- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
consono
nagyúr
válasz
Aszpirin #44871 üzenetére
Én is használom az emojikat, de erre elcseszni az évtizedeken át megszokott kiosztást, hát izé. 30 éven keresztül nem kellett ehhez külön gomb, ott van most is minden, ami kell: (, ), :, ;, stb. Az OS updatek feature listjeiben is csak röhögni meg sírni tudok, hogy pár emoji a nagy újdonság...
-
válasz
Aszpirin #44781 üzenetére
Kicsit lehet túltoltam, ennyire azért nem rossz a W11 mint te írtad kisarkítva.
Nincsen gondom a megjelenéssel, csak sokszor zavar, hogy gyorsan el akarok valamit intézni, de frissítget, izzik, zúg a gép miközben nem megy semmi (bár ez lehet Lenovo specialitás is).Én csak használni akarom gondtalanul, és tegyd a dolgát gyorsan.
Meg a másik ok az itthoni Apple öko, főleg a jelszavak kezelése ami nehézkes, nyilván fotók és egyéb dolgok csak plusz lenne a Mac javára. Sajnos a Win iCloud appal valahogy nem békültem ki.
Többször előjött hogy veszek egy MacBook-t, de egyrészről drágák, másrészről nem biztos hogy kell a hordozhatóság iPad mellett. Így jött képbe a sima Mini, kellően jó áron. 5-600k-t nem akarok kiadni Macbookra pl.
FHD monitor kapcsán most oké, nem lesz a legszebb a kép, de most ez van, ha kell másik és lesz jó vétel is, akkor veszek egy 24” 4K vagy 27” 5k monitort, ahogy nézem egyre több gyártónak van ilyen modellje. -
MasterMark
titán
válasz
Aszpirin #42712 üzenetére
Múltkor láttam azt a meme-t, hogy két csoport van, aki bezár minden böngészőlapot, minden alkalmazást és kikapcsolja a gépet mindig. Illetve aki hagy mindent futni és csak sleep-be teszi.
És egyik sem érti a másik csoportot, hogy ezt miért így csinálja.Én anno kikapcsoltam mindig mindent, de egy pár éve átálltam a csak sleep-be rakásra, és sokkal kényelmesebb.
-
scdlsc
senior tag
válasz
Aszpirin #42655 üzenetére
A szilikonvölgy kalózai - Pirates of Silicon Valley
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-szilikonvolgy-kalozai-pirates-of-silicon-valley/movie-39160
Mondjuk szilikonvölgyben kalózkodni nem feltétlenül rossz dolog. -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #42556 üzenetére
Nem kell a kulfoldi storeokhoz kulfoldi kartya. Nekem van ausztral, brit es amerikai accountom, de ezek kozul nincs csak brit es ausztral bankkartyam. Annyi a trukk, hogy kijelentkezve at kell valtani a cel storeba, majd elkezdeni letolteni egy ingyenes szoftvert es igy letrehozni az Apple ID-t. Igy lesz opcio kartya megadas nelkul tovabbmenni.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #42525 üzenetére
Ha refurbished is jo, akkor itt a Mac Mini-nel szurj le a kiszemelt gepre ("m2 pro" "10 gigabit" 16GB 1TB), majd megadva az email cimedet, kuldeni fog emailt, amikor elerheto a gep. Felteve, hogy jo lesz a gyari refurbished. Amit a nem elerheto keszletekre mutat ar, az nem a valodi. En igy szoktam "stoppolni" az Apple refurbished kinalatabol. Ha megvan a termek, akkor ugyonugy kerhetsz bolti atvetelt, es masnapra ott lesz a kivalasztott boltban a cucc.
-
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #41977 üzenetére
A "megbízható"ság nagyon fontos, azért kiadok plusz pénzt. De ha ugyanúgy probléma néllkülia RayCue, akkor azt választom, még a hűtésre is gondoltak:
Persze az is lehet, hogy optimalizálnom kellene a rádugott eszköz dzsungelt.
- bilentyűzet
- egér
- 2féle telefon töltő
- 2 féle okosóratöltő
- TVtuner kártya
- kártyaolvasó
- külső HDD (TimeMachine)
... -
noorbertt
őstag
válasz
Aszpirin #41707 üzenetére
Világéletében Linux és Chromebook rendszert használtam, Windows csak azért van mert kellet gyorsba egy a munkámhoz támogatott rendszer, viszont apple tv és iPhone után, nem lenne rossz egy MacOS is ahol jobban össze lehetne integrálni a dolgokat.
Pl shortcut jelleggel.
Billentyűzetem elvileg Mac kompatibilis is
https://www.emag.hu/logitech-k380-vezetek-nelkuli-ergonomikus-bluetooth-billentyuzet-tobbeszkozos-sotetszurke-920-007582/pd/DJWS0YBBM/#description -
trialboj
őstag
válasz
Aszpirin #41559 üzenetére
Ez már tuti off, de muszáj megkérdezzem mert most nem tudom mi legyen. Kipróbáltam a melóben hdmi kábellel, és úgy működik, de a dsplay port to hdmi nem megy más monitoron sem, illetve próübáltam átalakítóval, és hdmi to dsiplay port mini vel és úgy sem ment. Létezik hogy a dokkoló nem tudja felismerni az átalakított kábelt? Azt hittem egy hdmi és egy display port to hdmi kábel között nincs különbség a jelet illetően.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
Aszpirin #41543 üzenetére
És nekem a 2017-e Mac-en sem látszanak még képetnyő-porosodás jelei.
Mellesleg szerintem a felhasználói élmény messze nem csak a "milyen gyors a gép"-ből éll, ezért egy Retina iMac bizony tud sokkal jobb felhasználói élményt nyújtani - főleg a legáltalánosabb böngészős-táblázatkezelős-szövegszerkesztős-fényképnézegetős/szerkesztős-youtube/netflix/stb-nézegetős felhasználás esetén - mint egy csoda M-es Mini 1440p-s monitorra kötveSzintén zenész
Ettől függetlenül van M2-es mac mini és M1 es macbook-om is ,de vlhogy ezek az 5k s retina kijelzők nem engednek el maguktól ,imádom őket.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
Aszpirin #41541 üzenetére
Mindent szinte a 2020-as és a 2015-ös iMac-en csinálok hatalmas örömmel ,de ha meglátok egy ilyen kijelzőt komolyan elgondolkodom ,valójában melyik is lehet az "ócska".
Az ,hogy melyik gépre melyik rendszer megy fel és meddig támogatott meg magasról lesz@rom ,mikor egy 5-6 éves macOS is sokkal stabilabb és biztonságosabb mint a legújabb Win11.
-
margithid
veterán
válasz
Aszpirin #41513 üzenetére
Sok ablakos netezes, nyomtatás, torrent, YouTube videók, magyarán semmi extra, de nem szeretném ha 3-4 év múlva kevés lenne már. Meg ha bármi okból kicsit eroforras igényesebb dologhoz kellene, akkor legyen tartalék.
A mostani asztali gépem is 10+ éves és teljesen jó még, cssk lassan lejár a szoftver támogatás (Windows 10) -
-
titi12
aktív tag
válasz
Aszpirin #41388 üzenetére
„…A még nem ismert/ még nem publikált biztonsági rések exploit-ja jóval kisebb, de NEM feltétlenül elhanyagolható rizikót jelent…” – kimaradt a NEM, pont amiatt, mert nem ismert, és a biztonsági frissítéseknek köszönhetően tévesen érezheted magad.
De én nem tartok különösebben ezektől, jónéhány évvel a hátam mögött.
Itt vannak, ni: https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-49/product_id-156/Apple-Mac-Os-X.html?page=1&order=7&trc=3194&sha=880df2b830777b7bac8e6c436c161c438aa61369 -
madgie
titán
válasz
Aszpirin #41330 üzenetére
Igazad van, nem teljesen mezítlábas volt az az Air, 16GB ramot kértem bele, de pl az SSD-t nem bántottam és azt százezerszer megbántam, mert 256GB akkor is fájóan kevés volt mindenre, ha folyamatosan rajta csüngött egy 1 terás T7.
És ja, én is utáltam az Air kis kijelzőjén sasolni, vajon éles-e, aminek élesnek kell lennie, akármekkora batár, ezért van most a 16" Macbook Pro-m. Azon már egész jól látni az ilyet, bár kritikus esetekben most is átdobom a meló
végén az iMac-re az anyagot (vagy ott a Mini LED tévé, az még nagyobb). -
titi12
aktív tag
válasz
Aszpirin #41331 üzenetére
Nem fizetnek ám olyan jól!
Én mindig megtaláltam a nekem megfelelő kompromisszumot (ami a hardver <–> szoftvert illeti), és pl. az ismerőseim is tavaly váltottak 2012-es mini + 5,1-es Mac Proról M2 Pro minikre.
Probléma inkább az erőltetett, évenkénti szoftver-főverziókkal van (ez talán igaz a macOS-re is): X új funkciót beleraknak (amire nem biztos, hogy szükséged van), X/2 funkciót – amit használtál – kivesznek vagy átalakítanak. Vagy pl. valamelyik Illustrator-verzió (2019 vagy 2020, már nem emlékszem) botrányosan akadozóra sikerült, másik évjárat viszont rendesen ketyegett – ugyanazon a gépen, ugyanazon a rendszeren. -
madgie
titán
válasz
Aszpirin #41325 üzenetére
Úgy, hogy soha nem volt igazán folyamatos a LR, Library nézetben sem. Lehetett vele dolgozni, mert nyilván akkora az volt a legjobb, de amikor kijött az M1 és megvettük a mezítlábas M1 Airt, Minit, akkor a fotósok egymásnak küldözgették, milyen hihetetlen sebességgel megy rajta a képek közti váltás, kb mintha egy könyvet lapoznál. Ez hirtelen idejétmúlttá tette az átlag inteles Mac-et, ami a frissebb oprendszerekkel, szoftverekkel talán még látványosabb lett.
De mondok még valamit: én 4K/50p HEVC anyagokat vágtam már akkoriban is. Na, a 2017-es iMac két és fél évig kiszolgált, megoldottam mindent rajta, de akkor tűnt fel, mennyivel gyorsabban mehet a videóvágás folyamata, mikor az M1 Airt megvettem. Sokszor úgy dolgoztam, hogy az Air-en megvágtam az anyagot, majd az iMac-re vittem át külső SSD-n lecsekkolni, stimmel-e az élesség stb.
Szóval részemről még mindig az a tényállás, hogy nem divatköpködés, egyszerűen adott célfeladatokra sokkal-sokkal jobb az M architektúra, és nagy szerencsémre a fotó és a videó ebben a halmazban van benne. -
madgie
titán
válasz
Aszpirin #41303 üzenetére
Fotósként az is számít (sőt), hogy egy sorozatot úgy tudjak szerkeszteni, hogy nem esek ki minden fél percben a flow-ból, mert töltikézik valamit a gép. Egy M1-es akármin eleve úgy tudsz Lightroom Library-ban flag-elni, hogy gyakorlatilag soha nem akad meg, így eszméletlen gyorsan meg tudod csinálni az előválogatást, ami egy akadozós gépen borzalmas "élmény".
Nekem 2017-es iMac-em van, 40 GB rammal, SSD-ről fut a rendszer, mégis kb már csak archiválós gépnek használom (meg NAS), mert az M1-hez képest annyira csigalassú sajnos (M1 Pro van most, de a régebbi M1 Air is pont ilyen pattogós volt ebben).
Abban egyetértek, hogy nehéz ezt az 5K monitort helyettesíteni, bár egyre inkább hajlok afelé, hogy egy akármilyen olcsó M1 Minit vegyek az iMac helyett, az asztal mögé a falra meg felrakjak egy 42"-es LG OLED-et. Nyilván az sem lesz mindenben olyan jó, mint az iMac 5K kijelzője, de semennyire nincs "kedvem" Studio Displayt venni 700 ezerért -
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Aszpirin #41280 üzenetére
Nekem 2TB nem elég, sőt a mostani 4TB + 3TB kombóm is kezdem kinőni, ideje lesz venni egy nagyobbat. 10TB-on gondolkodtam az iMac-ba betenni, de írták hogy az valószínűleg akkora hőt termel hogy nem fogja jól viselni az iMac-be zárást.
TechN7ne:
Neked is ugyan az van mint nekem. Szóval alaplapi, speckó Apple csatis SSD, tehát nem is szabvány. Ha az SSD modellnévre rákeresel láthatod. Én egy NVME SSD átalakítót vettem, azzal próbáltam meg bővíteni, de nem jött össze. Pedig az az átalakító csak annyi hogy az Apple speckó csatiját egy M2 csatira alakít, tehát nincs semmilyen alkatrész, csak a lábkiosztás van egy nyáklapon szétterítve.Amúgy ha Sata lenne az SSD-d nem úgy írná hogy Flash-tároló.
-
madgie
titán
válasz
Aszpirin #41257 üzenetére
Az a baj, hogy tudom magamról, hogy az ilyen szerelési folyamatoknak csak az egyik felét tudom jól kivitelezni: a szétszedést
Pont elég kütyüt rontottam már el életemben, vagy 4 éve ott a por au iMac két alsó sarkában, inkább nézegetem néha, mint hogy belenyúljak
(Kisvárdáról meg nem akarózott soha csak ezért Budapestre vinni a motyót, kétszer)
Ja, szép setup! -
joey04
titán
válasz
Aszpirin #41221 üzenetére
70 az ritkán is van, az nem is baj, ha olyankor agyal. Gondoltam rá, csak hogy lehetne egyben megnyitni ennyi tabot? Van egy mappám a Chrome könyvjelzők között, van benne 80 könyvjelző, ott lehet egyszerre megnyitni, de idegen gépen nem jelentkeznék be rá. Mondjuk max csinálok egy kamu google accot és azzal. Viszont ilyen demó gépeken engedélyezve van a telepítés, hogy feltegyem a chrome-ot?
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41184 üzenetére
Ha majd, az Apple megalljt parancsol a Thunderbolt Displaynek, akkor fogok venni egy Stidiot (szerintem sem veszes az ar, akkor sem, ha az iMachez hasonlitom, mert akkor a TBD-t se lett volna szabad megvenni, mert kb 20%-val tobbert, iMac 2011 jott volna ki az arabol
) . Akkor majd megnezem, nem-e tudok tervezni es 3D nyomtatni valami backpack szeru valamit, amivel tovabbra is ra tudom akasztani a gepet
. Nekem nem is kell ekkora talca, eleg ha akkora fulei vannak, kb kozvetlen a monitor laba mellett, hogy a gepet pont elbirja.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41180 üzenetére
Ez az egyik kedvenc featureom a Sierraban, es mivel minden akkor hasznalt korabbi gepemben (regi iMac es regi MBP; macrumorson en robbantottam a threadet, ami a 2011-es iMac belso BT4/AC-s wifi moddolasarol szol) ki volt cserelve kompatibilisre a Wi-Fi/BT modul, ezert teljesen hozza is szoktam, majd amikor DisplayLink kellett, na az jol megtrollkodott. Egyebkent, amikor pl felebreszted a gepet, vagy visszatersz es a gep mar screen savernel van, akkor gombot sem kell nyomni az oran, ez pl sokkal kenyelmesebb szerintem, mint a TouhcID hasznalata (felteve ugye, hogy elerheto, en clamshell hasznalom a gepem nagyreszt, es csak 1 helyre vettem eddig TouchID-es keyboardot (amit par napja sikeresen ossze is pillanatragasztoztam
).
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41178 üzenetére
Nekem a TouchID se megy mindig. A sudo-nal bekapcsolhatod, hogy hasznaljon TouchID/Apple Watch jovahagyast (itt eleve bugos az Appel kodja, mert ha nincs TouchID akkor meg se probalja a Watchot, hex editorral 1 byteot kellett a multban atutni). Emlekeim szerint, DisplayLink eseten, mintha a sudo meg se probalna a TochID-et sem. A kukamano megette mar az adaptert, szoval azt nem tudom megnezni, de szerintem, ha eloturom a regi iPadet, es megnezem a Duet Displayt (mielott lett SideCar ezt hasznaltam arra, hogy utkozben/parkban/vonaton az iPad masodik kijelzo lehessen) ott is elojott ez a problema.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41173 üzenetére
A legnagyobb baj ezzel a DisplayLinkkel egyebkent, hogy eltori a Watch unlockkot, es a Watch jovahagyasokat. Pl. Safari jelszavak megtekintevese, vagy sudo es egyeb elevalt jogkorokhoz valo engedelyezes. Ez a feature, benne van "azota", hogy van unlock a Watchon. Marmint, DisplayLink USB 2.0-as VGA kivezetesem volt az elso, meg a 2008-as MBP-hez vettem, mert az is "csak" 1 darab monitort tud ugye meghajtani
. Mar akkor hackolt screensharinggel ment a dolog, amikor pedig bejott a Watch unlock, akkor kiderult, hogy screen sharing eseten ez feature biztonsagi okokbol nem aktiv.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin #41087 üzenetére
"Épp most fedeztem fel, hogy a az ausztriai Media Markt elég régi (2011-2017-es) "refurbished" iMac-eket árul (valószínűleg nem véletlenül, van rájuk kereslet!!!), és nézd csak meg, menniért, mert beájulsz
Csak egy példa, egy 2013-as (10+ éves!) 21 colos (!) iMac 734€-ért: [link] , de sok van, csak érdekesség kedvéért is menj a mediamarkt.at oldalra és írd be a keresőbe, hogy "iMac refurbished" majd láss csodát
"
De ez inkább átverés.
10+ éves czucc nettó 280e Ft-ért.
Hacsak nem valaki gyűjti ezeket, és minél jobb állapotú darabra akar szert tenni. -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41099 üzenetére
Ez remek lista. Az 1., 2., 6., 7., 8. helyen olyan monitorok allnak, amelyeknek nem jo a DPI-je a rendszerhez. Ennek a listanak, nincs koze a "best"-hez.
Budget oldalon pl. lehetne barmi ami 27" es 2560x1440, vagy 20"-21" meretu 1920x1080-as panel. Nincs 27"-es 5k sem a listaban.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin #41082 üzenetére
"A másik az M1 gépek értékaáálósága: egy alap air mostanra bukott be 300K alá... újan meg szűk félévvel a megjelenése után 380K-ért tudtam megvenni a Media Markt-ban...."
Ez azért egy másik sztori.
Nézegetem itt a hirdetéseket a hardveraprón, azért ahogy elnézem a többség sajnos még mindig túláraz.
Persze ha ennyiért eladják a termékeket a hirdetők, akkor ennyit érnek, tehát nincs mit problémáznom ezen.7-10 éves gépek közel 200 000 forintért, hát nem tudom...
-
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin #41071 üzenetére
Elég a 8 GB.
Sokkal fontosabb jelenleg, hogy Apple Silicon legyen, mert ezek ennyivel gyorsabb gépek a korábbiaknál.
Mi dolgozunk nagyobb adobe-fileokkal (vektoros és pixeles is, mozgóképpekkel nem....), és bőven nem gond a gépnek, sőt. De mondjuk ez még belefér az általános használatba.Nyílván vannak olyan tevékenységek ahol ez már nem elég.
Aki nem hiszi milyen gyors egy Apple Siliconos masina, az nyomkodjon meg valahol egy alap Mac Minit, és hasonlítsa össze mondjuk egy 2019-es Inteles Mac Proval.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41036 üzenetére
A gepet kb 6 evre tervezem, mint ahogy ez is, most 6 eves. Nem ez a resze zavar.
Az zavar, hogy ha felmesz az apple.hu -ra, kivalasztod az ezust, 14"-es erosebb M3 Pro gepet, akkor azt irja alul, hogy raktaron. Majd ha felkattingatod, ahogy mondtam, akkor azt irja, hogy 4-6 munkanap (azaz jan 11,12,15). Majd a kosarba rakas utan, a kosarban beirom a 1203-at iranyitoszamnak, akkor atugrik 18-22-re (ami nem felel meg a korabban, ajanlott idopontnak, nemhogy kicsit, nagyon nem). Tehat hazudnak. Ha meg fog jonni a gep, es akkor nem 11, 12 es 15 lesz, akkor minden egyes percben, amikor hasznalom szejjel fog idegesiteni, es itt fog kattogni a fejemben, hogy hazudott es atvert a ceg. Raadasul, az Apple visszaeso, mert mar az is elofordult veluk, hogy rendelsz valamit, leirjak, hogy pl 2 het mulva hozzak, de valami miatt, 1 hettel a megbeszelt idopont elott szolnak, hogy atadtak a futarnak, es masnap nalam lesz (ilyenkor meg SMS-ben is az orrod ala dorgolik, hogy itt a nagy nap...). Ilyenkor megint nem tudok mast tenni, mint at nem venni a futartol. Majd megprobalni megmagyarazni a telefonos ufsznek, hogy azert kuldtem vissza, mert nem a megbeszelt idopontban kuldtetek. Legyetek szivesek tartsatok magatokat a megallapodashoz, mert ez igy atveres.
Szoval, nem kizart, hogy le fogom mondani, mert ez nem allaopot, nem ez az elvart mukodes.
-
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #41028 üzenetére
Nekem a TBD hatuljan, van egy ilyen "backpack". Ahogy, itt lefele gorgetsz, mutatja, hogy van hozza "fuggoleges" tarto, igy nekem erre a kis polcocskara van berakva a MacBook Pro clamshell modban, igy kvazi olyan, mintha "iMac" lenne. Plane azert is olyan, mert mivel Apple Display, igy a fenyerot, hangerot, mindent ugy allitok, mintha iMac lenne. A 13"-as es a 14"-es MBP-t es nyilvan a kisebb Airt birja el ez a polc, a 16"-os gep mar tul nehez neki.
Nagyon vartam ennek a kis polcnak az ujabb verziojat, hogy akkor ugyonez a setup mehet majd tovabb, a Studio Display eseten is, de csalodast okoztak, mert ahhoz mar nem adnak fuggoleges tartot, illetve, sulyra sem birna mar el a gepet...
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40975 üzenetére
A regi, IOKit alapu driverezes keretrendszere, ami velunk van az a Next ota, halalra van/lett itelve a multban (Catalina). Ezek helyett lett letrehozva a DriverKit, amivel nem kell ilyen kexteket gyartania a fejlesztoknek. Ezeket az API-kat "darabokban" adja hozza az Apple a rendszerhez, tehat nem lett egyszerre kivegezve az osszes. Az AudioDriverKit macOS 12-ben kuldte nyugdijba a regi IOKit driverek kozul azokat, amelyek Audio eszkozokhoz voltak. Az uj DriverKit alapu driverek az alkalmazasba agyazhato modon is telepithetoek a rendszerre (tehat nem kell oket berakni a Library/Extensions -be, azaz visszaterhet az appos drag n drop telepites), de mukodnek iOS-en is, tehat elkeszitheto lenne a szoftver es a driver ugy, hogy egy M1-es iPad-en is hasznalhato legyen.
A Samsung tokeletes pelda arra, hogy miert nem jok ezek a cuccok. Valamelyik korabbi modellhez volt egy SamsungPortableSSDDriver.kext, ami "reszben" megvalositotta a SATSMART kextet (ez kell, USB-s SATA bridgnel, hogy SMART ertekeket olvass ki, pl a DriveDx hasznalja), viszont mindezt ugy, hogy utkozzenek a SATSMART driverrel. Azaz, ha ezt felrakod, a Samsung sajat szoftvere kepes lesz kommunikalni a sajat SSDjevel, de te nem fogsz tudni, semmlyen mas, USB-vel a gepedre dugott SATA-s merevlemezrol SMART infokat kiolvasni, sem lockolt driveot feloldalni. Tehat, mintha telepitenel egy Samsung nyomtatot, viszont amig ez a nyomtato telepitve van, addig semmilyen masik marka nyomtatojat nem tudod hasznalni.
-
Syl
nagyúr
válasz
Aszpirin #40952 üzenetére
Target display Luke Miani módra
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40952 üzenetére
A Target Display modehoz nem volt szabvanys DP transport 2014-ben ahhoz, hogy az 5k atferjen. Ez a specko, majd csak 2016ban jelent meg. Ezert volt a Dell elso 5k-s monitoran 2 DP kabelre szukseg a 60 Hz-hoz (1 kabellel, az 5k, csak 30Hz-n ment), es ezert lett a 2016-os LG monitoron csak 1 kabeles a csatlakozas (amit mindenki csodalt 2016ban, az 1 kabeles megoldasert).
No, eddig pont igy valtogattam
Tul kicsi a 12"-es PB legyen nagy, tessek 17" MBP. Tul nagy a 17" MBP, legyen hordozhatobb, ugyis most jelent meg a 13.3"-as MBP. Ah, tul kicsi a 13.3"-as, legyen ez most 17"... Najo, legyen inkabb hordozhato, ezer legyen 13.3" (itt tartok most
). Ehhez kepest valamennyire no a 14"-es gep. Az ar mind1, ugyonolyan felepites mellett, $300 az elteres csak.
-
PlayMax
nagyúr
válasz
Aszpirin #40946 üzenetére
Nem tudtam ,hogy nagyon cpu éhes dolgokat tolsz ,de sztem egy i9 10900k /5600/5700xt gép még mindig ütős.
Viszont ha már megvan a M2Pro akkor értem a dilemmát.Studio display sztem nagyon drága ,és csak úgy tudnak belőlük profitálni ,hogy kiiktatták a 27 colos csodás iMac et.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40947 üzenetére
Nekem nem retina a TBD. Mivel evrol evre romlik a nem retina monitorok "kezelese", igy egyre inkabb nincs ertelme nem retina monitort venni. 10.6-10.7 volt talan a csucs ami a font renderinget illeti, azutan 10.13-nal meg kb minden beloheto volt szepre, majd azota folyamatos a "lejtmenet", ha nincs retina. De, mostmar ugy vagyok vele, hogy a monitor marad meg. Minden beta macOS-nel megnezem, hogy mukodik-e meg (mert ez TBD dock inkabb, beepitett monitorral, igy ha az Apple kidobja a supportot, akkor valoszinu, meg fog allni a kep is). E helyett, leginkabb, Stdiot vennek majd.
Egyebkent, en most a 14" es 16" MBP kozott nem tudok donteni. A multban volt 12"-es PB-tol kezdve, 17"-es MBP-n at minden (a jelenlegi 13"-as, de az elozo 17"-es volt).
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40943 üzenetére
En evekig mobil+desktop komboban toltam (iMac volt mindig destop vonalon, PB majd MBP mobil vonalon), veguli 5 eve nincs mar desktop. Nagy screennek ott a 10+ eves Apple Thunderbolt Displayem (a hatuljara fel van "akasztva" az MBP), ha pedig vinni kell, akkor viszek mindent, hiszen minden a gepben van.
Szoval, en az 1 gep, ami mobil is es desktop is lehet dologra szavazok. Kenyelmesebb.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Aszpirin #40900 üzenetére
Nekem is ugyan ez a verziójú Ventura van.
A max proci amivel kijött ez az iMac az egy i7-7700K ami elvileg "plug&play".
Amúgy ha netán nem ismeritek az everymac oldalát ajánlom nektek, ott minden infót is megtalálni minden Apple termékről. Szétszedéseket meg az iFixit-en érdemes nézni. De gondolom sokan ismeritek ezeket az oldalakat.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Aszpirin #40895 üzenetére
Eredetileg 2TB Fusion Drive-os volt, hozzám már úgy került hogy helyette 1TB-os 2.5-es Macbook vinyó volt benne. Én azt már lecseréltem egy 4TB-ra.
Amúgy épp azt néztem hogy ha macOS Mojave-ig vissza lépek akkor a 32bit-es alkalmazás támogatás még ott van.
Én is imádom, tervezem hogy majd a procit is kimaxolom ha úgy lesz kedvem hozzá.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40543 üzenetére
Zenelejatszashoz a fulemet tapicskolom, a telefoncsorges ellen, be van allitva egy allando atiranyitas a devnullba, szoval, a tobbi helyen, nem szokott para lenni. Leginkabb pl. mosogatas kozben zavar, amikor lejar a tea timere, akkor meg ki kell flusholnom ami eppen a kezembe/queuebe van, mielott megcsinalnam a teat... Most csorog ugye az ora kozben vegig
. Hja, a Series 4 LTE-nek ez az utolso updateje szerintem, ugyhogy itt befejezi palyafutasat. Arra szoktam figyelni, hogy a valtas pillanataban, ugyonaz a rendszerverzio mukodjon mind a ketto keszuleken. Szoval, jon a helyere egy Series 9, ami megint kihuzza, amig lesz ra support.
-
Alex91
félisten
válasz
Aszpirin #40533 üzenetére
De, az a szomoru, hogy a premium anyag haaznalatu, draga hardvert szoftveresen kukazza az Apple. 10-15 eves vas is gyonyoru, az anno esetleg millioba kerulo gep is mara hasznalhatatlan. Most nem egy csucsszuper jatek vagy Xcode futtatasarol vagy nem futtatasarol van szo, hanem csak a sajat honlapjuk Safariban valo meg nem jeleneserol…
Ertem amit mondasz, lehet nekik specialis feladatot talalni, de altalanos hasznalaton mar meg fognak bukni 1-2 ev mulva azutan, amint nincs ra ujabb OS.
En is hasznalni fogom a 2017-es iMac-emet valoszinuleg amig tudom, kimondottan jo aron vettem anno, kicsit hosszabb ciklusra szamitottam, ugy hogy a kovetkezo generacio 2019-ben jott ki. Az Apple Silicon belekopott a levesbe. Ez se lenne gond, de amikor a mostani iPhone frissitesnel itthon csokkentette a telo arat, vagy olcsobb lett a Mac Mini, addig az iMac frissites nem jart arcsokkenesel. Pedig ez lenne kvazi az otthoni, csaladi gep az Apple-nel, gondolom nem a verprofiknak szanjak a pink iMacet… A Mac Mini draga, Macbook Airt nem szeretnek, de jelenlegi arazassal meg ezt latom szamomra megfizethetonek. -
cigam
titán
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40519 üzenetére
Dehat, epp az elobb irtad le, hogy ha alkalmatlan, akkor keresel neki alternativ felhasznalast.
Ha a cel az ujdonsagok, vagy a komplett okoszisztema hasznalata, akkor fel sem merul benned, hogy ezeket ne hasznald, hiszen ezert vetted. Majd ha eljart az ideje, veszel egy masikat.
Nalam peldaul van ocskavas telefon (6s es 4s), felszerelve a falra, HomeKit okoskapcsolonak. Irtam ra egy pont, a celnak megfelelo appot. Mivel ocskavas, ezert nem updatelhetem a Home-ot ujabb HomeKit verziora, mert el fogja veszteni a funkcionalitasat. Pedig, allitolag, javitana a 3rd party cuccaimmal valo kompatibilitast, szoval, igeny, az volna ra.
Az ismerettsegi korben, pont az atlag felhasznaloknak volt problema abbol, hogy telefonon lett Group FaceTime, de se a tableten, se a szamitogepen nem. Ugyonitt volt meglepodes azon is, hogy csak a telefonnal torteno facetimeolas kozben van opcio elmosni a hatteret, az Inteles iMac ezt nem tudja. Egy masik helyen, meg abbol volt problema, hogy be lett leptetve egy megosztott iCloud Photo Libraryba, de ez nem latszik csak a tableten es a szamitogepen, mert ott meg a telefon volt regi.
A rendes eletciklusuk vegeig hasznalom az eszkozoket, aztan szoktam oket levaltani. A regiek megvannak, igy van itthon PPC-s Apple gep is, sott a 20 evvel ezelotit PC-men, jatszani is szoktam, de ettol fuggetlenul, minden egyes regi, mar nem tamogatott modell, ocskavas.
Nalam az az alternati felhasznalasa az ocskavasaknak, hogy van rjatuk regi rendszer, peldaul regi MBP-bol 10.13 es 11.0 es tesztelesre hasznalom a keszulo projekthez (de az iOS dolgokhoz is megvan kb a teljes paletta par evvel ezelottig, tehat iOS9-tol 10-en at, 16ig minden verzion hagytam keszuleket, hogy ezeket tudjam ellenorizni). De mivel ocskavas rajtuk a rendszer, az az Xcode nem megy, amiben dolgozom a sajat gepemen, igy debugolni peldaul, kesz orulet, mert semmi eszkozom nincs, ami egyebkent, a sajat gepemen, Xcodebol inditva mind rendelkezesre all. Emiatt nem varom el, hogy barki visszafele tamogasson barmilyen regebbi rendszert, mert tudom, hogy nem egyszeru.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #40519 üzenetére
Na és akkor mi van? Miért akarod meggyőzni? (úgy sem tudod) Ő Így gondolja, te meg úgy. És? Attól még neki is és neked is igazad lehet.
Pl. vannak emberek akik 2-3 évente autót cserélnek. Őket miért nem győzködöd, hogy A-ból B-be elviszi a 17 éves autó is.
Amúgy gazdaságilag is lehet benne ráció. Eladja a szerinte elavult gépet, hozzátesz egy "keveset", és máris van egy zsír új 3 évig garanciális gépe. Aki megvette az is örül, hiszen kapott egy jobb gépet amit eddig használt, és nem kellett kiadni egy új gép árát. -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40516 üzenetére
Ha kell Passkey, vagy kell a shared iCloud Photo library, akkor kell a gepre minimum Ventura. Ha nem csak 1-1 eszkozre legeneralt Passkeyt akarsz hasznalni (mert a Passkeyekhez Ventura kell), hanem ezt meg akarod tudni osztani a gepeid kozott, akkor viszont, szukseged van a Sonomara. Ha hasznalsz iCloudot, es nem akarsz "szivni" azzal, hogy nem mindig tolti le a fileokat, akkor Sonomaban vegre megoldottak, hogy a heyben nem levo fileok is latszanak (marmint, nem csak a Finder latja oket, hanem a lowlevel C-s opendir is), es fopen hatasara a rendszer lerantja oket, igy ehhez is Sonomat hasznalsz. Ha szeretnel valakivel kozosen dolgozni iCloud folderen, akkor minimum Catalinara van szukseged, mert elotte ilyen feature nem volt. Ha falramaszol a Monterey vegen megerkezett Intel GPU bugtol (sok-sok ablak es space eseten, ha nem egymas melletti spacek kozott valtogatsz, akkor ha el van fogyva a videoram, fekete lesz a kep),, akkor szinten frissitessz Sonomara, mert itt mar a betak alatt javitva lett. Egyszeruen, minden uj verzio behoz vegtelen plussz egy extra, uj, jo dolgot, ezen kivul, egy csomo ticketet le lehet zarni a bugtrackerben, mert azokat is javitottalk.
Amelyik vason, nem tudod futtatni az aktualis verziot, az egy erteket vesztett, elavult, kukaerett ocskavas, fuggetlenul attol, hogy ez egy 7. generacios i7 procit tartalmazo iMac, amire nem megy fel a Sonoma, vagy ez egy alsopolcos, notebook, amire nem megy fel a Windows 11.
Minnel regebbi rendszeren van valaki, annal nehezebb a tamogatast biztositani hozza. Pl. nem art, ha rendelkezel minden olyan verzioval, amire beikszelted, hogy legyen tamogatas. Fejlesztokent, az lenne a legegyszerubb, ha semmi de semmit nem kene tamogatni, csak az aktualis verziot.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #40419 üzenetére
Jogos, köszi a pontositást, mivel ezzel a részlettel valóban nem voltam / vagyok 100%-ig tisztában, ezért is irtam, hogy unix alapú, aztán hogy végeredményben ez csak nevében egy átnevezett unix de amúgy 100%-ban unix, vagy egyben párhuzamosan továbbfejlesztett unix is (mivel A unix néven jelenleg per pill nem is tudom, hogy fut-e aktuális OS), az már nagyon finom különbség csak.
Kieg.: De most olvasgatom, hogy az utsó Unix kiadás a Unix 10 volt... sajnos régóta már én is csak windows alatt dolgozom...
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40408 üzenetére
En otthon, munkahoz semmennyire sem kapcsolodoan, hobbikent fejlesztek iOS-re es macOS-re is a gepeimen, amiket megtartok, ameddig megy rajtuk a szoftver es alkalmas arra a feladatra, amire korabban alkalmas volt. Tehat, erosen hobbi, nem professzionalis felhasznalas.
Nem lennek kepes ilyen gyorsan upradelni, mert a ertelmetlennek tartom ha az ugras nem jar, jelentos teljesitmenynovekedessel (vagy kategoria csere eseten pl. Desktop - Notebook, legalabb ugyonolyan gyors legyen az uj, mint a regi). 2011 es 2017 kozott, ez sajna, szinte hianyzott az Intel CPU-kbol, de jot tett az iparnak, a magok szamanak emelese a 8. Intel generacional. Majd, az ARM valtassal jott meg 1 ilyen ugras, viszont az M1 - M2 megint nem hoz akkora ugrast.
Szerintem, semmi baj nincs egy aktualis MBA fejlesztesre torteno hasznalataban. A CPU teljesitmenye boven partiban van, akar az utolso Inteles, "nagy" modellek teljesitmenyevel (ezeket 2 eve meg arulta!), egyedul memoria kellhet bele plusszba (szerintem kell bele, a 8GB teljesen elheto mennyiseg volt mondjuk 5 eve, de en ma, mar senkit nem koteleznek erre).
2017-ben peldaul, azt nezegettem, hogy kellene nekem egy ultra konnyu kis gep, igy szemeztem az MB -vel, tehat a sima, 12"-es geppel. Az zavart, hogy nincs rajta Thunderbolt, amit szoktam munka kozben, hasznalni, igy remeltem, hogy 2018-ban, jon bele TB. Hat, 2018-ban, mar gep se jott
. Nyilvan, a benchmarkok vegere throttlingolt, de mint vas, hozta azt, amit hoznia kellett. Pl. ha vettel egy 2009-ben egy C2D, alu 13"-as MacBookot, akkor 2016-ban, vagy 2017-ben a kis, 12"-es MB-re batran upgradelhettel, mert mindenben gyorsabb volt, mint a korabbi geped (a Sierra dobta ugye a 2009-es MB-t). Ha iOS-re fejlesztettel a 2009-es gepen, akkor ugyonerre a celra, ugyonugy tokeletesen hasznalhato volt a 2016-os 12"-es is (meg par masodperccel, hamarabb is vegzett, ugyonazzal a builddal). Nyilvan, ahogyan a 2009-es 13"-as MB-d lasabb volt, mint a 2009-es 17"-es MBP, ugyonugy a 2016-os 12"-es MB is lasabb volt, mint a 2016-os 15"-os MBP is. Viszont konnyebb is
Az a jo, hogy mindenfele ember van, van aki, 1-1 gepbe beszal az eletciklusa elejen es hasznalja ezt a gepet az eletciklusa vegeig, van, aki feluton kiszall, majd ezt a termeket eladja, es vannak azok, akik az eletciklus felenel, hasznaltan szallnak be
. Mindenki el tudja donteni, hogy szamara melyik lepcsofok a megfelelo. En csak azt tudom mondani, hogy ujonnan, nem jo mar beszalni M1-es gepbe. M1-es iMacet szabad venni, jelentos kedvezmennyel hasznaltan, vagy M1-es MB Air-t/Pro-t, de ujonnan, szerintem, az eletciklus miatt, nincs akkora arelonyuk, mint amekkoranak lennie kellene, hogy azt tudjam ra mondani, hogy megeri. Pl. ha jelenik meg uj iMac, akkor azonnal rohanok venni egyet. Mert, mar nagyon-nagyon cserelni kellene az Inteles verziot, viszont 2.5 eves modellt megvasarolni, 0 eves aron, semmi esetre sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Autós topik
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest