Hirdetés
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
RazoR
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #86295 üzenetére
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
TESCO-Zsömle #86297 üzenetére
[link] alphacool 5.25?
-
Dr V
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #86295 üzenetére
Esetleg EKWB FLT80?
-
TESCO-Zsömle
titán
Mi a legkisebb különálló szögletes tartály, ami vehető? Ki gyártja?
-
-
Zsohi
őstag
válasz
MasterDeeJay #86288 üzenetére
Se rugo, se gumi. Kimertem, illetve az alatet cserelgetve kitesztelve a legmegfelelobb nyomas a procin(eppen a hataran mikor mar nem tudod kezzel mozgatni a blokkot a procin). A csavar, pedig koppig tekerve.
A gyari EK rugos megoldast alkalmazva es a leirtakat kovetve a proci lenyomtot hagyott a coldplaten... -
flashpointer
őstag
válasz
MasterDeeJay #86288 üzenetére
a PCB a rugo
-
RazoR
veterán
EK RES X3 tartályba elég a műanyag bizbasz vagy kell bele a szivacs is mindenképpen?
Vagy mindkettő?
-
Ha jól látom ott nincs rugó csak rugalmas valami? Rugó párti vagyok, azt valahogy biztonságosabbnak érzem.
Tegnap pár órát teszteltem és rohadt jó 70 fok volt max a proci passzívban játékok alatt (venti nélküli 1080-as rad.)
Szóval EK supremacy evo blokk AM3 jetplate (bár ez gondolom mindegy), AM4 bracket, AM5 gyári backplate és corsair H100 M3 venticsavarok.
Amúgy az előző blokk volt új, de többet nem veszek új EK cuccokat csak használtakat mert amúgy szerintem túl drágák, meg persze egy vödör csavarral állok neki szerelni.
Gyártók is megoldhatnák már valahogy hogy egyféle csavart használjanak vagy egyféle rögízést legalább. -
Zsohi
őstag
válasz
MasterDeeJay #86284 üzenetére
A gyari EK hardware az AM5-hoz amugy is nagy rakas sz@r.
[kép] Nalam Noctua elemekbol lett osszelegozva a rogzites.
-
válasz
MasterDeeJay #86283 üzenetére
Corsair ventitartó csavarjai jók lettek. Rugó is stimmel. Nem húztam meg nagyon.
Kezdetnek kíváncsi leszek rá venti nélkül mit produkál.
-
-
mpierre
veterán
válasz
MasterDeeJay #86279 üzenetére
Lga foglalatnál óvatosan a leszorítással. X58-nál pár giga ram volt képes eltűnni... meg más finomságok. Am5-nél meg nem akarta a 6000-t a ram.
-
-
mpierre
veterán
válasz
MasterDeeJay #86277 üzenetére
Valami egzotikus unc-s menetet használ. Amikor az Am5-tel küzdöttem, hogy felmenjen a 8700g-re a Cryorig c7 nálam is volt mindenféle felmenő családtag - többszöri - emlegetése.
-
Hát ez az EK kicseszik velem keményen. Support nem válaszol. Az evo blokkhoz adott am4 backplate nem jó am5-re. A gyári AMD-s meg valami elcseszedt menetet használ. Hegyekben állnak itthon a csavarok és rögzítők többféle rendszeről.
Mi a bánatos tetüért nem képesek a gyártók használni a gyári rögzítést.. Most visszaraktam piroskát (FM2+ black editiom gyári hűtőt) A loopot feltöltöttem és megy egy napot, ha nincs leak akkor beszerelem amint találok csavarokat hozzá.
Furcsa módon a ráhajtós meg működik AM2/FM2 hűtőkkel mai napig...
-
Raktam lábakat a radiátorra így már nem kell megtámasztani (kissé gány, később rakok valami mást), a pumpát is rá tudtam rakni. Végső persze az lesz hogy magához a házhoz fogom rögzíteni az oldallapra.
Kezdetnek megnézem venti nélkül a ~100w-ot elbírja-e, aztán ha nem akkor egy ventivel, kettővel stb de szerintem nem kell majd rá.
A gépház szerencsére tápkeretes és azt levéve bőven van hely a csöveknek.
A táp így már csak két csavarral lett rögzítve viszont nem tud leesni mivel ez még olyan ház amelynél a táp csak akkor kivehető ha el van forgatva.
Szerelhető keret is lesz, nem élesek a ház szélei de jobb a békesség. A terv az hogy akár mikor a táp hátratolásával kiszehető a komplett szerelt blokk karbantartásra. -
RazoR
veterán
válasz
flashpointer #86272 üzenetére
A tartály a gépházban lesz, a szivattyúk meg az asztal alatt a radiátoroknál
-
RazoR
veterán
Köszi!
Annak van bármi jelentősége, hogy a loopban hova helyezem el a 2 szivattyút? Egymás mellé vagy úgy, hogy köztük van egy radiátor? Van jelentősége?
-
RazoR
veterán
Alphacool Pump top esetében is alkalmazható a horizontális elhelyezés mint a képen az EK-nál?
-
DigitXT
félisten
Pontosan ugyanúgy, ahogy a blokkokat is. Van egy osztó előttük, és egy gyűjtő utánuk. Csupán kettő darab párhuzamosított alkatrésznél ez lehet egy sima Y csatlakozó.
Szerk: de mondom, szivattyúnál nem kifejezetten jó ötlet, csak említettem, hogy létezik. (Mindenféle "vicces mellékhatások" kialakulhatnak, amikor megfordul az áramlás stb.)
-
DigitXT
félisten
Természetesen. Bár nem mindegy, hogy milyen bekötést "választasz".
Általában sorba szokták kötni őket (úgy a nyomás összeadódik): párhuzamos bekötésnél a térfogatáram adódna össze, viszont D5-ök esetében legkevésbé sem az elméleti max. 1500 lph elérése vagy meghaladása szokott lenni a gond, ellenkezőleg, a túl nagy nyomásveszteség miatt ennek töredéke az elérhető áramlás. Tehát praktikusan csak a sorba kötésük játszik.
-
RazoR
veterán
Ha két single pump toppal oldom meg a pumpákat és egymás mellé rakom és úgy kötöm össze őket az úgy működhet?
-
RazoR
veterán
Nincs valakinek elfekvőben egy felesleges EK-XTOP Revo D5 Pump Top-ja?
-
RazoR
veterán
Gondolkodom azon, hogy kiköltöztetem a pumpát a házból és vagy egy single vagy egy dual top-al menne mindkettő az aztal alá a radiátorok mellé, a házban csak a tartály maradna.
A Core 100 Aurora megoldható valahogy, hogy zárt legyen pumpa nélkül vagy mindenképp kell vennem egy új tartályt ebben az esetben? -
válasz
flashpointer #86252 üzenetére
Italtömlő elvileg nem oldhat ki semmit.
F e Z o
Köszi, az lesz. -
F e Z o
veterán
válasz
MasterDeeJay #86251 üzenetére
Hűtési teljesítményt nem befolyásolja.
Én autós boltban vettem csövet a MORA3-hoz. Nem volt 250Ft métere. -
flashpointer
őstag
válasz
MasterDeeJay #86251 üzenetére
ha egyenes annyira nem veszes. Homerseklet szamit hogy tud-e annyi fokot problema nelkul, meg a mindenfele csovekbol kioldodhat ez+az aztan lerakodhat.
-
9.5mm/12.7mm pvc csövet vehetek sima italtömlőt is? Távolabb raknám az egész rendszert a géptől. Vagy mi a legolcsóbb? (Ek van most de nyilván az túlárazott.
Hűtési teljesítményt befolyásolja ha több lenne benne a cső? 3m van most benne, kb 5-6m-re növelném meg. -
Dr V
őstag
540x80 a radim, 180x25 ventikkel.
3d nyomtatni van lehetőségem. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Laraxior #86243 üzenetére
Anno kiszámoltuk, hogy mennyit lehet játszani egy X wattos géppel, ha 200 liter víz van rákötve hordóban.
Nem olyan sokat, mint hinné az ember...
#86245 gaben22: Nem kell nagyobb víztömeget megindítani, mint amennyit a gépen át akarsz húzni. A hordón belüli tömeget majd mozgatja a gravitáció és a hőmérsékletkülönbség... -
gaben22
senior tag
Milyen radi? Amúgy lehet jobb, ha te állsz elő valami elképzeléssel, úgy könnyebb valami konkrétat mondani. 3D nyomtatód van vagy ismerősöd, aki tervezne neked valamit? Én lapszabászatban vágattam magamnak méretre cuccokat, aztán összeszereltem egy polcot a radiknak és a pumpának. Nem mondom, hogy ez lett életem főműve, de ahhoz képest annyira nem rossz. Teteje/alja szélesebb így az asztal és a polc között van bőven hely, hogy hajlított fittingek nélkül kényelmesen el tudjam vezetni a csöveket feszítés nélkül míg az asztallap így "kihagyás" nélkül folytatódik a polccal mintegy kiterjesztve azt.
-
Dr V
őstag
Külső radit hogyan érdemes asztalhoz rögzíteni? Most a földön van, de jobb lenne, ha nem ott állna önmagában.
10/16 lágy cső nincs valakinek egyben, elfekvőben? Legalább 3m-re lenne szükségem. -
gaben22
senior tag
válasz
Laraxior #86243 üzenetére
Ebben az esetben lényegében teljes víztömeget meg kell indítsd, a kék csövet "külön" nem tudod elindítani, mert akkor vákum keletkezne valahol
. Ehhez már nagy méretű impeller kell és idő, hogy az áramlás beinduljon. Ha valaki hajózik itt, akkor tudja, hogy motoros hajóknál is ha túltolod a fordulatot, akkor ún. kavitáció jelenség lép fel a vízben és lelassul a hajó, ahelyett, hogy gyorsulna.
-
marvin_BP
tag
Nincs valakinek elfekvoben veletelnul 1db EK Water Blocks EK-Quantum Torque STC 12/16 fittingje?
-
gaben22
senior tag
válasz
abridabri #86237 üzenetére
Ha föld alá ásnád gondolom jó hosszú csöveid lennének a gépig, ott már jelentős is lehet a surlódás miatti veszteség, amit a pumpának ellensúlyozni kell illetve megindítani ekkora víztömeget se gyenge. Sima D5 asszem ehhez már kevés lenne
. Ráadásul a "hordóban" a ki- és a bemenetet nem lenne sok értelme a tetejére tenni, mert akkor a víz jelentős része valószínűleg kimaradna a cirkulációból.
-
válasz
fudi2002 #86238 üzenetére
Ha burkolod akkor máris semmi értelme. Az lenne az ötlet ,hogy 3 -3,5 méter mélyen már kb állandó a hőmérséklet télen -nyáron . Viszont a tartály falának érintkezni kell a földdel ,nem lehet bedobozolva , különben nem tudja leadni a meleget .
Amúgy [ez] csőkígyós padlóhűtés sem rossz.
-
gaben22
senior tag
válasz
abridabri #86227 üzenetére
Lehet én is kipróbálom a delidding + folyékony fémet, gondolkodom a 9950X3D-n deliddelve garival, főnök gyors teszten megnézte mit tud kihozni belőle.
-
-
Laraxior
titán
válasz
MasterDeeJay #86225 üzenetére
Régen nagy közkedvnek örvendett a Noise Isolator. Kék kis tartály, de körbe volt hőleadó bordákkal.
[link] Aquánál szortírozva van szivattyúk szerint. Nekem pl csak 100ml üvegek vannak rajta. Az volt a legolcsóbb anno
Nem muszáj a szivattyún lennie, lehet külön is, ha úgy kényelmesebb.
#86227abridabri
[link] Tessék, 200literes műanyag hordó. Elég ha a tetejére vágsz két kis lyukat, beletekered a csatlakozót, majd körbeszilózod -
válasz
MasterDeeJay #86225 üzenetére
"Bazi nagy tartály"-ról jut eszembe , 1x még lehet megcsinálom : 200L hordó eltemetve mélyre, az már elég nagy passzív víztömeg ,és télen -nyáron 15C a víz. Kérdés milyen hordó lenne erre a célra jó ,meg hogy rakjak rá G1/4 csatikat .
-
RazoR
veterán
DP Ultra használók: nálatok nincs lerakódás a tartály falán? Ilyen gumis cucc van kiülve a tartályban és nem tudom semmivel sem levakarni, összekarcolni meg nem akarom a tartályt.
-
-
Laraxior
titán
válasz
MasterDeeJay #86223 üzenetére
Tartály amúgysem kötelező
AIO is megy tartály nélkül.
Az csak nekünk könnyítés, hogy tudd feltölteni egyszerűen, meg a levegő hova távozzon.
Lehet 10literes tartályod is. -
Újraépítem a nagy vizet ami az i9-ről marad és 9800x3d-re lesz. Blokk már úton van EK Supremacy evo AM4 ami elvileg jó AM5-höz is. Így gyakorlatilag viszem tovább az egészet úgy hogy még nyerek is vele kis pénzt mert a velocity az újabb drágább esélyesen többért viszik el mint amiért veszem az evo-t (9200ft volt postával)
Van-e valami számítás tartályra hogy nem-e kellene nagyobb ha több a víz?A tartályban a műanyag lap az házi barkács övénygátó, a gyári szivacsot nem mertem használni.
Szerintetek ventik nélkül is működne? Játékok alatt 40-60w max amit kellene hűteni, max 105w teszteken. -
Pista0001
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #86216 üzenetére
Körülnéznék brand workstation/szerver vonalon, igen nagy fordulatszám tartományú ventilátorokat használnak, amik alacsony fordulaton pl elég halkak. Itt van a Delta AFC1212DE például, ez Dell szerverbe (T310 pl) való többek között, 0Y4574 a Dell cikkszáma. Ja, és nyitottak a sarkai.
-
RazoR
veterán
A kanyarodó ív az megy az Airplex alsó csatijáróla Supernova felső csatlakozójába, az alsóból megy a lenti pumpa bemenetére egy 90 fokkal, onnan meg fel a házba a vga-ra.
Agyaltam, hogy hogyan lehetne a lehető legkevesebb 90 fokkal megoldani a loopot és szerintem le tudom redukálni 2db-ra. A 45 fok az gondolom sokkal kevésbé befolyásolja a flow-t. -
Nem ismerem a pumpa elnevezéseket, nem tudtam, hogy D5, az Apex nálam alaplap
(szerk: újra megnézve az alsó pumpádat a a bemenőn van a 90 fok, nem a kimenőn, a fénykép nem adja vissza de a radi kilépőből szabadon lefolyik a víz a pumpa bemenőbe, egy felfelé kanyarodó ívet látok most?) -
TESCO-Zsömle
titán
TLDR: Az ipari venti akkor is SMASH, amikor HULK.
Az előbb kipróbáltam a 2x360Monsta szendvicset az Arctic ipari ventikkel. Nem olyan csendes, mint vártam, de gyanítom ez részben az alaplapi vezérlő sara is. 3 ventit 50% alatt valamiért nem bír, elkezdenek így huhogni és instabil a fordulatszám, lehúztan egyet akkor megjavult. Az is köztejátszhat, hogy a gyár szerint megadott 600-as minimum helyett csak 1100 RPM-re tudtam belőni őket. Leget Cha_Fan headet-en nem PWM-mel vezérel a lap, hanem feszültséggel.
A Noctua ventiket meg nem bírtam felfogatni a radiátorra. Akárhogy igazgattam, akármilyen jól álltak a csavarok, valahogy akkor se kapta el a menetet... Ezeket szintén csak 50%-ra lehetett belőni, ami itt is kb 1100RPM, úgyhogy biztos a vezérlő a ludas.
Nem lettem okosabb azon túl, hogy a szendvicselés működik. Tervbe volt, hogy a "házban" zajnyelő szivacsba lesz ágyazva a stack, hogy ne kelljen hozzácsavarozni a lemezhez, illetve bizakodhatok még, hogy ha a víz miatt megnő a tömeg, akkor az is tompít majd a rezgésen, de a szimptóma ugyanaz, ami minden ilyen esetben: Az ipari ventilátor bem tud igazán csendes lenni, mert ha egy 4000RPM-es ventit lefogsz 1000RPM környékére, a motorok morogni kezdenek. Alternatíva meg nincs... Amit találtam 25-nél vastagabb ventik azok horror áron mennek és/vagy zárt a sarkuk, ami miatt teljességgel alkalmatlanok a szendvicselésre.
-
Jó bonyi rendszer
Itt egy gyári EK leírás 90 fokos fittingekről és áramlásról, amit én kipróbálnék: tartály/pumpáról kiszedni a 3db 90 fokost, legyenek sima fittingek, korábban tanácsként olvastam, hogy pumpa ki/bemenőn ne legyen 90 fok. A második pumpa kimenőt is kicserélném sima fittingre illetve radiknál is elhanyagolnám a 90 fokosakat és fent ki, lent be, megnézni hogy változik-e az áramlás.
Ha meg nagyon ragaszkodsz a 90 fokokhoz akkor megnézném 2db D5 pumpával mit tud a rendszered -
gaben22
senior tag
Klafa cucc. Csak egyéni preferenciákat tudok mondani, én a zéró LED iskolát képviselem, de amúgy persze látványosak az ilyen buildek. Én nagyobb házat használok, de még ennek ellenére is pumpák/reservoirok nálam házon kívül vannak (a legmagasabb ponton) ill. a sok hajlított fittinget is elkerültem volna. Eladtam a 4090-et, előtte dual loopom volt 4 db 560-as HW Labs GTX-szel és simán megoldottam 0 hajlított fittinggel. Amit én még másképp csináltam volna az a szerelhetőség a CPU-VGA között, 5090-nél én is átmegyek 1 loopra (CPU-ra értelmetlen a 2x560-as radi nálam), én megpróbálom mindenképp úgy építeni, hogy relatíve kis fájdalommal ki tudjam emelni a VGA/CPU-t a házból, akár úgy is, hogy le is tudjam választani őket valami csere esetén anélkül, hogy full leeresztést kelljen eszközölni. Ehhez mondjuk tuti hosszú csöveket kell majd beraknom közéjük, ami miatt nem lesz ilyen clean a build a házban, de látvány nem izgat, kényelem inkább.
Ami nekem még fura az a házban úgy tűnik a teljes vízoszlop magassága alacsonyabban van, mint a reservoirban levő folyadékszint. Nincs gondod a levegővel a rendszerben?
-
Dr V
őstag
Azzigen mindenségit, szép darab lett
Blokk hogy szolgál? Valszeg nekem is ilyen lesz a VGA-n -
Dr V
őstag
EK distrot (talán akryl) mennyire szabad fúrni faragni?
a rajta lévő pumpát nem fogom használni, a propellert levettem, h ne akadályozza a Dötöket, viszont a kilépő furat szemre nem valami nagy.
Vagy fúróval próbálkoznék v dremellel lemarnék belőle, h nagyobb legyen a keresztmetszet. -
Laraxior
titán
válasz
deathcrow42 #86194 üzenetére
Azért érdemes 1-2 kisebb radit betenni a házba, befelé fújó ventikkel, hogy a házba is menjen a hidegből.
Jó cucc, tetszik nekem is, de akkor megint szét kellene bontani mindent a gépben, mit csinálnék a nagy radijaimmal
#86202tibcsi0407: Jajamm, ilyesmire gondoltam. Van nekem is 3 db 280as slim radim elfekvőben, hátha egyszer kelleni fog
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Micro Four Thirds
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motoros topic
- Nintendo Switch 2
- Videó stream letöltése
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Dobozos Asus TUF Gaming LC II 360 ARG vízhűtés !
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm black INGYEN FOXPOST
- GYÖNÖYRŰ/GARIS/AKCIÓS Lian Li HydroShift !!!!LCD!!! 360R (RGB) FEHÉR
- Corsair iCUE H100i RGB ELITE INGYEN FOXPOST
- Jövök már! Addig is itt a VÍZ! Kolink Umbra Void AIO 240mm ARGB INGYEN FOX az árban
- Jabra Speak 410 MS - PHS001U 7410-109 és 7410-209 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest