- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Habugi
addikt
válasz
soultrapp #38639 üzenetére
Én pont ma kapcsoltam ki a c1e/c6 párost, látom te is 8320al operálsz, ha szeretnéd jobban tunningolni ajánlom fontold meg te is. Feltételezem APM Master, turbo, CnQ már így is kivan kapcsolva nálad, felülírott két funkció az említett háromhoz képest már csak minimálisan csökkenti a fogyasztást, cserébe viszont biosban beállított értékhez képest kevesebb feszt kap a proci ha be vannak kapcsolva és még ugrál is miattuk.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
soultrapp #38226 üzenetére
Igen, ilyen régi házból kitört takaró lemezek.
Csak meghajlítottam középen, és belenyomtam a borda lamellái közé, megáll magától.
De ha valaki ilyesmire vállalkozik, akkor azt csak saját felelősségére, mert ha kipottyan, akkor kampeca... -
Pancsermeste
őstag
válasz
soultrapp #38220 üzenetére
Ez szerintem VRM Throttling.
Nálam 4,2GHz + VCore 1,35V-nál jelentkezett.
A lényeg, hogy jól meg kell hűteni a FET-eket, pl. egy ventit rá kell irányítani.
Én pl. így mókoltam meg. (nem elegáns, és lehetne jobb is, de így a 4,2GHz-et simán bírja) -
Wiz Khalifa
veterán
válasz
soultrapp #37498 üzenetére
Ne csodálkozz ezen hogy így használja a procidat a gém. Én szerintem lapot kellene cserélned. Ugyanis ha megnézed a támogatási listádat utoljára 8300-as Bulldozer-t kezelt nem is Vishera-t. Én is ezért adtam el a lapom mert hibázott sok mindenben a proci nem támogatása miatt. Pl 5indátsóbl 2x-3x rosszul indult a BIOS. Meg egyebek. Nagyon hajtotta a procit fölöslegesen. Volt hogy netezéshez is (akkor épp olvastam egy cikket) úgy elkezdett hűteni a procihűtő hogy megnéztem mi lehet a bibi. Hát 50%-os volt a használtság..
-
Pancsermeste
őstag
válasz
soultrapp #37285 üzenetére
File --> beállítások --> Naplózás
Itt kipipálod, hogy CSV vagy HTML formátumba szeretnéd (a HTML-t szeresd), ill. hogy hova mentse, valamint a naplózni kívánt paramétereket is kijelölgeted.
Azért írtam, hogy felesleges az FPS-t látnod, mert ha játék közben throttlingol, akkor visszaveszi a mag órajeleket és a feszültséget is, ha monitorozod ezeket akkor úgyis látni fogod... ha tényleg gáz van! Ha végig max órajelen és a hozzá tartozó fesszel megy a proci, akkor tuti nincs trotty.
Ha elindítasz egy progit, vagy játékot, akkor azt is szépen írja mit és mikor indítottál, ugyan így a bezárásokat is. -
Pancsermeste
őstag
válasz
soultrapp #37242 üzenetére
Szerintem felesleges az FPS értékek monitorozása, mert throttling esetén az alacsony FPS a leszabályozott proci teljesítmény következménye, így bőven elegendő, ha a CPU órajelet és vagy feszt monitorozod, ha azt látod, hogy játék közben visszaveszi magát 1400MHz és a hozzá tartozó VID értékre, akkor gáz van.
Én Everest-el (Aida) szoktam monitorozni, HTML formátumba. -
Yeffy
veterán
válasz
soultrapp #19914 üzenetére
hát, te tudod, én még vártam volna vele, gyűjtögettem volna rá. bika kártyákhoz kell a VRAM, főleg nagy felbontásra...
sajnos láthatod az "eredményét"... :/GCN az a gyártási technológiája a 6xxx meg a 7xxx kariknak, ha jól tévedek...
miresz: én is így tudom, akkor jó...
-
Malibutomi
nagyúr
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
soultrapp #18501 üzenetére
1,36V-on 4,2ghz az általános
Adj neki ne félj tőle
Vishera többet kér mint a bulldi amúgy. A 8120 nekem is 1,25 körül vitte a 4ghz-et, ez meg feljebb.
Szerk.: Megnéztem van is 4,2-1,36V primeos képem szóval azon tuti ment.
Én ledobnám 1,3-ra, aztán ha fagyi van onnan felfelé. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
soultrapp #18232 üzenetére
Egy ilyet találtam:
Ok. This is my test rig for this.
CPU : FX-6100 and FX-8320
CPU Cooler : H100
Mobo : M4A89TD PRO
Bios : Beta 3017-3029 on the FX-6100 and beta 3029 on FX-8320
Video Card : HD6950 2gb
Memory : OCZ DDR3 2000 9-9-9-24-1T 1.65v
HDD : VelociRaptor WD6000HLHX 600GBTest Results on the FX-6100
1) Bios 3017 will not see the 6100 and 3027-3029 will.
2) The 6100 speed will throttle all the time even at stock speed and I can't get stable. I disable all the normal stuff for ocing.
3) CPU temp is under 40c all the time, so it not the temp on the cpu that is throttling it back.
4) Need to set the CPU/NB voltage. Auto will set it at 1.55-1.58v. You can only set it at -0.1 voltage at 2200 and -0.175 at 2000.
5) With the beta Bios we have native DDR3 1866.Test Results on the FX-8320
1) Bios 3029 will see it without any problems.
2) I hit the mobo wall at 4.0ghz with 1.4v and this means the cpu is not throttling back. Anything higher it will throttle the CPU.
3) CPU temp is under 40c all the time, so it not the temp on the cpu that is throttling it back.
4) Need to set the CPU/NB voltage. Auto will set it at 1.55-1.58v. You can only set it at -0.1 voltage at 2200 and -0.175 at 2000.
5) With the beta Bios we have native DDR3 1866.RVR400
gratz -
xatos3
senior tag
válasz
soultrapp #17821 üzenetére
nekem fx 8120 bulldozerhez ilyen időzítések dukálnak
4*2gb kingmax nano 2000mhz ramokkal
4darabbal @1600 9-9-9-24-37
2 darabbal@1866 9-10-9-27-37
és a spéci
4 darabbal@2000 9-10-9-27-39itt már 250x8 // ht és nb freki visszavéve 2000mhzre, proci beszorozva 16-->> 4ghzre
így használtam fél évig 24/7be(mivel a bulldozer arhitektúra 2 ramot 1866on is tud, de 4et csak 1600on hivatalosan ezért nagyon ésszel kell játszani hogy 1600ból 2000 legyen)
mindig command rate 2
és mindig 1,65 volt nálamhozzátenném még tesztprogramokkal is elenyésző a teljesítmény különbség, ezért hagytam rá
időzítéssel lefele meg nem mentem, túl sok idő kísérletezni vele, nincs türelmem XD -
Malibutomi
nagyúr
válasz
soultrapp #17551 üzenetére
Gigaból csak UD végűt (Ultra Durable), azon van rendes hűtés.
Amúgy nekem is volt 970 ext 4, és amúgy nagyon jól felszerelt lap, de engem szét idegelt ezzel, ugyhogy csere lett.
Amúgy ha Giga nem szimpi, az Asus M5a97 is befér 25 alá, arról jokat mondanak, én nem ismerem. Pár ezresből megúszod a cserét.De amúgy lehet megér egy próbát a 8320, mert asszem most valaki itt megpróbálta és megy neki rendesen az Asrockban.
Szerk: 8350 volt és ext4, de ez nem zárja ki hogy te is sikerrel járj. [link]
Amúgy a procid nem lenne hűvösebb, de nem is amitt throttlingol a táp rész, az átfolyó áram miatt melegszik fel. Azért kell erősebb táp rész meg jobb hűtés rá.
-
lee56
őstag
válasz
soultrapp #17550 üzenetére
"Ellenben a gigáról csak azt hallom,hogy így szar meg úgy szar.." - Na igen, ezt azoktól hallod főleg akiknek régebbi giga lapjaik voltak és azokkal volt valami bajuk. Az FM2-es és AM3+os lapjaik egész jók lettek, olvass utána inkább, ne higgy vakon a propagandának.
-
Stepo
aktív tag
válasz
soultrapp #17537 üzenetére
Ha a 6100 throttlingol húzva,akkor a 8320 alapon is throttlingolhat,de ez csak egyféle képpen deríthető ki.Ha van rá fölös keret akkor nyugodtan cserélhetsz legfeljebb lapot cserélsz.
(#17540) Én is cserélnék 8320-ra,de most gitár erősítőt akarok csinálni+gitárt venni nameg a horgász engedélyt kiváltani szóval szóba se jöhet
-
Stepo
aktív tag
válasz
soultrapp #17532 üzenetére
Ha a játékok/programok amiket használsz kihasználják a 6+ magot akkor érdemes,gyorsulást biztos éreznél(kicsit erősebbek az új modulok 1 szálon+jobban bírják a tuningot és hűvösebbek).
Az én 560Ti-met kihajtja a 6100,szerintem a tiedet is.8320-hoz új lapot is ajánlott venned,az ext3-ban majdnem biztos,hogy throotlingolni fog. -
Borokafa
őstag
válasz
soultrapp #15716 üzenetére
Sajnos majd minden gyártónál előfordul ez a jelenség bizonyos lapokon. Jó példa rá az Asrock 970 ext3, vagy a Giga 970. Sajnos a ház csere valószínűleg nem lesz elégséges a megoldáshoz.
Aki a 8xxx sorozatu procit választja érdemes a hozzá való alaplapra is szánni egy kicsivel többet. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Mielőtt költesz két dolgot mindenképp megtehetsz.:
1. VRM hütés le és vissza új thermal paddal
2. kis venti a VRM-reEzek szinte semmi költséggel nemjárnak, és kizárhatod vele a problémát.
Egyébként tökre olyan hogy ki milyen lapot fog ki, elvileg ugye nekem a 990XA-UD3 ugyanazzal a VRM hűtéssel van mint a 970a-UD3 ami Pgu-nak volt, de nekem nem throttlingol.
Olyan érzésem van, hogy a költségkímélés miatt sok lap nagyon határon van, elég egy gyengébb alkatrész, vagy szarabbul felrakott borda, és már elfossa magát. -
válasz
Te magad montad ki a lenyeget. Nem a cpu tulmelegedese miatt jelentkezik a fojtas. Nekem ugyan ez a jelenseg volt Giga 970A-UD3 mellett. A vrm direkt (9cm-es) hutese sem oldotta meg a problemat, csak elodazta a jelentkezeset par percel. Nalam csak a lapcsere segitett. De ezt mar leirtam parszor.
-
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
soultrapp #15673 üzenetére
Hát veszel 500ft-ért egy kis 6-8 centis ventit, és rálógatod a VRM-re.
Rögtön kidrül, hogy a légmozgás hiánya-e a kiváló ok. Mert a több venti nem feltétlen jobb, ha rosszul vannak elhelyezve.
Nekem a 690II előlapja rácsos, ezért tudtam oda berakni a ventit, igy egyből küldi a cpu hűtőre a friss levegőt.(#15674) MrM94
KarizommalViccen kívül, pont beszorult oda. [link]
-
MrM94
addikt
válasz
soultrapp #15667 üzenetére
Ahogy BomiBoogie mondta ugy van
Havernak 970 extreme 3 van valami aerocool nemtudom mien hazba felul van neki 2 venti fennt 1 venti fenn ugyanugy nincs neki throttling igaz 4170 el...
De en cska azt mondom amit en tudok..,hogy most neked meik lenne jobb haz vagy lapcsere nemtudom... -
-
menyoronc
aktív tag
válasz
soultrapp #15219 üzenetére
De ha jól rémlik csak automaticot lehet választani és full loadot...akkor azzán teker rendesen:-)
A target temp azt jelenti h amikor azt eléri akkor kapcsol feljebb a venti vagy addig teker amíg azt el nem éri és utána azt tartja?
Melyiket tanácsos feljebb tekerni az első vagy a hátsó ventit?Nem lehe olyat h pl netezés közben teljesen alapon legyen minden venti...játék alatt meg amikor eléri az 55-t pl akkor kapcsoljon feljebb mondjuk 1000re aztán ha 60 akkor 1100 és így tovább?
-
bozont
veterán
válasz
soultrapp #15132 üzenetére
Több programmal is monitoroztam egyszerre, meg attól hogy visszaveszi az órajelet még 100% terhelést kap úgy is. De én egyszerre figyeltem az órajelet, feszültséget és hőmérsékletet, szóval látható lenne ha visszaveszi. De sokaknak játék közben is előjön, ami masszív akadással társul ugye, én ilyennel sem találkoztam még.
Amúgy a 4870 idle is 60-70 fokon fűtött, netezés közben is szinte meleg levegő áramlott ki a ventiknél. Az újabb kártyáknak már azért jobb az energiamenedzsmentje, most pl jó hűvös levegő áramlik kifelé.mod.: Crysis-nál nem látok problémát, tisztán GPU limitesnek látszik, gondolom magas felbontáson és részletesség mellet játszol.
(#15134) direwolf
A Playclaw3 pl kiírja.
-
Borokafa
őstag
válasz
soultrapp #15132 üzenetére
A tápellátásban részt vevő FET-ek és tekercsek hőmérséklete elvileg 120°C-ig mehet(ne)
Az újabb Asrock lapokban szokott lenni egy olyan védelem , hogy a lapnál engedélyezett max fogyasztás felett (pl.140W) bármit kikapcsolhatsz akkor is vissza veszi az órajelet. Nekem is volt ilyen sajnos. -
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
soultrapp #15119 üzenetére
Visszaolvastam kicsit.
A lapnak jónak kell lennie. Az FX-6100-nak 70 fok a maximális hőmérséklete, a 60 még nem lenne gond. Viszont 3.9-en hogy megy, alapfeszen vagy azon is emeltél? Ha igen, az lehet, hogy már sok/vagy kevés.
A gpu váltásról: a 6950 nagyságrendileg 7850, szóval legalább 7870-ben gondolkozz.
SZERK.: Visszaolvastam, de előre nem, közben frissültünk.
-
bozont
veterán
válasz
soultrapp #15114 üzenetére
Érdekes, nálam nincs ilyen probléma, mondjuk elég jó a házhűtésem és a 4870 kártyám még pluszban eléggé fűtött idle is. Ezzel a 7770-nel hült pár fokot a lap hőmérséklete is.
Meg amúgy azzal a Nordwand hűtővel szerintem elég magas az a 64C°, nekem ezzel az A30-cal nyáron a nagy melegben sem ment 60C° fölé 1,25v és 3,8GHz mellett.(#15125) miresz
-
miresz
veterán
válasz
soultrapp #15122 üzenetére
Ez a 70C' gondolom a cpu world nevü jó kis oldalról származik. Minden AMD procinál 60C' a TT hőmérséklet. De a szenzorok általában frankón félre mérnek. Járt már nálam fx6100 ami aida szerint már 57C'-nál visszavett,de olyan is ami 66-nál,ugyanabba a 970extr3-as lapban nézve. Nálam a mostani lapomon pedig ez még jóindulattal sem mondható tuning lapnak,sem veszi vissza az órajeleket pedig 4GHz- n megy benn a 8120. Természetesen a TT kikapcsolva. A fetek,és a tekercsek,meg minden lapon melegszenek.
-
stratova
veterán
válasz
soultrapp #14607 üzenetére
Resetelhetsz az elem kivételével vagy jumperrel, de utóbbihoz nem kell kivenned az elemet. Idézek a kézikönyved 25. oldaláról (alaplapi ábra a 12-en, CLRCMOS1-et 21-es jelöléssel találod):
To clear and reset the system parameters to default setup, please turn off the computer and unplug
the power cord from the power supply. After waiting for 15 seconds, use a
jumper cap to short pin2 and pin3 on CLRCMOS1 for 5 seconds.Azaz a gyári beállítások visszaállításához kapcsold ki a számítógépet, húzd ki a tápkábelt a tápegységből. Várj 15 másodpercet, majd tedd a CLRCMOS1 kettes és hármas tüskéire a jumpert 5 másodpercre.
Ha ez a változat nem tetszik, az elem kivétele mindenhol működik, én ott szoktam hagyni 10-15 percre is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Exkluzív órák
- Óra topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- OLED TV topic
- Robogó, kismotor
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Óvodások homokozója
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged