- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
- iPhone topik
- Garmin topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Azonnali navigációs kérdések órája
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zotyesz66
őstag
Csak a 686B-nek volt ilyen hibája, nem? A KX133-ban még 686A volt, ha jól emlékszem. Meg az nem volt ennyire durva, csak adatvesztést okozott bizonyos alkalmakkor.
Most viszont eszembe jutott, hogy volt nekem egy Audigy1 kártyám, amivel a gépem instant rebootolt a driver telepítése után és nem is bootolt be többet. Ráadásul az egy P4T-E volt, persze a kártya volt a hibás, itt is lehet, hogy az. -
envagyok
veterán
-
-
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom, csak kérdezem.
Biost még nem láttam, ami kevés leírást találtam az alapján négyesével kéri a ramokat. Ez az utolsó sor:
32MB (4) 4M x 9 (4) 4M x 9
Gondolom akkor 9 bitesből minden slotba 4 mega, azzal nem lövök mellé.cpu amúgy még nincs, de dx2-t preferálnám 50 vagy 66 mhzst, esetleg 33 mhz.
"Ha meretben megfelelo EDO chipeket hasznalsz, azok 99.999999%-ban mukodnek FPM-nek is, ha trukkozve forrasztod fel. "
Ez mit jelent? Egyelőre chip találás a szűk keresztmetszet. -
envagyok
veterán
Sajnos nem akarózik felismerni a hangkártyát (opti931)
Ami programot küldtél se látja.
Ilyen a kártya :
[kép]Az awe32/64 driverrel még mindig szívok windows98se alatt, pedig csökkentett módban letakarítottam minden hang drivert, ami létezik a gépen.
Aztán berakom a sb16/awe kártyát, felismeri, telepíteni, de nem a windows cd-t kéri, hanem a creative lemezét. Hiába adom meg a felmásolt windows cd könyvtárát, ott nem lát drivert, ha megadom a sbw9xup könyvtárat, ami elvileg egy javasolt updated driver 98se alá, onnan feltelepíti a hardvert, de újraindítáa után kék képernyő, és hibaüzenet, aminél ha billentyűt nyomok, előjön a desktop háttér, de nem tölt be.
A win98se gyárilag tartalmaz drivert sb16/awe kártyákhoz, honnan tudom azt előcsalogatni?
[kép] -
envagyok
veterán
Félreértettél.
Például nekem a fő gépemre (i7-8086k 16GB Ram Radeon VII 16GB NVME, stb.) rá van kötve egy Commodore vc-1541 floppy.
De nem azért, mert de jó hogy a régi floppy meghajtóval és lemezzel tölthetem be a játékokat (pedig megtehetném) hanem kényszerből, mert csak ez az egy mód van arra, hogy a netről letöltött image fileokat valahogy lemezre írjam.
De ha arra vetemednék, hogy nem c64-en, hanem ezen a gépen szeretnék c64 programokkal játszani, biztos nem szórakoznék floppyzással, hanem 1 kattintással betölteném az image file-t.
Ugyanezen okok miatt nem használnám a voodoo2-est sem egy fiatal gépben.Persze technológiailag szép és jó, lehet egyszer hülyeségből megcsinálom én is, de pl. A DVI kimenet képminőségét biztos nem rontanám el átkötőkábellel, meg vga-ra rontással, egyszerűbb a,wrapper.
-
envagyok
veterán
Azért ha valaki nem akar glide-ra külön építeni pc-t, meg v2-v3-at venni 30-40k-ért, annak szerintem belefér egy wrapper egy filléres P4 vagy Core2 alapú pc-re.
Persze sokan máshogy gondolják, nekem is van összeépítve csak 3dfx/glide-ra több pc is:
P233mmx/v1/awe64g
PII-450/V2SLi/Monster Sound Vortex2
P3 rdram/v3-3000/nem is emlékszem milyen hang
P3 tua dual/v5-5500/sb liveDe valahogy én egy 2007-2008-as pc-be már nem tennék 3dfx kártyát, kb ugyanannyira erőszakolás, mint a wrapper.
-
envagyok
veterán
Igazából csak arra akartam kilyukadni, hogy HD38XX videókártya mellé én már nem raknék be semmilyen 3dfx-et.
De múltkor a libreeleces (kodi alapú tv, film, zene, online média lejátszó, ip kanera figyelő meg minden más) minimx androidis kütyümre is feldobtam a retroarch-ot, ami ha valami régi dos-os, Commodore, vagy játékkonzol játékot nem tud emulálni, meglepődnék...
[link]
És millió platformra telepíthető. -
envagyok
veterán
Még nem próbáltam, és nem olvastam utána, de nem létezik glide wrapper vagy emulátor, amivel teljesen felesleges egy hd38xx korabeli gépen berakni átkötőkábeles képrontó v2-est?
Kb egy core2duo 3ghz mag képes leemulálni.Edit
Gyorsan rákeresve glide opengl wrapper megcsinálja ezt:
NGlide [link]
De ott van még a Zeckensack's és az xgl-200 isJa nem, sokkal több van:
[link] -
Ezek már eléggé megvágottak. Egy 430-am van. Olyan amilyen...
Ha a kérdés a Nvidiás kártya miatt emrült fel, akkor azt majd bacsis megoldja. Azt azonban érdemes tudni, hogy mi nyomta fel a PCI-os Voodoo 3 árát. Azt össze lehet házasítani megfelelő interposerrel egy Amigával, így készülhet A1200-ből turbo kártyával, Voodoo3-mal igazi Frankeinstein. Amikor utoljára láttam ilyen gépet, akkor bólogattam hozzá, hogy szép-szép, de mit is lehet vele kezdeni? Kicsit, mint az A4000-es. Drága, többihez képest izmos, a polcon is jól mutat, de ha csak játszani akar az ember, akkor tök fölösleges 250k+ pénzt kidobni rá (Ma már ennél is sokkal több, akkor ennyit kértek érte.)
-
envagyok
veterán
A gog-os játékos kérdésedre találtam egy adatbázist:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jojqkdH47c7XarISYTFm6dnr6D4YdG5Q_MRJCxNP5eQ/edit?usp=sharing -
Találtam itt egy elég jó listát a gog retro játékok régi rendszer kompatibilitásáról.
-
Igen, a gog inkább arra jó, hogyha valaki modern gépen akar ezekkel a klasszikusokkal játszani, annak legyen egy fájdalommentes módja.
Nagy kár, hogy nincs eredeti hardveren futó csomagjuk a játékokkal, azért azzal tudnának szerintem kaszálni köreinkben.Mondjuk én így is szeretem őket, az utóbbi néhány évben szinte csak náluk vettem még újabb játékokat is, mert nincs DRM, mint Steamen.
-
Hát ez változó. Többnyire működni szokott ha csak kiszeded belőle az eredeti játékfájlokat, de nem minden esetben, pl a Dark Forces nem megy DOS alatt, kérné a CD-jét, úgyhogy abban az esetben a dosbox konfigjuk lehet specifikus, hogy ezt átugorja.
Az első Carmageddont nem próbáltam, de a második megy régi gépen is, és működik benne az eredeti Glide, de ha újabb OS-en indítod Voodoo nélkül, akkor az nglide konfigurátorral is be lehet állítani a wrappert.
XP-ig szoktam visszamerészkedni vele, mert ott megy az installerük és minden egyszerű, de a játékok többsége elindul Win98-on is, ha már a kicsomagolt mappát másolod át.
DOS játékoknál én inkább az eredetetit szoktam lekalózkodni, és ha az reklamál valamivel kapcsolatban, volt már, hogy a GOG változatom fájljaiból oldottam meg a problémát.
-
KROK640
nagyúr
Pfúúú az anyját
I9-7940X (14 mag, 28 szál, 3100MHZ-es base órajel, 4300-as Turbo, Skylake alapok); 128GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti 12GB RAM ...
Ez a tied?
Mennyi tárhely van benne?(eddig a legjobb gép amihez szerencsém volt, és összeraktam : I7 11700K, 128GB DDR4, RTX3090 24GB, 1TB M2 + 2×4TB SATA SSD + 2×18TB HDD --- illetve raktam már össze DDR5-ös gépet is, de az gyengébb volt ennél)
-
KROK640
nagyúr
Az mondjuk nem csoda, mert 2011 és 2021 között épp egy nagy ugrás csiszolgatása folyt, és ez az időszak volt, ami a 4 magot őrizgette a mainstream szegmensben végig, minimális órajelváltozással. (A HEDT-t platformot idekeverve már érdekesebb lenne)
Szerintem a csúcs gyorsulós időszak olyan 1998 és 2008 között volt (ha már mindenképp 10 évet kell megjelölni; ha nem akkor 1997-2011-et írnék, de arányaiban az 1999-2004-es időszak szerintem még azt is odaverné). -
-
Lord Myn
senior tag
-
-
-
-
-
envagyok
veterán
Csak azt írtad nem támogatja.
Akkor végülis támogatja, de csak opl2 adlib módban.
Azért ez a DOS-os hang kérdés érdekes nagyon.
Kb 98-tól az hogy milyen hangkártya/alaplapi hang van a pc-ben max jel-zaj arányban, dinamikában, torzításban jelentett különbséget, esetleg még eax, a3d, de azok sztereóban annyira nem jöttek ki.
De ezt a Monkey Islandot most youtube-on meghallgatva még Roland sc-55 és MT-32 között hallgatva is hatalmas különbség van nálam az utóbbi javára.
De találtam videót yamahával is (db50xg=sw60xg), az is egész máshogy szólt.
A kórus kisérőhangja más, viszont a basszus sokkal ütősebben szól. -
A TPM modul is LPC-vel van bekötve, az meg még az LGA3647-es lapomon is volt. Ott mondjuk a CSM nem volt kikapcsolható (bár a REBAR meg működött hackkel).
Ennek semmi köze a chipsethez vagy a procihoz.
Igen megvan pl:
Asus Prime Z690-P
ezen van superio, ps/2, com szóval elvileg rajta van csak nincs kivezetve.Létezik olyan lap ami nem tud CSM-et?
Nálam meg pont az a baj hogy a CSM az alapértelmezett (X299) és a videókártya meg nem tudja a legacy biost ezért ha cmos-t törlök akkor be kell raknom másik kártyát. -
Akkor lényegében minden lap képes rá alapból amin van lpc és/vagy TPM modulnak hely. Továbbmegyek minden alaplap kompatibilis az ISA-val a mai napig mert lpc-t mindegyik lap tud csak nem mindegyiknek van kivezetése. Tehát a legutolsó Ryzen és Intel is mert LPC-n lóg a superio (soros, ps/2 stb) és a bios is.
-
petakpa1
őstag
Mondjuk ez teljesen logikus, magamtól is rájöttem volna, hogy a kis gombelem teljes lemerulese esetén sem szivhatja le a fő akksit a CMOS áramkör pár hét alatt. Na majd utánanézek a BIOS-ban, hogy pl wake on PCIe events le van e tiltva és hasonlók azok is szivhatjak a fő akksit.
A CMOS elemet meg egprobalom cserélni.
-
petakpa1
őstag
-
-
Haswell Xeon/HD6850/Win10/Q3 : fényerő a játékon belül állítható, élénk, jó kép
Haswell Xeon/HD6850/Win10/UT1 : fényerő a játékon belül nem állítható, sötét képPersze fut a HD6850- en is Win10 alatt is, de a hiba ugyanaz, a Q3 ok(
részben, mert fényerő csúszka nem műkszik, - kis tartományban megy), de az UT1 esetén valami gond van, és ez úgynézki oprendszer specifikus. 3gép, többféle videódriver, de következetesen jelen van az anomália.
Jó hát próbálgathatnék további drivereket, gamepatcheket, de az eredeti játékokkal, és a jelenleg fentlévő driverekkel ez van. Nincs kedvem egész éjszaka drivereket cserélgetni és kísérletezni. Tehát a gépek mostani állapotában ez jött ki. -
zoltanz
nagyúr
Melyik CPU-t nezted? 2 fajta GPU van ugye, es ezek is eltero orajelen jarnak
Majd megint előveszen feltétlen lefotózom.
Amúgy abban az időben melyik GPU volt a népszerűbb?Most egy Latitude 6430 -on dolgozom
i3, 8 GB Ram,
NVIDIA NVS 5200M VRam 1GB Ddr3 64 bit (Geforce GT 620M Fermi ~Tdp: 15 Watt) -
törölt tag
Nincs hozzá PCMCIA driver. A weboldalakon sem taláni. Anno találtam egy iso-t a driverekkel, azon kizárólag OS/2-höz van pcmcia driver (socket services). Feltételezem akkor valami generic driverrel működik. DOS-ban van esetleg eleve valami ilyesmi?
Mert Win95 alatt szintén alapban működik. Win3.1 alatt nem néztem, lehet kellene. Mert ha igen, akkor ott eleve lenni kell valam cuccnak hozzá. -
envagyok
veterán
A gyári support oldalon letölthető floppys driver helyett az nvidia gyári nforce 3-4 driverből szedtem ki a Raid drivert.
Szeretem nagyon a 7-zip ingyenes kitömörítőt, még egy win95-ös pentiumon is elfut a guis belőle, és mindent kicsomagol.
Itt például jobb gombbal kattintok az exe-re, majd kitömörítés a context menüből, aztán a Raid könyvtár programjait felmásoltam floppyra.
Azzal szépen elindult telepítés után.
Iszonyat gyors lett, gyakorlatilag a windows töltés kezdete után pár másodperc alatt már betöltődik teljesen.
Nálam ez a RAID szeretet már a Pentium 3-as korszak alatt elkezdődött a Slot1 ABIT lapomnál pci-os hardveres vezérlővel. Ott nem mellett driverezni ha jól emlékszem.
P4 alatt folytatódott az ASUS P4P800 Deluxe lappal, majd ha jól emlékszem valami volt az ABIT IP35-el is.
A végén volt 2hdd raid0-ba a rendszerre, és 2hdd talán raid1-be a dokumentumokra.
Körülbelül 8 éve adtam el a HDD-ket.
Most a retró pc-ken kívül a HP Microserverben használok Raid5-öst, 3x4TB-os WD Red 8TB hellyel, ami kibírta a 3 közül az egyik hdd halálát is.
Akkoriban nem is tudom miért nem használták sokan, mert olcsóbb volt 2db X GB HDD-t venni, mint egy db 2X GB-ost, és akkoriban a HDD messze a leggyengébb láncszem volt egy pc-nél.
Egyedül tuningnál volt problémás, mert ha nem volt stabil, simán tönkrement a telepített rendszer.
Nem túl rég szereztem egy csomó WD "icepak" hdd-t, majd valamelyik rendszerre feldobok 4hdd-s raid 0-át szórakozni, olyanom még sose volt. -
envagyok
veterán
Sajnos a driver a valószínű, hogy rossz, pedig a lap support oldaláról szedtem le.
Ide módban felmegy az xp, és el is indul, míg raid módban feltelepül ugyan, de utána nem indul el.
A raid biosban bootolhatóra van állítva a raid kötet, egészségesnek írja, a windows xp telepítő is látja, formázza felmegy.
Nforce 3 250gb-re hol érdemes raid drivert nézni? -
-
törölt tag
Na, gyorsan összetákoltam valami rendszert, hogy kipróbáljam.
Nos, nem csaltak az emlékeim, lejátszható vele a 320kbps mp3.
Azt nem állítom, hogy a GUI-n nem érezni, hogy fut, de csinálja.
Ráadásul nem csak az mpega decoding-on izzad a cpu, hanem emellett ráeröltettem egy egy 14bit/44.1kHz mixing módot is a Paula-ra, aminek a mixing része szintén a cpu-t zabálja fel. Direkt fix 44100Hz értékre tettem, mert alapvetően visszavenné, mivel 31kHz video módban az AGA (A1200, A4000, CD32) 57kHz max frekivel tud dolgozni és azt vágja vissza 1/2 osztóval 28500kHz-re.
Szóval kavar a D/A (Paula) és a CPU ezerrel
[link] - pár másodperc video a dologról
(sorry a minőségért csak egyszerű telefon volt kéznél)arn:
"Hwileg a p133 siman jobb, mint az amiga, ezen felesleges is erolkodni, max mindegyikre optimalizalni kell."Ezt senki nem is tagadja. Pont ez a problémám és ebből indult a dolog, ezért érdeklődtem, hogy WinAmp helyett milyen más alternatíva lehet, mert valamiért megfogja a gépet, amit nem értek.
-
Pikari
veterán
Az ISA hardverek egy része használják. A tipped helyes, főleg a régebbi hangkártyák, és még véletlenül sem a geforce 3080 futtatása a kérdés egy p1-esben, hiszen bele se megy. Az átalakítós javaslatoddal szerintem az a baj, hogy azért a +400ft-ért kapsz az igényeidnek megfelelő tápot, minthogy valami olyat vegyél, ami nem jó, és utólag gányolgassad.
-
user12
őstag
Így, hogy visszagondolok nálam még egy (saját) tápegység se ment tönkre, pedig amikor összeraktam a Prescott konfigot, azzal új gépházat is vettem, narancs 300-as codegen táppal (ami "gyárilag" a géphez járt), ami sokáig ment is, utána ezt cseréltem Macron-ra. Közben megmaradt a régi gép is, abban már nem is emlékszem milyen , de valami full noname vagy oem táp volt.
-
arn
félisten
A 128kbitet biztos siman jatszotta a dx4 dos alatt. A p133nak mar nem nagyon kellene problemat okoznia, akkor szoktak ilyen dolgok lenni, ha vmi dma akadas van, vagy hasonlo. Hwileg a p133 siman jobb, mint az amiga, ezen felesleges is erolkodni, max mindegyikre optimalizalni kell.
-
törölt tag
Mit értesz downsampling alatt?
Mivel amiről beszélek az a teljesértékű 320kbps lejátszás AHI-n keresztül "HiFi 14bit" módban. Ha mindezt nem az alaplapi Paula-n keresztül toljuk, hanem mondjuk valami zorro-ii hangkártyán (vagy épp mediator-al sb128-on) akkor tovább erőforrás marad.
Szóval nincs itt semmi downsampling. Teljes 16bit/320kbps dekódolás van.De szerintem ma direkt ki is próbálom. (Mondjuk pont nincs rendszer a 060-as A1200-on, de patkolok valamit rá)
Már csak azért is, mert megingattál az emlékeimben -
jokeph
nagyúr
Még lehet az utóbbi kocsin iss.
#91847FoxiestFox: gondolkoztam rajta még teszt előtt, hogy "lejjebb engedem", de így is hozza amit kell, a hely meg nem probléma. A gépház hagyományos, ablak nélküli.
#91849FoxiestFox: melyik gyártóé ?
Sapphire-hoz van aprón rengeteg venti (meg még jópár RX-hez)Sapphire RX 480 8 GB venti csere:
-
-
-
envagyok
veterán
Ez a dmesg kiír egy csomó mindent.
El lehet valahogy menteni?Egyébként a windowsos sg format lefutott.
De sajnos még win alatt mindig nem megy a partícionálás/formázás.
Viszont most már a gparted live látja, de partíciós täbla létrehozásakor azt írja, hogy input/output error.
[kép]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest