- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Google Pixel topik
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari #104558 üzenetére
Általában az szokott lenni, pl bizonyos wifi kártyák és hasonló dolgok esetén, hogy van egy zárt forrású firmware, amit be kell a megadott könyvtárba rakni, ahol a driver (ami már bent van a rendszerben) működni tudjon. - nagyjából lejön, de egy átlag fehasználó esetén kb - ok hogy benzin, de mi hajtja ?
Amit te le akartál fordítani, az valószínűleg valami kamu driver volt, mert függőségük a drivereknek nem nagyon szokott lenni valamilyen c fordítón, és az adott kernel headerjein kívül. - könnyen lehet, mivel az újabb disztrókhoz kevésbé értek, de akkor ha visszanézzük, az adott drivernek a modern Linux alatt alapból menni kellett volna, de nem.
xfi hd-hez nem volt szerencsém, csak sound blaster livehoz, az rendesen működik mind a mai napig. Legalábbis 48 khz-ig, a drivere valamiért nem kompatibilis nagyobb sample rate-val, bár életemben eddig 1x volt olyan, hogy valaminek 48 khz-nél nagyobb sample rate kellett volna. - PCI Live, Audigy megy, de pld az USB AudigyNX hírből sem ismert, aztán Win vonalon meg 98- tól 11- ig ok. 48KHz mintavétel is ok lenne, bár már már a 96KHz is azonnal hallható a hiedelmek ellenére is, nem véletlen találták ki a túlmintavételezést.
ha egy régi webkamerához, nyomtatóhoz 32 bites XP drivered van csak, akkor sok esélyed nincs, hogy mondjuk win10 alól azzal nyomtatgass/kamerázgass - itt a nyomtatóm és a szkennerem régi, de semmi gond, RyZenen tökéletesen fut az XP, az alá pedig van driver hozzájuk, úgyhogy teljesen jól működnek.
wifi vezérlők : hát igen, Linux alatt a régi és a kb félretró stickem sem megy(ill a reróbb előfordult hogy működött), melyek Win98- tól 11- ig problémamentesek.
A programbéli gondjaimat nem is tettem hozzá. A megszokott praktikus Win alatti szoftverek nem pótolhatók Linux alatt, néha pici alternatíva van, de az sem az igazi, az életben nem közelítik meg a Win alatt megyszokott rugalmasságot.
-
válasz
Pikari #104554 üzenetére
Jól hangzik. Azonban nekem a Linuxal mindíg volt valami gondom, sokféle disztrót kipróbáltam, de mindíg maradt 1-2 hardverelem, ami nem működött. Nem működő megoldási kísérlet - szépen adogatta nekem a driverek függőségeinek függőségét - aztán vagy a hatodik szint után, mely modulokat nekem kellett keresgélnem a neten, bedobta a hetediket is, ez kell a hatodikhoz...itt feladtam. Pld az XFi HD nem ismert, nem is szól csak az alaplapi hang, optika meg elérhetetlen, a Mackie Onyx meg egyébként driver nélkül is megy Win alatt, vagy akár TV- re dugva is, Linux alatt meg sem mukkan. A hálózat meg szintén brutál, még a router által adott netet is akrobatikus elérni, nem beszélve a helyi megosztásról, jó az Win alatt is paranoiás már, de legalább a retró gépek elérhetőek, akár telefonról is.
1999 : Mandrake - már akkor sem volt teljesen kerek, Awe32, nézem a forrásban, csak base 620 van a hullámtáblára, nekem kellett 640- re átírni, és újrafordítani a modult.
Szóval hiába a modern haladása, ha egyszerűen a saját setjeimet nem képes használni. 32/64bit pedig tökmindegy ma, a madness gépek nemigen érzik meg hogy melyik megy, a retró cuccokat is vadállat gépen futtatom, minden modern driver adott, még a 84- es SCommander is fut RyZenen is, speed probléma nélkül, bugmentesen.
Nekem tehát a DOS-Win vonal használható, a Linux pedig nem, pedig nagyra tartom mint ingyenes oprendszert, de alapvetően soha nem bírtam vele, régebben haladó voltam, ma már nem annyira értek hozzá, de állítólag már on the fly...sajna nem.
Linuxal vett gépek is jöttek, amíg vállaltam orvoslást, azokra azonnal azt monda a felhaszáló, hogy ez kiverte a biztosítékot, és Windowst tegyek fel. -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #104540 üzenetére
Ettől függetlenül 64-bites XP-t mezei felhasználó nem nagyon használt, Vista 64-bit pedig már a Core korszakban jött. Prescott is inkább S775 alatt lett 64-bites platform ami 2004 közepe volt, és csak az utolsó 65nm-es Pentium D variánst mondanám vállalhatónak ha élettartamról van szó. Minden késői NW proci 3GHz körül/fölött XP 32-bit alatt jó volt netezésre olyan 2007/2008 környékéig ha volt hozzá elég ram, akkor nem igazán használtak még 64-bites appokat/programokat ha nem munkáról volt szó.
-
válasz
Pikari #104529 üzenetére
monokrómról egyből 16/24/32 bitre ugrottam (vesa/svga) - nekem meg ezek maradtak el, az utolsó a 320x200/256 szín, amivel aberráltam, de most nézem hogy az meg a000- tól indul, a mentés/visszatöltés puffer meg persze akárhova tehető, a képmentésen a type grkep=array[1..200,1..320] of byte;
Valamint ahogy nézem, ebben a képernyővédőben végigszámoltattam a módokat, a pont koordináták helyén változók, a változók eredményeit pedig függvények adják. -
válasz
Pikari #104529 üzenetére
A herchez érdemes megemlíteni a több lap kezelést amit a VGA nem tud lekezelni. Pedig így lehetett vele animációkat készíteni kép törés nélkül.
A CGA-EGA-VGA vonalon is voltak érdekes különbségek, de ha ragaszkodott az ember a BIOS hívásokhoz, akkor nem jöttek elő. Van az egyik grafika programozással foglakozó könyvemben pár oldalnyi saját jegyzet amikbe belefutottam. A vége az lett, hogy nekem VGA van, innentől csak azt kell kezelni
-
válasz
Pikari #104526 üzenetére
Valahol nekem is megvan az Észkerék, mintha azt játszottuk volna EGA- n is, de nem vagyok benne biztos. VGA- n nekem eddig minden kedvelt címem fut, CGA/EGA grafikás is, a modern PCIe kártyákon is. Apropó visszatérve a CSM/UEFI- re, nekem CSM and UEFI van beállítva az őrült gépeken - GTX1650/GTX560Ti/7900GS a kártyák. Gondolom így jó...vagy nem? DOS alatt gondolom csak a sima BIOS/CSM mód aktiválódik, nemtom mert az UEFI féle izéhez nem értek, csak a BIOS- hoz konyítok kicsit. Saját grafikai programban a byte absolute $B800- ra irányítom a byte elsőt, text mód ok, grafika arányok eltérnek(nem számoltattam a felbontás eltérés miatt az arányokat, a későbbi kreálmányok már csak VGA- ra készültek).
-
válasz
Pikari #104520 üzenetére
Tudsz mondani olyan kartyat, amin nem megy a mode 08h? Szerintem, en soha nem talalkoztam meg olyan kartyaval, amin ne ment volna. Tridenteken, S3 kartyakon hasznaltam anno, ott, mindegyiken ment ami nekem volt. Most megneztem, meg az Fx5900XT-nek is megy a 08h. Ezeken a kartyakon ilyenkor mi tortent? Maradt a text mode, es teleszemetelodott a screen? Mert ugye, a text mode is b800:xxxx cimen van.
-
válasz
Pikari #104516 üzenetére
A VGA kartyak visszafele Hercules kompatibilisek. VGA es EGA eseteben a grafikus mod kezdodik csak az A000:xxxx-en, a szoveges mod B800:xxxx -on van, ahogy anno MDA (CGA es a tobbi) eseteben is volt ez. Hercules eseten egyebkent a grafika is B800:xxxx cimeken van. A VGA BIOS is ismeri a mode 08h-t, igy ha ezt valasztod ki, akkor ahogyan Herculesnel, ugy itt is a B800:0000 cimen kezdodik a framebuffer, igy tudja futtatni a "rendes" Herculeses szoftvereket is. Szoval, nem kell ehhez emulator.
Herculesen egyebkent probalkoztunk CGA emulatorral, volt ami ment, volt ami nem ment
. Dehat, a szoftveres emulatorok ilyenek. Illetve, volt ami ment, de nem volt erdemben lathato az eredmeny.
Az Eszkerek egyebkent borland toolkitben csinalt cucc, bele vannak agyazva a BGI-k az exebe. Van benne egavga is?! En azt hittem, ez fixen mode 08h-t lo es kesz.
-
gban
veterán
válasz
Pikari #104484 üzenetére
Rádugtam egy régi tápot ahol van -5V is (panaszkodik a P2L97 a hiányára, csakúgy mint a másik Slot1 ASUS, a P3V133 csak ott nem volt semmi gond ebből), indult ps2 optikai egérrel is.
Vissza a 'modern' táp, és megy azzal is.
Pedig megmozgattam korábban is a tápcsatit, és nem ment.
Retek akyga, kritikán aluli csatlakozókkal meg vékony kábelekkel.
Csak kapcsolós és könnyű, kényelmes használni... -
Vladi
nagyúr
válasz
Pikari #104344 üzenetére
Én nemrég vásároltam be, most lesz vagy 4-5 asztali gépem. 300-500 gigás vinyókat 1000 forint alatt dobják utánad. Vettem vagy ötöt.
Mind 100/100-as
Én úgy érzem ez most egy kegyelmi időszak, már a régi gépek is bitang erősek és hulladékban lehet beszerezni őket. Bespályzolok az apokalipszisre.
(#104349) DarthSun:
ha nekem mondják, hogy őstulok én azt bóknak veszem.
A modern kifejezéssel dobálózást meg kifejezetten szeretem... minden - azaz: minden - ami árammal működik az modern, akkor is ha 1894-ben készült.
(#104351) DarthSun:
Etiópiában azért hajolgatnának, hogy csak a képet küldöd nem a gépet, mert már az összes patak tele van velük.
-
válasz
Pikari #104346 üzenetére
Akkor nem lehet nagy gond B450 lapokon. Max ha hirtelen sosálna a gigantikus HDD, de csak filmek esetén lexarnám, a fontos cuccokat, családi fotók, videók, stb, úgyis min 3 egyéb helyen tárolom még.
Hát kell, ki kell próbálnom, meglátjuk. Ha megjön tesztelem, ide is betolom a tapasztalatokat, meg a topikjába is. Ha rosál 5 éven belül, akkor meg csere, kiderül, ha beborul... -
válasz
Pikari #104344 üzenetére
Huh, meggondolandó akkor. De kéne valami nagy tárhely...
A már majdnem félretró Zen+, és a lassan elavuló Zen2 azért használatba tudja venni, úgy tudom.Amúgy az SMR vinyóra is írták hogy katasztrófa, nálam sávváltás után is megmaradt a 100MB/s+, komersz laptopvinyó esetén is, kiválóan műkszik évek óta 2db is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #104137 üzenetére
Akkoriban mikor a Win98 menő rendszer volt engem a PC-ken csakis a játék, vagy a képszerkesztés érdekelt, és a Cyrix akkoriban nem arról volt híres, hogy bármelyikben is remekelt volna. Sőt a K6-2 K6-3 miatt az AMD is leírta magát, írtam már a topic hasábjain, hogy osztálytársam egy ilyen 450-es CPU-t még ráfizetéssel is elcserélt volna a 366-os Celeronomra, ami gyanússá tette a dolgot, majd amikor megnéztem, hogy hogy megy a gépe, akkor rájöttem, hogy miért. Utána meg a melegedés miatt volt rossz híre az AMD-nek, igazából az Athlon XP megjelenéséig kerültem az AMD-t. A Cyrix meg pláne az a kategória volt amivel nem foglalkoztam. Egyszer megnéztem egy C3-as VIA CPU-t, az 566-os Celeron alapórajelen is körebehugyozta, és az utóbbi még húzható volt 850-ig, a C3-as meg egy MHZ-et se.
#104135 vrob :
nekem a 686 kimaradt, mert akkoriban még C64-es arc voltasm, persze iskolában, itt-ott néha leültem egy-egy 2-3-486os mellé, 686-ra nem emlékszem, jobban a PC-s világgal meg Pentium 1 időkben kezdtem foglalkozni.
A 786 is érdekes lehetett, tudnak néha ilyeneket írni az újságok, egyszer a GameStar egyik számában olvastam a 2000-es évek legeslegelején, hogy akkor majd jön a Tejas meg a Nehalem, előbbi 5-10GHZ utóbbi 10+ GHZ-en, meg hogy 2005-re 10GHZ-es lesz egy átlag otthoni PC. Hát még most sem tartunk ott(Pedig az elektrotech tanárom 2002-ben kijelentette az egyik órán, hogy egy átlag otthoni PC 10GHZ-es
)
-
arn
félisten
válasz
Pikari #103933 üzenetére
ugy hivjak a tervezot, hogy colani - de csak a vobisnak csinalta, nem volt mashogy kaphato, csak igy oem vobis gepkent. ez a nagytorony volt 93 kornyeken, meg egy desktop. elegge sargulnak, egy szep allapotura kicsi az esely, meg mivel a designer ugy 5 eve halt meg, az arat is felvertek.
en sose szimpatizaltam az ekkora tornyokkal, nem fernek el sehova, meg sose pakoltam 1-2 drvnal tobbet a buildekbe.
-
-
Pista0001
addikt
-
válasz
Pikari #103803 üzenetére
Nope, a lényege a forma a funkció felett.
Az ajtós, zárható megoldásnak gyakorlatilag csak szerver/workstation oldalon volt értelme, ott is minimális, hiszen meg lehet oldani konfigurációs oldalon is, hogy ne használhasd a meghajtókat.
Olyanról soha életemben nem hallottam, hogy valakinek egy csukott optikai meghajtó, vagy egy mobil rack megsérüljön betolt állapotban.
Talán iskolákban lehetett értelme hasonló vadhajtâsoknak, ha nagyon bele akarjuk erőltetni egy use casebe, de ez az alienware aligha oda lett pozicionâlva.
Igazából maga az ajtó az összes hasonlón sokkal nagyobb kockázattal sérül meg, mint amivel azok a hardverek valaha is szembesülhattek volna, melyek mögötte vannak.
Nem véletlen hogy a régi Chief ajtós nagytornyok többsége ajtóhibás. -
-
válasz
Pikari #103747 üzenetére
Nem tudtam ilyen mélységben, végülis nekem a lényeg hogy a jelzett oprendszerek futnak. Ha nem a proci intézi főleg, akkor nagyon jó az emuláció a háttérben. Win95 nem a célterületem(esetleg real-retró gépen), de a Win98 jól fut rajta, persze csak a modern patchekkel.
Avval szoktam flexelni, hogy csodagép, a korai DOS címektől egészen a Win11- ig minden műkszik rajta. -
válasz
Pikari #103732 üzenetére
Asus TUF B450 Pro Gaming
R3800X CPU
32GB DDR4
MSI 7900GS
Asus GTX 1650 OC
SB Live 0060
128GB Patriot SSD(Win98),
4TB külső M2 SSD (DOS7.1)
8GB pendrive(DOS6.22)
sok drive van még, de itt ezek a relevánsak
PS2 egér
Trust CXT USB RGB bill - key kódok?, minden ok, sőt DOS alatt is megy az RGB effektek vezérlése
Giga 650W táp
Sharkoon ATX házÉs nem kísérletek, hanem már összerakott konfig a helyén, szépen működnek a fenti rendszerek rajta.
Ha ezekből ki tudsz hámozni következtetéseket...Nem emuláció, és nem a biostól függ, a 64bites procik alapból visszafele kompatibilisek a korábbiakkal, úgyhogy automatikusan futtatják akár az ősrégi kódokat is.
-
válasz
Pikari #103715 üzenetére
Erről van szó. Jóideig nyílt volt hardveresen is - P1- ig - szoftveresen meg részben, de a DX kódokat folyamatosan nyilttá tették, csak meg kell hívni egy public függvényt, hanghoz vagy képhez, aztán kész is. Linux alatt meg a gyorsítós 3D APIk is fedettek, ráadásul a gamek alapfutása is óriási akadályokba ütközik, a WINEt hangzatosan magasztalják, de gyak semmire nem jó.
-
válasz
Pikari #103715 üzenetére
Igen, nem is gondolták ők sem, hogy az IBM szerű sok és jó dokumentáció mekkora előnyt fog jelenteni a platformnak. Aztán idővel a 90-es évekre sok lúd lett és bármelyik disznót legyőzték kivéve az almát. Közben persze az is IBM PC-vé vált legalább részben.
A szabványok nagy része még így sem az IBM PC-hez köthető, mert azok a korabeli többi gépen még hamarabb is megjelentek. Persze a konzorciumokban, tanácsokban felülreprezentáltak voltak ezek a cégek.
Vesszőparipa 2.0: A PC az korábbi, mint ahogy az IBM ellopta. Ahogyan a busz rendszert, oprendszert stb.
-
válasz
Pikari #103695 üzenetére
Érthető amúgy, de persze viszonylag öszvérek, mármint Intel vonalon, ahogy mondod. A kortárs AMD- hez nem teszteltem. Már a jövőben sem tudom, mivel a kiváló A8V lap+A64X2 meghótt a közönséges molex zárlat miatt.
Pentium-D cuccaim vannak, de pld a kis Dell esetén félek hogy kigyullad tesztek alatt. Sztem kicserélem benne a procit Core2 vezióra.
Fogyasztásuk sztem jóval nagyobb a 939 A64- hez képest, az A64X2 relatíve kis hűtővel is ok, a PentiumD pedig brutál naggyal is kazán. -
válasz
Pikari #103690 üzenetére
A fogyasztás nekem pld nem gond, nincs autóm, nem fogyasztok semmi extrát, üzemanyag, fűtés(extra hidegkedvelés, télen sem gyújtok be). Villanyt viszont sokat, hát illik hozzájárulnom az össznépi CO2 terheléshez
valamennyire. Az extra NetBurstok- al sem a fogyasztás a gondom, hanem hogy a gépház teteje is hőhullámos, dől a meleg, olvad az egész, Core2 esetén pedig semmi, hűvös az egész kóceráj.
Persze a fenti kategóriában, ahol túl vannak tolva ezek a procik. Sima 478- ban semmi gondom nincs a kis D0- ás Prescottal, teljesen jól hűthető. persze nem gyárival, hanem valami normálissal.
Ezért szoktam mondani, hogyha 775, akkor Core2 a minimum, a NetBurst az már nem abba való. -
válasz
Pikari #103686 üzenetére
Szerintem mindegy, egy közepes Core2, pld már az E6600 is porba alázza az összeset, cserébe sokkal kevésbé melegszik, csekély amper mellett sokkal nagyobb teljesítmény, az ilyen extra NetBurstok zabálnak, hőhullámokat tolnak, cserébe pörögnek mint a Trabant, de ugye erő az nincs.
-
válasz
Pikari #103664 üzenetére
Passz, nekem csak játékok telepítésére kell, arra mindenhogy jó lesz.
Arn: Via chipset nekem is jobban bejött. Bx-szel millió resource conflictom volt, VIA mindent jobban kezelt. Sajna maga a lap megdöglött, úgyhogy csak BX lett, de kevesebb dolgot tűzdeltem bele, így pöpec az is.
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari #103588 üzenetére
Egyébként érdekes, hogy 95'-ben a saját magam fejlesztett 486 DX2/66 gépet úgy adtam el, hogy ceruza elemes BIOS aksi kiváltót kellett a gépbe rakni, amit boltban lehetett kapni akkoriban. Mennyi idős lehetett az alaplap? Nem bírt sokat az az aksi, biztos valami alsó polcos darab volt.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #103588 üzenetére
Koszi, mar nem emlekszem a reszletekre… nagyon akartam 94es dx4 buildet, de epitos alkatreszekbol vhogy sehogy nem akar osszejonni. Az is fura, hogy pl a legnepszerubb asus lapok 94 masodik felebol szarmazo biosai is csak p24t neven ismertek fel, pedig a vrm tamogatas mar rajtuk volt.
Brand, laptop gepben valoban megjelent 94 apr kornyeken, de nekem gyanus, hogy az intel csak nekik adott el procit. Eddig azt hittem az ara miatt vannak kizarolag 95os dx4 buildbol szarmazo alkatreszek, de egyre inkabb biztos vagyok benne, hogy dx4bol nem is nagyon lehetett 94 nagy reszeben gepet epiteni. Vhol 94 vegen jott a dx4 overdrive is, az amd 95re dobta piacra a sajat dx4et, ez felezte az arakat, a piac biztos hogy ekkor kezdte a dx2 helyett favorizalni.
Jo lenne par kulfoldi epitos arlista is, mert mi par korrel le voltunk ekkoriban maradva, arra tisztan emlekszem, hogy amikor 94 majus-jun kornyeken svedeknel jartam es gyujtottem ilyen listakat, ott mar p90ek is voltak az ilyen listakban (nyilvan ujdonsagkent), ami kb egybeesik a pcmagos p90 cikkekkel. De hogy a dx4el mi volt, az teljesen kodos, es nehez osszerakni ezt a kepet igy utolag, en 95 nyaran epitettem ilyen gepet, 94ben meg dxrol abrandoztam.
-
válasz
Pikari #103530 üzenetére
Ha csak mikrokód a kérdés azt lehet meg tudom oldani.
Meg is nézem mi kell hozzá.
nx bit az valóban necces lehet.Megnézem, elvileg benne van a támogatás a legfrissebb biosban:
F41BD
De lehet belerakom az asusból a kódokat amiben ment, biztos ami biztos.
NX bit még kérdéses. -
válasz
Pikari #103514 üzenetére
Mindegy, már megveszem 7eft-ot megéri úgy is hogy egy nagyobb modell 478-ba.
Asusba megy 64bitesként de akkor az most nem valós? Ezek szerint IBM Xeon 478-as tudja a 64bitet valósan?
SL7QBMost SL6WK van benne meg van félretéve SL7KB is. (3ghz 800 fsb nortwood és prescott)
-
válasz
Pikari #103491 üzenetére
Jó kis lista. Ezekből rám nagyjából ezek vonatkoznak:
1-es nem a kedvencem, de sokszor egyszerűbb kipróbálni valamit emuban, vagy felhúzni egy komplett rendszert és csak a lemezképet átvinni, mint floppy-t cserélgetni, soros kábelezgetni stb.
2-es részben igaz, szerencsére korán kezdtem és elég sok cuccot ki tudtam próbálni. De nem mindent, így van mit pótolni.
3-as, mint az előző. Most egy 286-os időzik az asztalom alatt, mert össze akartam vetni az Amigákkal.
4-es azért nem, mert nem teszem be a fiókba, forognak a kisasztalon
7-es: Bizony a régi, ritka vasak. Most van/volt egy eladó Osborn, de egy vagyon. El kéne adni 2 Amigát érte...
DarthSun: Vagy legalább az MS-DOS 5-öt. A 4-es elég felemásra sikeredett.
-
-
válasz
Pikari #103427 üzenetére
Hmm, ahogy állítgatom Wasapiban, vagy akár még DSoundban is, hallom...mondjuk a modern studiomonitorokon kevésbé, a vintage nagy dobozokon igencsak.
A gyenge alaplapin azért kevésbé, de normális dedikált cuccon nem kérdés. Az alaplapira szokták mondani pld hogyha van rajta optikai kimenet, akkor felesleges dedikált kártyát venni, ez nem igaz sztem, az audio fórumokon is tagadják, csak az egyszerűbb hangfalas topikokban él tovább ez a téves hiedelem. -
válasz
Pikari #103416 üzenetére
Lehet hogy sokan nem tudják megkülönböztetni, de nem ez volt a kiinduló, hanem az hogy mondtad, 48KHz mintavételezésnél megállt-nem állt meg, és nem véletlenül. A mai gagyi alaplapiakon is van olyan, ami 320kHz- en is simítja a 44.1- es durva kockagörbét. 16bitről nem is beszélve, az csak 65536 lépés az intenzitásban, olyan reszelős hogy az üknagynéném fülét is sérti, min 24bit, de a 32 az igazi.
-
törölt tag
válasz
Pikari #103416 üzenetére
Ez onnantol kezdve hogy 20 eves kor felett 20kHz folott nem igazan hall az ember es 20Hz alatt sem, teljesen valosnak tunhet. Ha esetleg valakinek van olyan jo fule hogy hallja is, sokkal erosebb tartomanyok vannak a zene kozben (basszus, dob, magas, stb), hogy valojaban lehetetlenseg lefulelni. Szerintem arrol lehet szo hogy at emlitett burrbrown cuccnak kicsit mas EQ-ja van. Az valo igaz hogy egy hang az nem egy egyszeru szinuszjel, hanem nagyon sok felharmonikus kompziciojabol all, de raadasul az a helyzet, hogyha ezeknek a felharmonikusoknak durvan nagy resze hianyzik, akkor is kepes rekonstrualni az infot a fuled, igy hallhato az 5 huros basszusgitarom 5. (H) hurja, annak ellenere hogy a 8 colos melyem le se tudja adni.
-
válasz
Pikari #103409 üzenetére
48KHz- nél nem állt le a hangkártyák fejlődése, már a retrónak számító Audigy2ZS PPro is 192- ig megy. Amúgy honnan vetted az adatot, csakúgy, vagy nem néztél utána, vagy nem használtál még félretró hangkártyát sem?
Viszont zenére tényleg jobb a sztereo, filmre néha ok az 5.1, feltéve ha jól lett keverve. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #103300 üzenetére
"én 2002ig 32 mega rammal használtam a gépemet például" - HOGY MICSI????
Ezt biztos jól írtad? Mert akkor akkor is eléggé lemaradt géped lehetett.
