-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #87683 üzenetére
Szerintem elbeszelunk egymas mellett
Az SB Pro, vagy a GUS tartalmaz egy Game Port-ot, amit lehet MIDI portnak is hasznalni, _de_ maga a kartya nem MPU-401 kompatibilis. Mind az SB Pro-hoz, mind a GUS-hoz letezik softwares MPU emulator, ami vagy megy az adott cimmel, vagy nem.
Az SB16, de akar az ESS Audiodrive, vagy az OPTi klonok hardveresen tudnak MPU401-et, tehat a kartya inicializalasa utan, az MPU401-re jellemzo porton/portokon van valami, ami reagalni fog az MPU401-re jellemzo parancsokra. Tehat, ahhoz, hogy MPU401-nek hasznalj egy ilyen kartyat, nem kell TSR-t betolteni.
Vannak a megujabb kartyak, amik PCI csatlakozoba kerulnek, ezek nem tudnak hardveresen MPU401 kompatibilisek lenni, mert PCI buszon keresztul, nem tudod azt az I/O tartomanyt vagy az adott IRQ-t elerni. Tehat, ezek a kartyak, csak es kizarolag TSR segitsegevel tehetoek MPU401 kompatibilisse.
Tehat eljutottunk oda, hogy van MPU401 interfaced. Szuper. Itt jon az a "kerdes", hogy abbol milyened van. A 3 marek alkareszt igenylo "normal" modot tamogato (ilyenkor van egy raklap commandod, timered es ezen felul kuldheted az adatokat), vagy 2-3 passziv elektronikai alkatresz utan, mar megcsinalhato, UART modot tamogato peldany (ami olyan, mint egy sorosport, tehat egy csatorna kifele es egy csatorna befele). A ketto mod kozott egyebkent commanddal lehet valtani. Pl. jellemzoen, normal modban indulnak az interfacek, neked kell UART modba valtani. Azok a cuccok, amik csak UART modot tudnak, azokat anno ugy csinaltak (pl SB16), hogy normal modban csak azt a commandot ismeri, amivel UART modba lehet valtani.
Ertelemszeruen, olyan hardverrel kell rendelkezned, ami matchel a szoftverhez, amit hasznalni akarsz. Tehat, ha neked csak UART modot tudo MPU401 interfaced van, akkor ezt nem fogja tudni hasznalni, a normal modot kovetelo szoftver. Letezett, olyan "emulator" is, ami UART modba kapcsolta az interfacet, majd ezen emulalta a normal modot. Ezzel ugyonaz a baj, mint azokkal a kartyakkal, amik egyaltalan nem tudnak MPU401-et. Azaz, kell hozzajuk egy TSR, ami vagy megy, vagy nem az adott szoftverrel.
Azt, hogy valami automatikusan elfoglalja-e a portokat/irq-t/dma-t, az sokmindentol fugg. A PnP elott, jumperrel/kapcsoloval kellett allitgatni a dolgokat, majd a PnP ota, valaminek inicializalnia kell a hardvert, hogy elfoglalja a neki szant dolgot. Mindez kiderul az adott kartya dokumentaciojabol.
Egy SB Pro vagy egy Adlib bekapcsolas utan, azonnal ott van a jumperrel beallitott helyeken (i/o, dma, irq), mig egy Plug n Play SB16, csak akkor, ha ot mar inicializalta a PnP alrendszer (ami ugye lehet BIOS is, de nem PnP BIOS eseten egy DOS-os szoftver). Illetve ott vannak, a nem PnP, de mar autokonfiguraciora kepes kartyak (pl. ESS 1688 vagy a GUS), aminel a kartyat inicializalo szoftver fogja "raallitani" a kartyakat a megfelelo helyekre.
Tehat pl. egy jumoeres ESS 688, azonnal elfoglalja az SB-nek jaro cimeket, hallani viszont nem fogsz belole semmit, mert ugyan "jo helyen van", csak eppen a mixere le van nemitva. Ezt allitja be pl a gyari szoftvere, amit be kell rakni az autoexec.bat -ba.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #87680 üzenetére
Egy SB Live technikailag (vagy barmi mas, PCI kartya sem, tehat akar a Yamaha sajat cucca sem) NEM tudhat hardvers MPU-401-et, mert PCI buszon nem lehet elerni azokat a portokat, ami a valodi, hardveres MPU-401-hez kellene. Tehat csak ISA csatlakozasos kartya lehet valodi MPU-401.
Az SB16 hardveresen emulal MPU-401-et, mert nem kell hozza betolteni semmit sem. Inicializalas utan, rajta ul a megfelelo portokon, uzemmodtol fuggoen az IRQ-n, es ugy tesz, mint a Roland eredeti interface.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #87678 üzenetére
A "hardveresnel" beallitod a szoftveredben a cimet, es "mukodik". Ha "szoftveres", akkor futnia kell valaminek, amivel emulalja. Ez mindenkeppen memoriaba kerul (akar real memoryba is), plussz, ilyen olyan technologiak vannak az emulacio "vegrehajtasara", ami nem biztos, hogy az adott szoftverrel menni fog. A "szoftveres" emulatoroknak bele szokott torni a bicskaja pl a protected modu szoftverekbe, plane, ha azok 32 bitesek.
GUS-on is csak "szoftveres" MPU van.
Azert irom egyebkent idezojelben, mert a Windows vilagaban, ez "nem szamit". Marmint, ott van pl a GeForce/Radeon videokartyad. Szigoruan veve, hardveresen nem tud, se DirectX-et, se OpenGL-t. Egy szoftveres kompatibilitasi reteg fut (aka driver), ami megcsinalja a kompatibilitast. De ugyonilyen pl az Aureal Vortex A3D, aminel az API elegge hardverkozeli, mas gyartoknal meg felmasoltal egy A3D.dll -t, es kaptal "szoftveres" emulaciot.
Mivel DOS alatt "nincs ilyen", hogy "driver", igy a fejlesztok, ha MIDI uzeneteket akartak kikuldeni (vagy ugye, barmilyen hardvert hasznalni), akkor megirtak, ahhoz az egy bizonyos MIDI interfacehez (hardverhez) a szoftveruket. Tehat, ha akartal MIDI kimenetet eladni, akkor vagy revettel minden fejlesztot, hogy irja meg a te eszkozodhoz is a tamogatast (pl ezt probalta a Gravis, ha hangkartyarol van szo), vagy leutanoztal egy meglevo technikat es probaltal vele annyira kompatibilis lenni, amennyire lehet (ezt csinalta a sok SB Pro kompatibilis gyarto).
Szerk: Sok SB Pro kompatibilis kartyan is van MPU401 kompatibilis MIDI port. Pl. nekem van OPTi 82c931-es hangkartyamon es az ESS hangkartyakon is a 1688 utan.
-
válasz
envagyok #87540 üzenetére
Nekem sokkal jobb procim lett év végére, csak több fontos alkatrész hiányában a régi gépemet használtam, ami meg hát gyöszöcske volt, de nagyon.
jokeph: Gyönyörű!
arn: Naná, hogy GTS-t nem kellett cserélni sokáig, még annak is bőven szuper választás volt, aki 2001-ben épített gépet vele. TNT2-esek meg sima MX-ek voltak általában ismerősi körben.
Gagyi MX400-at tesztelek éppen. XP alatt már lemérve, most telepítem a Win2k-t.
Ha jól emlékszem, 500 és 600 Ft között vettem, 128 bites, 32 MB-os. 200/166, ahogy illik. A gyárilag tuningos -200/200-as- ASUS nagyon leveri.
-
válasz
envagyok #87536 üzenetére
Ez egész jónak néz ki. Lementettem. A kiegészítő helpeket lefordítottam magyarra és mellé tettem. Ma ki is próbálom, ha megfelelően műkszik bepakolom az összefoglalóba a Vogons linket, meg a saját felhőbe is feltöltöm, azt is.
Írtam egyet én is régen, de az csak az SB16-32/Awe/Live sorozathoz jó, valamint Borlanddal lett fordítva, így gyors gépen a BP/TP patch kell, de pld nagyon overkill CPU- val már nem minden megy így sem, vagy hatásos a futásidejű patch, vagy nem. S939- en részleges, néhány játékon, programon segít, néhányon nem.
#87537 : ezt használom régóta, először még arn linkelte, de már mintha újabb verzió lenne, megvizslatom. Szépen összeállított csomag.(#87541) jokeph : szép darab, és egész modern már a kinézete, csak szilárdtest kondik vannak rajta.
