- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9a: ez a várható EU-s ár és színválaszték
- Akciófigyelő: Február 16-ig kedvezményes áron három HMD mobil
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #59905 üzenetére
No, ugyanilyen procim volt '97-ben es alaplapom is hasonlo. Egy Baby at toronyba van egy hasonlo konfigom, ugyanolyan hazban mint amilyenem volt akkoriban
Tavaly raktam ossze es amikor beleptem a biosba datumot allitgatni, akkor jott a felismeres, hogy pont 20 eve ultem akkor egy ugyanilyen konfig elott. Erdekes elmeny volt
Ugy latom az oldaladon se folytatodott, egyaltalan nem folytatodott ezek szerint? Vagy mashol?
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #59899 üzenetére
Ezzel belenyultal a tutiba mint tema, igy nem is allt ossze a fejembe, pedig ez nekem is egyfajta golden era volt. Es gyakorlatilag pont 20 eve volt. Ha a netet is hozzacsapom, valahol a 90-es evek lezarasa is lenne egyben.
Szereplok "sima" atlag desktop konfigok lesznek "csak". Amiket otthon nyustoltunk akkoriban vagy szerettunk volna
(#59900) nakos1212
Az sem rossz - az akkoriban futo jatekok miatt sem (DOTT, Alone int Th Dark, Another world es tarsaik )
Hangkartyak viszont passz - nemigazan vannak a gyujtemenyemben es hogy oszinte legyek annyira nem is kenem vagom oket
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Karacsonykor lehet lesz idom retrozgatni egy picit. Irnek is rola par sort. Egy kis kozvelemenykutatast vegeznek elotte - a 90-es evekbol, pc szemszogbol melyik ev lehetett a legizgalmasabb szerinettek? Vagy nektek melyik ev volt az? Atnyulhat a korai letezresekbe is .
-
-
RexMaximus
senior tag
Hat, azert nem rossz, hogy valaszoltak. En irtam nehany gyartonak anno kulonbozo temakban meg hazai kepviseleteknek is, gyak senki sem valaszolt. Najo egy volt
Igazabol az aran torom a fejem - hasznalt piaci ar eseten soknak szamitana de ujnal ha ennyibol elhozzak akkor realis. Sose volt egy olcso haz ez a tipus.
Mit epitenel bele?
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Dobozos uj? Ahh nincs sajnos . En is konfigokkal egyutt vasarolgattam par eve amikor rakattantam a retrozasra. Ezek meg nem voltak rossz arban. Egyik 9k volt egy S939-es konfiggal. A masikba meg egy dual opteron volt egy 750-es modularis tappal 25k-ert.
Harmadik meg torony kivitel, az valoban eleg nagy...
-
RexMaximus
senior tag
válasz Bile Demon #58629 üzenetére
Meglepoen sok megtekintes van ezen a videon, erdekes. Ez alltalaban nem szokvanyos ilyen reteg cuccnal, foleg nem ennyi ido alatt. Valami folkaphatta.
Amugy rendben van
-
RexMaximus
senior tag
"Ez talan meg az amerikai bill es az irc hatasa." - igen, aze . Nekem idonkent kell ekezettel irnom, hat, mint a lasitott felvetel kb. Angol bill + irc annak idejen, megtette a hatasat. Ezt szoktam meg.
Amig nem volt szempont a magyarul irott szoveg addig nagyon magyar bill. se volt elterjedve szerintem. Ki hogy emlekszik erre?
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58602 üzenetére
Nehany feltetelnek azert meg kell felelni az alapitvanyi modelhez - Egyik vallalhato beveteli oldal.
Masik hozzadeka meg ennek a pozitiv pr ertek. Onnantol mar emberbarat filantrop a celszemely. Gondolattal eljatszva - itthon ez mukodne?
Nem vitatom, hogy ez jobb mintha mindent kivonnanak a kozterherviseles alol a kozosseg szamara. Mondjuk azert attol fug, hogy milyen tovabbi cellal hasznaljak fel.
Viszont onmagaban az alapitvany model nem zarva ki a vagyon tovabbi diverzifikalasat, akar offshore csatornakon keresztul.
Van egy kozgaszdaszokbol allo csoport akik megprobaljak felmerni, hogy mekkora vagyont is szivagyuznak ki igy vilagszinten a kotelezetsegvallalas alol. Weboldaluk is van.
De innen nem folytatnam, nagyon off ez tipukusan bambizos tema lehet pl
Jon az osz es kezdek jatszani a gondolattal, hogy valami pici retros dolognak idot kene szoritanom. Valami videot forgatni rola, snitekete vagymitomen. Lattam az oldalad is szepen halad igy idovel, termelodik a kontent rajta. Inspiral valami megvalositasra retro teren
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz quailstorm #58597 üzenetére
iPhone rosszul fogod hiba - emlekszem. Irtak is rola . Arrol mar kevesbe, hogy mas hasonlo felepitesu telokkal ugyanez tortenik. Hasznaltam 4 es 4S-t egyikkel se volt hasznalat kozben semmi bajom.
Louis Rossman - huu regen amikor eljezdett terjedni talalkoztam vele. Olyan ganyolasokat csinalt, hogy a fejunket fogtuk. Most nem tudom hol tart de az alapok nem voltak/vannak meg nala. Nem tudom fent e van meg pl az a videoja ahol a macbookban cserel kijelzot, es zarlatot is okkozott amit kesobb orvosolt.
Az vezetett ahhoz, hogy trehanyul dolgozott, es a leszarom nem az enyem megkozelitessel nyult a gephez. Csoda, hogy egyaltalan akkoriban ki merte tenni azokat a videokat
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58596 üzenetére
Gates nalam tok mas. Eros kozeposztalybol szarmazo, komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezo hatterbol erkezett, aki azert komoly edukaciot is kapott.
Neki si amugy nagyon komoly kepesegei vannak, nem is akarta azt az utat kovetni amit neki szant a "sors". Azaz nagy iskola, jol fizeto allas, nagy biztonsag.
Na nala amit a legtobb iras nem emlit, hogy anyukajanak koszonhette, hogy az IBM lehetoseget biztositott neki a talalkozora. Jol is eltek vele
Jobs meg az atlag emberkek gyermeke volt (ok orokbefogadtak, neveloszuleire ertem).
Jobs felresikerult dolgai - halgatnak? Nem tudom, en szemely szerint amikor erdeklodtem utana, vastagaon talaltam anyagot errol. Sot mivel popularis lett ezert meg inkabb boncolgattak a dolgait. Vagy a nagyon mainstream mediara gondolsz, amikor irtak rola?
Filantrop vonalakkal meg szemely szerint szkeptikus vagyok. Valahogy a szumma vegen eleg gyakran az jon le, hogy joval tobb marad meg a vagyonbol ha alapitvany ala kerul mint amugy. Akar generaciokat ativelve. Mik vannak .
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58587 üzenetére
Nem akarok gonosz lenni, de pl ha egy zenekarban lecsereled az egyik hangszert kezelo emberket az nem nagyon tunik fel a vegeredmenyben. De ha az enekest akkor minden megvaltozott.
Amit nem tudunk - Jobs mekkora hatassal volt Wozniak realitasara. Azt viszont tudjuk Jobsrol, hogy a kornyezetben, sot kesobb nagyobb korben is sokakra hatassal volt. Ez volt az egyik skillje. Nem volt szakember, O "csak" azt tudta elerni, hogy a szakemberek olyat rakjanak ossze ami nelkule nem jott volna ossze. Azt is erezte, hogy mire van szuksege a piacnak, piackutatas nelkul. A zenefogyasztas mai modeljet o taposta ki, a mai okostelefont szinten. Ezek a visszaterese utani nagyobb eredmenyei pl..
Amugy abban egyetertunk, ha a fiatals Jobs-ot nem tavolitjak el akkor nagy valoszinuseggel megoli az Applet.
Nagyon ritka ami vele tortent ezutan. O valoban fejlodott mint szemely, nem is keveset. Hasonlo vatozasra az elet mas teruleten fedeztem fel, az okolvivasban. George Foreman az Ur neve, akit erdekel utana olvas / jutboboz . Nala szinten a fiatal es idosebb ene kozott eleg jelentos paradigmavaltasok voltak.
Jobs amugy az autokra is ra volt kattanva. Ott is latott lehetoseget a valtasra, ezek az elektromos autok, de ugye tavozott es nem tudom az utodoknak van e ilyen iranyu celjuk. Penzuk az most van. Igaz Jobs mar nincs.
Viszont meg egy dolog latszik, ugy alltalaban tech cegekre igaz, hogy vezetojuk nelkul lassan elhalaloznak. Az MBA-s menedzsment kitunoen tud elvezetni egy nagy meretu szervezetet, foleg ha valamilyen beagyazott iparagban mozog - pl olajvalalat. De a valtozassal sose tudtak mit kezdeni.
Xerox, semit sem kezdtek kb a kutatolaboratorium eredmenyeivel. Kodak? Nokia? es az Applet is megemlitenem itt. Jobs utan egy tizenkettoegytucat tech ceg lett idovel. A visszateresnel megmentette, majd a halala utan mi tortenik lassan?
Ismet olyan dontesek amit nagyonkocka MBA-s emberkekre jellemzo. En igy latom. Lasd Aperture. Hany harcore maces csak emiatt lett maces es tartott ki melette? Koztuk rengetegen az Apple mellett is kitartottak a nehez idoszakokban. Boven volt penze a cegnek, megis lelotek a termeket. Aktual problema meg a profiknak is szant laptopokkal van. Tok jo a specifikacio, viszont azonnal melegszik es visszavesz az orajelebol. Remek. Igaz a profikat is magukra hagytak, nem nagyon vannak profi konfigok. Nem ugy mint elotte, lasd G5-os konfigoat.
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58577 üzenetére
Jobs nelkul nincs Apple. Dzsingisz kan nelkul nem valtak volna eggye a mongol torzsek es semmit se hoditottak volna meg.
Lehetne sorolni tovabb a peldakat. Mindenkinek megvan a szerepe.
Jobs meg azert sem volt "baleset", mert visszaterese utan nemcsak megismetelte, hanem tulteljesitette addigi eredmenyeit. Ez mar nem veleltlen.
A pali egyfajta zseni volt. Viszont ennek nagy atka van - nezd a zsenik eletrajzat. Akadnak boven kapcsolodasi pontok. Inkabb atoknak tunik ez mint aldasnak .
Jobs nelkul Wozniak pont azt pont ugy hozta volna letre? Termekszinten gondolom. Nem, vlsz egy normalis mernok eletut elott allt akinek a munkaja a hobbija is. Lehet az Amigarol irogatna egy retro csoportban most .
Idonkent kellenek ilyen emberek akiknek egyfele valosagtorzito auraja van - kulonben nem fognak letrejonni azok az eredmenyek, miert is jonnenek? Kinek a hatasara?
Nem olyan egyszeru ezeknek az embereknek a szerepet behatarolni. Viszont az teny, hogy nelkuluk nem szuletnek meg a "nagy" dolgok.
-
RexMaximus
senior tag
Rahedli Abit lap ment at a kezemen meg akkoriban. Igaz 80%-ban tuti P4-ek voltak. Egy dolog feltunt akkor, a komolyabb nyakkal rendelkezo videokarytakkal naturan asztalon is lehetett tesztelni. Viszont olyanokkal amiknek vlsz picit vekonyabb volt a nyakuk azokkal sokszor hasonlo hiba volt.
Hazba szerelve es csavarozva viszont nem.
En a slottra gyanakodtam ilyenkor ezeknel. Pucolas stb se valtoztatott ezen, lehet annyira nem szoritottak az erintkezok a kartyat mint Asusnal pl - nem tudom. Asusnal sose volt ilyen gondom, de igazabol mas lapoknal se nagyon.
De ez jellemzoen a P4-es lapoknal tapasztaltam.
(#58545) Ranagol_5
Van boven fiatalabb tagunk is
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
haat, nem alaptalan feltetelezes , nemtom miert, lehet annyi hulyeseget csinaltam eddig, hogy annak erzem magam
(#58537) r0b3r
Itt meg igen, ez is egy jo szuro lesz kesobb, aki nem erti az mar mas kor szulotje lesz
(#58540) arn
Ezert (is) szeretek idejarni, talalkozok hasonlo tartalmakkal es eszembejut, hogy ezekbe en is futottam, meg ilyenkor meg az, hogy akkoriban miket csinaltunk. Egyfele kapcsolodasi pont. Mindig elmosolyodok ilyenkor.
-
RexMaximus
senior tag
válasz envagyok #58530 üzenetére
egyszer korabban probaltam beloni egy ket tag eletkorat, a retro hw erdeklodesuk alapjan.
Az a tapasztalatom aki mondjuk "aktiv" fiatal eveiben elte meg a pc-zest azok ragaszkodnak is kb ahhoz az idointervallumhoz vasakban is.
Hatarozottan emlekszem, hogy frescho mestert is belotem valahova magam fole kb +5evbe es tiltakozott ellene
Haat lehet megsem tevedtem akkorat akkor
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58527 üzenetére
Ugy gondolom ha kontroll alatt tartjak ezt a "notification realitast" akkor is jo eredmenyeket erhetnek el. Aki mar ugy eli meg ahogy korbeirod, azaz a vesztesegtol valo felelm miatt jelen marad az mer megszivta. Elveszett.
(#58528) siti
Lebukott mi? Punkok mar a mi öskolainkba se voltak (36 vagyok)
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58521 üzenetére
Nem elvaras, hanem lehetoseg. A valasztas meg az egyen kezeben van. Megha nincs is tudataban ennek.
Visszavenni a kontrollt. Egyik legeredmenyesebb - telon osszes alkalmazasra notification off . Facebook aplikaciot telefonrol torolni. Desktopon meg szerintem a popularisabb bongeszokben a timeline letilthato bovitmenyekkel.
Ennek a par lepesnek erdekes hatasa lehet. Tobb ideje lesz az embernek, nehezebben nyeli be a hulyeseg .
Ha valami nagyon fontos fel tudnak hivni.
De bongeszokhoz van olyan bovitmeny is amiben letilthatsz bizonyos oldalakat, es nem esik meg akkor, hogy "veltlenul" odakeveredj es ott ragadj.
Nem az a cel, hogy kilepj a cyberg vilagbol, csak te dontod el, hogy mikor nezel be oda. Ne zavarjon meg megallas es kontroll nelkul a tevekenysegeidben. Hatalmas kulonbseg.
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #58517 üzenetére
Ez a lenyeg "Mindig ott a telefon vagy valami más ami eltereli a figyelmüket"
Igy szocializalodnak, hogy elik a kis eletuket amibe kontroll nelkul erkeznek az ertesitok amikre meg reagalnak. Mivel olyan viszonyitasi alapjuk nincs mint nekunk akik ehhez kepest megzavarasmentessen eltunk, nem tunik fel nekik, hogy itt valami nem kerek.
Elkepesztoen sok ido es figyelmet von el az adott szemely eletetol.
(#58518) arn
"a social media csak egy informacios szemetdomb"
Durvabb, lassan egy olyan algoritumus - pl Facebook aminek egy celja van - minnel tobb idot tolts a paltformon. Ilyen az uzleti modelje, igy tudnak minnel tobb bevetelre szert tenni. Ezert ebbe az iranyba is fejlesztik.
Viszont itt jon kepbe az edukacio, legalabis jonne. Tudod, hogy mukodik, ezert tudatosabban hasznalod.
Erdekes valtozasok elott allunk az tuti
-
RexMaximus
senior tag
Meg egy dolog volt nalunk is - ismeretterjeszto csatornak. Bar nem tudom mikor indultak itthon az ilyenek. Palyafutasom elejen a gonosz nyugaton is toltottem egy kis idot ezert keveerdhetnek a nagyon korai elmenyek . Valojaban az altalanos tudasom alapjait en a tv-tol szedtem - ismeretterjeszto csatornaktol. Nomeg szerencsere otthon nalunk azert voltak boven konyvek a legkulonfele temaban.
Szamtechben meg szinten zenesz, ujsagok ezerrel, neha konyvek. Mas nem volt
Valojaban a hiba az edukacio hianyaban van. A mi gyerekkorunkhoz kepest ami ma elerheto es ahogy elerheto az egy csoda.
Viszont ettol kulonvalasztanam az online social media vilagat. Az ahogy hasznaljak/juk nem oke. De aki beleno az nem is fog mast ismerni. Igy fog szocializalodni. Nem is merem eliteni a vegtelen mennyisegu "erotikus" tartalom hatasat. Mikozben sok tekintetben jobb a mai vilag, megis rosszabb allapotban vannak az emberek. De itt be is fejezem, rahedli tanulmany van a neten ami ehhez kapcsolodik .
Az altalad emlitett tanar volt ertelmezesem szerint az igazi Tanar. Ha eletkorat megfigyeljuk amugy, nem a szocializmusban not fel. Tapasztalataim alapjan, bar pici a minta masohogy mukodtek. Egy ket hasonlo koru tanar tanitott engem is. Volt aki nyugdij utan jart meg be tanitani szakkorben informatikat. Na O mondott egyszer egy erdekes dolgot ami trivialis lenne de megsem az. Ha valamit nem ert akkor nem szegyeli ha meg kell kerdezni.
Oszinten mire is nevelnek/tek minket. Egyik kerdesnel elobb utobb megkapjuk, hogy hulyek vagyunk hogy ezt se tudjuk. Szegyenerzetet keltenek benned vagy ha osztalyban tortenik masok elott akkor egyfele nyilvanos megszegyenites. Aztan a budos eletben nem kerdezel tobbet. Aztan nem ertjuk miert bologtanak az emberek ha visszakerdezel, hogy erted e - de barmoria nem kozben. Hat ezert.
No vissza a tanarod altal mondottakra. Igaza volt, de ez gyakorlatilag mindig igy volt, az ember mukodese azert eleg lassan valtozik. De meg lehet hallgatni Szent-Györgyi Albert allaspontjat is a kerdesben idosebb koraban interju es '30as evekbeli felvetel? Kozben meg mintha egy alternativ valosag lenne az oktatas.
A net nekem hatalmas elmeny volt az elejen. Vegtelen mennyisegben kerestem azokkal a temakkal kapcsolatban infot amik erdekeltek. Az elejen fejfajasig kb . Pedig az akkori netnek nem sok koze van a maihoz, tartalom tekinteteben sem. Hardveres temaban is baromi jo volt, hogy nem a havi nehany lap volt az adag onnantol hanem 5-10 site ami csak errol szolt es meg forum is volt. Olyan nemnormalisokkal mint mi. Kanan . Tok mas volt sok helyen a netes kozosseg mint ma. Ezt alairom. Meg irc-n is.
Ahogy mainstream lett az egesz, hat magaval hozta amit hozott. Ez van.
Az altalad emlitett oldalakat is ugy talatam meg, hogy alaplapos meg hasonlo dobozokon neztem a termek ertekelest, meg, hogy kitol kaptak .
-
RexMaximus
senior tag
"Szigoruan veve nem jo filmek" haaat erre mondjak, hogy szubjektiv ugye. Amugy ertem mire gondolsz itt.
Vegulis mi a celja egy filmnek? Kritikusok meg a "szakma" elismerese? Vagy a kozonsege akiknek keszult?
Sot a megagiga "jofilm" produkciok csak szeretnek ha hasonlo hatast ernenek el. Nem nagyon emlekszem olyan filmre jo ideje ami hasonlo nyomot hagyna es ezzel nem lehetek egyedul . Mondjuk nalunk a szinkron baromi jo lett es ez sokat szamit. (mint Torrente eseten )
Hogy hasonlo idosikban maradjak, Belmondo pl nem kapott a szakma felol akkoriban elsimerest, sot. De O mondta is, hogy tojik a szakmara meg a kritikusokra. A kozonseget szorakoztatja amit csinal es amig kivancsiak lesznek ra tolja a szekeret. A mozik mindig megteltek.
Nekem amugy ezek a filmek mindig a regi hetvegi, delutani csill allapotot idezik elo reszben. Kellemes ido, lenyugodott minden, mar felkeszultunk a nap vegere de meg nincs este. Mindenki rohog a poenokon, pedig mar nem elosszor lattuk oket .
Ujabb generacio - sokkal durvabb ingerek erik oket, es rengeteg teruleten. Nem tudnak vagy nehezen "erteken" kezelni regebbi filmeket. Mindenapi eletben is meg vannak szivatva a "notification" vilagban. Mondjuk sok idosebb is erintett ebben, allandoan keszen allnak arra, hogy reagaljanak valamit.
Most ha visszamegyunk a 90esekbe, sokkal csillebb volt az alapjarat. Azt sem tudom, hogy a fiatalabb generacio egyaltalan el tud e merulni jobban a gondolataiban. Hanyszor adatik ez meg nekik.
-
RexMaximus
senior tag
válasz snecy20 #58462 üzenetére
jo kerdes . Nomeg mennyire vallalta, emlekszem akkoriban azert kisebb megertes volt az adott ember fele ha ennyit koltott erre a "hobortra"
(#58471) arn
LanParty - fiatalon volt idonkent par event nalam is . Netes jatek nalam szinten okafogyott, egyaltalan nem mozgatott meg. Meg amivel ki lehet maxolni a lanpartys elmenyt az az iszogatas, ilyenbol is volt nehany, valakivel szoba is kerult, hogy ilyet is be kene vezetni mar
Egy ideje egy kis csapat osszeallt akikkel kb 2 havonta osszeulunk lanozni egyet tavaly ota. Ez tok jo igy
(ha jo a tarsasag es a jatekok is lekotnek nem fogsz 11-kor aludni, majd 2-3 fele )
-
RexMaximus
senior tag
Ot is komalom (hardwarecanucks)
Ha mar retro, es hozzank hasonlo PC-s arc akkor Ot is erdemes megemliteni - Victor Bart. Szerintem tok olyan forma mint mi itt kb . Csinalt egy ket dream bulid videot is, es amugy nem kizart, hogy ez is hatassal volt ram, hogy ismet magameva tegyek nehany retro vasat. Csak piciket tultoltam... megesik Majd ha hidegebb lesz az ido szerintem egy ket hasonlo videot leforgatok en is. Csak ugy
Ultimate year 2000 gaming build!
1998 Gaming Dreambuild! Pentium II 450, 3DFX Voodoo 2 sli
Es a legjobb retro kozossegi elmeny - 3DFX Retro Lanparty
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
uj gep - rertro hazba - igen, erre gondoltam . Nyilvan ha belul nem kell bantani az oreget. Ha font van az asztalon semmi baja nem lesz attol. Jol nezne ki, sot meg merem kockaztatni figyelemfelhivobb mint az uj haz
Szellozes - majd magasabb homersekleten fog akkor uzemelni a vas - iagazabol elviseli. Ennyit meger nekem
(#58449) DBob
A jo "oreg" Linus , nem semmi amit amugy elert a yutbobal. Brutal nagy helyrol toljak a kontentet mar a csapat
(#58455) arn
Stilus - vlsz ez mukodik, de mivel az elsok kozt volt igazabol sokan ugy igyekeznek csinalni ahogy o. Szoval jo kerdes azert mert mukodik (biztos, a szamok ezt mutatjak) vagy azert sokan ilyenek mert o is ilyen.
Olyan ez mint Casey Neistat. Elotte valahogy yutboboztak az emberek. Casey ekezte a fasza vagokepket hasznalni, kicsit filmszeru felvetelek, vagasok es nam sokkal ra mar kb mindenki igy csinalja. Sztenderd lett ami egy szemelytol indult el.
Amugy ha mar retro - emlekeztek meg az Apple ipod viral videora amiben egy elegedetlen user gerillakampanyt inditott garis problemak miatt? Na az Casey volt - iPod's Dirty Secret - from 2003
Ja es ugye ilyenkor azert a "web 2.0" se nagyon volt. Hol ez a a social vilag, hol a youtube? Mennyire mas volt akkor az internet is mi?
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
lehet errol szavazast lehetne nyitni amugy
Azon tunodtem mennyi idot fordithatsz retrora? Bugykolesbe, alkatresz vadasztaba, hirdetesek stb es ezzel relevans tartalmak keresese a neten vagy eppen ehhez kapcsolodo forumozas, videok stb.
Olyan heti mennyi idod megy el atlagba erre neked?
nekem idoszakaim vannak pl, van amikor fel napom siman ramegy van amikor nem es van amikor azelet kozbeszol es azert nem
-
-
RexMaximus
senior tag
Nem nagyon talalkoztam olyan lappal ami egy ilyen konditol ennyire megmurderelne. Vezetosavok viszont inkabb. Egy hasoloan jart tusl lapot annak idejen sikeult menteni azzal, hogy kabellel athidaltuk ezeket a seruleseket. Ugyanigy serult, eros huto lefogato + csavarhuzo ami vehihszanta a lapot.
Nem volt ez annyira ritka dolog amugy. Egy a hutoknel eleg gyakran csinaltam azt, hogy picit megfeszegettem a leszoritokat hogy ne szoritsan annyira
-
RexMaximus
senior tag
Hey a P&P. Talan PCWordben talalkoztam elosszor a kifejezessel. Amikor elosszor kerult ilyen alkatresz a kezembe, amire ezt ra mertek irni, hatarozottan meg voltam gyozodve arrol, hogy bedugom oszt jo lesz vagy valami ilyesmi elmenyben lesz reszem.
Ez olyan jol sikerult, hogy vlsz meg a "normalis" komponensekkel is egyszerubb volt az eletrekeltes
-
RexMaximus
senior tag
Ez mekkora, ki gondolta volna, hogy kulfodre is eljutnak a Ready computer cuccai. Vinyon is tipikus 90-es evekbeli tartalom
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Arra a tekeros asztalra en is palyazok - csak lenne hozza mas lap is mert a sima feher az nem tul elonyos. Lapot meg csak csak megoldom pl lapszabaszatban vagatok mast, de meg at is kene festeni... Budgetbol szandekossan ilyet nyomnak. Persze motorosnal van valasztek
#55914) sanchezsa
Mondjuk azert tolja is jo par eve a szekeret, szal nem sajnalom tole/luk . Poen az elso videoit nezni pl vagy NCIX videokat (NCIX el is halt azota)
-
RexMaximus
senior tag
-
RexMaximus
senior tag
(#55890) r0b3r
Nekem tetszik amugy ez az elnevezes, benne van a lenyeg . Polcos megoldas van most nalam, lejebb kibontom a pro kontrat.
(#55891) Tothg86
Igen, ez igy van, a vaz olcso meg a lenyeg, aztan egy jopofa ajto mar dragabba akar az egesz. Reszben ezert a haloban ugy oldottam meg, hogy ket vastag anyagu fuggony jatsza az ajto szerepet. Nehany ezresbol kijott igy ez
Garazsban alapbol nincs futes - de elektromos kutyukkel megoldhato ha kell. Szerencsere szaraz a hely nem nagyon hul le telen, nyaron meg nem nagyon melegszik fel (ezert “nyaralok ott” ).
(#55893) arn
Hasonlom van most, Gorm rendszer, nemreg epitettek le amugy (atnevezetek es mereteztek). Az olcsobb volt az ivarnal is. De ha megnezed amugy nem is annyira olcso az ivar.
pl ivar ez az 5 polcos ivar - 89x50x179 cm 22.990 (gormban egy ilyen kb 10kval olcsobb volt)
Pax vaz 75x58x201 cm 14.000 (van 236cmes vaz is)+ 5db polc (ivar peldabol kiindulva) 12.500 = 26.500Az ivar nyitott, a Pax zart es konyebb tovabb fejleszgetni pl fiokokkal ivarnal baromi draga ha valami zartabb updatet akarsz. Peldaban 75cm-est Paxot vettem alapul hogy hasonlitson meretben de 50cm-t vallasztanek.
Mint sokaknal nalam is polc + dobozok dobozokban tarolas van. Nehezebb jol kiaknazni a helyet, de megoldhato. Nalam is atomra be van pakolva. Node ha valamihez hozza kell ferni akkor mindig pakolgatassal jar. Tuti abban a dobozban lesz a valami amire pakolva van valami, majd magaban a dobozbol is a felet kipakolhatom mire hozzajutok. Hacsak be nem neztem, mert akkor plusz korok jonnek (mar szamoztam a dobozokat es egy lapra irtam mi van bennuk). Aztan visszalegozhotok mindent.
No a Paxnal tobb lenne a mozgaster. Nem dobozokba pakolok dobozokat, hanem egy lepest kihagyva a polcra. Ami meg olyan azt fiokokba (pl cpu, memo).
Mindenre ralatok, minden egybol keznel van. Nem pakolgatassal jar a draga retro ido . Bar nem ez volt a cel de igy eleg esztetikus lesz a hely, lakasba vagy olyan nem nagyon sufnis terbe alapbol ilyet tennek.
Igazabol egy nagy hatranya van ennek a tarolasnak, az az ara.
Csak a pc hazakat nem tennem ilyenbe. Ott nagyobb a kihivas , fene egye meg ezt a sok meretet
-
RexMaximus
senior tag
Ugy latom tobbeknek igenye a “ManCave”. Lehet amugy az oregeknel ez muhely (sufni) / garazs mai megfeleloje ahol butykolgettek ugye
En egy garazst hasznalok erre a celra. Van polcrendszerem de nem jol hasznalja ki a rendelkezesre hasznalo helyet.
Amire egy reszet cserelni fogom az az IKEA Pax rendszere lesz. Hasznalunk par ilyet, pl gardrobe is ebbol van a haloban.
Eleg sokmindent el tud nyelni. Ugy alitja be az ember a polcokat kb ahogy akarja + fiokok is kaphatoak hozza. Magasagban meg van 200 es 240cm koruli is. Siman polcokkal (ajto / elolap nelkul) eleg jo arban kihozhato, fiokok mar dragabban. De egyszer kell osszedobni, utana nem ker enni
Facebookon hasznalt ikeas csoportokban is erdeme nezelodni ha valakit erdekel.
#55882 quailstorm
Hasonlo retro youtube csatornakat ha ismersz megosztasz meg velunk? Hatha talalok valami ujat
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz zoltanz #55420 üzenetére
Van egy C64 topic, de nem tul aktiv. Nem tudom eletkepes lenne e egy 8bites meg amiga stb topic, ha jol tudom eddig se volt itt ilyen.
Facen van egy halom relevans csoport, magyarbol is egy nagy szerintem elvittek a tema irant "erdeklodoket"
Erdekes modon amugy pont az ittenihez hasonlo retro pc-s face csoport nem igazan van magyarul
Topikok:
Sega, Nintendo - retro konzolok
belegondolva amugy ha nem lenne retro topic itt, nem nagyon ph-znek mar. Emiatt tertem vissza jonehany eves inaktivitas utan is
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Klasszikus 486 coolernek tunik, a kupakos prociknal mar socket 7 lefogatos megoldas volt. Az megeshetett, hogy nem bordahoz passzolo labak kerulnek ra valahogy az idok folyaman pl. Volt amikor en is megkevertem oket
Dobozobol bontott cuccoknal sose volt ilyen gondom meg ugy alltalaban sem. Mindegyik cooler fogta a procit egyben faszan ra is fekudt.
-
RexMaximus
senior tag
válasz DarthSun #55059 üzenetére
Hozzam 97 oszen erkezett egy Cyrix PR200 konfig, de hogy mit valtott arra nem emlekszem sajnos. 386-486 kornyeken mar zavaros, hogy mi volt pontossan, de se vlb-s se pci-s konfig nem volt az tuti
Tavaly nyar vegen, osz elejen pattiontottam ossze egy kb ugyanolyan konfigot, a hazat is beleertve mint amim '97-ben volt (a Cyrixos). Amikor a datumot allitottam a biosban akkor jott a fless, hogy 20 eve pont egy ilyen konfg elott kockultam, erdekes elmeny volt
-
RexMaximus
senior tag
Rezmagos lga 775-os hutoket keresek, esetleg lehet valakinek par ilyen elado peldanya?
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #55022 üzenetére
Fura posz volt az biztos, nem tudom valos e, de aki feltette azzal van kozos ismerosom ebbol feltetelezem, hogy nem fake acc.
Ertekes - ertekes nade mint a szitu is mutatja, annyira nem ertekes, hogy egy ingatlanfejlesztest megakasszon. Foleg ha a kiadassal jaro bevetelt is hozzacsapjuk.
Elvinni, tarolni, tesztelni, eladogatni is melo lesz ezt
Kulfoldi face csoportokban volt mar nehany hasonlo sztori. Autosok kozt meg gyakrabban.
-
RexMaximus
senior tag
Van valakinek esetleg “keznel” egy 97 oszi vagy akornyeki arlista? Egy 1.44-es floppy drive arara lennek kivancsi akkoriban
-
RexMaximus
senior tag
Most itthon is van valami, utobbi kb bo fel evben lasabban mennek a dolgok, ugy alltalaban csomagszallitasnal. Masok is tapasztaljak.
Nem tudom mi lehet az oka, tippelni tudok - novekszik az ekereskedelemmel jaro terheles, meg ugy alltalaban az emberek egyre inkabb allnak ra a netes rendelesre. Kezdenek rajonni, hogy felesleges boltba menni . Sot a gari is jobb abbol a szempontbol h 14 napig visszakuldhetik a termekek jelentos reszet.
A km meg bizonyos hatorokon belul nem nagyon valltoztat. Akkor is vegigmegy egy folyamatos (pl felveszik - lokalis gyujto/eloszto(k) ezek kozott is lehet mozgas ha tavol esnek egymastol, majd innen viszik ki a celszemelyhez
Talan meg a munkaerohiany, nem tudom mennyire valltoztat a dolgokon, de az tuti, hogy egyre inkabb szoknak at az emberek a hazhozszallitasra utazasok helyett.
-
RexMaximus
senior tag
válasz Laraxior #54949 üzenetére
Kerdes a specko huteseknel, mint a blokk itt, hogy felszerelesuk milyen hatassal van a mag elettartamara. Emiatt en kerulnem, eleve konnyen halnak ezek az erosebb kartyak.
Emiat is orulok valahol, hogy ezt a korszakot nem gyujtom, sajnos ezek a kartyak konnyen doglenek a regebbiekhez kepest.
Pl itt van most is egy HD5870-es az asztalomon, nem eppen olcso kartya volt, sose volt kihasznalva, konfig se ment igazan sokat oszt megis megdoglot a szerencsetlen. Emiatt se szeretem ezt az ujabb korszakot. Persze benne van de akkor is foook
-
RexMaximus
senior tag
válasz Sanchez638 #54679 üzenetére
Hat, nekem is ez a benyomasok , majd kozelebbrol megnezem a vazakat.
(#54681) r0b3r
Belemegy, szabvany atx . Csak par ev, viszont az a durva, hogy akkoriban ez megis tobb generaciot jelentet.
98-2002 az intel tajan - Slot1 (utana PPGA celeronoknak), FCPGA, FCPGA2 (Tualatin), S423, S478
Hazakal ugyanigy, par ev alatt sokat valltoztak.
(#54682) quailstorm
Nem nyero tapelhelyezes, ugyanakkor viszont ez a korabeli kialakitas . Ezek '98 inkabb, Slot es SS7. Palomino ezeknel ujabb, hazbol is mas dukal hozza. Igaz akkoriban is voltak uj hazaknal ilyen kialakitasok, de azok a gagyi kategoriaba tartoztak. Low-low end.
Ezeknel amugy jo az anyaghasznalat.
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz Sanchez638 #54676 üzenetére
Elso generacios atx hazakra jellemzo ez az oldalt tapos dolog, utana meg a budgeteknel kitartott egy ideig
-
RexMaximus
senior tag
válasz RexMaximus #54675 üzenetére
-
RexMaximus
senior tag
Fenyevekkel jobb, kapasbol ket szintes, igy belefer a tap, odd hdd is kb akkora alapteruletbe. Nincs az a szethajtogatott feeling mint alaplapos doboznal. Nem vetemedik annyira mint a doboz ha nyomnod kell valamit, es az egesz konfig egyben mozgathato ha kell.
De tovabb lehet fejleszteni igeny szerint
Nekem igy megfelelt, nem hiszem, hogy ezeket tovabb fejlesztem. Gondoltam olyanra - felre is van teve egy haz ehhez, hogy szetvagom es csinalok belole egy benchet de sok ido.
Masik lenyeges pont - AT / ATX is valtakozik nalam, erre meg mindegy mit teszek, mindkettovel "kompatibilis" . Hazbelsos megoldasnal azert ez mar nem olyan egyszeru. A furatos tuskes dolog, ha alaplapokat tesztelsz csak utban van, lasit. Itt meg pikk pakk cserelheted oket (egy rahedli akad abbol is, megvan a nyari programom, tesztelgetesek).
Nomeg tok igenytelen darabok, nem kell vigyazni rajuk, ha utban vannak ide-oda elsuvasztom oszt kesz. Kb 4 eve raktam ossze oket es tenyleg voltak mar mindenhol
(#54395) r0b3r
Bp-n a VII. keruletben a Dohany vagy Wesselenyi utcaban volt egy szamtech bolt akiknek egy hasonlokeppen szetrobantott konfig volt, es futott rola egy demo. Meg a HDD tetejet is leszedtek es valami szines, atlatszo muanyagbol volt fedo rajta igy azt is lattad porogni . Nem ma volt, talan 90-es vege 2000-es evek nagyon eleje szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz DarthSun #54369 üzenetére
Van egy masik Giga lapom is DS3 de gyel ujabb chipsettel. Mindketto sokat volt hasznalva, vinyo mozgatasok, adatmentesek miatt sok ki/be kapcsolgatason is estek at. Birtak
Sajnos ezzel a lappal van valami de nem volt idom foglalkozni vele. Egy E8400at tettem bele es nem indult vele. Utana mar semmivel sem. Cpu, tap, memok, vga, reset elem ki minde nyavaja megvot de nem indul. Meg egyszer nekiallok majd. Remelem nem halt el.
A DS3 meg kb ujkratol megvan, mar tizeneve es a dolgat.
-
RexMaximus
senior tag
Uj jatekszer, mar par honapja megvan de igazabol csalodas. Nem tudom ki tervezte, de az tuti, hogy az egvilagon semmi koze sincs a hardveres tesztelos mokolashoz. Mindegy, mar regi vagyam volt es igazabol 7k-t meg erdemesnek gondoltam kiadni erte. A hulladekanyagbol osszerakot testbenchemmel szivesebben dolgozok az tuti . Ez max akkor jo, ha fixen beepitesz egy konfigot, es mondjuk ramot, kartyakat, pl vga meg hasonlokat szeretnel tesztelni.
Ez meg a regi homemade bench, leeso anyagokbol:
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
-
RexMaximus
senior tag
Ez is retro
Amikor elosszor nethez jutottam ket dolgotnyomtan orverzesig (azaz kerestem) Egyik a sport volt (okolvivas stb) masik meg a hardverek. Keresok se ugy mukodtek mint most, a hw-k csomagolasarol neztem a hw-s portalok cimet es potyogtem be. Milyen brutal sok cucc volt fent akkori fejjel es nem ugy mint ma, celiranyosan fogyasztottam, hanem atnyaltam pl az oldal legtobb cikket . Tok mashogy neteztunk.
(#54159) DarthSun
Mar nincs meg az oldala. Kb 10 eve nyugdijba ment es zarta a boltot is. En a forumat szerettem, mig be nem indult a hwsw - ph vonal. Osszes cikket is kitette amikor a kivalt Guru csapat (Gamer) ujsaga megszunt.
oldman.ini.hu volt amugy ami atiranyult egy elofizetes melle jaro webes tarhelyre
A cikek meg elerhetoek itt - [link]
-
RexMaximus
senior tag
válasz Sanchez638 #54151 üzenetére
A jo oreg "Oreg ember"
En szerettem a cikkeit a Guruban. Volt egy forumja, abban is voltak okossagok, de sajnos par eve lelote az sg ezt a regi forumot szolgaltatasat. Igy ez is elveszet. Retrozashoz pedig jol johetett volna .
-
RexMaximus
senior tag
-
RexMaximus
senior tag
válasz frescho #54010 üzenetére
Agyaltam egy ideig mennyire is akarok retrozni, aztan hatarokat szabtam (bar igy is sikerult tultoni... ).
Olyan vasakkal foglalkozok amilyeneket vagy hasznaltam / volt / dolgoztam vele / szerettem volna, vagytam ra de nem adatot meg. PC-s vonalnal ez jellemzoen a 90-es evek nalam, ott is inkabb 386 utan. Egy picit ott ragadtam . Ket oka lehet, akkor lettem gyerekbol fiatal felnot es egyben hihetetlen intenziv volt szamtech vonalon is az a korszak. A vonalas telefontol (marakinek volt) a mobilon at eljutottunk a netig. Olyan mintha egy generacion belul idoutaztunk volna
Melle bejon a korabbi vasakbol (bar 90-es elejen/elso feleben azert itthon boven akadt belole) C64 es Amiga.
Konzolokbol meg SNES es ahogy az eroforrasok engedik par masik konzolt is lovok melle.
Kb ennyiben meg is all nalam a retro dolog. Igy is akadnak boven melysegek.
Jameg valami neogeo cuccot is szeretnek az arcade bunyos jatekok miatt. Egy kis jatektermi elmenyt .
-
RexMaximus
senior tag
Az valoszinuleg az lesz, azaz inwin. Akkorban nem volt ritka, hogy modositottak egy picit az elolapokon. Lasd az AT hazakat pl. De ehhez hasonloval volt akkoriban dolgom, csak a tobb variacio bizonytalanit el abban, hogy pontossan melyikhez
A linkelt, sarga-kekk fenyekkel megvilagitott kepen szereplo haziko is csak par dologban ter el az enyemtol de az alap ugyanaz a sablon.
A regi kommentemben levonel meg az az erdekes, hogy a haz "vas" resze ugyanaz. Elolapja is jo minosegu, ezert tippelek arra, hogy talan valami komolyabb darab lehetett.
Mindegy, nagyon popec kis korbalei konfig alapok lesznek
(#54007) frescho
En is . Ez is mutatja, hogy azert sok emberben hagytak nyomott a regebbi korszakok, vagy mondjuk a '90-es evek. Nem vagyunk egyedul
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz RexMaximus #54003 üzenetére
arn
Megvan, ebben a hozzaszolasban vannak az emlitett haz kepei: [link]
Elejet leszamitva ugyanaz az a vas.
Porog rendesen ez a csoport azert, hany hozzaszolas szuletett azota
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
válasz envagyok #53993 üzenetére
Wolf hovezeto paszta neven fut es nagyobb tegelyben is lehet talalni, ezt hasznalom kb 20 eve. Regebben eletro muszereszek is ezt hasznaltak.
Nem szarad ki nem dermed meg meg egyebb hulyesegek,ha felkened evek mulva is jo lesz.
Ha nagy tegelyt veszel - hat az nem fog elfogyni
Aran meg meg fogsz lepodni a csilivili pc-s csodapasztakkal szemben.
(#53983) flymi
Az az Asus huto nagy csalodas volt nekem anno. Teljesitmenyben se az igazai, nem is ertettem amugy, hogy miert, ha jol emlekszem meg rezbordas is.
S370-re voltak igazan hangos hutok Coolink meg Globawin Fop 32, szeles ventis, 3xxx-en porgo, hazat rezegteto jofele hangforras
(#53965) arn
Ezeket a hazakat en is szeretem, csak nehez mar talalni beloluk. Meg egy ilyenem van, lehet akkor az is inwin? Meretben hasonlo, ugyanilyen feketere festett belulrol. Linkeltem a csoportban regebben de hirtelen nem talalom .
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
ff-es vazam nekem sincs. Targyfotohoz a kedvencem amit hasznalok az egy Nikon D80 .
Egy D3200 es egy D5100-am van meg melle.
Video miatt vennek kesobb egy ff-es milcet, de az odebb van
Az a jo, hogy hasonlo targyfotos temak nem igenyelnek komoly vasat, egy bridge is eleg hozzajuk.
Egy fuji S5600 volt az elso ami emlitesre melto volt, azt meg foleg targyfotozashoz hasznaltam (term hw volt a targy )
-
RexMaximus
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Elemlámpa, zseblámpa
- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Yettel topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Iqos cigaretta
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget