- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #107102 üzenetére
Nálam is i5 (4570) és 16 giga (4×4) van benne, a vga meg 4 gigás 1050Ti. Amolyan netezős, másodlagos játszós a nappaliban. Tovább nem tervezem fejleszteni, esetleg SSD-t kap egyszer, bár olyan durva hátránynak nem élem meg a HDD-t. Van egy másik is i5 4570S-sel, 8 giga ram-mal, az még MXM modulra vár. Az már inkább lesz retro célú játékos gép.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #107069 üzenetére
OS-t nem vettem figyelembe, csakis a CPU-k technológiai részét, itt talán a legélesebb a határ.
Végül is, az XP SP3 megy az összesen.Az FX (kivált a második széria) ugyan nyers erőben alulmarad némileg az 1.gen-hez (ez nálam az X58 elsősorban) mérve, de az utasításkészlete sokkal modernebb.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #107036 üzenetére
Semmit nem ér a tuning a "jobb" AthlonXP processzornak, 2 GHz fölött elhanyagolható a skálázódás a valódi feladatok alatt. Teljesen mindegy, hogy az FSB-t, órajelet, stb hova húzod, vagy hogy mekkora cache van neki. Volt nekem is széttuningolt Bartonom, ami vitte a 333@400-at, majdnem elérve a 3 ghz-et, és úgy sem tudta beérni a 3ghz-es prescottot a tesztelt feladatokban (kb 25%-al volt lemaradva tőle).
És itt mégegyszer hangsúlyozom, valódi feladatokra gondolok (akár egy combosabb játékra: fear, crysis, prey, doom3), nem pedig benchmarkokra.
A socket A üvegfalba ütközik, ezt a platformot 1 ghz körüli processzorokhoz tervezték, hiába a sok ráncfelvarrás, amit kapott a vége felé. Pl a memóriavezérlés implementálása a 90es évek végének szintjén ragadt, ezért kaptál 1%-os sebességemelkedést a dual channeltől, amit inkább csak az integrált videókártya tudott kihasználni.
Az nvidia chipset implementációi k8 és k10 mellett használva pedig egyszerűen vér cikik és gagyik (lásd a listát feljebb), sokkal rosszabb alternatíva a gyári amd chipsethez képest.
-
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #107021 üzenetére
lehető legjobb:
-bugos pci, amiben állóra fagynak az újabb pci-os videókártyák
-agp 8x, tehát régi agp 2x-es kártyák kizárva
-driver hell (chipset, hálózat, hang), megkérdőjelezhető stabilitásA sebessége rendben volt, de a sebesség nem minden. a platform nagyon gagyi, és sosem javították ki, egyre csak szarabb lett - bugzó boot romok, hot swap, ahci módot nem támogató sata.
Aztán felvásárolták az ULi-t, hogy hátha jobb lesz. Nem lett jobb, főleg, mivel az intel arra kényszerítette őket, hogy nehogy tovább merjék fejleszteni az ULi x86-os processzorait.
-
válasz
KROK640 #106978 üzenetére
RTX 3060hoz már XP driver sincs. Másodlagos PCIe video kell 98- hoz, PCIe NV7900- ig van driver, XP esetén pedig a GTX980- ig, 1060- ra is írtak állítólag, de azt még nem próbáltam.
Modern kártyához általános VESA driver van, képet ad FHD- ben is, de nagyon lassú a megjelenítés. -
válasz
KROK640 #106970 üzenetére
Ez a verzió a PCIe 775- ben lett setelve(újra) a Loew RAM driverrel, oda volt az install idejére 512- es DDR2 modulom. Bár az egész oprendszer még a S939 gépről jött át. Tehát a Zen2 a harmadik gép, csak továbbvittem a telepített vinyót, aztán mikor Zenen minden működött már, akkor felkarcoltam SSD- re, arra még jött 1-2 modernizált driver, a végén meg lementettem imagebe is az SSD- t, ha valamit elcseszek, ne kelljen újból telepítgetni, mert sokáig tart mindent belőni, meg olyan bonyolult, hogy nem is biztos hogy emléxem mindenre.
A végén igaz hogy 3.x GB- ot lát, de az talán elég is Win98- hoz. Lényeg hogy a boot folyamat lefut, ha nagyon sok RAM van a gépben, akkor is.Célszerűség szerint egyszerűbb Cab filebe tenni a RAMdrivert, ahogy Czo említi. Leírása van, de még nem foglalkoztam vele, majd kipróbálom.
-
válasz
KROK640 #106969 üzenetére
Igen, mert a 3DM03 még XP- n jobban megy, afeletti oprendszer esetén csökken, és részben fail a CPU teszt is. Valamint szimpla 2Core esetén fixen tartja a kis Xeon a 3.4GHz turbót. Összes magnál is beállítottam BIOSban power profilt, valami 50mp időre, de a TDP keret miatt csak olyan 3.3GHz- re turbózik 1-2 mag, korlátozott időre. AllCoreTurbo lehet a megoldás(ha bírja a VRM), de számtalan BIOS verzió van hozzá, nem akarom téglásítani a lapot, nem értek ehhez, valamint lehet a másik BIOS- ban más a PCIe set, ami nagy gond lenne a másodlagos kártyának.
A 3DM06 már más, oda érdemes az összes mag+HT/SMT, azt mondták úgy jobban megy, és tényleg. -
válasz
KROK640 #106897 üzenetére
Igen másabb szempontok, én még DOS3.3- al kezdtem, megmaradt nosztalgiafaktornak. Az 5- ös már elég jól kiforrott, 6.22 finomította, 7.1 kiterjesztette FAT32- re, majd custom programmal NTFS- re, és Win98 alá is.
XP egy darabig nem jött be, később a DVD méretűre szerkesztett verziókkal már nem volt gondom. Win7 már a korai is jól működött, a sima 8 rémálom volt, 8.1 tetszik, a 10 eleinte gondot okozott, de már megszoktam. A 11 is ok lett, de van benne pár set, ami változtatásra szorulna, bár lehet hogy van hozzá nem MS upgrade, még nem néztem utána. -
válasz
KROK640 #106883 üzenetére
Nekem ma is fontos a sima DOS7.1, mivel retrózó vagyok, annó a DOS 6.22 is kiváló, bár a modern gépeken kell a 7.1+FAT32, ill nem annyira fontos, de evvel nagyobb a tárterület + a modern fejlesztések. Zen2- őn is meghatározó, akkora feelingje van, hogy kifejezni nem lehet.
Valszeg akkoriban nem voltál benne/és vagy túl fiatal voltál a DOShoz.
FreeDOS megpróbálja utánozni, de túl bonyolult a szintaxis, az ilyen vén retrósok mint én, megszokták a jól kezelhető MS6.22/7.1- et.
Ma már belső-külső SSD- n mindegyik, bármely modern gépen bootolhatóan(tesztek és konfigok korábbi postjaimban kitárgyalva), a FAT32 verzióval bootolva pedig DOS alól is kiválóan működik a 8TB- os GPT-NTFS vinyóm is, ...ja és persze hosszú filenevekkel...read/write üzemmódban. Idáig ér a modern retró, alapkövek Loew mester + pár még modernebb driver.DOS6.22, 7.1 modern image felhőben, Win98 ISO a vinyómon, ez már elég nagy, de point to pointtal áttőlthető, ha bárki ki akarja próbálni.
Hol tud ilyet a Me? Nyilván Te a korábbi tapasztalatokat veszed figyelembe, de mára a 98 alaposan lekörözte a Me- t. Én pedig antinaptárazós retrózó vagyok. Nálam bármely retró util/game ismételt élményében a célszerűség a döntő, a korabeli dátum mellékes, mivel a fejlesztésekkel elavulttá vált.
-
-
válasz
KROK640 #106870 üzenetére
Annyira nem is figyeltem, de az X79- nek simán fel kéne ismernie 32GB- ot, sőt többet is. Lehet hogy amiatt az anomália, mert nem server chipsettel nyomult, hanem valami sima asztali X79- el, melynek számos buktatója van. Pld a profi kínai lapra C612 chipet pakoltak, DDR3/4 is mehet bele rogyásig, meg a PCIe konfig-set is rugalmasan variálható, B450- en pld ennek csak az árnyéka van a BIOSban.
-
válasz
KROK640 #106869 üzenetére
Win98 - jobb, sztem. WinMe : klausztrofóbia, eltűnt a natúr DOS(ami rendkívül fontos). XP esetén már nem gond mert az NT alapú oprendszereket úgy szoktuk meg. UOSP felviszi 98 alá azon plusz cuccokat ami a Me- ben van, és megmarad a DOS7.1 natúran, natívan, későbbi gépen meg az új fejlesztések tarolnak. A 32768 TB- os driveig asszem csak a 98 lát, Me- re nem vonatkozik, Win11- et nemtom, bár 98 alatt sem tudta senki ekkora vinyóval kipróbálni
Stabilitás : anno nagyon instabil volt a Me, most kéne pld a madness gépen kipróbálni, mondjuk a modernre moddolt 98- ra ráengedni - tipp hogy min kigyulladna a gép, nem próbálom ki, mert a Me a korának legrosszabb oprendszere, egyik gépemre sem kéne.
-
válasz
KROK640 #106815 üzenetére
A black 980Ti- ból nekem egy is elég lenne. BIOSt nem kellett frissítenem a modern kínai lapon, meg a 12V inkompatibilitás sem jelentkezett - FSP 700W. Mondjuk kicsit bénázott, bár X79- en az XP támogatott, X99- en moddolt telepítő kellett, de végül minden driver felment.
3DM01- et nem futtatott, az lett volna a legfontosabb -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #106634 üzenetére
A Linux 20 eve nem latott benne HT-t, szerintem, a CPU-Z most sem lat benne HT-t. A Windows 10 van most rajta, de ott csak 1 szal latszik, illetve az eszkozeleoben is csak 1 CPU-t ir. Szoval, ha van is benne, jo melyen le lehet tiltva (volt olyan CPU, amiben tiltva volt a HT, es elo lehetett csalogatni?). De ez szerintem, a sima, nem HT-s Norhwood mag lesz, egyszeruen 30x100MHz-re clockolva.
-
válasz
KROK640 #106612 üzenetére
Igen, majd lefotózom, ha rendet rakok a próbapad környékén. Jelenleg a P4 konfig fent, 3 stóc video, 2 stóc lap, 3 réteg P3 proci várja hogy foglalkozzak velük.
A korábbi Ákos kollégánk beszerzett pár olyan procit is, mely nem is létezik. Tőle örököltem ajándékba, mivel engem ítélt a legelvetemültebb retrózónak. -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #106613 üzenetére
Elvileg, nincs benne HT. De, a HT-s procik, azok mind minimum 533-as FSB-sek, nem? Azon szerencsetlenek koze tartozom, akinek csak 850-es chipsettel volt P4 gepe (TH7/socket423 majd TH7II/socket478), itt pedig elvileg nincs HT support. De par honapja, az alaplap BIOS-aban talaltam arra utalo jelet, hogy benne vannak azok a microcodeok is, amik akar a HT-s procikba is jok, tehat ki kene probalni, hogy beindul-e a lap HT-s procival (illetve, ha be is indul, lathato lesz-e ez a kepesseg). A Linux nem mutat htt CPU flaget ennel a CPU-nal.
Ez a proci, nincs fenn az Intel ARK-on, a Wiki sem tudja igy az ARK-ot linkelni (igy nincs TDP ertek sem), illetve megjelenesi datumot sem ir.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #106531 üzenetére
Azért retó konfigba nyugodtan rakható Kyro II kártya, a szokásos Geforce/voodoo/Matrox trió mellett. Ati kártya 9x00-es szériától ajánlott (tudom az elődje se volt rossz), a korábbi széria nem jobb mint az említett konkurenica. Tény, hogy win95/98SE alatt a Kyro kártya adja a legjobb képet 16-bit alatt ahol nincs GLIDE, és 32-bites renderelése is egész jó!
-
Tim82
félisten
válasz
KROK640 #106500 üzenetére
Ha fekvőházas, akkor egyértelműen bukta van a toronyhoz képest, alapterületet illetően, még akkor is ha ráteszed a monitort.
A "fekvőházas" brand SFF gépek általában fektetve és állítva is használhatóak, vagy megvannak rajtuk mindkét fajta állítási módhoz a gumitalpak (pl. Lenovo SFF gépek), vagy van pl. gyárilag hozzájuk járó sín-szerű alátét az álló használathoz (pl. HP SFF gépek), de az is opcionális.Amúgy egy átlag SFF gép egy darab Révai Nagylexikon-kötet méret (ráadásul állítva), nem négy darab. Ha a monitort és perifériákat nem vesszük figyelembe, akkor egy átlag 14" notinál éppenséggel kisebb a "lábnyoma", kevesebb helyet foglal az asztalon.
-
válasz
KROK640 #106500 üzenetére
Én arra lennék kíváncsi, hogy 20k-ból milyen gépet raknál össze 0-ról. Na jó nem kell 0-ról indulni, van egy Dell C2D amiből az SSD-t azért ki lehet termelni. Esetleg 2G DDR3 is akad.
Ezzel vessük össze: Levono i5 6500T, 8GB RAM, HDD-s gép lett táppal, házzal vonóval. A C2D-ből jött az SSD és készen lett a masinéria.
Tényle lehetne kukázó versenyt hirdetni. Ki tud jobb gépet összekukázni. Mondjuk én tudnék csalni és valami 2U-s szörnyeteggel indulnék.
-
válasz
KROK640 #106501 üzenetére
Beletekergettem, az angolom gyenge, felirat nincs. Láttam azért miről van szó nagyjából. Ha 478 akkor legyen inkább Prescott, a postban ez a mániám jött ki
Ennyi interpellációra legyen kazán, @4GHz, terhelés nélkül, Win desktop, 26 fokaz is lehet, hogy te egy igen jó Prescottot fogtál ki : lehet, de van másik is belőle, az is kb a fenti kazán hőfokot mutatja, ráadásul másik két alaplapban is - Asrock P4V88+ és Gigabyte GA-8IPE1000-G. A harmadik meg a már említett P4P800.
-
zotyesz66
őstag
-
válasz
KROK640 #106483 üzenetére
Az egész teszt hamis végülis, mivel a P4 Prescott 3GHz léggel is megfutja a @4.15GHz- et, nincs olyan AthlonXP, ami beérné. Sőt a Barton sem éri be, @2.33GHz- re húzva kb egyenlő egy @3.3GHz Presivel, de utóbbinak olyan nagy az órajel előnye, és lazán húzható stabilra, hogy nincs verseny. + a Barton egy kazán, a Prescott pedig 4Ghz- en is alig melegszik.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106470 üzenetére
"Az a baj a brand gépekkel,..."
Mondjuk erről pobt nem a brand gépek tehetnek. Akik ennyi idős brand gépet vesznek, azok DIY-et se tudnának újabbat, sőt! Látod, Pikari környékén C2D-znek inkább, még 6-10 éves brand gépre se futja nekik."...jól sikerült bővítés..."
Na ez az, ami már nincs. A RAM-ot feltolhatod a maximumra, tehetsz bele tápcsati nélküli (adott esetben LP) VGA-t, illetve az MT-kbe nyilván meg lehet oldani a tápcsatist is, ennyi. Korabeli DIY géppel is csak ennyit tehetsz, a limitációid ugyanazok lesznek.
1.: A 8× vagy 4× PCI-E a kártya oldalán a régebbi szabvánnyal limitálja a sávszélességet.
2.: Az alsó kategóriás kártyákon régi chipek vannak, amik nem támogatják az új szabványokat.
3.: az utóbbi 4-5 évben (RTX/RX óta) nincs igazi alsó kategória.
4.: az alsó-közép kategória le van butítva, kb semmire se jók.Jelenleg a jól sikerült bővítés az, ha újabb IGP-s procira tudsz váltani, ez viszont szinte garantáltan platform váltás, az meg DIY szinten sem olcsó mulatság. Hozzáteszem, brand gépet lehet venni újonnan is. Nyilván az üzletiek baromi drágák, ahogy a laptopok esetén is, de vannak konzumer termékek is. Hogy miben jobbak, mint a DIY? Nem kell érteni hozzá. Megveszi az egyszeri ember, hazaviszi, kicsomagolja, és használja. Ha baj van, akkor meg hívja a supportot. Hozzáteszem, kb ugyanezek az okok miatt tolódott el a piac annó a laptopok felé. Minden egyben, csak kicsomagolod, és használod. Van support is jó esetben, aztan ha már lassú, jöhet az újabb.
"Azt mondjuk még mindig nem értem..."
Nem a hordozhatóság miatt, egyszerűen a hely miatt. Nem mindenkinek fér el egy bazi nagy asztal, amin vagy az alatt elfér még egy bazi nagy gépház is. Minél kisebb a gépház, annál több a hely másnak. Nekem itt pl egy 1 méter széles asztalom van, rajta egy 27-es monitor, két oldalt mellette egy-egy hangszóró, a bill., az egér, bbarátnőm porfogói az asztal sarkán, egy lámpa, és tele az asztal. Ha betennék alá még egy ATX gépházat, a székkel vagy a lábaimmal folyton beleütköznék. Az ITX gépem... hirtelen a Révai lexikon nincs a lelki szemeim előtt, de úgy 2-3 kötet mérete lehet... szóval egy polcon van az asztal melletti falon, és még az én porfogóim (3 Alfa, 1 Trabant) is elférnek mellette. Ez a gép egy átlag SFF méreténél talán kisebb, az USDT-k viszont ennek is töredéke méretet foglalnak, a nagyját fel tudod akár szerelni a monitor hátuljára.Aki nem játszik a számítógépen, annak tehát nem kell DVGA, mert csak felhajtja az árat feleslegesen. A feature-ök miatt lenne csak értelme, de azokat tudják az IGP-k. Egy alaplapnak procival, némi RAM-nak, egy háttértárnak (NVME) tök felesleges egy full ATX ház.
"...úgy érted akkor, hogy VOLTAK régen
"
Pontosan úgy. De ahogy fentebb részletezem, ezeknek nem csak az LP kivitele nincs már, hanem semmilyen.Az a modell, amit mondtál, hogy ha az ügyfél sír, hogy ez-meg az nem megy már a gépén, akkor belepattintasz ezt-azt, és egy darabig újra f...a, már nem járható út. Kivéve persze, ha játszik. Illetve akkor se minden esetben, egy X éve összerakott mondjuk 8th gen i5-tel mit lehet kezdeni? Ha jól sejtem, kb semmit. Egy 1th gen Ryzennel? A foglalat nem változott, de elviszi az 5xxx R7-et a mittudoménmilyen alaplap? Amíg azok a procik kihajtják az újabb VGA-t, addig lehet nyújtózkodni. Aztán jönnek az olyan dolgok, hogy az alsó-közép/középkategóriás VGA-k csak 8, neadjisten 4 sávosak, és az öregebb alaplap már visszafogja őket, meg itt megvágták, ott megvágták, és mégy így is 100-150e forint...
-
válasz
KROK640 #106384 üzenetére
Itt inkább a hangsúly azon volt, hogy mindenre költenek, csak a nénire nem.
Erős gép annak kell aki játszani akar. Oda kell a kraft és nem értik, mert ez csak játék. Itt más a stájsz. A youtube/fb és társai memóriát és videó gyorsítást kérnek a CPU egy szinten túl mellékes. Igaziból egy mobilra kötött monitor is elég lenne neki, mert a mobillal csak az a baja, hogy nem látja rendesen. Tabletet meg elkavarta, hetekkel később került elő a díszpárnák közül
Engem nem érint ez a 3 év múlva mire emlékezik, mert én nem árulok. Sőt örülök, ha nem jönnek, így nem eszik az időm és energiám. Nem is értem a történeteket, hogy minek szívatod magad a sok idiótával. Látod Pikari is leépítette a vérszívókat.
A sok gép üzemeltetés azért érdekes, mert akkor láttad volna, hogy milyen alacsony a hibaarányuk időre vetítve. Ritkán döglenek meg, ami jellemző az a csöndes végelgyengülés. Amúgy én csináltam nagyon régen sok tucat SFF P3-ból load test farmot, ma már ahogy rendes emberhez illik rackes cuccok vannak itthon is, szépen elférnek 42U-n.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106376 üzenetére
Egyáltalán nem Brand gép, a VGA-t leszámítva, az tényleg Brand gépből származhat.
Normál ATX házba került, Phenom X4 első szériás CPU-t váltott le, volt benne ugyan 4*2 GB DDR2 RAM, de HDD-vel. Iszonyat lassú volt már a W10 miatt is, de hát W10 a minimum ugye már a web felé értelmesen (windowsban mérve).
Persze, egy SATA SSD megdobta volna, de utána a Phenom I lett volna a korlát, arra várt volna minden, még HDD mellett is nyélen járt sokat, pláne frissítéseknél. W7-el az egy jó gép volt sokáig.
A GTX 745 (dupla slot, low profil és bloweres és halk) egy 8800GTS-t váltott - ez félig dög sajna, egy kimenet kuka, másikon is csak lila/rózsaszín minden, meg hát véresen kevés is ha normálisan menne akkor is.No igen, az avultatás az megyen.
A mobil C2D 9300T (2,5 GHZ) még úgy 5 éve egész fürgén vitte a böngészőt, mostanra csak nyöszörög.(W7+SSD, 4 GB RAM)
-
válasz
KROK640 #106376 üzenetére
Az eddigi szaggató 480p helyett alapjáraton viszi a 1080p-t. Ahhoz kelleni fog pár codek váltás, hogy ezt már ne vigye. Linux alatt a VP9-et is részben hardverből dekódolja, tehát nem a CPU dolgozik tisztán, Win alatt ezt valahogy nem sikerült megoldani. Ami jó, hogy a HEVC-et teljesen viszi.
Ezen nem lesz windows és kikényszerített avultatás. Eleinte kérte, de én nem vagyok hajlandó rendszeres reinstallra az elkattintgatott dolgok miatt. Az egy szem böngésző ki van pinelve a shutdown gomb mellé, de már azt elpakolni sincs joga máshova
Aztán majd meglátjuk, 6-8-10 év múlva ha még él a néni, akkor kap valami modernebbet. A drága gyerekeinek utazgatásra és új autóra telik, de egy gépre már nem. A C2D is selejtezésből lett 10 évvel ezelőtt. Az 1600x900-as monitor most is marad, az egész jó.
Azt is elmondhatod, hogy az első pár évben használtál rendes retró gépet, nem csak ezeket a mai Windowsos szutykokat. Számtech boltban lehet, hogy igazad van. De láttál már olyan helyet ahol tucatjával, százasával, esetleg ezresével használnak brand gépeket? Ezek nem gyorsak, nem bővíthetők és évekig elmennek, ha nem ütik agyon őket. Ha mégis, akkor gyorsan és az apróról olcsón cserélhetőek.
Közben leteszteltem ezt a konvertert is. A képe olyan amilyen. Egy chippel oldottak meg mindent, van egy headernek hely a PCB-n, jó lenne tudni, hogy az vajon I2C vagy valami más és mit lehet állítgatni. Sajna adatlap nincs az IC-hez, így marad olyan amilyen. Nem jó, de ez jobban fogja bírni a brszk-t, mint a CRT-k.
-
-
válasz
KROK640 #106354 üzenetére
Ezek az egybegépek jók, csak nem arra amire te akarod használni. Sok embernek nincs igénye arra amit felsoroltál. Pont most kapott kedves idős szomszéd kis pénzből egy ilyen Lenovo csodát. 6. gen i5, 4 szál, 8GB RAM és linux Mint. Filléres összegbe került a gép, a rászánt idő több lett volna, ha számláztam volna. Neki a C2Q után atomvillanás, gyerekekkel Facetime-on beszélni, bevásárlást rendelni, sorozatokat nézegetni, recepteket keresni tökéletes. Ha kell RAM, akkor még egy modult bepattintok, de a 2G után ez is előrelépés. Egy SSD bőven elég neki. CPU/GPU csak annyit kell, hogy tudjon ami a facebook videóhíváshoz, youtube videók lejátszásához kell. Mindezt halkan, kis méretben alacsony fogyasztással.
-
válasz
KROK640 #106359 üzenetére
HD 8450 az durván gyenge.
Mondanám azt hogy vadásszatok K2200-ast hátha van 10k alatt, az egy kellemes kártya.
Gyakorlatilag egy 750Ti 4Gb rammal, notimban van GTX960M ami totál ugyan az. Lehet vele Starfieldezni lowon, cyberpunkozni szintén ultra lowon, falout76 játszható.FoxiestFox
3060 12Gb amit vennék, aztán cyberpunk alá van frame gen mod, simán fogja vinni 60fpssel RT-vel is de persze nem totál maxon. -
válasz
Mondanám a Quadro M2000-est. Az maxwell, modern driver van hozzá. 4Gb ram, egy slotos, táp nélküli. Teljesítményben GTX950-es csak több rammal. Viszont alkudni kell, 15k körül néha ki lehet fogni.
Vagy Quadro P2000 5Gb az kb mint egy GTX1060-as de az már 30eft.
Szóval ha egy slotos kell akkor quadro vonalon nézegetnék. AMD tápcsati nélküli workstation kártyái gyengébbek ilyen fronton. AMD FirePro W5100 van aprón esetleg azt még. (kb HD7790 de 4gb vrammal)
10k alatt K2000-K2200 ilyesmi lehetnek de nem lesz friss mai driver hozzájuk.
Régebben ki lehetett fogni ebayen 30eft-ért Tesla P4-est (GTX1080Ti gpu 8gb GDDR5 (nem X) rammal) tápcsati nélkül az gyorsabb volt mint egy GTX1060 de kevesebbet evett.
Röviden keress quadro kártyát valami újabbat. -
Pista0001
addikt
válasz
Mondjuk inkább, hogy az egy jó alap, nyilván mert a személyes emlék jó volt. A tetanuszhoz is fűződik személyes emlékem, mégse szeretem.
A kompromisszumok egy része nekem vállalható, sőt, inkább izgalmas. 10 liter -> 5 liter inkább már az SFF -> USDT különbség, az MT-k inkább 40 liter környékiek, a full ATX DIY toronyházak már 50 liter felett vannak.
Az SFF Lenovo M93p-mben i5 4570 (nem S, nem T) van, 4×4 giga RAM-mal, dupla széles LP 1050ti-vel. Sokan 3-4-szer ekkora dobozba se tettek erősebb hardvert. A 2010-es ModTecHall-ra építettem egy gépet, a pontos méreteire nem emlékszek, de úgy 20×20×25 centis lehetett, mellettem egy 5×5,25 helyes bazi nagy toronyház volt. Mindkét gép P55 alapú volt, az enyémben i5 760, abban i5 750 volt, mindkettőben 2×2 giga RAM volt, nekem HD5770 volt benne, neki valami ezzel kb egykutya Nvidia. A háza legalább 5-6-szor nagyobb volt, ATX alaplap volt benne a semmiért. Ugyanúgy 2 RAM modul és 1 bővïtőkártya (a VGA) volt benne, mint az én mini-ITX-emben, és még az én gépem volt nagyobb teljesítményű. Kb ekkor döntöttem el, hogy új DIY gépnek már csak mini-ITX jöhet szóba. Emellett az SFF brand gépek is néha pazarlóan nagyok.
Persze az igények különbözőek, bármire ezek se jók. Én is sokat kerestem, mire meglett az M93p (4 RAM slot és hely a dupla VGA-nak), elismerem, hogy nincs sok ilyen. Ha kell a sok vinyó, a nagy hűtőnek a hely, akkor nincs mese, nagyobb gépház kell.
USDT az ultra slim desktop. Az SFF alatti méretosztály.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106340 üzenetére
Megbízhatóak, kicsik, ez már nem rossz. Az SFF-ekbe inkább LP VGA kell manapság. Kb P4 korszakból láttam utoljára riseres kiviteleket, korábban inkább az volt a jellemző. RAM problémám szerencsére SFF-fel még nem volt. Már amennyiben az Asus Terminatort nem vesszük annak. Az első saját (nem családi, tesóval közös, stb) számítógépem egy Compaq Deskpro EN SFF volt 400 MHz-es P2-vel, alaplapra forrasztott Ati Rage pro turbo AGP 2X 4 MB VGA-val. Nagyon szerettem, mert nagyon csendes volt, nagyon kevés helyet foglalt, és igazából amire akkoriban kellett (net, zene, film, kicsi régi játék, elsősorban NFS Porsche), azt hozta. Úgy néz ki, tudok is szerezni egy (majdnem) ugyanolyat.
Időközben volt egy P3-as majd egy P4-es (már HP) változat is. Előbbi 24/7-ben Linux disztrókat torrentezett, meg apróságokat megnézni neten azt használtam, utóbbi már a közelmúltban került hozzám, azzal akartam DDR1-es 64 bites Windows XP projektet csinálni. Ezek a gépek valóban jobban megkötötték az ember kezét, a bővíthetőség sokkal korlátozottabb volt. Alkatrész pótlásra viszont nem volt szükség, igen megbízhatóan működtek.
Az említett gép amúgy egy Lenovo M93p SFF. Szabvány mATX alaplapja van, szabvány TFX tápja van, dupla LP VGA is belemegy (sokba valóban csak 1 slotos, még ha 2 hely is van, úgy helyezik el az AGP-t vagy PCI-E-t), és 4 memóriafoglalata van. Ja, van egy második 16X hosszú, de csak 4X-re drótozott PCI-E-je is. A merevlemezt nem számítva pont az ellenpélda.
Jó, nyilván procihűtő se fér bele bármekkora méretben. A háza amúgy elérhető többfajta előlappal is a beszállító jóvoltából.
A Lynnfieldbe teljes magas, 1 slotos hátlapú kártya kell, de a hűtés lehet vastagabb. Az a gép mini-ITX méretű, az alaplap az egyetlen létező mini-ITX alaplap típus P55
chipsettelPCH-val. A ház egy Lian-li PC-Q07, jelen esetben ez jelenti a limitációt. VGA hűtésben is csak azért megengedő, mert nincs benne 3,5-es merevlemez, így annak a tartóját is kiszereltem. Más komponensekkel szemben megengedőbb, normál 5,25-ös helye van (korábban hot-swap merevlemez rekesz, most ODD van benne), és normál ATX táp is belefér. Én SFX táppal használom, így a processzorhűtő is több levegőhöz jut. Természetesen utóbbiból itt is csak lapos megoldások jöhetnek szóba, de szerencsére már akkoriban is voltak ilyenből normális teljesítményűek.Kicsit visszatérve az SFF-re, "pár" éve már az USDT-k viszik a pálmát. Ahogy SFF-ből, ebből is relatív nagy a szórás méretben. Az igazán kicsikben talán csak RAM-ot lehet variálni. Van egy ilyen projektem is, de az kicsit nagyobbacska, HP Elitedesk 800 G1. Ami az extrája, hogy MXM kártyával bővíthető, emellett 2 so-dimm, 4C8T i5 Haswell (S-es, 65 wattos), mSATA, mini-PCI-E, 1 darab 2,5-es HDD/SSD és 1 slimline ODD fér bele. A méretéhez képest nem is rossz.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106326 üzenetére
Hát, sok dologtól függ... Egyrészt a házam 1 bővítőhelyes, aminek a konkrét 1030 megfelel. Másrészt az aktuális piaci felhozataltól, nem tudok olyat venni, amit nem akarnak eladni.
Gyanítom amúgy, hogy létezik legalább hátlapjában 1 slotos 750ti, de nem gyakori, a 1030-ak is jellemzően 2 slotosok. A szóbanforgó darabnak csak a hűtése 2 slotos, a hátlap 1 slotos, mint a mostani R7 250. Ami esetleg még szóbajöhet, az a 750ti quadro változata, még ki kell nyomozzam, melyik az. Az szinte biztosan 1 slotos, inkább az kérdéses, mennyire halk. Xeon mellé jobban is illene...
Na, még ennek utánanézek, de amúgy nekem elég jónak tűnik a 1030. A játék alatti összfogyasztást 60 W környékére, vagy akar alá tudnám lenyomni cpu turbo nélkül, ami azt hiszem, igen jó érték, már-már notebook szint.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106319 üzenetére
R7 250-em van ajiba kaptam egy cimborámtól. "Menő" 2 gigás változat ddr3-mal, míg az 1 gigáson gddr5 van.
Emellett a hűtése is "csodás", komolyabb terhelésre 90°C felett van a maximumon pörgő ventilátor ellenére.
Alig több, mint fele fogyasztással alig marad egy egy 5770 mögött (gyanítom, az 1 gigás, a 2 gigás kicsit jobban lemarad), így nézve nem olyan rossz. A Lynnfieldes gépemben van, abban annak idején pont 5770 volt. Az R7 250 még 5 éven belül van a platformhoz képest az szerintem teljesen rendben van. A héten megpályázok a leváltására egy 1030-at, de az már az én ízlésemhez is antinaptáras. Mellette szól a 25-30%-kal nagyobb teljesítmény feleakkora fogyasztás mellett. Talán így primitív hűtéssel se lesz ilyen zajos. 750ti lenne az igazi, az beleférne a naptárszabályomba (5 év), kb ugyanannyi a tdp-je, mint az R7 250-nek, teljesítményben viszont elvileg még 50%-ot ver a 1030-ra. Innen nézve látszik, mekkora dobás is volt a maga idejében, az egy évvel korábbi, azonos tdp-jű R7 250 teljesítményének közel dupláját hozza. Mindegy, bőven elég lesz a 1030 is ehhez a platformhoz, ha kell még kakaó, akkor ott a Haswell i5 1050ti-vel
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106317 üzenetére
Az R9 380 kb GTX 1050 ti, csak jó 1,5-szörös fogyasztással.
Az említett Asus STRIX R9 380 4 GB OC-t vatta újonnan vettem 2015.08. valamikor, töretlenül szolgál. A 4 GB VRAM miatt még jó is valamire. Anno vacilláltam a 2GB vs 4 GB VRAM-os verziók között, aztán +10e-ért lett a 4 GB-os. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106313 üzenetére
Pláne, ha a 2,53 GHZ-es base clk-hoz nézed.
A körítése:
Asus P6T Deluxe
3*4 GB DDR3 G.Skill Rip Jaws X 2133CL11 RAM
240 GB Crucial BX500 SATA SSD
Asus Strix R9 380 4 GB
Thermaltake Toughpower Grand 650W RGB Gold80+
Első időkben gyári Intel stock hűtővel ment, ezt cseréltem egy CM Nepton 140 XL AIO-ra, majd az E5540 helyére egy X5677 került, legvégén pedig (már nem napi használatba, csak benchelésekre) X5690.
Az északi hidat mindvégig aktív hűtéssel láttam el, úgy vettem észre hogy igényli.
Nem volt olyan vészes, elég jól szaladt, használtam napiba durván 3 évig a 2 CPU-val.
X5690-el alapon sem megy rosszul (szerintem sokan örülnének egy hasonló teljesítménynek ma is), megtolva all-core 4 GHZ-re megugrik, fogyasztás még nem vészes, 4,2 GHZ-re táltosodik egyet, fogyasztásra még moderáltnak mondanám.
A ráfeszített Wraith Prism RGB (AMD gyári hűtő, by Cooler Master) szépen hűtőtte 4,2 GHZ-en is. -
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106295 üzenetére
Én annak idején az AM3-as Athlon II X2-vel váltottam 7-re, addig XP-t használtam inkább. A mostani 7-es gépem viszont Nehalem, csak épp nem 1366-os, hanem a később kihozott Lynnfield. Lehet, hogy teszek a Mac prora bootcamp-pel 7-est, az már naptárilag helyes lesz, de nem hinném, hogy autentikusabb, mint a DIY Lynnfield.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106284 üzenetére
Ő nem az oprendszer bevezetésére, a leváltására céloz, 2012-ben jött a 8. Nekem se feltétlenül logikus, mert a váltáskori (sőt, sokszor a korábbi) gépekre inkább már az új oprendszert tették, teszik az emberek. A 7-essel pont nem így volt, a többség visszaváltott a 7-esre, talán a 8.1, még inkább a 10 kiadását tekinthetjük igazi váltásnak.
Az új verzió kiadása szerintem pont nem jellemző dátum egy oprendszer életében, inkább a kiadás és a support leállítása tekinthető szerintem annak. -
válasz
KROK640 #106239 üzenetére
Ott volt a hozzászólásban a link. Ha nem tudod, akkor nézd meg, mert te egy szűk tapasztalati körből vonsz le következtetést.
"Plusz a szüleink külföldi meló nélkül is 2-3-4 év alatt össze grindoltak akár egy kertest is"
Ami megint legendárium, mert a kalákban építkezést, családi, céges és egyéb segítséget nem mondják el és azt a lemondást sem amit ezért hoztak. Számszakilag ez a nadrágszíj meghúzásos módszer létezik ma is: Mondjuk ma egy pár hazavisz 800k-t. 3 évig otthon laknak a szülőkkel, hazaadnak 200-at, másik 200-ból meg valahogy kihúzzák. Ez 4.8/év megtakarítást jelent. 3 év után van (ha kamatoztatták, mert van minimális sütnivalójuk) legalább 15 milla a kezükben. Ezt jól meghitelezve vehetnek egy 1.5-es panelt, vagy egy szoba konyhát. Ha a szülők is segítenek, akkor valamivel jobb is kijöhet. Csak spórolni kéne húsba vágó módon.EZ a mindenhez internet dolog kell nem normális. Az "AI" mániáról is megvan a nem túl kedves véleményem.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #106234 üzenetére
Úgy gondolom, hogy a mobiltelefonok ára mindig is a PC-k árával volt egy szinten. Tehát egy középkategóriás okostelefon már 2005-ben is 50ezer ft körül volt, annyi, mint egy középkategóriás konfig ára. Ez ma sem változott jelentősen.
Egy frissen a munkaerőpiacra beszabadult fiatalnak általában azért nem az az első gondolata, hogy milyen házat vesz. Főleg annak, akinek rendes ruhái sincsenek. Hanem egy-két évet arra szán, hogy emberi civilizációban élni alkalmas állapoba kerüljön.
Neked lehet, hogy ez azért tűnik pazarlásnak, mert 2004-ben valami nettó 55 ezer volt a minimálbér, ma meg valami 150. Arányaiban szerintem ugyanannyit költenek kacatokra, mint az Y-gen.
-
válasz
KROK640 #106211 üzenetére
UT99 prímán megy combos P4- en is, ez is egyéni fétis, alatta előfordulhatnak remegések, amit anno jónak is láttunk, ma meg már szálka a szememben. UT2004 már nemkicsit más, sokkal összetettebb grafika, textura, világítás. Aztán jött az UT3(2007), ez már feladta a leckét a XP oprendszernek is. Nemrég hasonlítottam a W11 alatti futáshoz, ott jól észrevehetően simább, mint XP alatt - teszt R3800X- el. A SSamHD(2009) szintén hasonló. Ezekkel teszteltem, mert a középretró/félretró címeket kedvelem.
-
válasz
KROK640 #106200 üzenetére
Általános használatra a turbo/DOCP tiltása +mérsékelt órajel/fesz a legjobb sztem. Pontgyűjtésre pedig egy fixen célzott állandó órajel, szintén turbo nélkül. A turbo kerülendő sztem, mert csak lövi az értelmetlen feszt, aztán csodálkozás hogy kimúlt a proci, mikor nem is szokott általában meghibásodni.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106192 üzenetére
Az A7N8X-E-ben végigpróbáltam a ramjaimat. Az 1 gigás Corsair value-kkal, az 1 gigás Samsung chipessel, az 512 Vdata és Nanya modulokkal nem indult több próbálkozásra sem. A többivel (512 Kingston és Samsung illetve 1 giga Kingston párok) 2-3. indításra indultak 1 modullal 100 MHz fsb-vel, utána egyből 166-on es 2 modullal is, és a Memtest is hiba nélkül (2 kört ment mindegyik). Mindegy, marad a 2 256-os modul a Terminatorban, megbízhatóan megy velük a gép, és elég annyi ram szerintem is.
-
-
válasz
KROK640 #106096 üzenetére
Benéztem, tényleg írtad.
Viszont az EE- ben sok tranyó van a +cache miatt, és annál sem tapasztaltam olvadási hőfokot, igaz hogy azon is brutál jó hűtő van. A Bartonon is full réz, de az kézre is éget.
Gyakran vitattuk már ezt, sztem a korai pici hűtések, rosszul szellőző házak miatt volt meleg a Prescott, modern házba kell pakolni, 12cm- es ventikkel megtámogatva, ennél tehát nem választási lehetőség, hanem alapkövetelmény az antinaptárazás...sztem. Ezesetben nem lehet gond, hiszen csak 100W körül zabál.
A 105W- os 3800X sem melegszik túl modern házban, toronyhűtővel - mondjuk a hozzá adott WPrism már kevés neki, az meg 1600AF- re pont elegendő, az 1600 mellé adott Stealth meg kb egy retró procira való. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106094 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy elég kell legyen az 512 is. Annó 2×512 volt benne, 512 volt alapból, így lett bővítve. Annó kb elképzelhetetlen volt az 1 gigás modul, pedig ez már a DDR1 korszak vége felé volt. Később az S939-ben is csak 512-es moduljaim voltak, eleinte 2, később 4.
-
válasz
KROK640 #106093 üzenetére
2750- et gondolom erős vizhűtéssel, vagy Nitrogénnel. A Bartonnak az már extrém, nem láttam még olyanról szabályos képmentést, dátumbélyegzővel, 3DM01- el.
Prescottnál a TT hűtő fémhideg, mondjuk ilyen kánikulában lehet hogy langyos. A P4EE szintén, ez Northwood magos, sima NW- ot nem tudok hasonlítani, a 2.8- asomnak el van égve alul valami ellenállása, ha bekapcsolom, lenyomja a villanyt a lakásban.
M-Barton 2400- on izzik, 2300- on már csak forró, és ez télen is így van, 15 fokos szobában. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106086 üzenetére
Nem csak a legjobb menő, a legrosszabb is.
A Terminatorban 2×256 mega van, de ugye az nem tud DC-t, majd kicserélem egy nagyobbra. Vagy kettőre... Ezen a téren elmarad így a régi gépemtől, abban 2×512 volt, de VIA volt az is, szóval nem volt DC. Igazából egyelőre nincs hátránya az 512 megának, szóval még az is lehet, hogy marad így...
Az A7N8X-ben is 2×256 van, az tud DC-t, és nagyobb mennyiségnek nem látom értelmét próbálgatni ezt-azt. Viszont IDE merevlemezem nincs kéznél, úgyhogy nem tudok vele tesztelgetni. Erre nem venném ki a Terminatorból.
-
válasz
KROK640 #106074 üzenetére
Az M-Barton3000+ a legjobb sztem, megfutja a 2400- at, és ott már lenyomja alaposan a magasabb órajelű TBred- et is, viszont irdatlan hőt termel. 2300- on már tűrhető.
Prescott a király, léggel 4150, sem a Northwood, sem az AMD nem fogja már be a korszakban. És persze alig melegszik a Bartonhoz képest.
Ezek felett pedig már a következő lépcső a Core2, a köztesek nem jelentősek, legalábbis sztem. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106072 üzenetére
Köszi, akkor a tuning projekt megy a fiókba, a 2800+ marad a Terminatorban, a 2500+-t elteszem neked, ha szeretnéd.
Illetve ha megtalálom az annó a Tbred B-hez készített vizes cuccaimat, akkor lehet, hogy még a tuningra visszatérek...
Jól mutatna benne a 3200+, főleg, ha valami olyan vga is akadna bele (a 6800 eladója b@szik válaszolni
), ami már bőven inkább pcie korabeli. De az az igazság, hogy annyit nem ér nekem, így is már erősebb a gép, mint annó volt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged