- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #91523 üzenetére
Azért nem mindennel fog jól menni, mivel az E8500 egyes proci érzékeny DOS játékokhoz túl gyors még ha mesterségesen lassítod akkor is. (Tudom a GOG verziók többségében ezt orvosolják, de az nincs mindenkinek.) ECS S754-es lapban bármelyik mobil athlon 64-es procit win alól és dos alól is lassíthatod, továbbá mindkét gyorsítótár letiltható biosból. VGA lehet benne ugyanúgy 7900GS, vagy ha az nincs akkor 6800GS/GT ami kb. 2005-ig elég mindennek.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #91462 üzenetére
Egyébként az nem meglepő, hogy 50MHz-et is fixen tud a lap, mert a munkaállomás változata (ugyanezzel az északi híddal) ami a DS-->Dual Slot1 utótagot kapta (P2L97-DS) részletes képén is jól látszik, hogy 50 és 100MHz között állítható az FSB, a szorzó pedig X3,5 és X5,5 között, tehát a X2 megszűnt a Xeon procik miatt! Egyébként ehhez mindössze mindhárom jumpert 2-3 állásba kellett rakni, továbbá még ez a lap is nem hivatalosan de kezeli a Katmai 450 és 500Mhz-es procikat, csak alacsonyabb FSB-n indítja el, amit visszatornázhatsz 83Mhz-re a jumperrel.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #91462 üzenetére
Gondolom tudsz róla, hogy a létező néhány korai SLOT1-es PII-es lap ahol ténylegesen van 1,5X-es szorzó semmit nem ér, mivel Pentium II nem tud vele mit kezdeni, és biztonsági módban fog indulni. Ugyanígy X5 szorzó felett sem indulnak el (kivéve az 550Mhz-es Xeon procik), hiába állítható több lapon is X5,5 amúgy jumperen. Amennyire olvastam ez még a 98 augusztusa előtti Pentium II procikra is igaz, ahol még nincs szorzózár a magon, de azok is csak X2-X5 szorzó közt képesek elindulni!
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #91440 üzenetére
Ez abszolút így van, és pont ezért mindig lesz érdeklődés PC-re. Egyébként hány lap létezik nem dual SLOT1-ben amelyik ténylegesen tud Jumperelve 50Mhz FSB-t? Pl. én teszteltem Asus P2L97 lapot és "nem hivatalosan" jumperelve az FSB-t 50Mhz-en elindul, de mindig maximális szorzóval (függetlenül mennyire állítom a szorzót!) az adott Celeron/Pentium proci. Ez a gyakorlatban 175/200/225/250Mhz-et jelent attól függően mennyi a maximális szorzó a procin, de a legtöbb lap 60MHz alatt nem indul ha jól tudom?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Persze, a PC a legrugalamasabb.
Meg egy PC-n midnent is tudsz csinálni. Egy laptop csak leginkább alap feladatokra jó, egy konzolon csak játszani lehet. Egy telefonon tartalmat fogyazstai. De a PC-n mindezek mellett még dolgozni és egy sereg dolgot csinálni. Egyértelműen a legjobb platform, a moduláriis bővíthetőséget meg mai napig semminek sem sikerült felülmúlnia.
Vannak célfeladatok, mikor laptop kell, meg a telefonnak is van értelme, de ahhoz, hogy valaki otthon gépezzen pont nem kell laptop. Az már csak hab a tortán, hogy nem egy túlárazott apple lapos, amin sokmindent nem is tud csinálni. -
jokeph
nagyúr
válasz
#91441arn: hát, kerekedtek a szemeim az i5-13600K CB pontszámain (multi 24600 pötty és single 2000 pötty is lehengerlő), aztán meg mégegyszer kerekedtek amikor a fogyasztásmérőre kacsintottam, CB23 multi render teszt alatt padlón a CPU (P-core 5,1 GHZ*6+HT és E-Core 3,9 GHZ*8) berántott laza 215W-ot.
Mivel B660-as lapban van, ugyan tudom undervoltolni, de -0,050 mVolt után esik a teljesítménye... Normálisan beállítva egy "Z"-s lapban elég lenne neki 170W is kb., teljesítmény vesztés nélkül.
Mondjuk, az öreg játékom szereti, csúcsra is hajtja felváltva a 2 preferred P-core-t 5,1 GHZ-re, de így beéri átlag 35W-al CPU oldalról.Apple: nézegettem az új M-es cuccukat, hihetletlen mit kihoztak 10+ pár W-ból.
Kár, hogy WIN-re írt game nem megy vele. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91238 üzenetére
Igen, a Quake határozottan jobban fekszik neki.
Nekem kissé félrementek az elképzeléseim a platformmal kapcsolatban. Rég volt már és ebből indultam ki:
#91133 Pikari : "Amúgy 95ös fsbvel is teljesen jó, 285ön sztem olyan 2001ig bezárólag minden game jól fog menni rajta. "Elkezdtem kombinálni, hogy akkor milyen jó lesz az 1999-es AvP-hez, vagy Red Alert 2-höz. Unreal - Tournament, Dune2000 stb.
Akkoriban már Voodoo2 - TNT2 volt a gépemben, gondoltam, hogy a Gef2 GTS-el nagyon nem lövök mellé, picit újabb-gyorsabb-HW T&L-es, ne legyen már GPU limites.
Így utólag már beugrott, hogy az AvP szánalmasan ment 300-as P2-n és Voodoo2-n 1999-ben. Talán a 32MB RAM ami sokat rontott rajta. Igazán jól a Voodoo3-on ment havernál, vagy TNT2-n nálam. (amiatt váltottam), de akkor már Celeron-A 450 volt hozzá.Az MII meg nem is az SS7 teteje. Tulajdonképp MMX pótlék, de a nagy L1 cache és magas órajel valahol sokat hoz. Cserébe az FPU kicsit ront.
-
válasz
DarthSun #91252 üzenetére
Nekem is van egy nagy doboz, el is kezdtem már válogatni őket, de még nem értem a végére. 3 kategóriát csináltam: nem bírják a 133 MHz 2-2-2-5-öt sehogy se (c-kat), a 133 MHz 2-2-2-5 úgy általában még összehozható, de felette felejős (b-kat), és az a néhány modul, ami megy 133 MHz felett is 2-2-2-5-ben.
KROK640: Tippre "maga az SD RAM glitchel", de pont ilyet még nem is láttam, szóval tudni nem tudom.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91229 üzenetére
Jó kis teszt, emlékeztem rá, hogy "nemrég" csináltál ilyet.
A 3DMark99 pontszám akkor kb. a helyén van. Értsd: a Riva128 + 2.5x100MHz MII-vel annyi, mint a tesztedben R9800Pro-val.
(Pedig 6fps-nél egyik tesztben sem ment többet.)
A Nature 30fps a 250MHz MII procival nem semmi, ott a VGA tesz csodát gondolom.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #91230 üzenetére
A voodoo3 jóval újabb és gyorsabb, mint a riva128, és socket7ben is jól működik, tehát ideálisabb választás. Már persze ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy válogathat a kártyák közül.
A rage128 hiányával sokat nem vesztesz. Elég unalmas kártya, ráadásul a teljesítménye sem valami szívderítő, főleg nem socket7ben.
Directx9es kártyák socket7 retró játékgépben való használatának sok értelmét nem látom, mert azok a játékok, amik dx9et igényelnek, működni fognak a mai modern kártyákon is, ráadásul sokkal jobban, mint a radeon 9xxx kártyákon. Tudományos érdekességképp persze jól tetted, hogy lemérted, de retró szempontból szerény véleményem szerint nincs semmilyen értéke a 9xxx szériának.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #91200 üzenetére
#91197 MasterDeeJay, #91198 Fred23, #91199 Tim82, #91200 DarthSun : A Tim által belinkelt listában benne van a CPU (eh, én is azt néztem és az 3.0 nem 2.0) , de igaz, hogy csillagozva, mivel a csillag jelentését nem találtam meg sehol gondoltam Bios frissítésekhez van kötve.
De így amit írtam tekinthető normális lap esetén egy "kinek milyen C2D/Q való" guidenak.
Azt is hozzátettem a postom végén, hogy "Ha csak az E7300 és az E6700 játszik valamiért" (most teljesen mindegy, hogy csak ezekhez fér hozzá, vagy ezt támogatja a lap), akkor E6700 párti vagyok a nagyobb cache miatt e közül a két proci közül, mivel ugyanazok a tulajdonságaik (órajel, FSB) csak az E6700-ban nagyobb a cache.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91137 üzenetére
CPU hőfok az nem sok. Az EPoX lapon a VRM se melegszik.
250MHz-n a fehérvári passzív bordával is elment, ami a képen van. Azzal a bordával az MMX 200, olyan 35 fokos volt, a Cyrix MII olyan 65, van jelentős különbség, de nem gondolom vészesnek ezt a hőfokot.
Azóta a 285MHz stabteszthez ráraktam azt a hűtőt, ami a lappal és az MMX-233-al együtt jött:
Quake azóta is megy megállás nélkül.
Én a VRM-en problémáztam a Soltek lapnál:
Ez a felleléskori állapot, így is főtt rendesen, barnult a NYÁK és mondom a 2.0V-os K6-2+-500-al még jobban melegszik a VRM, mint az eredeti K6-2-266-al. 100-105oC infrás hőmérővel.
#91137 DarthSun : én se pasztáztam most semmit. a karcmentes szép prociknál szoktam olyan "hővezető gumis" hűtőt rátenni, ennél csak úgy szárazon, de vigyázva tettem rá a hűtőt.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #91119 üzenetére
Az szép, hogy sikerült ennyire pontosan kimérned, mert a tesztek szórása önmagában is szokott 1-2% lenni. De akkor ezekszerint a cyrix nem hazudott, tényleg fejlesztettek valamit az m2-re, mondjuk sok értelme nem volt, inkább az órajel jobb skálázódását kellett volna megoldaniuk
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #91117 üzenetére
Nekem is a fekete verzió van a retró gépemben, az elvileg az utolsó ibmnél gyártott változat, és azok szinte mindig mennek 250 vagy afölött. A Cyrix logós m2 esetében a fekete és gold cap változatok megegyeznek, az IBM logósok (ami nekem is van) viszont adott órajelen kb 1%-al lasabbak, mert a Cyrix nem adta át az IBM-nek a legutolsó mikroarhitekturális updateket a saját brandjuk alatt futó processzorukhoz. Ezért is használják az ibm procik a 6x86mx logót egészen a széria végéig (tudtommal) az m2 helyett.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91114 üzenetére
Nincs semmi extra (se egér/CD driver, se EMS, se smartdrive) indítva. intel TX + P200MMX lappal jó volt, onnan emeltem át a CF kártyát.
Amúgy "stabil"-nak tűnik. DOOM2 loop ok, Windows 95 bejön az eredeti HDD-ről. 2004-ben állították le.
A procit cseréltem egyedül, MMX 233 volt eredetileg benne. Jó ideje ki akartám már próbálni ezt a Cyrix-et. 0km-es volt, csak a tárolástól lett oxidos. Ami a kisebbik baj, mert savas fémtisztítóval megküldtem, de az eladó már sajnos kapargatta, engem mondjuk nem zavar, mondtam is, hogy nekem a lényeg, hogy az eredeti típus / órajel / szorzó / feszültség felirat olvasható maradt, mint ajánlott kiindulás. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #91088 üzenetére
jokeph
A gpu ugyanaz az nv43, mint a 6600 GT-n, szóval az csak szerencse kérdése. A 6600 GT-k ~90%-án 2,0ns(500MHz)-os ramok vannak, néhány emelt órajelű típust láttam ilyen 1,6ns(625MHz)-ossal kiadva, de véletlen szerűen bármelyiken előfordulhat.
Mást is teszteltem és most egy kicsit rápihenek. Nem túl szórakoztató 3dmarkokkal keresni egy vga végét.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #90998 üzenetére
AMD-ket nem ismerem, az Intel a 2020-as modellevtol (Tiger Lake, 11th Gen) nem szallit a referencia implementacioban CSM kepes EFI-t. Tehat innentol az alaplapgyartok "magukra maradtak". Technikai limitacio nincs, tehat az alaplap vendor meg tudja ezt oldani hazon belul, illetve, azt sem tiltja semmi sem, hogy az EFI boot particiora masolhato EFI modulkent valaki irjin CSM reteget.
Anno (2006-ban), az Apple EFI-s Macjain volt barkacsmod arra, hogy 32 bites XP-t bootoljon az ember GPT particiorol, EFI-vel BIOS es CSM nelkul. De mielott a projekt tokeletesre erett volna, az Apple adott firmware updatet, ami elhozta 2006 tavaszan a CSM-et a gepekre.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #90995 üzenetére
Olyan lapokkal probaltad, amikben van CSM reszben vagy teljesen. Az en 12900KF-hez valo lapomban mar egyaltalan nincs CSM. Ezeknel a lapoknal mar nem csak a klasszikus BIOS VGA extendion nem megy, de a regebbi, UGA-s EFI sem, csak es kizarolag GOP drivert tartalmazo VGA kartyaval lesz rajta kep.
-
-
válasz
DarthSun #90869 üzenetére
Úgy merült fel bennem a kérdés, hogy megláttam EZT a hirdetést, aztán pedig EZT. Illetve korábban találtam már eladó hibás IGP-s procit is Hardveraprón, azaz megy, vidd nyugodtan, de csak akkor, ha dedikált karival használnád, mert IGP-vel nem ad képet, szemetel, fagy, stb. Régen ilyen nem volt (meg persze IGP se a procikban, max a lapon).
Rengeteg tényezőtől függ, hogy meddig használhatsz egy procit, és igen, ilyen a gány alaplapi tüske, vagy akár egy legfrissebb hibás BIOS is, és persze a mai procik sokszorta bonyolultabb felépítésűek sokkal több tranyóval, mint a régiek, de mégis ott vagyunk, hogy eljött az az idő, mikor már tartani kell attól, hogy a gyűjteményedbe vett proci talán nem lesz hibátlan.
jokeph: A viszonylag újabb procik terén nekem az 1151v1-es foglalatba tartozók a kedvenceim, vagyis a Skylake/Kaby Lake, és már belőlük se lehet csak úgy ész nélkül bezsákolni egyet-egyet típus alapján, érdemes megbízható tagtól, és lehetőleg a proci előéletéről is tudva válogatni, akár kivárni egy tuningolatlan példányt, mert lehet, hogy a tuningos 6700k mondjuk már instabil, degradálódott. Tippre ez a fokozott figyelem a 14nm-es prociktól lett különösen indokolt, Nehalem-től úgy Haswell-ig általában tán még nem kell leizzadni egy használt proci vétele során, 99,9%, hogy nem lesz baj. De Broadwell-től fölfelé már érdemes vigyázni, különösen akkor, ha IGP is van, vagy pedig a proci tuningolásra alkalmas lapban volt. Mintha egyre könnyebb lenne kinyírni egy procit, ez a meglátásom. Illetve az, hogy nagyon nem való a többségnek egy olyan BIOS, amiben nagyon szabadon állítgathat feszeket.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #90830 üzenetére
Köszi. A dual chanel ezeknél a gépeknél mennyire lehet előny? A barebone-t kezdem el próbálgatni előbb, az biztos, elvégre az komplett gép, az alaplapot max kipróbálom egyelőre csak. Ha a dual chanel nem nagy probléma, akkor maradnék a barebone-nál.
Kinyomoztam, a régi gépemben egy MSI KT6 Delta volt, és valóban nem tudott dual chanelt az sem.
-
-
válasz
DarthSun #90819 üzenetére
A Win98 tök olyan mint a Linux, megválogatja a barátait, és csak azoknak működik normálisan.
Sajnos én sem tartozom a barátai közé, pedig próbáltam neki imponálni és még eredeti példányt is vettem.
De most hogy itt a Voodoo 3, megpróbálom sokadik alkalommal is a Win98 gaming pc megépítését, hátha így hetvenötödjére majd jól fog működni. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90807 üzenetére
Manapság már nem ajánlott kikapcsolni a HT-t.
Játékokban: ha lassít, akkor 1-2%-ot lassít csak, de ha gyorsít, akkor 10-30%-ot gyorsít.
Egy random teszt róla youtubeon [link]
(Nálam személyesen eddig mindig gyorsított, bármivel is próbáltam. )Programokban általában többet is gyorsít, ott 25-60% is lehet (de van kivétel ott is, ahol pár százalékot lassít inkább).
-
válasz
DarthSun #90792 üzenetére
Elírtam, mert 8 magos a 9700. Ja és a 6700k-t eladva talán 10k-ba fájt az egész. Miközben festegettem, meg ragasztgattam az alját eszembe jutottak a boldog Athlon átmókolós idők
Az Intelben talált sérülékenységek elég nagy része azon alapul, hogy az ugyanazon a CPU-n (HT-nál ugye 2 szálod lehet egyszerre) futó egyik program a bugokat kihasználva szerez infót.
Primitív példa: adott ram címen lévő adatot vizsgálva ugrás másik címre. Ezt ugye elutasítja a proci illetéktelen RAM hozzáféréssel. (Z80-nál ez lehetne egy JNZ = jump not zero) Deee másik áramkör közben már elkezdett mikroutasításokat végrehajtani azelágazás másik irányába, ha igaz az ugrás. Az elutasítás sebessége így más, ha igaz a amit ugye megfog, hogy illetéktelen hozzáférés, de a válasz sebessége már picit eltér. Ez a különbség elég konstans, ha a másik szál miatt az adott terület az L1 cache-ben van. Többször lefuttatva ezek a különbségek összeadódnak és ki lehet totózni, hogy adott címen milyen adat van. Persze ebből elég sok fajtát találtak és érdekes javítások jöttek rá a HT kikapcsolástól kezdve a cahcehe invalidáláson keresztül nem is tudom meddig. Szóval nincs HT, a problémák jelentős része letudva.
envagyok: Emlékszem amikor ment az örömködés a 1000$-os koplett PC áron. Mármint, hogy annyiért lehetett komplett gépet kapni ami nem több éves technika volt. Mert ugye sokáig az volt Celeron helyett, hogy vettél 1-el régebbi generációt. Na jó itthon akár 2-3-mal, mert Pentium mellett még hirdettek 386-ot is az újságban. Sajna az árharcos Cyrix-ot felvásárolták és ebbe bele is pusztult. Most sajan minden irdatlanul megdrágult megint, de már jön a kutyákra a gőzroller.
KROK640: A BX sem támogatott PPGA-t meg Tuát. De volt átalakító, leírás és máris elindult. Elején sipákolt valami mikrokódról, de amíg ment nem hatott meg
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #90795 üzenetére
Jó, mondjuk tegyük hozzá, hogy emlékeim szerint "envagyok" fórumtárs Ausztriában dolgozik. Én is ott szoktam (az elmúlt 3 évben, ha épp nem itthon vagyok).
Ott azért simán össze lehet hozni havi netto 800-950 ezret, aminek ha csak a felét használod fel (legyen 400K), is van egy komoly alap platformod (mondjuk egy 12th gen I5, penge lappal és 32GB DDR5) a köv hónapban meg VGA és táp hozzá. És ez megmaradó előny, vagyis nem tűnik el. Tehát ha mondjuk 3 hónap alatt összeszedsz egy I7 12th gen, 64GB DDR5, RTX3080 konfigot és az a tied sok évig. És nem gyenge ...
És igen, nekem is volt tavaly Bregenzben, hogy mikor az erős szél a hóport hordta az arcomba, miközben 4km-t gyalogoltam a munkahelyemre reggel 6-kor, tudván. hogy ma is 12 órázok, na akkor azt mondtam : ma a +16GB RAM árát keresem meg. És ez erőt adott. Egy másik nap az 1TB M2 SSD-re gondoltam így.
De van egy RTX3080-am (10GB) egy RTX3060-am (12GB), egy RX570 8GB-om. Ezek se ingyen jöttek. De nem ám ... (1-2 éve mindez a "gyűjtemény" kb elképzelhetetlen lett volna.)
Ettől még teljesen igazad van, túl gazdag az átlaghoz, és lazán hangzik, hogy egy nap alatt megvan 16GB RAM ára, mert itt keleten (Hajdú-Bihar) khurávra nincs meg még nettoban (tehát semi másra nem költesz) sem. De amikor németben fesztiváloztam, ok, 12 óra, sátor, de 3 nap alatt 150 ezer ft volt meg. Netto haszonban, tehát ebből a kaja, pia, cigi már kiment, és ez maradt.Persze nem ez a normál sajnos, itt keleten pl még mindig nem tudunk szabadulni a 130K nettottól és ezt emelni (ezért is van, hogy "rendes" munkahelyet nem, csak vállalkozást csinálok) amiből persze 1 év egy rendes alap platform (alaplap + CPU + RAM). És akkor még hol van a VGA, táp, SSD?
Szóval pont megértelek. Téged is. envagyok fórumtársat is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #90684 üzenetére
Az a helyzet, hogy az utolsó 4 magos I5 az a 7th gen volt, 6 évvel ezelőtt. A 4C4T szintet mára már az I3 is átlépte, így nem csoda, hogy már a szegényebbek is átlépik a 4C4T szintet mostanra.
Manapság szerintem 6-8 szál a minimum amit egy rendszertől elvárhatunk a 12-16 az optimális 16+ meg a sok, 32+ meg ami MÉG szerintem fölösleges. (Otthonra, átlag user) -
válasz
DarthSun #90695 üzenetére
Az ma már lassan i3-nak is kevés. Csk van itt fejlődés amióta megint van verseny.
arn: Így bizony, le voltunk maradva, valamikor a Celeron-ok bejövetelével vált elfogadható árúvá a cucc és csökkent a lemaradás. Annyit még hozzátennék, hogy a nyugati rokonoknál hirdették a Pentiumokat, de ott is alig fogyott magánembereknél. A nagy boom a Pentiumoknál a gyorsabb verziók 96-os piacra dobásával jött el amikor egy 133-as már olcsónak számított. 95-ben kint is inkább egy gyors 486-ot választottak maguknak, mert az is elég volt mindenre. (Nem volt még quake és Win 95 is csak mutatóba, hogy ezt megcáfolja) Azt gondolom itt is a szokásos piaci folyamat történt: a Cyrix és AMD tolta maga előtt az Intelt miközben szoftver oldalról kihasználták a hardveres lehetőségeket. Az élen vitathatatlan volt a Pentium fölénye, az alsó kategóriában meg dúlt az árharc.
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #90690 üzenetére
akkoriban 1024?
elképzelhetlen álom volt nekem. Voodoo1 el már a 640X480 is ámulás volt. Előtte csak 400x300(vagy 320?) max.
Azt tudom hogy én amikor kiprószáltam a quakeet akkor sebességproblémám nem volt(valszeg default alacsony felbontáson)A quake nekem akkoriban vizválasztó volt. Lanban doomban és quakeben ismerősi körben istenckirálycsászár voltam mert mindenkit levertem billentyűzettel.
Aztán elmentem egy quakeworld rendezvényre a tudásommal és egy egyeret is használó emberke rommá alázaott. ekkor jöttem rá hogy egérrel is meg kelll tanulnom bánni FPS játékoknál.... akkoriban a környezetemben nem volt még egérrel játszó ember.... -
ityam
őstag
válasz
Sajnos nekem az emlékeim homályosak ezen időszalból. Én 83 as születésű vagyok.Bátyám(1975 születésű) menedzselte a gépenket akkoriban.
Én a bátyám 200@233mmx ét örököltem meg első gépnek mint külön saját gép(első upgradém a voodoo1) és csak ezután kaptam rá a fejlesztésekre hogy mit hogyan.
akkoriban pentium proról én nem is hallottam.
Voodoo1 után lett tnt2m64 em meg Radeon LEm. és akkor jött be hogy a doom3 milyen lesz. ahhoz persze már gef 3 fog kelleni ami távol állt tőlem pénzügyileg, de ezért akartam gef 3 at.
Végül ti200 t vettem is később. majd én hülye gef4 mx460 at. amit gyorsan egy 8500 as radeonra cseréltem.
nah túl távolra kerültem szerintem a kortól amiről szó van. Amire akartam reflektálni hogy majd "ezen a quake jól megy" az nekem értelmezhetetlen volt. quakét soha nem vittem végig. de megvolt. deathmatcholtunk ipx/spxen tesommal és haverjaival és akkor már nekem jól ment a quake.nem tudom mind ment rosszul.... -
Pikari
veterán
válasz
Én kb hetente egyszer megyek gépet kalapálni mindenféle népekhez, de második generációs i5nél újabbat még életemben nem láttam senkinél (leszámítva a laptopokat). Ezek nyilván átlagemberek, nem geekek, mert akkor fel tudnának maguknak telepíteni pl egy nyomtatót egyedül is.
Amiket látni szoktam desktop formátumban, azok Core2Duo, Athlon2 x3, x4, i5-ből a 2xxx-es változat. Eddig egy DDR4-es gépet láttam ismerős ismerősénél (aki need for speed undergroundozik rajta, így, 2023ban).
Laptopban általában újabb chipek vannak, ott szinte kizárólag i3 vagy i5, mert az teljesen széthullik nekik, és ezért 2-3 évente cserélni kell, de ahol egy robosztusabb laptop van, ott is core2duo van általában, vagy hasonló korú Atom.
Ami alap, az a 64 bit, az alatt már elküldöm őket... máshova, de időnként pentium M is előkerül, csak ahhoz már nem vagyok hajlandó hozzányúlni nekik.
Fontos megemlíteni, hogy ez nem elsősorban a szegénységtől függ, hanem egy átlagember számára nincsenek olyan vonzó újdonságok már egy újabb generációs számítógép megvásárlásakor, amik arra sarkallnák őket, hogy kiadjanak 50-100 ezreket. Így aztán másra költik a pénzüket.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #90589 üzenetére
Szerintem ez valós órajelet mutat. Úgy látszik a sémától is függ, hogy mennyire veszi vissza és milyen gyorsan növeli.
#90590 KROK640 : érdemes lenne összehasonlítani 800MHz-n az I7-et, C2D-t, Athlont (ami kb. = P3)
Nagy csodák nincsenek gondolom, de nagyban függhet attól, hogy mennyire használja ki a teszt prg. az új utasításokat. Korabeli tesztekkel nagy különbségre nem számítok csak kb. 2-3x-ra. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90528 üzenetére
Alap órajel. 2.9ghz-es athlon2 635 volt benne, 95w TDP-vel. Manapság már nem megyek 65w-os proci fölé, hogy kíméljem az alaplapot is. Tuningolni is úgy szoktam, hogy inkább leveszem a feszültséget 5-10%-al, és ha úgy feljebb tudok menni órajelben, akkor mehet a móka, de amúgy nem.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #90528 üzenetére
Némmi küzdelem után (nem mindegy milyen sorrendben töltöttem fel a RAM slotokat) mostmár fut a memtest 4 modullal, viszont érdekes, hogy csak 3583 MB-nak írja a teljes memóriaméretet....
Mindha bootnál is a bios valami 640 MB base + 3xxx MB-ot extended memoryt írt volna, ki de ezt majd még megfigyelem.
Pentium 4 561 CPU van benne, elméletileg ez tudja az EMT64-et tehát a teljes 4 GB-t memóriát be kellene látnia.. Valamint nx bitet is tudja a proci, így lehet megpróbálkozok egy Win10 x64 installal
. Természetesen SSD-re, de csak azt követően, hogy szereztem valami modernebb PCI-E videokarit.
Meglátjuk hogy muzsikál Win10-alatt P4 Prescott ha memóriával, ssd-vel, viszonyléag modern GPU-val meg van támogatva.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90485 üzenetére
Igen, az 1366-al minden problémám megszűnt. Szerintem olyan 2030ig elleszek vele, ha nem döglik meg az alaplap.
Volt Asus M5xxEVO nekem is (kb ugyanez, amit linkeltél, csak 3 db pci porttal), azzal én is elégedett voltam. Egy ideig. Ugyanis egyszercsak nem kapcsolt be soha többet. Kikaptam a gépből, és kiderült, hogy a vrm ellenállása 0 ohm. Feszültség injektálást követően kiderítettem, hogy a VRM egyik kondenzátora lett zárlatos. Kicseréltem a kondenzátort, így már bekapcsolt, de képet többet nem adott, valszeg a hirtelen lezárlatosodó kondi tönkre tette a vrm vezérlését is. Azért nem volt tejfel az se. Amíg még jó volt, azt csinálta, hogy 20-ból 1x nem tudott feljönni sleepből, szóval azért tökéletesnek nem volt nevezhető ez se. Az integrált videókártyája annyira gagyi volt, hogy kb a radeon x300 szintjének a harmadát tudta, 2 fps-nél nem volt rajta többre képes semmilyen 2009-es játék se.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #90472 üzenetére
Az E8500 nem tudom, milyen stepping, de ma ki fog derülni.
Először a gyári full alu - lapos hűtővel indítottam a Xeon-t, azzal is ment szépen alapon:
Akartam venni egy új hűtőt, ami majd jó lehet a 13.gen-hez is, de a socket 775-re is játszani.
A hűtő esete "tanulságos" volt számomra. Az újabb univerzális/inteles hűtőkről már lehagyják az LGA775-el kompatibilis furattávolságot és az LGA115X/LGA1700 irányába lettek univerzálisak. Az új hűtőknél ez teljesen érthető. Viszont a 775 kompatibilitás sok olyan hűtőnél is elveszett az új reviziókkal, amik régebben még tudták.
Ezt a TR Macho HR-02-t a kollégámtól kaptam, neki pár mm híján nem fért bele a házába így épp használaton kívül volt.Nem éri el a 30 fokot se a talp és a csövek tövének hőmérséklete! Úgy, hogy rajta sincs a ventilátor, mert az inkább a VRM-et hűti.
A kisebb tesója a Macho 120 van az 5GHz+-os 2500K-n és bőven elég oda:
#90479 frescho :
Tényleg, most hogy mondod, volt nekem is a másodlagos gépben ITX-es E350 integrált lap pár évig, de igazából idővel a böngészés is fájdalmasan lassú lett és cseréltem az ITX-es Kabini platformra. Azt meg a Sandy 2500K-ra @ undervolt & overclock. Most egy 3570K van benne, az jól szalad, és nem érezzük úgy, hogy le kéne már cserélni. -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #90407 üzenetére
S1366 már nem nagyon szereti a Win98-at és Me-t hiába mókolod fel rá. (Orosz modderek is megtették és egyértelműen leírták, hogy X48 a legerősebb platform amin még stabil a rendszer, mivel FSB alapú a proci, X58-nál már teljesen más point-to-point kacsolat van az északi híd és proci között, továbbá az ICH10 déli híd önmagában nem elég a stabilitáshoz!) XP nagyon sok újabb hardveren elindítható mókolva, közel sem olyan érzékeny, de Vista is megy sok esetben kicsit moddolt Win7 driverrel.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90477 üzenetére
A legújabb debian volt rajta. Nem a teljesítménnyel volt a gond (főleg), hanem már minden bugos volt, mint az állat.
-Bios bug miatt nem tudott sleepelni, vissza kellett volna frissíteni régebbi biosra az alaplapot, hogy tudja, de azt meg nem akartam, mert akkor a 6 magosakat nem látta volna.
-Nem tudott hot swappet, nekem egyre többször kellett volna sata lemezeket csatlakoztatni on the fly.
-Túl sokáig számolgatta a ramot, ha sok modul volt benne, és nem lehetett átlépni.
-Nem tudott PCI option romokat betölteni.
-PCI grafikus kártyáról se tudott bootolni.
-Szoftveres oldalon a chromium kisebb pánikot okozott, 6 hónapig damoklész kardjaként lebegtették azt, hogy SSE3 nélkül nem fog működni, csakhogy a phenom2 alapú procik támogatják az SSE3mat (papíron). Hát, támogatják, csak nem pont azt, nem pont úgy, ahogy kéne. cat /proc/cpuinfo szerint SSE3-nak nyoma se volt ebben a prociban. Lehet, hogy csak az x86-os firmware régi, ez már sose fog kiderülni. Ment a kötélhúzás, bejelentették nagy dirrel, dúrral, hogy mostantól sse3 nélkül nem megy (január), erre hirtelen ugyanúgy működött tovább a chromium.
-Bizonyos szoftverek meg elkezdtek SSE4-et igényelni (vagy kötelezően, vagy elkezdték kihasználni) és a sima SSE2-es kód pathek bugosak, pl Play, epsx2 nevű emulátorok újabb verziója 2 másodpercen belül crasht produkál (már fél éve mindegyik verzió), mert a régi code pathek annyira bugosak, hogy használhatatlanok.
-Bizonyos újabb játékokban az ekvivalens Intel procikhoz képest megmagyarázhatatlan okokból kb 60-70%-al kisebb volt a teljesítmény.
-A fosedli nvidia chipset csak PCI-E 1.0-át tudott.
De sorolhatnám napestig. Volt a kezem között sok alaplap az elmúlt pár évben, olyan, hogy ne lett volna legalább 10 ilyen, amit most itt leírtam, nem volt. A legnagyobb fostalicska AMD lapaokon az Asus, de szorosan követi az MSI is használhatatlanságban. Elfogyott a türelmem ahhoz, hogy már 10 éve is alapvető követelménynek számító dolgok vagy nem működnek, vagy csak dísznek vannak ott, aztán váltottam intelre (1366).
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90400 üzenetére
Nagy csalódás volt a p5q. Működni működik szépen, viszont a Pentium4 5xx HT procimra annyit se mond, hogy fapapucs. Manual szerint megy benne, de nekem meg se mozdult. Más alaplapban megy rendesen az a proci. Valahogy nem fűlik a fogam ahhoz, hogy biost downgradeljek rajta csak azért, hogy a p4-et ebben használjam. Úgyhogy megy majd apróra ez a lap valami 2 magos core2 alapú procival együtt, de biztosan nem tartom meg.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
DarthSun #90396 üzenetére
"Nincs PCI busz, nem lehet bepattintani"
szakirodalmat meg nem olvasunk, héló?
ha én egy x230-as thinkpadbe bele tudtam varázsolni egy Voodoo 2-es Diamond Monstert akkor nem vagyok hajlandó foglalkozni ezekkel a kifogásokkal
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90378 üzenetére
Én is nagyon szépnek találtam a commodore és 386/486 dosos játékai után a voodoo1 grafikáját, de a kártya gyakorlatilag beszerezhetetlen volt (és ha volt is, túl drága volt), úgyhogy én az első 3dfx kártyámat valamikor 2001 körül túrtam a piacon 500 forintért (voodoo rush). Ami egyrészt olyan hosszú volt, hogy a processzor hűtőbordája miatt nem fért be a gépházba, és miután végre ki tudtam próbálni, kiderült, hogy alig 50%-al volt gyorsabb az akkori 3d kártáymnál (sis 6326), ráadásul még a képe is rondább volt, szóval nem voltam lenyűgözve... Aztán valamikor 2003 körül tudtam túrni voodoo1 kártyákat is már, így aztán végigtoltam a régebbi glides játékokat, mivel az már befért a gépbe.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90375 üzenetére
Már a t&l korszak előtt is jobb volt az riva128/tnt1/3dlabs permedia2/rage pro/matrox g200 a 3dfx bármelyik korabeli kártyájánál. A 3dfx kártyákon az adott kor aaa játékai mentek nagyon szépen, minden más alatt csúnyán elvérzett, pl az ablakokban indulni kívánó táblajátékok és egyéb egyszerű 3D gamek nagy részt nemes egyszerűséggel nem voltak használhatóak. 1997 végétől meg már szinte minden konkurens chip tudott legalább 512x512es textúrákat és legalább 24 bites renderelést, ráadásul olyan sebesség mellett, hogy a 3dfx kártyák csak glideben tudták tartani a lépést velük.
edit:
90376 - próbáld ki, és meglátod, hogy mennyire vagy képes elviselni, mennyire neked való a dolog. Mindensetre ha a cuccok visszakerülnek a piacra, az jobb, mintha a kukába kerülnének. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #90372 üzenetére
Hát nem egyszerű, mert ilyen 1-2 ezer forint haszonért nem lehet bevállalni, hogy 20 percen át dobozt keresgélsz, csomagolóanyagot, aztán csomagolgatsz még fél órán át, címzel, címiratért koslatsz, sorban állsz egy órát, feladod, aztán összevissza telefonálgatsz, ha a vevő/posta/te valamit elszúrsz. Illetve a csaló vevők és eladók által okozott kárt is kompenzálni kell valahogy. De ha túl vastagon fog a ceruzád, akkor a vevők nem fognak tolongani. Én már több mint 10 éve aprózok, de nem sokat, csak ilyen havi 1-3 dolgot adok el általában, de így is van, hogy belefutok valamibe. Ma pl épp sikerült feladnom valamit úgy, hogy nem jött meg róla a tracking kód a rendszerben, és valszeg vissza csapni az arcomba.
-
válasz
DarthSun #90304 üzenetére
Nem rajtad múlt. A blueSCSI-ből már csak 10-et rendeltem, aztán ami nekem nem kellett szétosztogattam, a maradékot meg rátukmáltam bacsisra. Pedig lehet néhányotokat az is érdekelt volna. Hasonló sorsa fog jutni a Z80 emuból továbbgondolt SD-ről programbetöltős cucc HT-1080Z-hoz és a Primohoz.
FoxiestFox: Ízlések és pofonok ez a Logi egész jól bevált a hozzá való egérrel együtt.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #90271 üzenetére
thx
pont nemrég próbáltam az MVP3-ban egy Gef3 Ti200-at, és először azt hittem hogy a kártya beteg - újabb driverekkel bebútolt, képe volt, de ahogy 3D-t indítottam volna kis fekete kép után visszadobott a desktopra és elszállt a 3D eszköz az oprendszerből, következő rebootig minden csak azt mondta hogy nincsen min futnom... egészen valami 20-néhányas detonatorig le kellett mennem, de azzal már tökéletesen megy a 3D
VIA-s lapból ez van, meg van egy AMD-640-nek feliratozott is, de az valójában egy VIA VP2.SiS-ből egy érdekes fél-SS7 lapom van, mert ugyan AGP-t tud a SiS5591+SiS5595 de hivatalosan csak 66-os FSB-ig jó, a gyakorlatban 75-83 is rá van szitázva, de a PLL-ből előcsalható 90-en is még úgy rémlik hogy stabil, de 100-on már sajnos nem... Socket3 az SiS 496-os, illetve van valami OPTi VLB-s is, de arról még nem tudom hogy az jó e
Win98 egész jól összekalapálható akár S1150-es platformra is még, csak ott változó hogy melyik éppen hogyan akar viselkedni, nyilván BIOS/UEFI-nél nem mindegy hogy mit hagytak benne, mit hagytak ki a régi kompatibilitási dolgokból. Nekem Asrock H81 és MSI Z97-es lappal voltak próbálkozásaim, mentek de nem volt az igazi... De állítólag ASUS H87-es BIOS-a jobban megbarátkozik a 98-al -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #90258 üzenetére
Szuper ez a leírás köszi, rá fogok menni, nekem is van egy P5A 1.03-as lapom is - annyi szépséghibával, hogy az ext cache le lett róla műtve, mert megfagyott miatta a POST - de ha a K6-III+ procit teszem bele, akkor az különösebben észre sem veszi a hiányát... Illetve már néztem is hozzá ezt azt alin, lehet megpróbálom pótolni is...
Esetleg valakinek nincsen egy olyan dög sérült P1 lapja, ami donor lehetne ilyesmihez? TAG+1db 512KB, lehetőleg 5ns vagy gyorsabb...Esetleg hasonló leírásod van más S7/SS7 VIA, SiS, Intel chipsetekhez? Hallottam olyat hogy pl VIA 4in1-ből nem érdemes a legújabbat, érdemes régebbiekkel is kísérletezni... Egyéb gyártóknál esetleg hasonló tapasztalatok?
Próbáltam bármi datasheet-et, értelmes infót találni a gef 6xxx-eken lévő nvidia BR02 HSI chipről de sajnos sehol semmi ami elárulná hogy valóban kompatibilis lehet e az 1-2x 3.3V slotokkal...De ha már AGP meg PCI meg PCIe, na ez a beszabehu: HD 4850 PCIe a K6-III proci mellett AGP slotban... Ha jól értem, akkor igazából nem teljesértékű így az AGP, csak afféle 66MHz-es PCI-ként funkcionál amit a PEX8112 chipes adapter tovább fordít PCIe-nek - bár a fél-1GB memóriás kártya aligha szorul olyasmire mint az AGP textúrázás a rendszermemóriából
Természetesen gyakorlati értelme nulla, bőven ki lehet maxolni az akármennyire is felhúzott K6-III+ -t egy jobb FX/R8500/R9800 kártyával, talán még annyi se kell hogy már ne legyen semmi haszna a további GPU kakaónak, és ez az AGP>PCI66 adapter ~16e lenne szállítva, a PEX8112 meg 9500... Bár az utóbbin picit jár az agyam, hogy milyen PCIe kártyákat lehetne vele bedobni egy PCI-os lapba - csak ha jól sejtem, a tápellátással igencsak gondok lennének, kizárólag csak a külső tápcsatis kártyák jöhetnének szóba ha nem valami nagyon low-power belépő kártya, aminek meg semmi értelme... P1/P2 lap PCI slotjaitól szerintetek hány wattot lehet elvárni? -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #90250 üzenetére
valószínűleg nem véletlenül jutottak az ASUS-nál arra az elhatározásra, hogy felragasztják a TNT2 kártyáik dobozára azt a kis narancs figyelmeztető matricát a RIVA alá, miközben a SS7 csúcslapjuk ALi-s - megjegyzem van egy V3800 Ultra kártyám és elindul a P5A-ban, de valószínűleg olyan anomáliákat tapasztaltak ami miatt erre a súlyos öntököndöfő elhatározásra jutottak... össze még nem próbáltam hasonlítani SiS meg VIA AGP-s SS7 lapokkal, hogy teljesítménybeli problémák miatt kerülhetett oda az a matrica, vagy stabilitási okokból...
6600GT AGP-re keresve egyáltalán nem látok egyetlen dupla bevágásost sem, sima 6600 AGP-re keresve van néhány, de ott is ritka -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #90242 üzenetére
AT-vel vagy ATX tappal nezted?
Ezen a lapon hogyan van megoldva a 3v3? Az AT mukodes miatt, mindenkeppen van 3v3 VRM az alaplapon, viszont lattam olyan kombo lapot, ahol tok mind1 volt, hogy ATX-et dugtal-e ra (ahol jon a tapbol 3v3, ha jo minosegu a tapod, akkor jo minosegu 3v3 jon) vagy AT tapot, mindenkeppen az alaplapra epitett VRM gyartotta a 3v3-at. Ezekkel a lapokkal vagy instabilak voltak, vagy nem is mukodtek a kesei AGP kartyak a gagyi minosegu VRM miatt.
-
válasz
DarthSun #90215 üzenetére
A 200MHz teszt Akosf- é, ő kilépett, a törölt szám alapján egyelőre nem sikerült a cikket újralinkelni. Viszont van a Socket7 teszt / 3x66MHz írása, melyet megtaláltam, érdemes elolvasni.
Ugyanezen procikat én teszteltem tuningolva, Akosf pedig fix órajelen, így már sok minden mégjobban öszevethető.szerk : bár gyanús hogy a két cím egy cikket takar...
-
válasz
DarthSun #90080 üzenetére
Retrót nem adom fel, szépen el akarok kezdeni készülni júniusra. Most készül egy kis meglepetés, a 0. kör refaktorálással most vagyok félúton. De az első reakciók alapján lehet hagyom a fenébe, nagyjából senki nem kapta fel rá a fejét. Nekem meg így is jó a kód, átlátom, gyorsan át tudom írni még 1-2 gépre. Aztán megy a polcra a fölösleg az XT-IDE, blueSCSI panelek mellé.
Covid + influenza gyorsan egymás után. Az elsőt megúsztam 3 nappal és 40 fokos lázzal, de a második betalált 1 héten belül. Maradványként köhögök amire csak bólogatni tudnak a doki, majd elmúlik. Csak éppen így nem tudok aludni, ezért a koncentrációm nulla. 1-2 óra után elfáradok agyilag. A szünetet meg egyszerűen felzabálta az egész.
gban: Itt van dobozban, még nem csomagoltam ki. Előbb el kellene takarítani a többit.
-
válasz
DarthSun #90066 üzenetére
Másnak a gépébe megy, csak le akartam tesztelni előtte.
Akkoriban szorgalmasan cserélgettem a gépeket. Mára ez lecsengett. A 6700-at egy 9700-zal váltottam az eredeti lapban és lecseréltem a 1060-at 3060-ra. Tehát csak a proci/GPU változott a gépben az elmúlt 7 évben, de azok is csak apránként.
Most fel kellne számolni a kupacot a szobám közepén ami összejött. Sajnos elkapott a kor Karácsonykor, kiesett két teljes hetem és még mindig tartalék energián megy a hajtómű.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #90066 üzenetére
Igen, az már 4.gen.
Az előző #90065- hszemben korrekció: nem "P35/
48" hanem P35/45 akart volna lenni.#90067satee76:
Nemrég megjárattam a P45/P35 párost (Asus P5Q, X3360 Xeon 2,83@4,00 GHZ és Asus P5K3 Deluxe, Xeon L5408 2,133@3,6 GHZ), ha időm lesz elővarázsolom az X38-at és az nForce-lapot is.Az X38-ast 2 évig használtam LAN partys gépnek 2018-2020 között, 4*2 GB DDR3 1600CL9 ramokkal és Xeon X3360 procival, 2,83@3,74 GHZ-re tolva, Asus P5E3 Deluxe lapban, Radeon R9 380 4 GB Strix OC VGA-.val.
A viszonlag erős overclock mellett sem voltak melegedési gondjai sem a lapnak, sem a CPU-nak. Antec Nine Hundred Steel házban, Corsair VX 450 táppal. -
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #90019 üzenetére
Ugyanaz a kettő, én tettem be 7zip-be. Virustotal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged