- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Ami a legtöbbet segít a képen/ad hozzá, az a CRT-nél a helyes geometria beállítás + fényerő/kontraszt, TFT-nél meg a legtöbb esetben bőven lehet a gyári beállításoknál jobb képet/színhűbbet kihozni egy kalibrálással.
#80859frescho: igen, ez így kb örökös életű lesz.
#80860r0b3r: Tényleg kiváló ügynök volt, kár érte !
5000-ért én is megvettem volna, ha kell elmentem volna érte az pl. Somogyból Szabolcsba is. -
-
-
-
-
"Miattam mindenki azt csinal, amit akar, csak a tenykent valo beallitast nem szeretem, arra szoktam kizarolag reagalni."
Fejtsd már ki kérlek, mi nem tetszett, milyen "tényként való beállítást" nem szerettél abban, hogy linkeltem egy mai OPL3 eszközt a közösségnek. Mert ugye kizárólag ezekre szoktál reagálni elmondásod szerint, és nem sikerült megállni.
Értem, hogy a RetróRendőr szimatod jelzett, hogy "nem korhű" és muszáj leszólni a cuccot, de próbáld ki legközelebb kérlek, mielőtt nemtetszésed nyilvánítod ki, hogy elszámolsz 10-ig, és tovagörgetsz.
Köszönöm! -
A tobbi egzotikus vas meg ilyen tamogatottsagi szintig se jutott el.
Csak később az Aureal. Ott még volt egy halvány esély úgy versenyre kényszeríteni a Creative-ot, hogy abból a játékosok profitáljanak.
Persze CT ezt sem hagyhatta, és azóta is helyben toporgás van, ha hangról van szó, míg a grafika folyamatosan fejlődik. -
"Az maradjon mar az en becsipodesem, hogy teljesen az eredeti allapotra torekszem, ha lehetseges."
Maradjon. Bármilyen sajátos módon is definiálod az "eredeti állapot" és a "lehetséges" fogalmát. Azt a becsípődést kellene levetkőznöd, hogy belekötsz mindenbe, ami számodra nem "eredeti állapot" vagy "lehetséges".
Linkeltem egy sikeres terméket, ami már megint out-of-stock. OPL3 van rajta, ami a mai 20+ CPU magos, 64 GB RAM, RTX 3080, PCI-e Gen5, 4000MB/s SSD világban már szerintem kétségkívül eléggé nosztalgikus beütésű, rétegtermék. Erre jössz te, és "de ez nem retró", "tokeletes a dosbox", annak ellenére hogy jól fogy, és van létjogosultsága. Akkor görgess tovább, ha neked ettől tikkel a szemed, nem neked szól a termék. Nem kell minden szarba belekötni, mert neked becsípődéseid vannak.
-
"Jopofak ezek a regi hwek uj kontosben, de hat annyira retro ez, mint a dosbox."
Vagy mint a CF / SD kártyás gépek. De nem gond, több marad másnak, ugye."Szvsz aki regi jatekokkal akar csak jatszani, arra tokeletes a dosbox, a retrozas tobbi reszehez meg ezzel sem lesz kozelebb az ember."
Játékra közel sem tökéletes a DOSBox, de egyelőre emulált környezetből egyelőre jobb környezettel nem rendelkezünk.
Kismillió más felhasználási területe lehet egy külső OPL3 kártyának, nem kell azonnal ezt is leírnod, mert "nem korhű". Én Adlib Trackerből (és jobb Adlib trackkel rendelkező játékokból) szeretnék létező legjobb minőségben felvételeket készíteni, arra pedig ez tökéletes. -
"Hat ha nem tudja az illeto, hogy mire valo"
Whoa. Nice.Nagyon szép, hogy megint összefoglaltad miért olyan fantasztikus papíron a Gravis, mivel tud többet mint az Sound Blasterek és társai. De ezt mindenhol megtalálod amikor előkerül a Gravis neve, nem mondtál semmi újat.
Amiről viszont ez a csávó beszélt az amit kevesen vállalnak fel, miszerint nem a nosztalgia rózsaszín ködében úszó visszaemlékezések a "régi szép időkre", hanem nettó felhasználói tapasztalat a Gravis kapcsán.
-
-
Régebben elég sok ilyen volt. Gondolok itt arra hogy a hurka VRM-es lapba ment bele prescott proci és sütötte a lapot, de amd-nél is volt hasonló.
Ma már megoldották, gondolom a rohadt sok garanciáztatás miatt vagy azért mert olcsóbb lett a vrm-nél a védett vezérlő mint a sima. -
Videókártyák esetén a gyártó mit lát: van nagyrészt pár grafikus motor, meg nagyobb nevek renderelésre. Arra optimalizál, gyártja a kártyát. Egy program miatt nem érdemes erősebb vrm-et rakni a kártyákra, már csak gazdasági szempontból sem.
De ez a furmark történet régen volt, ma már nem tudod vele megsütni a kártyát. Kijött a furmark és reagáltak rá a gyártók ahogy jöttek a problémák. Kezdetben ugye a driver szinten, aztán meg hardverből. Szóval foglalkoztak vele.
Az tény hogy mostanában is trágyát gyártanak már lassan minden szegmensben. Furmarkot én is használok de csak a hűtés tesztelésére mert stabilitásra/vram tesztre alkalmatlan.frescho
Már szerencsére megoldott, nem túl méretezéssel hanem limitálással. De utóbbit egy afterburnerrel/bios moddal ki lehet tolni. -
Igen, ez a szürke a cink spray. Gyárilag plattirozott vagy ónozott a lemez így ránézésre. Elektrolízissel lehetne hasonlót elérni, de a részben átrohadt lemez hiányosságait az sem pótolná vissza. A festés meg bárhova viszem nem lesz ugyanolyan. Azt a narancsosságot amivel az eredeti ház rendelkezik nem fogják megfújni. Leginkább azért, mert teljesen más anyagokkal dolgoznak, vékonyabban fújják stb. Elkövettem amúgy a szokásos hibát amit OT járműveknél szoktak. Túlrestauráltam, a felület a gyárinál sokkal simább, jobban előkészített lett még úgy is, hogy igazán nem értek hozzá. Tömeggyártásnál nem szórakoztak vele és simogatták szép simára a házat.
MasterDeeJay: Mi még elektronikából azt tanultuk, hogy szélsőséges helyzetre méretezünk. Amit elő lehet állítani azt üzemszerűnek kell tekinteni. Számítástechnikában ráadásul a user hülye, szóval nem csak véletlenül állítja elő a maximális terhelést.
-
Valós az aminek gyakorlati életszerű haszna van. Játékra szánt kártyán játszani kell, arra készült. Talán le is van valahova írva sztem apróbetüs részen gyártóknál. Számításokra meg más kártya kell (bár azt asztalinál már korlátozák is)
Furmarknak semmi haszna nincs, van egy rakás más benchmark ami ad valami ertéket is.
Procinál meg nem is tudom valami dokumentációban hogy mire is készült, ott is biztos van valami hogy asztali proci mire készült. Nem véletlen van xeonoknál is megadva avx verziókra terheléses turbo limit.
Ha van olyan játék ami kinyirja a kartyát már lehet is perelni (van amúgy [link] ). -
Ez mára bármelyiket érintheti, hiszen letelt több, mint 2 évtized. Az Amigákat emlegetem a legtöbbet, de volt már PC-ből CD-ROM, és nemrég Apple II variáns is. Ha amúgy jó szűrt tápod van, akkor lehet, hogy nem okoz hibát amíg valami pótolhatatlant szét nem mar a szmötyi
-
Én ebayen vettem retrobrite lötyit és hófehér lett tőle a gépház, a felület tapintásában, keménységében különbség nincs.
Simán napon csináltam bezacskózva az alkatrészeket, csak ott látni árnyalatkülönbséget, ahol a zacskó gyűrődött (azért próbáltam óránként átmozgatni de tökéletesre így valszeg nem lehet megcsinálni).Az egerem ami kb narancssárga volt, tökéletes lett, mert szépen sikerült bezacskózni.
De körülményes, gumikesztyű, gél, aktivátor, kenegetés, zacskózás, többször is belenyúltam 1-2 ujjal, be is fehérítette, persze gyorsan lemosva eltűnt 1-2 órán belül minden nyom.
Az eladó amúgy azt írta, hogyha nap éri a gépházat mert olyan helyen van pl szobában, retrobrite-olás után érdemes uv spray-vel lefújni hogy védje a visszasárgulástól minél tovább.
Mondjuk nekem nem kell ezt gyakran csinálnom, sőt, remélhetőleg soha többé, csak a PIII házát és ezt az egeret akartam megcsinálni.
Esetleg ha még veszek a gép mellé korhű hangszórókat, lehet azokat is kell, de nem tölt el nagy várakozással.. -
-
A kémiájához nem értek, de amikor peroxidos cuccal próbáltam mindig az volt, hogy a műanyag roncsolódott. ami érdekes, hogy simán napra kitéve is sokat fehéredett az A1000.
Más téma: Annak azért van iróniája amikor Win XP-t telepítgetek, hogy adatot vigyek át egy 800k-s floppy-val megáldott almára. ZIP drive-om van, csak már a Win7 sem kezeli a drágaságot. Mondjuk a becsületére legyen mondva, hogy a műhelyes Sandy-n VM-ként is úgy fut, mint egy speedezett agár.
-
Azt olvastam, hogy a színt többek között a tűzgátllásra adagolt Bróm kiválása okozza és gyakorlatilag az oxidálja a folyamat. A műanyag többi része is degradálódik sajna közben.
dye jó lenne, de ugye magasabb hőmérsékleten ezek a műanyagok még vetemednek is, csak hogy ne legyen egyszerű a történet.
-
arn
félisten
Meg az feltunt vkinek, hogy az alig egy eves gepnel mennyire osszevissza bezs szinek vannak? Meg nem is tul vilagosak…
Eloszor en is az ecsetelos, kremet probalom ki retrobrightnal. Akarmennyit agyalok a folyekony, vizmelegitos verzion egyreszt sok kellene hidrogenperoxidbol, masreszt elparolog belole a cucc, igy meg jo arban veve is sokkal tobbe kerulne, es mehet a kukaba. A veszelyessegi faktor is benne van, hogy nem jo ekkora mennyisegben zart helyen belelegezni.
Vki csinalt uvs kamrat? Vagy mindenki csak a napra pakolta ki? En szeretnek vmilyen skalat csinalni, hogy ekkora terhelesnel ilyen mertekben valtozik a szine, hogy kiszamithatobb legyen a folyamat. Az lenne a legpopecebb, ha kb ki lehetne szamolni, hogy ilyen arnyalat eleresehez mennyi idore van szukseg.
Kerdesek:
Milyen uvlampat?
A foliazas nem igazan tetszik… lehet jobb lenne ha maga a kamra lenne nagyjabol szigetelt, hogy ne szaradjon ki. -
Akkor biza elég szerencsés családba születtél, én a városunk egyik előkelő általánosába jártam és 2-3 gyereken kívül nem volt gyerekeknek saját pc, közülük egynek valami ratyi micro (bocs frescho), a másik kettőre nem emlékszem.
Ja most látom nem saját tulajdonod volt.
Na azért így is menő.
-
envagyok
veterán
Jól látom?
Régen milyen divat volt a billenytűzet takaró plexiÉrdekes, hogy én kb 1983-tól kb 91-ig fél életem a c64 mellett töltöttem, de egy kép se készült róla, se kb 98 után, mikor indult nálam a pc-zés.
De ezt leszámítva sok kép készült családunkról, kutyákról, mindenről.. -
KROK640
nagyúr
WOW, nem mai lehet a történet.
Ez bolt a bajom az ilyen chat-hu, irc icq és társaival.
De a fórumokra is igaz volt,. ha egy csajjal megismerkedtem és klappolt minden, akkor kiderült h rohadt messze lakik.
Volt csaj ismerősöm Kecskemétről, Egerből, Szegedről, Veszprémből, Tatabányáráról, Nyíregyházáról, Miskolcról, Győrből... ami szépen hangzik, csak mindehhez én Debercenben laktam. Egyébként minddel taliztam a Szegedi egész jól alakult volna ha nincs a táv, az Egrivel ment is valameddig, plusz a Veszprémi is jó volt amíg tudtam ott lakni (pont azelőtt ismertem meg h oda mentem), de aztán mikor megváltoztak adolgok éps visszakellett menjek Debrecenbe, akkor sajnos az a remek kapcsolat is ledarálódott a távolságon, akkor meg is fogadtam, hogy a város 25km-es körzetén kívül felejtős.
Az MSN szinte csak azoknak volt fent tartva akik ezen a körön belül laktak és bármikor lehetett velük találkozni -
Ahogy igazán az egész géphez nem nyúltak hozzá. Nem volt meg a management részéről a cél, a mérnökök meg mindent is kifejlesztettek, de nem került gyártásba.
KROK640: Mindenki próbált ügyeskedni. Féláfa biztos megvan az öregebbeknek a 90-es évek elejéről.
BH6: Dehogy volt baj. A végén csurig húzva ment a szerencsétlen. Ja és kész szendvics volt benne, mert a Slotkey-ben volt még egy FC-PGA2 átalakító is.Ennél csak a 486-om volt jobban megpatkolva. DX2 100Mhz-en, VLB-vel amibe válogtva voltak a kártyák, de így is egy 8 bites valami bírta csak az egeret akadás nélkül. Az a gép a szentlélekre volt bízva, de bírta a gyűrődést. Itt egy link a szendvicshez: [link]
-
KROK640
nagyúr
"Vinyok ara szinte evek ota nem csokkent."
Nem hogy nem csökkent a 2012-es árvíz előtti állapotot mai napig nem sikerült elérni. 12000ft volt akkoriban egy 2TB-os HDD? ma 17390ft-ért találtam 2TB-os Toshiba P300-at, ami a legolcsóbb winyó, azután 19-22 ezer ft környékén jönnek, 25 ezertől széles a kínálat, de 7200-ast 30 alatt nem találtam.
Tehát 9 év alatt nemhogy nem csökkentek az árai, hanem még nőttek is. Ha a korábbi tendencia ment volna, mostanra 10-12TB-os HDDknek is bőven 20 ezer alatt kéne lenniük, és kb 1TB/1000ft fajlagos árnál kellene tartanunk.
Ehelyett évek óta fent vannak az árak és rohadtul nem akarnak csökkenni, az újabb HDDk nem lejjebb nyomják az árakat, hanem egyszerűen felülről ráépülnek a kínálatra, egy 10TB-os winyó több mint 100 ezer ft, a 18TB-os meg 195ezertől kezdődik... (de van 240 ezerért is) Őrület!
És ugyebár a chia okozta áremelkedés meg már rég levonult, szal arra sem lehet fogni... -
Persze mindenre lehet külső modult kötni, ha megoldottad a csatlakozást. Ha midi modul, akkor már inkább egy jó kis Atari. Abban gyárilag ki volt alakítva a port hozzá. Amigához a midi szerintem legalább annyira ritka volt, mint egy PC-nél. Meg aztán nem is kellett, mert alapból álleejtően szólt már az A1000 is. Az 85-ben jött ki, de a hangjához csak valahol az SB Pro környékén ért csak el a PC. A többi Amiga meg örökölte ezt a tulajdonságot, sajnos nem is nagyon fejlesztettek rajta.
-
A vírus helyzet és a bányászás sem a megszokott ügymenet része. Az igazán rohanó áresésnek vége, gyakorlatilag nincs verseny, kialakult egy duopólium. Ezért lenne jó, ha az Nvidia meg tudná szerezni az ARM-ot és saját nyílt, az Applehez hasonló, platformot tudna piacra dobni. Igaz az meg más gondot hozna elő, mert félő, hogy inkább zárt lenne, de a licencelhetőséget a versenyhatóságok előre ki tudnák kötni. Akkor kialakulhatna az x86 mellé egy alternatíva több gyártóval (Qualcom, Samsung, Nvidia...)
zoltanz: Amigának sose volt analóg hangja. Csak D/A van benne. Igaz rögtön 2 a két oldalra...
-
-
KROK640
nagyúr
Mondjuk 2000 környéke, (1999-2002) eléggé húzós volt, mert nem csak maga a hardver volt relative drága, de nagyon gyorsan avult el. Egy 2 éves gép már szinte semmire nem volt jó, és ára sem nagyon volt. Akkoriban egy haverom rendszeresen úgy cserélt gépet, hogy 5-6 havonta, amikor még a régit viszonylag jó áron el tudta adni, és jött az új. Emlékszem mindig éppen új gépe volt.
De nekem sem volt mese, évente kellett cserélni, és közben faceliftezgetni, hogy ne avuljon el annyira.
2003-ra már más lett, egyrészt elkezdtek a játékok gépigényei az aktuális konzolgenerációkhoz igazodni, így a játékos gépek elkezdtek lényegesen lassabban avulni, másrészt pedig ugye jött a sok olcsón jót dolog : Celeron Tualatin, P4 Celeron, (Duron), Athlon XP, GeForce 2MX 400 gombokért, GeForce 3-asok nagyobb tömegben stb.
Emlékszem, hogy 2002 aug végén 20 ezerért vettem bontatlan vadi új 64MB-os ASUS GeF2 MX400-at (ami akkoriban azért még elég volt mindenre) 2003 elején már 12-15 ezrért is sokallottam ugyanezt, drágán meg 10K alatt voltak, és azért még el lehetett velük lenni. Most hol kapunk ennyiért (vagy ennek a mai értékéért) mondjuk 1660-as kártyát vagy RX580-at? -
-
-
Lehet "észszerűen" is hardvert gyártani, valóban.
De hol segít azon, hogy végesek a szilícium ostyához használható alapanyagok dilemmán az, hogy 300W-ot fogyaszt, vagy sem, vagy hogy kék I betűs CPU logó van rajta vagy piros A betű?
Arról nem is beszélve, hogy a legyártott műszaki termékek ~70-80%-a kapásból szemétnek készül, alig 1 év életciklusra? -
-
-
zoltanz
nagyúr
Ezekkel a tömörötőkkel lett (amúgy is sérülékeny) floppy igazi adat megsemmístő eszköz.
KGB és CIA versenyzett a szabadalmakért.
Commodore 64 -en a Turbó programok (pl ABC Turbo) is egyfajta szoftveres tömörítés volt. Floppy fasorban sem volt a kazetták nagy sérülékeségével, és sebességével. -
-
fpeter84
senior tag
mert mi lett volna az alternatíva? pendrive-ról még nem is hallottunk pedig informatikai középsuliba jártam 98-tól, USB se minden gépen volt... max aki olyan burzsuj volt, hogy megengedhette azt a luxust hogy volt egy második vinyója is mobilrack-ben - de az is inkább már 2000 után volt...
-
KROK640
nagyúr
Én valószínűleg akkoriban egy kő alatt éltem, de nemhogy nekem, de még az ismerettségi körben sem volt ilyen CPU legalább 2002 vége tájékáig.
Az árlistákon is a 6-7-800-as Duronok rémlenek, esetleg kicsit magasabb órajeles Athlonok de szigorúan 1GHZ alatt.
Tudom, az AMD érte el hamarabb az 1GHZ-et, ehhez képest én sokkal (hónapokkal) előbb láttam 1GHZ-es P3-at élőben, mint 1GHZ-es AMD-t. 1400-as Thunderbirdöt meg konkrétan 2002 decemberében láttam először.Hozzá kell tenni azért azt is, hogy a K6-2 és K6-3 után nem volt túl nagy presztizse az AMD-nek a köreimben, és emiatt senki nem mert AMDben gondolkodni. 6-7-800-as Duronokkal szemben (64KB L2 cache, nem lehet húzni őket, melegszenek stb) sokkal jobbak voltak a FCPGA Celeronok, amiket lehetett húzni és kétszer annyi L2 cache volt benne. Senki sem állt úgy anyagilag, hogy megkockázatasson egy ilyen vételt, mert mivan ha mégsem jü?
Emellett az első sulinet program is az Inteleket nyomatta szinte 100%-ban.
Plusz ott volt Guszti osztálytársam esete : 2002 nyarán cserélte le a 800-as Celeront 900-as Duronra, ami tök jó, csak hát akkoriban én már 1200-1400-as Tualatin Cerkákat tunigolgattam akár 2GHZ-ig is. Ezen a szinten megint azt láttam, hogy nem éri, meg.Ráadásul az első 1400-as Athlon amit láttam, Zolesz haverom bátyjáé volt, ami vacak (ECS) SD RAMos kiépítésben, ami gyakran fagyogatott is, nekem meg otthon 1700-as Celeronom volt akkoriban, szóval az AMD akkor sem győzött meg. Az igazi áttörés 2003 elejétől jött, mikor jobban terjedtek az Athlon XP-k, és elkezdtem őket látni, tapasztalni élőben, aztán jött a sorzatszámítás, szóval fél évvel azután, hogy kezdtem végleg leírni az AMD-t magamban már AMD-m volt
De a Duronokat (kipróbáltam Appaloshákat, de az áruk miatt nem volt pálya, Athlon XP alig volt drágább 1-2 ezer ft-al éssokkal jobbvétel volt), meg sosem tudtam komolyan venni.Az egyetlen komoly hűűű bazz, élményem korábban az AMDvel (2002 nyara lehetett) : az volt mikor az egyik "PC"-ben (olyan helyek ahol sok gép van, fizettél és be lehetett ülni játszani), és beültünk Serious SAM Second Encounterezni coopban. 950MHZ-es Athlon és GeForce 2GTS volt a gépekben, ésnagyon állatul hasított a játék, ami nekem otthon 466 Celeron + M64-esTNT2 kombóval diavetítés volt. De akkorsmetudtamegyértelműen, hogyaGeForce ereje vagy a CPU ennyire jó? Csak azt tudtam, hogy ami nekem otthon van az kevés ...
-
mohow
tag
Szia! 1994-re épített gépedben sbpro2 mellett egy GUS + Roland külső MIDI
Mivel hajtod a Rolandot? Külön MPU401 kártyával? Sajnos már vagyonokért sincs. Én is egy épülő 386dx40 konfigba sbpro2-t tervezek és egy GUS Classicot, a problémám, hogy az Sc88-at hogy hajtom meg. Gondolkodom még a PCMIDI-n de az is 110 € és ki tudja mikor lesz újra… -
Czo
addikt
Na igen, a KMS is egy olyan dolog, ami akkor megy jol, ha van jo opensource tamogatasa a hardveredhez. nVidiahoz nincs, ugyhogy ezen szerintem nem feltetlen kell meglepodni. Az a baj itt is, hogy ennek a featurenak a mukodese is ezer dologtol fugg, mert ugye reverse engineering alapjan keszult az nVidia driver, aztan ki tudja ki mit es hogyan implementalt.
En ezt a KMS dolgot is felraktam abba a pakkba, ahol a tobbi (szerintem folosleges) kitalalt technologia van (pl. pulseaudio). En a KMS kitalalasa elott pl. tok jol elvoltam a mezei VESA framebufferrel, es az egyedileg metpatchelt kernelemmel (bootsplash) es a boot folyamat vegen, siman elindult az X11 a binaris nVidia driverrel (boot kozben pedig minden kimeneten ugyonaz a kep latszodott**). Sott, most a NAS-ban "agyfaszt" is kaptam tole, mert hasznalni akartam az ffmpeg Intel-es hw gyorsitasat (libmfx/Intel-Media-SDK), de ez csak akkor megy, ha a kms es a framebuffer aktiv. De a kms es a framebuffer nem lesz aktiv, ha nincs a gepre monitor dugva (miert lenne radugva barmi, ez egy NAS?!). Hovatovabb, ha boot utan tolok ra monitort, azon nem lesz kep egyaltalan, mig ha letultom a kms-t es a modesettinget, akkor a BIOS-os 80x25-os karakeres kep ofkorsz elerheto (pont erre van szuksegem, ha valamit SOS el kell haritani). Talaltam ugyan infot, hogy hogyan tudok "behazudni" kijelzot, de a Linux szerint csak DVI-D es HDMI dugo van az alaplapon (ez nem igaz, csak VGA es HDMI van), igy hiaba allitom be egyiket vagy masikat, azutan ugyonugy nem lesz kep, ha bedugom a VGA-s monitort. Tehat itt se ertem, hogy miert kell ennek a dolognak fuggenie attol, hogy van-e framebuffer/KMS vagy nincs. Emlekszem, 2009-ben az nVidia CUDA libekkel, siman ment headless a CUDA hasznalata enkodolasra. De gondolom, mivel nVidianal nincs KMS, ezert ez menne ma is.
**) Ez azert fontos info, mert a KMS kotelezo kenyszerusege vetett veget annak, hogy a filmnezos gepen tovabbra is Linux legyen. Egyszeruen nem tudtam ertelmesen osszereszelni, hogy mindenfele aktualisan detektalhaot helyzettol fuggetlenul, az ATI kartya 3 kimeneten (1db Displayport, ambe egy DP to VGA adapterrel egy monitor volt neha beledugva es 2db HDMI, amelyiken 1-1, ugyonolyan tipusu projektor csucsult) ugyonaz a kep tudjon jonni. Mert a gep rajott, hogy hopp, most nem az a monitor van, hopp, most az egyik projektor a kettobol hianyzik nincs bekapcsolva, stb stb.
-
Czo
addikt
Milyen grub parameterezes kellett egyebkent? Kivancsi vagyok. Mert disztribtol fuggoen le szokta tudni tiltani a nouveau-t az nvidia binaris installere, de ha eppen azt nem ismeri, akkor a disztrib hasznalojanak kell megtennie ezeket a lepeseket. Egyebkent, miert kell a grub?
-
törölt tag
Az nvidia kartyak hibatlanul mukodnek linux alatt, legalabbis a 2060 super, a tesla t4 es az 1060 6gb biztosan. a wifishez nem tudok hozzaszolni mert valamelyikhez firmware driver kell, ha nem teszed fel, evidens hogy nem fog mukodni - de ez mind nem fekete magia, utana lehet keresni es windowson is kell szopni a hardverrel neha.
Az aranyos hogy tipizalod a gondolkodasom ugy hogy fingod nincs hogy ki vagyok vagy mit gondolok. -
törölt tag
A gyanúd téves, rengeteg olyan dolgot hazsnálok amit nem teljesen értek, ilyen a Linux is. Egy rtx-es gép alapból nem átlagfelhasználónak való, innen bukó az elképzelésed. Wifim out of the box működik debianon/ ubuntun, pedig volt már realtek, intel és qualcomm chipes kártyám , megjelent a network managerben és írhattam be a jelszót, általában jobb a networking Linux alatt, és már Windowsos fájlmegosztást is könnyebb létrehozni mint magán Windowson
Nem kellett az elmúlt 10 évben szinte soha hozzányúlnom a grub-hoz, talán akkor amikor szétbarmolódott a rendszerem, önhibámból, valamit elrontasz ha hozzá kell nyúlnod, mert amúgy nem szokás. -
envagyok
veterán
Én 2 különböző felhasználási célra használok linux alapot:
Házi szerver (synology)
Kis médiajátszó kütyük (amlogic+ libreelec/coreelec)
Ezekre jó, mert fix hardverek, fix szoftver, de mikor próbálkoztam desktopon is, elég volt valami nem nekivaló szoftver vagy hardver telepítés, rögtön jajj lett.
Függőségek meg minden szirszar... -
Czo
addikt
3rd party hazak szerintem a korabbi "AT" szeru hazak miatt jottek alul kartya - felul tap dologgal. Ilyen forditott elrendezessel lattam pl Dell es Compaq gepeket anno. A tapok visszarendezodeset vizszintesre meg szerintem az okozta igazabol, hogy 4-5 sima mezei ATX kompatibilis tapot tudtal venni abban az idoben 1 olyan ATX kompatibilis tap arabol, ahol ugyonugy nyitott volt a nagy terulet, ahogyan ma kb minden tapegysegnel nyitott, mert ma mar ott a 12cm-es venti. Az a fajta ATX tap, amit az ismeroseim 99.9999%-a hasznalt ilyen oldaltapos gepben pedig mindenre jo volt, csak arra nem, hogy a CPU meleget elvigye.
-
-
-
-
envagyok
veterán
Én pl eddig fx5800 ultrával sose találkoztam.
A következő legritkább kártya a geforce 2 ultra, geforce 3 ti500 holtversenyben, ezekből 1-1 működőt bírtam összeszedni. Aztán 6800 ultra, fx5950 ultra 4-2db
Kb a voodoo 5 ezek után jön, voodoo 2 jóval gyakoribb, a voodoo 3 3500, ami még nincs nekem.
Az újakból 9800gx már most sincs sok jó állapotú, illetve a 2 nyákos gtx295, meg a radeon x.... master kártyák, amik ritkák. HD5970-ek, 6990-ek is fogyogatnak, de múltkor azon is ledöbbentem, hogy szép állapotú hd6970, hd5870 se nagyon van már. -
Remélem majd egyszer az AT3D kártyám is sokat fog érni. Annál szarabb 3D gyorsítót még nem láttam, majd ha találok bele ramot felbővítem és tesztelem.
quailstorm
Metalra nem sok alternatíva van ha valaki azt akarná használni (bár tény hogy lassú az IX ilyenre és a savage4 messze jobb) Igazából nekem az integrált ram ami még tetszik rajta. -
KROK640
nagyúr
Nagyon szépen el is mondtad, hogy miért húzhatóak abból az időből a procik, és mik a korlátaik!
(nem kell megírnom, pont kb ugyanezt akartam, köszi)
De egyébként ez a szabály FCPG-nál is folytatódott, különösen Celeronoknál, ahol kb ökölszabály volt, hogy a 66FSB-s megy 100-on, így mentek az 566-osok 850-en, a 600-asok 900-on, a 667-esek 1GHZ-en A 700, 733-as példányok meg 1100-on, azonban itt falba ütköztek, és az ennél feljebbi példányok is (100-as FSBvel főleg) 1100MHZ környékén kiestek.
Csak a Tualatinok bírták tovább, de az már egy nagyon másik történet (láttam olyan 900-as Tuát ami bejött még 2100MHZ-en is!!! - sőt, Anti haverom 1400-as Tualatin Cerkája szintén ment 2100-on, mondanom sem kell h 2100-on összetörte és a szőnyeg alá söpörte a 1700@2000MHZ-es P4 Wilamette Celeronomat) -
-
-
KROK640
nagyúr
Nekem sem volt lehetőségem sosem csúcsvasakra az adott korszakból (kivéve talán az Athlon XP-m de az is csak a tuning miatt), ső, mivel saját gépemimmel kb 1 éves lemaradásban voltam nekem kcisit a koszakok is másabbak.
Itthoni hazsnálatra nekem a teljes PIII éra kimaradt, a 466-os után ugyebár az akkor vadiúj 1700-as Celeron jön (na azt legalább megjelenésekor vettem), a tervezett Tualatin helyett, ma már tudom h a Tualatin széthúzva sokkal jobb választás lett volna és utána egy Athlon XP... (bár mondjuk akokr meg a P4 éra maradt volna ki, bár később megvolt az 1600A-val és az 1800A-val (természetesen mindkettő rendesen megtuningolva, az 1600-as 2400-on az 1800-as meg 2800 körül).
Persze másoknál láttam PIII-at, de valapvetően nekm pl 2001 még bőven P2 éra, ugyanakkor 2002 tavasz vée már P4 éra (de tudom, hogy nem így volt!)Arra viszonylag hamar rájöttem, hogy egy jólirányzott memóriabővítés igencsak megtudja dobni a teljesítményt így talán részben ezért is volt az, hogy én mindig eléggé figyeltem arra, hogy sok-sok memória legyen a gépemben (2000 tavaszán 96MB, 2001 elején már 192MB nem sokkal később pedig már 768MB(!)
Elmesélem már a 768MB storyját is, mert nem melékszem, hogy végül leírtam-e vagy csak akartam, hogy miért is lett annyi RAMunk?
2-3 haverral az volt a mániánk, hogy kb a város összes számtech boltját végiglátogattuk suli után (de minimum is a frekventáltabbakat) és begyűjtöttük az árlistákat. Majd egyik nap, nem emlékszem már h én vagy Árpi, de valamelyikünk kiszúrta, hogy a PC133-as 256MB-os SD RAM, hihetetlenül olcsó, mindössze 6200ft... nyilvánvalóan elírás volt 62 ezerről, de úgy gondoltam, hogy szerencsét próbálhatunk. Bementünk az említett üzletbe, és kértünk 256MB-os modulokat, amiket persze 62 ezerért akartak adni, de az árlistát elővéve megmutattuk nekik h nem így van, és szerencsénkre helyben volt nekik jó sok a hibás árlistából, szóval ott helyben elvettünk egy sajátjukat és megmutattuk h márpedig ez annyi, nem mi próbáljuk átverni őket, hanem ők minket, ha nem ennyiért kapjuk a memóriát. Szó, szót követett, fel lett hívva a főnök, részemről be lett lengetve a fogyasztó védelem, és végül hatalmas sóhajjal nyugtázták, hogy hajthatatlanok vagyunk, és kell a RAM. 5db volt készleten, mind az ötöt megvettük, hármat én kettőt Árpi haverom. (A bolt egyébként mai napig megvan, tavaly több dolgot is vettem tőlük, HDD-t, fülest, stb.) Másnap az egész suli tudta h nekem 768MB RAMmom van, Árpinak meg 512MB, bár azt nagyon nem reklámoztuk, hogy hogyan és miért, de mindenkinek el lett újságolva. Megjegyzem akkoriban 64/128MB volt szinte mindnekinek, a 256 is nagyon ritka volt.
Egy ideig örültem a 768MB RAMnak, bár az egy idő után redukálva lett és eladogatva (két modult eladtam a háromból), mert akkoriban WinME alá bőven sok volt ez, később 256+128MB RAMmal (mert ugye volt még egy 128-as meg egy 64-es modulom is, de a gépben csak 3 memória slot) nyomultam sokáig. Akkoriban az a 384MB is nagyon soknak számított, mert akkoriban kezdett divat lenni a 128MB RAM, 256 csak az elborultabbaknak volt, annál több meg pláne kb senkinek.
Ráadásul akkor nekem 2db 20GB-ás winyóm volt otthon, az átlag gépekbe kezdett akkor a 10GB alap lenni, a "nagy" gépekbe raktak 30-as winyót...
Ehhez képest volt 466-os Celeronom, mikor az egyik fő "rivális"omnak Csigának már 566@850MHZ-es Celeronja volt, és egyre több emberkének volt az osztályban 600-700MHz-es Celeronja, Náci haveromnak meg 766-osa volt, ami azért akkoriban elég nagy királyság volt.De rám jellemzőek voltak az aránytalan konfigok, mert később az 1700-as Celeronomban pl 2MB "ATi Turbo" VGA volt hetekig, az Unreal Tournamenten kívül szinte semmi 3D-s nem ment vele.
vagy elég ha a mostani gépet nézem, 10400F, 32GB RAM, 10TB HDD és erre egy 2GB-os GTX950 XD -
3 félét én is teszteltem, S3/Cirrus/ALi. A Tseng meg gépben van a piramisban, azt nem szedtem elő(egyelőre). A Doom- hoz tudok viszonyítani, 10+ FPS- el magasabb eredményeket kaptam, valszeg a gyorsabb proci miatt - PODP @100.
A Win3.1x tesztet - Winbench95 - kipróbálom majd. Én WinTach- t futtattam. -
Jól megfogalmaztad, emiatt is mondtam hogy a korhű beállítottságot is max tiszteletben tartom. Magam viszont amiatt szeretek eltérni ettől gyakran, mert beképzelem hogy egy adott évben vagyok, és mekkora király lennék akkor, a még esetleg nem is létező komponenssel
(amolyan SciFi, mivel filmekben, könyvekben is inkább SciFi kedvelő vagyok).
#79479 : soha nem járt nálam ilyen korú cache- s kontroller, de nagy királyság lehet. PCI- s SCSI Intel fordult meg cache- s(szabvány SDRAM modul volt benne), amit nem tudtam működésre bírni.(#79481) envagyok : komoly
. A video passzív Asus HD3650 ?, mert az nálam is van, ill már a Tesómnál, mivel azt tettem az ajándék gépbe. Elég jó Win10 alatt is a Phenom-II- vel.
(#79483) jokeph : Asus M5A97 EVO R2.0 lapban megy nálam az FX, ez már elég jó VRM- el van megáldva, de azért vigyázok rá, amennyire lehet.
Usmus féle energiaprofil - ezt nemtom milyen, hol található, nem is hallottam még róla. Win10 alatt az 1600AF- hez is ott van automatikusan a RyZen balanced energiaprofil, de nem használom, nemtom jobb-e mint a többi szabvány profil.(#79487) arn : most viszonylag magasan vannak a hardverárak(főleg a video), de az akkori fizukhoz képest tényleg brutális volt, ilyen konfigokról nem is álmodhattam(házépítés is volt akkor, esetleg ha az nincs, akkor talán jutott volna csúcshardverre).
-
Bile Demon
őstag
Socket 7 P233 MMX mellé még elmegy? Elsődlegesen ahhoz kerestem kártyát.
Tudom, hogy a 968 régebbi kártya, de a kompatibilitása is jobb a régebbi (286-486) korabeli progikkal és rendes külső RAMDAC-ja van.
Aztán végül maradt az ET6000 az MMX mellett. És összeraktam fixre a DX4-100-at. A VLB-s WDC kártyával.
286 és 386 félkonfigok is vannak, de még nem éreztem szükségét fixre összerakni egyet.A 90-es években én is szerettem volna cache controllert. De a kártya is drága volt és a RAM bele luxus. Örültünk, hogy a minimálisan szükséges rendszermemóriát meg tudtuk venni.
Maradt az S.BAT (SMARTDRV.EXE) másolás előtt. Utána meg az X.BAT.
Én még nem találkoztam VLB caching controlerrel. EBAY-en most van fenn egy 1993-as. A Tiednek az első verziója, rá van írva, hogy NO VLB. -
swmixben zabalja a prociidot
Viszonylag gyors gépekben vannak, PII/450, Pluto/800, P-III/1000, ezeknél talán nem olyan nagy gond
(#79423) Bile Demon : nem a RAM- okra gondoltam, hanem a GPU, lehet hogy az már BGA- s - de nem is néztem még meg
Nem hittem bennük, hogy a 3 másik RAM pár (Adata, Kingmax, Infineon) után ezek lesznek a jók
Nálam is előfordult hogy bizonyos lapban a gyengébb speces RAM jobban működött/működik, ill a 775- ben meg a KingMax kit képes tartani a Corsairhoz beállított seteket.(#79425) jokeph : szép RAM, és az eredményeken is meglátszik a közreműködése
(#79437) MasterDeeJay : jó kis gép lesz az, én pld kedvelem az FX- et, még most is azt használom, de lassan belép a Zen főgépnek, csak még be kell laknom, pár telepítés, beállítások, hogy minden rajta legyen, ami az FX- en is van.
-
De érted - ha már hárdkór HW retró, akkor retró HW cuccokon szóljon, nem?
Vagy legalábbis nekem a kétezres évek elejéig nem volt olyan hangrendszerem (hogyan is, miközben a CPU/VGA/RAM upgradek vitték el a zsét), amin kihallottam volna, hogy most akkor ezzel a kártyával a magason a tanninok kevésbé kerekek, meg a mélyeken hiányzik az a barackos lecsengés, és a közepek is kicsit túl az arcodba tolódnak...
Nyilván a jelek szerint neked már akkor jobb hangláncod volt... de ha a retró annak a visszaidézéséről szól, amit anno átéltél, akkor nem hiszem, hogy ebben a tekintetben a magyar átlagot (vagy annak akár a kicsit is felsőbb részét) képviseled.
Ami persze nem baj, csak kicsit... irreleváns, talán?
-
Jó hát mai értelemben véve persze hogy nem fognak ezek "jól" szólni.
Viszont a kora kontextusában azért szeretem ha szépen, dinamikusan, relatíve kevés susival szól valami attól még, hogy régi, ebben a Yamik szerintem jobbak voltak sok kortársuknál.
Kompatibilitást nem tudom mondjuk. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest