Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
kricsi81
üzenetére
Nekem egyelőre nincs rendszervakum, csak teljes teljesítményen elvillanó, vagy 10-25 éves (fél)automata vakuim vannak, saját fénymérővel. Lehet velük trükközni, de azért nem az a jól kézbentartható full manuál.
Ellenben ezekből van 4-5 db
Ha az ember odafigyel és ugyanazt a munkablendét használja a vakun és a vázon, jól világított képeket adnak. Erre volt zseton (egy 10ezer Ft alatt van), iTTL-re nem, és egyelőre nem hiányzott (esküvőn, rendezvényen mondjuk muszáj a TTL).Illetve, van egy manuálisan felezhető/negyedelhető teljesítményű is, de azt szerelni kell (letört a talpából egy darab műanyag, most kifittyen a papucsból)
Ezen kívül úton van az íbéjről egy kizárólag manuálisan, de ott 7 lépésben (1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64) állítható darab, ha megjön, majd letesztelem

Meg két villanj körte, amiket eddig elég keveset használtam

-
kricsi81
senior tag
-
kricsi81
senior tag
Énis hasonló helyzetben vagyok (D300, SB-600), eddig ugy volt hogy lesz még mellé egy SB-28, de ugy fest hogy most nem futja rá, ezért inkább fotós hátizsákot veszek.
de a kioldás már nekem biztos hogy lesz:
[kioldó]Megvan 4000-4200 forintból az adó+vevő, én már próbáltam ilyen kioldót, teljesen megbízható... igaz, a CLS hasznosabb, mert nem kell mászkálni a vakukhoz, de pl nekem kültéren teljesen használhatatlan...
állványt egyértelműen mcgoatnál kell venni, le kell súlyozni és már tökéletes is (anélkül sem rossz)
ernyőnek szerintem reflexet kell venni, mert amit mcgoatnál kapsz 3000forintos áteresztőt az semmire se jó... a mikrosatnál 105cmes 7700 ft...
aztán kell még egy vaku-ernyő adapter, ez kb 4000 ft...aztán még jöhetnek a színes fóliák, amik mcgoatnál 2000 ftba kerülnek (1 10 darabos szett)
ez a szett így már elég korrekt, persze a két vaku jóval többet ér, de egy derítőlappal ki is lehet váltani...
-
Ijk
nagyúr
A beépített vaku elé lehet tenni egy IR adaptert, így nem piszkít a képbe szemből, viszont megmarad a TTL vezérlésed. [link] Gondolom komolyabb fotós boltokban biztosan tudnak neked szerezni.
Vagy veszel olcsó kínai rádiós kioldót, viszont akkor nem lesz TTL vezérlésed és persze többe is kerül, azok inkább több vakuhoz jók, főleg akkor éri meg, ha régi olcsó vakukat használsz, amelyeken amúgy sincs TTL.
Állványt és ernyőt innen rendeltem, szerintem egész korrekt áron vannak. -
Brown
tag
Sziasztok, megoldást szeretnék keresni a vakum vezeték nélküli kioldására, úgy, hogy ne kelljen használnom a beépített vakut a kioldásra. Tudom vannak gyári Nikon megoldások, de az SU-800 nekem drága. Vázam egy D300, vaku SB-900. És tudtok-e mondani olyan állványt, amire pengén fel tudom csatlakoztatni a vakut, plusz akár egy ernyőt is.
Előre is köszi. -
kricsi81
senior tag
Nikon SB-28-ról valaki valami? Milyen az SB-26-hoz képest? és esetleg az SB-80DX-hez képest?
használ itt valaki ilyet?
ebay-ről "szabad" ilyet rendelni? nem túl nagy kockázat? (ott 15-20-ért mennek, itthon 25 minimum)
-
COUSIN
csendes tag
Én sb 800 at kerestem, de végül "lejebb" adtam és vettem egy metz 48 af-1-et.Ez mindent tud amire én használom.Nekem bevállni látszik,bár márkahűség szempontjából jobban örültem volna akkor egy sb 800 nak, de nem bántam meg.
Studiót építgetek, így ahhoz is tökéletesen jó lesz.Nálam elérte azt amit a bemutatókon láttam róla,és olvastam.
-
j.bravo
addikt
Otthoni fotózgatásra, normál méretű szobában elég lehet a sb400 de rendezvényen elég égő lehet megjelenni vele
No meg óriási előny ha a vaku feje nem csak dönthető, hanem forgatható is. ha márkahű maradsz, akkor az sb600 alá ne menj, ha lehet más gyártó terméke is, akkor Metz, Sunpak, hasonlók még lehet hogy megszerezhetők az sb600 ára alatt - de egy használt, megkímélt sb600 egész biztos meg fogja érni. Egy kivétel lehet: ha elég a céljaidra a beépített vaku. -
sztyui2
őstag
válasz
sztyui2
üzenetére
ÁÁÁ, de hülye vagyok!
Rájöttem mi volt a probléma
A középső fókuszpont volt kijelölve(mint általában), és ilyenkor csak a középső fényt adja, mert elég annak annyi is. Ha átállítom autómatikus fókuszpont kiválasztásra a gépet, akkor már keresztet vetít a vaku. Vagy ha már valamelyik jobb oldali fókuszpontot választom ki(ami már igényli a vaku másik lámpáját), akkor is keresztet vetít.
Szóval semmi probléma, megnyugodtam
Elég lámaság volt ez így
Na mind1, ha valakinek legközelebb ilyen problémája lesz, akkor mostmár tudjuk a megoldást
-
sztyui2
őstag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem a Canon 430EX vakuval kapcsolatban.
Remélem semmi nem romlott el benne, de ezt tapasztaltam:
Amikor megvettem,(kb három hete), akkor még tökéletes állapotban volt. Teljesen rendeltetés szerűen használtam, szóval nem tettem ki semmilyen extrém igénybevételnek, szóval elvileg nem lenne oka, hogy probléma legyen vele.
Azonban amikor megvettem, és fókuszáltam, akkor egy vörös keresztet vetített a vaku fókuszfénye, ahol a kereszt függőleges vonala, a vízszintes vonalnak kb egy harmadánál volt.Aztán kb egy hete fókuszálás közben, azt vettem észre, hogy csak egy függőleges vonalat vetít. Gondoltam biztos, mert nincs annyira sötét és csak az egyik fókuszfényt használja. Aztán próbálgattam kb 4-5 napra rá, és akkor meg keresztet vetített. Aztán megint próbálgattam, és megint csak a függőleges vonalat vetítette. Azóta(kb két hete) csak úgy fókuszál, hogy a függőleges vonalat vetíti. Lehet, hogy elromlott a másik fény, ami a vízszintes vonalat vetítené?
Szóval az a gond, hogy bármit csinálok, csak a (ha szemből nézzük a vakut) jobb oldali fény világít.
Mi lehet a gond? Teljes sötétségben sem világít a másik fény, csak a jobb oldali. Van erre megoldás? Vagy ez csak valami beállítás? Vagy ki lehet próbálni valami trükkel, hogy működik-e a vízszintes vonalat vetítő lámpa? -
Joeey
csendes tag
Valaki tudna az előbb említett kérdésben segíteni?
Köszi! -
Joeey
csendes tag
Sziasztok!
tanácsot szeretnék kérni, kezdő fotós vagyok, Nikon D60-osom van két kitobival (18-55 és 55-200), és egy vaku beszerzésén gondolkozom. A kiszemelt vaku: Nikon sb 400
Hobby fotozásra használnám, beltérben, esetleg pár rendezvény.
Először a Nikon sb600ast nézegettem, de sajnos jóval drágább, és lehet nem is hazsnálnám ki, végül ez az oldal győzött meg az sb400-asról: [link]
Mit gondoltok? -
*Ropi*
félisten
-
Kazimír
őstag
Tud valaki olyan honlapot, linket ami diffúzorok házi barkácsolásáról szól?
-
-
sanyixXx
senior tag
én is szeretem tudni, hogy mit várnak el, de így is megvolt.
feladat: gyermekjogosítványhoz fotókészítés. kb egy kompakt is megfelelt volna hozzá... ki se lett igazán vágva a gyerekek feje a fehér háttérből (fehér sátorban voltunk), mert fehér háttérre nyomtattuk 1*1cm méretben. felcsavartam az ISO-t és már homogénné is égett a háttér. jött a magic wand tool és nyomtatás. szóval nem a művészi vénám lett terhelve.
az ISO felcsavarás meg onnan jött, hogy amit adtak vakut akksival, azok mind le voltak merülve, szóval a stúdióvakuk sem villantak el, mert nem kaptak semmilyen behatást ugye. innentől meg is oldódott a vakus tapasztalatlanságom gondja.
mindez persze a helyszínen derült ki. bulinak jó volt, de szvsz ehhez max. azért kellett fotós is, hogy a sor miatt menjen a fotózás, retusálás és adminisztrálás együtt.
-
sanyixXx
senior tag
nem egyedül leszek. lesz operátor vagy mifene velem, aki a fotosoppal csinálja majd a bluebox eredményeket. ő képben van, mert ez egy rendezvénysorozat utolsó állomása, eddig ő dolgozott itt. csak nem akartam teljesen hülyén ott állni a beállításnál.
a csőrös megoldásod (
) megjegyeztem, holnap vagy holnapután reggel referálok, hogy milyen volt a dolog. -
*Ropi*
félisten
válasz
sanyixXx
üzenetére
Akkor ahoz jó lesz ez a megvilágítás valószínűleg. Mondjuk így, hogy nem tudunk semmit a vakukról, mekkor ateljesítmény, milyen fényformálók, stb., eléggé lutri...

De mondjuk az egy alap, hogy a megrendelő világosan fogalmazza meg, hogy mit szeretne. Ha ez nem történik meg, akkor utólag bármit bele lehet magyarázni a dolgokba...Eléggé cinkes, hogy nem tudni, mi a feladat.
Vagy a cimbid nem adta át az információt? Nem azért nem vállalta el, mert nem tudná megoldani? -
*Ropi*
félisten
válasz
sanyixXx
üzenetére
De milyen portré?
Egész,- vagy félalakos, esetleg csak arc? 
Kicsit távolabb ültesd őket a háttértől és (ha csak 2 van) az egyik fényt alulról-előről, a másikat meg felülről-előről irányítsd rájuk. Úgy képzeld el, mint egy madár nyitott csőrét: a tágabbik végén néz be a modell, a sztűkebbiken meg a kamera.
-
sanyixXx
senior tag
hali mindenki!
némi segítségre lenne szükségem. helyettesítek holnap valakit bluebox fotózáson, viszont még nem fotóztam stúdiócuccokkal. adott a homogén háttér meg két stúdiófény, amik visszaverő ernyőkre világítanak. ezt kéne szépen beállítanom, hogy az árnyékokat minimálisra csökkentsem. lesz gyerek meg felnőtt is valószínűleg a fotóalanyok közt, ha ez számít valamennyit.
gyorstalpalóba tudnátok segíteni a fények felállításáról és hogy mire figyeljek fotózáskor? gondolom nem egy 1-2 hsz-es tudomány, de SOS a dolog.köszi előre is!
-
mcgoat
aktív tag
válasz
pinkypinky
üzenetére
én tudok adni olcsóbban is
-
Snakeiboy
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
válasz
goldnarmz
üzenetére
Dedikált derítés funkció mint olyan, nem létezik. Derítés alatt azt értjük, amikor a vakuteljesítményt visszavéve világítunk meg valamit úgy, hogy az uralkodó fő fény a természetesen jelenlévő fény legyen, a vaku csak az árnyékokat világosítja meg. Bármilyen vakun ezt a vakukompenzáció mértékével lehet szabályozni, 580 EX II esetében ez a set gomb megnyomásával, majd a tárcsa kívánt értékre való tekerésével (utána újra set gomb!) állítható be. A vázon az ISO gomb megnyomása és a szerencsekerék elforgatása hozza ugyanezt az opciót.
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
pinkypinky
üzenetére
Öhm, szvsz 1-2ezerből megfelelő helyen már elég jó bort lehet venni
Ha vallakit érdekel egy Pentax 540FGZ ne fogja vissza magát

Ropi: De vaaaan, de vaaaaaaaan!!!

-
*Ropi*
félisten
válasz
pinkypinky
üzenetére
Most már tudod, hogy mit keress e-Bayen.

-
pinkypinky
tag
Jézus, mi kerül ebbe 23 ropiba (nem beléd)

Inkább tákolok egyet, ez így ebben a formában minősíthetetlen.

-
pitman
őstag
válasz
pinkypinky
üzenetére
Biztosan lehet kapni. Nagy valószínűséggel gyári és utángyártott változatban is létezhet. (ETTL kábelt biztos lehet kapni, ebből gondolom hogy ezt is illene).
Ha a felhozatal árban nem megfelelő, akkor pedig gyártani kell egyet. -
*Ropi*
félisten
válasz
pinkypinky
üzenetére
-
pinkypinky
tag
Hááát, szétver az ideg.

Komolyan, sehol nem lehet kapni olyan kábelt, amivel meghosszabbítható egy ittl-es vaku?
Szimplán, egyik vége amit csúsztatok a váz vakualjzatába, másikra meg ráslisszantom a vakut... Hihetetlen.
Ez tényleg ekkora extrém kívánság, vagy csak én nem vagyok életképes?

-
*Ropi*
félisten
-
ottkar
addikt
Régebbi gépeken egy platinázott mechanikus érintkezőt zárt rövidre a gép ami a vakutalp két érintkezőjét zárta. A digiteken logikus hogy nincs mechanikus érintkező hanem tirisztor (eseteg triac) vagy a távkioldásnál fototirisztor zárja rövidre. És a tirisztor lehet olyan hogy kibír 100V-ot is de lehet hogy csak 20V-os. Nekem pld a digit vakum talpfeszültsége 4,8V!
Szegecs weblapján le van írva hogyan lehet a többszáz volt talpfeszültségű vakut leválasztani a gép elektronikájáról hogy az ne károsodjon.
-
h-yle
addikt
Addig frankó, hogy van ilyen meg olyan wireless trigger, a hiba csak ott van, hogy tudomásom szerint Di622-vel egyik sem kompatibilis.

De nyugodtan rácáfolhat erre bárki saját tapasztalattal, vagy egy linkkel.

-
Snakeiboy
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Bocsi nyelvbotlas
Igy utolag mar en is szenne rohogtem magam rajta
-
Snakeiboy
aktív tag
Ez erdekes, ilyenrol meg nem olvastam. A tavoli szinkronra lehet venni radios kioldot az nem nagy gond bar a fix zoom az kicsit hatrany de ne legyunk telhetetlenek
. A kebeles szinkronnak mi elonye van a radioshoz viszonyitva, amennyiben persze csak manualba akarom elsutni??? (szerintem semmi de biztos ami biztos megkerdem
) -
h-yle
addikt
válasz
Snakeiboy
üzenetére
Nekem konkrétan 3 napja van egy Di622.

Eddigi tapasztalat alapján hozza amit kell, de valamiért nem akar slave módban (Nikon D70) full és 2/3 fényerőn szinkronizálni. 1/4, 1/8... semmi gond, de a 2 legmagasabb fényerőn nem akarja az igazságot.
Na most azt se tudom, hogy ez normális-e, konstrukciós hiba, kompatibilitási hiba, vagy egyszerűen ennek így kéne működnie (kétlem).Egyébként bőven megéri az árát, az egyetlen hiányossága amit eddig felfedeztem, hogy manuális módban nem lehet zoomolni (fix 35mm) , és ha jól tudom slave csak optikai módban lehet mert se wireless rádió se szinkron kábel támogatása nincs, de ebben a 2 utóbbiban nem vagyok biztos (nem próbáltam).
Mellesleg ha a fenti szinkron problémát sikerül megoldani akkor nekem (nem vagyok egy profi fotós) egyelőre teökéletesen megfelel.
-
Snakeiboy
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnem megkerdezni hogy nics valakinek tapasztalata a Nissin Di622-es vakuval??? Nikon D80-on hasznalnam es Slave vaku kent. Amiket eddig talaltam rola egesz biztatonak tunnek es nagyon jo aron be lehet szerezni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
pinkypinky
üzenetére
a legegyszerűbb, fénydetektáló vakuelsütő $5-6 körül van postával együtt, de ott az elővillanás miatt manuálisan kell használni a beépített vakut, így célszerűbb lehet egy rádiós kioldó, mert az is megvan $20 alatt
-
pinkypinky
tag
Nem gáz, akkor marad a manual, hibátlan, csak a vaku, ami a gépen van most (nem a built-in
), szeretném, ha nem rajta lenne, hanem térben kicsit arrébb, a villanj meg majd villan, ha a vakum is.
Gondoltam a kábeles kapcsolatra, mint megoldásra, de Ijk nem tudom anyagilag mennyire lenne húzós egy távelsütő... -
Ijk
nagyúr
válasz
pinkypinky
üzenetére
Szerintem vegyél egy olcsó rádiós kioldót. Igaz nem lesz ttl-ed, de a vakud így el tudja sütni a villnyjkörtét. A kábellel elég sok nyűg van.
-
*Ropi*
félisten
válasz
pinkypinky
üzenetére
Az i-TTL-ből kiindulva Nikonod van, az pedig a vázról vezérli (commander módban) a beépített vaku villanásával a többit. Ha azt akarod, hogy ne látszódjon bele a képbe, akkor tegyél elé egy előhívatlanul fényt kapott filmdarabot, ez csak az infra tartományt ereszti át, így a vaku nem lesz látható a képen.
-
-
j.bravo
addikt
válasz
pinkypinky
üzenetére
Őt ajánlottam volna, de most épp szünetel a biznisz a weblapja szerint. Nekem van iTTL vakukábelem tőle (nem gagyi, látszik hogy nem gyári, de igényes barkácsmunka, a rugós érintkezőkhöz a spirálrugókat is ő hajlította!), de iTTL vakum nincs
Sebaj, jó lesz majd egyszer. Addig is a meglévő vakukhoz használom.A villanj-hoz a normál vakupapucsos hosszabbító mellett kell egy vakupapucs-szinkroncsati átalakító is, tudod... (ha van szinkroncsati a gépeden, nyilván nem kell... szinkronkábelt adnak hozzá) vagy, indítsd úgy a villanjkörtét, ahogy koxkids kérdésére is leírtam.
-
-
j.bravo
addikt
válasz
pinkypinky
üzenetére
amire kíváncsi lennék a villanjkörténél még, hogy miért kerül annyiba, mint egy sz@rabb állvány? Szétesős, bedöglős, rövidzárós, lakásfelgyújtós?
Ez most azt jelenti hogy nagyon (gyanúsan) olcsó?
Mert erre azt tudom csak mondani, hogy Kínában készül... és ugye teljesen manuális, nem állítható a villanás ereje, nincs modellfény, satöbbi satöbbi - magyarul "fapados".Hárdkór használatnak még nem vetettem alá, de ami nekem van, az ha nem is alkalmas kalapács helyett, azért szétesősnek se tűnik egyáltalán. A rövidzár ellen pedig tessék rendes kismegszakítót használni

A buliról: de ezt nem mind egymagad iszod meg, gondolom

-
pinkypinky
tag
válasz
j.bravo
üzenetére
Most erre mit mondjak? :-)
Vendéglátás = szabadrablás. :-)
De ha csak házibulizol is, jéger 3, whisky 5, iható bor 3-5 ropinál indul, válság van gyerekek. :-)ON: amire kíváncsi lennék a villanjkörténél még, hogy miért kerül annyiba, mint egy sz@rabb állvány? Szétesős, bedöglős, rövidzárós, lakásfelgyújtós?
-
j.bravo
addikt
válasz
koxkids
üzenetére
Ha a beépített vakut át lehet állítani manuálisba, hogy csak egyet villanjon, akkor oldd ki azzal. Ha nem akarod hogy a beépített vaku fény megjelenjen a képen, tegyél elé infraszűrőt: egy kocka exponálatlanul előhívott diát, vagy fényt kapott és előhívott negatívot (a film befűzésekor "veszendőbe menő" 1-2 kocka erre tökéletes). A slave vakuk kioldására az infra is elegendő, az én villanj körtémmel és nyikonydéötvenemmel a trükk működött.
pinkypinky: elég kemény bulizós arc lehetsz, ha ez egy gyengébb buli ára
(vagy csak én vagyok öreg?
) -
Ijk
nagyúr
válasz
pinkypinky
üzenetére
Igen, van benne fényérzékelős kioldó. Viszont az fontos, hogy a vaku amivel elvillantod manuális módban legyen, ugyanis TTL esetén az elővillanás elsüti a villanyjkörtét még az expo előtt.
-
Ijk
nagyúr
válasz
koxkids
üzenetére
Szerintem érdemes beruházni rá. Olcsó megoldás, ha nem akarsz szembe vakuzni, és egy stúdióvaku árának töredéke. A probléma, hogy nem szabályozható. Ez addig nem gond, amíg egyetlen fényforrásként használod. Viszont igen hamar rájössz majd, hogy egy fényforrás kevés, és akkor már probléma a szabályzás hiánya. De az állvány és az ernyő más fényforrással is használható lesz a későbbiekben.
Vele lőttem a számítógépről készültképeket
Ha kinőtted, akkor érdemes használt, szabályozható vakukat beszerezni olcsó rádiós kioldókkal. -
sziasztok !
A Mikrosat Villanj körtéről szeretnék érdeklődni akinek van

Nem is vészes az ára, és kezdésnek nem rossz.450D+vakupapucsos szinkron elosztóval működik nemde ?
Csak olvastam, hogy a papucsok nem bírnak nagy feszt, max 6V és nem kellene tönkre vágni a gépet
-
j.bravo
addikt
Próbáld meg ennél a fórumtársnál is, az irányjelzős fórumon jó hírnévnek örvend fotós kütyük adásvételét illetőleg.
-
j.bravo
addikt
válasz
pinkypinky
üzenetére
Írásos anyag, gondolatébresztőnek?

(a magyar változat elkészítésének főszervezője az a srác, aki a Ropi által linkelt videón beszél ill. fotóz)
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S20 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De ezen változtatni fogok ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)
Ha nincsenek benne ilyen cuccok. De logisztikai okokbol itt kell portret fotoznom holnap

)