- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A minden relatív az jogos, minden szemlélő mást tapasztalhat a téridőben, minél jobban eltér a saját helyzetük, mozgásuk, annál nagyobb a difi.
A Zent és a slotos Athlont is kedvelem. Csak én mondjuk az előbbit szeretem retrósítani, utóbbit meg esetleg olyan videókártyával társítani, ami a korában még nem is létezett. -
Azt mondod XT-ben nem frankó?
A link logint kér így sajnos nem tudom megnézni.
Ezt találtam:
But i plugged it into my mobo’s 1x1.1 PCIe slot and the thing lit up like a sparkler. Like i said, i’m not sure if i missed a warning or a “do not plug this into your PCIe slot but regardless it IS a PCI and IDE card, so it’s assumed.köszönjük emese
Másik 1 csillagos:
After reading the manual I plugged the device into my motherboard, I turned my computer on and one of the chips on this device immediately exploded and caught fire. This product can either not be used on PCIE 5.0 slots or is completely worthless -
-
Mire kell figyelni?
Én egy dologra figyeltem, az árra
Ilyet használok most, visszanéztem 2020-ban rendeltem, ~450 Ft volt, szállítással.
Teljesen hibátlan, szinte napi használatban van, jól jelez és kutya baja.
Mondjuk most megrendeltem az ISÁsat is.
A PCIe meg ki tudja hol kallódik a fiókban, azt sose használom.
PCIe-ben nem nagyon kell mostanság, PCI-ba meg inkább az olcsót dugom, az is tökéletes, meg méretben is kényelmesebb.
Szóval hogy mire figyelj: a fentiek alapján lehet az árra figyelni, vagy lehet arra hogy milyen slotban akarod használni.
Régen azt hittem ISA nem fog kelleni, meg a PCIe tök jó lesz, ez nem így alakult... -
sidi
aktív tag
Szerintem ugyanaz, csak ki lett vezetve mindkét buszra, így univerzális lett.
Egy különbség eszembe jutott: ISA-n 3.3V-ot nem tudsz mérni, viszont világít a LED akkor is ha nincs, ez csak PCI slotban megy rendesen.
2010-ben munkahelyemen csak PCI post kártya volt, ugyanezt tudta, csak ezt ISA-ba is teheted. -
akkor - ez a kulcsszó, ma már nem számít, azt érdemes nézni mi hozható ki ma egy aktuális összeállításból, az erőérték a lényeges, dátum nélkül.
Ha lenne időgépem, visszavinnék mondjuk egy C2D- ót '98- ba, aztán menne D3D- ben az Unreal1 200FPS- el(vagy 99- ben, mivel az első D3D kiegészítést akkor adták ki hozzá, asszem).Nemrég vettem észre hogy van pár 3GHz Northwoodom, majd tesztelem, de sztem a legendás Presim nyomába sem fognak érni, nekem meg hát tök mindegy hogy ezen procik melyik évben taroltak.
Van egy/vagy sok hardverkategória, az év nem lényeges, csak a maguk kategóriájában, mit tudnak felmutatni.szerk : bár mondom a magamét ismét feleslegesen, ezen nézetet Neked már sokszor megírtam, az egész olyan mintha kezet akarnánk fogni, de mellényúlunk, és nem sikerül...
-
-
Ugyan nem tőlem kérdezted de nagy segítség volt nekem nagyon sokszor.
Minimum 20 éve használok ilyet, de szerintem még régebb óta.
Amikor javítással is próbálkoztam, sok gyógyulásban segített.
A lényege hogy
- vagy nem csinál semmit, áll 00-n, ekkor nem indul a lap
- vagy megy de megáll valahol, ez megmondja hogy minél hasal el az indulás.
Pl. Dx az a vga, Cx az a ram.
Volt pár olyan lap (és van is) ahol megáll valahol de gőzöm sincs sok net túrás után sem hogy mi a gond.
00: el se indul a lap, ha meg mocorog a kijelzés akkor alapvetően látja a procit, indul a bios, csinál valamit.
Tehát ad egy irányt a hibakeresésnek.
Vettem egy PCIe-t is, na az PCIe-ben lényegében használhatatlan.
Pedig az ára
Én 6000 alatt vettem, akkor még a PCI kártyák 400 körül voltak.
Van PCI csatija is, meg alaplapi tüskesorra dugható része is, utóbbiak több eredményt adtak (a PCI része ugyanúgy használható mint a hagyományos PCI tesztkártyák), de ha nincs PCI a lapon, a tüskesoros vagy különösen a PCIe nálam használhatatlan.
Mindez igaz hibátlan lapra is, ahol nem azért nem megy iugye mert tényleg nem megy a lap, hanem mert nem tudja megmutatni a post kódokat... -
Pikari
veterán
Arra reagáltam, ahol azt fejtegetted a p3 mellett szóló pozitívumként, hogy régebbi lapokba bele tudtad rakni. De ez nincs így, hiszen még ha a régi alaplap kompatibilis is volt vele (nem volt), akkor is csak az alacsonyabb órajelű modelleket tudtad használni rendkívüli sebességdeficit mellett. Ezek nem tudták egy Athlon vagy Athlon XP ellen felvenni a versenyt.
Amennyiben úgy értetted, hogy egy 600 mhz-es pentium3 procit bele tudsz tenni egy 433mas celeron helyére mondjuk egy egységsugarú socket 370-es ECS lapban, és ezzel kétszerezed a rendszer sebességét, az helyes meglátás, viszont annak meg a sebessége nincsen sehol egy 1ghz körüli vagy fölötti athlonhoz vagy athlonxphez képest.
Így aztán a legtöbb ember számára elkerülhetetlen volt, hogy új alaplapot vegyen, ha komolyabb teljesítményű pentium3 rendszert szeretett volna magának tudni, a régi alaplapokkal erre nem volt lehetőség.
-
hobizoli
nagyúr
ezzel mit akarsz?
az arlista az egy dolog, meg hogy mi van boltban keszleten is, az meg egy masik
webshop akkor itthon hol volt?
mibol induljak ki, amikor egyiket barhol kapok azonnal is, a masikert meg lejarhatom a labam?
korbejarhattal 6-8 boltot is a belvarosban fizikailag, aztan nem volt egyikben sem
de az arlistaban meg mindenhol hirdettek, mert akkor mar ot vagy megveszel vmi mast
alap marketing trükk -
Pikari
veterán
A bx chipset nem is támogat 133 mhz-es fsb-t, mint ahogy egyik régebbi alaplap sem, egyes bx chipsetes alaplapokhoz 2000 körül hackelték bele a 133 mhz-es támogatást.... az általad linkelt hardverek kombinációja nem is létezik, a grafikonon szereplő processzorok el se indulnak a "régi" alaplapokban, vagy ha igen, akkor is kapásból 250mhz-es órajel deficittel.
-
hobizoli
nagyúr
hat en oszig nem lattam boltban ugy 1GHz-s P3-t hogy valojaban is lett volna a boltban, hogy random odamegyek es egybol kapok is
nem jartam naponta PC boltokba, de ha a HWSW forumon vki feldobta napkozben, hogy na van itt vagy ott P3 1GHz eppen, az aznap el is fogyott
masnap mar hiaba is mentel oda
csomo helyen csak arlistaban volt benne vevocsalogatokent, aztan max vesz egy 900-850MHz-st a komplett PC-be, mert hat az pont van
megha haverod volt a boltos, vagy a nagykeres es eppen kaptak is par db-t, akkor azoknak meg volt elore a gazdaja
amire a barmikor bementel es kaptal egybol a kezedbe, nem megrendeljuk es majd megjon, az mar inkabb az ev osz legvege tel eleje volt, ehhez kepest marciusban volt bejelentve, meg evkozben meg volt a 1000EB, 1100E, 1133EB visszahivas is a stablitasi nyugjeik miatt
de amugy sem, mert 45k korul volt a 1000-s Tbird, 60k volt a CuMi P3
15k-val nem kerult tobbe egy ugyanolyan kiepitesu deszka a K7-hez
mar az 1GHz-s 133/266FSB-s K7 mar 90%-ban volt jobb, mint lassabb
ha DDR RAM volt mellette, akkor a P3 nem volt mar 1GHz-nel sem gyorsabb, 1200MHz-s meg korbehugyozta
kicsit nagyobb huto kellett ra ezt alairom, de az par ezerrel kerult tobbe
egyikre a 8k volt a huto, a masikra 10k
az megint mas kerdes, hogy 10k-s hutot megvettek sokan a P3-ra is
ha eleve K7-s deszkad volt mar pl egy korabbi Duron vetel miatt, akkor nem kellett erdekeljen, hogy dragabb hozza a lap, hiszen az mar megvolt hozza
egy Abit KT7A VIA KT133A az ~40k volt, 25k-ert nem kaptal ugyanilyen kepessegu lapot intelhez
a regi BX meg 2+ eves volt addigra, se AGP4x-t, se USB2.0-t es LAN-t es hangot sem tudott, amit az K7-k meg egyre tobben igen, ott LAN + hangra kulon kellett vmit berakni
az ECS K7S5A ujan sem volt draga, a Pro verzion meg LAN es hang is volt es nem kerult 30k-ba se ujan, meg a Barton is megy benne, SDR/DDR-SDRAM egyarant ment benne (csak nem egyszerre), evekig tudtad hasznalni
nem volt egy kifejezett tunning deszka hekkelt BIOS-son kivul, amiben par dolgot lehetett allitani, de amugy sssiiiiiiman el volt vele az emberke evekig
max amivel olcsobb volt ez a deszka vett egy gyarailag magasabb orajeles dragabb CPU-t bele, de azzal sem volt elveszve 2GHz korul DDR-l
amugy mi volt "kiforrottabb" egy P3-s lapban...?
mivel tudott tobbet egy i815, amit egy VIA KT133/266/333 nem tudott? -
Pikari
veterán
Viszont egy régi átlag low end via 370es lapban a pentium3 kb 2x lassabb, mint azonos órajelen egy első generációs athlon, a gyengusz chipset miatt nem skálázódnak azok a platformok 500-600 mhz fölött.
Persze a K6/2 leváltására érkező K6/2+ és 3+ chipek alatt se skálázódik a socket7 platform, viszont az amd nem is erőltette az a foglalatot tovább, hanem nagyon bölcsen kifejlesztte az új socket A platformot inkább (némi slotos szórakozást követően).
-
Nem csoda, hogy nem sokkal gyorsabb. A 386-ból örökölt kicsit átdolgozott busz tök jó volt a DX vagy DX2-höz. DX4-hez is már kevés volt a RAM sávszélesség, a 4x-ző 5x86hoz meg főként.
IBM gyártmányú 5x86-om van, de kb. ugyanarra jutottam, mint te. OK, hogy néhol jobb, de máshol meg nem. Csodát nem tett, hiába a 6x86-tal rokon felépítés. A Pentiumok szélesebb, magasabb frekvenciás busza nagyon kellett a továbblépéshez.
-
-
Pista0001
addikt
Engem negyedikben ért a rendszerváltás, pont akkortól van idegen nyelv. Elküldték az aktív orosztanárokat angol meg német továbbképzésre*, és visszahívták a nyugdíjas orosztanárokat, így 1 évig oroszt "tanultunk". Nem voltunk túl motiváltak, tudtuk, hogy mi a helyzet. Ötödiktől aztán angol és német volt választás szerint, ahogy középiskolában is később.
* Szerencsére mindegyiküknek volt múltja angol/német nyelven, csak papírjuk nem volt róla..
-
Ugyanez azzal bolondítva, hogy középiskolában orosz tanár akart tanítani angolul. Érettségi szóba se jöhetett. Amikor angolul kellett volna tanulnom a görögöt akkor angol-magyar + görög-angol szótárral tanultam egyszerre a két nyelvet...
Pikari: Ez is olyan, mint általában. Ezzel nincs szerencséd. 5x86-nál most kerestem az ami régen ment 200MHz-en, de nem találtam meg. Tudom, hogy van valahol, így be kellett érnem a 160MHz-cel.
gban: Hosszú csík, hosszan húzható?
-
Érdekes, hogy említed, kétféle is volt a 120-asból.
Emlékszem, a szomszédunkban teszteltünk egy Pentium 120-ast Duke Nukem 3D alatt, és érezhetően sokkal gyorsabb volt az akkori Pentium 100-as standardhoz képest.
A +20% simán kijött rajta, nagyon jól skálázódott.
Majd nem sokra rá teszteltünk egy Pentium 133 gépet - na most aztán hú de gyors lesz - és nagy csalódás volt. Ezt nagyon furcsálltam, sose felejtem el.
Nincsenek meg a számok, de talán ugyanazt hozta mint a 120-as.
A alaplap és a videókártya is hasonló kaliberű volt, a pipeline burst cache már általános volt.
Lehet, hogy a 133-as már plusz késleltetéseket is kaphatott a nagyobb órajelhez? Vagy csak benéztünk valamit, vagy gagyi volt a lap, vagy túl sokat vártunk attól a plusz 10 %-tól
Nem most volt. Jó lenne újra tesztelni. -
Ha nem sorozatgyártásról, hanem egyedi tuningról van szó, akkor minden csak kitartás kérdése. Még ISA kártyából is lehet olyanokat találni amik még 20MHz-en is stabilan teszik a dolgukat. Persze válogatni kell az alkatrészeket, de láttam már 66MHz-es FSB-vel is 486-ost. Na az már igazán /verz
arn: Tudom, nem kell levezetni, hogy mit csináltak 486 néven, de attól még visszanézve fuck logic-ot alkalmaztak. Ilyen a DX4 elnevezés is. Tudom miért, de ha már úgysem került ki, akkor használhatták volna a DX3-mat arra amit kiadtak. Máskor meg ugyanazon név alatt adtak ki 2-3 dolgot is áttervezve, meelt szorzóval stb. stb.
Ami viszont szuper volt az időszakban az a rohamos fejlődés. Ma egy évtized alatt nem történik annyi minden, mint akkor.
-
Ez is értem, de ki a fene használta 2x 25-ön amikor ment 2x33-on? Persze 50MHz-es VLB-t is lehet stabilizálni, csak kicsit mókolósabb. A 33, de még a 40 is viszont sokkal bolond biztosabb.
sidi: Azért van 2x, mert a legmagasabb cím bit egy NC-re ment. Így újra címzi a másik 8k-t.
-
ata99
tag
A biosban csak + feszt lehet adni a ramoknak, semmi más beállitás nincs. Irják is a lap topickjában, hogy ez egy antitunning lap. Biost kellen frissiteni, de azt meg a 2 picit felfújódott kondi miatt nem merek, először azt kell orvosolni. Meg amúgyis most rám jár a rúd a biosfrissitésekkel. Nem is olyan régen küldtem a másvilágra egy PCChips m570-est. Azt irta rá az XP, hogy le van tiltva az L2. Mondom nincs is ilyen beállitás a biosban, de majd felfrissitem és utána engedályezem. Naná hogy frissités közben kifagyott és újrainditás után 11 csippanás.... L2 hiba
-
-
Byte vagy valamelyik másik amerikai lap volt. Nem 5x86-ként, hanem best computer for Chrismas-ként volt fent. Azért emlékszem rá, mert a 133-as Pentiumot írjták Best offernek és a 133-as 5x86 volt a jó belépő. Most keresgélem, persze nincs meg
De a 133-as Pentiumokról már átlapoztam pár tesztet, meg a 96-ra jósolt Nx868 -> P6 megjelenéről is olvastam.
DarthSun: Az a DX2-50 számomta mindig furcsa volt. Mára megrtettem, hogy a 25MHz-esek helyére mehetett a selejt és máris tádám el lehet adni a gépet. De ettől még mindig nem lett jó, a 66 az igazi.
-
Igen 92-94 a Dosos pc gémek aranykora, előtte-utána 1-1 évvel egyetértek.
Batman vs Hendrix méretével valóban igazad van, úgy emlékeztem, hogy tök egyforma méretűek, de csak hosszra egyformák, a Hendrix 13 mm-el szélesebb, és ezt az at csati felőli oldalán hozza össze.
Darthsun: Egyáltalán nem nehéz kicserélni benne fóliát (márha szükség lenne rá), szvsz könnyedén megoldod, de ha netán mégsem boldogulnál, vagy csak nem bíbelődnél vele (létezik, hogy ez lenne) vatikáni valutáért szívesen megcsinálom neked.
-
Ezek a betöltetlen helyek mire vannak a nyákon? Első blikkre azt mondanám, hogy még egy rakat cache... de akkor meg nagyon furi, hogy teljesen más a pinout, mint ami a socket mellett van.
(Ja meg hát az is egy érdekes dizájn, hogy az áteresztő stabi TO220 höleadó oldalával ilyen passzentosan ráfekszik az elkóra...
)
-
A Batmanes lappal tudok egy-két referencia tesztet csinálni, úgysem ártana kicsit jobban letesztelnem, eddig csak annyira raktam össze, hogy megnézzem bekapcsol és indul rajta a Dos. Igen az érett Dos korszak nekem is ez egyik nagy kedvencem, de én a kezdőévet 92-re tenném, onnantól indult meg a jó Dosos címek garmadája (addig a C64 majd az Amiga jobb volt).
Darthsun: Ha az ep-t beüzemelnéd, itt egy kis segédlet hozzá kiindulási alapnak hozzá. A billentyűzetfólia jelentős eséllyel cserés lehet, de szerencsére van hozzá utángyártott (tudok hozzá kontaktot ha kell), igaz nem olcsó. -
sidi
aktív tag
Most hallgattam meg, nem semmi.
Nagyon komoly ez az SCSI 5.25" dupla magasan szerelt sok lemez 5.400 rpm fordulattal.
Nekem Maxtor XT-4170E van ami szintén ekkora, de csak 3.600 rpm, szóval halkabb,
valamint az csak ESDI, mondjuk megy MFM vezérlővel is. Valaha Win95 is volt rajta, kényszerből persze, egy elhalálozott 420 MB-os Quantum után... -
Pontosan, elég bonyolult sztem, azért a sokéves görcsölés. Főleg ahogy jöttek hozzá a modernizálások, meg utóbb a VSBHDA16, a Tyrianhoz, aztán a VSBHDASF a bankfeltöltéshez. Ezeket próbáld ki, de asszem nincs rá lehetőséged, mert azt írtad eladtad a modern PC konfigodat.
DOSBox- al nem tudok mit kezdeni, nem értek hozzá. Érdekes hogy viszont az érthetően megírt PCEm azonnal ment, nem kell hozzá expert akármi, meghát minek görcsöljek a DOSBoxal, mikor van nála fényévekkel jobb.
Bár az emulátor másodlagos, retró szempontból a natív futás a lényeges, feelinges - és minél modernebb gépen fut, annál nagyobb tapasztalatot, tudást igényel - ez itt a lényeg.
Win98 pedig még expertebb. Itt pld kezdhetjük egy olyannal, hogy a korai népi hiedelem bebetonozta, hogy 2GHz felett nem fut, ma pedig 5GHz hiteles tesztképet is látni, bár nálam csak 4.65GHz- re képes a gagyi Zen2, de ott is kiválóan fut a Win98SE. Ezt persze emulátorral sem lehet utánozni, mert ma még nincs akkora teljesítményű konfig, ami a 4.65GHz Zen teljesítményt el tudná érni emulátorban, sőt a legmodernebb procival is épphogy jó egy erős P-III emulálása.
-
Hogyne, de az pld PCEm(figyelem nem PCEmu a neve, nagy különbség) progival is egyszerű. Natív DOSban intézd ezt...na látod nem is olyan egyszerű, de ha évekig gyakoroltad valszeg menni fog.
Holott a PCEm könnyen használható, érthető. DOSBox meg ilyesmik nálam kiverték a biztit, hát én nem fogom az ultra különleges, hosszú seteket, inf- eket kitalálgatni, a PCEm hozta el az egyszerű használhatóságot. -
A lapos, de duplamagas házban asszem ugyanilyen lapom van, de a DX2 ref clock helyett, inkább lassítottam a DX2 procit. Akkor az EE betűs Frescho kollégánk meg is jegyezte, hogy miért nem full DX2- őt teszteltem. Mondtam hogy bizonyos DOS címekhez túl gyors, ami azóta nyilván érvényét vesztette, a modern CPUSpd miatt, a Ryzen is XT sebességre beállítható.
-
Én ilyet brand gépben láttam, dx2-66-ra címkézve és jumperolva
A tesztprogi alapján aztán gyanús lett hogy ez DX4-100-as lesz, meg is lett a jumper beállítás próbálgatással, és mindjárt 100-on futott.
Kapott is egy ventit gyorsban.Részletek - ahogy nézem én is azt írtam hogy a bordával, venti nélkül is csak kézmeleg volt a proci...
-
-
-
Pikari
veterán
Ha benchmark rekordokat akarsz döntögetni, akkor kevés, mert biztos van gyorsabb is. De a használhatóság tekintetében nem kevés, hanem megfelelő ahhoz a géphez.
2001-2002 körül a socket7es gépemen, az akkori seagate 10 gigás vinyóval, innen-onnan maradt ide kábelekkel volt átlag 10 mbyte/secem 400 mhz-es proci mellett.
A te másfél mega/seced bőven elég egy olyan géphez, a használhatóságot nem befolyásolja. Egy CD meghajtó sebességét is ki tudja pörögni.
-
-
sidi
aktív tag
Ez igen.
Nem jöttem rá mitől olyan egyszerű a lap felépítése... aztán olvasom az írásodat, tényleg nincs rajta IDE/SCSI. Nem is láttam eddig olyan PCI-s lapot amin nincs integrált IO...
Látom Socket 4 és az órajel még mindig kvarc oszcillátorral van megoldva.
486-os sima ISA-s lapnál láttam ilyet utoljára, az DX2-ig támogatta a procikat. -
-
envagyok
veterán
Ott a 3D performance +50% , azaz a 4x erősebb proci ki tud hajtani a kártyából annyit.
Alliancd AT24 Diamond (stealth 2500 video ) kártyával szórakoztam ma, hogy miért fagy bele az Allisnce AT3D drivere, aztán kapcdoltam, hogy nem ugyanaz.
Diamondhoz van dx kompatibilis driver? -
Szerintem órajelfüggő, tök mindegy milyen a proci. Jó és szép játék, de rosszul optimalizált.
Nyilván a Copper gyorsabb mint a K6x, sőt már a Katmai is...de a brutál FPS esést ez még nem indokolná. Nemcsak az FPS rosál, hanem a periféria reakció is.
Phenom-II- vel már élvezetes játszani, nem is görcsölnék ezen game esetén realretró géppel, felesleges, azért maradt házban a kétmagos hogy ne legyen sebességproblémám 96-2004- ig. -
-
Köszi szépen! Amire kíváncsi voltam az a skálázódás
DX2 66 vs DX4 100
Doom 28,58 FPS vs. 40,05 -> 40%
DukeNukem 19 vs 28 -> 47%
Quake 7 vs 9,8 -> 40%Ezt te másként számoltad, mert a DX4-et vetted alapnak, szóval a DX2 neked 71,78% a 66% helyett. Ennek a reciproka 139%. Nekem csak 125% jött ki. Viszont te default beállításokkal használtad a lapot míg én minden procinál finomhangoltam és érdekes módon a DX2 sokkal szűkebb cache időzítésekkel is hajlandó volt működni. A 14% diffi még mindig nagyon sok, ebből a finomhangolás olyan 8-10%-ot tud hozni. Ha mellé csapom az eltérő bench mixet, akkor megvan a magyarázat. Például a merevlemez sebessége nem skálázódik a procival, az sokkal inkább FSB limitált.
-
Na a marketingesek megint kitettek magukért, amikor +30%-ot ígértek wb cache-l
, átlagosan inkább 5% körül ha szóródik, olyan mint anno a 80-as évek végén úgy hirdették a tv-ben az Enterprise 128-at, hogy az meg 2x-er olyan gyors mint a C64.
Ez a P24D-re jumperolás trükk pedig jópár Socket3 lappal működött (hogy konkrétan Asussal próbáltam-e és milyen revvel az viszont már nem rémlik), hogy úgy ment a wb cache 5x86-al, ált a fentebb említett floppy access buggal kellett akkor együtt élni vele, el lehetett dönteni, hogy az pár % plusz vagy a floppy kell jobban.
Ilyen régi (kb éves 12) vlb-és (az akkor meglevő karikkal) nálam is van pár korai/kezedeti mérési adat (akkor még nem volt wolfbench), mondjuk én 5x86 133@160-al mértem; -
A WB működik és ugyanaz a pár % ide-oda jött ki, mint neked. Mértem RAR tömörítést is, ott jobban számít. A kicsit más súlyozás miatt lehet eltérés a végső tized vs. pár százalékban. De a végső konklúziónk kb. ugyanaz, a WB szinte semmi extra teljesítményt sem hoz.
szerk: 30%. Aha, persze. Melyik szintetikus benchben?
Viszont amit írtál a múltkor, hogy lassabb lehet a combo lap az jól látszik. Te pl quake alatt 9,8-at mértél, én csak 9,5-öt. Doomban 40,5 vs. 37,5. Mondjuk ez lehet az ARK is, de teljesen konzekvens a különbség és a kártyák sokkal többet is tudnak, szóval, nem igazán VGA limitesek ezek a tesztek.
DX2 eredményeid hogyan viszonyulnak a DX4-hez?
-
Nálam simán működött 94-es biossal is p24d-re jumperlve az 5x86 wb cachel (tesztek által is mérhetően, kimutathatóan), igaz a floppy kezelés megkergült tőle, de ezen a későbbi bios sem feltétlen segített, ha maga lap nem volt úgy kialakítva (szóval újabb hardveres revízió is kellett a helyes floppy kezeléshez wb cache esetében, floppy acces bug volt neve, ha jó rémlik)...
-
A Soyo lap támogatja és mérhető a különbség. Csak éppen nagyon keveset hoz a WB a tesztekben. Ahogy a DX4 optimalizációja is inkább a mérhető, mint jelentős kategória. Szerencsétlent eléggé megfogja a 33MHz-es busz. 66 és 100MHz között messze nem gyorsul 50%-ot, inkább csak 25-öt. Még Quake-ben is csak 32-őt, pedig ott a 9 fps mellett kevésbé lehet azt mondani, hogy VGA limites lenne. 2x50MHz-en viszont szép, szinte az elméleti szintet igazoló számok jönnek ki a skálázódásra.
-
Wrte Through vs Write back között a különbség nem túl nagy, Doom-ban 0,2%-ot mértem a WT javára. Ez hibahatáron belül van. 3Dbench-ben meg a WB javára 5,5%. Átlagban jobb a WB, de annyira közel van, hogy alig számít.
Ugyanez van a 16kB-os DX4 cache esetén. Azt ugye be lehet DX2-nek jumperelni, de nem csinál csodát. A WB+16kB együtt 1-2 programban el tud lépni kb. 10%-kal, de átlagban talán a fele az előnye.
-
tibaimp
nagyúr
Még az a szerencse, hogy annó, mikor az Amd csak pár % részesedést birtokolt, túlélte. Most az Inten-nek is ezt a bravúrt kell megcsinálni, anélkül, hogy valaki felvásárolná, vagy kiszervezné a gyártást, mert ha jól emlékszem, az Amd ebben az időben szervezte ki a GF-et, ami a saját gyártása volt korábban!
-
Így-így. Futottunk a játékok után a vassal. Azért a legtöbb olyan cucc ami 486DX4-en billegett az egy 133-166-os Pentiummal már játszható volt akkoriban. Ma persze ezen pislogunk, hogy ezt miért gondoltuk így.
Elég sokat toltam stratégiai játékokat. Most meg lesek amikor az RTS játékban az elindított egységeknek percek kellenek, hogy elvánszorogjanak a célpontig. Például total annihilation 5x86-on...
-
Én is DX2-80 @100-ra váltottam, de nem azért, mert elég volt az előző gép. Hanem azért, mert nem volt elég a lóvé egy köztes lépcsőre.
DX4 100-on már teljes képernyős módban is 30 FPS fölötti értékeket mértem doom-ban. A baj csak annyi volt, hogy maikorra meg tudtuk fizetni már jöttek az új játékok, ott meg ismét csak 15-20 fps volt. Most próbálgattam a Destruction Derby-t. Nem értem, hogy miként tudtam vezetni az autót ekkora lag mellett. 100MHz-es 486-on az élvezhetetlenség határán mozog a játék.
-
KROK640
nagyúr
Nem ismeretlen ám ez nekem sem. Egyik nyarat lehúztam a mekibe (mondjuk akkor pont behúzta anyám a pénzt azon a címen, hogy remek megkerestem a beiskolázásomra a pénzt -- miközben én azon ábrándoztam, hogy veszek egy Abit BH6-os lapot a fos helyett amim volt, meg némi RAMot is talán), aztán pakoltam a coca cola-nál, pakoltam tankönyveket kamionról, leltároztam éjszaka boltban, és dolgoztam a Tescoban is (na abból se sokat láttam).
És persze a legjobb de legkiszámíthatatlanabb bevételem : Ismerősök ismerőseinek, meg ismerteleneknek a faluban gépek telepítése, javítása. Ebben az volt a legjobb, hogy anyám sosem tudta mennyit kaptam, és ezt meg is tarthattam. Később ebből a sulinet idején meg a 2000-es évek első felében igen komoly business lett, konkrétan megtudtam élni belőle. -
KROK640
nagyúr
Én már akkor sejtettem, hogy valami gond lehet a K6-osokkal, mikor osztálytársam a 366-os Celeronom + 32MB RAM + alaplap kombóért adni akart egy 450MHZ-es K6-ost lappal és 64MB RAMmal, és még mondta, hogyha gondolom valamennyit rá is fizet, csak cseréljünk. Szerencsére volt eszem, és elmentem hozzá megnézni a gépet. Mondanom sem kell, nem lett csere.
Utána egy másik osztálytársunk Celeron 300A-jára akarta elcserélni vele, de az sem jött neki össze, végül 1 év múlva az akkor 18 éves nővérére hagyományozta a gépet, és kapott másikat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF Gaming F16
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged