- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz
Jester01 #11520 üzenetére
Azt a mindenit, nem szarral gurigázol.
Köszönöm a fáradtságodat!
Kipróbálni viszont nem fogom tudni jelenleg, ugyanis elektronikában jobban járatosabb munkatársamnak odaadtam ma a gépet és egyből rávágta hogy nagy valószínűséggel életet lehet lelehelni még a VGA kimenetbe csak a kiszáradt felpúposodott kondikat kellene kicserélni, mert hogy ennek egyik gyakori következménye integrált VGA-s lapoknál hogy a jelet teleszórja mindenféle zajjal és használhatatlanra torzul a szinkron vivő ami miatt pl. pont az lesz amit én tapasztalok hogy a monitor nem hajlandó felismerni mint videó jelet. Igaz nem lesz olcsó mulatság a gép használt piaci árához képest, de ha esetleg tovább akarok rajta adni sem mindegy lesz eladhatósága tekintetében hogy működik.Viszont most már látom hogyan is kell egy ilyen port állítgatást lekódolni.
-
DarkByte
addikt
válasz
bambano #11517 üzenetére
Nincs rajta semmilyen bővítő kártya slot. [link]
Már rég beleküldtem volna a polcon pihenő S3Trio-t ha lehetne
Kész szerencse hogy USB-ről bootol ha kiveszem belőle a DOC-ot. Sajna a DOC tartalmát így sem fogom tudni lecserélni mert ahhoz módosítanom kellene a boot sorrendet.Soros konzolhoz hasonló cucc nincs Linux kernel-ben csak LAN-on keresztül?
Eddig csak a netconsole-t találtam de ha jól látom ez csak egy irányú, vagyis csak olvasni tudom a kernel log-ot, gépelni nem
Az lenne jó ha valahogyan telnet-tel rá tudnék menni és bejelentkezni, ilyesmi.
-
DarkByte
addikt
Ilyesmi bajom van nekem is, pont ugyanez a lap van a kütyüben: [link] Elképzelhető hogy akkor ez széria hiba lesz sajnos.
-
DarkByte
addikt
válasz
bambano #11512 üzenetére
Igen, legrosszabb esetben az lesz. HE-n találtam is egy fickót aki relatíve olcsón legyártja és elpostázza.. Na de akkor sem biztos hogy szeretném a rendes gépeimre kötni, nagyon noob vagyok mikroelektronikában; inkább akkor már egy ilyen tetszhalott gép. Azon gondolkodom hogy összerántok egy USB-s Linux-ot amire be tudok lépni SSH konzolon át, elképzelhető a CMOS reset visszahozta a bekapcsolt LPT portot. A mostani kernel-be egyáltalán nincs beleforgatva párhuzamos port támogatás így nem tudom eldönteni hogy van-e vagy csak nem látja a kernel.
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Volna egy érdekes problémám. Van egy VXL TC3200-as vékony kliensem amit közel két évig headless módon használtam mobilnet osztására. Most szerettem volna mikro processzor programozáshoz életet lehelni bele, mivel ezen még van LPT port így tudnék AVR égetőt csinálni hozzá. A gond csak az hogy a DSUB kimenetén nem, vagy ha jön is oldalirányban elmosódva jön kép, mint amikor TV adásban nagy interferencia van. Tesóm LCD monitorom így csak időnként kapja el BIOS alatt a képet, aztán el is tűnik. Az én LCD monitorom nem is hajlandó felismerni mint bemenő jelet. Tartok tőle hogy valami kinyúlt benne, és mivel full integrált a kicsike esélyét sem nagyon látom hogy feltámasszam máshogyan.
Mivel menni azonban megy (a rárakott kézi forgatású Linux-om bebootol és ha LAN-ra dugom be is tudok rá jelentkezni rá SSH-n), azon gondolkodtam hogy a BIOS beállításokat nem-e lehetne valahogyan módosítani Linux-on keresztül miközben fut? Nem tudom létezik-e olyan program ami az Award BIOS-ok CMOS tartalmát tudják módosítani? Pl. én az LPT portot szeretném rajta engedélyezni mivel azt annak idején letiltottam és így BIOS nélkül elég nehéz engedélyezni (hacsak valaki nem diktálja le nekem hogy a BIOS-ban vakon hogyan kell átállítani de még az is jó móka lesz).
Valami ötlet esetleg? Gondolom BIOS távoli konzolra vezetésére esélyem sincs ha nem olyan eleve a lap, márpedig szinte kizártnak tartom.
Még arra gondoltam hogy valahonnan szerzek egy CRT monitort és megpróbálom azzal, hátha azok kevésbé érzékenyek a pontos időzítésekre és még nagy nehezen át tudom babrálni a BIOS-ban a dolgokat.
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Belső shell-ben szeretnék futtatni parancsot és szeretnék változókat is beállítani, de úgy tűnik ez nem megy. Így próbálkozom:
bash -c "export TEST1=hello && export TEST2=world && echo $TEST1 $TEST2"
Az eredmény egy nagy semmi, pedig ha a belső láncolatot csak simán lefuttatom minden oké (sőt utána ha még egyszer lefuttatom a bash -c -s verziót is oké, de akkor nyilván már a külső shell-ből öröklődik azért jó.
Export nélkül sem jó. Vajon min csúszok el? Gondolom valami nagyon triviálisat hagytam ki.
-
DarkByte
addikt
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy Debian -al kísérletezem VirtualBox alatt, és a Guest Additions telepítésénél kapom azt az arcomba hogy mivel nem 2.6.27 vagy újabb a kernel -em, az OpenGL gyorsítás a virtuális gépen keresztül nem fog menni. Ez igaz is, 2.6.26-2 van fent. A csomag kezelőben nem látok ennél frissebb kernel image -t. Hogyan tudnék frissebb kernel -t feltenni? Mindenképpen magamnak kell forgatnom vagy van erre valamilyen egyszerűbb mód, mondjuk plusz repository -t hozzáadok? Nem célom hogy az utolsó csavarig mindent beállítsak rajta csak hogy egy általános kernel fent legyen.
-
DarkByte
addikt
válasz
bambano #6222 üzenetére
Köszi, utánna fogok nézni.
Sajnos a Bash scriptről lemondtam, mert úgy tűnik ha a kapcsos zárójeles blokkban próbálok meg olyan parancsot végrehajtatni ami subshell -ben fut (pl. awk script-et futtatok ellenőrzéshez) akkor a buffer -elés megszakad és időközönként így nem kapok meg mindent. Jelenleg Python -al próbálkozom.
-
DarkByte
addikt
válasz
#25954560 #6218 üzenetére
Ööö.. nem pont erre gondoltam, de lehet hogy amit írtál is megfelelő, mert ha az echo eredményeként létrejövő fájl nem char típusú akkor csak szimplán letörlöm az echo utáni tesztben. Mindjárt ki is próbálom
Előtte nem jó nekem ha tesztelgetek mert még mindig fennállhat az az eset hogy a teszten túljutok, a modem pedig eltűnik az echo előtt a scheduler szeszélye miatt
. Ezért hoztam fel példának a noclobber -t mert azzal tudok ilyet csinálni:
if ( set -o noclobber; echo "$$" > "$LOCK_FILE") 2>/dev/null;
then
# nálunk a lock!
else
# hát ez nem jött össze :(
fiA lock fájl tesztelése és a lefoglalás egy utasításban történik ha sikerül, egyébként a hibát is ő adja. Ugyan ez kellene nekem most itt is, hogy az echo ha van fájl beleírja az eredményt a ttyUSB1 -be, ha nem létezik akkor nem hozza létre és hibát ad.
Mod: úgy nézem jó lesz a megoldásod, köszönöm!
Ha valaki esetleg mégis tudna egy olyan megoldást amit itt feszegettem az természetesen továbbra is érdekel, ha másra nem hát fejtágításnak jó lesz. -
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Lenne egy érdekes kérdésem sh -vel kapcsolatban . Saját mini linux -on munkálkodom már jó ideje, jelenleg ott tartok hogy 3,5MB -ban van egy rendszerem amiben benne van a kis VIA gépem összes fontosabb driver -e kernel -be forgatva, PPP, dropbear, dnsmasq, illetve egy rakás más segédprogram a busybox -nak köszönhetően, és már tudom vele osztani a mobilnetet (végre valahára rendesen látja az e220 -as modemet is
), jelenleg is azon keresztül pötyögök. Nagyon tetszik, mert többször gyorsabban boot -ol és kevésbé erőforrás igényesebb mint az XP Embedded, illetve végre elférek csak az alap 32MB -os DiskOnChip -en
Következő lépcsőfoknak egy szimpla modem felügyeleti programot szeretnék rá írni (ilyet már csináltam az Embedded -re), viszont mivel jelenleg C esetén állandóan virtuális gépben kellene kereszt fordítanom a kisgépre, átmásolni, utána ott tesztelni majd hiba esetén újra az egész, így úgy gondoltam tökéletesen megfelel nekem ha mindezt bash -ben írom (abban legalább van valamennyi tapasztalatom). Egész pontosan nem bash, mert ez csak szimplán sh és hiányzik is belőle pár hasznos dolog, például tömb kezelés, de kerülő úton ezeket már megoldottam. Egészen jól haladok vele, már az alap funkciók működnek, sőt a hónap eleji automatikus modem számlálók nullázása is megvan. A programról azt tudni kell hogy a modemmel társalgok a második soros porton, ez Windows felől a PC UI port amire a dashboard programja is ráül (nálam /dev/ttyUSB1). Van egy atcommand függvényem ami sablonosan így működik:
atcommand ()
{
# input paraméterek lekezelése
{
echo "AT_PARANCS_A_MODEMNEK" > /dev/ttyUSB1
read VALASZ_A_MODEMTOL -t IDO_TULLEPES
# kapott adat ellenőrzése, megfelelő visszatérés
} < /dev/ttyUSB1
}A kapcsos zárójelezésre azért van szükség, mert ha ez nem volna akkor az echo -ra kapott választ vagy elkapja a read vagy nem, mivel közte nincs semmi ami buffer -elné a portot, így viszont működik. A gondjaim ott kezdődnek ha teszem azt kihúzom a modemet működés közben. Ha ez a kapcsos zárójeles rész előtt történik akkor nincs semmi gond, nem lép be a belső blokkba hanem utánna a $? változó értéke 2 lesz így tudom hogy nincs modem. Bent a read paranccsal sincs gond, ez ugyanis sima időtúllépéssel kilép így utánna ha ellenőrzöm hogy van-e még modem (valahogy így: [ -e /dev/ttyUSB1 ]) akkor is tudom mi történt (a modem úgysem tér észhez ilyen gyorsan szóval ez nem okoz deadlock szerű gondot hogy két parancsban ellenőrzök). A gondom az echo -nál van. Ha ugyanis pont olyan szerencsétlenül tűnik el a modem, hogy a kezdő kapcsos zárójelt még túléli, viszont itt jön egy váltás, az mdev törli a dev fájlt, akkor így létrehozok egy fájlt ugye a dev mappában ttyUSB1 néven aminek a tartalma az echo kimenete. Ez pedig nem jó, mert amint megint rádugom a modemet a gépre akkor az mdev nem tudja létrehozni a megfelelő eszközfájlt.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e úgy átirányítani kimenetet fájlba, hogy az csak akkor hajtódik végre ha a fájl létezik, egyébként hibát dobjon. Eddig nem nagyon találtam ilyesmit.
Lock fájl létrehozásnál már találkoztam a
set -o noclobber
opcióval ami pont a fordítottját csinálja vagyis ha létezik a fájl akkor nem engedi felülíratni, de nekem nem ez kellene.
Kicsit paranoid lehet amit ki akarok védeni, mert nagyon ritkán fordulna elő, de ha már lehet akkor miért ne oldanám meg elegánsan.
Előre is kösz a segítséget.
-
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Van itt valaki aki tudna kicsit segíteni buildroot-al? Egyenlőre csak tesztelgetek mit tudok kihozni belőle, viszont az iptables csomagot eddig sehogyan sem tudtam életre kelteni. A fordítás során kapok egy olyan hibaüzenetet hogy "netfilter.h:40: error: expected specifier-qualifier-list before '__u32'" és sejtem hogy valami nagyon alap dolgot ronthatok el, mert neten nem találok hasonló hibát (persze az is lehet én keresem rosszul). Azt már sikerült kiderítenem hogy a netfilter.h a kernel header -ek része.#6081: ha jól tudom a chroot -al ki lehet cserélni a gyökér fájlrendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mozilla Firefox
- Milyen autót vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- The First Berserker: Khazan
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Gombászkönyvek egyben
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged