- Mobil flották
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #42678 üzenetére
Macen en tarhely foglaltsag ellenorzesre 20+ eve a DaisyDisk nevu szoftvert hasznalom, ez fizetos. Windowson pedig az ingyenes WinDirStat nevu cuccot hasznaltam. Ennek a weboldalan irjak Maces alternativanak a GrandPerspective-t, ami akar jo is lehet neked is. Ha jol latom, sourceforgerol letoltve ingyenes, az App Store-bol fizetos.
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #42676 üzenetére
Erre van az optimise storage. System Settings / iCloud, ott megkeresed az iCloud Drive opcioiut es azon belul bekapcsolod az Optimise Mac Storage -t.
szerk: Megneztem a kepet. Ott irja, hogy ez nincs letoltve teljesen, mert csak 425 MByte helyet foglal. Szoval ez az opcio be van kapcsolva.
-
Syl
nagyúr
válasz
trialboj #42667 üzenetére
Igazából én még a hármas verziót használom, a négyest csak ismerkedés céljából tettem fel. (Még nem győzött meg a vásárlásról.) Kb két hónapja van fent, eddig nem lőtte magát fejbe. Gondolom olyan trial ez, mint Windowson a Total Commander.
Címkézést én nem használok, de ahogy elnézem a Forklift nem tudja őket kirakni az oldalsávra.
Legnagyobb bajom vele, hogy nem mutatja a OneDrive / iCloud fájlok állapotát (letöltve, csak a felhőben, stb.) -
MasterMark
titán
válasz
trialboj #42355 üzenetére
Az internetről.
Amúgy twitteren valaki lemérte.
Hivatalos adatok:
Mac mini power consumption and thermal output (BTU) information
Mac Studio power consumption and thermal output (BTU) information -
Parson
addikt
válasz
trialboj #42340 üzenetére
Google: mac turn off scheduled
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #42340 üzenetére
A System Settings -en belul van egy Energy Saver (hordozhato gepeken ezek az opciok az ugyonott talalhato Battery -ben, majd ott az Options gombra nyomva jonnek elo).
Ott tudod allitani, hogy ha alszik a kijelzo, akkor elaludjon-e a gep is. Tehat, nincs mar kulon "elalszik a kijelzo", majd "elalszik a gep" allitas, hanem tudod allitani a kijelzot, es donthetsz arrol, hogy ilyenkor maradjon-e ebren a gep, vagy menjen el aludni az is. Azt, hogy a kijelzo mennyi ido utan aludjon el, azt pedig a Lock Screenen belul tudod allitani.
Illetve, ugyonitt (tehat az Energy Saveren belul) tudod allitani, hogy a hard diskeket rakja-e sleepbe, amikor lehet.
Nalad ezek mire vannak allitva?
En egyebkent, soha nem kapcsolok ki semmit (max alszanak, de azt sem automatan, hanem kezzel inditva), viszont permanensen nincs semmilyen kulso storage a gepre dugva (van boven eleg belso hely). Nalam kulso storage az a Time Machine lemez, de ezt csak akkor kapcsolom be, ha backup keszul. Ezen kivul, halozati megosztas van meg, de ott semmi olyan nincs, ami a napi hasznalathoz, vagy barmihez kell.
-
blakey
titán
válasz
trialboj #42168 üzenetére
Már írtam, hogy a formázás segít. Nem 1x jártam így, megsérült a boot-partíció és ilyenkor az eszköz, amelyiknél megsérült, már nem látja. Csak a formázás segített. Mentsd le az adatokat és formázd újra, mindegy, hogy milyenre, de leginkább olyanra, amilyet általánosan használsz, ha több eszközön, akkor exFAT vagy NTFS, ha csak Mac-en, akkor APFS, Mac OS Extended.
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #42160 üzenetére
Csak nem akar menni, eddig 2x javítottam windowsról, és egyszer csak bedugtam egy macbookba majd ejectel leválasztottam, és csak utána ismeri fel. Először, mikor írtam hogy működik még ment másnap is, tehát egy kikapcs után. De azóta megint úgy kapcsol ki a gép hogy másnap nem ismeri fel.
Nem lehet valahogy kitörölni azt a logot amit ez a drive létrehozott. nem igazán értem most miért köhög mikor, már nem kapott áramszünetet hetek óta. Disk warrior vajon segíthet rajta?Ha semmilyen megoldás nincs és leformázom, akkor milyen formátumra kellene? Hogy ilyen buta hiba ne kínozzon a jövőben?
-
titi12
aktív tag
válasz
trialboj #42141 üzenetére
Windows-on valahogy így van: https://www.avast.com/c-chkdsk-windows
Az ExFAT az ajánlott formátum a két rendszer között. Akármelyik file-rendszer sérülhet, ez ellen nem lehet tenni, de szünetmentes tápok és gyakori (többpéldányos) mentések segíthetnek. (2x10 TB adat, ami csak 1 példányban létezik?) -
Czo
addikt
válasz
trialboj #42124 üzenetére
Ha nincs levalasztva rendesen (pl, csak kihuzod, vagy aramszunet), akkor mindenfele "jelzesek" kerulnek a drivera, ezek jelzesek hatasara, ha bedugod a gepre, az tolni fog ra egy First Aid-et mielott mountiolna. A macOS csak a sajat filerendszere eseten "eros" ha First Aid-et kell csinalni, idegen filerendszereknel (mint pl. az ExFAT; ami "Windowsos" filerendszer) nem tul acelos. Tehat ezzel a filerendszerrel a Windows lesz a leges-legboldogabb. A First Aid talalt valamit (ez a valami, nem feltetlen hiba, lehet barmi, tenyleg barmi, pl tenyleges hiba, vagy akar egy olyan ExFAT kepesseg, amit a macOS nem kapott meg meg), ezert nem tudja megcsinalni a First Aid-et (ezt latod te is az ablakban). Mivel bedugas utan, mountolas elott, o tolna ra egy First Aid-et, de az nem sikerul, ezert nem lesz mountolva sem.
Szoval, dugd Windowsra, es nezd meg, hogy abban az ellenorzes talal-e hibat. Elkepzelheto, hogy miutan a Windowsos ellenorzes vegigmegy rajta, a macOS is siman fogja tudni mountolni. Ha ez sem megy, akkor olyan serules van, amivel a macOS ExFAT drivere nem tud mit kezdeni. Ilyenkor az a megoldas, hogy adatokat lemented, ujraformazod es az adatokat visszamasolod.
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #42122 üzenetére
Pontosan milyen Lacie ez, amit radugtal? Mi a pontos tipusa? Azt latom, hogy ExFAT, lehet, hogy megserult, Probald meg radugni egy Windowsra, megvarni, amig ott megjelenik, majd szabalyosan eltavolitani, majd megnezni, hogy ezutan megjelenik-e Macen. Szerintem, a RAID Manager nem fog kelleni (de csak szerintem, mert nem tudom, hogy mi a celod vele). Mindig szabalyosan huztad le a geprol? Nem lehet, hogy haldoklik benne a drive?
-
-Skylake-
addikt
válasz
trialboj #41852 üzenetére
"Kirpóbáltam a belső tárhelyről, és más külső ssdről is, és mindegyiken tökéletes."
"Miért követ a baj ide is?Azt mondták ha mac-re váltok, csak móka és kacagás lesz
"
De hat te magad irod, hogy minden tokeletes csak van egy ssd racked ami nem. Ez miert lenne a mac hibaja ? -
cigam
titán
válasz
trialboj #41826 üzenetére
van hogy órákig tart, elfelejtem közben.
Erre remek gyógyszerek vannak, csak nem jut eszembe a nevükCatalinán mutatja, mit hova másol. Ezt kifejlesztették belőle?
Amúgy miért baj ha fizetős? Neked van egy problémád, amit meg tud oldani. Neked meg el kell dönteni, hogy megér-e annyit amennyit kérnek érte.
Pl. a CopyQue is fizetős. -
ddsteel
aktív tag
válasz
trialboj #41815 üzenetére
Biosban nem kell matatni persze. Egy ideig mindig úgy telepítettem fel a MAC-jeimre (kb a 2012-es minim óta már) az aktuálisan új OS-t, hogy clean installt csináltam pendriveról (nyilván azóta, amióta ez a lehetőség adott volt.). Az app storeból letöltöttem az új OS-t, írtam egy bootolós USBt és úgy ment. Ellustultam, most 2020-as minim van és mióta ez van, mindig csak rányomok az OS frissítésre (akkor is, ha új főverzió érkezik). Most vagy a MAC-ek (OS-ek) lettek jobbak, vagy én lustább, de nem lassul, nem fagy soha semmi (programok nagy ritkán, de az OS soha). Nem tudom, hány évente lenne jó ez a clean install, hogy kell-e egyáltalán. Valamelyikőtök csinálja ezt még? (ha régebben csinálta is egyáltalán vki rajtam kívül
)
-
Sidorovich
senior tag
válasz
trialboj #41812 üzenetére
Igen. Ennyire egyszerű, ennek a végén olyan állapotba áll vissza, mintha most bontanád ki újonnan a dobozból.
Technikailag ha jól tudom, van egy "partíciója" a tárhelyen ahol csak a "szűz" MacOS van az aktuális verzióval, felhasználói adatok, minden nélkül. A többi partíciót törli, ahogy a titkosítási kulcsokat is megsemmisíti a T2 chip (Apple Siliconnál már a SoC-ba van integrálva), így ezután véglegesen helyreállíthatatlan bármilyen felhasználó adat, és olyan állapotba áll vissza, mintha az aktuális MacOS-el előtelepítve először kapcsolnád be kibontás után. Gyakorlatilag megfelel egy "tiszta újratelepítésnek", amit pl. Windowsnál külső pendrive-ról szoktunk csinálni a tárhely újraformázásával. -
válasz
trialboj #41555 üzenetére
Na, az nem Air, hanem a sima 12 colos Retina Macbook (A Macbook Air-en azt írja a kijelző alatt, hogy "Macbook Air"
) . Egyetlen USB-C 3.1 porttal.
Ha jó a hub, akkor kellene menjen vele szvsz, mert ez a modell tud egy külső monitort is dual display módban (a másik a beépített kijelzője).
Csak a monitor külső monitor nem jelenik meg a beállításokban, és tükrözi a beépített képernyőt, vagy kép sincs a külső monitoron?
Ha utóbbi: próbáltad másik kábellel? (gondolom HDMI-vel kötöd a monitort a Hub-ra, de ha DP kábellel kötöd akkor a monitor menüjében mindenképp nézd meg a DP verziószámát, a kis Macbook még csak 1.2-es DP-t td...)) -
-
ddsteel
aktív tag
válasz
trialboj #41379 üzenetére
Szerintem addig nem baj, amíg a Monterey is kapja az alverziókat (amik sokszor biztonsági frissítések) és amíg az esetleges új programjaid elindulnak rajta. Viszont egy idő után nem kap majd újabb frissítéseket, biztonságit se, innentől ez véleményes (számomra legalábbis). Fogalmam sincs, meddig tart egy egy oprendszer támogatása, de utána lehet nézni szerintem. Itt is van, úgy tűnik, még támogatják: [link]
Szerk: itt láthatod pl, hogy a Big Sur legutóbb 2023 szeptemberében kapott, az újabbak viszont most januárban is: [link] -
Wiz Khalifa
veterán
válasz
trialboj #41362 üzenetére
Ahogy jónak látod, igazából ártani nem árthat mert ezeke tuti minőségi dolgok, de amúgy a túlfeszültséged lenne akkor a kismegszakító dobozban lévő úgy is leold.
Valamint az eszközöknek is azért van egy tűréshatára, mert azért a hálózati feszültség olykor-olykor ingadozik. Magyarországon pl a 220-230V között a normális. De pl Angliában meg bár papírforma szerint 230V van, még is szinte mindenhol 240V felett lehet mérni és én kint is gond nélkül használtam a cuccaim mikor kint éltem.
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #40972 üzenetére
FF eseten szerintem, csinalnod kell egy uj profilt, es a profilt atmasolni, es ezt a profilt megnyitni, amikor hasznalni akarod (lehet, hogy visza is kell symlinkelni? nagyon regen hasznaltam FF-et).
De alapvetoen, nem az app elinditasa zavar teged, hanem az adott app adatai, tehat ilyen megoldasnal, az adott app adatait kell elzarnod a vedett image es nem magat az appot. Valamint, meg kell oldani azt is, hogy az app, megis az eredeti helyen lassa a dolgait. Az is elofordulhat, hogy az adott app nem turi az adatai athelyezeset (pl. Storeos appok), vagy ha direkt ugy irtak meg, hogy kiszurja, ha symlinkelve van.
Miert kell ez a megoldas egyebkent? Miert nem eleg lockolni a gepet? Ha kozbe valaki hasznalni akarja, madj belep a Guest userbe.
-
titi12
aktív tag
válasz
trialboj #40942 üzenetére
Disk Utilityvel készítesz egy új lemezképet, ami titkosítva van, így a rajta tárolt elemeket csak jelszóval lehet elérni (amit nem mentünk el a kulcskarikára). Használat után nem szabad nyitva hagyni, a ha más is hozzáfér a géphez. Célszerű a user-mappában tárolni, így duplán védve vagy.
-
daneel_hu
addikt
válasz
trialboj #40877 üzenetére
"Ha már itt vagyok megkérdezem hogy mennyire ajánlott frissíteni Montereyről a legújabb os-re? Nekem nincs gondom, de vajon az új os nem tudja jobban hasznosítani az m1 chipeket a videó vágó programoknál?"
Nincs sok tapasztalatom még, inkább Intelesekkel van de...van egy M2-es Minim is...
Szerintem a BigSur a leglassabb, a Monterey nálam rövid ideig volt fenn.
A 4 legutolsó OS közül szerintem a Ventura és a Sonoma a legjobb.
M1-es lapkával valószínűleg azért TE sem fogsz sok különbséget érezni. -
ddsteel
aktív tag
válasz
trialboj #40629 üzenetére
"Bónusz kérdés, Lacie külső tápos HDD-t mikor thunder csatlakozóval dugom be és ha nem találom el pont a lyukat, az alu kerethez hozzáérve kicsit szikrázik, ez is valami almás ficsőr?
"
Szai, ez sztem a fém ház miatt van. Nekem olyan van, volt (lehet, hogy hülyeség, de illik ide szerintem), nem tudom jól megfogalmazni: nekem Macmini 2020-as van (de még a 2012-vel is csinálta), hogy amikor a 100 éves vidéki házunkban vagyunk és végighúzom az ujjamat a mini házán, akkor olyan "darabosan" csúszik az ujjam. Lehet, hogy nem tudom jól megfogalmazni, de mintha valami feszültség lenne a házon és ezt az ujjam vezetné le. Itthon új hálózatunk van, fi relével stb, itthon nem csinálja és máshol sem, ha nyaralni is viszem a gépet. Csak ott. Szerintem van ott valami a hálózattal, rossz a földelés, vagy valami ilyesmi. Csak ott "ráz" a ház, sehol máshol. Nem lehet, hogy valami ilyesmi van nálad is?
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #38903 üzenetére
A monitoros problemadra nem tudok mit mondani, nekem egyedul ketto projektorral van bajom (de ez "normalis", mert ha en olvasom ki az EDID-et, akkor azt latom, hogy a ketto monitor bytera pontosan ugyonazt kuldi, tehat a gep szamara, ez fizikailag egy), a monitorokat jol kezeli. Megy neki az is, hogy melyik az elsodleges, masodlagos, melyik van balra es melyik van jobbra. Ami fontos lehet, nalam nincs bekapcsolva, hogy "displays have separate Spaces".
A celhelyre torteno "formazasmentes" beillesztesnek van idevago shortcutja (aminel nem tudom, hogy ez a default-e), de nalam cmd+alt+shift+v -re van allitva, mert cmd+shift+v -re mas van konfiguralva. Az appok 'Edit' menujeben a 'Paste and Match Style' opcio az, ami neked kell, ott irja a shotcutot is.
-
vadkörte
addikt
válasz
trialboj #38444 üzenetére
Kis előszó:
02.02-án rendeltem a picurt, 23.04-én adták fel Shenzen-ben, 02.06-án - ma - vettem át a csomagot (02.13-15-re volt előjelezve az érkezés)
A rendszer annyira nem lesz idegen, OK meg kell szoknom, azért a 20+ év Win (a munkahelyemen amúgy is Win van) után nem fog menni varázsütésre minden. Biztosan lesznek furcsaságok, de pár éve linux-ozok is - Manjaro KDE - a kezelőfelületek között pedig elég nagy a hasonlóság, szóval elveszni nem fogok. Mellesleg hetek óta nyúzok egy Monterey-t egy virtuális gépen, így a mély víz nem is lesz olyan mély. Ma este csomagbontás, belakás, és élő alpha-teszt, immáron valódi MacOS-sel.
Ez már a többieknek is szólna.
Vállalkozóként vettem a gépet, azt mondta az ügyfeles srác - a magyar adószám miatt csak ügyfélszolgálaton keresztül tudtam vásárolni, amúgy már értem miért zengenek ódákat az Apple telefonos ügyfélszolgálatáról - hogy e-mail-en kapom majd a számlát. Kb. mennyi idő szokoktt lenni, míg megérkezik és ha esetleg mégsem kapnám meg, hol és hogyan tudom lekérni?
Valamint a szkenneremhez- Canon CanoScan 4400F - hivatalosan az OS-X 10.9-hez érhető el az utolsó driver. (W10 alatt is a W8.1 driver-ével működik) van némi esélyem, hogy Ventura alatt működésre tudom bírni, vagy engedjem el? Leginkább filmszkennelés miatt lenne fontos, de ha nem megy, hát nem megy. Nem vágok miatta eret magamon. A Vuescan-t hagyjuk, sem a szkenner sem a filmszkennelés nekem nem ér 30E HUF-ot. -
cigam
titán
válasz
trialboj #38444 üzenetére
Nem lesz belőle baj, és pont a múlt héten jelent meg egy új (béta) verzió:
Ez a béta kiadás (a v1.4.x fejlesztési ciklus első kiadása) egy új kísérleti funkció kezdeti megvalósítását tartalmazza - a kijelzőkapcsolat-kezelést az Apple Silicon Mac-ek számára. Ez a funkció lehetővé teszi a belső és a külső kijelző ki- és bekapcsolását az alkalmazás menüjéből. A kijelző kikapcsolása teljesen eltávolítja azt a kijelző elrendezésből és alvó üzemmódba helyezi, míg a visszakapcsolás bekapcsolja a kijelzőt és visszaadja azt a kijelző elrendezésnek. -
PandaMonium
őstag
válasz
trialboj #38441 üzenetére
Miért nem jó megoldás, hogy fizikailag kikapcsolod a monitort amikor nincs rá szükséged? Ezt az OS-nek érzékelnie kéne. Egyébként szerintem beépítve nem tud ilyet, de valami external tool-al (pl. BetterDisplay) biztos megoldható.
-
cigam
titán
válasz
trialboj #38356 üzenetére
1 mag 100%, vagyis amikor 4 magot is kimaxol, akkor az 400%
Az efficiency magok miért pörögnek fullon, míg sok performance mag alig dolgozik?
Mert a H.264, HEVC, ProRes, és ProRes RAW videókat dedikált HW kódolja, nem a CPU.
Lásd a képed alján "Hardware Encoding".Nem valószínű, hogy a CPU izombol gyorsabban kódolna mint a dedikált HW, de nagyon egyszerű ellenpróba: Állítsd át a render opciót, hogy ne használja a HW-es enkódert, és csak a CPU dolgozzon.
Ahogy az Activity monitor-nál is, külön van szedve a system, és az user terhelése? -
válasz
trialboj #37632 üzenetére
Félreértettél.
Én csak azt mondtam, hogy játékra ne és a konkrét igényre tettem egy javaslatot.
Adott esetben munkára is meg lehet próbálni. Fontos tudni, hogy mivel szeretnél dolgozni és milyen minőségben (pl.: home videó vágás, vagy 4+ csatornás tv adás vágás (mondhattam volna fotó szerkesztést is))Ha a pontos igények ismertek, akkor azokhoz nagyon hasonló teszteket kell keresni a neten, hogy el tudd dönteni, neked megfelel-e majd. Ha nem találsz specifikus tesztet, akkor pedig ki kell próbálni egy gépet (magánszemélyként vásárolni) és ha bejön örülsz, ha nem, akkor elállsz a vásárlástól.
CharlieDrop: nekem meg a mini m1 munkaeszköz, de én sem sértődtem meg
-
blakey
titán
válasz
trialboj #37621 üzenetére
Nézd, egyszerűen a megfelelő mappába kell "klikkelned", "Library/Caches/Desktop Pictures/"számsoros mappa", majd bemásolod az általad elkészített, leírtaknak megfelelő "lockscreen.png"-t, ezen mi a nehéz? Mindig találsz "partnereket" akik hasonló cipőben járnak, ahogy én is.
-
Krethx
aktív tag
válasz
trialboj #37605 üzenetére
Nézd meg ezt.
Pixea - The invisible image viewer
Mac App Store -
Czo
addikt
válasz
trialboj #37574 üzenetére
Mas platformon hogyan tenned meg? Ha pl MTP-vel, akkor arra az Android File Transfer kell Mac-en. Ha Bluetooth segitseggevel, akkor az itt is jarhato.
-
Parson
addikt
-
cigam
titán
válasz
trialboj #37510 üzenetére
Olvasd el a Premier manuell-t. Mindenik vágóprogram generál "peak" fájlt, amiben letárolja a hangsáv megjelenítéséhez szükséges infóka. Ahogy a videók kezelésének gyorsításához is készít saját fájlokat. Pl a timeline-on megjelenő indexképeket elég egyszer legyártani, nem kell valósidőben pluszban ezzel is pepecselnie.
A proxy módról ne is beszéljünk. -
Czo
addikt
válasz
trialboj #37497 üzenetére
Kulso alkalmazas nelkul, vagy a Premiereben alltiod at a shortcutot, vagy a Spotlightot (mind a kettot ugye a rendszerbeallitasok/keyboard/shortcuts alatt tudod). Ha viszont megprobalkozol kulso alkalmazassal, akkor a Better Touch Toolban tudsz ugy "workaroundot" kesziteni, hogy atdefinialhatod, csak ebben az appban, a CMD+SPACE helyett, pl CMD+SHIFT+CTRL+SPACE menjen el, majd felveszed a Premierenel a megszokott funkciohoz, a CMD+SPACE helyett a CMD+SHIFT+CTRL+SPACE -t.
Az appoknak pedig ugy tudsz egyedi shortcutot adni, hogy vegigirod a menuelemeket, ahol a funkcio elerheto, es itt beallitod a CMD+SHIFT+CTRL+SPACE -t:
-
Ear001
addikt
válasz
trialboj #37467 üzenetére
Add hozzá új felhasználónak admin szintű jogosultsággal, aztán töröld magad, mint felhasználó. Nem biztos, hogy tökéletes lesz, bizonyos dolgoknál ez nem megy, de megpróbálni öt perc. Amúgy én biztos nem örülnék, ha más beállításait kéne tovább vinnem.
A beállítások egy része rendszer szintű, más része felhasználóhoz kötődik.
A Time Machine elég ügyesen visz át dolgokat, én már nem is tudom hány gépen és oprendszeren költöztem vele, de mindig előfordulhat valami.
A Logitech program egy fos a Mac-en, leginkább arra jó, hogy összeakadjon és ne lehessen letölteni, erősen ajánlott más egérbeállító programokat használni.
-
kazsmerlaca
senior tag
-
blakey
titán
válasz
trialboj #37464 üzenetére
Rendszeresen definiálom, hogy az adott kiterjesztésre mi legyen az alapértelmezett alkalmazás, soha nem áll vissza. Biztos, hogy visszaáll az előző állapotra? Milyen OS? Frissítve lett vagy tiszta telepítés volt?
A bal oldali oldalsávban kikapcsolható, hogy ne lásd a felcsatolt eszközöket, külön az ikon nem. -
Ear001
addikt
válasz
trialboj #37457 üzenetére
Billentyűparancsok. Én erősen javaslom a használatukat, mert ha a Mac-et úgy akarod használni, mint egy Win-es masinát, sokat fogsz szívni. Ja, és erősen ajánlom a keresők használatát, mert a kérdéseid jó részére van válasz akár az Apple oldalán is.
Elég egyszer elindítani a Mail-t, csak nem kell bezárni a futtatását, elég a piros gombra kattintani, és akkor fut a háttérben. Az ikonja alatt a kis fehér pötty mutatja:
Létezik olyan, hogy vendég felhasználó csökkentett jogosultsággal.
Beállítások--Felhasználók--Indítóelemek és ide hozzáadod, ha tudod. Amúgy melyik extra funkció kell belőle? Mert az OSX tök jól használható saját printscreen tudással bír.
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #37453 üzenetére
Bocsánat, kicsit kiakadtam, sok meló volt, nem feltétlen most kellett volna átákkni egy olyan os-re amit nem ismerek, mert rengeteg időt veszítek ha nem tudok gyorsan megoldani valamit ami eddig nem is volt gond, de este rágugliztam a gondokra, és szerencsére, át lehetett állítani a cmd+option+D kombót is, sőt a cmd gombot is ki tudtam cserélni hogy úgy legyen elhelyezve mint win alatt, és így az összes gyorsbillentyűmet az adobe programokban újra tudom használni.
Nem szeretném szemetelni a topikot, de ha lehet pár kérdésem akkor most pl ezekre keresem a választ.- Van gyorsbill kombó ami elindít egy Finder ablakot? (mint win+E gomb windows alatt)
- Ezt eddig nem tudtam, de tetszik, és érdekel hogy lehet-e ilyesmit macen, tehát bill kombóval indítani az appokat a taskbarból.- A mail app-ot minden alkalommal el kell indítani? Magától nem indul, legalább is nem jelzi hány olvasatlan üzenetem van, csak azután hogy rákattintok, és talán még1x sem jelzett az új üzeneteknél.
- Kicsit ehhez kapcsolódik a következő is, van rá valami mód hogy külön kóddal lezárjam a mail appot, és a firefoxot? Irodai gép, és ide bejelentkeznék a saját google fiókommal is mert néha kell a melóhoz, de nem szeretném otthagyni hogy bárki beléphessen (még akkor sem ha tudom hogy senki nem élne vissza vele).
- Most mindenki tudja a kódomat mert ha nem lennék bent és kell valami hozzá kell tudjanak férni a projektjeimhez, DE van rá lehetőség hogy ha csak 1 user van azaz én, de valakinek kellene egy fájl, az vendégként beléphessen és belenézhessen FInderben a fájlokba? Tehát ha nem kerálok erre külön usert, meg lehet csinálni?
- Itt van olyan hogy startup menu, vagy folder? Hogy tudom megadni egy appnak hogy induljon magától ha a menüjében nincs erre opció? A lightshot printscreen appját szeretném így használni.Köszönöm szépen.
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #37453 üzenetére
Kerdezz itt nyugodtan.
A cmd+option+D-t miert nem kapcsolod ki, vagy allitod at? Rendszerbeallitasok / Keyboard / Shortcuts. Mivel ez a Dockkal kapcsolatos dolog, ezert a "Launchpad & Dock" -nal van. Itt egyebkent tetszoleges szoftverben, tetszoleges, mar meglevo gyari, keyboard shortcutot at tudsz allitani, illetve, ha valamihez nincs gyarilag shortcut az adott appban, akkor itt tudsz csinalni is. Siman az App Shortcuts reszen hozza kell adnod, majd a menupont nevet beirni.
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #37446 üzenetére
A rendszerbeallitasok/keyboard/modifier keys az az opcio, ami neked ebben az esetben kell.
A shift melletti gombot akkor kerdezi meg, ha trehany gyartoju billentyuzetet vasaroltal es leiro mezobol hianyzik annak a jelzese, hogy ISO vagy ANSI-e a billentyuzet. PC-re leforditva, "101 gombos" vagy "102 gombos", azaz amerikai, vagy europai modell (ma mar a 101 es a 102 se pontos, mert nem ennyi gomb van, de ez el a koztudatban)
.
-
cigam
titán
válasz
trialboj #37441 üzenetére
A Magnet tud hasonlót, jóval többet mint a "mozaikos elrendezés"
A lejátszó pedig a Screen. (bár nem olcsó...) Esetleg a DavinciResolve. Egy próbát megér a kamera gyártójának programja, pl. a Sony féle Catalyst Browse.
Ingyenes megoldások küzdő talán az egyik legjobb az Elmedia. -
trialboj
őstag
válasz
trialboj #37440 üzenetére
ok, találtam valamit a split screen view-ra, de nincs hozzá bill kombó, amit nem értek. Lehet valahogy megadni hozzá gyorsbüllentyűt?
[TILE window to LEFT/RIGHT of the screen] a menüpont neve.
Viszont a lejátszóra még semmi ötlet, nem filmeket akarok lejátszani, hanem mindenféle nyers formátumokat amiket az újabb kamerák használnak mxf pl. h265 anyag stb.
1000 hála bárki segít, privátban is elfogadom
-
rachmaninoff
aktív tag
válasz
trialboj #14206 üzenetére
Maxot tudod használni, de akkor virtuális gépként egy win7-et fel kell csattintani (pár kattintás és Parallels progival OSX-en belül fut a vinya, nem kell rebootolgatni). Ha nem akarsz hallani se róla, akkor Maya (én áttértem rá inkább), Cinema 4D, Blender és társaik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged