- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Google Pixel topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90798 üzenetére
Magatartás problémás és csak fél napos lehet... ez mekkora baromság, miért a fél nap alatt nem lehet vele probléma??
Lehet, hogy a retro cuccok tényleg jó befeketetések, de ugyebár nem minden, csak az aminek megy felfelé az ára. Magam részéről azt sajnálom, hogy 2009-ben rengeteg jó cuccom is kukázva lett, többek között két gravis hangkártya, aminek az árából most egy hónapig megélnék.
Ruhatárat nemrég (decemberben) frissítettem mivel tele volt már tizen, huszonéves darabokkal, most vagy 10 évig megint nem kell vele foglalkozni
Autó, wellness, étterem mind pénztemető tényleg, néha szoktam kaját rendelni, de ez is nagyon jelentősen visszább ment, a covid alatt heti 3-4 alkalom volt, most havi 1-2re csökkentettem, mert olyan drága lett minden, hogy az ember kétszer meggondolja. Több mint egy évtizede tökéletesen megvagyok autó nélkül, egyelőre nem is látom, hogy mikor veszek egyet."minimálbér is 200k felett van már" - a magyar propaganda oda is elér. Előszüris mikor bérekről beszélnek, az mindig brutto. Ahogy szoktam mondani, engem nem az érdekel, hogy a munkáltatómnak mennyibe kerülök, hanem, hogy én mennyit kapok... és ugye ez sem igaz mert a brutto sem ezt mutatja meg hiszen a munkáltató még járulékot is fizet utánam. A brutto csak arra jó, hogy szebbek legyenek a számok. Esetemben a a netto 200-as bruttónál (mivel nincs család, 26 és 50 közötti fehér férfi vagyok, tehát a legalja, vagyis amellett, hogy sehová semmilyen kedvezményem nincs, én fizetem a legmagasabb adót) 133 ezer ft-ot jelent nettoban. Ennek tetejében itt keleten imádnak trükközni, alkalmi bejelentővel és egyebekkel megy az ügyeskedés. Nem is csoda, hogy múltkor mondta haver, a cége milyen jó, ha hétvégét is vállal meg becsúszik 1-2 éjszaka is, akkor akár a havi 160-180 netto is meglehet. Huh bazz, Ausztriában hetente kerestem ennyit, nappal hétköznap. Azt meg szerintem pont neked nem kell mondjam, hogy a dupla fizetés vagy a négyszeres fizetés az nem négyszer annyi félretehető pénz, hanem annál sokkal több. Az elmúlt 3 évet vegyesen töltöttem Németországban, Ausztriában és magyarországon, így úgy érzem van némi rálátásom.
-
válasz
envagyok #90712 üzenetére
Lehetett, de itthon inkább a kellett volt az igaz. A nyugati rokonság, meg bár megtehette volna , hogy Pentiumot vesz nem volt a saját pénzének ellensége. A példánál maradva 95-ben értelmes módon inkább vettek egy 100MHz-es 486-ost CD-vel, hangafalakkal, jó monitorral, meg minden jóval. Vehettek volna Penyát, de DOS alatt ez is egy nagyon jó gép volt. Én is jól jártam, mert meg megkaptam a levetett gépet ami egy olyan VLB-s 386-os volt amibe belement az 5V-os 486 és volt hozzá egy 2x-es CD is. A 386SX-hez képest nagy előrelépés volt, elsőre került bele 486DLC, majd egy DX2-re kapartam össze a pénzt. A lényeg, hogy még így "szponzorálva" is csak lemaradva tudtam követni a technikát.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90674 üzenetére
A jóöreg ASUS V3400TNT! De szerettem azt a kártyát ... '99-ben szülinapomra leptem meg vele magamat.
Ahogy látok két RAM modul van benne, ez gondolom 128/256MB-ot takarhat. Akkoriban ennél több RAMot nemigen tettek gépekbe (csak én voltam olyan elvetemült, hogy 768MB RAM volt a 466-os Celeronba, de már többször megírtam, hogy miért volt ez, és különben semmi értelme nem volt).Ez az Optereonos konfig meg azért is érdekes számomra, mert annak idején kezdő térinfós koromban ha szerencsém volt, akkor nem P4-esen kellett dolgozni, hanem használhattam az egyetlen Opteronos konfigot. Akkoriban otthon az Athlon XP-m volt, és nagy dolognak tartottam ezt a több procis opteronos csodát. Mindig is érdekelt, vajon mit tudna egy normális VGA-val játékok alatt. Szóval amikor elkészül, akkor szívesen olvasom erről is a teszteket, tapasztalatokat.
Athlon MP : Mind közül ez talán a legérdekesebb project. Ugyan láttam már Athlon MP-ket működés közben, de akkor is érdekes szeglete ez az Athlon XP-zésnek. Sőt, modoltam is normál XP-t Athlon MP-re
Az a két bontatlan Athlon MP tuti, hogy nem gombokat ér!
Egyébként AthlonMP-t akarsz venni, vagy XP-ből modolsz majd? -
válasz
envagyok #90675 üzenetére
Pedig egy jó ABC-80. Mondjuk a hajam tépem a billentyűzetétől, de ma este megterveztem a megoldást, holnap kinyomtatom és remélem működni fog.
A Pentium az első szuperskalár Intel proci, csak hogy pontosak legyünk. Az Intel sokáig csak követte a technika éllovasait.
DarthSun: Ma már egy i5-ben nem 4 mag van, de már lassan nem is 6. A 12400 is megkapta az efficient magjait, így tartunk a dinnye felé, csak győzzük számolgatni.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #90676 üzenetére
94 vegi gyartas, 95 elejen piacra kerulo gepben lehetett. Pci szabvany hiaba volt, hogy senki nem dobott 94 elejeig piacra kartyat, anno utanaolvastam. A batman gyk az elso penyas pcios lap volt, amiket tesztelesre kikuldtek kartyakat (93 dec-94 jan), osregi ati, s3 924/805 stb portolasa volt. A normalisabb 64 bites kartyak, w32p honapokkal kesobb jottek.
A sis471es asus lapot 94-95ben gyartottak 2.1es verzioig, legkorabban 94 kozepen talaltam bizonyitekot letezesere. Volt egy nagyon korai verziom belole, meg a dx4 sem volt benne a biosban, es lbat sem ismerte, de ennyire nem akartam szorozni a dx4es konfig korhuseget illetoen, ugyis a kesobbi jobb.
93as dx2be sis461et raktam, nagyon hasonlo sebessegileg is a sis471hez.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90659 üzenetére
Te magasságos egy ég ... Én ennek a negyedét sem tudnám hová tenni, mármint fizikailag nem lenne rá helyem. Ráadásul igencsak nagyrészével semmilyen tapasztalatom sincs (vagy túl régi, vagy akkori csúcsossága matt kimaradt nekem).
Viszont van benne pár, amit (főleg a maga idejében) kipróbáltam volna : főleg a P4 vonalon, meg később P4EE. Látom C2Q vonulatból is van bőven, ott már agyon SLI-zve, De a HD4890 is mit mehet CF-be? Volt nekem is HD4890-esem imádtam. Sokkal élhetőbb kártya volt mint a HD4850, nem csak a gyorsasága és a kétszer annyi VRam de az energiatakarékos funkciók miatt is.
Az I7-es sorod egy része még szerintem ma is teljesen élhető gép lenne, (I975EE-t láttam élőben 2017-ben még napi használatra teljesen alkalmas volt), az I7-3960x + rampage4e + gtx690 quad sli meg már teljesen elborult konfig
3870CF nekem is volt igaz az X2-vel.
De tutira megnézném a PII V2SLI-t is (az mikből áll?)Dual Athlon MP meg igencsak érdekes project, ha csinálod akkor sorszámokat küldhetél
"Dual S940 Opteron radeon9800xt 2003 végére" - szintén nagyon érdekesen hangzik!!Nekem ami van : 2db C64 (egy korai és egy C64C), Plus4, C16, 2db VC1571, 1db VC1541, MPS801, TT7 cartridge.
két fél konfig Athlon XP (bizonyos részeiken közösen osztoznak); Giga EP35 + C2D E7500
plusz most egy MSI Z97 Guard Pro + I3 4170 + GTX960 amolyan félretronak (ebbe majd illene egy erős I5, vagy méginkább egy I7 procit rakni)
és persze a napi használatos gépem, és ígyis alig férek. -
arn
félisten
válasz
envagyok #90654 üzenetére
Ezen a kepen van, ami 93as?
Mar ha azt akarsz epiteni… 93ra valszeg a vlbs dx266 a leggyorsabb jatekra, megha lassabb is mint a kesoi vlbs kartyak, chipsetek, a pcios p60 meg nem igazan letezett akkor, vagy vmi nagyon lassu vgakkal 93 leglegvegen, de inkabb csak az ujsagok kaptak demodbokat.
A ct1600at mar sokat ajanlottam, 94ig legjobb dosos kartya szvsz.
Ez a p60 lap valszeg egy batman revenge, 95 kornyeken mentek mar mint budget pentium. 94 elejen meg a sima batman volt piacon, a hasznalhato pcios kartyak 94 kozepen jottek. Ez a socket4 kicsit senki foldje, akar a socket 5, szinte csak honapokog volt toppon. En 94 elejet-kozepet celoznam vele, dx2vel 93at, korhu alkatreszekkel - a 90es evek ilyen, havonta valtozott, eppen mi a jo.
Alapvetoen a korabeli tophw nagyon ritka, abbol van sok, amikor mar olcsobba valt.
-
válasz
envagyok #90659 üzenetére
Kisördög ON: A sor elejéhez is adj hozzá még pár gépet, mondjuk egy Ponggal lehetne elindulni. Aztán a TRS-PET-Apple II trió következett. Majd jöhet a nagy háború 3 veteránja: Ti99, Atari 800, VIC20. Ja és a magyarok teljesen hiányoznak, TVC, Primo, HT-1080Z. Ja és ha már C=, akkor kell Spectrum és egy Enterprise is elférne. Egzotikumot még nem is írtam hozzá és máris szépen felbővült a lista. De ha van még helyed/pénzed, akkor vannak még ötleteim
-
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90643 üzenetére
Azóta már valamennyire tisztult a kép a 486-al. Elég lesz az, ami már össze van rakva, a többi meg félkonfigként/tartalékba. Szóval már csak a háttértár kérdést kellene elvarrni. Illetve hangkártyából az SB16-IDE is lecserélhető lesz másra (SB PRO2?). Az AWE ill. GUS PnP meg inkább Socket 7-be.
A következő gép az a MMX 233MHz. Azt se használtam mostanában, pedig az volt az első konfig, amit összeraktam.
"Sajnos" jött ez az AMI Win BIOS-os FX chipsetes DTK lap, 128MB RAM-al és dupla TAG chippel. Pentium 133-al, amit kicseréltem P166-ra. P200-ből már nem találtam kerámia tokosat. P166-ból még volt: [link]
Egyébként rápróbáltam egy csúnyább MMX-re is "vígan" rohangál 3,4V-os tápon.Gondoltam rá, hogy megmoddolom a lapot fix 3.0-3.1V-ra, de inkább nem. Jól van az úgy P166-al. Az utóbbi időben ezt az összeállítást használtam jobbára.
Arn leírta a lényeget.
Én amondó vagyok, hogy ha akarsz, viszonylag könnyen tudsz találni korábbi stabil VLB-s lapot a DX2-66-hoz, ami jó lesz. Annyi, hogy 1994 előttiekben az LBA tud hiányozni (max. 528MB HDD-t kezel, illetve BIOS overlay-el lehet megoldani). Az ASUS lap inkább ahhoz jó, hogy kimaxold az &EW Write back procikkal. Azok is később jöttek ki és a korai lapokban csak Write through módban mennek. Megjegyzem ennek sincs sok jelentősége a gyakorlatban, inkább csak a tudat, hogy működik az számíthat. Persze ha csak egy konfigot raksz össze használatra, simán jó a DX2-66 + ASUS lap. Nekem csak a háttértárak voltak furcsák, de ha a cél az 1992-1993 akkor már érthető.
A kicsit újabb-kicsit régebbi, akkor más volt.
1993 eleje és 1994 vége között sokminden történt. Én min. 4x cseréltem félkonfigot akkor.
386DX-40 2MB RAM, ET4000, 80MB Quantum, zsírujj konfig... első PC (1993 tavasz-nyár)
486DLC40 alaplap-RAM eladással, 4MB RAM, 170-330MB HDD (1994 tavasz)
486DX33 vagy 40 vagy @40 nem emlékszem. Cyrix proci, legolcsóbb bepattintható volt a DLC lapba a kooproci helyére, 420MB WD Caviar (1994 nyár)
nyáron alaplap cserék sokféle sokszor. ez az nem tetszett.
486DX2-66 (1994 ősz)
486DX4-100 8MB 36 bites RAM (1995 tavasz), AMD CPU valójában DX2-80 volt ráírva, de úgy hirdette a Compart, hogy eliratozott. Tudta a 3x-szorzót és a 2.5x40-en stabil volt, de én mégis 2x50-en használtam. Cserébe néha történtek dolgok. Akkora volt viszont a teljesítménybeli különbség, hogy nem lehetett benne hagyni.Ezzel csak azt akartam mondani, hogy az alatt a hellyel-közzel 2 év alatt több minden történt, mint manapság. Nem a bejelentett csúcs procikat, hanem a számunkra is elérhetőeket nézve. Bár ez is tök relatív, mert ugye valakinek elérhető volt a DX33 DX2-66 1992-ben is, annak az 1994-es DX4-100 már nem volt akkora hiperugrás. Inkább a Pentium vált neki elérhetővé.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #90643 üzenetére
Az sb16ot szinte semmi se hasznalta 93ban (talan ket jatek ha eszembe jut - lehet azok se voltak piacon), 94ben jottek az sb16os jatekok. Meg persze csak elso generacios sb16 letezett, ami nem sikerult tul jol. Gusnal is nagyon keves a support meg 93ban, a verziokrol nem igazan talaltam piaci megjelenest (valszeg 2.x mehetett meg).
93as p60ba mit raksz?
pci nem volt meg… gyk isa/eisa/vlb szervercelra, a mainstream socket4 fenykora 94 elso fele volt, a masodikban mar a p90, a p100at nem tudtak gyartani normalisan.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90635 üzenetére
Nekem is hasonló volt a koncepció.
[link]intel DX4-100 van benne, passzív bordával.
GUS + SB16
VLB WDC 1MB VGAAkarok változtatni rajta.
Az 1 csatornás ISA IDE + I/O kártya és az SD2IDE nem az igazi. A CDROM is az SB16-on van kényszerből (SD2IDE mellett nem fér meg Slave meghajtó).
Tervben van a VLB IDE 2 csatornás kártya beépítése és arra már lehet aggatni 3 eszközt.
HDD is kéne bele, mert hiányzik. Most praktikus okokból az 1GB-os kéne minimum. Van 1GB-s Caviar, de nem tudom meddig bírná a használatot. Jobb lenne 2GB a progiknak, hogy ne kelljen mindig szelektálni (mint régen...).
Túl sok a lehetőség és nehéz eldönteni mit akarok.
HDD biztos + mellé cserélhető kártyás megoldás a könnyebb adatmozgatáshoz. Vagy CF2IDE vagy SD2IDE, vagy Adaptec SCSI + BlueSCSI 2. Utóbbinál macera a lemezképek kezelése. CF/SD-nél file szinten elérhető, nem kell lemezképbe szerkeszteni.
Az ASUS lap mellé miért 1992-es HDD-ben gondolkodsz?
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90630 üzenetére
Kijelző:
Minden jumper keresztnek 3 poziciója van, mármint a közepét 3 körülötte lévő tüskével köti össze:
1. OFF folamatosan, ha nincs is jumper
2. ON folyamatosan, gondolom a vizszintes állás
3. TURBO gomb ON esetén ON, vagy a felső vagy az alsó jumper állás
4. TURBO gomb OFF esetén ON, úgyszinténEnnyi van 2 x 7 szegmens...
Felteszel egy jumpert találomra, vízszintesen, megnézed melyik szegmens ég. Ha nem folyamatosan kell égnie, átteszed, ha egyáltalán nem kell égnie, leveszed...Nyomkodod a turbo gombot és figyeled melyik szegmens viselkedik jól. Ha jó hagyod, ha nem jó, átteszed.
Cserébe jöhetnek képek a belsejéről is.
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #90606 üzenetére
Okom van feltételezni, hogy elhullottak a régebbiek, vagy amik jók, azokon ülnek a gazdáik. Valamikor a 2010-es évek eleje felé leálltak a konzumer vonallal, ipari hardvereket talán gyártanak még.
2 DFI lapom volt/van, egy 939-es mATX-et 2009-ben egy HTPC projekthez vettem, mert volt kompozit analóg video kimete az IGP-nek, nem kellett külön VGA, hogy tévére lehessen kötni. Aztán ezt sikerült kicsapni valamivel, minden más működött rajta aztán. Ha jól emlékszek, félkonfigként ment el 3000+-szal és 2×512MB rammal. A másik egy 1156-os P55-ös chipsetes mini-ITX lap volt, amit szintén nem gyártott senki más. Egyik napról a másikra megadta magát, indul, de POST közben elakad. Egy i5-760 volt benne 2×2 giga rammal, 5770-nel majd 7870-nel. Az "apraja" eladódott időközben, a lap még megvan.
A dolog érdekessége, hogy 2 Mod-tech hall rendezvényen mérettettem meg (különösebb eredmény nélkül
), pont ezzel a két géppel
-
-
snake1977
őstag
válasz
envagyok #90442 üzenetére
Ugyanígy jártam s754-el, 75-80 fok idle, és verte a 100-at kissebb terhelésre is.
Sima sziloplaszttal ragasztottam vissza a kupakot, (mx4-et kapott mert a gyári pasztát le lehetett törölni már olyan száraz volt)bár ecetsavmenteset ajánlanak, de túlélte és köszöni jól van, célszerű visszapakolni a szilózás/ragasztás után a foglalatba és rátenni a hűtőt, az megfelelően nyomás alatt tartja, én 24 órát vártam a beüzemeléssel. Drasztikus a javulás mértéke. -
válasz
envagyok #90416 üzenetére
Amíg van kereslet lesz ára is. Tarthatod durvának, én is annak tartom, ettől még ennyit ér. Sajnos ezért nem lesz nekem sem A4000-em. Az igazság az, hogy nem is lenne sok értelme, mert amire használom arra az A1200 is elég egy kicsit felpimpelve. De azért jó lenne egy A4000-es a polcra a többiek mellé, hogy meglegyen a teljes sor.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90383 üzenetére
A Ford T modell azért nem drága, mert egy igencsak egyszerű autó, amiből nagyon nagyon sok készült, és eléggé sok is fent maradt. Kedvelt "olcsó" veterán, kiváló belépő a veteránozás világába (bár nekem túl fapados).
A verdákból a doki az ha jól rámlik, egy 1951-es Hudson Hornet, anno a hornetek tartották a legjobban az árukat a használtautó piacon. Kicsit olyanok mint a régi csúcs VGA-k/procik, hogy igazán soha nem is ment le az áruk.#90378 DarthSun : most hirtelen elképzeltem, ahogy az RTX3060-am mellett ott figyel a gépbe egy Voodoo2 ... vagy most az RTX3080 mellé berakni
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #90359 üzenetére
Kiveve a socketbol, a GND es a VCC labak nem sipolhatnak ossze. Ha benne van a socketben es bekapcsolod a gepet, akkor a GND es VCC labak kozott 5V feszultsegnek kell lennie. Amikor bekapcsolod a gepet, akkor a 21-es lab nagyon rovid ideig a GND-vel merve 0V-t mutat, majd felmegy 5V-re. De szerintem a reset lab kozos a CPU-val.
-
-
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90186 üzenetére
Szép kollekció.
2635-össel még nem is találkoztam.
Mennyi idő alatt gyűltek így össze?Ezek is mind hibátlanok. Ami rossz volt azt nem tettem el.
Nekem a két nagyobb kapacitású az AT házakkal együtt érkezett még 2016-ban, lomizott házakban. Azért olyan karcmentesek, mert egyszer beszerelték, én meg ki. Nem is strapáltam őket azóta.Amik hazaiak, azok tipikusan ilyen 3 konfigot túlélt vagy adathordozásban megkopott HDD-k.
A 80MB-osokra nem emlékszem, de valami filléres zsákbamacska leletek voltak. Szerencsémre hibátlanok. A Quantum annyiból érdekes nekem, mert ez a típus volt az első PC-mben.
A 850-es meg a 340-es az egy "teszteletlen" pakk két jó példánya. A többi az kuka volt onnan. A 850-esen is volt logikai BAD sector, ami elmúlt egy teleírás után. A sima format nem volt elég, mert akkor csak olvasni akarta az elhalványult adatot és csak kattogott. Azóta párszor teleírtam random adattal az egészet és jól viselkedik. Meglepő módon pár perc a teleírás.
pár száz MB és pár MB/s.
#90183 anaqer:
A 850-es Conner és a Caviar is fényes volt már mind. Nem ugrik be mi lehetett. Talán régebbi fajta Seagate Medialistből volt 820-850MB, ami fekete. pl. ez: -
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90152 üzenetére
Én nem igazán találkoztam 1992-nél régebbi Caviar HDD-vel.
Eleinte feketék voltak szürke cimkével és fekete felirattal.
A legkisebb, amit láttam 40MB-s. Ami van nekem is az a 80MB-s fekete, ebből nagyon sok volt annó az országban.
A korai 170-210-340MB-s is fekete.1993 végétől már színes csík jelezte a kapacitást. Csak a cimke változott elvileg más lényeges nem.
210MB világoskék
340MB zöld
420MB lila
540MB piros
Valamikor 1995-től már a fekete házat nyers alu. színűre cserélték, azoknál a méreteknél is, amik már 2-3 éve kint voltak, de a cimke maradt.
1994-ben nyarán már létezett 540MB-s, de én a 420MB-ssel is beértem akkor.A jófogáson van most egy jó vicc: Western Digital Caviar 280
-
válasz
envagyok #90157 üzenetére
Hát mert akkor még nem igazán volt internet ahová felpakolták volna a tesztprogramokat, eredményeket, meg eleve akkor még az volt a cél hogy menjen, nem sokakat mozgatott a versengés.
Akkor azon ment a versengés hogy van-e, nem hogy mennyivel gyorsabb.
Akkor még sok havi fizetés volt egy gép, és te azért nem a serverekbe való HDD-kre gondolsz amiknél ez is szempont volt. -
FinalCaleb
tag
válasz
envagyok #90152 üzenetére
Szia!
Részben tudok infót adni régi driveokkal kapcsolatban. WD HDD nosztalgia
A driveok amiket említesz a WD Arch-0 családjába tartoznak.
1991-ben jelentek meg. Ezt megelőzően kicsit mélyebbre kell ásni.Kommersz, ATA csatoló felület, PC-be szánt család. Az újítás a Gray kódban felírt szervó jel volt ami minden használt lemezoldalra a gyártás során egy nagyon precíz külső szervójel-író fejegység vitt fel sávonként.
A központi vezérlője egy N80C196KB12 külső ROM-al megtámogatva. WD60C11A Előerősítő és fejkiválasztó fokozat, WD42C22C adaptálta ATA interfészre az adatokat.
Ez az integráltság jellemezte a többi gyártót is.A marketing "AT compatible intellegent drive'"-al fémjelezte őket.
LBA szektor címzést még nem tudnak csak Large CHS-t.
Ebből a korból a legnagyobb darabszám a WDC AC280 (80MB 3.5"-es) ~900 ezer készült 1993-ig. Minden más SCSI és XT interfész illetve más kiépítésű példányok. Összesen 2- milliós darabszám.
A neten biztos van fent a WD-nek is éves jelentése, még a 90-es évekből is. Ezekben leírják miből mennyi készült, került értékesítésere. Hihető még ha kicsit kozmetikázva is van.A színes csíkokról: Marketing. A mai napig visszatér erre a WD. A desktop/workstation, storage/nas, surveillance/long life; Zöld, kék, fekete, sárga, piros címke.
Jellemzően az Arch-0 nál a lemezcsomag kiépítése határozta meg a max kapacitást és ehhez társulnak csíkos jelölések, de mindig a modelszám és part number volt a mérvadó.
WD Caviar ARCH II és III-től (WDxxxAA, WDxxBA, BB, EB, JB, PB, DA) Nem ATA interfésszel meg a Spartan, Eagle, GD (Velociraptor), stb. variánsok.
Fekete fedlap, de pl.:WD70Cxx natúr (ezüst, nem anodizált) fedlap. Itt már inkább site kódtól és DCM számtól függ milyen a külső/belső, illetve a címke.CAVIAR CYL 16; 32 család volt az újabb ugrás 40-2500MB kiépítettség 2001-ig Aztán jöttek a natív SATA variációk Arch-III Arch-VI család lévén. 350GB max kiépítés (6 fej, 3 lemez max kiépítettség).
2002-ben jelent meg a Marvell család. (88i554, 654x vagy újabb központi vezérlőre épül)Ha gondolod hétvégén utána nézhetek a 80-as éveknek részletesebben is
-
-
válasz
envagyok #90125 üzenetére
Milyen XT? 5150-ről, tehát PC-ről ír. OK, tudom, hogy teljesítményben nincs különbség, de így még érdekesebb. PCJr-en kellene kipróbálni
ABC agya már működik, csak valaki már javította. A figyelmetlen szerelő a 7812-es stabkocka lábát nem csípte le forrasztás után és agy szépen hozzáért az alubol készült aljához a gépnek. Bónuszként még egy tantál kondenzátor is elköszönt. Már csak a billentyűzetre kell valamit kitalálnom. Ja és a régi gépem meggyógyult félig. Már kapok promptot, de a billentyűk egy része azon is elköszönt. Ezek összebeszéltek? Akkor ezért hallottam hörgős viking metált tegnap éjszaka!
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #90099 üzenetére
Mit jelent az, hogy nem bootol? Bebootoltal floppyrol ugy, hogy ez a lemez a vezerlore volt dugva, semmilyen mas hdd nem volt a gepen, majd toroltel minden particiot a lemezrol, amit korabban kesziettel rajta (ugye, ott masok lehetnek a forditott szamok, mashova eshet 1-1 sector), majd ott particionaltad es ott formaztad? Probalkoztal az mbr beirasaval? Ugye aktiv a particio?
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #89882 üzenetére
Sikerült megmenteni a vesa ide cache-es hdd vezérlőt egy nálam jóval nagyobb DOS Expert segítségével!
A felvetésemre, hogy olyan mintha el lenne szúrva valami beállítás, amiért eltűnt a boot konfig lehetősége, jött egy javaslat, hogy egy nettől letöltött rom tartalmát a ramba töltve indítsam a következő parancsokkal:
A:\>DEBUG
-nDC680C.FRM
-l5000:0
-rds
DS 1234
:5000
-g=5000:1939És voilá, be is jött a konfig oldal, ahol az a beállítás, hogy melyik tartomámyba töltődjön a BIOS, értelmezhezetlen beállítást adott.
Azt átállítva, hdd-t felkonfigolva már bejön a konfig oldal, és kezeli a lemezt is.
Formázva, rendszer másolva.
Már csak bootolni nem akar vele.Gondoltam megér egy posztot okulásként...
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90059 üzenetére
Anno az ismerettségi körben hatalmas váltási hullámot indított el, szinte mindenki 2500K vagy 2600-at vett, a csóróbbak is 2400-at. Én is akartam váltani, de akkoriban nagyon nem volt pénzem, és még a Phenom 9500 is elégséges volt, így a nagy váltás elmaradt
Majd a 4th gennel léptem én is vissza az Intelhez. Az már tényleg kihagyhatatlan ugrás volt, és addigra a DDR3 árak is jelentősen jobbak lettek.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #90059 üzenetére
Utólag én is bánom. A K-s procik -amiket nem degradáltak szét- jól tuningolhatóak. Ahova állítva van az órajel, ott mennek stabilan.
A 2. gen volt az utolsó normális termikus konstrukcióval gyártott proci (mainstream vonalon). Többek között ezért is szeretem fél/harmad retroként is.
Viszont akkor, amikor megjelent a 2.gen, szóba se jött nálam az 1-2 éves pörgős, SSD-s Q9450@3200 mellett. Nem hiányzott az a +50%, ami az órajel többletből jött volna. Az akkori GPU-k, játékok se igényeltek gyorsabb CPU-t akkor még.
Sejtem, hogy erről egy "főállású multi gémernek" mások lehetnek az emlékei/véleménye.Nálam valamikor a 2015 tavaszán a GTA V zavaró akadásaival jött el a C2Q platform vége, és akkor már a 4790K-ra váltottam.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #90048 üzenetére
Jó hogy említetted a LED-eket, ez kimaradt:
4*1 GB DDR2 1066-os van belőle.P5Q-ban, működés közben:
A fenti DDR2-esek közül a low profilos Kingston volt a tuti építős ram, legtöbbször csuklóból mentek bármiben is, és ha a BIOS engedte, simán ment mind 900/933 MHZ-et is, feszemelés nélkül.
#90051Fred23:
DDR4-ből is van pár favoritim, többek között, G.Skill Aegis/Trident Z RGB 3200CL16, Rip Jaws V 3000CL15, Patriot Viper Steel 3600CL17 és 4400CL19. -
válasz
envagyok #90038 üzenetére
+ @(#90039) joshua7
Egzotikus RAMok. Nekem csak olyan középkategóriásak vannak DDR3- ból, de lehet hogy a 2400- asok már felsők. Bár ami az UK- ból érkezett az elég érdekes. Az 1GB kapacitás már inkább félretro stílus, a magas hűtős dizájn meg először járt nálam.
-
joshua7
veterán
válasz
envagyok #90038 üzenetére
Szép cucc!
Van nálam hasonló, igaz a hűtését sosem használtam. Ha nem 2x 2GB lenne, még ma is ezt használnám. Így elcsomagolva őrzöm.
G.Skill F3-18400CL8D-4GBPIS
-
válasz
envagyok #89739 üzenetére
Szép, egzotikus kártya, kevés fórumtársunknak lehet tapasztalata vele...
Hasonló tapasztalat nálam egy Intel SDRAMos PCI SCSI kártyával volt(pontos típusára nem is emlékszem). Bejelentkezett, és a kiírás szerint detektálta a rákötött HDD/ODD- t, aztán semmi, DOS/Win98/XP sem látott meghajtókat. Socket3 és későbbi lapokban is ugyanez. A kártyát odaadtam Bacsisnak, nemtom hogy jutott-e vele valamire.A megoldást nálam a sima(hardware-cache nélküli) 2940 UW PCI kártya adta, evvel szépen mennek a driveok oprendszer alatt is.
Tehát nemtom a VesaLB kártyád problémájára a megoldást, csak egyfajta gondolat-folytatásként reflektáltam... -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #89739 üzenetére
Erre senki?
Még azt néztem meg, hogy a hwinfo progi mit detektál.
Az látja tekram néven a valamikor felkonfigolt hdd-ket, azaz a vezérlő valószínűleg működne.
Lehet hogy a konfig oldalon le lehet tiltani a bejelentkezést?
Esetleg az eltárolt infók hol tárolódnak?
Nem lehet azokat valahogy defaultba állítani? -
válasz
envagyok #89876 üzenetére
8 bites csak XT-ben megy - ezt ki tudom mondjuk próbálni de csak a 8 bites FDD vezérlővel, nincs ugye HDD-m.
Bár ha a csatornát látja a 98 pl. akkor a 8 bites HDD vezérlőt is.
XP csak PnP eszközöket lát? Ez biztos? Az más kérdés hogy nem PnP eszközökhöz leginkább driver sincs az XP-ben de szerintem ha van driver, kezel nem PnP eszközöket is.
Kábel, csavart rész: igen, ott van az idézett mondatban is, de a kérdésben az is ott van hogy a csavart rész előtt rádugva működne-e egy db HDD-t? -
Czo
addikt
válasz
envagyok #89855 üzenetére
Ezeket kene szerintem torolni a picsaba. Es az ilyen kokanyolt rilizek helyett, kirakni a "tudast", ami ahhoz kell, hogy egy hiteles, valodi telepitobol elkeszitheto legyen. Illetve ugye, ha kinn van a tudas, akkor az azzal buildelt tartalom egyezik ezzel, tehat ellenorizheto, hogy tenyleg nem kerult bele olyan, aminek nem kellene benne lennie.
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #89802 üzenetére
az igen
nekem van valahol lementve egy dual P3-as szerver alaplap, de egy full modern Lian Li házba beépítve,az összes modern gémer csicsamicsával amit csak el tudsz képzelni. a vicc az hogy SOKKAL jobban néz ki mint a modern gépek, ha megtalálom küldöm.
ez az utánépítés meg amúgy szerintem egy hatalmas ötlet, most már tényleg olcsóért lehet nyákot gyártatni sokkal jobb minőségben is. nekem a Vortex86 procik mozgatták a fantáziáma, nem annyira retró de na. illetve a nvidia PCIe-AGP fordító chipje, elég ütős lenne egy ténylegesen fullos AGP slotot varázsolni mondjuk egy Ryzenes gépbe. bár mostanában már lehet hogy értelmesebb ötlet ezt FPGA oldalról megközelíteni. -
válasz
envagyok #89661 üzenetére
Mérd ki, az a biztos. Bár még az sem az, mert pl. a PCJr kézikönyvben viccesen összekevertek két színt én meg első ránézésre nem értettem, hogy miért lett piros a NC.
Viszont ez a PCJr szerintem simán viszi a leglassabb, nagyjából PC kompatibilis gép címét. Még a Tandy sem tudta jól lemásolni, így aztán az arra írt programokat is patchelgetni kell. De hiába, mert attól nem lesz gyorsabb. Abba is hagyom, mert az Indy 3 intrójából a sorszámnak megfelelően kb. három képet jelenített meg, bár legalább a zene végig lement akadás nélkül miután kivártam, hogy betöltsön. Ezért keresse a fene, hogy mit kell javítgatni a kódban. Elvileg van korabeli segítség, de nekem csak útmutatónak jó, mert persze nekem nem az a verzió van meg...
-
válasz
envagyok #89659 üzenetére
Minimum 3 hónapja üdül a PCJr a szobában, szóval annyira jól nem haladok vele. El akarom takarítani az útból, még a szünet alatt, mert hosszú a sor.
Soros kábelből sima null modemmel is mennie kell az NC-nek. Itt tárgyalja a lehetőségeket. [link] De most nézem a PC-mat. Annak nem a hátulján van egy 25 pines soros csatija? Az oldalára Atari maus-t ír ami nem soros port. Ugyanazt használja, mint az ST.
A rekorder szerintem amúgy az STE a portjaival, konkrétan a joy kábelével lógatnám fel aki azt kitalálta, hogy a billentyűzet alatt kell lecserélni a joy-egér párost, ha két joyyal akarunk játszani. Persze közben hátul be van dugva a floppy-monitor-vinyó trió, másik oldalt kilóg a midi, szóval ahogy megmozdítom valami mást tuti széthúzok.
kontakt hiba lehet, ha kábel mozgatásra nem reagál, akkor megnézném az alaplapon a billentyűzet csati környékét és annak a forrasztását.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #89605 üzenetére
kb. igen
. Mivel az EGA-nal a jel ugyonugy, "ugyonoaz" a TTL jel, mint CGA-nal, ezert EGA kartyara dugva is fog kepet ardni. Ugye, barna ott sem lesz, plussz ez a bekotes nem tud mit kezdeni az EGA enhancend modokkal, ahol van egy 64 szines palettad. Az Enhanced modoknal raadasul megjelenik az igeny a 25kHz-t tamogato VGA monitorra.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #89589 üzenetére
Annó az alja kategóriának tartották ismerőseim. Én inkább koplaltam és 1994-ben WD 2420-at, 1995-ben WD 2540-et vettem. Aztán WD 2850-et.
Havernak volt egy 270MB-s az első gépében (1994 DX2-80). Valamikor 1999-ben cserélte le, mert addigra már neki is vállalhatatlanul kicsi lett a kapacitása. Rengeteget volt nyúzva. törölve, tömörítve, telepítve, szét swappelve. Mindent is kibírt.
Nekem van egy 210MB-s Conner, egy 386-os konfigban kaptam ajándékba ebben a topikban. Az is hibátlanul ketyeg.
-
Francia91
veterán
válasz
envagyok #89571 üzenetére
Jó program, elég sok szektorhibás HDD-t hoztam vele vissza az életbe, amik a mai napig üzemelnek, pedig némelyiken 6-7 évvel ezelőtt volt lefuttatva. Lassan dolgozik, tökölős, de jó program.
Amúgy nem DOS-os, csak a kezelőfelületet olyan, simán megy Windows alól. Windows 7-ig biztosan, újabb Windows alatt nem futtattam még. -
picur10
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- OLED TV topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- Filmgyűjtés
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest