- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Magisk
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Akciófigyelő: jelentős kedvezménnyel nyit a Honor 600
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Az a baj, hogy a vázon 2 helyen találtam csak a vakura vonatkozó beállítást. Egyrészt a custom settings (e1)-ben, de itt csak annyit tudok beállítani, hogy a beépített vaku manual vagy TTL legyen. Másrészt a vakumódok között tudok váltani az lcd-n. Itt hiába állítom a hátsó függönyre (rear).
A specifikációk szerint: X-contact only; flash synchronization at shutter speeds of up to 1/200 sec
Egyébként a záridőt engedi állítani szépen, mindössze rekesz előválasztás esetén lesz a legkisebb záridő az 1/60.Pedig (pl) koncertfotózáskor jól jönne, ha le tudnák menni 1/200-ig.
-
aleister
veterán
No megjött a Di866 Mark II.Az Extreme Digital beírhat magának egy csillagos 5-öst. Egyrészt a 69.900 helyett 67.900-ért adták, mert online Mastercard fizetés mellett 2000 forintnyi kedvezmény van. Így már egyértelműen nem érte volna meg külföldről rendelni.
Másrészt hétfőn fizettem, kedden már a kezemben volt.
Hozzátartozik még a dologhoz, hogy mindezt úgy, hogy volt egy kis félreértés is. Nevezetesen, amit linkeltél, rendeltem is rögtön, mert azt hittem, hogy Te is tudod azt, amit én: hogy Nikon vázam van.
Nem tudom mi volt egyébként velem aznap. Máskor figyelek az ilyenre.A vakuról...egyelőre még ismerkedek vele. Első ránézésre az elemtartó az, amivel nem vagyok kibékülve. Furán nyílik, és az elemek behelyezése sem túl praktikus. A vaku egyébként manual nélkül is pár perc nyomkodás után kiismerhető. Logikusan van a menü kialakítva. Esztétikus, jól áttekinthető a kijelző. Nekem annyira nem is hiányoznak egyelőre a dedikált gombok.
Lenne két kérdésem is.
1. Sem a vázon, sem a vakun nem találtam olyan opciót, hogy melyik eszköz AF segédfénye működjön. Sajna úgy vettem észre, hogy a vaku bekapcsolásakor automatikusan az veszi át ezt a szerepet, márpedig a váz fehér AF segédfénye mellett -tapasztalatom szerint- gyorsabb, pontosabb a fókusz.
2. Blende előválasztásnál tulajdonképpen lecövekelt az automatikusan számolt záridő 1/60-ra. Sem teljesen nyitott, sem lerekeszelt állapotban nem változott. Felnyomtam az iso-t is, de meg sem hatotta. Mindezt úgy, hogy fel volt kapcsolva a szobában a lámpa. Ez normális?
Brutál magasra feltoltam az iso-t a vázon, aminek eredményeképp az expozíció kijelző szerint elég lett a fény, de a kép kiégett. Ezután visszaraktam iso100-ra, és csak enyhén lett alulexponált. Adtam a vakunak 2EV-t, és tökéletes lett a WB grafikon.
Szóval nem értem. Olyan mintha nem TTL-ben lenne. -
:AMF:
senior tag
D80-am volt 35/1.8, 85/1.8, sb-900-al. Ezeket váltotta a Pana G2, 20/1.7, oly 45/1.8. Képminőségre hozza a pana a d80 szintjét, sőt szerintem jobb is, a kisebb szenzor ellenére. (Az igazat megvallva van köztük pár év különbség, illik is, hogy hozza.)
Minőségérzetre elmarad a pana, de a kis méret mindenért kárpótol.
Az OVF-et hamar feledteti az EVF. Ugyan nem tökéletes, de számomra sokkal használhatóbb (pl infrafotónál nem csak sötétséget látok a keresőben).
Az 20-as és 45-ös obik fantasztikusak, nyitva is élesek és nagyon-nagyon kicsik. Összességében elégedett vagyok a rendszerrel, egyedül vakufronton fanyalgok. (A nyűves pana nem ismer semmilyen vezetéknélküli vakuvezérlést.) Most egy manuális vaku + rádiós kioldó párossal barátkozok. (Kényelemre ugyan nem veszi fel a versenyt az sb-900-al, de az árszint szerencsére mélyen alatta van.
) -
*Ropi*
félisten
Kifutottam a szerkesztési időből: a nagyobb hatótáv nem csak nyílt terepen hatékony, hanem akkor is, amikor árnyékolva van egymástől az adó és a vevő: úgy is jobb eséllyel viszi át a jelet, ha mondjuk embertömegen át kell sugároznia, ami ugye rendezvényeken sűrűn elő szokott ferdülni.

-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
Én abban bízom, hogy az általam használt Knight-ok is marha jól működtek, meg hogy a Pixel mint cég láthatóan figyel a felhasználók visszajelzéseire és viszonylag gyorsan javítják a hibákat mind szoftveresen, mind hardveresen (pl. az elemtartó ajtaját már javították 1 hónapos átfutással, a végleges szériákon már új ajtó van, ami nem esik ki olyan könnyen, mint a tesztmodelleknél, stb.), tehát ezt a terméket is fel fogják fejleszteni hamar olyan szintre, hogy tudja azt, amit a prospektusban írnak róla.
Ne feledjük, a nagyságrenddekkel drágább Pocket Wizardnak (Mini TT-1, Flex TT-5) is majdnem 2 évig tartott ez: a nemrég kijött v6-os firmware tudja azt és úgy, ahogy ígérték...Szóval a felébe - harmadába kerülő Pixelnek is adhatunk ennyi esélyt. 
Az adó papucsa annyira nem zavaró, mert abba beletehetsz egy másik vevőt, vagy flash bracketet használsz egy másik vevővel...Annyi, hogy kell egy plusz vevő. Egyébként szerintem idővel vissza fogják állítani a működését, mert ők is tudják, hogy ez mekkora plusz a konkurrenciával (mondjuk Phottix Odin, ami nem tudja, de a Pocket Wizard tudja) szemben (ráadásul hardveresen adott, tehát nem is kell plusz fejlesztés hozzá, csak a megbízható működését kell szoftveresen megoldaniuk).
-
kiskornel
addikt
Biztos, hogy ilyet akarsz venni. Úgy értem... ha tudtam volna, hogy pár funkciója b@szik működni, na meg a fejet csak alapállásba lehet használni (ez el is cseszte az egyik fotózásomat. A plafonra fordítottam a fejet. Csak akkor vettem észre a gebaszt, mikor megkaptam az új vevőt, és a két vakut próbáltam összehangolni.). És az adó papucs halott.
Előny persze az ár és a HSS.Az akkukkal kapcsolatban: háát. Én nem akarom 10m-nél messzebb használni. Annyira nem vagyok fan, hogy még hozzá is öltözzek. Persze neked vissza nem hozható pillanatok vannak... ha én elcseszek valamit, akkor legfeljebb legyintek, hogy lemaradtam (vagy káromkodok jó hantosan. Ha azt látja valaki, hogy egy tereptarka ruhás faszi üvölt egy bokorral, és magyaráz neki... na... az ÉN vagyok
)Szerinted meg lehet valahol szerezni azt a béta szoftvert a kioldóhoz. Mármint, szerintem PR okokból tilthatták le azt a középső vakupapucst. Ki venné meg a következő, nagyobb, drágább modellt, ami ugyanezt tudja?
-
Rol85
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Canon 1000d gépem van és vaku vásárlás előtt állok. A anyagi hátterem sajnos korlátozót ezért régebbi típusokat nézegetem. Amit kinéztem az a sunpak mz440af. Kérdésem az lenne hogy mennyire használható illetve kell e hozzá talp?
-
priusz
aktív tag
Sziasztok! Valaki tudna esetleg egy magyar nyelvű leírást küldeni METZ 48 AF-1-hez azt megköszönném! Eddig nem találtam sehol.
-
KrisT24
csendes tag
Sziasztok!
Nikon D3100ra milyen vakut ajánlanátok úgy 30K környékén? Köszi előre is! -
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Nem értem, mi a gond: ott az e-Digital oldalán a vaku, csak rendelésre. És alatta az értékelések fülön egy srác véleménye, aki már rendelt tőlük, tehát kapható.

-
aleister
veterán
Extreme digi.
Ha ebben az árban lenne a Mark II is, akkor inkább belföldön veszem meg. Kár hogy még nem kapni itthon.
Ezek szerint ez tényleg most jött ki. -
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Kinél 70 itthon? Csak nehogy belefuss egy "e-Bay nepperbe", aki bekaszálja tőled a pénzt, aztán e-Bay-ről megrendelve a te címedet adja meg kiszállításhoz - magyarán egy pár perces számítógépen való pötyögéssel keresett 7k Ft-ot. Az ilyeneket arról lehet megismerni, hogy szállítási határidőként 2 hét van megadva (amíg ideér a cucc HK-ból).

-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
Igen, de nem voltam biztos benne, hogy ők hogyan próbálták az arányállítást. Ami bíztató, hogy egy FW frissítéssel megoldhatják, csak ne lustálkodjanak a szoftvert író mérnökeik.

Az adón lévő vakupapucs "TTL passthru" módban érdekes módon a béta verziókon még működött, tehát az is csak szoftveres butítás.
A vaku, ha jól tudom (nem vagyok benne 100%-ig biztos), a lefutó élre villan, így az impulzus szélességének növelésével nem a kívánt hatást fogod elérni.
Fényképezővel fotózod a vakut miközben arrébb mész: meglesz a távolságinfó is rögtön.

