozásra)
98-ra már ott a p2/v2sli 99-re p3/gf256, és p4 rage fury maxx 2000-re a dual p3 1.4s/v5 és s423 p4+gf2 ultra, 2002-re pr 3.06/gf4 ti4600, 2003 athlon xp 3300++gf fx5900u és p4 3.4ghz/fx5950 ultra, és p4 3.4ghz radeon9800xt, 2004-re p4ee ddr2 és sorolhatnám 2014-ig.
De ez utóbbiak már szoftverek szempontjából nem érdekesek, glide is csak 2000-2001-ig volt, utána már szinte minden szabványos directx/opengl.
Tervezem még a demók miatt, hogy a p3/gf256-os gépbe dobok egy gravis extreme-r vagy pnp-t a demók miatt.
2001-re van még összerakásra tervezve egy dual socket940 geforce 3 ti500-al a dual procit támogató xp debütálás miatt. -
-
SS7-em még pont nem volt
Igazából a sima Socket7-et nem tudtam megszeretni, Duke 3D-hez gyenge (svga-ban), sok korai DOS cucchoz túl erős, és amit játszanék rajta jórészt megy P2-3-on is.
- Korai DOS-hoz ott a PS/1, pipa.
- kicsit későbbi DOS: Socket 7 133 MHz P1, 2 megás S3, Voodoo 1, de ez olyan jellegtelen így
- Win 98 éra, van egy P3 gépem, Slot1 lap, 1GHz Coppermine benne, ez volt a V2 SLI gép, de ugye az egyik V2 megdöglött, most csak egy Gef 2 GTS van bent, és egy SB Live. Ez így uncsi.
- IBM PC300GL, P2, nincs AGP, szeretem, de uncsi, most ebben van SB16 és GUS, és egy 500-as Mendocino, DOS 6.22
- P4 2.8, Win98-XP dual boot, Vortex2 + Live, +a megmaradt Voodoo 2 - ez így most izgi, de lehet átvariálom
Szóval igazából az a dilemmám hogy mi a csöcst csináljak a Slot1 géppel ami megvudutlanodott (elbontani nem nagyon akarnám, mert a háza is szép, a sötét zöld Intel referencia lapja is szép, a színben hozzá illő Elsa Gef 2 is szép), illetve hogy a szépséges fekvő házas Socket 7 gépem Super Socket 7-esítem, és menne bele pl egy TNT2, a Voodoo 2 (ami most a P4-ben használódik), SBLive az előlapi panellal, az egyik 6-os CD váltóm, SB16, GUS, és akkor az egy ilyen mindenes-szerűség lehetne amin a 3D-s játékokkal a 800x600-at céloznám meg, mert arra a házra a tűpontosan ráillő kis Nec Multisync CRT lenne téve, annak pedig kifejezetten jól áll az a felbontás. Ezzel a megoldással ráadásul felszabadulna a Voodoo 1, el lehetne adni.
A másik gondolatom, hogy a Slot 1 gépet esetleg megcsinálni egy Voodoo 3 gépnek, csak ezt kissé indokolatlannak érezném ha a SS7 gépben már ott egy V2.
Nekem nincs annyi vackom mint legtöbbeteknek de már ezt a keveset is nehéz menedzselni úgy hogy hasznos gépek szülessenek
-
Ennél a játéknál biztosra kell menni. Gondolom P4- en is már jó, de hát miért ne futtassam S775- ön, ha már egyszer kéznél van(mondjuk az AGP verzió NV9800GT- vel van házban, de már az is elegendő tartalékkal rendelkezik).
A P4 lényegében kihagyható, csak Voodoo2 tesztre való, mert a S775- ben már nem lehet túráztatni a PCI frekit. -
-
Értem én hogy benzin, de mi hajtja
. Nekem driver marad végleg a DOSos meghajtó is. Régen is úgy mondtuk hogy egér/hang/CD driver, be köll tölteni a config/autoexecből, tök mindegy hogy nem egy API public fejléc meghívható objektuma(Win WDM and VXD and DX), ami lefedi a hardverhez közvetlen hozzáférést, és általános setekkel babrálható a vas.
Mindíg is driver marad DOS alatt is, a megfelelő meghajtó. Értem nyilván hogy mi a különbség, de én már nyugdíjas programozó vagyok, és teljes mértékben tudom hogy DOS alatt is teljesértékű driverek vannak...sőt teljesebb mint Win alatt. - kitettem a pontot a mondat végére, de ki is írom, itt a PONT !
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- Lenovo M10 HD 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest