- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
válasz envagyok #98386 üzenetére
Hat ugye, van egy drivered. Amikor betallozod az infet es elkezdi masolni a fileokat, akkor ha van mar olyan, akkor megkerdezi, hogy mi legyen. Volt ilyen? Ha volt, ott mit nyomtal?
Ha megnezed a driveredet, akkor ott van egy inf, meg egy csomo mas file. No, ami itt a driverfile, azokat nezd meg, hogy benne van-e az ini-ben. Ha benne van, akkor a kornyezeten latod, hogy mit es hogyan kell eltavolitani. Ja, amikor majd bootolni fogsz, ne legyen benn olyan kartya, ami szerepel a driver infjeben. Tehat pl tegyel be valami mast, ami nem S3. Tehat pl Riva 128, vagy Tseng.
-
félisten
-
arn
félisten
válasz envagyok #98398 üzenetére
Visszakuldtem, mert retronak ok volt, de normal hasznalatra keves, 10+ eve is jobb lcdm volt. Ugy voltam vele, ha az ossc nem valik be, meg mindig vehetek egyet.
A kov lepes 4:3as eizo, vagy vmi regi wide gamut dell lett volna, de azt hiszem mindegyik messze van ettol a keptol, ugy hogy azok nem tudnak nativ 70hzet.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz envagyok #98405 üzenetére
Egyszerű, a Win9x könyvtárát sima copyval lemented valahova. Ha valami félremegy a keverés során, csak visszamásolod a legutóbbi mentést, nem kell görcsölni a hibafelderítéssel. Javítás is lehetséges természetesen, pld jV16PowerTools- al, de a visszamásolás sokkal gyorsabb +nem kell agyalgatni, hogy mit-hogyan kéne javítani.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
őstag
válasz envagyok #98405 üzenetére
A driver32-be es az elso szekcio display driver reszebe, ha berakja magat, akkor nem szabad buntetlenul torolni a fileokat. En nem toroltem volna minden s3 filet, csak azokat, amik a driverben is benne vannak (mert ugye, a filelistat latod). Nyilvan ami felul lett irva, azt visszamasoltam volna mentesbol. Most, maximum a registryben van kaosz, mert ugye, az meg tele van hivatkozassal.
Szerk:
Az inf-be ha belenezel egyebkent, benne van hogy milyen fileokat kell hova masolni, milyen registri kulcsokat kell letrehozni, azok alapjan elso korben a fielokat szoktam leszedni, majd a registrybol is kiszedni azt, amirol latszik, hogy nem kell.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz envagyok #98428 üzenetére
Az jó ha sikerült visszaállítani.
Nálam sokáig mentek az oprendszerek, ha az első beállítás sikerült, utána már stabilan tartottam, kivéve az XP, az kapásból csontra fagyott, sokáig 98- at használtam, aztán csak mikor megjött a rendes moddolt Blade SP2, majd a FreeDom SP3, azok már prímák, ma is azokat használom S775- ig, Haswelltől meg már a moddolt Zone Integralt, saját szerkesztéssel.
Audigyről hallottam én is hogy gyári XP esetén rosált, nekem a ZS már félretroként lett, akkor már FreeDom futott, az alatt már csak valami szabálytalan kivételt dobált a gyári driver, ráhúztam a Daniel K félét, avval príma lett.
A Win9x is elég sok videocserét kibír, pld most a madnessben is járt már pár darab. Nemrég olyan drivertől lassult be, amit gondoltam hogy bezavarhat, de rápróbáltam. Nem foglalkoztam a javítgatással, mentés vissza copy Win10 alól, SSD- ről SSD- re kb 1-2 perc, gond elhárítva.Win9x-nél van még olyan, hogy vga driver telepítés után max 640×480 a felbontás, és kis szinfelbontás van, amit nem lehet feljebb állítani se : akkor jelentkezik ha az előző driver nincs eltávolítva rendesen, az újat nem tudja fullra felülírni/betölteni, mivel a memóriában van az előző darabja, így írásvédett a lemezen. Mivel az új driver nem indult el teljesen, ezért a monitorra sem képes kinézni, jobb híján az alapot csatolja.
-
-
válasz envagyok #98432 üzenetére
Help nemtom van-e valahol, én így szoktam :
Uninstall a beépített eltávolítóval->reboot->jV16PowerTools 1. ikon, itt is eltávolítás, 3. ikonnal rákeresés név alapján, pld nvidia, ati, stb->találatok törlése->a telepítési könyvtárak törlése(itt még gyakran vannak maradvány fileok)->reboot, és ekkor már tisztának kell lennie.
Itt egy NVidia gyalu, a finderben csak a közvetlen specifikus találatokat szabad törölni.
-
félisten
válasz envagyok #98427 üzenetére
Tudsz valóban hozzáértő CRT szakit, aki a szervizdokumentációnak megfelelően be tud állítani egy high-end PC CRT-t?
Dobj pü-t az elérhetőségével plz.Alkatrész meg olyan hogy flyback és cső nincs, minden más van, de ezeket lehet bontani a hulladéknak leadott monitorokból. Tény, a fancy monitorokhoz egy vagyon a bontott flyback is, de azt már a Gravisből megtanultuk hogy ez nem olcsó hobbi.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
-
arn
félisten
válasz envagyok #98449 üzenetére
G8 oled. Meg a lg c 43as oleden gondolkodtam monitornak, ott azert hianyzik par dolog. A 34es uw eddig is bejott, igy igazabol csak a kepminoseg ujdonsag (meg hogy ennyire korrekt retrozasra).
Tvnek volt mar korabban oledem, de visszavaltottam lcdre: nem volt eleg homogen a szurke, meg a fenyero keves volt nappal - fenylett az egesz. A mostani evok mar talan bevalnanak, de majd legkozelebb.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz envagyok #98452 üzenetére
Az akkori oled (asszem 2020as cx volt) sotetben jo volt, egy vilagos nappaliban nem (vmi het meternyi ablakunk van a nappaliban). A masik, hogy 77es oled kellene, az meg nem ket ft, annyiert meg legyen mindenutt jol hasznalhato.
Az lg fele woled hibaja a foltosodas, ami epp sotetben jon elo - ez pl a samsung fele olednel nincs, es nagyobb a szinter is. Szoval sotetben bugos volt, nappal meg gyengebb, nekem meg nem volt kedvem a tovabbi panellottohoz. [link]
Ez az oled dolog meg nincs lefutva, a miniled is egesz jo kihivo (jelenleg dragabb is), es ha sikerulne a meretet addig csokkenteni, hogy gyk sok jelentosege nincs, hogy minden hatterpixel vilagit vagy csak egy 4-9-16os block, lehet jobb technologia lenne - es ez elvezethetne a microledig, ahol minden pixel kapcsolgathato. Az se lenne hatrany, ha nem kellene a pixelelrendezessel trukkozni, ami szinten az oled hatranya. Mindket irany fejlodni fog, jelenleg nehez megmondani melyik lesz praktikusabb.
A samsung g8 eleve kalibralt, de van sajat kalibracios appja, amit nem probaltam.
[ Szerkesztve ]
-
válasz envagyok #98466 üzenetére
Nálam is vagyon van kábelekben. PC->Hkártya/DAC/studio monitorok, balanced, unbalanced. Hifi - jack 3.5/6.35, RCA, minden variációban. Hangfalkábel mondjuk ingyen volt a Kenwoodhoz, bontott 1.5 mm 380V sodrott rézkábel, meghallgattam a tömör 1mm hifi kábellel, aztán az előbbi maradt. Azt sem tudom már melyik hova vezet, kézzel kell nyomonkövetnem az utakat. Úgy néz ki mint a Mátrixban a való világ hajó, de nem gond, a háztartásban a számtech és a hifi a legfontosabb, a többi csak mellékes szükséglet.
-
arn
félisten
válasz envagyok #98466 üzenetére
Szvsz felesleges egyszerre a letezo osszes kartyadat rakotni. Pragmatikusan gondolkodva azt erdemes rakotni, amik parhuzamosan szolalnak meg (pl sbpro mt32vel). Mert vagy folyamatosan allitgatni fogod, vagy dugdosni a dugokat, igazabol egyik sem tart tovabb. Pl az alapzajok is osszeadodhatnak, gondolom nem akarod parhuzamosan hallgatni mindet. Ha jol be akarod allitani a kibemeno szinteket azt programonkent kell megtenni.
Nalam 2-3 kutyunel sosics tobb a gepben, es rakotve, ergo egy hatcsatornas mixer eleg a megfelelo kabelszettel.
-
arn
félisten
válasz envagyok #98477 üzenetére
Blaster. Gust csak ott erdemes, ahol van hwmix. De ugy remlik bizonyos verzioig tamogatott a doom is hwmixet, csak kiszedtek belole.
Vmiert a gus swmixes implementacioja amugy sem szerencses, pl doom alatt egy csomo eroforrast zabal (kevesebb fpst kapsz, mint blasterrel) meg tobb late dosos jatekban a lib vmiert rosszul van konfiguralva, es nem jol hasznalja. De ez utobbinak nem is neztem utana igy retro szinten, miert volt, meg a 90es evekben kinlodtam vele (midasnal asszem).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz envagyok #98481 üzenetére
Hogy sztereo, nem sztereo. Szvsz magasabb mintavetelezest is hasznal sb16on, mint pl sbpron. 16bitet valszeg nem tud. Tehat rendesen tamogat mindent sb-sb16 vonalon.
A hangok szama azzal fugg ossze, hogy mennyi hangot kever ra swesen a ket csatornara. Ha 8, akkor parhuzamosan annyi hang szolal meg max sztereoban. Itt lenne ertelme a gus hwmixnek, mert ott 32 csatorna van, es nem kellene a procinak swmixet csinalni.
-
sidi
tag
válasz envagyok #98479 üzenetére
Bár kicsit eltér a témától, vagyis a játéktól, de talán kapcsolódó:
Nekem az első Prince of Persia esetén nagyon idegen volt a hangkártyás hang,
szerintem ez estben jobb a PC Speaker hangja, ahogy anno játszottam,
azóta is mindig hangkártya driver nélkül indítom a gépet ha ezt választom"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
-
félisten
válasz envagyok #98536 üzenetére
Csak Win98 alá lőném be.
Lapot cseréltem a PIII-amban, és ezen van ISA.
Gondoltam akkor menjen be az SB16 a Vortex2 mellé és akkor tudok pár régi játékkal OPL-t hallgatni is.
De már elfelejtettem ezeket mert vagy 2 éve csak PCI-os lapom van.Így állnak a jumperei:
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
-
válasz envagyok #98547 üzenetére
Pofás a cucc, jól elrendezve. Mondjuk ha a 486 érát nézzük akkor az Onkyo+hangfalak asszem nem illenek bele, de persze én nem szólhatok, mert a későbbi/mai lehetőségeket beszámítom mindíg, enélkül a datált retro ma, félkarú óriás. A későbbi erőlködő+dobozok azonban bizonyára kellemes hangzást adnak.
Látom a Targa ház futott be, asszem a korábbi választási kérdésre én is erre tippeltem.
Targából egy monitorom van, használaton kívül, nem selejteztem, még működik, csak elvan tárolásban, de én már nem szeretném nézni a szemgyilkos CRT- t.
Meg asszem az a relatíve modernebb keverő sem korhű, a monitor tetején, de az legyen a legkevesebb.
Másik DOS PC helye : én a bűnbarlang kettes állomásán az asztal mögött, egymásra pakoltam, 3 gépet, kb az utolsó félretró 2011v3+S775 AGP Win98EE#1+PODP S3/486lap. Persze középen húzódik a számtech+multimedia oszlop, emiatt a szekrénysorhoz már be kell húznom a kis nyugdíjas hasamat hogy odaférjek.
Nálad a fal mellett van a cucc, nálam középen, a relatíve nagy szobában. Nálam az asztal alatt is sorakoznak a retro gépek, esetleg ha van helyed, ott is egymásra pakolhatók, de a fotó szerinti felállásban is simán rápakolható másik a Targára, kérdés hogy mondjuk az ablaknyitás, stb miatt megoldható-e.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
-
-
nagyúr
válasz envagyok #98563 üzenetére
Igazat adok.
Nem számolom, mennyi az annyi, nem is szabad.
A lényeg, hogy akár el is ihatnám a kocsmában.#98565envagyok: nálam a cigi az még játszik, mindenről nem mondhatok le.
Terveztem 2 LAN-os gépecskét, 10 sörből meglesz a CPU (Phenom II X4 965), meg kapnak új kis költségvetésű kuckót is, ez mondjuk kb 25e lesz (a kettő). Házat meg ritkán vesz az ember. Többi cucc adott már egy ideje (lap, ram, táp, VGA nem kell, IGP lesz, ATI HD3200).[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pista0001
addikt
válasz envagyok #98567 üzenetére
Ha jól emlékszek, 295 Ft volt, amikor letettem. most abba nem mennék bele, hogy az akkori fizetésemhez képest az is baromi drága volt, de ez a mostani ár valóban sokkoló. Kb 2 hónapja vettem otthon 2 csíkot, hoztam a szomszédnak. Itt majd' duplája az otthoni árnak, egész Ny-Európában a legdrágább.
Retró/félretró hw-ben szerencsés vagyok, egy része szó szerint az utcáról van, másik része melóból. Félretróhoz vettem pár holmit az elmúlt pár évben, de kb egy vga az egyetlen, amit nem az ingyen szerzett cuccok nem kellő részének eladásából fedeztem. Klassz hobbi, jól elvagyok vele, szeretek kb korabeli gépeken használni régi programokat, játékokat, részemről ennyi. Rendes gyűjteményhez nincs helyem, és anyagilag se szivesen ölnék bele sokat. Ami most van, az az igényeim nagyját lefedi, egy natív korai dos-os gép lenne még klassz, de egyelőre ezt halasztom. Na jó, meg esetleg egy S370-es 800-1000 MHz körül. Ami engem jobban érdekel, az itt többeknek inkább félretró, de azok szinte kész vannak. Az AGP-s egymagoshoz kellene egy klassz vga, de ezzel egyelőre nincs szerencsém, az 1 magos 775-tel nincs érkezésem foglalkozni, meg ddr2 platformom van csak, pedig ddr1 jobban izgatna. 2 magos 775 is van, de annyira az se mozgat, főleg mert amire az jó, arra inkább ott a Lynnfield. Az a vga hűtést nem számítva tökéletes lett, a Haswell is pont jó, de igazából arra sincs sok érkezésem manapság...
-
Pikari
addikt
válasz envagyok #98570 üzenetére
Nem mókás, de inkább legyen azoké, akik a fióknak gyűjtenek, mint azé, aki csak a szinesfémtartalmat látja meg benne.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Fücsök007
őstag
-
félisten
-
félisten
-
sidi
tag
válasz envagyok #98515 üzenetére
Erről van szó:
Az aranyozott részek nagyrészt hiányoznak, ezen a kártyán leginkább csak az első kettő érintkező, de többinél is van részleges hiány. Látszólag persze megvannak, de ahol más a színe ott már nem vezet, kaparással és alkohollal tisztítottam, ezután ilyen.
Nem tudom elképzelni mit lehet hozzá forrasztani amivel együtt még be tudom dugni a slotba?
Még a fent lévő aranyozott lyukon is látszik kékes-zöldes kirakódás:
[kép]
Pedig itt nem volt csavar sem és az akku is messze, csak a párája...Ez pedig az alaplap, egyenlőre 3 szakadt sávot találtam az akku közelében: [kép]
Érdemes valamivel még kezelni? Mivel lehet eltávolítani a maradék kirakódást?
Előre is köszönöm"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
sidi
tag
válasz envagyok #98515 üzenetére
Esetleg valakinek van a fentihez hasonló ISA riser kártyája?
Magasabb nekem is van, meg alacsonyabb is...envagyok: küldj képet milyen kellene, van itt egy pár, olyan ami 16 bit ISA-s, de ISA-nal hosszabb slotba megy bele, nem tudom miből bontottam 20-23 évvel ezelőtt...
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
-
arn
félisten
válasz envagyok #98608 üzenetére
A fel nem hasznalt chipekbol fabrikalni vmit, jopofa dolog (meg ha reszemrol hasznalati erteke nincs is), de nehany projekt mar legyartott kartyakat semmisit meg, hogy alkatreszekhez jusson. Nem hiszem hogy igy lehet kozelebb kerulni a korabeli hwekhez… meg ugy sem, ha felesleges minden hwt megtartani, mert ami ma retro tucat, 30 ev mulva ritka lehet.
Azt is nehez kiszamitani, hogy milyen retro hw ertekelodik fel a jovoben. Pl ott az a feature connector projekt, amiben lenne racio, lehet a feature connectoros “modernebb” kartyak kulonlegesse valnak.
Ugyanakkor fenntartom a velemenyem, hogy ekkora igeny retro hwekre korszakos jelenseg, mert az a generacio, aki ebben elt, most eli ki a nosztalgiaszenvedelyet, de ez el fog tunni, es azok a hwek maradnak igazan ertekesek, amik az ujabb generacionak is erdekesek maradnak vmiert. Ez inkabb keszulekszint lehet, amit lehet direktben hasznalni, az ilyen semmihez sem illesztheto alkatreszek kevesbe jelentenek valamit a jovo generaciojanak.
-
Fücsök007
őstag
válasz envagyok #98612 üzenetére
Változó a hozzáállás, mert nem mindenki fog/akar korrekt árat fizetni ritka cuccokért. Mióta van Dosbox azóta csökkent a csak DOS/win95-et futtató PC-k iránt a kereslet, amihez van jó emulátor, ott inkább csak a megfelelő modern hardver megléte a kérdéses pl. PS3 emuláláshoz jól jön az AVX512 kiterjesztés, ez Zen5 mellett már teljesen támogatott. XP-re rengeteg jó konfigot lehet építeni, attól függ mi az elsődleges, de általában az emberek többségét nem a maximum tuning fogja érdekelni, hanem a fogyasztás/hőtermelés/zajszint trió a konfigban ha megvan a teljesítményszint. Pl. Quad procik jellemzően 3,4-3,6GHz között még nem fogyasztanak vészesen, de 4Ghz fölött már igen, és jellemzően léghűtésben gondolkodnak.
-
arn
félisten
válasz envagyok #98612 üzenetére
A fiatalok elmenyt keresnek, nem erdekli, hogy min fut. Nem fog fel evet gondolkodni rajta, hogy a sok penzert vett regi vas szarabb minosegben hogy keltheto eletre. Xboxon is jatszhatsz sonicot, doomot, stb.
A befektetes reszebol ne hagyd azt sem, hogy mennyi munkaorat fektettel bele, es hogy mennyi munkaoraba kerulne eladni, es hogy milyen szakertelem kell ehhez. Ezt vond le a nyeresegbol. Amig hobby, ez nem szempont, de akinek nem hobbyja az nem biztos, hogy olyan fenyesnek latja ezt a lehetoseget.Ez is, ahogy a penzugyi befektetesek is egy szakma, es aki nem akarja a szabadidejet ezzel tolteni, mashogy eli meg a “penzcsinalast”. Az a szerencses, ha a hobby es a befektetes egybeesik, amugy csak egy munka, es en masodallasra nem vagyom.
-
Fücsök007
őstag
válasz envagyok #98628 üzenetére
Van motiváció
Persze hogy van. Régen nem lehetett ennyire jó hangkártyákat vagy videókártyákat gyártani a rosszabb vagy kiforratlanabb komponensek miatt. (Ritkábban a gyártástechnológia volt felemás, ezért nem volt jó a fogyasztása valaminek illetve antituningos volt és melegedett is.)
Lehetne mondjuk 130nm-re lehozott VSA-101 chipeket gyártani (ez VSA-100 chip 64-bites de már 180nm-es ddr1-es változata!) vagy 90nm-re lehozott Geforce 5-ös kártyákat olcsón 128/256-bites változatban. Ezeken felül az évek alatti apróbb hibákat is tudják orvosolni, amit használat nélkül nem is lehet mindig laborban megtudni.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
az akkori minoseg az akkori tortenet resze ez kb hasonlo, mint amikor arra panaszkodnak, hogy miert lassu a retro gep. a gus classicnak is megvan a sajat hangja, ami mas, mint a guspnp, ahogy az sbpronak es az awe32nek is. en ezen nem akarok javitani.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
meg azert valld be a vadaszat a regi hwre a hobby resze legalabbis en birom, hogy minden egyes dbnak megvan a sajat tortenete. vmire eveket vartam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Sorozatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- Filmvilág
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- BIOS frissítés
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest