- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Átlagkereset bruttó 80e esetleg
. Én akkor laborvezető voltam, nettó 120e. 2000- ben már osztályvezető 180e nettóval, de nem ez volt a jellemző.
Mondjuk vásárolni nem sokat tudtam, futott a lakástörlesztés, meg asszony is jól tudott költekezni.
Annyi haszna volt hogy az a pár év megtolta kicsit a nyugdíjam. -
Pikari
veterán
hol ferdítettem? oda van írva a te árlistádra is a 433a mellé tollal, hogy a valóságban 34237 ft az ára
nagyon a valóságtól elrugaszkodottnak érzem, hogy egy olyan konfig, aminek az árát kitermelni egy év munkába került napi 8 órában, az budget lenne, vagy csak egész egyszerűen nem értem a te általad képviselt humort.
most a magyar átlagfizetés nettó 500 ezer, akkor ezekszerint a logikádat követve az 500 ezres geforce 4080 super a belépő szint. KÉSZ
a k6/2 értelme nem önmagában annyi, hogy a celeronhoz mérhető, hanem egyrészt belemegy a socket7 alaplapokba, így szerencsés esetben meg lehetett spórolni az alaplap és a processzorhűtő megvásárlását, továbbá az olcsó alaplapok AT form faktorúak és AT tápot is támogatnak, így aztán meg lehetett spórolni a házat, tápot is, magyarán nem kellett érte egy évig éheztetni és pincébe zárva tartani az egész családot, mint a natasha kampusht az osztrákok, hanem ténylegesen is össze lehetett építeni belőle egy megfizethető buildet.
-
Pikari
veterán
A k6/2 300 mhz volt 9ezer ft, hozzá 32mb ram 6k, savage3d 8k, 4 gigás hdd 18, fix alaplap agp-vel 16. cd olvasó 10, tápegység és ház legyen mondjuk 10, (monitor, hangfal, egér, stb, ezektől tekintsünk el). Ez így összesen 85 ezer ft. Ez volt a középkategória alja.
A 15 ezres celeronod, az a legolcsóbb 333-mas celeron, a 433mas celeron már pl 34 ezer ft volt konkrétan, ehhez jön a TNT önmagában 16 ezer, 64 mb ram 12 ezer (+ház, vinyó, táp. alaplap, többi mondatrész), szóval a celeronos TNT-s konfigot összesen nyugodtan szorozhatod kettes-hármas szorzóval, az minden, csak nem budget, hanem a midrange legteteje, csúcskategória alja - már az akkori nyugati fizetésekhez mérve is.
A p3 pedig a csúcskategória teljes spektrumát fedte le, ezeknél is sokkal drágábban.
-
arn
félisten
A systemshocknal erdekes, nincs ket hasonlo hangu midi
meg az sc55 es az sc55mk2 is total mashogy szol, de nekem megis az sbpro2 es az awe32 tetszik.
Az sc88/pro es tsi meg a legtobb zenen vereznek, gyk a sc55 mapping hasznalhato rajta. Az sc55 es mk2 eleg midi fuggo melyik jon be jobban.
-
Soyo SY-4SAW. Összevetve egy Soyo SY-025M lappal 8-15% a különbség programtól függően. Szintetikusban a legnagyobb, Doomban a legkisebb. A total átlag 12,3% az utóbbi javára. Ez nem akkora különbség ami miatt az utóbbit válasszam. Már csak azért sem, mert abból olyan van ami nem kezeli a 3,3V-os procikat, kedvem meg nem volt elmenni alkatrészt venni, hogy beültessem a hiányzó alkatrészeket.
szerk 1: Most nézem, hogy van DX2-es eredményem is és ott csökkent a különbség a két lap között kb. a felére. Lehet azt jobban szereti az újabb lap, frissebb a BIOS vagy ilyesmi. Végül egykutya, mert akkoriban a középtől +- 10%-ot simán szórtak a lapok.
szerk 2: A BIOS-t jól beállítva is kb. ekkora javulást lehet kb. elkönyvelni a DX2-nél, szóval alapbeállítással még nagyobb volna az eltérés, egész pontosan 8.9%-ot hozott a cache/RAM/busz állítgatás. Szóval a benchek eredményeit úgy kell nézni, hogy ekkora eltérés simán benne lehet atesztelő kezében.
-
KROK640
nagyúr
" A nagyobb ugrasok ugyis mindig konzolvaltasoknal vannak." - így van. Manapság a konzolok lassítják a gépiggény növekedést. Még ma is elég 16GB RAM gamelni, pedig már 8-10 éve sem volt túl nagy extra.
Érdemes egy valamivel jobb PC-t építeni mint az aktuális konzolgeneráció tagjai, és akkor eléggé sokáig ki lehet húzni. -
-
Czo
addikt
En is megeltem, azert irtam, hogy nem tudtam mar 94-95 korul 5V-s CPU-t venni, mert a boltokban mar minden 3v3 volt. Ugyonugy, nem ment bekle a P120-as helyere sem az MMX, mert a regi lap, nem tudott kulon I/O es Core voltaget, szoval, ezek tele voltak zsakutcaval. Leginkabb a korites (VGA, hang, halokartya, hdd, floppy, haz, tap) az, ami megtarthato volt.
En se szoktam eladni, leginkabb megy a kukaba, vagy a szekreny tetejere, majd onnan a kukaba. A tavalyi MBP-vel sem tervezek 2029-2030-nal tovabb.
-
A proci a szűk keresztmetszet. Egy 486-tal sokat változik a kettő kártya közötti különbség.
Pikari: Zsák krumpliért veszed és legalább előre tudod, hogy nem fut rajta a program. Amit kiadtam rá, azért 286-ot lehetett volna venni. Olcsóbban már csak használt használt XT-t adtak. Szóval akkor ez volt a "zsák krumpli" szint. A már emlegetett nyugati rokonyoknak akkor már 486DLC volt az olcsó gép amit elvileg lehetett volna rendes 486-tal bővíteni.
DarthSun: Nem mindegy, hogy 486DX4 vagy DLC van a kártyák mellett. Ahogy az FSB sem. De ez majd 1 hónap múlva lesz csak soron...
-
Az alkalmazott VLB videók
- Ali 62228 és S3 805
- Cirrus 5428
- Cirrus 5429
Doom alatt az S3805 volt a leggyorsabb, az alábbi konfigban :
VLB : Socket3 Asus SIS471-PODP83@100-2x16MB FPM-SB Awe64-HP 10Mbit-Winbond VLB IO-40GB Maxtor-LG DVD-Gotek-AT táp 230WDe említetted már, hogy ezek a leglassúbbak, bár én ezeknek is nagyon örültem hogy egyáltalán be tudtam szerezni a kollekciót.
A tesztből kimaradt a Tseng, de asszem arra is azt mondtad hogy gagyi. -
-
-
Értem. Nekem ha haver hozza a lapost, hogy valamit segíteni kell neki, már viszem is az egeret, mert a tapipaddal nemtom kezelni, próbáltam gyakorolni, de béna vagyok hozzá, ill tudom azért használni, de egérrel sokkal gyorsabb, kényelmesebb nekem.
Mégis az Adamot használod? Előző fotón még asszem a fehér iCloud volt.
-
-
Nem használtam, meg kéne tanulni. Csak néha volt alkalmam rápillantgatni lényegében, nagyjából láttam csak, hogy nem nekem való, aki DOS-Win vonalon nevelkedett. Meg is kéne venni a vasat, nem olcsó, és hosszú ideig tanulni, de hát Winhez vagyok szokva, ott kézreáll minden.
Linuxal kísérleteztem relatíve gyakrabban, mindíg volt valami, ami nem ment, vagy nem tudtam megoldani, bár az újabb disztrók állítólag már visznek mindent, de tuti ott is előjön olyan, amit nem tudnék megoldani, vagy meg tudnék, csak nagyon hosszú ideig kéne belakni, gyakorolni. -
KROK640
nagyúr
Mire megveszed a TV-t, a külső billentyűzetet, és a MAC-et, addigra se nem olcsóbb, se nem kevesebb a helyigényed, mint egy highend közeli PC-vel. És akkor még nem beszéltem arról, hogy MAC-en gyakorlatilag elfelejthetsz minden Win-es programodat. Nekem ez önmagában egy kizáró ok lenne, hogy erre a vonalra cseréljem a jelenlegi rendszert.
Gondolom azért nem vágysz vissza mert már jó ideje nem használtad ki.
De abszolút a te ügyed, én meg saját tapasztalat alapján alig vártam, hogy visszatérjek az asztali PC-re.Egyébként mivel sokat utazok, ezért évente párszor igencsak jól jönne egy laptop, általában ki tudom váltani egy jó telefonnal, de idővel szerintem lesz véve egy. No nem mac, hanem Windowsos, de lesz. (Ahogy volt is már az előző évtizedben pár évig, csak eladtam addig amíg ért valamit)
-
Hú, ez a Mac izé nekem nagyon nyomja továbbra is az orromat. volt valami mentés hogy mocsok gyors, mondjuk ebben sem vagyok biztos, de hogy használhatatlan abban biztos vagyok. A Win utilok alapok, és azok csak x86/64 vonalon vannak, ha bármelyik hiányzik, akkor beborulok az agyamba. Felhasználói megszokott programok Win/MAC : 99/1% kb, nem véletlenül egyeduralkodó a világon az X86/64 Windows vonal. A MAC részesedése brutál minimális. Látszik is, Bill G az egyik leggazdagabb a világon...nem véletlenül
-
KROK640
nagyúr
Egy 2-3kg-s vasgabb nagyobb gépet nagyon nem kényelmes már lakáson belül sem vinni. Ahogy írod, gamer és workstation nem praktikus laptopban, és sandásan nem is mostanában lesz az.
Maradnak a kis vékony gépek. Igazából ezek a vékony gépek is addig praktikusak csak, meg jó viszegetni őket, amíg nem olvadnak bele az öledbe, beéred egy tizenéves asztali gép teljesítményével, és simán benne vagy, hogy ha filmezel/videózol akkor bizony egér mozit nézel.
Az apple féle megoldást nem is merem annyira, nekem túl drága, de barátnőmnek van egy olyan is, majd megszemlézem. (Bár ő is az asztalon van a gép mindig tipus) -
KROK már meg is válaszolta. De ezekbe a régi gépekbe olcsó a memória.
KROK640: Ha meg nagyobban csinálja az ember, akkor ezek fogyasztanak is rendesen, szóval otthon csak bohóckodni lehet vele.
hirdetésekben utazott a cég, meg minden hozzá tartozóban.
A kiegészítő mérnöktanár szakot a covid alatt tettem le. Ezzel elektronika, elektrotechnika szakmai, illetve ehhez kapcsolható szakirányú tárgyakat taníthatok. Pl. informatika az ilyen határeset, de elég gyakorlatom van, hogy ne okozzon gondot.
Pikari: Felénk például nincs ilyen, a T-nél sem jellenző, WIX-ben sem... Valami földrajzi behatárolás csak van
-
Kanapéjóga nálam is, de a desktop uralkodik. Távol a gép(hogy kevésbé halljam a szélzajt), de USB HUBal behosszabbítva a kábeles egér és bill is, ha gyors elérés kell gamera, általános használatra meg a kombi rádiós bill-egér is jó, avval még a konyhából is léptetni tudom a zenéket.
-
Meg kell idézni MasterDeeJay-t, hátha tud LGA2066, LGA3647 vagy LGA4677 budget összeállítást.
Attól függ mi a processzor igény. Ahogy nézem, a régebbi HP Gen8 komplett szerverek árát még mindig megkérik a használt piacon sima v2 procival is, memória nélkül.
Furcsa, ahogy rákeresek, komplett HP Gen9 nem nagyon van, pedig az is hulladék már, de legalább AVX2-es v3 vagy v4 E5-ök mennek bele.
Ezeket rendesen fel lehet tölteni a használtpiacon manapság már dömping 16 és 32 GB-os memória modulokkal.Ha nincs szerverszoba a brutális zajnak, akár egy kommersz, 8 foglalatos LGA2011-v3 X99 alaplapba is belemegy 512 GB memória, csak a 64 GB-os reg modulok még valamivel drágábbak az aprón. Ha elég egy v4-es proci a feladatra, a 14/28 magosak kb. ingyen, 10.000 körül mennek.
Sztem modernebb technológiák még nem nagyon vannak budgetben.
-
KROK640
nagyúr
Ahogy látom 2018 januárjában volt egyelő a két Windows részesedése (7 és 10) a piacon, utána nagyon nőtt a 10-es részesedése, a 7-esé meg csökkent, de tényleg kb 2021 elejére éri el azt az értéket, hogy azt lehessen mondani, ennek már vége, nem számít.
Amúgy sajnálom, mert szerintem a valaha kiadott legszebb Windows volt, meglepően stabil és jó működéssel. Ráadásul nem változott össze-vissza pár hetente a "frissítés"ekkel. A 10-et sosem sikerült annyira megkedvelnem, mint amennyire a 7-et már az első hónapban. És ahogy előre nézek a 11-re, úgy látom vele sem leszünk nagy barátságban.
-
-
leweegee
aktív tag
Ja elég nagy a káosz, a ki/bemeneti impedanciát már meg sem említem... mindazonáltal a kollégának minden forrása egyedileg szabályozható, mivel hangkártyákról van szó, tehát van bőven tartalék a passzív szabályzáshoz. Én legalábbis úgy értelmezem, hogy egyszerre mindig 1 eszközt akar megszólaltatni, szóval ezzel megússza a dugdosást, csak potikat kell tekergetnie.
-
leweegee
aktív tag
De, maxra tekerve a main és az adott csati potméterét 1/1 "átmegy" a jel rajta ahogy eddig is használta, csak nem kell dugdosni. Nem lehet jelszintet illeszteni, ez csak részben igaz, nem lehet növelni, viszont csökkenteni igen, és teszem azt a legkisebb jelszinthez illeszteni a többit. Persze nem okoskodni akarok, ezek csak makacs tények. Ha a fórumtársnak elég ennyi is, akkor nyert ügye van.
-
-
-
-
-
Ha az itthon található összes PC-t és laptopot elindítom, azzal se érnék a közelébe annak az egy kártyának.
Ha az összes CRT-t elindítanám a gépek mellé, szerintem még azzal sem.
Totál retard hogy itt tartunk, nem ez volt a jövő amiben bíztunk a 2000-es évek elején.MasterDeeJay: Na meg persze nvidiának már sokadjára sem lesz semmije low end kategóriában.
Én arra leszek most kíváncsi, hogy mi lesz AMD-vel, mert az Intel tök jó alsó, és közép kártyákat kínál, nekem szimpatiukusabbak az AMD-nél, akik eddig is csak ezekben a kategóriákban bízhattak, úgyhogy az állás úgy tűnik az, hogy nem lesz igazi 3 szereplős verseny, hanem a győztes nvidia érinthetetlen, és van mellé 2 pepega gyártó aki lefedi a középkategóriát legjobb esetben... -
Szerintem, a grafikus kártyáknál a fejlődés töretlen. Csalóka az egyre nagyobb fogyasztású csúcsmodell, valóban arra enged következtetni, hogy csak azzal értek el valamit és nincs is fejlődés.
De egy Wukong pl. egy 4060-as kártyán, 100 Watt fogyasztással, max grafikán, full RT-vel simán játszható, 60 fps-re beállítható 1440p-ben DLSS+FG-el.
Ilyen grafikai részletességet 5-10 éve, szerintem a csúcs kártyákon sem láttunk.
Persze csalás a DLSS meg a FG, de én kezdek beletörődni hogy ez van. Ha ez kell, hogy fotórealisztikus legyen, ám legyen.
Az 5090 pont ezt mutatta meg, hogy jelenleg erre van az előre.Szerintem arról le kell mondani, hogy csak veszteségmentesen, minden pixel matematikailag bizonyítottan tökéletes megjelenéssel számít.
Olyan felbontást és színmélységet használunk, ahol egyre inkább megengedhetőek ezek a trükkök.
És ezek ugyanúgy részei a technológiának, a fejlődésnek, brutál AI képesség szükséges hozzá, hogy a csalásokat észre se vegyük.
A Wukongban én spéci semmi anomáliát nem véltem felfedezni ezek használatával, nagyon jól implementálták.
Kíváncsi leszek a 4xFG mennyire lehet jó vagy sem. Az első reakciók szerint az pont nem sikerült túl jól, érzésre nem olyan mint amit a számok mutatnak, de majd gondolom az is kiforrhatja magát pár év alatt -
-
envagyok
veterán
Ki hogy szereti
Nálam még hosszú a lista, venni p4 ee s478, obsidian dual v2, pas dual opl2, adlib gyári, creative music system, pár nyíló fedős, és cartridge cd tartalékba, roland lapc-i , rap, sc55mkii, és midi kimenet, elsa gloria xxl, creative vlb game blaster, rendition v1000, number nine kártyák, matrox m3d, midas3, satöbbi. vintage3d oldalon van még pár videókártya, ami tetszik,Amit még mindenképp összeraknék, megbsn minden, de időhiány miatt áll, az dual s462, s940 konfig, dual p4 alapú nagy l3 cache-es xeonnal, meg egy p4 965ee-s konfig, ami a pentium 4 utolsó reinkarnációja, meg 2006 am2, core2duo, 97-re is jó lenne vmi érdekes vga-val, am3 dincs még x6-1100t, meg egy fx9590 am3+ konfig.
-
envagyok
veterán
Esélyes hogy így lesz . Nekem is van egy dobozos pro2, az újabb színes dobozban, midi vezérlő nélkül. Szép az a fekete doboz, de így is tele vagyok.
Én se üzletként tekintek a retrózásra, sok mindenhez úgy jutottam hozzá, hogy komplett/fél konfigként vettem, és a számonra nem érdekes részeket adtam el,vagy időnként mikor rájövök, hogy túltoltam, kicsit kiritkítom a készletet, majd az árából veszek más rég vágyott cuccot.
-
Vadász utcában több volt egymás mellett és még ugyanabban a háztömbben a másik oldalon még egy. Azok a szép idők...
anaqer: Szerverek kevésbé harapnak. De a baby AT megmart a múlt héten elég csúnyán.
hobizoli: 2000-ben átlag embernek teljesen felesleges volt. De ha mondjuk videót digizett, vágott akkor máris nem. Volt kolléga aki mellékesen esküvőkön videózott és neki jól jött. De ez is változott, mert 2 évvel korábban még több értelme volt, 2002-ben meg sokkal kevesebb. Nagyon gyorsan változott akkor a sebessége a gépeknek.
-
hobizoli
nagyúr
nyilvan letezett korabban is CDROM is meg hangkartya is, de tokre nem volt mindennapos
es 1996-97 az mar siman Win95 OSR2 idoszaka volt
kozepiskolaban az osztalyban nalunk IT-s apuka fianak a 486-s gepeben volt SB2.0 meg egy 2.4x kulon vezerlokartyas CDROM 1994-5 korul
tobbikenek 386/486-kban meg semmi
Win95 1995 ev vegen jott ki (a magyar) addigra eleg keves olyan hardver volt, ami PnP kompatibilis lett volna
utana Win95 miatt kezdett egyre tobb minden az lenni 1996_7-re, es ez inditotta be az erdemi multimediat is ezzel
onnantol kedzve lett alap egy hangkartya + CD olvaso meglete is a gepekben, addig ha volt volt, ha nem nem
csak hat ez onmagaban ~40k korul dragitotta meg egy ujonnan osszerakos PC arat, ami akkoriban nem volt keves penz
emlexem ra hogy az SB AWE32 1996 nyaran nekem 23k volt okosba' is + ket aktiv hangszoro hozza +10k
OK vhogy volt SB16 is 15k korul, de ezt pont tudtam szerezni joarasitva is, azt meg nem es azert csak jobb cucc volt a SB16-nal
CDROM-k meg 15-20k korul voltak
szoval egy SB16 + CDROM egyutt kb 30-35k volt, hangszorokkal ~40-45
ennyin most is leul egy csomo ember, ha gepet kell osszerakni, pedig ma 40-45k nem egy fel havi kereset mar, mint ami az akkor volt -
hobizoli
nagyúr
az LCT?
volt nalam egy Cerka266@412 + Abit BH6-s gep, abban egy Quantum EX 6.4GB es egy Quantum EL 5.1GB megoldas volt
ugyanakakkor kerult hozzam egy LCT-s HDD-s Cerka 300A-s gep is a Win-t ujrarakni, es neztem is, hogy baeg... esku az a L2 cache mentes butaCerka siman gyorsabban tolt be bamit
-
Pikari
veterán
Látom, te otthon vagy a retró vinyó témában. Nekem ilyen quantumokból egy 2 gigás, egy 4 gigás, és egy 6 gigás maradt. Az elmúlt pár évben találtam többet is közülük, de a többi valamiért megdöglött 1-2 óra használat után. Összesen kb 50%-os hibaarány. Neked mi a tapasztalatod, mekkora a hibaarány ezeknél?
-
hobizoli
nagyúr
nekem WDC AC 3-1200F volt kezdeskent a 75MHz-s Pentium-ban 1996-ban
az akkor eleg gyorsnak tunt barmihez kepest
meg a korabeli WD-k jol birtak az emelt PCI busz orajelet is, siman ment 83MHz FSB-nel 41,5MHz PCI orajelen is
ugyanezt egy akkori Seagate HDD rovid idon belul azzal dijazta, hogy ledobta FAT vagy MBR-t tablat magarol, aztan se kep se hang, es lehetett ujrarakni mindent vagy javito sw-l visszaallitani egy masik PC-ben a HDD-t
ugyanezt a gepet atrakva egy WD-re meg siman ment a tunnerolas is
szoval nekem sajat Seagate HDD-m pont ezert sosem voltQuantum meg Maxtor HDD-m az volt tobb is, amikor hasznalt PC-t vettem es abban pont az volt, de volt amikor lepasszoltam azt is egy geposszerakos PC-be, aztan vettem magamnak helyette bele egy WD-t
Quantum-bol is az LCT-ket ha lehetett inkabb kerultempl egy 20GB-s Maxtor 5400rpm-s HDD nagyobb atvitelt tudott, mint a Quantum LCT szinten 20GB-sa 7200rpm-n
lehet a cache nem volt abban annyi, vagy vmi mas nyomoreksaga volt...passzLCT = Low Cost Technology
-
Igen, inkább sima Tm lehetett. Az tuti hogy 1,7 Gigás volt ("egy hetes") Jobban belegondolva, ST-ből talán nem is volt ilyen méret.
A Wikin annyiból rosszul írják, hogy low-end-nek sugallják, mintha lassú lett volna. De ez nagyon gyors volt az akkori egyéb kommersz felhozatalhoz képest. Ez megmaradt bennem. Pár évvel később amikor eladtam, a vevő is totál le volt döbbenve mennyire jót kap.
Lehet nyugaton ez volt a lassú -
-
envagyok
veterán
Hulladék közé is raktak.
Mármint teherautóra a blokkokat, rá vastag nejlon, rá meg a maradék lemez dirib darabokat.
Persze kellett hozzá őr is.
Emlékszem 30k bárki vehetett komplett vezérlést.
De sztem mostanára megoldották ezt.
Kivi leszek, mikor jut eszébe valakinek drónnal kiszállítani a cuccost -
KROK640
nagyúr
Biztos jól emlékszel?
'96 eleje teljesen rendben van, de '97 végén az 1.7GB-os HDD még ugyan hatalmasnak számított. '99-ben még 2-3-4GB-os HDDje volt mindenkinek, a boltban ugyan volt már 6GB-os is, de csak egyetlen osztálytársamnak lett ősszel. Mondjuk volt 8.4-es is, év végére talán még nagyobb is.
De '97-re a 4GB-os HDD-t akkor is korainak/nagynak érzem. 1997 végére egy 2.1GB-ot éreznék reálisnak. -
KROK640
nagyúr
'96-ban én még sehol sem voltam ezzel. Eleve '97-től kezdtem rendszeresen PC-hez jutni (Pentium 1), de CD írás meg ilyenek később jöttek nálam.
'99-ben én még azért rendesen fizetettem mint fentebb írtam, bár gyorsan csökkent az ár, aztán meg lett kölcsön, majd saját író.Egyébként a 3GBos HDD mellett különösen sok értelme volt nálam is, mert ha 2CDnyi cuccot (1300MB) összeszedtem kiíratni, a winyón a rám jutó terület gyakorlatilag fullra elvolt foglalva. (öcsémmel és faterral osztozkodtunk 3GB-on)
Később a 2db 20GB-os HDD idejében meg a begyűjtött cuccokat szerettem kiírogatni, de sokszor a HDD-n is fent maradtak, elvégre 2001 nyarán 40GB tárhellyel én voltam a faluban a nagybetűs TÁR.HUa legtöbben 4-6GGB-os HDD-kkel voltak, de még a nagyobbaknak is 10GB volt maximum. A náci haveromnak lett aztán 30GB-os HDD-je, de akkoriban már az is nagyon felfelé lógott ki az átlagból.
-
Pikari
veterán
összefügg. pl elvárták a külsős kontaktoktól, hogy kínaiul beszéljenek, emiatt egy csomó munkatárstól és kooperációtól elestek külsős vállalkozókkal és cégekkel. egyszer szóltam kínai ismerősnek, hogy fordítsa le, hogy mit írtak az egyik üzenetemre, de le volt döbbenve, mert direkt olyan dialektusban írták, hogy csak a mainlander kínaiak értsék meg, az volt a válasz lényege (nem a kérdésre válaszolt), hogy szánjak rá 20 évet az életemből arra, hogy rendesen megtanuljak kínaiaul, és csak úgy lehetséges, hogy tudjunk kooperálni. később aztán ledarálták az egész kontakt fórumot, mert nekik nem kellenek a golyószeműek. szerintem ez a hozzáállás konkrétan a teljes világpiaci részesedésükbe került, és 10+ évnyi lemaradást hozott a rendszerül deploymentjében.
-
Pikari
veterán
jaaa a loongson... arról én se vagyok jó véleménnyel. se technikailag, se mind cégről: elég bunkók az emberek, akik mögötte állnak. vérkommunisták, vaskalaposak, személyes tapasztalatom van velük, mert már volt szerencsém hozzájuk, és beszéltem velük. a zhaoxin barátságos, és tech orientált cég.
-
Deus Ex kicsit a kora előtt járt, minél jobban gázolunk az AI posványban, annál inkább.
-
Otthoni felhasználásból indulsz ki. Mondjuk már ott sem szeretnék egy ilyen lassú egy szálas teljesítményt nyújtó procit használni. Ipai, hadi körlümények között fáj ez igazán. Sokkal több chippel lehet elérni azonos teljesítményt. A skálázódás nem lineáris, szóval egy mai 32 magos Xeon vagy AMD chip helyett nem 4x kell több. Ez emeli a komplexitást, a fogyasztást, az éptési helyet, időt, mennyiséget... Magyarul sokkal többe kerül. Meg tudják építeni? Természetesen, de gazdaságilag megterhelőbb és vagy lassabb lesz vagy terheli a költségvetést. Ha az előbbi, akkor könnyebb megőrizni az elsőséget, ha az utóbbi, akkor meg nem jut másra. Kína épp az utóbbit választotta, a 80-as években ebbe a CCCP beleroppant.
Az AI helyett inkább masszív adatgyűjtés és elemzés az amire gondolsz. Nem mai történet és Kína magas szintre emelte. Iszonyú pénzt költött és költ el erre a polgárai jóléte helyett. Errefelé kicsit másként használják, nem totális megfigyelés, hanem ahogy írod inkább befolyásolás megy. Láttam, hogy ezt hogy fejlesztik és a hozzá tartozó erőforrás igényeket és félelmetes, hogy az elmúlt tizenpár évben (igaziból a covid éveitől számított kb. 4-5 évben) mennyit csökkent a belépési küszöb. Na pont ezt nem tudják még legyártani a kínaiak.
-
Nem mindenki, ez inkább csak a PC-sekre igaz. 8 bites vonalon sokan gyűjtenek csak úgy, vagy valamilyen tematika alapján. Én például korszakot nézek és ezen belül is vannak csoportok. Például a magyar vagy a britt gépek.
Pikari: Ha nem próbáltad, akkor mi alapján véleményezed? Itt van egy kis betekintő: [link] Kb. ugyanazt hozza, mint amikor még VIA-nak hívták. Még csak azért sem lehet kiemelni, mert a kínai elvtársak alkották, mert valójában csak a VIA-t viszi tovább. Ugyanez van a Bajkal-os szerencsétlenkedésnél is.
Az igazi párhuzam azonban amit a vasfüggöny mögött összehoztunk. Szeretem a magyar gépeket, de a realitás az, hogy sok éves lemaradással hoztuk össze jóval drágábban, silányabb minőségben azt amit a nyugat. Amikor meg jobban mögé nézünk, akkor kiderül, hogy a legtöbb ami elkészült nagyrészt másolt, lopott, átvett, elavult cucc volt.
KROK640: 4. generációs i5-tel tud versenyezni sok szálon, az talán 2012-es. Évtizednél is több a lemaradásuk. Single thread-ben a 2. generációs Core2 is gond. #aszankcioknemmukodnek
-
jokeph
nagyúr
Igen, szerintem is.
Bár csak 14 éves körüli, nekem nosztalgikus, mert saját abban az időben nem volt, és a maga idejében csúcs volt, HEDT X58 Xeon X5690-el. Ennek az i7 megfelelőjével (i7-990X) lenne az "igazi", de annyit meg nem áldoztam rá sosem.
Ebben azt kedvelem, hogy 2000/XP-től W11-ig mehet rá bármelyik Windows, és a teljesítménye a mai napig is érdemben használható.
Az i7 unlocked, a Xeon nem, de egy közepes X58-as lapban (ami nem brand vagy puritán szerver variáns) ez nem számít.
Meg amit még értékelek benne, hogy X58-as lapokból van még tisztán Legacy BIOS-os.Olyat ami a jelenben csúcs, nem gyűjtők, még csak meg sem veszem, nem érdekes.
Amikor pár hónapja az s462-es cuccaimat fötörésztem, ki akartam még egyszer próbálni az Abit NF7-S2 lapom, hogy tényleg megkotlott-e, meg is örültem amikor megláttam a a tipikus Abit barna nyák színt, előszedve néztem bután, hogy ez nem az NF7-es lap, hanem egy i865-ös IS7, és van rajta CPU hűtő is ami feszesen ül rajta, tehát CPU is van benne. Azonnal összeraktam, és beröffentettem, majd a POST-nál 4-szerre lettem figyelmes hogy nem is sima 3 GHZ-es P4 van benne hanem egy NW HT-s példány.
Anno ilyet mindig szerettem volna, csak hát az árképzése.... -
KROK640
nagyúr
Én ezt akár még 2008-al is megtehetem
(ha nem az abszolút csúcsra vágyok).
Pont elég olyasmi, ami erős felső közép volt, és akkoriban ígyis-úgyis álom volt. Mai szemmel úgyis gyenge a teljesítménye, akkori szemmel meg úgyis hűű bazz.
Gépépítések miatt eléggé képben voltam, hogy akkor mainstream vonalon mit tudnak a gépek, még ha sajátnak 2009 végéig csak egy tuningolt Athlon XP akadt is mindössze. Emiatt nyilván főleg a felső kategória lenne érdekes, de nem a túlárazott abszolút csúcs, hanem inkább 12-2 lépcsőfokkal alatta. A mainstream vonal meg konkrétan nosztalgia bizonyos szinten, szóval engem könnyű boldoggá tenni a retrozásban -
Ne PC-ből indulj ki, nekem az másodlagos platform, meg aztán nem is hithű
. Amiga és az biza ha PAL, akkor 50Hz-es.
KROK640: Azok a gépek nem a hatalmas fogyasztás, hanem a szar hűtés miatt voltak hangosak. Egy mai hőcsöves cucc szerűséggel venti nélkül sem melegednének túl.
-
mohow
tag
Szia! Elég régi hozzászólásoddal kapcsolatban kérdezek, de nagy a lemaradásom…
Neked mi az amiben az SC-88 csalódás, mire gondolsz, hogy félre zenél? Én egy SC-88vl boldog(?) tulajdonosa vagyok.Úgy gondoltam retrózásom elején, hogy azzal tudom lefedni a DOS korszakot. CM64 mód is van, SC55 map is van, szóval mindenre jó. Aztán egy MT-32 csak lett, mert CM64 módban azért ‘félre zenél’
De az SC55 map sem igazi?
Az a baj, egy SC55 mkII izgat a 88 helyett, de mindenre nincs pénz… Ha mélyen bele ássa magát az ember, akkor ezek mind kellenének: MT-32 old, MT-32 new (hogy a rev.-eket már szoba se hozzam), CM-64, SC-55, SC-55 mkII, és talán még SC88, (meg egy Yamaha MU80) mert minél többet olvasok annál több véleményt találok, hogy melyik esetben melyik szól jól. Persze ez így egyértelműen nem lehetséges, csak a legelszántabbaknak vagy a milliárdosoknak. De azért az SC55 (mkII) és az SC88 (SC55 map) közötti általad vélt különbségre kiváncsi vagyok. Kedvenc korszakom a 386-S7 (kitekintéssel XT-286 és TUA P3 felé) és itt relevánsak ezek a modulok.
-
arn
félisten
Meg eleve megeszik olyan modokat es megjeleniti, amiket crt ota nem lattam. Amikor mindenfele frekvenciakat allitgattak fake modban, a vga specifikacion kivul. Van olyan demo, ami scenenkent mas frissitessel megy - ilyen szituaciokat csak vrr monitorral lehet le lekovetni, az ilyen fixfrekvencias modok kifekszenek tole.
Meg eleve jobb a boszme szamolasi kapacitasu ossc socra hagyni ezeket a dolgokat, es nem probalni a monitorral megoldani, mert nincsenek felkeszitve az ilyen legacy dolgokra, vagy ha kep van is, akkor is remlassu a modvaltas. A monitor csak kesz kepet kap, minden mast meg elotte megoldott az ossc. A mai monitorok egyszerre egy modban szeretnek mukodni, par fele felbontassal es frekvenciaval, jo esetben vrrt tamogat.
-
Eddig a think felé hajlok egy dolog miatt.
Nekem fontos, hogy tartsa meg a bemenetei frissítési frekit. Ha az 56,6Hz, akkor maradjun annyi. Demóknál a frissítés váltás el tud törni dolgokat. Ezzel hogy áll az OSSC? A felskálázás kevésbé hat meg. A sima CVSB bemenet viszont jól jönne.
Pikari: Rosszul emlékszel, csak egy viszonylag kis méretű saját bufferük volt. A frontend közös volt egy modulban. [link]
-
-
Már ha a bemeneti kép is akarja.
A szerencsétlen Tridenten új feature-t fedeztem fel. Pontosabban tudtam, csak nem sejtettem, mert régen a monitorra kentem. Szóval az törpént, hogy a Win 3.1-nek megmondtam, hogy én most 800x600 256 színt várok el tőle. Szerencsétlen 386SX persze dobott egy hátast, mert ez alig több, mint 3x több RAM mozgatást jelent, mint az alap 640x480 16 színnel. Na szóval szépen el is indult, én meg állítgattam a DA-t, hogy szép legyen a kép. Rájöttem, hogy ez a DA ennyit tud, kicsit csíkos, kicsit zizis, de megy. OK, akkor elindítom a tesztet. Na innen jött a vidám mutatvány, mert lélegzik a kép. Igen, még a DA kártyán is látom, hogy terhelés hatására bevibrál, szinkronban mozog stb. Közben az egész gép nem fogyaszt 20W-ot, tehát ez nem a táp, hanem a Trident.
Régen a CRT sokkal toleránsabb volt, nehezebben esett ki a szinkronból és elmosta a komolyabb hibákat. Itt nem ez a szitu, láthatóan van egy terheléstől függő moduláció a kimeneten. Na mindegy, ez ennyit tud, így kell szeretni. Hogy is volt az, hogy ide a hulladék jött?
Ez az új retrothink még mindig horror áron van. Előbb vagy utóbb beáldozok egy 1200-est érte, de még nem szántam rá magam.
-
Magáról a connectorról igen, de gyakorlati, és nem korabeli, felhasználásról nem találtam semmit a topicban.
Számomra pl. érdekes lenne egy olcsó, belső megoldás.
A gagyi, külső analóg-digitál átalakítók képénél jobb minőséget hozhatna, ha eleve digitálisból indulunk ki.
Hasonló funkcionalitással, azt gondoltam drágábbnak sem kellene lennie azoknál, de valószínű ebben tévedek.Profi felhasználásra, igény esetén meg persze legyen egy darab külső pro cucc, amire csatlakozhat sok retro gép.
-
Pikari
veterán
én is így látom.
2000-ben elérhető volt az egységsugarú otthoni/oem/irodai celeron/p2 vonal, amit fel lehetett pimpelni pentium3-ra, 600 mhz környékére, szerencsésebb esetben 700 mhz-re, vagy kicsivel afölé. ez volt a középkategória legteteje, és a csúcskategória alja.
a középkategória alján és a belépő szint tetején pedig ott voltak a k6/2 vagy k6/3 procival bővített socket7 rendszerek, és a 400 mhz körüli celeronok, pentium2-esek.
az alsó kategóriában pedig továbbra is a pentium1 gépek, és a és kései 486-osok (5x86) pci foglalattal.
nem is nagyon rémlik olyan, hogy 2002 előtt láttam volna bármilyen real life földi halandót 1 ghz fölötti processzorral bóklászni.
-
hobizoli
nagyúr
ha uj gepet raktal ossze, akkor igazabol tokmind1 volt
a par eves Pentium 1 utan a P2-P3-Celeron1-2 hoz is masik deszka kellett, meg az AMD K7 Duron/Athlon-hoz is, meg RAM is tobb kellett mar a P1-nel szokasos 16-32MB helyett
akkor se cserelt mindenki evente komplett PC-t, mert kijott vmi ujdonsag
jobb huto kellett hozza? 4k volt a Titan TTC-D5TBA kuler...haljunk mar bele, de tenyleg
es siman raktak azt a Cerka2/P3-kra is igazabol -
KROK640
nagyúr
Emlékszem még voltak Appalosha/Applebread Duronok amik 1400-1600MHZ-esek voltak és sokban +300-400MHZ volt. VOlt olyan elképzelés, hogy építek valami ilyesmit, de ahogy írod is, akkor jött a hír, hogy felszámolják az egészet, és a régi alacsonyabb órajelű Athlon XP-k lesznek a low end. 1500+ - 1800+ ezek lettek az "új Duron"ok, aztán szépen skálázódott tovább egészen a 78 ezer ft-os 2800+ig. Aztán később erre jöttek a Bartonok.
-
Fücsök007
őstag
Ez igaz, viszont később nagyon kevés lett a 64Kb gyorsítótár, tehát mondjuk a 850Mhz-es Celókhoz képest már kijött a hátránya is, a programok Intelhez igazodtak és ott 128KB volt a minimum, 2001-től pedig 256KB. (A Willamette cerkákat felejtsük el, csak NW és utódai számítanak.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- Formula-1
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Intel Core i5-13500 OEM
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest