-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mondjuk az XT- t én sem nagyon használom, marha lassú, még a korai DOS érára vetítve is. Érdemes lenne eladnom, az ultramodern XT lap + a vadiúj XT bill már egy vagyon gyűjtői körben.
A 286 konfigom már király gyors, és befedi az XT korszakot is simán, ha a turbó ki van engedve. -
envagyok
veterán
Nálam azért hozott elő emlékeket középsuliból.
Orosz tetris, lode runner, pop, meg a jó kis mfm hdd.
Jó, nem mindennap veszem elő az Atari PC3--ast, és az IBM PS2 Model30 a kis kedvencem, igaz abban cf-ide meg adlib klón emeli a szintet.
C64 még a kedvencem, igaz azt sokat használtam régen, így kung-fu flash-el nagyon élhető.
Amigára van hasonló megoldás, vagy csak Gotek?
A500-ast ritkán veszem elő, lehet mert sose volt, csak 1-2x mentem át 2 utcànyira egy ismerősömhöz, igaz akkor nagyon tetszett.
De valahogy nem jut eszembe a Defender Of the Crown-on kívül, ami PC-n nem lenne olyan jó, mint Amigàn.
Meg ugye fáj, hogy nincs 1200-asom -
-
-
Az egyetlen dolog amitől meghatódnék, és nem Model F, az egy Pingmaster lenne.
Ilyenre Európában gyakorlatilag semmi esély nincs, már az oltári mázli, hogy pár éve tudtam venni néhány M és F 122-t olcsón itthon. -
-
Amúgy érdekes : ha CRT- n 85Hz- ről 75- re csökkentik a vertical-fresht, azonnal megmondom, 60Hz esetén meg belehalok kb. Mostanában meg a PWM szaggatás az LCD- n, itt mindegy hogy 60 vagy 244 Hz, a táp dönt, de ha belegörcsölök, akkor sem látom. Akkor láttam enyhén vibrálni az LCD- t, mikor villámcsapás után csak 180V volt az utcában a 230 helyett.
-
Tuti, emlékszem a Hercules monora, pfff, valami 2szín attr, kontraszt nulla/vakulás, EGA - torzult kép, az alsó sor mindíg ívelt jobbfele, aztán az első VGA pontozott, meg felrobbant a nagyfesz trafó, a kisfiam egy emelettel lejjebb, még 1 héttel később is rémálmokat látott a durranástól. Később a reménybeli SVGA hozta nagyobb felbontásban a remegő karaktereket(100Hz/1200
), meg összességében game/desktop alatt is a fakó, bosszantó megjelenítést.
De nem baj, végre a modern (amelyiken DSub csati is van) LCD monitorokkal végre békére lelt a szemem, és látom hogy milyennek kellett volna lennie a retró címeknek annó, ha nem találja fel valami eszelős a pásztázó elektronágyút.
Pedig 1900 előtt is már ismerték, és kísérleteztek is a szerves ellipszis pörgő fényzáró/nyitóval, valamint Einstein is utalt rá a Nobel díjat ért disszertációjában, erre valamelyik pihentagyú jött a multimagnetic eltérítő-tekercsével -
KROK640
nagyúr
"Az ai nem fog problemakat megoldani, es mindig kell egy ember" - szeretném én is ezt hinni, de nem is ez a lényeg : Hanem az, hogyha teszem azt a korábbi húsz ember helyett csak kettő kell, az 18db extra munkanélkülit jelent. A cégek aligha fognak 18 embert járulékokkal, irodahellyel, szabadsággal és mindennel együtt fizetni, csak azért, hogy ne kerüljenek munkanélküliként a rendszerbe.
Másik oldalról nagyon-nagyon jól látod, de tulajdonképpen ezt írtam én is, hogy a gazdaságnak is rossz lesz ez, mert eltűnhet a a jelenlegei fizetőképes kereslet nagyon nagy része. Ok, hogy (most hasamra ütök) tizedannyiba kerül majd egy termék előállítása, de ha nem lesz kinek eladni, akkor mégsem jó business.
-
-
KROK640
nagyúr
WOW, kinyomtatta a mentés ikont 3D-be és arra írta a nevét
egyébként a csaj is megérne egy misétEz a videóban mindent dolog engem is kiakaszt, de a mai tartalomfogyasztók már sajnos nem olvasni meg képet nézegetni akarnak, hanem egy videót valamiről, és azt is lehetőleg maximum 10-20 másodpercben. Vagy ha hosszabb i vagy kb ennyi időd van megragadni a figyelmet.
-
Bile Demon
őstag
A cinkspray az festékbe kevert cink port tartalmaz. A mosógép vázát kezeltem vele roszdátlanítás után. A gyári galvanikus(?) cinkbevonattól nagyon elüt.
Nem tudom, hogy lehetne ezt javítani, hogy az eredeti kinézet helyreálljon. Mármint azon kívül, hogy az egészet újra galvanizálják. Akkor is látszana nyomokban, mert ahol rozsda volt ott már mélyedések vannak az anyagban. (10mikron nagyságrendileg)
Én úgy hagynám natúran, WD40-el befújva, tiszta száraz helyen tárolva nem szokott kiújulni. -
Igen, a menő oldalak. A főlapot megnéztem, többire bejentkezést kér. Már javasolták a "jövedelmező" siteokat. De Insta/Twitter/Fácséra nem regisztráltam, távolmaradok az ilyen "huligán" oldalaktól. PH- n kívül még Vogonson szórom a prédikációim. Nem gond, ha csak pár ember figyeli vagy követi az elvetemültségem, nem fontos hadsereget toborozni.
szerk : ja, meg a HWBot, oda regeltem, de kevés hsz, bár oda majd még írogatok tuti. Egyelőre csak gyorsban a két világbajnoki eredményt kellett feltennem.
És a CPUWorld, pár fotó+hsz. -
A sima P200 G2- ben bírta a tuningot, 2x112- őn teszteltem, igaz hogy a ritkább műanyag tokozású.
Lockmentesek ezek, alacsonyabb és magasabb szorzóval is indulnak, mint a névleges, P-II- től tapasztaltam a fix szorzót. MMX233 pld simán fut 4x66- on, avagy 2x133- on, bár utóbbi csak a Soltek lapomban, semmelyik másik SS7 nem bírja a 133 FSB- t. -
Czo
addikt
Nem felesleges az. Ha DOS alol akarsz "nyomulni", akkor ragaszkodni kell a PS/2-hoz. PS/2 feluleten mind a keyboard, mind az eger "esemenyvezerelt", tehat gombot nyomsz, vagy megtolod, akkor jon megszakitas es jon a jatek/szoftver/stb, ami ezt olvassa/lekezeli/stb. USB eseten viszont csak host oldali polling van. Azaz, ha bekapcsolod a BIOS-ban a driver mentes USB emulaciot, akkor periodikusan meg lesz allitva A CPU, ki lesz rangatva abbol a kontextusbol ahol van, le lesz futtatva a BIOS-ban levo emulacios kod (ez szerintem 16 bites valos modu kod), majd vissza lesz rangatva oda, ahol elotte volt. Ha pl benchmarkokat futtatsz, a bedugott eger allando jelleggel cseszteti a CPU-t. De pl. most ellenoriztem, Pinball Fantasiesnel is jol kijon. USB-s keyboardnnal ha nyomod a shiftet egyfolytaban, akkor nalam lelassul a jatek zeneje, viszont ugyonazt a Keyboardot PS/2-be dugva nem, mert ott nem kell ezzel ossze vissza szorakozni. Ebben a gepben VIA Apollo Pro 133T volt a chipset es GUS a hangkartya.
-
envagyok
veterán
Ha lenne egy Gravis extreme-m, semmi gond nem lenne a 2 ISA porttal.
Nehéz eldönteni, 2 isa slot esetén mit húzzon le az ember a listájáról.
Hogy jó midi legyen (scc-1 vagy társkártya)
Hogy legyen gravis támogatás
És legyen jó minőségű sb pro, opl, és sb16Te hogy oldanád meg?
-
A GUS-nak a Win2k-val gyűlt meg a baja. Mármint nekem ezzel a párossal és engedtem el a kezét. Az SB-nek sem volt rosszabb hangja 2k alatt és nem kellett vele küzdeni. Linux alatt ment volna, de pont játék alatt lett volna fontos, hogy rendben menjen, akkoriban a linux és a win játékok nem szerették egymást.
-
KROK640
nagyúr
Bizony, hogy jó gép volt 2000 nyarán! Egyik haverom 2001 júniusában vett 766-os Celeron, 256MB RAM, GeF2GTS, 30GB HDD gépet (a lapra nem emlékszem) és azzal rövid ideig ugyan, de neki volt a legjobb gépe a környéken, akkoriban egy 525-re húzott 466-os Celeronnal 192MB RAMmal és egy 32MB-os TNT2 M64-el meg 2×20GB HDDvel nyomtam.
-
KROK640
nagyúr
Amikor én jobban találkoztam a GTS-el már volt Ultra meg Ti is.
Már nem emlékszem biztosan, de a végefelé már valami 16 ezer ft körül tudtam ezeket szerezni, dobozban újan. (természetesen áfa nélküli nagyker árról beszélek). Annyiért meg brutál jó volt. Persze eddigre bőven volt már GeF3 is, talán már GeF4 is ... -
KROK640
nagyúr
A GTS-re én mindig is olcsó GeF2 csúcskártyaként néztem, ugyanis mire elérhető lett, meglepően jó ár/teljesítmény viszonya lett (igaz már volt GeF3 is). Csak hát ugye addigra már bőven volt GeF3 is, és mégse a GeF2 legcsúcsa volt, így kicsit mostoha szerep jutott neki.
Az első GeF3 valóban eléggé elérhetetlen volt, mégis jobban hypeolva mint utána a Ti500 ami később jött, és sokkal szélesebb körben elérhető volt.
A Radeon 8500-at anno a driverek miatt nem szerettük annyira, meg azt tapasztaltam mindenki GeF3-at akart, holott a Radeon 8500 kicsit még gyorsabb is volt.
A GeForce 4 meg érdekes sorozat volt : Az MX-ek gyakorlatilag GeF2 MX-ek voltak ((bizonys MX420-ak 400-asnál is lassabbak) mondjuk egy 128MB-os MX460 eléggé korrekt volt, de annyiért már geF3 is volt, ami többet tudott) a három Ti meg nem a legjobb módon pozicionálva. A Ti4400 ritka volt mint a fehér holló, pokolian rossz ár/teljesítmény mutatóval, a Ti4600 csúcskártyaként nem volt éppen olcsó, és volt az egyetlen jó szívvel ajánlható kártya a Ti4200. Na most azzal is az volt a baj, hogy annyiért már volt Ti500-as GeF3 128MB-al is. Innentől csak egyéni prefrencia volt, de a 4-s sorozatból egyedül a Ti4200-at tartottam jó vételnek, illetve sok évvel utána piri pénzért a 4600-at, de addigra az idő is eljárt felette, egy 6600GTvel vagy urambocsá akár egy 7300GTvel jobban járhatott az ember. -
Necroware körbejárta a témát. Érdemes megnézni a videót róla.
Szerinte is csak az átmeneteknél volt hogy támogatták a régit és az újat(com-ps2 és ps2-usb)
Az adaptere viszont átalakítja a régi com módra a ps2-őt, amiben egy ps2/usb egér már működhet, így meglehet a com to usb -
-
Vladi
nagyúr
egyszer láttam erről egy videót, de már nem nagyom emlékszem. Valami olyan a lényeg, hogy a ps2 egerek első szériái még tudták a serial protokollt, hogy tudjad használni - oda - vissza. Aztán ps2 - usb v áltásnál is volt ilyen.
Ezeknél használatod az adaptert. Talán olyan is volt, ami mindhármat tudja, de nem biztos. -
envagyok
veterán
Ez mindig így volt/lesz.
Az újdonság drága, akkoriban egy év múlva megfizethető lett, majd utána futottak még kategória.
Kb 1999-től kezdték szegmentálni a 3d kártyákat, pl v3 2000/3000, tnt2 m64/pro/ultra, de sokszor még akkor is megmaradt kifutó terméknek az előző széria.
Ezért is nehezebb korai gyártású hardvereket beszerezni.#105006
Csak azért szenvedtem, mert ez volt beépítve abba a házba, amibe eleve raktam volna a SS7 rendszert.
Túl szép lett volna, ha csak telepíteni kellett volna -
Nálam mérfölkövek.
RivaTNT - elhozta a Voodook világát belépőszintre.
GeForce FX második virágzás - a drága 9700/9800 helyettMondjuk nálam a GeForce3 lenne a valaha volt legnagyobb grafikai mérföldkő, de sajnos nem futotta rá
Ekkor éppen fordítva volt, az ATI volt az olcsóbb. -
-
Tényleg.
Van képed a belsejéről?A P3-am is hasonló házban van (jobb oldal), de az sokkal jobb ennél... van benne kivehető HDD keret, simán kipattintható ventik,
illetve azon az előlap két részben szedhető le, síneken megy bele az 5.25 eszköz és ilyesmi... ezen semmi ilyen nincs, tök tróger mezei atx ház, csak hasonló a formanyelve.
Ennek ellenére tetszik, megtartom, csak arra számítottam, hogy a belseje olyan, mint a kisebbnek, de tök más, a HDD keret ugyan kivehető, de bénább megoldás.Illetve van még ez, ez is a jobb fajta kialakítású, csak sajnos az ajtó miatt megőrülök tőle, nélküle meg hülyén néz ki, úgyhogy gondolkodom, mit kezdjek vele.
Kár, hogy nem készült olyan kivitelű ajtó nélküli előlappal, mint ami a kisebbiken van. -
-
Elsősorban igen, de egyrészt a mi elektronikai hulladékunk nagy része is szerencsétlenebb helyeken köt ki, másrészt attól hogy a bolygót érő szennyezés nagy része egy tucat gigacégtől származik, talán nem abba a mindsetbe kéne kerülni, hogy ohh hát akkor mi nem tudunk mit tenni azon kívül, hogy vesszük tovább annak az x cégnek a vackait, hanem tudatosan lépéseket tenni a túlfogyasztásunk mérséklésére egészen kicsiben indulni az élelmiszertől a ruhákon át az elektromos energia felhasználásáig, és a kóros szükségetelen autó-telefon-számítógépcserélgetésig.
-
cbmfan
senior tag
olvasd már el kérlek lassan, értelmezve a pdf első sorát: "Eight Ways to Identify the Counterfeit P2B Motherboard" ami magyarul nyolc mód, hogy azonosíthatod a hamisított P2B alaplapot. negyedik pontnál írják, hogy 98 december 29. után csak 1.10 verziószámút árulnak, de sajna képeken nem látszik déli hídon a gyártási dátum. a tuti eltérés mindegyiken négy helyett három FSB jumper, én meg a két említett 1.04 és 1.10 verziót hasonlítottam össze amit már írtam feljebb is.
-
cbmfan
senior tag
konkrétan ebban a pdf-ben említett hamis 1.04 és valós 1.10 verziókat hasonlítottam össze és egyeznek az eltérések.
-
Vladi
nagyúr
-
Én a BE6- ban 750- es Copperrel indultam, feltoltam 1GHz- re. 100MHzx7.5- ről 133x7.5- re, ott a 100- hoz tartozik a 33PCI, ott is látszott az emelkedés az eredményen. P4- ben meg 44- re lehet az indulót pakolni, ami 3GHz- hez tartozik, a proci vége meg 4151 lett, meg is hozta a HWBot csúcsot. Tapasztalat hogy a Voodoo a PCI órajeltől függ jobban, persze a proci vége is számít, de kisebb mértékben.
-
envagyok
veterán
Azért 386 szintig lassítható.
-
Pikari
veterán
Ha kevés géppel akarsz lefedni több korszakot, akkor talán érdemes egy socket7-et valami savage4-el, tnt1-el, és/vagy valamilyen random voodooval összedobni, az megoldja a dos és a win9x érát elég jól.
Aztán következő lépésként meg jöhet egy relatíve modern gép, mondjuk 8800GT-vel, vagy 4850-el, ezeknek még elég jó XP-s drivere van, és a dx9-es játékok is remekül fognak rajta muzsikálni, de ha a DX10 és DX11 ére eleje is fontos neked, akkor akár radeon 5xxx vagy fermi alapú kártya (4xx vagy afölött), és xp mellé win7-et is feldobhatsz, így egy füst alatt elintézed az xp/win7 érát.
-
Nem tartozik a kedvenc címeim közé, de kipróbálom, valahol megvan, de nem is keresgettem, mivel látom hogy letölthető. Kíváncsi vagyok hogy az említett antinaptárazós, modern gépen fut-e nálam. Valamint még P4/R9600TX/Voodoo2 és E6600/NV6800GT/MatroxM G200 gépek vannak éppen kéznél.
Úgy írtam hogy az általam kedvelt címek vannak lefedve.
DOShoz a hang és 2féle VESA - LFB/WC is számít, és még néhány speciális is szóba jön adott esetben, másképp vagy nem indul, vagy hibás.
Korábbi kártyákkal ritkábban próbáltam későbbi címet, inkább fordítva szoktam.
Sok retró gépem van, minden időszakot lefednek, párat megtartok, nyilván kedvelem a real-retró gépeket. -
Czo
addikt
A Midtown Madnessek mar "anno" elromlottak. Regi-regi-regi detonatorral ment GeForce 256-on, ujabb detonatorral meg bugosag voltak a gyalogosok (villogo poligonok). Anno emiatt volt pl. 2db Windows 98 gepemen, mert nem birtam mashogy megoldani, hogy mas-mas driver verzio legyen fenn es konnyu legyen valtani.
-
Melyik cím bugos? Az általam kedvelt címek mind mennek még Zen2+GTX1650/GTX560Ti/7900GS- el is, hang SB0060 vagy alaplapi. A GTX nyilván DOS/XP alatt, a 7900- al pedig DOS/Win98/XP alatt, az XP korabeli címek pedig már Win11 alatt is futnak. A legkorábbi DOS cím-->egész késői XP vonal lefedve a mai korig. A Tyrian volt problémás, nyilván a hang miatt nem indult, de a modern VSBHDA driver megoldotta, a simát és a 2000- et is. De ezeket már leírtam korábban is, most csak gyorsan összefoglaltam, mert a válaszod alapján gondolom, el sem olvastad - ha már a 9800Pro- t is problémásnak veszed.
Nem lényeg hogy a korabeli fejlesztők min tesztelték, mi állt rendelkezésre anno, a retrózóknak az a lényeg, hogy ma próbálva fut-e. Amivel pedig gond volt, a szorgalmas fejlesztők driverei megoldották.
Ha megnézed pld az SBEmu szálat, már azon megy a fejlesztés, hogy pár laptop különleges integrált hangja is működjön. A régebbi és a mai desktop lapok integráltjai már mind működnek, valamint az SB PCI sorozat is az Audigy- ig. ISA- hoz pedig ott vannak a korábbi driverek. -
envagyok
veterán
A ház, amit kinéztem, abban egy MSI GA-5SG100 lap van k6-2 300-al.
SS7 lapom van még epox MVP3G5 K6-3 450-el, egy 5AMVP3 rev 1.2 K6-2 350-el, egy P5A rev 1.06 MMS233-al, egy P5A-B rev 1.04, egy 6VIA/ZX85 lap, egy beazonosíthatatlan PC100 AGP Pro chipsetes, és egy MVP3 Aristo AM-599 (PCPartner MVP3BS7).
Hirtelen ezeket a procikat találtam pluszba:
k6: 166,200
k6-2: 300, 400, 500, 550
Pedig mintha lenne még valamerre, mert több k6-3-ra emlékeztem.
Szerintetek miből lenne érdemes építkezni?
Nekem az ösztöneim az ASUS rev 1.04 P5A-B-t súgják K6-3 450-el. -
envagyok
veterán
Én mikor a C64 korszakom és az informatikai suli XT-286 korszaka (1983-1993) után 98-99 körül lett újra pc-m, komplett használtan megvéve, akkor valami k6 volt, valami s3-al, nagyon hamar lecseréltem.
Nem is tudom melyik játék volt, ami konkrétan sehogy se ment, bár az inkább a vga-nak volt köszönhető.
Mondjuk most hajnalban megszült az asszony, remélem lesz időm összerakni a k6-3-as pc-t, mert kíváncsi vagyok rá nagyon, hogy a régi ellenszenv felülíródik-e -
arn
félisten
Gyenge k6 fpu 1997 - a referencia 233mmx, p2 300.
gyenge k6-2 fpu 1998 - a referencia p2-450
gyenge k6-3 fpu 1999 - p3
stbstb.A kortarsak anno ezzel hasonlitgattak, es igy alakult ki rola a korabeli kep, a platformrol detto. Eleg ehhez a korabeli teszteket fellapozni.
A te parhuzamos retro vilagodban csinalhatsz barmilyen osszevetest, es atertekelheted magadban, de ne csodalkozz a korabeli hw megitelesen es hiren.
-
Pikari
veterán
Nekem sincs valami fényes tapasztalatom a k6/2-vel kapcsolatban. A k6/2 szinte alig skálázódik a gyenge platform és szűkös memóriasávszélesség miatt 300 mhz fölött, azonos órajelen a celeron szintjétől is messze van. A k6/3 és a k6/2+ már megfelelő alaplappal párosítva - viszont ezeket a problémákat részben kiküszöböli, és fel tudja venni a versenyt a pentium 2-vel.
-
Szegény embereknél az időfaktor anno nem számított, ma meg a retrózó számára mindegy szinte, lényeg hogy a cél-felhasználás jól fusson.
@617 K6-III vs @500 Katmai, utóbbi nyert, Katmai@550- en meg már nincs verseny, @450 P-II- vel nem hasonlítottam, de végülis tök mindegy, a pontos idő, melyet Te itt elsődlegesnek veszel, nem sokat számít. Ha már pontos időt nézünk, sztem sokkal fontosabb, hogy adott időben kinek, mire volt pénze, ez a lényeges.
Aki nagyon gazdag volt, és dátumra pontosan tudta hozni anno a csúcsgépet, annak lehet lényeges hogy pontos naptárazás szerint, ugyanazt klónozza, az átlag vagy kisjövedelműeket ez a szabály nem köti szerencsére. -
-
envagyok
veterán
Igazából tx p233 már van egy s3 virge-el, voodooval, sb pro 2 +awe32 + GUS
Viszont egy SS7 épírés már régóta motoszkál a fejemben.
A vga része tűnik könnyebbnek, max dobok bele egy pci tnt2-est (szerencsére van egy asus), ha gond az agp, vagy egy voodoo3-ast, abból az agp is megy.
Inkább a hang, ami nehéz dió, hogy lefedje a teljes DOS korszakot, azaz legyen normális opl2/3, lehetőleg 16 bites digi hang, soundblaster pro kompatibilitás, jó minőségű midi.
Persze oda is lehetnének egzotikus csodakártyák, mint az ensoniq soundscape elite, vagy a mediatrix audiotrix pro , az orchidnak is van mt32+gm kompatibilis kártyája, de sajnos ilyenrkkel nfm rendelkezek.Egyébként mi a megoldás egy AGP TNT2 esetén ?
Abszolút használhatatlan, vagy megfelelő driverekkel menne? -
envagyok
veterán
SS7 konfigra mi lenne kb korhű plusz a lehető legjobb DOS kompatibilitást adó konfiguráció?
VGA mondjuk Riva128+3dfx voodoo vagy v2?
Hang már bonyolultabb, mondjuk pas16 vagy jazz16+scc1+gravis pnp (ha van egyáltalán 3 isa slotos lapom)
, vagy diamond mx300, vagy yamaha waveforce 192, vagy sblive, esetleg ensoniq pci?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged