Hirdetés
- iPhone topik
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
titán
A MÁV-csoport retró és tematikus eseményei | MÁV-csoport fix link, menthető, mindig az aktuális banzáj kerül fel. amit láttatok, nyáron 2-4 hétvégén szokott lenni, tényleg tartalmas, bár mi nem fotózunk, hanem utazunk.
-
.LnB
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
10km-re vannak most néztem meg. Bár mondjuk nem szoktam inni bringázás előtt, vagy közben, de az még a családnak sem táv bringával.

Tavaly amikor tekertem körbe a Balcsit, pont valami spéci vonatok jártak, mert mindenhol fotósok álltak a sínek mentén északon. Először el sem tudtam képzelni, hogy mi van. Gondoltam ennyire akarnak engem fényképezni?! haha
Fiam szereti a vonatokat, a Vasúttörténetibe annyiszor jártunk amíg kisebb volt, hogy én már rosszul voltam tőle.
Meg a Balcsin néha jár valami piros régi mozdony, amit mindig vár ha lent vagyunk. Rákerestem közben NOHAB, azért van oda. -
.LnB
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Jövőre tuti benézünk hozzájuk a balatoni nyaralás alatt. Közel vannak onnan, ahol van a nyaraló. Mondanám, hogy megállok, amikor körbetekerem a Balaton-t is, de az nem igaz, mert a Balatonkör alatt kétszer szoktam megállni pár percre, így férek be 7 óra alá időben.

-
Mr.Csizmás
titán
lassan 4,5 éve léteznek, már a második helyen (kb. 200 m-t költöztek, sajnálhatod ha eddig kihagytad
nyári balatonozásoknál kb. kötelező elem, főleg hogy az órás ütemmel leszállva pont kijön 2-3 kör a következő vonatig.
RegionalBahn: Sörfőzde az őrházban -
ParmaBoy
aktív tag
válasz
Egyiksejo777
üzenetére
melyik vonal?
-
Egyiksejo777
lelkes újonc
Ma voltam a metróban Primator Lager 439ft , Primator Anyós 529ft. Vegyétek igyátok!
-
.LnB
titán
Haver a kávézójába hozott be kézműves söröket. Mikor tervezte, már kérdezett, hogy szerintem kiket keressen meg. Végül valahogy közel sem azokkal szerződött le, akiket ajánlottam. Ráadásul ő egyáltalán nem sörös, szóval nem ért hozzá. Ezért kicsit féltem is, amikor a Helka lett nála a befutó. Én sosem hallottam róluk.
Három sört kóstoltam, és azt kell mondanom, hogy a Jómadár és a Kelén, kifejezetten jó sörök. Illat, hab, szín, íz, nagyon rendben vannak. Nekem ez volt az első kölsch söröm ráadásul.
A Horka viszont iszonyat rossz volt. Amikor kitöltöttem a 0,5-ös hosszú pohárban, iszonyat habos volt. De úgy képzeljétek el, hogy 10% sör, 90% hab. Pedig elvileg nem volt lejárva. Szerintem, egyszerűen túl sok a szénsav a dobozban. Mert maga a sör is iszonyat szénsavas. Ami el is nyomja az ízt, meg szerintem vizes ízű is ráadásul.Gondoltam írok róluk, mert nem volt még itt szó erről a főzdéről. (Kíváncsi lennék, hogy ez is valami NER-es buli?)
-
-
Aranypatkány
tag
Szent András Esthajnal 25 - diós, mazsolás, kakaós pastry ale
Ez nem hangzik rosszul, pedig a mazsoláért nem rajongok
-
D@niel
addikt

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
proci985
üzenetére
Innis & Gunn - Vanishing Point 09 stout / imperial - double (BBA UK imperial stout)
Fekete test, illékony, de a pohár szélén hosszan tartó mokka habbal. Illatra némi étcsokoládé és bourbon és... semmi. Ízre komló, lagerszerűen erős pörkölt maláta, alkohol, grain whiskey, némi csokoládé, kávé. Utóízre már aleszerűbb. Meglepően egysíkú és egyszerű. (Nem, nem vagyok megfázva)
A Vanishing Point 04-05-06 zseniálisak voltak, kb a Buxton Rain szériáját hozták, aztán a 07-08 egyre gyengült. 04nél konkrétan baráti körben karácsony körül elajándékoztam pár üveggel, mert tényleg, annyira jó volt. Itt a 09nél vakteszten ha nem látnám a színét simán elhinném, hogy valamelyik elborult mikrofőzde kísérleti BBA märzenjét iszom, amiben némi UK tradicionális komló is került lekerekíteni. Aztán ahogy melegszik és szellőzik, úgy gyengül a maláta és közeledik a sör a De Dolle Stille Nachtjához, ami mégiscsak egy valamennyire kísérleti 12%es Belgian Strong Golden Ale. Egyik stílus sem a nüanszairól híres, ami egy UK BBA imperial stout esetén minimum meglepő.
Passz. Lehet túl sokat állt a hordóban, ami miatt ugyan nagyon jól összeérett, de ízre tényleg olyan, mintha legalább egy éve (de inkább kettő) túl lenne a csúcsán. Ami egy friss releasenél gáz.
-
NoLF
veterán
válasz
Aranypatkány
üzenetére
a cseh jobb
-
Aranypatkány
tag
Untappden már bármit IS lehet értékelni, alig várom a kaukázusi kefír teszteket...
-
proci985
MODERÁTOR
ja, árban egyáltalán nem vészes két főre (négyre meg semennyire), inkább a tételekre reflektáltam.
elnézve az itallapot ez nagyon jó árú hely, hacsak nem a tényleg nagyon vintageokat nézzük.
összehoznánk, kérdés hogy Stockholm vagy Koppenhága lenne e jobb? :p
nonsen5e: pontosan

-
nonsen5e
veterán
Nem az összegre gondolt szerintem, hanem a formátumára, hogy egy söralátétre golyóstollal firkantott számok.
Amúgy ahhoz képest amit kínál, irgalmatlan jó árú hely (kivéve ha nem a legexkluzívabb 214748 éves palackot szeretné az ember szamplálni).
Ez amúgy 4 főnek volt a fogyasztása. Ugye említettem, hogy nem szereti beengedni a nagyobb társaságokat, szóval fél óra csúsztatással 2x2-en mentünk be, majd ott újabb kis idő elteltével organikusan összeültünk egy asztalhoz.
Időben volt limitáltabb, mert 4-5 fele szabadultunk a konferenciáról, a hely meg 7-kor zár. -
-
-
nonsen5e
veterán
Pár hete kínát ittam végig, ott abszolút nem volt semmi izgalmas. Nagyon sok egy kaptafára menő búzasör, és egyik gyengébb mint a másik, 4% fölött úgy kellett külön keresni. Az érdekes volt viszont, hogy sokszor igencsak kapitális tartományokat adtak meg a sörre, pl. "1.8%-3.4%".
---
Ami viszont sokkal több említést érdemel, mert eddigi sörös élményeim egyik csúcsa az a "Cafe Kulminator" Antwerpenben.
Nagyon furcsa hely, egy (már) nyugdíjas pár csinálja a 70-es évek óta. A néni az aki viszi gyakorlatban a helyet, míg a bácsi iszik és szelektálja a klientúrát. Mert nem lehet csak úgy bemenni. Az ajtó zárva, ha az ember fia kellően türelmes akkor 5-10 perc után kinyílik az ajtó, megjelenik a tulaj majd kérdezi, hogy "what do you want to do here".
Ez az első buktató. Ha valaki azt válaszolja, hogy "grab/have/drink" a beer akkor csukja is az ajtót és annyival elhajt, hogy "azt tudsz bárhol máshol is antwerpenben, itt nem fogsz". A helyes válasz inkább az, hogy "taste/worship/experience".
Ezután szúrópróba szerűen kérdezett, hogy ismerek-e bizonyos belga sörtípusokat, majd kérdezte, hogy többen vagyunk-e (2 fő voltunk), mert ha annál több, akkor mehetünk isten hírével, illetve azt, hogy van-e eurónk, mert csak készpénzt fogad el. Sikerrel átmentünk a tesztjén.Na de miért is olyan különleges a hely? Hihetetlen nagy a választék különleges ÉS idős sörökből. Eszméletlen vertikális kóstolásokat lehet csinálni, nagyon sok sörből van 10-30 évjáratuk. 900m^2 pincével rendelkeznek csordultig sörrel, főképp belga dark ale, lambic, barley wine, wild ale és stoutokkal. Az árak végletek között mozogtak, 4 eurótól 100-ig minden félét lehetett találni, 30 oldalas a nyomtatott menü, de abszolút korrektek voltak azért cserébe amit kínálnak, látszik, hogy hobbiból csinálják nem csak a (gyors) profit reményében.
Többek között a Chimay grand reserve-be kósoltam bele 1992-es, 2000-es és 2020-as évjáratokba. Nagyon durva, hogy mennyit változik az évek alatt az íze. Aszalt gyümölcsös, szilvás, tölgyfás ízek jöttek elő, és teljesedtek ki a 2000-es verziónál, komparálva a 2020-as erősebben alkoholos és malátás ízvilágához képest. Az 1992-es hozzájuk képest már kezdett "fakulni", lágyabb, méginkább fásabb lett az íze.

A hely maga: [kép]
Meg a "számla" amit kaptunk, hogy a cég kifizesse ha már konferenciára küldtek: [kép]
11/10, would go again.
Ugyanitt volt csapon egy szecsuáni borsos lambic, amitől azt vártam (miután nemrég két hétig chongqing hot poton éltem), hogy majd jól letépi a pofámat, meglepően nem az volt. Kicsit sem csípett és kicsit sem zsibbasztott, ugyanakkor 100%-ig átadta a szecsuáni bors illatát és ízét is.
-
ParmaBoy
aktív tag
Ha nem jelentkezik erte senki, akkor erdemes megnezni, hogy kaphato-e valamelyik multinal, es visszabaltani ott, ha arultak valaha, akkor vissza kell venniuk. En a nyaron az auchanban valtottam vissza (ott az automata tudja a tobb utas palackokat is es mindegyik tetelt aruljak/arultak, amit en rendeltem anno).
Egyebkent most nezem: a heten is 24db ingyen sort adnak 26k felett. (Magyar Vandor).
-
bugizozi
őstag
Kicsit visszaolvasgattam a topikban, ha már itt jártam.
1) köszi a Brno listát

2) Prágában mi is jártunk, uhh a Pivovar Strahov 10/10 sör és kaja szempontjából is...
Az az oldalas és csülök ropogós bőrrel amit ott adtak lenyűgöző, és maga a hely is nagyon hangulatos. -
Land
veterán
Van köztetek olyan, aki Budapest vagy Szigetszentmiklós környékéről szokott rendelni Békésszentandrási sört? Van 20 üveg göngyölegem és ingyen odaadnám neki, ezzel támogatva a következő sörrendelését.
-
-
proci985
MODERÁTOR
Loreleibol most volt sved szeles release, szoval tippre europai webshopokban hetek kerdese. Paragon elvileg par webshopban mar van is. Mindketto eleg ritka, de sved release kornyeken szoktak lenni par helyen.
Omnipollo egyebkent ugy nez ki megint foz 13.5%os collabot Trillummal, az tippre az nekem nagyon gyanus, hogy az Outside the Line (BA) ujabb fozete lesz. szinten par het mulva startol.
-
-
bugizozi
őstag
válasz
kraftxld
üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat

Végül a The Tap Burger&Beer-be ültünk be, bejött a hambi meg a sör is. Nekem a Superside ("New England IPA - 6,0% ABV) kifejezetten finom volt.
Hambiból meg kipróbáltuk azt a Cheddar Madness-t
(Google értékelések között van róla videó is)
-
proci985
MODERÁTOR
Lervig Off the Rack Paragon 2023 By Rackhouse BBA Barley Wine
Mahagóni test, illékony (stílushoz képest dús és krémes) mokka habbal. Illatra árpa, háttérben bourbonhordóval (szőlő, alkohol, gabona, tölgyfa), ahogy melegszik ez csúszik át bourbonba áztatott árpakenyérbe. Ízre (ahogy melegszik fokozódóan) életteljesen árpa, tölgyfahordó, szőlő, mazsola, melasz és némi füge. Háttérben alkohol és ánizs. Nagyon hosszú és részletteljes lecsengés.
Letisztult és kiegyensúlyozott. Az off the rack széria évről évre egy finomított verziója a normál Lervig Paragonnak: Tovább érik a hordóban, de amit nyer leanségben, azt elveszti az összeérettségén (részletgazdagságán). Objektíve nézve így jobb, de szubjektíve én imádtam a korai Paragon ánizsbombákat. Ettől függetlenül minden fokkal ahogy melegszik, úgy változik a prezentáció: A Paragon nekem mindig is a barley wine sokszínűségéről szólt, és ezt továbbra is tudja, csak kevésbé extrémen tálalva.
Nagyon ajánlott. Jelenleg kb 30eur/0,75 körül megy, gyakorlatilag champagne árban: Tudásban és teljesítményben viszont ilyen szempontból is versenyképes. Sörként pedig továbbra is a stílus egyik csúcsa.
-
-
L4D1K
őstag
Régi-új sörfőzde Budafokon.
Remélem lesz Bécsi ászok
-
proci985
MODERÁTOR
Omnipollo x Siren x Dave Strachan - Lorelei BA 2025 imperial BA pastry stout
Fekete test, minimális (illékony) habbal, utántöltésre nulla hab. Illatra pörkölt maláta, melasz és juharszirup, szőlő, kókusz, háttérben komló. Ízre kókusz és juharszirup felvezetésre, ami lassan és biztosan csúszik át pörkölt malátába némi komlóval és melasszal, majd végül nagyon hosszan étcsokoládéba, malátába, komlóba és melaszba. Alkoholt meglepően jól elfedi. Ahogy melegszik úgy lesz egyre édesebb és jön elő a hordó az ízében a szőlővel és az alkohollal.
Az alapsör tíz perc ízlelgetés után továbbra is egyértelműen egy UK-style imperial stout ami meg van bolondítva a Lorelei juharszirup-kókuszos megoldásával. A 2025ös kiadás kiforrott: Tudja a korai időszak stílusjegyeit, de szépen és összefoglaltan.
Nagyon ajánlott. Továbbra is a skandináv extrém pastry stout vonal egyik csúcsa (ld még Omnipollo Noa, Närke Kaggen!, Lervig Times 8, Dugges 16!, Amager Double Black Mash BA), de immár kiforrottan tálalva. Árban ez a széria erre 10 eur / üveg körül mozog boltból, de a fésűs sör ennyiért továbbra is remek.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ejj, ennyire megdragultak? sok eve nem jartunk arra, de egy fix hely volt
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
proci985
üzenetére
belga rakpartos az kdrága.
-------------------------------------------
[kálámbóék, ha cseh irány érdekel reális áron], ugyanaz a villamosvonal.
[kispolszki] a móricznál, lengyel témában. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Budapesten tudtok ajánlani olyan sörözőt, ahonnan könnyen meg lehet közelíteni Kelenföld vasútállomást?
Amit saját kútfőből gugliztam: Rizmajer Sörház Móricz és Guri Sörfőzde de más ajánlásokat is szívesen fogadok. (ha kaja is van ott az plusz pont)Köszönöm a segítséget!

-
Land
veterán
Horvátország nem lett túllihegve. Ezeket vettem a Sparban.
Ebben 4 db kézműves van.
A kóstoltak közül a Krombacher egész jó volt. Kár hogy itthon nem kapni.
-
looser
addikt
-
truefx
aktív tag
Volt már valaki az idei Belvárosi sörfeszten? Tavalyi (régebbi) poharat elfogadják?
-
Land
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Igazad van. Amúgy most csúnyát fogok írni. Ha minden sör legalább ennyire jó lenne, mint ezek, én abszolút nem igényelném a kézműves söröket. Sőt mióta ezeket iszom nem nagyon iszok (arany árú) kézműves sört.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
kraftxld
üzenetére
+2

------
Zg-ben pár éve itt jól besöröztünk: [The Beertija] Ul. Pavla Hatza 14, 10000, Zagreb -
Land
veterán
Horvátországban van "iható" világos sört?
Emlékeim szerint az Ozujsko és a Karlovacko sem nagy szám.Ott van Svijany Rytirem és Primator Lagerem. Esélyes, hogy ezeket viszem le.
-
Dilikutya
félisten
válasz
flash-
üzenetére
Soroksári bevásárlópark, talán az Auchannál: Ludas pultja, PET-palckos sörök, világos, vörös, barna. Ilyen-olyan rendezvényekről, gulyásfesztiválról ismerem a főzdét, kb. a craftok Kőbányaija. Az ízesítetlen söreik vállalhatóak, de ittam pisztáciásat, az tömény aroma és színezék volt, lehet valami szirupos csoda.
Vannak ilyen kisüzemik, Orgoványi, Palóc, Szögedi is ilyesmi. Néha összejön nekik valami, a vörös pl. mindegyiknél ízlett. A lager meg talán csak a Ludasnál, az Orgoványi pl. kukoricás. -
ParmaBoy
aktív tag
válasz
flash-
üzenetére
Vannak ezek a "kitelepülős kézműves" sörök, akiknek ez a felvevőpiacuk, esetleg van egy saját kocsma, néhány helyen lehet csapon kapni.
Klasszikus, sokszor ízhibás sörökkel, de hidegen, kicsit túlárazva ez is jól tud esni, a dobozos ászoknál nagyságrenddel jobb egy nyári rendezvényen.De ez a kör, akik miatt már ciki a valódi hozzáadott értékű főzdéknek magukat kézművesnek hívni és bejött a craft elnevezés. Legalábbis én ezt látom.
-
flash-
veterán
válasz
ParmaBoy
üzenetére
Hát megértem.szerintem felejthető,ott akkor 2óra seta után kimelegedve életmentő volt.(nincs rossz sör csak meleg sör 🤣)
Továbbá volt a várkert bazár előtt magyar kezmuves sorkulonlegessegek nevű bódé,számomra ismeretlen "kisüzemi?" sörökkel,bár inkább tűntek "temus" söröknek ,(fogalmam sincs ki volt a gyártójuk de nagy bizodalmam nem volt benne)
-
flash-
veterán
Ízek utcáján ittam egy Maráczi ipát.
Igazából nagy baj nem volt vele,volt egy kicsikét olyan romlott gyümölcs utóíze(nem ez a szokásos almacsutkás ipás utóiz mint pl minden monyo-nak)de lehet csak én ereztem így.Szerintetek ez a sör milyen minőséget képvisel?
Sok infót nem találtam róla
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Plus Yellow Super Retina XDR, hosszú üzemidő ,100% Akku,3 hó gari!
- Bomba ár! Lenovo 14W Gen2 - AMD 3015e I 4GB I 128SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z790 i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 2080Ti 11GB Montech Air 1000 Lite 700W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Meg a Balcsin néha jár valami piros régi mozdony, amit mindig vár ha lent vagyunk. Rákerestem közben NOHAB, azért van oda.
telón úgyis látjuk hogy belefér mégegy kilépő
nyári balatonozásoknál kb. kötelező elem, főleg hogy az órás ütemmel leszállva pont kijön 2-3 kör a következő vonatig.

(Google értékelések között van róla