#87544 : Phenom-II alapú Opteron -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
envagyok #87434 üzenetére
az AMD procit gondolom felismered ; a "CHIPS" feliratuakat ma ( meg akkoribanis ) chipset neven ismerjuk.
a Sis 82c452 ha mindenigaz egy vga kontroller.
a 40 labas foglalatba jonne valoszinuleg a matematikai koprocesszor, itt azt irjak 40 pin dip kb. stimmel ; wikin is van 40 pines 80287 pikcsor. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
envagyok #87332 üzenetére
azert az f00f bugot is megemlithetne az "origi" pentiumnal az fdiv mellett.
-
válasz
envagyok #87300 üzenetére
(#87301) jokeph : memória, jó nagy különbség, nekem a kisebbik órajeles van.
(#87302) jokeph : erős 775 konfig !
(#87303) Fred23 : szép, nem csodálom hogy hajtasz rá.
#87305 : a fehér nyákosok is tetszettek mindíg.(#87306) jokeph : az 5900- as üt, 5200- asból meg nem is láttam még ilyen komoly kivitelűt.
(#87312) FoxiestFox : hirdetésnek minősül, nem írtad hogy ajándékba kell. De annyira régi hogy skippelem az eljárást
-
arn
félisten
-
válasz
envagyok #87244 üzenetére
DX2/66- ra már nem árt a ventillátor. 386-486 lapokon pedig általában a def BIOS engedélyezni szokta a kesseket, bár alapból laza időzítésekkel, de lehet próbálgatni hogy mit lép WS1 vagy 0- ra.
#87245 : hirtelen nem tudok ilyen listákat, de korábban sok ilyesfélét linkeltek a kollégák, érdemes rákeresni. Én általában random szoktam próbálgatni a prog-játékokat, ahogy most is hogy pld overkill gépen mit lépnek a régebbiek. Meg a demokat is, tényleg azt is viszek át, hogy a Yamaha PCI ad-e hangot velük. -
válasz
envagyok #87229 üzenetére
8bites videokártyám nincs, ill volt sima MDA, grafikus mód nélküli, ezt nem tartottam meg. Ahogy Frescho is írta némelyik ISA 16bites VGA megy XT- ben, csak a 8bites részt bedugva. Én egy OAK- al oldottam meg. Hangkártyát kaptam 8bitest, de állítólag némelyik korai SB16 is megy, szintén a 8bites részt csatizva, pld a 1740- es.
Az OAK- al VGA módban is mennek a retro gamek, sebességre is hasít rendesen a 10MHz- es Siemens procival. -
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #87172 üzenetére
Ezek bejelentesi datumok, az aktualis szituacio mulott, hogy lehetett e tenylegesen kapni, nezd meg az ujsagokat. Meg itt nem a procirol beszelek, hanem a vlbs koritesrol. Ekkoriban jottek ki az elso dbok.
Az elso dx2ok meg isaval meg eisaval jottek. Ahogy a pentium is pcial, csak 93 legvegen, 94 elejen kerult piacra, addig eisa volt, meg vmi bena vlb implementacio. Es ezek az elso dbok sebessegben is messze voltak a kesobbiektol (ati, s3 801 ilyesmi).
A legtobb dx2 vlb epites 94-95 kornyeki cuccokbol van.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #87157 üzenetére
Ha szigoruan pentium elotti 486 vlbt akarsz (93.03), ott nincs tul nagy valasztek, mert eppen hogy megjelent a vlb a piacon. Gyartasi datum alapjan is ritka a normalis lap es vga.
93as vlb vezerlot meg csak kepen lattam, amik elofordulnak, azok szinte mind mar a 95os koruli gepekbol vannak.
Dx2bol 94, dx4bol 95 volt a tipikus korszak, ezt celozva joval egyszerubb a dolog.
Amugy nem volt gond veluk, dos alatt ha belotte az ember, onnantol csak ment, nem kavartak ossze a drvek, frissitesek. A programokkal valo kompatibilitas mas teszta, de azert kell olyan kartyakbol epitkezni, ami kevesbe problemas. Nem veletlenul neveztek plug and praynek a win95 korszak elejet, a gyorsitos korszakig a tobbseg maradt doson.
-
válasz
Ha értetted a logikát, akkor meg lehetett ugrani. Az nagy előny volt, hogyha egyszer működött egy bejumperelt gép, akkor nem jött frissítéssel új meglepetés. Mondjuk nem is voltak nagy frissítések a Win 95-ig, de az meg maga volt a csapágyasra pörgetett roller.
486-ból elmehetsz egészen a 133-as 5x86-ig. A DX2 66 VLB-vel is jó választás:
- A 33MHz-es busz miatt nem problémás összehozni és DOS-hoz
- A legtöbb DOS-os progihoz bőven elég
- De ha mégsem elég még mindig bedobhatsz egy DX4 100-atHa könnyíteni akarod a feladatot, akkor PCI-os lap, S3-as kártya, 5x86. De az nekem már a Windows vs. linux korszakhoz tartozik.
-
válasz
Talán kicsit jobban bele kellett tanulni, mint most. Nem volt vészes, ha valaki az alapoktól benne volt. Stabillá lehet tenni a DOS-Win3.1x-Win9x vonalat is, csak kell tapasztalat mit-miért, mit-hova-hogyan. Nem volt elég a mostani power-install-yes-ok-enter-megint ok-üdvözli a Windows.
Hardveresen is hasonló, ha nem PnP akkor jumper, de volt félPnP is pld a Blasterek és a GUS.
Időrendben talán a DX2/66, vagy a DX4/100
, ami a Pentium előtt volt. Erőben a Socket3 azért kitolódott a (korai) Pentiumra, Am5x86, Cx5x86, PODP. VLB- sbe pld PODP- t tettem utoljára, avval is elvan szépen.
A fent említett SpeedSys kedvenc tesztprogram, 2 szélsőértéket linkelek :
- Socket3 PODP/@100MHz VLB konfigban
- S775 Conroe Pentium @3GHz AGP konfigban -
-
válasz
envagyok #87128 üzenetére
Igen, várakoztatja. Helyben topi 1 körig
Pl. 20MHz-es Z80-hoz simán szükség lehet rá: [link] Ha nem "akasztaná" meg a procit, akkor lenne hülyeség a buszon, ahogy Czo is írta.
Kicsit is összetettebb áramkörnél az egymás után kapcsolt kapuk késleltetése összeadódik amivel számolni kell. Hogy benne legyél az időzítésben vagy WS-et állítasz, vagy gyorsabb áramköröket használsz. Én már sokszor emlegettem, hogy az 50MHz-es VLB buszhoz bizony válogatni kellett a kártyákat, mert nem bírták WS nélkül. Végül sikerült egyet találni több, mint eg tucatnyiból.
Fake cache-et RAM speed tesztből lehet gyorsan kiszúrni ahogy arn is írta.
-
Chris82
senior tag
válasz
A Vesa nagyon érzékeny ezekre a beállításokra, biosban és az alaplapon is a jumpereket helyesen kell állítani mert fagyással fog reagálni. Ezzel el lehet lenni egy ideig, elsô körben egy - ha még valaki nem gyakorlott - SIS496-os lappal stabilabb gépet lehet alkotni, ott már PCI és ISA van, az összes 486-os procit támogatja.
A fake cache memória általában nincs foglalatba, úgy néz ki mintha forrasztva lenne a lapra. Néhány PC Chips-es alaplap használta ezt a megoldást, ezzel is próbálták olcsósítani -
arn
félisten
válasz
Ha tul alacsony a ws a proci sebessegehez kepest, fagyni fog.
A cachenel nagyon arulkodo, hogyha fake, mert gagyi betutipussal van rairva vmi, legtobbszor nincsenek raszitalva a szokasos infok. A tesztprogramok azt irjak, amit a bios mond nekik. Kiveve, ha csinalsz egy valos memoria sebessegtesztet, mert ott pontosan kirajzolodik az l1, l2, stb cache merete.
A caches ide hdd controllerek ugy kb 93 kornyeken eltek fenykorukat, de igazabol mar akkor sem volt tul sok ertelme, mert egy gyors 486 gyorsabban megcsinalta smartdrval a muveletet, mint amit egy 286 tudott a kontrolleren - esetleg akkor lehetett elonyosebb, ha kozben terhelt volt a cpu. De egy atlagember szinte semmit se profitalt belole, ugy hogy eleg huzos aruk volt - hamar ki is koptak.
-
Czo
addikt
válasz
Nem megakaszthatja, hanem hulyeseg lesz. Ha nezegeted chipeknek/barminek a muszaki leirasat, akkor ott megszoktak adni, mindenfele idozitest. Pl, ha beepited valahova a 'CD74HC4051-EP'-t, akkor a "6.7"-es pontban levo idozitesekre figyelned kell. Ha hamarabb olvasol, mielott a multiplexer garantaltan atallt volna abba a statebe, amit szeretnel, akkor hulyeseget olvasol. Ha valamire sprolasbol pl lasabb alkatreszeket tettek, akkor plussz varakozast kell beiktatni, hogy a mukodes megbizhato legyen.
-
válasz
envagyok #87116 üzenetére
Wait State nem csak a cache-nél, de minden kártyánál lehetséges. A lényeg az, hogy a CPU elkezd egy olvasási, vagy írási ciklust. Ez általában több órajelből (mondjuk Z80-nál 3-ból) áll, amit a wait lábra adott jellel lehet hosszabbítani 1-2-3 órajel ütemmel. PC-nél ez általában jumperelhető volt adott kártyánál. Ha 3 helyett 3 órajel kell egy íráshoz vagy olvasáshoz, akkor az elméleti sávszélesség/sebesség is így aránylik. Persze a programnak még sok más mindent is csinálnia kell, de így is érezhetően gyorsabb a 0WS-es kártya.
A cache-et bontsuk ketté:
A külső CPU cache sokat dob egy 386/486/Pentium sebességén. Ezekből volt olyan ami kamu volt, egyszerűen volt benne valamilyen IC, de nem használta, lehet eleve rosszak is voltak az IC-k, de jól néztek ki/eladhatóbb volt így az alaplap.
A disk cache is jót tett a gépnek, volt belőle szoftveres megoldás, pl. smartdrive vagy nwcache. A RAM-ból csípett le ehhez pár száz kB-ot a szoftver. 4MB-nál érdemes volt vele játszani. A hardveres kártyák ritkák voltak és drágák, de nem a gép RAM-ját használták ami előnyös volt. Egy ilyenben van nekem 80186
matematikai coprociról meg már írtak a többiek. Sok értelme nincs, de jól mutat
-
válasz
envagyok #87116 üzenetére
386/486 biosokban megtalálod. Némelyik bírja a 0WS- t is. Valamint VLB lapokon, kártyákon jumperelhető, szinkronizálható az FSB- hez.
(#87117) arn : 96- ban már használta a Quake is. Ha a 386/486DLC mellett van kooproci elindul rajta diavetítés sebességgel. Pentiumon már jó.
-
válasz
envagyok #87071 üzenetére
Ahogy a kollégák is írták lényegében semmi értelme nem volt a kijelzőnek, max feeling, ill annyi hogy látni lehetett mikor megy lowban. A kijelzőkön 2 soros jumper, akármit be lehetett állítani. Később jöttek 3 szegmenses kijelzők is, nagy feeling, a 100 feletti órajelet is be lehetett jumperelni.
Idővel aztán csak HI/LO kijelzést szoktunk jumperelni, valamint később jött hardveresen is ilyen, melyen már csak ez volt, a jumpersor hiányzott.(#87074) arn : érdekesen nézett volna ki egy korabeli reklámban - vegyen lassítható PC- t, most akciós
(#87088) frescho : jó kis oldal, mára megkoptak, pár megmaradt, valamint lett azért néhány nemrégiben alapított is, gyarapodhatott az újabb retrokedvelők száma, bár már elég kevesen vannak világviszonylatban.
(#87089) KROK640 : 80186 az elég ritka lehet tippem szerint. Sok régi procim van, de sztem ez nincs, legalábbis nem emlékszem hogy lenne. Talán nem is láttam, csak fotón esetleg.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #87085 üzenetére
En akkoriban chipet szerettem, abban voltak hw tesztek, de mai szemmel baromi pontatlan sokszor, max a hazai allapotokra jo forras.
Byte magazint, ilyesmire gondoltam, foleg ha 80as evek. Nalunk meg csak tanultak ezt, mint a kapitalizmust
Blasterek?
valszeg az alabbi tipusokrol lehetett szo, bar ez sem derul ki…
sb2.0 8bit mono 44khz
sbpro2.0 (ct1600) 8bit stereo 22khz (v mono 44khz)
sb16 (ct17xx) 16bit stereo 44khz -
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #87086 üzenetére
Oszt ez még "csak" a DX2-es.
2000-ben, azaz mindössze 8 évvel később az akkori PII-es gépem (SLOT1-es 400-as cerkával, Acorp BX440i lap, 64 MB SDRAM, S3 Savage 4 8 MB AGP VGA, 10 GB Seagate HDD, LG CD-ROM valamilyen, SB 128 PCI hangkari, stock ház+ATX táp, mezei egér+bill, stereo Genius hangfalpár) 250e-ért roppant baráti volt, ebben benne volt a 15"-os LG 520Si Studiowork SVGA monitor, egy Canon Bubblejet BJC1000 nyomtató és egy Mustek A1200-as A4-es lapscanner is. -
arn
félisten
válasz
envagyok #87078 üzenetére
Erre sok eselyed szvsz nincs… amikor ezek megjelentek baromi dragak voltak, ennek megfeleloen a felelheto mennyiseg is minimalis, ha egyaltalan beszerezheto. A masik, hogy akkoriban brand gepek mentek, tehat probalj olyat keresni. Ez meg kb adja magat, hogy az adott modellben milyen alkatreszek vannak (ibm, etc). Szvsz mar az is nagy dolog lenne, ha korhu, eredeti allapotu gepeket talalsz a 80as evekbol.
A legtobb retro cucc manapsag mar keleteuropabol aramlik vissza, ide meg el sem jutottak ezek a gepek, ezert sem lesz egyszeru.
Amugy regi ujsagokat kell sokat lapozgatni, en is onnan gyujtottem a legtobb infot.
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #87071 üzenetére
ahogy felettem, a freki kijelzőről viszont tudni kell hogy nem valódi frekimérés volt, hanem a turbo kapcsoló két állásától függően két, fixre huzalozott értéket írt ki. nem volt mögötte tényleges numerikus meghajtóelektronika, csak manuális jumperelés.
később persze leleményes pákások csináltak hozzájuk meghajtóelektronikát amivel ténylegesen szoftverből lehetett rajta decimális vagy akár hexadecimális számokat kiíratni, de ugye ez már anakronisztikus volt mire megtörtént -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #86948 üzenetére
2001-ben azzal voltam végtelenül menő, hogy 20GB-os HDDvel mászkáltam minden haveromhoz mobilrackben, Ez azért volt menő mert a legtöbbeknek 5-10GB HDDjük volt, nekem meg a hordozós és az otthoni is 20GB-os volt.
Na, ha ekkorák lettek volna a winyók, akkor aligha ment volna a "átugrok a winyóval" tipusú megoldások
Ráadásul egy DASD szerver kellett volna csak a hordozó winyóm kapacitásához.ASUS Trinitry : Erre emlékszem, hogy egy időben szó volt róla, hogy lesz ilyen, de aztán sosem láttam, szerintem meg sem nagyon jelent. Vagy ha igen, akkor egy nagy ritkaság, de tuti bukta. A 3850-es idejében még a 2GPU-t kihasználó játékok is igen ritkák voltak, nemhogy az annál többet. Ugyanakkor ha jól veszem ki, ráadásul noti chipes, tehát van db asztali HD3850-nél gyengébb magunk, 1,5GB RAMmal, egy olyan időben amikor még a 2 GPU-t használó játék is ritka volt, és 512MB VRAM mindenre is elég volt.
-
válasz
envagyok #86941 üzenetére
Nem mintha túl fárasztó lenne az adatbázisod feltenni egy Google Sheetbe és betenni linkként a hirdetésbe.
A legtöbb hirdetésed üzenete olyan, hogy "vannak cuccaim <insert összes retro gyártó>tól, külföldről vettem őket, kvára nem kapsz, hacsak nem csorog mani az összes zsebedből" -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #86736 üzenetére
Hát, ha holnapra elfelejted nem volt érdemes elmenni
De ha már itt tartunk akkor utolsó strandolásaim :
2015 Ciprus - de akkor ott éltem és dolgoztam, egy tengerparton
2013 Balaton - de akkor ott dolgoztam
2005 Szlovákia Nyitra - céges kirándulás
2004 Debrecen ... na az tényleg haverokkal meg a buli kedvéért.20K-ból most nekem talpon lenne a C2D konfig, mert annyiból kb minden meglenne ami hiányzik hozzá (amennyiben feltételezem, hogy a HD6850-es VGA hibátlan), de a mostani elszabadult árak mellett az embernek már lassan hetente elmegy 20K kajára
Az idei Horvát tengerparti nyaralásból sem lesz semmi (3 éve nincs belőle semmi előző két évben a covid csinálta ki), mert másra elmegy a pénz, még örülök, hogy nyár elején eljutottam az Ikarus fesztiválra.A cucc is csak addig marad, amíg tönkre nem megy
-
ityam
őstag
válasz
envagyok #86708 üzenetére
Jaja emléxem. Pár hónapja is írtad. De akkor is az volt a válaszom mint most. Ilyen karit nem lehet venni sehol szóval rá kellett nála próbálnom.
Még vaterának nem szóltam a turpiszságról, hátha sikerül megszerezni még elfogadható áron a kártyát.
Ha persze érkezik egy licit a karira akkor menni fog a kérdés a hirdetésbe hogy látom megtaláltad a korábban általam megnyert kártyát csak nem tudtad elküldeni mert nem találod. Ez elég szerintem minimum egy szabálytalan aukcióhoz és lehet egy kis dorgálásra is alkalmas a Vatera felől.
Sajnos kép nélkül alapból nem egyértelmű hogy ugyanaz a kártya, de a ritkasága miatt eléggé gyanús. Ő pedig értékelésnél bevallotta hogy nem volt meg 2 hónapja a kártya:
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #86659 üzenetére
A MIDI a "General MIDI" elott, valamennyire szabvanyos volt. Addottak voltak a commandok, adottak voltak hangszerek, csatornahoz rendelesei. Tehat minden MIDI eszkoz megszolalt, ha kuldted neki a parancsokat. Ami viszont nem volt szabvanyos, azok a hangszerek. Tehat hogy az "1"-es az pl egy zongora, a "41"-es pedig a hegedu. A "General MIDI"-ben a nagyszeru pont az volt, hogy szabvanyositotta a dolog ezen reszet is.
Tehat, amig a gepbol MIDI command jon ki, addig meg fog szolalni, legfeljebb nem az a hangszer lesz ott, mint amire szamit a hallgatosag. Az SC-55 pl. pont tud MT32 kompatibilis mappinget, tehat meg fog rajta szolalni minden, ami az alap MT-32 kepessegeinel nem nagyon hasznal tobbet (nem volt jellemzo). Amit nem ud az SC-55, az a hangszerek betoltese, tehat azok a jatekok, amik MT-32-vel, sajat hangszert toltenek be, no, ott nem a betoltott hangszer fog megszolalni. De mint mondottam, sorosport, egy legyartott splitterrel, bedughatod mind a kettot, aztan azt kapcsolod be, amelyikre szukseged van.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #86635 üzenetére
Melyik dos korszak a cel? Engem spec a 91-94 golden age (vga+sb) erdekel, az ennel ujabbak mennek modernebb gepen is rendesen.
Ha nincs multbeli tapasztalatod vele, akkor gmidis sc55 (vagy ennel ujabb) sb16tal tetszeni fog. Az Mt32 teljesen mas teszta, kontroller sem art es 93ig hasznaltak, gus nagyjabol felesleges. lassabb socket7 (100mhz koruli) boven jo, es nem 20-30fpsel fognak a korabeli fpsek menni. S3at keress, a tseng csak tul van hypeolva, nem tul jo doshoz.
Korhu vasaknal mar kicsit bonyolultabb a kerdes, ugy erdemesebb kesoi socket3 (dx4) vagy socket5 (p120) kore epitkezni - 95os konfigok, olyan 94ig az sbpro jobb valasztas.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #86635 üzenetére
Miert nem dugod ra mind a kettot? Marmint, a MIDI az "sima" soros port. Marmint az a resze, ami a gameporton kicammog. Siman kettecsaphatod es ha van MT32 es SC55 is, akkor radughatod mind a kettot. Mivel ezek kulso eszkozok, ezert bekapcsolni, azt kapcsolnam/kapcsolnad amelyiket eppen hasznalod az adott jatekban.
Szerk: Valaszolva a tobbire:
ESS-bol, a 1688-astol van hardveres MPU-401, tehat en valami olyat raknek bele. Ebbol van PnP-s es nem PnP-s verzio is. Illetve, modelltol fuggoen, a PnP-s kartyakon sok esetben kikapcsolhato a PnP funkcio, es akkor nem PnP-s ESS-kent viselkednek (nekem pl van ilyen 1688-as kartyam). A 1688 sajnos, mar nem diszkret OPL3-at, hanem az ESS sajat ESFM-jet tartalmazza, de szerintem nem para ez. Ha Creative oldalon keresel, olyan SB16/AWE32/AWE64 kartyat, amiben nincs benne a kulso midinel beakado hangos bug, akkor azokon sem lesz OPL3, csak a Creative sajat, CQM megoldasa.
GUS-bol boven eleg a Classic. Az Interwave chipet minden DOS-os cucc "compatible" modban hatja DOS alatt, azaz a PnP GUS Max/Classicnak van hasznalva. A Max-on (es a PnP-n az Interware-ben) levo CS4231 codecet pedig kb semmi sem hasznalja. Szoval a jo GUS feelinghez, boven eleg egy ujabbfajta (mondjuk 3.7-es) GUS Classic, amibe beletomkodtel 1 GB RAM-ot.
Ja a GUS-nak van meg 1 rekord jo ficsorje. Meghozza a Game Port -ja, ha Game Portnak hasznalod. A Game Port elegge takony modon van a PC-n megcsinalva (periodikusan kell olvasni a portot) es ha modern a gep, akkor elrontja az analog joy a jatekok idoziteset. Node (tada.wav), a GUS gameportjan lehet idozitest allitani (ultrajoy.exe), igy ha pl Wing Commandert jatszanal egy jobbfajta QuickShot joyyal vagy egy Gravis joyyal, akkor ezeket is meg tudod ugrani.
DarthSun: Azok a lassito programok, amelyiek szoftveresek, azok tenyleg nem jok, de ez szerintem, ami a chipsetet ACPI-n at piszkalja, ez tokeletes. Kikapcsolva a CPU cachet, visszaveve a CPU-t 6%-ra, meglepoen lassu vasat csinal, meg az 1.4-es Tualatinbol is (plane, ha a 133-as FSB-t lefelezed).
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #86623 üzenetére
Találtam még egy Yamaha SW20-PC hangkártyát, de alig van róla infó :/
Erről tud valaki valami részletesebb információt?Most hajnalban volt egy kis időm olvasgatni, lehet hogy a DOS játékos gépet is 2 felé kell építeni?
[link]MT-32 meg SC-55, úgy olvastam vannak játékok, amik csak az egyiket, és csak a másikat ismerik.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #86620 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztésből..
Még kérdeznék.
Van CT1920 Goldfinch és orchid wave booster wavetable addon kártyám, a Roland sc-55, Yamaha SW60XG és az előbbi 2 kettő közül melyik a legjobb választás?Vga-ból megtaláltam a Hercules Terminator 128/3d agp kártyám, meg egy pci ELSA Victory 3D-t
Hangkártyából így első túrásra egy yamaha opl chipes lwha151a00 került elő, és egy SBP6-3D ES1868F tomatoboard kártya.
Gravisből Classic, max, vagy pnp jobb?
Olyan fura, hogy 89-93-ig középsuliban programozónak és rendszertechnikusnak tanultam, de akármennyire is hihetetlen, sima csipogós 286,386 gépeken tanultunk, talán a tetris ha elfutott rajtuk.
Ezek a hang dolgok kimaradtak. -
envagyok
veterán
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #86613 üzenetére
DOS mindeneshez, tehat nem kimondottan 1994-hez? Valami VIA MVP3/596-os chipes P166-ot. Valami olyan PCI-os VGA-val, ami itt eleg jol teljesit. Pl. valami S3, vagy Cirrus Logic. Hangkartyabol valami ESS-t, mert nincs benne hanging note bug, mint az SB16-on, de szabvanyos MPU401 az SB Pro-val szemben. Tennek bele egy GUS-t es az ESS-re raakasztanek egy Rolandot. Miert 166? Mert ez mar biztos, hogy jol visz minden, uj, mar VESA-t hasznalo DOS-os jatekot is. Miert VIA? Mert a VIA-k tudnak egy olyan kunsztot, amit mas chipset nem. Nem csak 12.5%-os lepesben lehet ACPI commannddal lassitani, hanem 6.25%-os lepesekben.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Revolut
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged