Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oracle
senior tag
Akkor működni fog ezzel a kis olcsó cuccal ha jól értem
azt az elosztót hova kell dugni? ha jól látom akkor a tetejébe dugom a gépről jövő szinkronkábelt amit a vakuba dugnék, és a vakukat az elosztóra ugye? Időközben találtam egy másik megoldást is [link] melyik a jobb? -
Oracle
senior tag
Hi
450D-hez kéne valami cucc amivel stúdióvakut eltudok sütni. a rádiós távkioldóktól olcsóbb megoldást keresek
Ezt találtam eddig, van ennél jobb megoldás is? -
golyani
addikt
elemeket feltöltöttem hibátlanul működik meg pukkanás után is villant. 4db frissen töltött 2500-ös Energizer akkuval kisütésből 3 s alatt tölt fel. amúgy egy AF-48-ról van szó. ha nincs elegendő fesz fel sem tölt és lcd világítás sem kapcsol be. szóval sztem az alacsony fesz miatt lehetett a dolog. baja nincs, működik rendeesen
csak kicsit megijedtem 
-
ercé
csendes tag
Sziaztok!
segítségeteket kérném!
van egy EOS 450D-m és szeretnék hozzá egy vakut venni körülnéztem piacon mi az ami van 20-25 pénzért úgy kettő megtetszett ,de a véleményeteket kérném ,hogy melyiket vagy helyette mit ajánlanátok?Metz mecablitz 36AF-4 Digital
Soligor DG-34 AFsegítségetek előre is köszönöm!

-
*Ropi*
félisten
Ötlet: a cső ellenállása valamitől ideiglenesen megnő (pl. kontakthiba a csatlakozásánál), ezért nem rajta keresztül sül ki, hanem előtte valahol, mondjuk a gyújtóelektródánál. Van ezekben erre védelem, nem feltétlenül disszipálja el a vakvilágba.
Amúgy is: nagy feszültség, kis áram. Bár én nem értek hozzá annyira, csak DIY stroboszkópokat építettem még fiatalkoromban. 
-
Dtomi
őstag
válasz
golyani
üzenetére
Azért érdekes a dolog mert ha hallasz pukkanást, az azt jelenti a kondi feltöltött és kisül. Viszont nem biztos, hogy ez okvetlenül hibát jelent. Az 580 EX II lemerültő elemeknél is villantja a vakut és bizony csak az alexpóról lehet látni, hogy merül a dolog. A vaku persze helyes expót jelez ilyenkor is. A 9s amúgy is nagyon meredek szerintem nem kell megvárni még ennyire lemerülnek az elemek 2-3s után én már a hajamat tépném...
-
golyani
addikt
karácsonyra kaptam egy metz af 48-at pentax vázra. utóbbi egy hónapban nem volt használva és most amikor elővettem amikor tölt a vaku felvilla nazöld lámpa utána pukkan egyet
. nem történik semmi csak idétlen hangot ad kb olyat mint amikor kisütik talán picit hangosabbat, de nem történik semmi. lehet azért mert merülnek az akkuk és kb 9s mire feltöltik kisütésből? -
Hooper
őstag
sziasztok!
Metz 48ra diffúzort (műanyag "kupakra" gondolok) hol lehet beszerezni baráti áron?
köszi! -
Az-X
őstag
2 kérdésem volna.
A Nikon SB-80 DX mennyire működik együtt egy Fuji S5 PRO vázzal? Nem tudom a vaku vezérlése mennyire hasonlít rá, de egyébként majdnem egy Nikon D200-as.
A másik, keresnék még vakut ehhez a porjekthez: [link]. Próbálkoztam már sok mindennel. Az a tapasztalat, hogy azok a vakuk amikben 2 elem van csak, hiába megfelelő kulcsszámúak egyszerűen nem villantják el. Canonhoz próbáltam E-TTL reményében Sunpak RD2000-est ami nagyon tetszett volna, de néha villant néha nem
Ez a Minolta Auto 200X teljesen megfelelő, talán egy picit nagy méretű. Gondolkodom most Nikon SB-15-ön vagy SB-17-en, nincs valakinek elfekvőben? Esetleg más vaku ami tud Auto módot és 20-25 körüli kulcsszáma van? -
z.viktor
csendes tag
Sziasztok! van egy eladó Metz Mecablitz 58AF-1 rendszervakum Canon vázra!
A részleteket itt találjátok: [link]
[ Módosította: philoxenia ]
-
Creaft
csendes tag
Sziasztok!
A Canon hívőket kérdezném tudtok e nekem olyan vakut ajánlani ami kibír egy kisebb esőt?(a vázra van vízálló borítás).
Az 580Ex II úgy tudom valamennyire bírja,a 430EXII is?
40D-re kellene,mivel nem használnám sűrűn így nem szeretnék 100ezreket rákölteni.Nem fogom sport fotózásra használni esetleg kisebb rendezvényeken,család ilyesmi,mondhatnánk hobbivakunak kell, nem tudom kell e nekem az 58-as kulcsszám vagy elég a 43 is. A beépített mókusvakítót szeretném kiváltani,mert az akár ott se lenne. Ez esetben inkább egy 430EX II-t vennék.Nagyon sok vacillálok a 2 között kérlek győzzetek meg egyikről vagy másikról.Egyenlőre nem tervezem hogy több vakus rendszert szeretnék kiépíteni.Köszönöm a segítségetek!
-
stop
aktív tag
köszi a részletes ismertetést,
valszeg az ára miatt megmaradok az egyszerűbb sigma mellett.
a felugró vakutól reményeim szerint többet tud/jobban használható, szebb képet ad több lehetőségem lesz fotózni - még mindig az amatőr szint figyelembevétele mellett.
hobbi célra megfelelőnek gondolom igy is, 2 év gari van rá ezalatt vagy szétesik vagynem
-
*Ropi*
félisten
Nekem a super van, nem egy életbiztosítás.
Igaz, hogy használtan (de nem agyonhasználtan) vettem...
A mechanikája rövid időn belül beállt, tettem szilikonzsírt a szánra, azóta jó. De ha a "fésűje" (ami az elektronikának megmondja, hogy hol áll éppen a szánon a fókuszpont) kiakad, vagy elkoszolódik, akkor érdekes dolgokat tud művelni, pl. magától össze vissza villog, mint egy begerjedt stroboszkóp.
Munkára csak végszügségben (ha már az összes többi vaku kihalt a földön
) használható, hobbira (nem kiélezett helyzetben, és legyen tartalék helyette) is csak saját felelősségre. 
Ja, a legfontosabb kimaradt: a Sig(m)ák általában pontatlanok fehéregyensúlyt tekintve.
Rawban fotózás ajánlott, hogy utánna könnyen helyre lehessen tenni. -
stop
aktív tag
kösz, megfontolom,
azt hiszem én nem fogom 'agyonhasználni' szerintem.
ha meg elkezdene szétesni...akkor szigszalag pillrag kábelkötegelő
egy csomó minden kijön a megmaradt lóvéból
amatőr szinten havonta néhányszor kellene nekem vaku, ezt valszeg ki fogja bírniszerk: a super is ilyen 'laza' vagy csak az st szerinted?
-
*Ropi*
félisten
Azért az építési (összerakási) minőséget is vedd figyelembe, nem mernék megesküdni rá, hogy a Sigma kibírja ugyanazokat a gyűrődéseket, mint a Canon. 530-as Sigmám nincs, csak az elődje az 500-as, az pl. nem túl strapabíró. Nyeklik-nyaklik, olyan érzése van az embernek, hogy bármelyik pillanatban széteshet, amennyire laza meg recseg-ropog.

-
*Ropi*
félisten
válasz
sanyixXx
üzenetére
Canon 580EX II: gyors, halk a töltése (a háziállatok nem őrülnek bele a környéken), és a powerpackja (CP-E4) felébe kerül a Metzének.
Metz 58AF-1C: 2x lassabb, viszont 2 vaku van egy házban, ezért szebben derít. Ami még pozitívum, hogy a szoftvere otthon, számítógépről frissíthető USB-n keresztül, nem kell elmenni vele a szervízbe és napokra otthagyni. Nagy feketepont, hogy több típushibája is van, ami csak szervízben javítható, viszont a hazai szervíz nem áll a helyzet magaslatán, ezért adott esetben hetekig, hónapokig eltart még garanciálisan is. A powerpack (P76) meg annyiba kerül, mint maga a vaku, ha nem többe.
Nekem mindkettő van, saját tapasztalat alapján mondom ezeket.

Dönts te magad.

-
sanyixXx
senior tag
hali!
kéne nekem vaku rendezvényfotóra (koncert, buli, fesztivál, akármi). azt már látom, hogy nem úszom meg a magas kulcsszámú vakukat, meg a diffúzort meg ilyesmit
lényegi kérdés, hogy melyik vaku köll nekem?canon 580ex2 vagy a metz 58 af1? láttam még canon 550ex-et is, de arról itthon semmit sem láttam/hallottam. az tud valami okosat?
egy darab vakuval szaladgálnék, semmi nagy rendszer. legalábbis a kövi 1-2 évben tuti.
láttam olyat egy ismerősömnél, hogy ketten akcióznak. egyiküknél a vaku a színpad egyik oldalán, másikuknál a fényképező a színpad másik oldalán és így kattintgat a kolléga. ehhez kell valami méregdrága műszer vagy a 40D-m és valamelyik csodavaku tudja ezt együtt produkálni?
ha csak valami 50 rongyos eszköz közbeiktatásával megy, akkor marad az alap kérdés, hogy canon vagy metz 58-as vakut?
köszi
-
stop
aktív tag
szerintetek melyik éri meg jobban ár érték arányban (nem profi célra kellene nekem)
vannak- e pozitív/negatív tapasztalatok velük.
eos 400d-hez használnám
nehezen tudok dönteni az egyik eredeti canon , a másik meg nagyobb kulcsszámmal rendelkezik
sigma530/canon430ezek itt csak száraz adatok ennek alapján nehéz döntenem
előre is köszi
-
Most olvasgatok 580EX II után.
Ez a "High Speed synch" tulajdonképp mi? Mert azt értem, hogy akkor jó, ha gyorsabb zársebesség kell mint amit a váz tud vakuval, de miként működik ez? De ha jól gondolkodom ez akkor a "hatótáv" rovására megy? Vagy nem?
Stílusos legyek, valaki adjon fényt
-
*Ropi*
félisten
válasz
péter007
üzenetére
Na ja, a beépített mókusvakítók kb. 3 méterig hatásosak, utána teljes sötétség.
A vörösszem-hatásmechanizmus a következő: minél inkább egy optikai tengelyen érkezik a vakuból a fény a szembe, és kerül vissza az objektívbe, annál inkább láthatóvá válik a szem belső felülete az üvegtesten keresztül. A szem hátfalán lévő hajszálérháló vörös színe verődik vissza leginkább, ezért látjuk pirosnak-vörösnek. Pár méteres modelltávolságnál megoldás rá, hogy távolabb helyezzük a vakut az optikai tengelytől (hotshoe-ba illesztett rendszervaku, vagy a kameráról levett, távolabb lévő vaku), vagy indirekt villantunk, de ilyen nagy távolságnál ez már nem hatékony, lesznek nyusziszemek bőven.Előre mondom, 35-ért nem fogsz olyan vakut kapni, ami megfelel az igényeidnek, a duplájából már talán (használtan). Rendezvényfotókhoz mindenképpen nagyteljesítményű (nagy kulcsszámú) villanó kell, ha még gyorsat is akarsz, rendesen a zsebed mélyére kell nyúljál a plusz akkupakkért is. Azt konkrétan nem tudom, hogy a D40 tud-e commander módban master lenni, de ha igen, akkor az SB-800-at vedd használtan. Ha nem, akkor tökmindegy, ígyis-úgyis kell valami köztes médium, ami átviszi a jelet a váz és a vaku közt, akkor meg bármi lehet a másik végén.
De erről majd valamelyik Nikonos kolléga felhomályosít, én Canon-hívő vagyok. 
-
péter007
senior tag
hy mindenkinek
végre megvettem a 18-105-ös obit a d40-hez
csütörtökön és pénteken fotóztam egy karácsonyi műsoron meg egy karácsonyi koncerten és rájöttem hogy a beépített vaku kevés a 105mm-hez
ezért szeretnék valami külső vakut ad40-hez, nem kell hogy nikon legyen lehet valami más gyártó isa lényeg csak az hogy ne kerüljön 30-35K-nál többe, villanjon nagyot és tudjon vörösszem ellen tenni valamit mert a d40vakuja nem villan kettőt csak az AF segédfényt használja erre ami távolról kevés főleg ha egy 50 fős énekkert kell lefotózni
tegnap délután legalább 300 képből kellett kiszednem a piros szemeket a corellelszóval az a lényeg hogy villanjon duplán és azt is tudjam állítani hogy mikor mekkorát villan
nemtom hogy ebben az árkategóriában kezdődnek-e azok amikbe külön AA akksit kell tenni, de ha ennyi pénzért van olyan akkor jöhet, gondolom nagyobbat villan meg gyorsabban is tölt újrenah ezek lennének az igények, nem tudom létezik-e ilyen vaku ennyiért
köszönöm a segtséget előre isüdv. péter
-
*Ropi*
félisten
válasz
golyani
üzenetére
Én most fogom lecserélni az 60+ darab akkumat mind ilyen új technológiásra. Szerinted hülye-e vagyok?
A helyzet a következő: a nagykapacitású Ni-Mh cellák a kémiai tulajdonságaikból kifolyólag nagyon hamar elvesztik a töltésük nagyrészét, az új technólógiával készültek viszont hónapokig-évig megőrzik azt. Van egy elméleti limit (ez a 2100 mAh kb.), ami felett nagyon drasztikussá válik a folyamat, nem véletlenül "csak" 2050 mAh-sak az újszériás aksik. Gondolj bele: minden nagyobb rendezvényfotózásra több, mint 50 akkut viszek magammal (3 vaku + 2 portrémarkolat, egyebek), amit minden rendezvény előtt fel kell töltsek. 2 töltőállomást használva egyszerre 12 db cellát tudok formázni, de így is 3+ napig tart, mire minddel végzek. Az új technológiával készült cellákkal mindez a múlté: egyszer feltöltöm őket, és mivel szinte nincsen önkisülésük, ezért nem merülnek le maguktól (mint a Ni-Mh társaik) két rendezvény közt. Így csak akkor kell újra a töltőbe tennem őket, amikor tényleg lemerültek használat közben. A dolog másik fele, hogy jóval kissebb a belső ellenállásuk, ezért ideálisabbak a nagy áramfelvételű dolgokhoz, amik fotózásnál sűrűn előfordulnak.Összegzés: a kevesebb itt több.
Hosszútávon ha már csak a villanyszámlát nézed, is megéri. Kb. 1 éve van GP Recyko a tévé távirányítóban, még nem kellett tölteni.
A Logitech vezetéknélküli egerem 1
db. ugyanilyen elemmel 3 hét - 1 hónapig megy napi 8 - 10 óra napi használat mellett... 
-
golyani
addikt
nahat a pana nem volt vmi megható dolog, úgyhogy 2500 energizereket vettem.
-
wwl
csendes tag
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy egy Canon Speedlite 430EZ vaku manuál modban működne e egy Canon 40D digitális géppel.
Olvastam olyanokat hogy "vakunak van trigerfeszültsége meg hogy nem mindegy mekkora mert a gépnek meg van hogy max mekkora lehet."
ebből a szempontból is vizsgálva lenne jó aválasz.köszönöm előre a segítséget.
üdv -
golyani
addikt
milyen akkukat ajánlotok vakuba? egy metz 48-asról lenne szó

-
resz2
csendes tag
Hello mindenki!
Nikon D80-hoz, melyik vakut ajánlanátok esemény ill. portré fotózáshoz? SB-600 vagy SB-900? Első vaku lenne és bár régebben még egyértelmű döntés lett volna a 800-as, de hát azt már (garanciálisan) nem lehet kapni.
Válaszotokat előre is köszönöm. -
Flashy
veterán
válasz
Piotrus
üzenetére
ugyanezen filóztam 1 hete, aztán a Metz 48AF-et vettem: (most éppen) olcsóbb, nagyobb a kulcsszáma, megbízható (ez a Sigma ellen, nem a 430EX ellen érv), USB-n frissíthető (bár nem hiszem, hogy gyakran fog kijönni hozzá fw) és a Canonnál vannak gondok ha valami slave triggerrel akarnám elsütni (ki-be kell kapcsolni minden villanás után állítólag).
direkt bekapcsoltam most éjjel csendben, semmi hangja nincs amíg tölt. fogásra nagyon masszív, jó minőségű érzés. a kezelése hangyányit macerás, két gombot kell nyomkodni egyszerre, bár múltkor mondták hogy más vakuknál is van ilyen. amúgy nem a Canon ellen érvelek, csak leírom a tapasztalataimat. -
stop
aktív tag
olvastam néhány hozzászólást,
megéri a canon ex 580 II kb a dupláját árban, mint a canon ex 430 II, ha hobbi célra használom?
tud az annyival többet?
esetleg vmi más tipp elfogadható áron? -
Allien
veterán
válasz
BiriBum
üzenetére
Erre a vakura én is kiváncsi lennék, Pentax K200D-re kellene (azaz PTTL).
Ha jól olvastam, még ráadásul wirelest is tud? Ugyanis, ebben az esetben best buy lenne. Alig 20E felett kapható (már elvileg, rendelhető). A manuális része nem zavarna, ennyi pénzért, ekkora tudásért cserébe megbékélnék vele.

-
*Ropi*
félisten
válasz
Piotrus
üzenetére
Igaz, hogy a Metznek valamivel nagyobb a kulcsszáma, meg USB-n frissíthető a belső szoftvere, viszont a Canon gyorsabb, néma a töltése (nem kergülnek meg tőle az érzékeny fülű környékbeli állatok), és a szenzormérethez állítja a kivilágított területet (csak a szükségeset világítva ki, így spórol az energiával). Egyik modell sem tud master lenni az esetleges vakurendszerben, csak slave. Canon, szerintem.
-
Piotrus
tag
Sziasztok !
Vakut szeretnék vásárolni a 450D-hez, de sajnos sok utánaolvasás után sem tudok dönteni melyik mellett tegyem le a voksomat.
A két kiszemelt:
- Metz Canon MB 48AF-1
- Canon Speedlite 430EX IILeszögezném hobby fotós vagyok, és ez lenne életem ELSŐ vakuja, de hosszú távra tervezek és nem szeretném megbánni a döntésemet.
Azt szeretném megtudni tőletek, hogy miért érdemes beruházni egyik ill. a másik vakura, áruk kb. hasonló kategória, de a működésükkel kapcsolatban ill. az ebből adódó tudásbeli különbségükkkel (a kulcsszámon kívül) nem vagyok tisztában.Mit tud az egyik amit a másik nem ???
Válaszaitokat előre is köszönöm !!
-
KTTech
veterán
"A McGoat-okat konkrétan nem ismerem, de azt tudom, hogy a Delicacy 180Ws-a kulcsszámba átszámolva valamivel kevesebb, mint az 580EX II és a Metz 58AF-1 58-a. Ennél lejjebb nem mennék, mert ugye fényből sosem elég"
Azt is tegyük hozzá, hogy az 580EX és 58AF1 csak maximális zoompozícióban (105mm) tudják azt az 58-as kulcsszámot, pl. 50mm-en már jóval gyengébbek... Én most 3 db 150Ws-es McGoatot fogok használni, valószínűleg (softbox-al). Amit próbáltam az bőven elég volt, legalábbis átlagos méretű szobában (5x4m).
-
*Ropi*
félisten
válasz
j.bravo
üzenetére
Még mindig nem az én kaktuszom, csak belepiszkáltam: kapott antennát, innentől nem fikuszozható***.
Nagyon bika lett, azóta egyszer sem volt el nem villanásos tünet, akárhogyan tartotta is tulaj a gépet.
A munkatávolsága is nőtt, kb. 60m-ig tudtuk tesztelni nyílt terepen, ott még stabilan ment. Tömegben (árnyékoltan) vegyük az 1/3-át, az 20m minimum, szóval némi farigcsálással nagyon jó tud lenni. 
*** értsd: fikázható

A McGoat-okat konkrétan nem ismerem, de azt tudom, hogy a Delicacy 180Ws-a kulcsszámba átszámolva valamivel kevesebb, mint az 580EX II és a Metz 58AF-1 58-a. Ennél lejjebb nem mennék, mert ugye fényből sosem elég.

-
*Ropi*
félisten
Szervusz Tamás!
Az Indexen (talán a 40D topicban) 61antana említette, hogy neki is van Metze, talán van akkupakkja is hozzá. Már rákérdeztem, a választ látni fogod a topicban Te is, aztán ha igen, akkor meghívjuk egy jó nagy láda sörre, hogy pár napra adja kölcsön, amíg nektek kell a klónozáshoz...
Ez valami i2c buszos jellegű kommunikáció lehet? Hogy mi a fenének bonyolították így meg...
Pont miattunk. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
*Ropi*
félisten
Nekem is van már saját 58AF-1-em (végre
), 2.1-es fw-vel, azzal még nem próbáltam, ezekszerint az orvosolja? Jó hír.
. A kölcsönben volt 58AF-1 2.0 fw-vel nem ment a v2-es Cactus + adapter kombóval. 
Tényleg, haladt valamit az akkupakk klónozásos project? Most már jól jönne.

-
KTTech
veterán
válasz
Cassidey
üzenetére
El fogja, csak nem a megfelelő időpontban. Legalábbis úgy tudom, hogy az első villanásra indul a villanj-körte, az ETTL vakuzásnál (ami az alap a gépen), kapásból 2 villanás van, és az elsőre el is sülnek. Kivétel, ha az 580EX-et átteszed manuális módba, vagy szinkronkábelt használsz.
-
KTTech
veterán
"És a Metz vakuk nem villanthatóak el simán csak a középső érintkezőről, így nem mennek rádiós kioldóról sem. Most készül a Metz boszorkánykonyhájában állítólag valami firmware, ami ezt orvosolja."
Ez nem igaz, az 58AF-1-em gond nélkül villog középső érintkezőről...

De a többi sajna úgy van ahogy írod: kültéren szívás az E-TTL vezeték nélküli vakuzás...
-
Cassidey
senior tag
Na kozben ugy dontottem, h villanj korte kell nekem.
Vakut meg majd veszek normalisat kesobb, ha egyaltalan a villanjt eloveszem. Jol ertelmezem, h az 580EX II elfogja villantani oket? -
*Ropi*
félisten
válasz
koxkids
üzenetére
Igen, de ne felejtsd el, hogy fényátvitel alapon működik (még ha nem is látható fény), így az eszközök közt nem lehet semmilyen tárgy, ami kitakarja őket egymástól. Tehát pl. szabadtéren, ahol nincs miről visszaverődjön a vezérlőjel, jóval macerásabb összelőni. Tömegben meg, ahol nagyon takarásban vannak, szinte lehetetlen. Ilyenkor kell a rádiós kioldó, viszont akkor nuku xTTL. És a Metz vakuk nem villanthatóak el simán csak a középső érintkezőről, így nem mennek rádiós kioldóról sem. Most készül a Metz boszorkánykonyhájában állítólag valami firmware, ami ezt orvosolja.
-
KTTech
veterán
válasz
koxkids
üzenetére
"Vagy ő is képes elsütni magát vezeték nélkül csak a váz a segítségével ?"
Ilyen funkciót sajnos nem tudnak a Canon vázak... szóval az 580EX tud vezérelni más vakukat, ha épp a vázon van (master mód). Ha nem, akkor kell valami (pl. az ST-E2), ami vezérli őt slave módban.
-
Értem. Köszii !
Hát ugye a 450D-re van jobban keret. Majd lesz valami, 40D is gondolkozom, mert azért megy lejjebb az ára szépen lassan.
( Max. nem karácsonykor veszek, hanem ballagás fele, mikor több pénzem lesz ) Az a pár hónap nem számít annyira sztem. És azért igazad van, hogy ha van rá keret, vegyünk jobbat mint egy rosszabat, nehogy később bánkódjunk. 40D előnye még a vakuszinkron kimenet is
Akkor az 580EX II kötelező darab, nem szabad rá sajnálni a pénzt.
Az 580EX II adja ki a "jelet" más vakuk számára? Vagy ő is képes elsütni magát vezeték nélkül csak a váz a segítségével ? ( Gondolom ez a master / slave vaku elnevezés )

De am. sportfotózáson nem futókat, vagy autóversenyzőket fényképezek, hanem bringásokat.
BMX, Triál
Szvl jobban ott egy-egy pillanatot kell jol megörökíteni, amire egy jó kis időzítéses megfigyeléssel, ellehet lőni pl az Fuji S5600-ammal is
Gyakorlat teszi ugye a ..... -t
Ami még nem vagyok .... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
*Ropi*
félisten
válasz
koxkids
üzenetére
Itt leírtam a Canon vakuk távvezérelhetőségének alapjait (hehe, enyém volt az 1000. hsz
). Egyébként a Nikon commander módos megoldás sem túl üzembiztos, mint minden fényátvitel-alapú megoldás.Sporthoz mindenképpen az 580EX II-őt ajánlom, de csakis a CP-E4 gyorsítóval, mert úgy lesz elég gyors (azzal kevesebb, mint 1 mp alatt tölt újra) sporthoz. A plusz az még benne, hogy az 580EX II csinál olyat, hogy akkor is elvillantja a vakut, ha még nincs teljesen újratöltve. Ezt tudtommal egyik más gyártóé sem tudja. Alternatíva lehet még valamelyik Quantum, ha meg tudja fizetni az ember: totálbrutál teljesítmény még brutálisabb áron...A csúcs Metzek gyorsítóval is csak 2-3 mp alatt töltenek újra, ez nagyon sok az akciófotózáshoz. Ráadásul 2x-3x drágábbak az 580EX II + CP-E4-nél.
Magánvéleményem: sportfotóhoz szerintem izmosabb vázat vegyél, mint a 450D. Csak a várható zárélettartamot nézve: sportnál többet lő sorozatot az ember, így hatványozottan amortizálódik a cucc. A másik, hogy a sorozatlövés sebessége is jóval lassabb.
-
Haliiii
Lassan DSLR vásárlása elött állok, és kicsit gondolva a jövőre is, elgondolkoztam rajta, hogy Nikon / Canon rendszer legyen.
Jó lenne ha lehetőség lenne a vaku vezérlésére vezeték nélkül.
Olvastam már a Nikon Commander funkciójáról.
A Canon-nál meg ugye jobban az 580EX képes vezeték nélküli elsütésre, vagy az ST-E2 fej. Az 580EX nekem drága.
Pedig eddigi fényképező gépem amit kiszemeltem magamnak egy Canon 450D. Nikonéknál hasonló árba nem igen van elfogadható gép. Bár a D60 nemtudom milyen
Szvl nekem vaku szempontból is figyelnem kell erre, hogy mit miért. Ezért is irtam ide.
Akinek vmiféle ötlete, tapasztalata, jó tanácsa van, szívesen várom
A vaku jelenleg sportfotózáshoz kéne, de később akár műtermihez is. -
*Ropi*
félisten
válasz
Cassidey
üzenetére
Fotokingnél 100k-ért kapsz "Delicacy" márkájú, csájniz vakuszettet: 3x 180 Ws, 3 db állvány, egy octobox, meg egy diffúzor. Indulásnak elég, de hangsúlyozom: kis stúdiómunkákhoz, és tárgyfotókhoz (ehhez kéne vegyél még egy tárgysátrat is, ha szép kivitelezést szeretnél, ez újabb $$$). A vakukat PC csatlakozórol vezéreld, mert a beépített szúnyogvakítóra nem nagyon villannak el, ehhez még kell egy szinkronjel-elosztó, 1-2k általában (Hama). Vagy rádiós kioldó.

-
Cassidey
senior tag
Lehet, h szeretnek egy kis ministudiot itthonra. Portrekhoz es targyfotokhoz.
Nem akarok tul sokat raszanni, amig nem tudom, mert elsosorban ez csak jatszasibol kene nekem.
Egy olyan set up-ra gondoltam, h hatter, balrol egy vaku, jobbrol deritolap, es egy hajfeny. Studioztam mar kicsit, szoval par dolgot vagok, de a vakumarkakat nem igazan, es azert egy kozeputas megoldast szeretnek (nem gagyi, de azert nem is profi
.Vagy van egy 580ex-em, ehhez is vehetnek egy masikat, vagy egy 480ex-et meg vmi softboxfelet (rendszervakuhoz is van?), de nem vagyok benne biztos, h ez jobb megoldas lenne..
Aztan ott van a villanj korte szett, amirol egesz jo velemenyeket olvastam ilyen itthoni jatszashoz
errol is kernek szepen velemenyt.. mert vehetnek ket ilyen villanj korte cuccot, aztan ha megtetszik a moka, johetnek a jo minosegu rendszervakuk, hm?
szerk.: ja de ennel nincs modellfeny hm
-
BiriBum
őstag
Erről mi a véleményetek? [link]
Pentax alapokon nyugodna, elég új cucc, semmi tapasztalatot nem találtam eddig róla. -
Flashy
veterán
köszönöm. ezek szerint a Sigma most kivételesen pont azért tud többet (biztos hogy tudja Canon vázzal is), mert nem vette meg a szabványokat hanem azt csinálnak amit akarnak, vagy inkább amit tudnak
(a manuális módot tudom, de tárgyfotózásra használnám így, az meg nem fut el, ha nem sikerülne elsőre)
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
azt az elosztót hova kell dugni? ha jól látom akkor a tetejébe dugom a gépről jövő szinkronkábelt amit a vakuba dugnék, és a vakukat az elosztóra ugye? Időközben találtam egy másik megoldást is

Amúgy is: nagy feszültség, kis áram. Bár én nem értek hozzá annyira, csak DIY stroboszkópokat építettem még fiatalkoromban. 

Ez a Minolta Auto 200X teljesen megfelelő, talán egy picit nagy méretű. Gondolkodom most Nikon SB-15-ön vagy SB-17-en, nincs valakinek elfekvőben? Esetleg más vaku ami tud Auto módot és 20-25 körüli kulcsszáma van?

Munkára csak végszügségben (ha már az összes többi vaku kihalt a földön
) használható, hobbira (nem kiélezett helyzetben, és legyen tartalék helyette) is csak saját felelősségre. 
Rawban fotózás ajánlott, hogy utánna könnyen helyre lehessen tenni.

A Logitech vezetéknélküli egerem 1
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)