Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Van a linuxosoknak egy debugger szoftverük nvidia videókártyákra, amivel alacsony szinten monitorozni tudják a kártya felől jövő, és oda tartó adatforgalmat, ami nem csak raw adatokat ír ki, hanem elég informatív is azzal kapcsolatban, hogy kb mi történik.
Ezt használják az nvidia videókártyák funkcionalitásának visszafejtésére. Persze vannak komoly limitációk, pl a legtöbb videókártya esetén nem tudnak átváltani magasabb energiaszintre, ezért a kártya mindig a bootoláskor bekapcsolt nyugalmi állapotú energiaszinten marad, ezzel a sebesség nagy része elveszik, illetve az első pár release instabil szokott lenni, amíg az apróságokat is ki nem javítják.
Hogy ezt miért nem csinálják meg XP-re? Ennek több oka van:
-Mert nem fizetne érte senki
-A linuxfanokat nem nagyon szokta érdekelni az XP, azt oldják meg maguknak az XP fanok, ha meg tudják.
-A linuxosoknak nincs directx driverük, csak directx emulátoruk, ami XP alatt , kombinálva az eleve lassabb driverrel valószínűleg gyengébb eredményt hozna, mint egy 9800pro
-Rohadt sokáig tartana
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ne irjal mar te is hulyeseget. Semmi koze a botranynak az Apple Pay-hez, csak a hulye ujsagirok keztek el ezt irni az elejen. Mivel, csak magyar accountok erintettek, igy tippre szerintem, azzal a magyar partnerceggel lesz problema, akik kezeltek nekik, az online storeokhoz es elofizetesekhez kapcsolodo vasarlasokat.
-
-
envagyok
veterán
Biost frissíteni DOS alatt ezen akkor még nem lehet, csak íróval, igaz?
Majd beszélek ismerőssel, aztán megiratom lehet.
De annyira nem is fontos, mert alapból mpu-401->mt-32-vrl használom, csak osztálytalira nem akartam elvinni az egész kupacot (gép+mt-32+sc-55) hogy 1-2 órát játszanak vele.
Szerintem még az se lenne gond, ha összvissz egy sima soundblaster lenne csak benne, észre se vennék. -
Az Apple Pay botrány lehet kissé csökkenti majd az eszközeik vásárlóit

-
válasz
Pikari
üzenetére
Legalább XP- hez megírhatnák. Amúgy ők hogyan tudják
Az objektumok public fejléce elérhető, az eljárások nevei, és a leírás hogy meghívás esetén mit válaszol a kártya. A hardverközeli kód rejtett, driver létrehozásához pedig kell, hozzá kell passzintani a kernelhez. Bitlovagok gondolom visszafejtik, de ez már jogvédelmi procedúrát eredményezhet. -
Eles uzemu, de kora alapjan mar retro szerver:
-
válasz
envagyok
üzenetére
Abban az idoben nem volt meg E/EPROM a lapokban. En fognek egy E/EPROM-ot, letorolnem, keresnek egy masik lapot, amin kb ugyonez a chipset van, megirnam a chipet es negneznem annak a BIOS-aval.
EGA-nal van 2/9-es interrupt. Szerintem, nagyon keves kartya tartalmazta ezt, plane VGA kartyakent. En talan valami ATI EGA Wondernel lattam mukodni a rasztermegszakitast. De igen, ha a kartyad ennyire jo kompatibilitassal rendelkezik, akkor siman lehet, hogy nem a BIOS mapeli bugosan az IRQ-t, hanem a grafkartya ul rajta.
Milyen kartyad van benne?
Szerk: Olyan is lehet, hogy a kartya tudja a rasztermegszakitast, de nincs jumper kikapcsolni a rasztermegszakitast. Ott at kell vagni a PCB-t es kesz. (a jumper is "csak" ezt csinalna)
-
válasz
envagyok
üzenetére
Node, AT-n es kesobbi gepeken nincs olyan, hogy 2-es IRQ. A fizikai 2-es IRQ-ra van rakotve a 2. IRQ vezerlo. Olyannal talalkoztam, hogy a BIOS, ha real modeban volt a gep, akkor "atmapelte" az IRQ-t, de ehhez real modeban kell maradnia. Miket toltogetsz be a CONFIG.SYS-ben? Csak a MIDI playernek kell az IRQ? Tehat a jatek nem hasznalja? A MIDI player az real modu app? Ha igen, hasznalsz EMM386-ot? Probald meg kiszedni (az EMM386 atvaltja a CPU-t masik modba). Illetve, most lehetne elkezdeni kiserletezni, es megnezni ezt a lapot egy masik BIOS-val. Abban az idoben pl. az AWARD BIOS-ok sokkal "okosabbak" voltak, mint az AMI verzoik. Pl 2M/800.COM sem kellett AWARD-nal, mig AMI-nal igen.
Egyebkent, a kartya jumperelheto, rakd at masikra. A kettes, AT-nal katasztrofalis valasztas.
-
válasz
envagyok
üzenetére
A program nem lehet bugos? Nezted, hogy mit ir, ha IRQ 9-re rakod? Marmint, ha azt mondod a szoftvernek, hogy hasznalja a 9-es IRQ-t? Mint irtam, nincs AT-n IRQ 2, tehat az a lap, aminel "van" IRQ2, ott a BIOS trukkozik (siman lehet, hogy a trukkozes mar a kezdetleges ACPI vagy a PnP BIOS szolgaltatasa, amit ugye a regi lapod nem tud).
Most egyebkent mi a cel, mert nem teljesen vilagos.
Azt irod, a DOOM megy, tehat a port irhato (pipa, orulunk neki). Azt irod, hogy nem tudod lejatszani az emulatort aktivalo midi filet, mert azt mondja a player, hogy nem jo a 2-es IRQ. Igen, mert nincs 2-es IRQ AT-n, tehat add meg neki 9-est.
A tesztprogramot meg "tojd le", ha ez egy 8 bites kartya, meg valoszinu azelott keszitettek, hogy letezett kaszkadositott IRQ,
Szerk: Az SB Pro, az igazi SB Pro? vagy valami kompatibilis?
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Az scc check programjában meg a többi portra azt írja, hogy nem találja az mpu-t
De mondom az a fura, hogy a DOOM szépen szól, a monkey island is szól, csak rossz hangszereléssel, mert nem azt mt-32 táblát használja vele az scc-1
A 330-as portra is valami ütközést ír, de mi a bánat használja a 330-as portot?
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ez milyen kartya? Hogy nez ki? 8 bites vagy 16 bites?
Probald meg a kartyat a 2-esre rakni, a szoftverben meg a 9-eset beallitani, ha lehet ilyet. Mint mondottam, 2es IRQ nincs AT-n es kesobb. Azon a P1-es lapon se kene lennie, kiveve, ha pl a BIOS "hazudik es trukkozik". A 2-es IRQ-n van a 2. kontroller.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Milyen mas lapon ment?

A kettes IRQ-t hogy erted? Ami XT-n 2-es IRQ, az AT-n "nincs". Marmint, a fizikai 2-es IRQ vonalra van kotve a 2. IRQ vezerlo (ami a 8-15 IRQ vonalakat adja). Ha egy AT vagy ujabb gepen, megrangatod a 2-es IRQ vonalhoz tartozo labat az ISA sloton, az a "szoftver szamara" a 9-es vonal lesz.
Szerk: miert nem hasznalod a 3-as, 4-es, 5-os, 7-es IRQ-kat? Az SB ebbol elvisz egyet, de a masik 3-nak szabadnak kene lennie. Ha van soros egered, az elviszi a 4-est, igy akkor a 3-as is szabad.
-
envagyok
veterán
Holnap osztálytalira szeretnék vinni egy retró pc-t (A Commodore 64-en kívül)
486dx2/ASUS sis chipes vlb lap/VLB VGA/SB PRO/Roland SCC-1
Minden megy is rendesen, a Doom szépen szól.
De sajnos a The Secret of the Monkey Island nem.
Viszont az SCC-1nek van mt32 kompatibilis módja, amit úgy lehet előhívni, hogy a playmid szoftverrel le kell játszani az mt32emul.mid-et, ami átkapcsolja mt-32 módba.
Na és most itt a gáz.
Nem engedi, mert irq hibát ír, de az scccheck program is azt írja, mikor kiválasztom a 330-as portot, hogy más adapter használja az erőforrást.
Más pc-n eddig ez ment.
Szerintetek ezen a lapon mi a bánat használja a kettes irq-t? -
Pikari
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
A windows XP éra vége 2014 után volt. Ugyanis 2014-ig a Windows XP volt a legelterjedtebb oprendszer, akkor vette át a stafétát tőle a windows 7.
Mivel a windows XP max dx9-et támogatott, így könnyen megérthető, hogy miért maradt ki a dx10, persze, az más kérdés, hogy az újabb dx10 és dx11-es kártyák nyers ereje azért már bőven kellett ezekhez a játékokhoz is.
A windows 7 elterjedésével megnyílt az út a DX11 szélesebb körű alkalmazása előtt, ami pár éven belül ki is teljesedett - most ennek az érának a vége fele járunk.
-
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Sztem 2009, mikor jött a Win7, vagy inkább 2011, mikorra használhatóvá frissítették.
XP frissítés amúgy nem szűnt meg, nagy erőkkel dolgoznak ma is rajta. Win98- on is, de ott értelemszerűen lassult a tempó. Netre nem fontos velük menni, de minden másra kitűnőek.(#105860) frescho : látom egyre gondoltunk.
-
Pista0001
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
2019., ugye?
-
-
Pista0001
addikt
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
XP is van a gépen. Azalatt a 7900 kb amolyan futott még ez is kategória, nemrossz, de semmi elvetemültség. 3DM99 alatt viszont jól karcol.
XP alá GTX980Ti kéne, de egyrészt drága, másrészt avval sem lehet különleges pontot hozni, csak ha külön overclock labort tart valaki, hozzá a mai legmodernebb lap+CPU kombóval. Nagyon magas eredményeknél tartanak.
Maradtam a Haswell+GTX560Ti együttesnél XP alá, az egy jó közepes cucc, az XP korabeli, ill még a valamivel későbbi címeket is max beállításokkal viszi. -
válasz
Fücsök007
üzenetére
Jól be kell lőni, az biztos. Órákig teszteltem különböző játékokkal, 3DMarkokkal, jó lett. Nem elég a moddolt video-driver, az alaptelepítés sorrendje, +minden egyéb mod, ami a madnesshez kell, számít.
Ha sikerül stabilra, akkor érdemes azonnal menteni az egészet, ha valamivel netán bekeverek, ne kelljen újra kitalálni. -
válasz
Fücsök007
üzenetére
6600GT is bőven elég végülis Win98- hoz, meg az exkluzív belső versenyünkhöz is feelinges volt.
6800GS(QFX3450) is jó kártya, normális hűtése van, nem kell rá sufniventi, mint a QFX3500- hoz, valamint még megy a sima driverrel, a 7900 sorhoz már a moddolt kell. Összességében a 7900xx azonban jelentősen gyorsabb. -
válasz
Pikari
üzenetére
Spec alapján jó kártya az x740xl.
Nálam más volt a koncepció, madness gép, abba a 7900- as sorozat a leggyorsabb Win98- hoz. + a feeling, minél elvetemültebb, megbotránkoztatóbb legyen
. Főleg itthon néznek rá értetlenül, Vogonson pld külön topikszálak futnak a madnessről, a fejlettebb nyugaton ez már természetes. Bár RyZen/Alder/Raptoron azért még nem annyira gyakori, sokan szeretnék, csak az a gond, hogy nem tudják felpakolni, nem is egyszerű.A 7900GS PCIe/6pin tápcsatis, jól illeszkedik a modern táphoz, meg az FX3500 is. Ahol lehet ott tápcsatis kártyát használok, pld GTX1650, az immár elvulófélben levő, félmodern, butget, jó nagy keveredés volt a verziók között. Onnan vettem, ahol egyértelműen a tápcsatis volt feltüntetve, ha anélkülit küldtek volna, elállok a vásárlástól.
DX verzió és a korhűség direkt kilőve, kifejezetten az antinaptárazásra hajaz a konfig. Korhű gép van már egy csomó, felesleges lenne ilyet építenem. Van amúgy 1-2 játék, mely DX9 és fut Win98 alatt, pld az UT2004. De nem is nagyon szoktam figyelni, hogy melyik kártya, melyik DX verziós, régebbi gépre, még SS7- re is pakolom a DX9.0c- t a telepítés után, a korábbiakkal csak a gond van, instabilak, valamint pár program a telepítést is megtagadja, ha nem az utolsó van fent.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
PCi-E 6600GT-k még jók win98-hoz is, nem esznek túl sokat, és lenyomják win2000/XP alatt az FX5800-as kártyákat. Mondjuk korai win98-hoz nekem is TNT2 van, az elég erős és stabil is.
Csúcs win98-as kártyának a fordítóchippel szerelt 6800GS kártyák jók 6 tűs tápcsatival.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Win98-ra nem is nagyon látom értelmét dx9-es kártyát használni. A win98 a dx5-7-es játékok futtatására termett, és a legtöbb dx9-es játék el se fog indulni win98on.
De ha már x740xl, akkor azért tartottam ezt az egy kártyát meg a dx9-es érából (és semmi mást), mert
-Támogatja a win98-at, az XP-t, a Win7-et is, 64 bitet is, linuxot is. Talán újabb wineket is, de azokkal nem teszteltem.
-128 bites
-Nincs hangja, hűvös, ránézésre nagyon minőségi felépítésű.
-Indul korai bugos pci-e lapokban is.
-Nem tudtam eladni (most meg már nem is fogom)
-Ez PCI-E. Nem láttam értelmét erős AGP kártyát megtartani, mert csak a nyűg van velük: elindul -e egyáltalán a kívánt lapban? Leolvad -e tőle a molex az ultrapower és társán? stb (horror tapasztalatok 9800pro-val). Úgyhogy AGP-re elég nekem az FX5200 (de igazából win98as gépekben inkább tnt1, voodoo különféle válfalai, meg hasonló szintű kártyákat használok).
-Nem kell hozzá kiegészítő tápcsati
-Amihez ez gyenge, ahhoz már minden igazi dx9-es kártya gyenge, és 8800gt vagy hasonló szintű kártya kell hozzá unified shaderrel, nem ilyen natív dx9-es pütyörő.
-Single slot, ugyanakkor a csúcskategória és a középkategória között helyezkedik el.
-A teljesítménye kb olyan Radeon 9800 környékén lehet, ennek elégnek kell lennie a win98-as játékokhoz.
-Filléres 500 forintos dolog volt, amíg még lehetett venni ilyet, költekezni meg nem szeretek.
Átmentek a kezemen x1550, x1600 különféle válfajai, 9600, 9550, 9800 kártyák, nvidiából is mindenféle, és sokat meditáltam, hogy melyiket tartsam meg, vagy hogy egyáltalán megtartsak -e ezek közül bármit. Végül az x740xl az, ami nem ment el, ami ironikus módon pont az a kártya, ami az egész brancs közül a legjobban használható, ugyanis gyakorlatilag bugmentes és szenvedésmentesen üzemeltethető minden körülmény között, miközben a maga idejében a a high-end alján elhelyezkedve egy olyan teljesítményt képviselt, amivel a kor játékait zavartalanul futtatni tudta. Szóval végülis örülök, hogy ez maradt meg.
-
válasz
Pikari
üzenetére
X850XT ritka lehet, NV7900xx után tallózgattam, GS jött szembe, közben a Radeont nemigen láttam. NV vonalon GT, GTX is reménytelen. A Win98 csúcskártyái, nyilvánvaló hogy én emiatt nézegettem csak a piacot.
Végül a bitang magasra tuningolható 7900GS maradt a Zen2- ben Win98- hoz. -
envagyok
veterán
Valakinél nincs véletlenül egy ASUS X850XT hibás kártya, vagy a hűtése?

-
cbmfan
senior tag
egy 32 Gigás pendrive van nekem erre a célra vagy tíz éve, csak rádugom és már tudom is telepíteni ami kell. de mikor véletlenül egyik partíció helyett azt formattáltam nem voltam túl boldog... 10+ óra kellett mire sikerült visszaállítanom a tartalmát.
95-tel és 98-cal nem küzdök, ahelyett jó a ME

-
Pikari
veterán
Úgy látszik, hogy ennek a drivernek a 64 bites változata elveszett.
https://www.driverscape.com/files/display/amd_dna_94_64.zip
Ez volt az egyetlen link rá, és elnyelte a föld.
Egyre nehezebb előszedni a retró cuccok drivereit. -
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
A beépített drivereket akkor érdemes használni, ha nincs hozzá más.
Azért gyorsabbak, mert minden ki van belőlük szedve, ami a microsoftnak nem tetszik. Amik lehetnek jelentéktelen dolgok, de lehetnek olyan apróságok mint pl a bilinear filtering, vagy a teljes opengl támogatás
-
-
Pikari
veterán
https://www.driverscape.com/download/ati-mobility-radeon-9000-%28omega-3.8.442%29
Akkor próbáld meg ezt, de ne a setup exét indítsd, hanem tallózd be neki az infet. Ha úgy nem jó, utána próbálkozz az exével.
-
-
Radeon 9200SE-hez milyen verziójú driver kell?
W7 32 bithez keresek. -
Pikari
veterán
válasz
cbmfan
üzenetére
Itt a fő problémának az látszik, hogy 3 chipből + dedikált ramból valósították meg az északi híd - déli híd - gpu - vram kombót.
A többieknél ekkorra már a gpu bőven a chipsetbe volt integrálva, és a VRAM-ot a rendszermemóriából csípte le magának.
Látszik nagyon, hogy nem jó irányba gondolkoztak.
-
-
cbmfan
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
pl. ECS P4S8AG
és K7S7AG
utóbbinál már le is spórolták a RAM bordákat... kifejezetten borzasztó volt az integrált Xabre 200 VGÁ-val ami el is foglalta AGP-t. hiába tettél bele 3.06 GHz-es P4 vagy Athlon XP 3200+ procit, az a GPU kevés volt játékokhoz. Gizikének még elment szövegszerkesztőhöz, de ahhoz elég volt egy Celeron vagy Duron/Sempron..
viszont ha már érdekes chipset, van még egy Asus P4R800-VM is valahol. ATi RS300, integrált 9000 Pro VGÁ-val.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Retró gépbe akkor ideális, ha nem az akkoriban megjelent játékokat és szoftvereket akarod rajta futtatni, hanem az 1-2 évvel korábbiakat. Sajnos ha mindent letiltasz róla, akkor sem fog jó teljesítményt adni. De persze erős a szórás itt az alaplapok, és a chipsetek különféle verziói között, szóval csak nagyvonalakban lehet rossz élményként általánosítani a VIA socket370-es élményét.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Szóval retro gémingre semmi baj sem lenne vele, úgyis letilt az ember minden ilyen sallangot rajta.
Nekem is úgy rémlik hogy anno a Tua Celeronos gépemben VIA chipset volt, nem volt vele bajom.
Ma már az is irreleváns, hogy a chipsetek között van pár fps különbség, úgyse ezen fog múlni hogy alkalmas-e arra a használatra amire szánjuk, vagy sem. -
Pikari
veterán
válasz
cbmfan
üzenetére
Kb k7s5a éra végéig bezárólag volt jó a SiS. Sosem volt gyors, meg nem volt tuningbajnok, de nagy agilitás és kompatibilitás jellemezte (pl sd és ddr egyidejű támogatása a chipsetben, rengeteg port és periféria). Az integrált grafikájuk is elfogadható volt.
De a dolgot elvitték az athlon xp éra közepén egy egész másik irányba, olyan területeken akartak versenyezni, ahol nem volt esélyük. Ahol volt esélyük, azt meg nem megfelelően fejlesztettek tovább, pl hagyták lerohadni az igp és x86 processzor vonalukat is, pedig volt benne potenciál. A dedikált gamer grafikus kártya vonalukat szintén nem megfelelően kezelték.
-
Pikari
veterán
a via socket370hez elég ratyi volt, de nem az északi híd, hanem a sok tipikusan hozzá integrált gagyi periféria (pl cpu időt elzabáló cmedia hanchipek) miatt. aztán az athlon időben valóban jók voltak.
a sis jó volt 486 időben, és utána egészen az első athlon XP-kig kb jó alternatíva volt.
-
arn
félisten
válasz
cbmfan
üzenetére
Mindnek volt jo szeriaja… sis 486 vlbnel a legjobb volt, via is teljesen ok volt 2000 elso feleben, foleg athlonhoz, sdramhoz mindenki azt vette.
Par honapja mero veletlensegbol probaltam ki az apollo prot bx helyett, meggyozo alternativa, foleg hogy a 815hoz mar nincs isa, es rendesen tamogat minden akkoriban uptodate ficsort.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Uli = ali
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- Intel i5 és i7 procik (típusok és árak a leírásban)
- 234 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Samsung Galaxy S20 FE / 6/128Gb / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4653
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Te tudod miket raktal be es miket mire allitottal.

. Főleg itthon néznek rá értetlenül, Vogonson pld külön topikszálak futnak a madnessről, a fejlettebb nyugaton ez már természetes. Bár RyZen/Alder/Raptoron azért még nem annyira gyakori, sokan szeretnék, csak az a gond, hogy nem tudják felpakolni, nem is egyszerű.