Hirdetés
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- VoLTE/VoWiFi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Yettel topik
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
r0b3r
senior tag
Megjött a harmadik Diamond kártya is. Lehet összerakni a 6x86-ot is.

-
Sanchez638
addikt
válasz
Sanchez638
üzenetére
Megy már minden, minden kézzel kellet hozzá adni. Érdekes élmény az NFS 5-öt V1-en tolni.
-
flymi
addikt
Ó baszki!

Na jólvan...BH6-0K V1.01
Most már kíváncsiságból megnézem a másik kettőt is...
A Diamond Speedstar A90-es sajnos szintén nem tökéletes. Működik, de csak piros színben hajlandó megjeleníteni bármit is... Komolyan mondom nem hiszem el, hogy ennyi a selejtes S3 Savage4...
-
flymi
addikt
Mármint az alaplapon keressek feliratot? Mert nagy betűkkel mind a három lapomra csak annyi van rávésve, hogy AB-BH6, egyéb rev-re utaló feliratot nem látok. Ezen a lapon viszont van egy olyan matrica, ami szerint:
152M
1998.11.26.
Hogy ez most milyen szám, arról szintén fogalmam sincs, de gyanítom a feliratból, hogy ez első gen-es lap lesz.A proci amivel érkezett az egy SL35E.
-
flymi
addikt
-
arn
félisten
minden gyarto csinalt egy lapot bxre 98ban, 99re meg frissitettek a lapokat, ott jelent meg a pci negyedelesi lehetoseg (eredeti bxes lapok 133mhz => 44mhz, ujabbak 33mhz), vagy a modositott vrm (2 voltnal kevesebbet fogyaszto procik => coppermine).
de voltak koztes megoldasok - pl a p2bbol is volt x rev, vmelyik mar olyan beallitasokat tudott, mint a hivatalosan frissitett tipuskent kijovo p3b.
szoval abitnal is volt a bx6 es a bx6-2 ill ugyanez bh6ra is, hogy bh6vol ez mar kulon tipuskent futott, vagy kulon csak ujabb rev volt, arra mar nem emlekszem. mindenesetre en anno ezert csereltem le az eredeti bh6osomat.
-
arn
félisten
persze, amikor az emberek megvettek, nem dobtak ki a kov fel evben
plane a bx abban a felgyorsult idoszakban is kitartott vagy ket evig, 98tol 2000ig teljesen altalanos volt.az elso bx6/bh6 jo volt, a masodiknak mar eleg sok minosegbeli problemaja volt (99ben jott, copperminet is tamogatta).
en anno a bh6ba vettem eloszor 300at @450en ment, aztan a 366os @550en 99ben (ez mar slotkettel). vegul 2000ben c566 @850en, de az mar egy bh6-2 volt. videokartyakbol volt benne tnt - savage4 - tnt2u - gf256 - gf2gts is.
-
flymi
addikt
98 vége, na ezt jó tudni.
Tehát akkor nem istenkáromlás mondjuk 99-es vga-val párosítani meg picit erősebb procival.
Bár van egy ilyen felállású full konfigom, itt '98-as a vga is:Abit BH6
Intel P3 450MHz/512/100 2.0V S1 Malay SL37C
32MB + 64MB ram
Ati Rage 128VR 8MB
noname retro gépház
Mercury 350W KOB AP4300XA
noname DVD R/RW
Sony CD-rom
NEC floppyHDD még nincs bele, BIOS-ig rendben van. A hulladék tápot kéne lecserélni még benne, van elfekvőben egy kisebb FSP és egy Seasonic is.
Mai napra is jut egy kis tesztelni való épp egy BH6 személyében.
De van itt még egy 16Mb-os Diamond Stealth III S540, a másik amit korábban vettem az sajnos zárlatos és emlékeim szerint 32 megás. -
Sanchez638
addikt
Üdv tagok. Megint szenvedek a 3DFX Voodoo1 és Banshee driverekkel.
Voodoo1-et feltelepíti és ennyi játékok el se indulnak már. Viszont a Banshee-t érzékeli a rendszer és elv felteszi a driver-t de semmit nem változtat.
Több kártyáról és rendszerről van szó, Windows ME van telepítve. (Win98 alatt is megcsinálta ezt)
-
r0b3r
senior tag
Jokeph jól írja, ez egy 8bit-es ISA IDE vezérlő, ami XT-be (is) alkalmas, ahogy rá is van írva.
Ugye a 16bites IDE vezérlőkről 8bites slotban csak a floppy működik, erről meg végre a vinyó is, sőt még a CF kártya adapter is. 
Ki is próbáltam gyorsan a Seagate ST351A/X és egy kisebb híján 512Mb-os CF kártya is tökéletesen működik a kártyáról, mondhatni "Plug & Play". Végre meg lehet maradni a gép mellett, az MFM-es vinyó után. CF kártya használata mellett gyakorlatilag csak az FSP táp 12cm-es ventije susog alig hallhatóan. Viccesen halk XT lett.
"Kicsit utána gugliztam, ez valami ősrégi IBM bigyó?"
Nem egészen. Ha jobban megnézed középen látszik a gyártó és egy évszám. 2017-es fejlesztés és kb 2 hete lett összeszerelve.
Szerencsére még vannak ilyen őrültek, akik ilyeneket fejlesztenek. 
-
jokeph
nagyúr
Valami ilyet képzelj el (IBM XT Alaplap, tudom, mai szemmel nézve fura):
Ám ez a rész a PC-ből (80-95, az aranykor egyébként) nekem is kimaradt, 81-től egészen 99-ig 8 BIT-en "tengődtem", azaz egy Videoton TV Computerrel múlattam az időmet.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
PII-vel kezdtem a PC-t, 99-ben.

-
flymi
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Az ISA és az IDE stimm. Na de az XT?
Bocsi, nálam a PC az 2000-es évektől... Előtte egy két hardvert (cpu/vga) leszámítva kábé homály. Hangkártyákhoz meg aztán hozzá se tudok szagolni, inkább hallgatok. Sőt bevallom az ilyen hsz-eket általában átugrom...
Így is csoda, hogy az Abit BH6 belekerült a repertoáromba (3 példányban), ez asszem '97-98 környéki mobo?
Kicsit utána gugliztam, ez valami ősrégi IBM bigyó?
-
r0b3r
senior tag
Dpd-nek "hála" kalandos útja volt, de végre megérkezett.

-
arn
félisten
oh, ilyenem volt
94ben kb, amig nem volt penzem egy rendes sbpro2re. -
Van valakinek elfekvőben egy felesleges Ensonic alapú SB128?
Natívan FreeDOS alá kellene PCI-os hangkártya. -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kb 90%-os aránnyal kell számolni a hibásak javára

Piaci ar tizedét érik így kb. 500-700ft-ért meg nem adják oda.
Meg újabban kikupálódtak, már van span aki teszteli és ha jó teszik a jófogasra, ha hibás megy a piacra. Ez van -
-
r0b3r
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
az árak még mindig nagyon elszálltak? Pár éve voltam utoljára, de akkor már nagyon drága volt. Igaz PC alkatrészeket akkor még nem is kerestem.
-
Veszprémi "lengyel piac"-ra mentem ki közel 10 év után és látom hogy eléggé megnőtt az egész piac, hatalmas lett.
Egyik árusnál több dobozni nagyméretű videókártya. Full hosszméretű 8800GTX, dögnagy GTX260-as, 1950XT, két egyforma gainward 9600gt... szóval voltak csemegék. Persze nem vállaltam be egyet sem mert nem férek már el otthon a cuccoktól.
Viszont ajánlanám annak akit érdekelnek az ilyen dolgok, lehet venni igazán jó dolgokat is. Dbox2-höz vettem távirányítót 100ft-ért, tonnányi jó minőségű kábelt szintén százasokért. -
siti
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Nézz egy dhl, ems, gls, stb futárt Angliába. Persze mehetne posta ajánlottal is, de volt olyan hogy elveszett, visszafizettem mindent, kerestetvény a postán, majd egy hónap múlva jegyzőkönyv, higy a posta szerint megérkezett. Aláírás? Bizonylat? Semmi... Csak a posta szerint ott van. Így ha drágább cucc, marad a trackung, ami drágább.
-
arn
félisten
válasz
cskamacska
üzenetére
a korabeli kartyak analog kimenetenek minosege mai szemmel ertelmezhetetlen. kulonosen a guse... eleve interpolalta a memoriaba feltoltott mintakat, ami nem mutat jol egy atviteli gorben, megis a korabeli 8bites 4-8khzes hangok sokkal elvezhetobbek voltak rajta. a gus 92es konstrukcio, meg az sb16 elott jelent meg kozvetlenul, a pnp meg kb 96ban.
vagy pl az sbpronal egy erosen szurt kimenet van, de ez szinten jol jon a rossz hangmintaknal, gyakran elvezhetobb a kesobbi sb16nal - a hatrany elony. de meg az fm hangra is jotekony hatassal van, mert a csapott magastartomany miatt "basszusosabb" az egesz megszolalasa, jobb hallgatni a gyakran vekonyan megszolalo es analitikusabb jobb kimenetu kartyaknal.
igy kell a korabeli kartyak minosegehez kozeliteni.
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Még kitalálom, hogy mit kössek az új kártyára. Az St351A/X-et, vagy egy 32Mb-os Cf kártyát. Az utóbbi verzióban lenne igazán halk, csak az fsp táp 12cm-es ventije susogna egy kicsit. Videokártyát egy Cirrus Logic 510-es, 8bites kártyát sikerült szerezni bele. Hangkártya fronton vagyok még tanácstalan egyelőre. Ami 8bites az méregdrága és ritka. Gondolkodok még a Texelec resound kártyán is...de azt se gombokért osztogatják.

-
-
HSNet
aktív tag
Bocs hogy külön hozzászólásban.
A hangkártyák nekem az egyik kattanásom, így ahhoz muszáj hozzászólnom.10k a Vortex2-ért szerintem is kicsit túlzás, de már elég ritka ahhoz, hogy ha valakinek van eladó darabja, akkor annyit kér érte, amennyit nem szégyell, max rajta marad. Az a konkrét kártya valószínűleg a Turtle Beach OEM építés volt, átbrandelve (a fekete SQ pedig a Diamond MX300 átbrandelve). Az eleve SQ-nak készülő kártyákon vagy nem volt digit kimenet (SQ 2200), vagy az újabb chip revision került rájuk, és volt egy feature konnektor rajta, plusz feketék voltak a belső analóg bemenetek (SQ 2500/3500 itt elég nagy a kavar, mivel volt pl SQ2500 OEM, amire A1-es chipet raktak, illetve voltak darabok, amin a feature konnektor nem volt beforrasztva, csak a helye, általában, ha a fenti 3-ból 2 megvan, akkor talán SQ-nak készült...).
Az aureal chipes kártyák tényleg nem voltak soha pro, sőt még prosumer kártyák sem, de amikor kijöttek, a jobb consumer kártyák közé tartoztak, akár a zenehallgatást, akár a midit, akár a játékok hangját nézzük. Egyrészt akkoriban voltak először olyan kártyák elérhető áron, amiknek nem volt iszonyú zajos az analóg kimenete, másrészt ott volt a digitális kimenet, ami működött dos alatt is, és minden hang keresztülment rajta, aztán az ADC része sem volt rossz, így pl a wavetable header hangja is jól ment ki (és az is működik dos alatt), vagy pl egy ISA-s hangkártya analóg kimenetét rákötve, azt is át tudta rakni a digit out-ra.
A midi része (csak windows alatt ment rendesen) is meglepően jó volt, 64 hw-es mintát tudott keverni és effektezni, hw rásegítéssel pedig max 256-ot (a fölött teljesen a CPU dolgozik), ami szintén nem volt jellemző a consumer cuccoknál akkoriban. Az egyetlen, de elég nagy probléma vele, hogy DLS soundfontokat kezel csak, azokból meg nincs választék, mert a creative féle SF2 terjedt el. A játékok hangja meg egyrészt full hardveres DS3D gyorsítást kapott (ami kicsit gyakoribb, mint az A3D 2.0), és ez nem volt igazán elterjedt dolog, másrészt ott volt az a néhány játék, ami kihasználta az A3D-t, és már csak azokért is megérte (a következő nagyjából jól működő HRTF az AMD TrueAudio lett, majd 15 évvel később).Creative vonalon az Ensonique alapú SB 64 PCI, és átnevezett változatai szóltak hasonlóan jól zenére/midire, de ott nem volt játékokhoz gyorsítás, majd már később a Canyon3d, Via Icensemble és felsőbb kategóriás, már PCI-ra tervezett CMI alapú kártyák hozták újra a tisztább hangokat, és működő 3d gyorsítást.
Az SB Live Digital sok mindenben hasonló minőséget tud, de belül minden hangot átalakít 16 bit / 48 kHz-re, ami bevezet egy jellegzetes kvantálási zajt, mivel a legtöbb zene 44,1 kHz-es volt (CD Audio).
Hangminőségben, mint sok jel, kevés zaj, a nagyobb audigy-k voltak előrelépés (EX, Platinum, etc), majd az Audigy 2 ZS/Audigy 4, amik az első olyan creative kártya a live óta, ami békénhagyja a zenédet, ha nem kapcsolsz rá effektet.
Az X-Fi utána még egy érezhető ugrás minőségben, és Windows XP alá is nyugodtan lehet használni, csak a gyári soundfontjait felejtsd el (valamiért butították őket az Audigy gyáris SF-jeihez képest). Mivel bármilyen sf-et feltölthetsz nekik, ami elfér a ramodban, ezért ez nem egy lényeges probléma.
Régebbi kártyáknál amikor a jó hangjukról beszélünk, akkor általában nem a tiszta, torzítás és zaj mentes hangzást keressük (kereshetjük, de ilyen szempontból csak a kibeb*szottul szar, és a szódával elmegy között fogsz bármit találni xD ), hanem pont azt az utánozhatatlanul analóg, helyenként agyonszűrt hangzást, amit nem lehet pontosan leemulálni, pont a kiszámíthatatlan analóg része miatt.
Ott is vannak azért szintek, OPL-re a yamaha integrált chipsetjei köré épített minőségibb kártyákat érdemes vadászni, megkapod az eredeti OPL hangzást, sokkal kevesebb zajjal, GUS-okat nem tudtam összehallgatni, így arról nem nyilatkozok, hogy ott melyik verziók szólnak a leg tisztábban, SB 16-ból a Vibra 16vx chipesek tűnnek nekem a legjobb kompromisszumnak, AWE-kből pedig voltak olyan SB32?/AWE32? kártyák, amiken az AWE64 chipje volt, egészen korrekt analóg résszel, illetve persze az AWE64 Gold.
A Terratec EWS és hasonló kártyáknál a midi a lényeg, a rajtuk lévő Dream chip minőségben, jó mintákkal hozta a korabeli Roland/Yamaha modulok szintjét, és mivel "valahogy" az SC-55 mintáit szállították vele egy időben, így a minta minőséggel sem volt gond
Az analóg rész, és a sound blaster kompatibilis részek kártyánként változtak az okéstől az egész jóig, de teljes kompatibilitást nem tudtak, és zajosságban is elég nagy a szórás. -
HSNet
aktív tag
válasz
Patry0t
üzenetére
Az alaplap egy VIA chipes MSI deszka, pinmoddal megy benne a PIII-S-es tualatin is dualban, és ha jól emlékszem, akkor 2GB-ig kezeli a ramot is.
A furcsa CD rom, pedig egy 3 lemezes CD váltó, ha megvan a cartridge hozzá, vagy tálcás, akkor fun, ha cartridges, és nincs meg a hozzávaló, akkor sajnos max polcra dísznek jó.
Érdekes cucc mindkettő.
-
válasz
bacsis
üzenetére
Sokat én sem tudok róla
, hasonló kérdéssel jöttem én is mikor beüzemeltem. Az alaplapom leírását találta meg egyik fórumtárs, van rajta egy jumpersor, mellyel engedélyezni/tiltani lehet a lapon levő eszközöket - IDE/floppy/soros/párhuzamos. Bebillentgettem a megfelelő helyzetbe, rádugtam a vinyót masterre jumperelve, aztán beindult. Innen már a DOS fdisk>majd format, kész is. 2 vinyóm van hozzá, de a dual működés nem megy, hiába jumperelem az egyiket slave- re. Olyan állapotban van hogy mindkét vinyó master- en, beépítve kábellel együtt, aztán amlyiket használni akarom, azt dugom a lapra. Ennél többet nem sikerült kiderítenem. -
bacsis
Közösségépítő
srácok! (De első sorban DarthSun lesz sztem az emberem)
Szereztem egy XT-t, amin van integrált IDE csati...
Ezen a HDD beüzemelése hogy működik? mert ugye nem hogy autodetect nincs, XT mivoltára állítható BIOS felület sincs
-
siti
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Ebay eladásom: 40000Ft-6000 track posta-4000 ebay-3500 paypal-xezer átvált, maradt nekem 24000Ft (egy gus pnp volt, direkt írtam a költségeit)
Akkor mennyiért adtam el? 40e vagy 24e? Itthon adtak volna érte mennyit? 40e? Nem. A 25-re is ráalkudtak. Én is olcsóbban vettem, igaz teszteletlenül. Ez is különbség hp/vatera és ebay között... -
flymi
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Én nem pont neked szántam, csak reagáltam.
Persze, ami itthon szemét, az ott is az. Sok a túlárazott cucc, ez is igaz. De a vásárlóközönség az többszöröse az itthoninak, ez tény.
Már egyszer beszéltünk róla privátban, volt egy hűtő amit megvettem volna valakitől, nevezzük X-nek, de nem adta olcsóbban, mert "ebay". Ez kábé fél éve volt. Azóta hirdeti több helyen is, a kutyának se kell. Hát csak hirdetgesse. Pedig nem 2 forintért akartam megvenni. Hanem dupla annyiért amennyire beárazták neki, de még az sem volt elég. Mert az ebay...
Az ilyet nem lehet meggyőzni, rá kell hagyni. És lásd, eltelt pár hónap és szinte gombokért megvettem ugyanazt a terméket, amit még mindig hirdet, pedig nem túl gyakori darab.sanchezsa: Ez nem volt szép.

-
envagyok
veterán
válasz
Sanchez638
üzenetére
Annyira sok eladó nincs most

-
envagyok
veterán
válasz
Sanchez638
üzenetére
Pontosabban te árultad annyiért

Én pl olcsóbban odaadnám ha vkit érdekelne 10k-nál -
envagyok
veterán
"Egyszer és mindenkorra fel kéne fogni, hogy ebay az egy más világ, más kategória."
Szerintem nem.
Azzal mondjuk nem illik példázni hogy mit mennyiért árulnak ez ebay-en, mert sok eladatlan túlárazott cucc van ott. Viszont az lehet mérvadó, hogy mit mennyiért sikerül ott eladni. Egy autó vagy egy új hardver is szinte ugyanannyiba kerül sőt néha drágább is itthon mint külföldön, mégis megvesszük annyiért. Miért pont egy ritka hardver lenne kivétel, és lehetne megvehető tizedannyiért csak mert szegény magyarok vagyunk? -
jokeph
nagyúr
válasz
cskamacska
üzenetére
Anno 1999-ben vásárolt PII-es konfigba (W98, ME majd XP) egy SB 128 PCI került (ES 1371), sima sztereo, semmi extra.
Minden játéknak volt vele rendes hangja, zene és értelmesen szólt rajta.
Utána mindig átkerült a következő konfigba, az utolsó egy AM2+ -os volt, W7-el, driver gondok nélkül - 2015-ben.
Azt hiszem anno megérte a 15e ft-os árát.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Sanchez638
addikt
válasz
cskamacska
üzenetére
Kéne már hűtést vadásznom a sima FX58-ra.

-
flymi
addikt
válasz
cskamacska
üzenetére
Én még mindig nem hiszem el... Vagyis nem akarom elhinni.
Ez akkor is csak egy ... FX.envagyok: Nem az a baj, hogy ebayen mondjuk 100 egységért kel el egy hardver hanem az, hogy ugyanezen az áron akarják aprón is eladni. Egyszer és mindenkorra fel kéne fogni, hogy ebay az egy más világ, más kategória. Az ismert világ összes hardcore gyűjtője láthatja és meg is veheti annyiért, amennyiért éppen nem szégyelli.
DE Hardverapró, Vatera és társai az más tészta. Magyarországon vagyunk, magyar fizetéssel, ergó senki ne akarjon 100 egységet kérni ugyanazért a termékért amit ebayen. Vagy ha igen, akkor csak hirdetgesse. Szíve joga.
Őszintén kezd már tele lenni a tököm a "deazíbéjenláttam" szövegekkel. Azt is tessék belekalkulálni, hogy ebay mennyit vesz el jutalék címen, ehhez még hozzá jön esetleg a paypal is, na és mekkora közönség előtt áll nyitva a vásárlás lehetősége. -
cskamacska
addikt
Anno azt hittem hogy azért a "jobb kártyák", nos jobbak, mint ami nekem adatott.
Azaz az MSI féle i440LX lapra integrált C-Media izébigyó, meg AudioPCI-nél. 1999 nyarán ugye 40000(30000?
) forint volt a dobozos SoundBlaster 64(Value), a 20000 forintos Gaerfield-os kiadású Win98 Plus! mellett, hát az biztos csodákat művelt olyan áron.. 
Majd 2000 április környékén 15000 forint körül vett zacskós Live! Value 1024 vásárlása előtt direkt arra gondoltam, hogy a dobozos Diamond MX300 "jobb", de a Creative kártya szélesebb körben támogatott. Hogy aztán Vortex-hez már NT driver is csak gagyi bétás-hekkes változat készült, és ehhez képest a Live tulajoknak az volt a legnagyobb szívfájdalmuk, hogy hol késik a Vista driver 7 évvel később.. az már történelem.
Csak hát szegény Vortex sem volt "jobb", leszámítva a csoda A3D-t meg a fél marék játékot ami támogatta, de analóg kimenete abszolút se nem "profi", se nem "jól szól", na, ez meglepett.GUS Classic szerintem nem jobb a PnP-nél, a kortárs SB 16/32-nél talán.
Egyébként van néhány(nem sok) mérés régi kártyákkal:
Alasir.com SoundBench: 17 PCI and ISA Sound Cards Tested
PCAVTech Sound Card Technical Benchmarks Test Ratings Comparisonés ha már turkálok, kis vegyes
envagyok: És te mennyit engednél a duplájából?

-
frescho
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Ugor még előrébb. Mondjuk az FM szintézissel működő cuccokig. Azok a kártyák a maguk analóg hangzásával és hibáikkal pocsékul szólnak, de nem lehet igazán jól leutánozni a hangjukat ezek miatt a hibák miatt a mai digitális kártákon. Még visszább lépve ott a SID. Sokra tartják, ma is írnak rá zenét, pedig zajos, az első szériák ráadásul még hibásak is voltak. Mindegyik kicsit másként, szerintem nem volt két azonos a kerámiatokosok között. De talán pont ezért van egyedi hangja amit szeretni lehet. Ennek örömére hallgatok egy kis 8 bites chiptunet.
-
A zajszint olyan amilyen, fülessel még a memória műveletek is hallhatók, a vinyó trackváltásairól nem is beszélve. Bár ezek gépház/táptól is kissé változhatnak. A Solo 6C- n eleinte nem volt olyan feltűnő, de ahogy bejáródott, a középtartomány jobb lett, így ott is előjön. Viszont a mélytartomány jobb, kellemesebb mint kis dobozon. Egy Awe32- őt pásztáztam végig régebben generátorral. Az Akai magnó deprezét lőttem be -10 db- re 1 KHz- en, aztán le és fel 20 Hz-20 KHz- ig. Tűrhető egyébként, 60Hz- en csak olyan 5 db- t esik, 30 Hz- en már sokat, de még ott is hallottam a vibrálást (30 cm- es mélyek). A magas hepehupás, de 12 KHz- ig elfogadható. A hangkártyát kihagyva, a generátort csak az Akaira kötve +/- 3 db- en belül marad, tehát a tévedés nem túl nagy.
-
arn
félisten
Majd csinalok egy rmaa tesztet, csak nem tudom hogyan lehet a kompatibilitast osszesakkozni... winxp kellene, viszont isas lappal, ujabb kartyakhoz meg pci+pcie slotokkal es a drvek is kerdesesek. Persze az igazi vmi normalisabb audiointerfacel lenne, de ott meg a sw resze macerasabb, az rmaa meg mindent megcsinal egyszeruen.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Szigoruan veve dehogy nem... csinalj egy atviteli gorbet, zajszintet, etc. Borzaszto ertekek jonnenek ki, de eleg megfulelni egy normalisabb fulessel
szolni viszont azert szolnak jobban, mert a korabeli jatekok is pocsekul szolnak, viszont ezeken az agyonszurt kimeneteken jobb az egesz. Szerintem autentikusabb es kevesbe is tunik fel a gyenge hang vmi normalisabb desktop speakeren. Pedig anno en mindig hifire kotottem, mar az adlib is azon szolt. -
Nem vészes a hangminőség sem, jobb dobozokkal kell hallgatni. Az AweGold és a GUSMax is szebben szól a Solo 6C- vel (ez még azért az átlagembernek elérhető a 35K- s árával, bár ez is csak belépőszint, de a méretéhez képest tud meglepetést okozni) mint kisebb zsebüvöltővel. Az Audigy2ZS PPro persze tényleg más szint. Most meg a már szintén retronak számító Audigy2NX- el hajtom, fej-fej mellett van a két öreg, csak kicsit különbözik a hangkarakterük. Érdekes hogy az X-Fi- vel nem annyira tetszik a Solo 6C, jól szól azért, de az öregeken mintha jobb lenne. Viszont nagy erősítő+dobozokkal meg jobb az X-Fi.
-
envagyok
veterán
válasz
cskamacska
üzenetére
Rossz a megközelítésed

Nem a hangminőség miatt drágák ezek a kártyák. A voodoo 5 5500 sem azért 90k mert jobb grafikat tud mint egy pár hónapos gtx1060
Az eladók és a vevők egymáshoz való arányától függ a "piaci " ár. Amit 100-an árulnak de csak 10 ember venne annak a nulla felé közelít az ára, ami meg csak 1-2 van eladó és a ritkasága miatt sokan vennének annak az ára meg kilő. Aztán hogy hol áll meg, az függ a kereseti lehetőségektől. Németben egy nyugdíjas mérnök probléma nélkül kiköhög 2-300 eurót egy nehezen beszerezhető ritka cuccért a 4-5000 eurós nyugdíjából míg itthon már 20000ft-os eladási árért lehülyézik az embert és tudomanyosan megmagyarázzák miért érnek ezek a dolgok párszáz forintot. 
-
arn
félisten
válasz
cskamacska
üzenetére
Regi kartyakban a hangminoseget keresni kicsit fail... ugyanakkor egy sbpro2 jobban szol a korabeli jatekokkal, mint a kesobbi kartyak. De irhatnam a gust is.
Se ezek, se az aureal nem a profikat celozta, teljesen kommersz jatekoskartyak voltak. Az 1993as rap10 kimenete szerintem kenterbe ver sok jopar evvel ujabb kartyat.
-
cskamacska
addikt
Nem akarok "Hülyét kapok az apróktól" offtopikot nyitni de..
Van ez az aprós hirdetés: Aureal Vortex2 A3D10000-et kicsit drágának érzem, még ha ritkább SuperQuad-szerűségről is van szó.
De "retró profi minőségű hangkártya" az mi akar lenni.
Illetve kommentben "nagyon jo a hangzása". SB16 kompatibilis borzalmakhoz képest lehet.
De már a korabeli 18 éves Pest-szentimrei keltezésű "proli" SB Live! Value kártyámhoz képest sem érzem se profibbnak, se jobb hangzásúnak a saját fekete SuperQuad hasonmásomat, tökugyanazzal a Sigmatel codec-el és kialakítással.Persze összességében egyébként is az a véleményem, hogy a retró korszak hangminőség terén abszolút kukszi, és a vak vs világtalanok csatája volt, messze mélyen az átkosból ránk maradt analóg Hi-Fi cuccok szintje alatt.
Mikor válthattam SoundBlaster 2 ZS-re 2005-ben(mostani mércével igen kommersz kártya), nagyjából mindent überelt amit addig hangkártya fronton hallottam. És tényleg, mikor a meglévő CT4670(Live Value), és CT4810(Creative AudioPCI folytatás alias SB128 és még ami random OEM neveket ráaggattak) mellé kezdtem gyűjteni a régi öregeket, akkor kicsit megrökönyödtem. MX300/említett fekete SQ féleség - Live szint. SB64(Value) alatta. Gold nem jobb. SB32/16/Pro2/eredeti SB 2.0 "zajkeltők", borzalom. GUS PnP pff csodakártya, SB64 szint, talán. Terratec EWS64(sokXL) ami talán kicsit jobb mint a többi tucat ISA kártya, az felér a Live környékére, fölé is, de annak meg a driverei borzalmasak.
Ezért gondolkodtam, hogy "retróra" egy abszolút nem retro Audigy 2 Platinum kéne talán. Win98/XP nem gond, haxolt Audigy DOS meghajtókkal talán a DOS-os SB16 is működne.(Padar Attila féle AUDIGY12.ZIP) Vagy haxolni a 64 Goldra optikai kimenetet, ez régen is ősi román szokás volt. EWS64 valamelyik readme-jében külön megemlítik, hogy Creative kártyát optikain rákötni milyen jó és népszerű.

Platinummal meg megint az van, hogy aprón feltűnt 15000-ért, aztán két(?) nap alatt elvitték mintha ingyé lett volna.
-
envagyok
veterán
válasz
Sanchez638
üzenetére
Az lett

kb 3600 ft szállítással.
Csak lehet kicsit gyorsabb, olcsóbb, tisztább, szárazabb érzés lett volna itthon venni valakitől
-
envagyok
veterán
Nincs itt valakinek noctua hűtőhöz 1366, és 1156-os lefogató készlete?
-
quailstorm
félisten
válasz
Sanchez638
üzenetére
Én most áttértem az x-drivers-re. Az a RAID driver ami kb. csak a drivers.hu-n volt fenn, az itt is fenn van.
-
Sanchez638
addikt
válasz
quailstorm
üzenetére
nah igen mára a driver. hu se megy a régi formájába pár hete
-
quailstorm
félisten
Elvileg van.
Sőt, elvileg DX9 is van T&L nélkül. Intelnél a GMA900, ami DX9.0b, az még mindig T&L mentes, vertex shader csak szoftveres.
Most az Extreme Graphics 2-t néztem meg.Itt egyhangúan GPU-Z Aida mindenki DX7-et mond, HL2 viszont T&L híján DX6 módban futtatja.
HWboton viszont ott figyel a 3DMark 2003.1 órás netezés során arra jutottam, hogy valahonnan elő kéne ásni egy eredeti, GPU gyártóknak szánt DirectX7 hardware specifikációt, de hogy honnan, arról lövésem sincs.
Gyanítom, hogy a Radeon VE (RV100) és az Intel szarok a DX7 fix funkciós bővítményeit támogatják, a T&L-t meg ugye nem, ami lényegében a programozható shaderezés előfutára. Alapvetően a T&L nem is hozott grafikai újítást, csak gyorsítást. Szoftveres megoldás meg nagyon régóta volt az OpenGL-ben hozzá, nem egy '99-es történet a T&L, csak a HW T&L az. Ráadásul eredetileg OpenGL-hez készült a GeF 256, nem a DX7-hez, hiszen a DX7 a GeF 256 után jött ki !!!Ezen cikkeket javaslom esti mesének: [link] [link] [link]
Ja és ettől eldobtam az agyam.
GMA 3100 és nem talál T&L-t a League of Legends? Wattafack?
Az elvileg DX9.0c, SM3.0, T&L elvileg a GMA950 óta van, és WDDM support is.
Inteles önbevallás alapján a GMA900 az utolsó HW T&L nélkül, ami csak XPDM, de DX9.0b, SM2.0, de csak pixel shader, és emulált vertex shader.Amúgy egyre durvább falakba ütközök retrozás közben. Szar dolog, hogy a sok kamu fake driveres meg egyéb vírusoldalakra van pénz, a régi, valós infót tartalmazó fórumok és oldalak meg megszűnnek.
Ja és azt se tudom, hogy tudnám egy VGA DirectX featurejeit lekérdezni. Az Aida listája az egyetlen, amit látok, de az offline lista és nem is túl részletes, abból egy DX7 vitát nem hiszem, hogy el lehet dönteni.
-
arn
félisten
válasz
quailstorm
üzenetére
van dx7 tl nelkul?
-
quailstorm
félisten
Radeon 7000 VE:
features: DX7
GPU-Z DX6.0, leírás DX7Half-Life 2 szerint: DX6 és DX6 shaderekkel fut
Asszem ebbe mélyebben bele kell ásnom magam. (mármint a DirectX API D3D részének featurejeibe egyesével...)
Valszleg mégis DX7 lesz, T&L nélkül, és ez tényleg. 3DMark 03 gondolom DX6 kártyákkal nem fut, TNT2-nél sem látok eredményt és Kyro-nál se, most erre nincs időm.
-
quailstorm
félisten
válasz
quailstorm
üzenetére
XP-s Prescott P4-en minden rendben van a kártyával. Lehet az Acorp ZX81 P2-es lap nem tetszett neki, vagy a szétcseszett 98SE. Bár eddig nem volt gond azzal a géppel.
Esetleg nem adott volna elég kakaót az AGP?Mert P4-es gépen Max Payne, Q3 Arena vajsima, HL2 is eldöcög.
Amúgy visszavonom a régi Kyros állításaim, akármit mondtak a DirectX 7-8 képességeiről driverben szoftveresen, a Half-Life 2 szerint is csak DX6-os kártya. Butított shaderekkel megy csak, zseblámpa nélkül.
Még Radeon 7000VE-t megnézem most gyors, hogy akkor az most mi. Ugye abban nincs T&L, de elvileg DX7, és a DX7-nek csak opcionális kiterjesztése a T&L. Bár 99%-ban van a kártyákban...
-
Patry0t
tag
Üdvözletem,
Ilyesmi érdekel-e valakit?
Dual procis PIII alaplap. Nem volt kipróbálva, ránézésre van rajta két enyján púpos kondi, szerintem azokat ki kell cserélni, más baja nincs. Két PIII-800Mhz proci mint tartozék, és a hozzájuk tartozó hűtők is megvannak!
Valamint ez a japán (?) Torisan CD-olvasó, nem túl szokványos kinézetű. Korához képest megsárgulva sincs, és jó nehéz, ezekbe még volt anyag.
-
flymi
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Ha használni akarod akkor pasztázd, ha gyűjteménybe akarod, akkor lefuttatod a teszteket és tedd az ágy alá vagy a vitrinbe.
Két nyákosak jobban melegszenek, mint a rev2. Szerintem egyáltalán nem meglepő, h 90°C fölé kúszik a hőmérséklet.
+ add hozzá h tetőtér, hiába nyitott a gépház. Én telibe szoktam fújatni egy (vagy kettő) asztali ventivel az egész konfigot, ártani nem árt.
Keresem a 295-ről a bench képeket, de nem találom... Talán nem mentettem át...

-
envagyok
veterán
A 2 nyákos GTX295-nél mennyire normális 5 perc teljes terhelés után a 95-97 fok?
Addig melegedett egy eléggé szauna tetőtéri szobában a heaven benchmark alatt nyitott házban.
Utána lehűlni sem nagyon akart 70 fok alá.
Csak azért furcsa nekem ,mert az egy nyákos gtx 295-ök nem mennek 70 fok fölé.
Az az érdekes még, hogy a venti sem ment 85% fölé, tehát még az sincs hogy tekert a venti ezerrel, és azért melegedett.Nincs sok kedvem szétszedni pasztázni, de ha szerintetek sok, muszáj lesz

-
válasz
Sanchez638
üzenetére
Úgy látom az SS7 esek MVP3C2- esek ?

-
r0b3r
senior tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Szép adag!
Olyan zöld gombosom nekem is van, majd szintén eladó lesz, mert csak fekvő házakat hagyok. 
Meg ami még nagy érték a szememben ezen a képen, mert égen-földön nem tudok szerezni, azok az 5,25 és 3,5-es előlapok, műanyag fedlapok. Hátlapot árulnak a kínaiak, de előlapot nem.

-
arn
félisten
válasz
Sanchez638
üzenetére
az 1-2es az kijelzos?
szep fogas!
-
quailstorm
félisten
válasz
quailstorm
üzenetére
Most látom, hogy van rajta egy enyhén púpos kondenzátor. Az okozhat ilyet?
-
Sanchez638
addikt
Ezek pedig a Baby AT házak. Kb 3 féle lehet benne, külsőre sajnos nem patika:

-
Sanchez638
addikt
Emberek, ez a mai napi szumma:
3DB Epox SS7 lap is előkerült. kb 10db van a486-ból is. Szerintem a Socket370-es az MSI lesz.

-
quailstorm
félisten
Mire gyanakodjak, ha a Hercules 3D Prophet 4000XT kártyámon fut a Viper Racing meg az Ultimate Race pro, de a Mortyrtól pár képkocka után rebootolt, a Prince of Persia 3D pedig a menüben csonttáfagyott?
Win98SE...Holnap megnézem XP alatt.
-
hege8888
aktív tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Francba, én hódmezővásárhelyi vagyok...

-
flymi
addikt
Itt a két hűtő amiről beszéltem.

Az egyik dobozos full tartozékokkal, a másik is rendben van, hátlap + csavarok és egy pár kampó, csak kicsit mattabb.

Valaki tud valami közelebbit a Tiger Electronics hűtőkről? Került hozzám egy ilyen csoda, kicsit böngésztem a neten, de semmilyen típusszámot nem találtam. A ventilátor hátulján egyébként egy Adda matrica van.

Egyetlen infómorzsára bukkantam csak egy 2003-as PH cikkben, ahol ennek a full rézből készült tesója volt a rövid hír. Ez alapján tippelgetve próbáltam keresgélni, de nem jutottam semmire. Ha valakinek van egyéb infója erről a kistigrincsről keressen meg egy linkkel légyszi! Köszi!
-
Sanchez638
addikt

-
r0b3r
senior tag
válasz
Sanchez638
üzenetére
Pont mire beszereztem már minden szükséges AT házat....különböző helyekről.

-
Sanchez638
addikt
Üdv, emberek. Ha igaz lesznek eladó AT házaim. Képeket késöbb tudok felrakni. Akit érdekel priviben jelezze.
Valszeg 8-12db lessz. 2eFT/db áron. Táp is van bennük, de minőséget nem ismerem.
Szerk.: Nem tudom postázni. El kell jönni értük és ha lehetséges akkor ne 1-1 darabért gyertek.
-
envagyok
veterán
válasz
hege8888
üzenetére
Nem hiszem.
A legutolsó bios van fenn, abból is egy merlin mod.
A 2500+ proci megy benne, és a biosban át is tudom állítani azt a procit 3200+-ra, és akkor 400 fsb-n hajtja.
Csak jó lett volna egy igazi 3200+ (Amúgy a poén, hogy a cpu-z, az aida, minden 3200+t-mutat a 2500-assal tuningolás után)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Nem tetszik a PC-gyártóknak az Xbox új iránya?
- PlayStation 5
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- OpenMediaVault
- Synology NAS
- Fujifilm X
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- AKCIÓ! Intel Core Ultra 5 235 14 mag 14 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 1TB 1 év teljeskörű garancia
- Apple iPhone 15 Pro Max Blue Titanium 512GB használt karcmentes 100% akku 6 hónap garancia
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a regi bxes lapokban nem biztos hogy mentek a 133as procik.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

![[link] [link]](http://cdn.rios.hu/dl/upc/2018-06/17/51421_wov83iyihtajeooo_295.jpg/800)