-
:AMF:
senior tag
nem, nem. a nikon féle CLS nem úgy műxik mint más master-slave megoldások. ilyenkor a váz vakujáról nem kerül fény a képre, csak az elsütött vakuról.
egyszer commander módban felejtettem a beépítettet és úgy vakuztam. az eredmény nagy sötétség lett. (háromszor is, mire rájöttem, hol a hiba.
) -
kiskornel
addikt
Hát. Te linkelted a cikket az előbbi postodba, ahol írták, hogy az arányt állító funkció nem működik.
A hozzá adott leírásban szerepel, az biztos.az N-TTL: mint azt írtam, nem sikerült vele még vakut elvillantanom. Tehát az csak egy tartó. Ennyiből a képernyőm is N-TTL... mert az se képes elvillantani egy vakut

"...a kioldó csak msec-okig húzza be a relét." - túl sok kioldónak nevezhető kioldó van. Ez a fényképezőgép kioldója. Az infra kapu, ami pár msecig ad jelet. Kb. annyi idő alatt repül át egy madár rajt.
Kellene egy tartó áramkör. Most bindzsizem, hogy egy monostabil mv vezérelte tartó ák-t szerkesszek. Csak ugye kis késleltetés és párszor 10V feszültség + mechanikai kapcsolás...
Szilárdtest relékkel elég jó működési frekit lehet elérni.Mezőn tudom majd megnézni, hogy meddig visz el. De ilyen 100m-ek esetében meg hogy méred le a távolságot. Marad a goggle föld utólagos mérésre.

A CR2 beszerzése nekem is sukka volt. A fotós boltban kellett vennem. Másutt nem nagyon kapható.
-
aleister
veterán
Köszi a lelkiismeretes választ!
Pár ezer forinttal lenne csak olcsóbb (a Mark 1 árait figyelembe véve) kintről rendelni. 70.000 itthon, 272 usd (kb 62.5k) behozatva.
Ellenben, ha garit kell intézni, akkor már rámegy a gatyám a visszaküldésre.Szóval szerintem most ezt nem éri meg ebayről behozatni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
"Nikon vonatkozásában az a különbség, hogy az utóbbi tudja a i-TTL-BL -t (ami nem tudom mi
*) és hogy a másodlagos fényforrás 1/128-ig állítható 1/8-ad helyett."Nikonnál az i-TTL csak mátrix és aktív fókuszponthoz kötött középre súlyozott mérést használ aszerint, hogy mit állítasz be neki, tehát vagy középen tartod a célt, vagy FEL-t (nem emlékszem, Nikonon mi a neve, Canonon "Flash Exposure Lock", a vaku fénymérésének zárolása) használsz és átkomponálod a képet.
TTL/BL: jól gondolod annyival kiegészítve, hogy a legvilágosabb fókuszponthoz viszonyítva mér, így amíg egy normál TTL mérés megpróbálja felhúzni középszürkébe a sötét részeket, addig a TTL/BL a csúcsfényeket figyelembe véve nem engedi kiégni a képet és megőrzi azokat, és a sötét részek sötétek maradnak: nagyobb dinamikával dolgozik, mint a sima TTL. Sok sötét képrészlet esetén érdemes használni, mert sok világos rész esetén alexpós lesz a kép. Szóval érsemesebb TTL/BL +1/3 korrekcióval fotózni, mint sima TTL-ben, mert sokkal egyszerűbben helyre lehet húzni a képeket utána és egységesebb eredményt kapsz (a sima TTL korábban vágja a csúcsfényeket és "megkopasztja" a képeket). A sima TTL úgy veszi, hogy egy fényforrás van és azzal akar kivilágítani mindent, a TTL/BL viszont a környezeti fényt is kiméri és használja a kellő kivilágítás meghatározásához.
De azért kérdezz meg egy Nikonost is: lehet hülyeségeket beszélek innen a Canonos oldalról...

Várhatsz a hazai megjelenésre, de csak az idődet pazarlod.
e-Bay! 
-
*Ropi*
félisten
válasz
kiskornel
üzenetére
Csak egy tipp: nem lehet, hogy csak azonos vakuk (pl. 2 db 580EX II) esetén tudsz arányt állítani? Bár igaz ami igaz, furcsa lenne.

"Szerintem az N-TTL-t úgy értették, hogy az csak egy tartó." Magyarán "N TTL" = "NO TTL".

"...a kioldó csak msec-okig húzza be a relét." Tutira nem relés, mert akkor az 1/8000-et hírből sem ismerné.

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy akkuval (1.2v) és elemmel (1.5v) milyen távolságot visz max. és utóbbival jobb-e a stabilitása (kevesebb-e a kihagyás)? Én Pixel Knight-ot használtam egy ideig, az nagyon stabil volt még merülőben lévő elemmel is. Csak abba CR2 elem kellett, ami nem túl olcsó, meg nem is kapható mindenütt.
-
aleister
veterán

Mark I-re. Szerintem amikor még néztem nem is volt Mark II...mondjuk erre nem mernék megesküdni.Ahogy olvasom a hivatalos oldalt, Nikon vonatkozásában az a különbség, hogy az utóbbi tudja a i-TTL-BL -t (ami nem tudom mi
*) és hogy a másodlagos fényforrás 1/128-ig állítható 1/8-ad helyett.* így kicsit rákeresve, ha jól értem az i-TTL-BL az a mód, amikor a vaku figyelembe veszi a környezeti és egyéb fényforrásokat is, kvázi derítéskor használjuk. Ez természetesen hasznos funkció.
Az a baj, hogy argep-en nem is látok Mark II-öt. Ebay-en egy árban lévőnek tűnnek. Ez esetben természetesen a Mark II-öt választanám, ha már egy picivel okosabb, és finomabban beállítható.
Feltételezem érdemes lenne várni a hazai megjelenésre. A fentiekről Neked mi a véleményed? -
kiskornel
addikt
Phu! Elég fáradt lehetek, amiért Phottixet írtam, Pixel helyett...
A leírásában szerepel, hogy lehet állítani az A : B arányt, de mikor megpróbálom, azonnal visszaugrik 1:1-re. Ez bizonyos esetekben gáz lehet.
A gyártó oldalán (amit a leírásban olvastam) megtalálható a legújabb frissítés. Ellenőriztem, már a legújabb szoftverrel vannak ellátva mind.
Én az elején rápróbáltam a 430EXII-t az ADÓn levő vakupapucsra. Szerintem teljesen halottt. Összekombináltam a régi adómmal (na az biztosana Phottix
... innen a tévesztés). Az nem visz át ETTL jeleket. A lényeg, az ADÓ tetejére tett másik rádiós adó se sült el. Szerintem az N-TTL-t úgy értették, hogy az csak egy tartó. Nem lehet más, mert teljesen halott.
AA (ceruza) elemekkel megy. Most épp az Eneloopok dekkolnak bennük.
Hatótávolságot eddig nem vizsgáltam. Max 7m-ről ha használtam őket.
Expokihagyás: az volt, de lehet, hogy a HSS-es miatt fullon villant, és töltés miatt maradt ki. Ebben nem vagyok biztos, mert a kioldó csak msec-okig húzza be a relét.
A 2. redőnyt majd kipróbálom. Eddig csak a HSS, meg 1. függöny volt, és azok működtek biztonsággal.
AF segédfény 1-1,5m-től már jó a 7D-n. Az előtt még nem rajzol akkora kört, hogy a középső fókuszpont helyét megvilágítsa. Jó nagy vörös fényt csinál. 5-7m-en még kiválló.És mint azt említettem, a fej csak alaphelyzetben használható. Először a plafon felé fordítottam a fejet, és alexpós lett állandóan. 2-3 Fé-t kellett emelni. Csak ma jöttem rá, hogy ha előre van irányozva a vakufej, és az egészet fordítom a plafon felé, akkor villan normálisat.
Hétvégén próbálgatom még, és a további tapasztalatokat megosztom.
Azért az durva, hogy azt se tudja, ami a leírásában van...Gyártó oldala: [link], ez meg a leírás: [link]
És köszönöm az infot!!
-
*Ropi*
félisten
Nem inkább Pixel Kinget vettél?
Phottix King nincsen. 
A közeljövőben tervezek venni kioldókat, de még nem döntöttem, hogy PW, PO, vagy PK legyen-e. Mondjuk ennek az ára eléggé előnyös a másik kettőéhez viszonyítva.

Firmware-t frissítettél rajta mióta megvetted?
Én itt találtam róla a legjobb összefoglalót, van firmware letöltési link is, ha lejjebb tekersz. Ebben meg is válaszolja a srác a vakuk arányával kapcsolatos kérdésed, hogy egyelőre nem működik, csak manuális módban. A másikra nincs tippem, az is valami gyári hiba lehet. Ez is ilyen félkészen kiadott terméknek tűnik...
Akkor most az adón lévő vakupapucs tényleg nem viszi át a teljes E-TTL infót, csak elsüti a vakut? Vagy még azt sem? Milyen elemekkel megy az adó és a vevő? Mennyit bírnak a gyakorlatban, arról már van tapasztalatod? Hatótávolság, expó kihagyás? A 2. redőnyt is átviszi tényleg? Ahogy látom, van az elejükön "ablak", ezekszerint saját AF segédfénye is van? Mennyire hatékony gyakorlatban?
-
aleister
veterán
Köszi a választ!
Egy home made softbox-t használok.

Fent nyitott közvetlenül a lámpa előtt, így ott távozhat a meleg levegő. Gondolkoztam azon is, hogy alufóliával az oldalát belülről burkolom, de nem volt még annyit egyhuzamban használva, hogy szükség legyen rá.Okosság akkor ez a másodlagos fényforrás a metz-en.Időközben megtaláltam szerintem a kiválasztottat. A Nissin Di866-ra gondoltam.
Esetleg róla kell valamit tudnom? Mondhatni pro és kontra a Metz 58-cal szemben?Sry, hogy 'túráztatlak', de láthatóan eléggé vágod a témát, az én tudásom meg kimerül a technikai paraméterek összehasonlításában.

-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Hopp, most vettem észre, hogy nem válaszoltam neked...Szóval: a kis reflektora jó dolog, mert a naggyal a plafonra villantasz (akár hátrafelé is ha megfelelően homogén falfelület van mögötted) - ezzel a környezetet világítod ki, a kicsivel meg a modellen derítesz.
A mai összes vakunak a lehetőség szerinti maximális gyútávjához adják meg a kulcsszámát ISO 100-ra vonatkoztatva. Anno ez úgy működött, hogy a kompakt gépek miatt (amelyeken még volt vakupapucs) a 35 mm-es képszöget ki kellett tudni világítani egy átlagos vakunak is előtét nélkül, és ehhez adták meg a kulcsszámot. Ma ez már csak a Metz 45/60 szériára igaz. A 70mz5, 76 mz5, 54mz4 és társai mind a tele állás szerinti 21 DIN-es (a német ipari standard szerinti) kulcsszámot hordozzák a nevükben. Igaz ez a Canonra és az összes többire is. A mellékelt Gossen Sixon konverziós táblázat alapján át tudod számolni a dolgokat. A valós 58-as kulcsszám kb. 320Ws-nak felel meg). Meg a másik, hogy egy rendszervakut nem lehet egy kalap alá venni egy stúdióvakuval, mert míg az első effektíve pontszerű fényforrás, a második teljes felületén (mondjuk softboxszal) adja le az adott teljesítményt.
Jodid lámpa? Hűha, akkor radiátor nem kell a szobába.
Mit teszel elé, ami nem ég szét, ólomüveget a reaktorból?

-
*Ropi*
félisten
válasz
nikond90
üzenetére
Arra vigyázz, hogy a váz vakujának a képe is látszik ilyenkor a képen, azt tudod csinálni ellene, hogy egy darab előhívatlan filmet elé teszel, ami ebben az esetben infra szűrőként üzemel. Viszont ez meg jelentősen csökkenti a hatótávolságát, így sakkozni kell vele, hogy meddig működik...
-
*Ropi*
félisten
válasz
Steve-0
üzenetére
Canon 580EX használtan, annál jobbat nem találsz: gyári Canon, tehát ha vázat újítasz, azon is menni fog, és a legnagyobb kulcsszámmal rendelkezik az összes közt. Plusz egyéb extrák, mint hogy relatíve olcsón (kb. 20k) kapsz hozzá gyorstöltőt, amivel kb. megháromszorozhatod a sebességét.
A Sigma vakukkal az a baj, hogy a Sigma nem vette meg a kommunikációs protokollt a Canontól, hanem visszafejtette a mérnökeivel...Ebből következően, amikor a Canon kiad egy új vázat vagy valami nagyobb frissítést csinál, akkor a Sigma vakuknak frissíteni kell a firmware-jét, hogy hibátlanul működjenek a(z újabb) vázakon.
-
nikond90
csendes tag
Sziasztok!
Vki tud segíteni abban, hogy hogyan tudom beálllítani, azt hogy a vázról levéve is elsüljön a rendszervaku?
jelenesetben Nikon D90ről, és Sb700ról van szó..
köszi -
ftc
nagyúr
Hi emberek
Erről mi a vélemény?
metz 36 AF-5
Digital FL-36 -
Steve-0
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Ausztriában vagy Németországból rendelném: http://geizhals.at/575930 229 Euro lenne + szállítás
-
Steve-0
őstag
Sziasztok, Canon Speedlite 430EX II mellett 60e környékén van esetleg jobb vaku?
Sigma EF-610 DG Super? Ti mit vennétek?
**1100D-hez venném.
üdv.
-
krisi047
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék a D90-hez egy vakuszinkron csatlakozót. Eredetiben ezt találtam: [link]
Mivel nem tűnik túl bonyolult szerkezetnek, esetleg tudnátok valami olcsóbb, utángyártott alternatívát helyette? 7-8 ezret sokallok érte.
-
aleister
veterán
Természetesen a kulcsszámmal (meg úgy általában a paraméterekkel) tisztában voltam, csak az olyan dolgokról nincs tudomásom, amit (pl) az AF-1 és 2 különbségéről írtál.
Viszont egy tévhitemet sikerült eloszlatnod, mert meg voltam győződve, hogy a stroboszkópikus működés egyenlő a HSS-sel. Ez utóbbi infó már csak azért is fontos, mert legjobb tudomásom szerint a D5100 nem támogatja a HSS-t.
Mondjuk van ahol multi flash-ként hivatkoznak erre a ' gyorsan villogós' üzemmódra.A másodlagos fényforrást Te ki tudtad használni, van értelme?
Továbbá ez az 58-as kulcsszám kb mennyinek felelhet meg a Nikon SB-k rendszerében? Ott 35mm-es gyújtópontú lencsére van származtatva, a Metz-eknél meg a maximális 105mm-re.
Ha jól emlékszem egy Nissin vakunál láttam 40/60-as kulcsszámot 35/105mm esetén. Ez alapján valahol gondolom ez is egy kicsivel az SB900 fölött lehet teljesítményben.Most egyébként egy JodLux JX1 lámpát használok, amit még fater analóg korából örököltem meg. Beltérre jó softbox-szal, de még így is szelídíteni kell azt az 1000 wattot.

-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister
üzenetére
Na ebbe akkor kb. minden belefér.
Általánosságban: minél nagyobb GN-ű (GN = Guide Number avagy kulcsszám) vaksit veszel, annál nagyobb fényerőt kapsz. Erre szükséged is van a nappal szemben derítve, mert ott HSS-ben (High Speed Sync = nagysebességű vakuszonkron) kell használnod, ha rendesen ki akarod exponálni a kép minden részét. Viszont HSS-ben nagyon legyengül a vaku fénye, mert ott másféleképpen működik, mint normál esetben: normálisan csak egyet villan, HSS-ben pedig apró villanások sorozata alkotja a fényt, de olyan gyorsan követik egymást, hogy egy villanásként látszik az is. Szóval ezt figyelembe kell venni: minél nagyobb GN kell, hogy legyen miből teljesítményt veszíteni. A másik dolog a sötétben vakuzás, az egyértelmű, hogy ott kell a "kakaó". 
A két Metz szoftveresen ugyanaz, mert az 1-es megkapta a 2-es frissítéseit az új firmware-ekben (most 5.1 az utolsó, ha jól tudom). Különbség a hardverben van: az 1-esnek felrótt hibákat (lötyögő mechanika, Fresnel lencse barnulása) kijavítva újratervezték a kasztnit, így állítólag strapabíróbb lett. Erről nem tudok nyilatkozni, nekem az 1-essel sem volt semmi bajom, tökéletesen működött (annyi, hogy gyárilag icipicit hidegebb volt a színképe az 580EX II-énél, de azt rawból másodpercek kérdése korrigálni, meg a Fresnel lencsén volt 2 apró pötty, ami a fényerejét nem csökkentette. Hozzáteszem, ahány ilyen Metz volt az ismeretségi körömben, annak mind volt a Fresnelén valami.
Meg a 2-esnek valamivel gyorsabb alapból az újratöltése. -
m3ss
veterán
nocomment
-
m3ss
veterán
d70-hez milyen olcso vakut erdemes venni? annyi fele yongnuo van, hogy nem tudok eligazodni rajtuk. ttl kell? kamerarol leveve hasznalnam foleg,hogy szokas triggerelni? mert ahogy olvasom lehet wireless, kabellel meg rendszervaku villantassal?
ty -
aleister
veterán
Bel- és kültéri használatra egyaránt kellene. Nappali derítésre és esti megvilágításra is használnám. Jó lenne a strobi üzemmód, de az ilyen vakuk aranyárban vannak. A Metz-nél konkrétan a csúcsmodell, az 58-as tudja ezt.
Érdekességképp esetleg azt meg tudod mondani, hogy mi a különbség az AF-1 digital és az AF-2 digital között? Ez az AF-x gondolom a típuson belüli fejlettségi verzió, mert a hivatalos oldalon mindig a legmagasabb AF számú termék van fent. Van, ami egész AF-5-ig elmegy.
Elég nagy különbség van árban köztük. Az 58 AF-1 90k, az AF-2 105k. Mondjuk ennyiből már egy SB900 is kijön, csak nekem szerintem nincs szükségem ilyen kaliberű vakura.
-
aleister
veterán
Az már tuti, hogy beszerzek egy rendszervakut. Első körben egy Metz-re gondoltam, de még pontosítanom kell magamban, hogy mire is van igényem.
Sajna a Nikonos topikban inkább a az SB és YN vakukat favorizálják, nem sok infó van a Metz-ekről.Egyébként néztem már ilyen körvaku hatást utánzó dolgokat, de kicsit bizonytalan vagyok velük kapcsolatban. A ledes cumókról sok negatív kritika volt. Ez a fényreflektálós megoldás meg kicsit fura számomra.
Egyrészt ugyebár kompatibilisnek kell lennie a felcsatoló résznek a rendszervakuval. Ha ez utóbbit cserélem, akkor már használhatatlan a rayflash.
Másrészt soknak tartom érte a 200 usd-t, amikor ennél olcsóbban kapni önálló körvakut is.
Harmadrészt a linkelt oldalról nekem az jön le, hogy ez nem kimondottam makró vaku. -
*Ropi*
félisten
Ezt a vakut nem kellett volna megvenned, egyrészt mert valószínűleg hazavágja a gépedet (Milyen vázra tennéd?), mivel többszáz volt van a talpcsatlakozóján működés közben. Kell egy kis elektronika, ami megvédi a vázadat. A másik fele, hogy a vakuban lévő kondenzátor az évek alatt már kiszáradhatott, instabil lehet...
-
Petes
tag
Gyors kérdés: melyik a jobb vaku, amelynek a szinkronideje 1/200 vagy amelyiknek 1/800?
Köszi!
-
pcjav
csendes tag
Sziasztok!
Ma volt szerencsém vásárolni egy használt vakut. Ez egy középérintkezős vaku, egy Zenit géphez vettem. Van a hátulján egy táblázat és egy csúszka, amiről halvány fogalmam sincs, hogy hogyan kell értelmezni és beállítani. Semmi összefüggést nem látok a számok, a csúszka és a színes vonalak között, ráadásul azt sem tudom, hogy a csúszka a vakuval csinál valamit vagy csak a táblázat használatához kell. Gondolom ennek a tudásnak a hiányában akár ki is dobhatom a vakut. Keresgéltem neten de mindenhol csak említik, hogy van a régi vakukon ilyen de semmi több. Aki ért hozzá az segítsen legyen szíves.
Előre is köszönöm!
-
nikond90
csendes tag
Sziasztok!
Ide is beirom a kérdésem.
Van egy Nikon D90-es gépem.
Most készülnék vakut venni. Egyik fotós ismerősöm Nikon Sb700-at ajánlott, a másik Metz Nikon MB 50 AF-1-et.
A kettő között vacilálok.
Tudnátok segíteni nekem?
Érvek és ellenérvek jól jönnének.
köszi -
Sziasztok !
A Yongnuo Speedlite 565 EX-t képes vezérelni a 450D vezeték nélkül ?
(Bármiféle segédeszköz nélkül)
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Tudtok nekem olyan TTL vakut ajánlani, ami használható folyamatos expozícióhoz, és makró kiterjesztése is van?
Hasonlóra gondoltam, mint ez, de jó lenne, ha rendelkezne beépített diffúzorral és zoomolásra is.Egyébként vaku témában milyen gyártónak számít a Delta?
-
kem
addikt
HAlihó!
Dörr (villanásra)vaku elsütő 5000Ft-os kütyüre rátehetek régi vakut amiben több tíz volt van?
-
Tomate
veterán
Yongnuo YN-468 csak Canonhoz van?

-
.impulse.
csendes tag
válasz
lindermen
üzenetére
Nem mission impossible, én a D90-emhez vettem egy Nissin Di622-es vakut 50ezer ft környékén, és elégedett vagyok vele. Több ezer expó benne van már, és mindössze egyszer volt vele bajom, amikor valószínűleg túlvillant, és megolvadt a ráhelyezett fólia, és kormos lett. Elvittem szervízbe, azt mondták nem tudják mi okozhatta a hibát, de kaptam új fóliákat, és azóta se volt bajom a vakuval.
Egyébként minden bizonnyal az volt a gond, hogy ennek a vakunak nincs hőszabályzása. Míg például az SB900 egy bizonyos hőmérséklet felett letiltja a villanást (ami meglehetősen szívás, ugyanis nyáron szabadban 5-8 villantás után 5 percig kell hűteni a vakut, hogy újra használhasd) addig a Nissin Di622 akkor villan, amikor te akarod, akkor is, ha már kurva meleg, ezért nem árt néha ránézni a fóliára - ha használsz - hogy nem füstöl-e

-
lindermen
senior tag
Sziasztok! Próbáltam visszaolvasni, de nem nagyon találtam, amit keresek.
Segítséget kérnék vaku vásárlásban, egy Nikon D40-es géphez lenne szükségem vakura, lehetőleg ki tudjon használni mindent, amit a gép tud. Tudtok valamit ajánlani?
Olcsó (kb 50e ig, de nem baj ha kevesebb), de jó minőségűre lenne szükségem.
(Mission impossible, tudom...)Néztem a Metz-eket, megbízható márka? Illetve melyik típus az, ami ki tudja szolgálni a gépemet?
Mennyivel járok jobban, ha Nikon vakut veszek? Mondjuk egy SB400-at?Köszi előre is!!
-
gabor_01
őstag
válasz
zolka78
üzenetére
Ezzel is megpróbálkoznék, most acciós:
http://www.ebay.com/itm/Softbox-SpeedLight-Flash-23cm-Flash-Softbox-/120751465137?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1d5922b1
ill. ez is:
http://www.ebay.com/itm/Softbox-SpeedLight-Flash-30-20cm-Flash-Softbox-/140589302883?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20bbc68463 -
zolka78
senior tag
Sziasztok, érdekelne, hogy ha direkt vakuzásnál a fényt tompítanám kicsit akkor mivel járok jobban, vakura szerelt softbox-val, vagy esetleg diffúzorral?
-
.impulse.
csendes tag
Üdv mindenki!
Van itt olyan, aki stróbol? Milyen felszerelést használ? Én most költséghatékonyan (skótul) próbálom kivitelezni alapszinten a dolgot, és jelenleg ezzel a vakuálvánnyal szemezek: és úgy tervezem hogy ebayről rendelek hozzá vakutartót, illetve ernyőket. Van valakinek tapasztalata a Kőnig állványokkal kapcsolatban, vagy jobb ötlete, hogy milyen állványt vegyek, és hol tudok ócsón használható brakettet és ernyőket venni?

-
krisi047
senior tag
Üdv! Egy korrekt állapotú SB800-nak mennyi a reális piaci ára?
Ja, és így offban még valami: valakinek nincs véletlen SB600-hoz egy felesleges talpa eladó? Nem kell eredeti, csak megálljon. -
adamka16
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Talán módomban lesz majd kipróbálni egy példányt, majd akkor csinálok róla pár képet esetleg véleményt is róla.
-
adamka16
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Átlag rendezvények, ahol nem túl nagy a mozgás meg portrékhoz deríteni. Esküvő szerintem nem játszik egyenlőre, mert oda azért obi is kellene egy normálisabb. Most ez az új Yongnuo yn 565ex -t néztem. 40e fél év garival egy közeli ismerősöm árulja, lehet elugrok hozzá kipróbálni ha lesz nála. Kicsit canon koppintás, de ha ennyi garit ad rá a kolléga akkor simán jó.
mellesleg ezek a vakuk mennyire megbízhatók? Érdemes befektetni rá? -
adamka16
őstag
Sziasztok!
Egy Canon 500D - 18-55 IS kombóhoz milyen vakut ajánlanátok?
Többen is a 430EX II-t ajánlották, de annak elég borsos ára van, viszont canon.
Esetleg valami más alternatíva kicsit olcsóbban? -
Mr Manson
tag
Megjelent a Yongnuo új vakuja (580EX utánérzés)
Itt már kapható is [Yongnuo 565EX]
35.000 Ft az ára
Akinek lesz írhat róla véleményt!!

-
cigam
titán
válasz
total90
üzenetére
Jujj.
- Mi a difi a manuális és a zöldautomata mód között?
- Milyen kiindulási érték az ASA?
- A DIN milyen kioldást jelent? (ASA/DIN régen a fílmtekercsek érzékenységét (ISO?!
) jelentette. nem?)
- a belső ft/m skálázású tácyának 2 állása van: N és W (narrow wide?)Ez nekem így nagyon kínai...

-
M az ugye manuális mód akar lenni, a zöld jelölés meg szerintem auto. Az f a rekeszt értéket jelenti. Fent a kis üvegnél (ami telibe van vakuzva), ott írja, hogy ASA. Az ASA-val kiindulási értéket jelölnek a DIN-el meg kioldást... de ezeket vakun még soha nem láttam, szóval lehet itt egészen más. A tárcsáknál van még egy ft jelzés is (ha jól látom), ami foot lesz szerintem, ergo a távolság lesz.
Ezek csak saját elgondolás szerinti találgatások, ha tud valaki jobbat ne tartsa magában
-
cigam
titán
-
Peethy
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Nem mondtam sehol, hogy 603-ast rendeltem
602-es volt az. Köszi a választ! -
Peethy
őstag
Sziasztok!
Mintha valahol láttam volna egy olyat, hogy valaki Nikon DSLR mellett egy Canon vakuval fényképezett volna. Az érdekelne, hogyha van egy ilyen rádiós kioldóm, akkor annak a vevő részére lehet-e Canon vakut rácsatlakoztatni és elsütni? Mert az adóhoz oda van írva, hogy "Nikon", de ha csak külön vevőt veszek, oda már nincs feltüntetve a kompatibilitás.
-
kem
addikt
Sziasztok!
Ilyennel van valakinek tapasztalata?

-
dabgergo
őstag
Vettem egy villanj körte szettet és full manuálban megy, de az a kérdésem, hogy azt hogy tudom megcsinálni h vezeték nélkül menjen a SB600 és SB800 is meg a villanj körte és a jelet a D90 beépített vakuja adja? Ez lehetséges mert nem sikerül

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- új NAGYakku!!! 6-10óra üzemidő, 5G! Dell Latitude 5330 i3-1215U - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év gar
- 27% - NZXT Kraken 240 vízhűtés!
- Lenovo LOQ 15ARP9 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7235HS - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 1,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG XBOX Ally X 24GB/1TB kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Mit teszel elé, ami nem ég szét, ólomüveget a reaktorból?