'99-ben 64MB RAMom volt, ok, downgradeltem 32-re. 2000 kora tavaszán 96MB RAMom volt, majd 2001 kora tavaszán már 192MB, aztán 768MB, utánna 384MB. 2002-be 384MB RAMmal léptem be, és akkoriban már azért a 128 is kezdett gyakori lenni, meg 256 is egyre több helyen bukkant fel. 2002-ben aztán 256-ról upgradeltem 640MB RAMra. Ami persze akkor eléggé soknak számított, még inkább a 256 esetleg 512 volt a menő.
Tehát gyakorlatilag te az átlag RAM nyolcadával és az enyémnek a huszadával rendelkeztél?
Hogy a francba tudtál boldogulni? -
törölt tag
válasz
Pikari #103287 üzenetére
Node itt arról szól a dolog, hogy írás közben még tesz-vesz az ember a gépen. Simán lehet, hogy az ide-oda seek-elés miatt teljesen mindegy, 10MB/s szekvenciális átvitel, ha elvérzik a multitask műveleteknél.
Akkor működött rendben, ha nem csinált íráskor semmi egyebet a gépen.
És az is biztos, hogy a hdd hibátlan volt, mert azzal kezde az ellenőrzést.Vagy most mit akarsz ezzel mondani. Nem is vacakolt a srác gépe és csak álmodta az egészet?
-
törölt tag
válasz
Pikari #103273 üzenetére
Lehet, de nekem szükségem sem volt rá
Amúgy a p1 érában még burn-proof-al is érhete a usert meglepetés.
Legalábbis mások panaszkodtak anno ilyenről.Megesküdni nem mernék rá, de a cd-íróm még talán most is megvan valahol. Gondolom már nem működik az optika benne ennyi idő után.
-
törölt tag
válasz
Pikari #103270 üzenetére
El tudom képzelni
Nekem anno az első PC gépem, egy az akkori melóhelyemtől vásárolt Pentium1-233mmx volt. Viszont akkor SCSI hdd és cd-rom volt benne, ami kuriózumnak számított.
(Azóta is vannak scsi cuccaim, a pc vonalat sokára kezdtem, amíg tudtam Amiga-val húztam ki)
Az a hdd sivított, mert valami 10k körüli fordulaton üzemelt.
Cserébe legalább fennakadt a haverok szeme, mikor mp3 lejátszás közben teljes biztonsággal írtam nekik a cd-ket és emellett már válogattuk össze a másik lemezre való anyagot.
Ezt akkor egy IDE hdd/cd párossal bátorság lett volna megtenni.jokeph:
Megelőztél, pont a scsi-t akartam felhozni. És tényleg, nekem Yamaha íróm volt és abban is volt egy mini venti. El is felejtettem annak a hangját is belevenni -
törölt tag
válasz
Pikari #103265 üzenetére
Na, ez az lm-sensors jó ötlet. amúgy is akartam már múltkor valami 32bit-es distro-t keresni, most még egy ok van erre.
Csak kíváncsiság miatt megnézem minek látja.FoxiestFox:
Nem is attól tartok, hogy tönkremegy, hanem attól, hogy visszavesz. Utálom amikor a csúcs temp közelében jár egy cpu.fatpingvin:
Továbbra sem tudom házilag hogyan tudnék bemarást csinálni a blokkba.
Az pedig, hogy van a cpu-ban hőmérő nem oldja meg az eredeti problémát, azaz a venti vezérlést külső eszközzel.Csak érdekesség képpen:
Megtaláltam a cpu thermal-dióda kivezetéseit a socket-en: [kép] (B3-C4) [kép]
Szóval akár ... de amúgy nem fogom ... de ha akarnám ... -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #103241 üzenetére
Úgy tudom, az Arctic-nak a mai napig vannak TC (thermal controled) utótagos modelljei, de inkább házszellőzésre, azon belül is elszívásra alkalmasak.
Voltak (vannak?) mindenféle ventivezérlők 3,5 és 5,25 colos kivitelben, sokra lehet hődiódát kötni, akár többet is, és ezek alapján lehet szabályozni a ventilátorokat.
-
törölt tag
válasz
Pikari #103237 üzenetére
A ket 12cm-es venti most mar csendes.
Az a gyari Intel huto porog folyamatosan szerintem ~4000rpm fordulattal, bar a lap szerint kevesebb.
Most mar csak annak van hangja, azert is engedtem el a dolgot.
Valamiert ott a szabalyozas nem mukodik megfeleloen.
De nem veszes. Ugyis szol valami hasznalat kozben. -
arn
félisten
válasz
Pikari #103225 üzenetére
a core2oket senki sem hasznalta 64biten kb a win7 megjeleneseig (2009), ez a megjelenestol harom ev, igy nem tudom milyen faragott teljesitmenyt jelent ez. sot 2009ben mar ott volt a nehalem is, a core2 mar nem a top volt.
hol volt ettol a p4? nw addigra 7 eves proci volt, a prescott meg 5. ha ugy is van, amit irsz, akkor sem zavart mar senkit.
a prescott erosen emlekeztet az intel mai helyzetere, vhol versenykepes a proci, csak eppen a fogyasztas aran. igaz az amd elkovette az athlon64 elso eveiben azt a hibat, hogy rohadt dragan akarta adni, akkor azert nem vettek, mire meg jo ara lett, volt mar jobb alternativa (core2). de ettol maga a prescott nem lett jobb proci. a nw a p4 egyetlen ertelmes korszaka.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #103225 üzenetére
Ez így van, viszont irreális lenne csak 64 bitet számon kérni, mikor nagyon sok 32-bites Vista és win7 rendszer is elindítható NW P4-el, persze Linux más tészta.
Retró szemszögből pedig pont a 32-bit számít, modern Linux vagy Win 10/11-re senki nem használ már Prescott alapú procit.
Egyébként ha már 64-bit, akkor mobil Athlon 64 és S754 AGP-vel a legjobb kombó szerintem, nem fűt fölöslegesen, és 2,4-2,5GHz körül már elég erős.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #103223 üzenetére
Ez az állítás nem felétlenül igaz, ugyanis nagyon számít a körítés is, továbbá a NW P4-ek közül is a 800MHz FSB-s HT-s példányok már elég jók voltak. A Prescott prociknak jól jött az 1066Mhz-es FSB és jóféle ddr2 ram 975X-es vagy későbbi északi híd mellett, DDR1 és 915 chipset mellett nem volt jelentős előnyük. Gyakorlatban XP alatt a dual core Prescott prociknál volt már egyértelmű előny körítéstől függetlenül, továbbá 8 vagy 16GB DDR2/DDR3 ram mellett már win10 is elmegy ezeken.
-
törölt tag
válasz
Pikari #103205 üzenetére
Na, valahogy megjaratom a levegot a hazban a tap nelkul.
Elolrol-hatra, alulrol-felfele.
Szoval azt mondod akkor ez a gyari hutes eleg lesz?
Megnezem majd valami stress-test-el.
Ennek 55fok a max, amit engedhetek? Vagy csak ott kell elkezdenem agyalni, hogy valamit javitsak a helyzeten?Azt hittem a gpu-z kiirja a cpu pontos szamat, hogy peldaul max hofokot kereshessek hozza.
-
törölt tag
válasz
Pikari #103202 üzenetére
Az a gond, hogy az oldalso ventik nelkul piszok meleg lesz a hazban.
Also tapos haz, a tap alulrol szivja a levegot.
Anno valamiert igy raktam be. A tap Cooler Master GX850.
Az oldalso ventik esetleg atrakhatoak felulre, hogy felfele, kifele toljak a levegot.
Valamiert a felso szellozo racs ellenere is erezheto, hogy meleg a haz belseje.
Amigy ezen a lapon semmi OC nincs, mert nem tud, megis rendesen meleg a northbridge bordaja.
Illetve a passziv radeon is egy ido utan eleg meleg tud lenni.
Ezert jott az otlet, hogy az oldalso ventikkel fujatok ra levegot.
Es persze azert is, mert valamikor regen gumi-bigyokkal felraktam oldalra ezeket a 12cm ventiket es macera leszedni. Es ha mar ott van ...Update:
Felulre nem fer oda a venti, a lap szelen van nagyon a cpu socket. Es a borda miatt nehez elhelyezni. Talan az elolap fele oda tudok tenni 1db ventit felulre, de ott meg egy reszen nincs racs, gondolom az 5.25 eszkozok miatt. -
törölt tag
válasz
Pikari #103197 üzenetére
Gyorsan fel kellett raknom egy XP-t, mert a hűtést már felraktam és nem akartam leszedni, hogy ránézzek a cpu-ra.
Így néz ki a hűtés:És ilyen a lap+cpu benne:
Oldalról 2db venti fújja a házba a levegőt, mert a vga passzív és a cpu is jóval melegebb lenne. Viszont valahogy vissza kéne venni a ventikből is, mert hangosak.
Ideiglenesen a Radeon 9600-at raktam a gépbe, de ha jobb választás a Gef4 Ti 4200 akkor az kerül bele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- Windows 11
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Tesla topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest