Hirdetés
- Yettel topik
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- One mobilszolgáltatások
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Android szakmai topik
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
A vaku üzemmódot a cusfom function részben tudod állítani (Evaluate és Average). Az első a teljes ETTL2 rendszer, a második átlagoló mérést csinál. Előbbi (tapasztalataim szerint, de cáfoljatok meg, ha nem így van) mintha inkább derítést végezne alapesetben, ami kültéren előnyös, viszont beltérben nem minden esetben. Ilyenkor az utóbbi (átlagoló) mintha több fényt adna.
A fényképező másfajata ''vakuvezértlést'' használ a különböző felvételi módokban (P, A, T, M, illetve az ikonos módok), ha jól tudom A, T módokban a környezeti fény a mérvadó és a vakuval csak derít. P módban szintén ezt teszi, viszont, ha kevés a fény (mivel nem választhat hosszú záridőt) a vakut tekinti főfénynek. M módban rajtad múlik, hogy mit fog csinálni, ha automatán hagyod a vakut, akkor az előteret azzal próbálja megvilágítani, a háttér a záridő és a rekesz függvénye. Manuális vakuvezértéssel azt csinálja, amit te akarsz.
Most olvasom, hogy 300D-t használsz, akkor az első fele a leírtaknak nem biztos, hogy állítható, talán a hackelt firmware esetén igen?! -
csiga997
őstag
válasz
zsiga667
üzenetére
Eeegen. Ha jó a szeme, mi?
A mai elektronikus vakuk (és tkp már a 20 évvel ezelőttiek is) kb. 1/1000 mp időtartamú villanásra képesek teljes kisütésnél (ez tehát a leghosszabb idő; a legrövidebb pedig valahol 1/20000 körül). De ha jó szeme van akkor látja, biztos!
Gyakorlásként pedig tudom ajánlani a tv nézést: igaz, ott csak 1/25 mp-el váltakoznak a képek, de pár év tréninggel már elég jól elkülöníthetők egymástól.
-
lesaux
veterán
Köszönöm mindenkinek!

-
sszever
őstag
E-TTl II: automata vakuzás, kiértékelő fénymérési mód, teszt elővillantások értékelésével / objektív távolság információinak felhasználásával
E-TTL: automata vakuzás, kiértékelő fénymérési mód teszt elővillantások értékelésével
TTL: automata vakuzás, ''off-the-film'' fénymérés valós idejű vakus fényméréshez.
Tehát ETTL-nél tutira van, legfeljebb nem veszed észre... -
zsiga667
addikt
Van nálad is, csak olyan gyors hogy nem látod, egybefolyik a fővillantással.

Majdnem azt mondtam hogy nézd meg bullet-time alatt, úgy könnyebben észre lehet venni. Le kéne állnom mára a játékokkal...

De ha elég jó a szemed, észrevehetsz egy kis különbséget az ETTL és a manuális mód között. (Annyit lehet észrevenni hogy az ETTL-nél mintha gyengébben kezdené a villantást, a manual meg végig egyenletes.) -
zsiga667
addikt
Szerintem mindegy merre fordítod a vaku fejét, mindig akkorát villant amekkorát az elektronika szükségesnek tart. Tudtommal az ETTL rendszer úgy működik hogy közvetlenül az expozíció előtt egy elővillantással ellenőrzi a gép hogy a fővillantásnak milyen erejűnek kell lennie. Indirekt vakuzásnál is, csak ott értelemszerűen nagyobbat villan mert sok a fényveszteség (nagyobb távolság, nameg a plafon se tükörből van általában).
-
lesaux
veterán
Ha ETTL üzemmódban van a vaku, és a plafon felé irányítom, akkor mekkora ereje van, illetve mitől függ?
-
micro
addikt
Többvakus tutorialt tud valaki ajánlani?
Érdekelne az esztétikai része meg a technikai is. (Nikon) -
ByB
addikt
Nagy volt itthon az öröm és a bódogság! Elképesztő tényleg mikre képes ez az 580EX...
Impozáns amikor vak sötétben is pengeéles makrokat lehet vele fotózni a karácsonyfáról, vagy portré fotózásnál, nincs szétégetve a homlok, de nincs sötét a háttérben sem, az akrobatákat megszégyenítő forgathatóságról és billenthetőségről nem is beszélve! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ByB
addikt
Akitől én vettem a vakut, egy korrekt szerződéssel fogadott! (És számlaképes is volt, természtesen az áfáért cserébe!) Persze leléphet, de neki nem ez a célja: egy vaku nem biznisz, neki sokkal inkább a mennyiségből jön vissza a pénz... Angol használati útasítás pedig mindegyik Canonhoz jár!
-
ByB
addikt
-
pitman
őstag
Teljesen igazad van, hiszen neki elviekben tényleg érdeke a dolog és mivel nem vagyok milliomos, nekem érdekem az alacsony ár. Mindössze az aggasztó, hogy egy vadidegentől vásárolok, akit addig soha nem láttam, nem ismerem és esetleg soha többet nem tudok elérni, így esetleg nincs garanciám...
Félreértés ne essék, én nem ragaszkodom a magyar garanciához, csak ahhoz, ha gond van, akkor az mindenképpen rendezhető legyen (sajnos általában amit megveszek, többnyire elromlik). A magyar leírás sem szempont, ha angol van az elég, de ne német, olasz, francia stb. legyen. -
Pompi
nagyúr
Hehe. Én tapasztalatból mondom, sokkal inkább egy ilyen emberen intézendő garanciás terméket választok kétharmad árért, mint, hogy még egyszer önszántamból betegyem a lábam a Somogyi utcában levő kóklerszervízbe.
Tudod kicsit belegondolva ennek az embernek sokkal inkább érdeke, hogy elintézze a garanciát és ne menjen rossz híre, mint a Canon Magyarország szakszervizének.
Ha esetleg a számla hiánya okozna gondot, azt megérteném azzal nincs mit tenni. De hát nem vagyunke egyformák. Én is választottam ezt az utat amit most te szeretnél és vásároltam anno egy G2-t magyar garanciával 325 ezerért ahelyett, hogy szürke importosat vettem volna 250-ért a garancia miatt. Aztán amikor kellett kenhettem hajamra a garanciát. Ez volt első és utolsó ilyen baklövésem. Na de már így is messzire mentem az offolással úgyhogy befejezem.
DVD_2_U vakujára hogy van garancia?
-
BEE
addikt
Szevasztok !
Van egy vadiúj fényképezőgépem, aminél a manuál
szerint max 24V a vaku kapocsfeszültsége.
( Még jó hogy elolvastam ! )
Viszont van egy régi vakum, amit használni szeretnék hozzá,
de valószínűleg ennek nagyobb a feszültsége, párszor már jól
megrázott, úgyhogy tuti magas.
Tudtok-e valami ketyere létezéséről, kaphatóságáról,
ami megoldaná a problémát ?
BEE -
lesaux
veterán
Srácok, ha Canon terméket vesztek Magyarországon, ahhoz amúgy sincs garancia, a Camera Kft. jóvoltából. Akkor miért nem máshol veszitek meg? Miért kell ezt a maffiát támogatni?
-
csiga997
őstag
Előrebocsátva, hogy nincsenek első kézből származó tapasztalataim a kérdéses vakuval, ezért pusztán elvi alapokon tekintve: tegyük fel, hogy 35mm-es objektívvel fényképezünk (ez egy szobabelsőnél talán nem túlzó feltételezés), amikoris a kérdéses vaku kulcsszáma 31. Ha a plafon mondjuk 3m magas és a szoba pedig 4x4-es, akkor feltéve, hogy a szoba egyik sarkából fényképezünk a másik sarka felé (worst case) akkor a bevilágítandó távolság mintegy 8m. Innen pedig 31/8=3.8-as blendét kapunk. Figyelembe véve az indirekt vakuzást és a plafon messze nem tökéletes fényvisszaverő képességét, ezért nyissunk uszkve 1.5-2 blendét. Vagyis ~f2-1.8 körüli blendére van szükség a szoba teljes kivilágításához. (ISO 100 mellett mindez, természetesen). ISO400-nál ugyanez f4-3.6, 800-nál pedig 5.6-5.
[Szerkesztve]
-
-
pitman
őstag
Köszönöm.
''A konyhával viszont rácsesztem, mert élénk citromsárga a plafon, és hazavágja a fehéregyensúlyt, de nagyon.''
Próbáld meg RAW-ba, vagy manuális fehéregyensúllyal, úgy jó lesz.
''Amúgy egy szép napon gyere át, és nézd meg nyugodtan a 430-ast.''
Köszi a feljánlást, de mintha valamelyik hozzászólásodból azt szűrtem volna le, hogy Pesti vagy, így nekem ez nem megodás. -
lesaux
veterán
Fehér derítőlap nincs. Ha a wide panel a vaku elé húzható műanyag lapocskát jelenti, akkor az van. Igen, az lesz az, mert kiírja, hogy 14 mm.
Hazaérek, megnézem, hogy mennyire világítja be a szobát. A fürdőszobát úgy bevilágítja, hogy faszán beégett az egész kép. 255, 255, 255 mindenhol. Le kellett venni ISO 100-ra, 1/200-as záridőre és f10-es rekeszre. Jó, mondjuk a fürdőszobában fehérek a csempék.
A konyhával viszont rácsesztem, mert élénk citromsárga a plafon, és hazavágja a fehéregyensúlyt, de nagyon.
Amúgy egy szép napon gyere át, és nézd meg nyugodtan a 430-ast. -
pitman
őstag
Egy átlagos méretű, esetleg kicsit nagyobb szobát teljes sötétben (nincs más fény), plafonra villantva milyen rekeszig tud rendesen bevilágítani?
Ezen is van wide panel és a fehér derítőlap, mint az 580-on?
Esetleg valaki nem tudja, honnan lehetne letölteni a 430 leírását (angol jó lesz), mert a Canon oldalán nem találom (bár lehet, hogy csak figyelmetlen voltam), az 580 megvan. Azért érdekelne, mert most már komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy valamilyen vakut kellene vennem, de még nincs eldöntve milyet.
Jelenleg három versenyző van: 430EX, 580EX, Sigma DG Super. Szívem szerint az 580-at venném, csakhát az ára elgondolkoztat, a Sigma is szimpatikus a tudása és ára miatt, viszont a két Canon jobban megépítettnek tűnik. Ha valakinek lenne ötlete, javaslata e kérdéskörben szívesen fogadom. Esetleg szóba jöhetnek más gyártók is, akiknek hasonló tudású vakujuk van. -
DVD_2_U
senior tag
enyimé belead mindent ... de ETTL ugyis elövillant és azt méri
-
lesaux
veterán
Hogy kell tiszta erőből vakuzni? Mondjuk plafonra.
-
ByB
addikt
Mindenkinek köszönöm a segítséget: ma megvettem az 580EX-t!!! Remélem a papám örülni fog neki és velem ellentétben megbarátkozik a milliónyi lehetőséggel...

-
lesaux
veterán
Megvettem ma a 430EX-et. Fasza kis vaku ez. Plafonra irányítva jól bevilágítja az egyébként átlagnál sötétebb szobát is. Majd még tesztelgetem, meg elolvasom a használati utasítását, de egyelőre nem bántam meg.
Ja, tök jó volt: vittem át a szüleimhez, raktam össze a gépet, erre anyukám megkérdezi: ''Ezt most itt bent akarod használni?''
Értitek, merthogy külső vaku. Jót röhögtem.
Az Artworkphotónál meg rendesek voltak, vettem töltőt is, de annyi pénzem már nem volt, hiányzott pár száz. Azt mondták, hagyjam a francba. Szép nagy piros pont nekik is! -
-
Badb0y
addikt
300D-hez a legjobb obi akkor az 550ex

MEtz vakukkal kapcsolatba tud vki vmit? Mert olcsóbbak mint a gyári canonok, de vajon milyenek
-
sszever
őstag
Ettől függetlenül köztudott, hogy a fehér Canon, az profi. S ezt gondolom a Nikonos marketingesek is figyelembe vették a fehér obi rendelés lehetőségénél.
)
Amúgy pedig, ha verőfényes napsütésben fotózok órákat, gondolhatod, hogy azért egy napernyőt, vagy valami hasonlót viszek. NEm az obi kedvéért
) -
DVD_2_U
senior tag
válasz
csiga997
üzenetére
Azért, hogy nagy napsütésben egy olyan nagy tele fém+üveg teleobi ne melegedjen fel annyira... mivela fehér festés visszaveri a sugárzás nagy részét.
(ja meg azért, hogy lehessen látni légifoton, hogy a nagyobb sportrendezvények 98%-át CANON obikkal fotozzák) ... a fentmaradó 1,5% Canon gép+más obi és 0.5% más gép
Utalod vagy kp?! -
csiga997
őstag
Okoskodtok csak, de azt tudjátok vajon, hogy egyáltalán miért fehérek azok a canon objektívek? Illetve, hogy a Nikonnál miért lehet akár fekete is az ami a canonnál kötelezően fehér?
Nem, nem divatból!
2.000 Ft-os kérdés, nna? -
DVD_2_U
senior tag
...közben meg csak egy kályhacsö lemeszelve... Weehehehe 
-
sszever
őstag
De a Canon fehéreiben biztos lehetsz, hogy azok magasabb minőség (és így ár) kategóriás obik.
A Nikon-nál úgy vettem észre, hogy inkább kedvtelés kérdése. Tehát ha fel akarsz vágni egy Nikon obival, fehéret rendelsz, és mindenki azt hiszi, hogy milyen fasza profi obid van...
-
csiga997
őstag
-
zsiga667
addikt
válasz
csiga997
üzenetére
Nem is rossz ötlet, ez eszembe se jutott.

Lesaux, a ''tiéddel'' az a gond hogy nincs éppen felesleges 30k-m letéti díjnak.
A Studioline viszont jó lesz, egyik legjobb haverom ismeri őket személyesen (az ifjabbik Nika osztálytársa volt gimiben...)
Közben meg rájöttem hogy van ám itthon Nikon DSLR is, szóval ha ez se jön össze akkor jó lehet egy Nikon vaku is.
-
zsiga667
addikt
Egyészen véletlenül nem tudna valaki kölcsönadni nekem egy EOS-hoz való vakut szombat estére?

-
BZoltán
tag
Szia!
Köszönöm a gyors választ és a felvilágosítást.
Közben találtam egy megfelelő alternatívát, a neve Lumiquest Mini Soft Box az Optiform-ban segítettek, ez univerzális és ráadásul lágyít is.
The Mini SoftBox enlarges and diffuses the light with the flash in the direct flash position. Unobtrusive and low profile, the Mini SoftBox is ideal for press and other fast-moving situations.
Application: To soften shadows and eliminate unpleasant red eye.
Light Loss: Approximately 1 stop.
Dimensions: Folds flat to 3 1/4'' x 4 1/2''.
Ára: 7.300 FT
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Fujifilm X
- Túra és kirándulás topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Analóg-mechanikus hibrid billentyűzetekkel újít a Logitech
- Diablo IV
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- 27% - ÚJ - Captiva 16" Notebook! Ryzen 9955HX / RTX 5090 / 64GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R5 5 2600 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB ZALMAN T3 Plus Deepcool 400W
- AKCIÓ! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)