- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Üdv.
Komplett váltással jobban fogsz járni.
Nagyon nehéz értelmes DDR3-as S775-ös alaplapot találni, ráadásul a CPU korlátozó tényező marad.
Nem tudom milyen progit használsz, lehet esetleg hogy a gt 630 helyett jobb lenne bele egy cél VGA kártya, pl. egy Ati Fire GL vagy Nvidia Quadro, pl. Autocad-hez azért jobb lenne ezek valamelyike.
CPU most mennyire van kihasználva ?
4.gen core i CPU (S1150) mellé még ok az 1.5 V üzemi feszültségen működő DDR3-as RAM.
S1151-es 6.,7. gen CPU-hoz már DDR3L (üzemi fesz: 1,35V) vagy DDR4 való.
-
The DJ
addikt
Az az FSP tényleg egy kicsit túlzásnak hat ott, bár az biztos, hogy tápegység gondjaid nem lesznek a géppel egyhamar
Én még a fő asztali masinámba is elfogadnám azt a tápot
(#54726) FinalCaleb: Indul és működik szépen, bár a kondikat át fogom nézni mindenképpen, szeretném, ha nem füstölne el itt nekem és jó lenne berakni valamelyik retro masinámba majd. A különleges Chaintech 478-as lapos gépbe pont passzolna ez a különleges táp
-
alvaro
senior tag
Imádom ezt a pöttöm házat, nekem is ilyenben volt a gépem XT-től kb. 386-ig. Nagyon nosztalgikus
Azt viszont nem tudom, mi lett vele...
Mindenesetre ma már nincs meg.
Más: ha már vinyó - MFM vinyót hogyan tudok XT-ben low level formázni?
- Az egyik (ja nem, több is) eléggé gyengélkedik
- Mindegyik csak a saját vezérlőjével megy
- Amik 8 bitesek
- És sose sikerült egyiket se XT-nél újabb gépben működésre bírni
- De legalább a debug alatti ?fogalmamsincsszegmens?:0005 se vált be. -
Tothg86
tag
Ha lehet ilyet mondani, ma is rakott fel valaki jófogásra pár cuccot, van köztük egy soros egér. A többi szemét.
És ha már jófogás, valaki az orrom elől vitt el egy pakkot, 6500 ért adta volna a mókus,és 3 db Voodoo volt benne, az egyik egy Innovision Mighty 3D II. Plusz millió ram, vinyó, 486, socket 7 lap és még 3 valamilyen, pár isa kártya.
Csak remélni tudom, esetleg közületek valaki az új gazdája.
De közben szereztem 3 AT-s mechanikus billentyuzetet. Már az egyikről kattogom eme sorokat.
Igy is nézett az asszony, ahogy szétszedtem a konyhaasztalon őket, kb. 20 éves kosz jött le róluk -
siti
őstag
hasonló volt nekem is, 220-ba bedug, hőmérséklet állítás egy potméter (semmi visszajelzés) teljesítménye elég volt kondizáshoz, de ha nagy területű nullára volt forrasztva, oda a kb 30W-ja nem volt elég (tápegységből összedrótozott vezetékeket kiszedni már nem bírt). kb 10 évet használtam, drótok, kondik, pár IC, ha nem égeti le magát, nincs ami tönkremenjen benne.
Előtte gyerekként egy orosz (magyar? csehszlovák?) forrasztó pisztolyom volt, rengeteg vezetéket (c64 joystick, távirányítós kisautó) megjavítottam vele. Aztán egy kölcsön adásból szétolvadt műanyaggal kaptam vissza és az "ereje" is oda lett. Nagyon szerettem, meg nem is volt más a 80-as években falun, csak éppen nem kattogtatták....Tavaly vettem egy ilyet, használtan, majdnem féláron: [link], újként se nagy pénz, de a mai napig nem értem, hogy hogyan voltam képes 30 éven át ilyen gagyi cuccokkal forrasztani. Minden egyes alkalommal, mikor bekapcsolom, ez fut át az agyamon, hogy miért nem vettem korábban ilyet. Pedig ugyan azt csinálom, kondi, vezeték, csati, IC kiforrasztás, csak valahogy sokkal gördülékenyebb lett minden.
-
envagyok
veterán
A 256-ost 128-nak látja.
Az 512-est 32-nek
Most 3db 128-assal jóSajnos a linkelt savage 3d driverrel sem megy a 3d.
Dxdiaggal directdraw megy, direct3d disabled ugyanúgy mint a winxp gyári driverrel.
Beraktam egy savage 4 karit, az megy a gyári driverrel is direct3d-vel.
Nem tudom hogy ez kártya vagy driver hiba lehet.
Lehet win98-at kellett volna felrakni... -
RexMaximus
senior tag
-
alvaro
senior tag
GA-5486AL 3.6V-ig tud adni, illetve 5V-ot. 3.6 mellett nem mernén azt mondani, hogy menne a 150. 120 viszont kábé biztos (az még 3.3 volton is esélyes). 5V-on talán neki lehetne ugrani a 150-nek, de nagyon hűtsd meg, mert az durva túlfesz.
4V-os lapban talán kisebb hőterheléssel is be lehetne próbálni a 150-et.
De ezt most csak hasalom, én sose húztam fel 120 fölé. De mivel nagyobb az FSB és az Intel reszelt is valamit a DX4-en, szerintem befogja a 133-as AMD-t. 150-en minden bizonnyal verné a 160-ast.
-
Bile Demon
őstag
Igen, van ilyen. Bizonyos régi tápok el se indultak, ha az 5V-os ágon nem volt meg egy minimális terhelés.
Én sem erőltetnem, pláne, ha van másik táp.Valami 5W-os vagy 21W-os kocsi izzóval vagy nem is tudom mivel érdemes próbálkozni, ha van vacak HDD lehet elég az rákötni és úgy megmérni. Ha úgy sem javul a 12v feszültség, akkor tényleg rossz.
-
quailstorm
félisten
Igen az EDO vagy FPM, és teljesen standard méret, nekem is 4x16-os kitem van. 32-es is létezik belőle biztosan, mert van, de valószínűleg rossz...
Viszont azt a Ni-Cd akkut sürgősen el kéne takarítani. Bár lehet nem a te fotód, ha már vatera.
30 pines RAM-ból még én is csak 1MB-os verzióval találkoztam, abból van egy vödörrel nekem kb.
-
alvaro
senior tag
Tényleg van 16 megás 30 pines FPM (nem EDO) memóriád? Akkor irigy vagyok. A tápot egyébként én se merném semmire rákötni, amit kicsit is féltek.
A GA-5486AL meg szerintem jó lap, az ALI chipset hasonlóan jól húz, mint a UMC888. Na ez nekem is van, én is tisztítottam a nyáron.
Ja, hogy az 5486AL-be ment. Akkor nem 30 pines, és akár EDO is lehet. Akkor már nem is irigykedek
-
envagyok
veterán
@flymi: Én is fektetettre gondoltam, sokkal jobban látszik minden, és stabilabb is, íróasztalon is szépen mutatna.
Vannak keményített plexik is, vagy védőfóliások.Egyébként nem lenne ördöngősség csinálni, hiszen kell egy alsó rész, ami téglalap alakú lenne, és szabvány alaplapi furatokat lehetne bele fúrni, amivel fel lehet erősíteni a lapot.
Alját a lap alatt kilyuggatni, hogy onnan szívja a levegőt (esetleg szűrővel), majd rá egy búra, amin a tápnak lenne hely kivágva, illetve a csavarainak, és a vga, stb kártyák helyét kellene kivágni.Ami bonyolultabb: a bővítőkártyák rögzítése, de szerintem az se megoldhatatlan, illetve a floppy, hdd, amit viszont alulra gondoltam valami kengyelbe fogatni a lapot tartó plexi alá. Aztán a 4 sarokhoz 4 lábat kell ragasztani, hogy annyira megemeljle, hogy elférjen az ODD, HDD.
Én is ház gondokkal küzdök. 1-2 van, ami elfogadható, de eleve nem így szeretném tartani a cuccaimat.
Eleve alegtöbb ház akkor szép,, ha össze van rakva, de akkor nem látom a motyót, szétkapva, hogy látszódjon, úgy meg nem az igazi.Lehet össze kellene állni, és valahogy összedobni egy kis szériás gyártást.
A szembeszomszéd havernak van ilyen cége [link]
Múltkor voltam nála "gyárlátogatni", hajlít, vág, mindent csinál. -
Tothg86
tag
Vagány. Mostanság új ház építésén dolgozom. Kezdem megunni a sok retro gépház pakolgatását, úgyhogy do it yourself házon dolgozom. 4 konfig fog elférni benne, szögvas kerete van, és az alaplapi tálcák mögé lesz rejtve a táp és hdd. Egész letisztult lesz, helytakarékos és a plexi tető alatt látszódni fognak a szörnyűbbnél szörnyűbb sufnituningos megoldásaim, dehát ez a cél
-
flymi
addikt
Miért utánzol?
Remélem BH7-ed meg IS7-E is van, mert ha nincs, akkor azonnal szerezz egyet-egyet.Am kérdésedre válaszolva, szerintem korhű gépet rittyents belőle.
Én a magam részéről azért vettem meg, mert mint minden gyűjtő és retro kedvelő én is kicsit mazochista vagyok, pedig megfogadtam, hogy s478 előtti cuccokat aztán soha!
Meg azért, mert komplett konfigként jött és az ISA slotok miatt. -
ZIP drive vagy CF. Kell egy kis méretű darab (256-os tökéletes) A fő géphez egy kártya olvasó a retróba meg eg ilyen: [link] Ezt dobta elsőre, de van belőle 1-2EUR-ért is alibabán. Vagy egy SD kártyás verzió sem sokkal drágább. A legjobb ha olyan ami mint sima kártya megy be hátulra.
Vagy még egy, ha van soros/laplink kábeled: Norton commanderrel összelinkeled őket és mehet a másolás. Laplink gyorsabb, de a soros is kivárható.
CD-t nem kell beállítani BIOS-ban 386 alatt.
-
Grat ! Haladsz. A CD rom még 286- osban is működik. Ahogy frescho is írja rá kell kötni az IDE csatolóra (slave- ként) vagy egy IDE csatolós hangkártyára (master- ként), majd config.sys- be az IDE driverét, autoexec.bat- ba pedig az mscdex- et. A 286- omban kettő CD rom megy, egy a hangkártyán, egy a HDD csatolóról.
-
Ide feltöltöttem a DiskManager gyűjteményemet. Gyártóspecifikus free programok, megfelelő program a megfelelő drivehoz. Kivételek vannak, van amelyik fut a nem hozzávaló HDD- vel is. Szoftveres bios kiegészítés, a bios tartalmát nem módosítják, az oprendszer előtt indulnak (master bootból), és a diskgeometriát terjesztik ki nagyobbra.
- javaslom a biosban beállítani az 504MB HDD méretet ( 1024 pálya / 16 fej / 63 szektor )
- DOS boot
- floppyról vagy bármilyen adathordozóról indítani a megfelelő diskmanagert
- automata vagy manual beállítással létrehozni a partíció(kat), automata esetén partícionál, formáz, aztán használható is a disk. Persze az 504MB helyett már min 4x2047MB lesz használható. 4.3GB HDD esetén természetesen csak 2x2047MB.
- DOS telepítés (vagy tetszés szerinti rendszer) -
1024, 16, 63- ra kell beállítani a vinyót a biosban (pálya, fej, sector), aztán installálni kell a WD diskmanagert, bios kiegészítés, az oprendszer előtt töltődik, látni fogod az egész vinyót. DOS alatt max 2047MB partíciókat tudsz létrehozni, 4.xx GB vinyón kettőt. Így még 286-386- ban is megy szépen. Itt pld a 286- osomban a 40GB- os (nem elírás) Maxtor indul a diskmanagerével [link]. DOS alatt 4x2047MB partíciót hoztam létre, asszem 286- hoz több mint elég. Annyi hogy a Maxtor DM automatikusan 1- es típúsúra állítja a vinyót a biosban, de nem kell vele foglalkozni, a DM az indulás után már jól bemountolja a 8GB- ot.
Többihez :
- a P1MMX- nek 262MHz a legjobb beállítása alapfeszen sztem, azon tuti stabil.
- a PII 450 nekem jobban bejön mint a húzott Cerka
- a PIII 500- at is használom, pedig ott is kísérletet tettem a húzott Cerkára, de nem tetszett, lassú és instabil volt, a PII/PIII sokkal robosztusabb teljesítményt ad, a Copper PIII meg már nagyon gyors, ha a maga idejében nézzük -
RexMaximus
senior tag
Igen, az is egy legendas "marka"
.
Viszont TOmato lapbol volt egy kedvencem - ar ertek aranyban - ATX kivitelu SS7-es lap, nem emlekszem sajnos a tipusra, nem is talalok olyat sehol. Olyanra epitettunk par konfigot annak idejen, foleg Cyrix procikkal mondjuk - budget konfigok szinten
de igazabol pofatlanul olcso proci volt nagyokhoz kepest.
(#53673) flymi
A maga koraban jo kis lap volt az
Milyen elonye van a ppg celeronnak a PIII-al szemben? Egy jut eszembe, bar nem elony de ez a PIII-al szemben, mukodik PPGA slotban
Ha csak erzelmi dolog nem kot hozza akkor gepbe nem tennem mar
(hacsak nem PPGA-as lapba megy).
-
RexMaximus
senior tag
Huu, aztamindenit, ez egy igazi mutans lap
Nagyon budget konfig alap volt koraban is, akiknek AT haza volt meg 486 - PI-rol akart ujabb generaciora valtani minimal budzsebol, azoknak jo lehetett. Vagy a nagyon budget konfigokba (AT-s hazak, billek kiszorasara).
Megtartani erdemes, elrettento peldanak
-
arn
félisten
az ilyen lapokat mar a maga koraban is messze kerultem, igy passz
a 366os procik kisebb valoszinuseggel mentek 550en, mint a 300asok 450en.
bh6bol is volt masodik verzio, amin volt ketharmadolas agpre 133as fsb mellett. az eredeti bh6 agpvel szvsz meg se fog nyekkenni 133on. az asus p3b szepen megy mar 133as fsbvel jol megvalasztott videokartyaval.
-
Igaziból egy Ivy Bridge alapú IGP-s Core i proci bőven elég.. ha valami VGA-s gépet akarsz akkor meg Core2 duo+ egy Geforce 9600GT szint szintén elég...
Oprendszerből mindegy akár Win10 is jó... bár több régebbi játékot le kell próbálnom még... De a win7 tuti száz hogy okés -
Felejtsd el, már akkor sem fog menni ha eltér agyártó, de mondok jobbat pl a Diamond 12megás REV A és a Diamond 12 megás REV B sem hajlandó együtt menni... az hogy a memória mérete is eltér, na tuti felejtős...
Ettől függetlenül ha van 2db 12megásod, egy próbát megér, mert egy minimális esélyed lehet rá nekem ebben a cikkemben is ment 2 eltérő de sajna tényleg nem ez a jellemző -
r0b3r
senior tag
Erre a korábbi kérdésemre esetleg tudja valaki a választ?
-
Nalunk is + Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy ami még nagyon jó volt Multiba. Meg a MOHAA
(PIII 667MHz gépeken) Teleházba, ahol én voltam a megbízott, fene se tudja már mennyit is kerestem az üzemeltetésért. Polgármester korrekt volt és gondolt a fiatalokra, 6db egyforma PIII (Compaq) gép volt (Win98-al ha jól emlékszem) és 3db Fujitsu Siemens külön (én szobámban, ide azok jöhettek akiknek engedélyt adtam) amik már 1GHz felettiek voltak. WinXP-vel.
MD
L -
RexMaximus
senior tag
Akadnak ilyen elvetemult arcok meg. Hagyomanyt orzunk, igy rendeznunk kelett, igy lett nekunk is
A netes multipléjer dolgok sose kotottek le, hidegen hagynak, node a lan party az mas
. Igaz ez elott utoljara kb 2006ban lehettem utoljara ilyenen.
De amugy az a vicc, hogy meg a generaciombol is tobben annyira elpuhultak, hogy jatszani meg jatszananak, node gepet vinni valahova meg hasonlok? - ez az aldozat mar nehezen vallalhato
Mikozben anno akar talicskaban utcakon keresztul toltak a gepeiket az eventert - crt monitorral ugye
-
Ezt tudom javasolni, nálam bevált.
Nem kifejezetten elektronikai/PCB dolgokra a Citrosol amit tudok javasolni (HP és Epson RMA-n is ilyet szoktunk használni...bár az nyomtató Repair kellék, mert ilyen olajos, citromos tisztító anyag (nem káros és kellemes illatú) , de nagyon jó!) anno kopasz kollégám a fejét szokta vele kenegetni....MD
L -
Akkor csak kapd le. Izomból ecetezni akkor szoktam amikor már látszik ahogy eszi a lapot. Szépen alkohollal elmosod és kész. Kerestem gyorsan egy videót, hogy mire képes az ecet: [link] Elmosni azért kell, mert a lúgot savra cserélni nem jó bolt csak addig amíg passziválják egymást.
-
Sima fehérecet. Borecet vagy gyümölcsecetet én nem használnék. 10%-os tökéletes, 20%-os hatékonyabb, de tovább kell öblíteni a lapot. Amikor leöntöd pezsegni fog. Kicsit hagyd, fogkefével vagy finom rézkefével lehet tovább pucolni. Ha olyan helyen van, hogy befolyhatott a lúg mondjuk a ROM alá, akkor lehet, hogy érdemes kivenni a foglalatból az IC-t (jelöld meg, fényképezd le az eredeti pozíciót ha bizonytalan vagy) mert alá is marhatott és a fogalalat is kaphatott belőle. Párszori finom ismétlés után sima csapvízzel le tudod mosni, közben megint jöhet a finom fogkefe. Ha ez megvan akkor szárítsd 1 napot, IC vissza és hajrá. Száradás gyorsítható hajszárítóval, de ritkán szoktam ilyet tenni.
Van olyan aki simán átmossa valamilyen folyékony szappannal a kártyát. Én csak a házakhoz vagy a végső stádiumos lapoknál szoktam WU2-őt bevetni. Zuhanyos öblítéssel a végén. Ebben persze benne van az, hogy lekjönnek a cimkék, de egy atom ocskos lapnál ami már nem ad életjelet már mindegy és egy ilyen mosás után már találtam meg szakadt vezetősávot amit addig nem is láttam a mocsoktól.
JA és ahogy írom érzem az orromban az ecet bűzét. Szóval érdemes olyan helyen csinálni hogy a női családtagok ne mondjank kígyót-békát rád.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Gitáros topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Horizon Forbidden West
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- C++ programozás
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged