Hirdetés
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pompi
nagyúr
A vörösszem effekt akkor keletkezik, ha a objektív és a vaku túl közel vannak egymáshoz. Minél távolabb kerül a vaku annál kisebb az esélye, hogy vörös szem lesz a képen. Tehát esetedben meg kell próbálni távolabb vinni a vakut a géptől. Ez mondjuk úgy lehetséges, hogy nem a vakut nem közvetlenül a gépen levő vakupapucsba teszed, hanem egy kábellel kötöd össze a vakupapucsot és a vakut, magát a vakut pedig egy a fényképezőgép állványmenetével rögzíthető keretbe (karba) teszed.
[Szerkesztve] -
BZoltán
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Nekem csak egy Pana FZ20-am van egy Metz 36 C-2 es vakuval.
A kérdésem az lenne lehet- venni valamiféle vörösszem csökkentő univerzáslis előtétet vagy valamit tenni a vörösszem ellen mert ha a külső vaku rajta van nem tudok elővillantani.
VAgy kell valamiféle beállítás? Mostanában elég sokat fotózom beltésren ahol elég rossz fényviszonyok vannak és főleg táncot fotózom ahol fontos lenne a kimerevített kép oda ugye meg szükséges a vaku. De az az átkozott vörösszem indirektre nics lehetőség mert magas a belmagasság.
DSLR-re még egyenlőre nincs pénzem ugyhogy ezzel a cuccal kellene megoldanom.
Segítségeteket és megértéseteket előre is köszönöm. -
ByB
addikt
A héten megyek vaku nézőbe, de asszem 580EX lesz belőle... Egész korrekt áron!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
zsiga667
addikt
Tegnap voltam koncertet fotózni, és a nyomorult beépített vakuval kellett szenvednem, ISO800-1600-on, mert nincs pénzem egy kurva 420-ra se.... na akkor ki a csóró?!

Egyébként aki fotózásból él annak a 70-200 2.8 IS (illetve Nikonosoknál VR) valóban létszükséglet. Én a képeim 3/4-ét 70-200-zal csinálom. -
DVD_2_U
senior tag
Igaz én még nem tapasztaltam a 430EX-et (Nekem a top-op-line van
)
,,,viszont itt van két felhasználó tapasztalati hozzászólása:[link] -
zsiga667
addikt
Egy hónapja voltam unokatesóm esküvőjén, az egyik fotós a batár Nikon vakujával nagyjából 20-szor villantott a szemembe kb. 15 centiről mire leesett neki hogy úgy nem lesz jó az indirekt vakuzás ha nem a fehér falra villant hanem az arcomba.
Maradandó szemkárosodást nem tapasztaltam, pedig elég érzékeny a szemem. 
-
RAM
őstag
Nem káros a szemre a sok közeli vaku?
-
DVD_2_U
senior tag
marketingben meg PR-ban jó vagyok, még nem mondtam?!

Speedlite 430EX
This exciting new addition to the EOS System combines compact size and affordability with an added dose of features and sophistication. Improving on the previous model, Speedlite 420EX, the new 430EX can now be set into manual flash mode (full power~1/64). Flash compensation can be set on the flash unit, and manual control of the flash zoom head is now possible. Improvements in its circuitry make recycle time 40% faster, and since it is compatible with Canon's wireless E-TTL, it can be used as an affordable ''slave unit.''
Significantly greater user control via new LCD panel on rear of flash
Wide-angle pull-down panel covers 14mm lens (on a full-frame camera)
Slightly higher max. guide number at 105mm setting (GN 141-feet, at ISO 100)
Auto conversion of flash zoom coverage with compatible digital SLRs
White balance info communicated instantly to compatible digital SLRs
Bounce upward to 90°; swivel right (to 90°) and left (to 180°)
14% lighter and approx. 25% smaller in overall volume than top-of-the-line 580EX
Six flash custom functions built into the 430EX (set on rear LCD panel)
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
Szerintem te nem vagy tisztában a fogalmakkal. Nyisd ki az értelmező kéziszótárt az elavult-nál... aztán majd jöhetsz itt nekem a gyk-s szövegeddel...
Értelmes magyarázat helyett (mert az nincs is) jösz megint ezzel az újabb, jobb(?), minőségibb(????)... hja meg a trendi flagship dumáddal. -
zsiga667
addikt
430EX és a szenzormérethez igazítás : ''Image Size Zoom Control: With cameras compatible with auto zoom, it zooms automatically to match the camera's image size''
Forrás : [link], Flash Coverage című bekezdés
420EX és az E-TTL II : ''If you have an E-TTL II capable body, e.g., EOS Elan 7N or 1D MKII, distance information and other scene information may also be factored into the exposure.
''
Forrás: [link], E-TTL Flash Metering című bekezdés
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
Ne haragudj, de milyen alapon kezded a hozzám szóló írásodat azzal, hogy gyengébbek kedvéért?! Próbáltam értelmezni a hozzászólásodat, de nem sokra jutottam azzal, hogy tulajdonképpen mit is akartál írni...
Az ETTL-II-t a vakunak is és a váznak is tudnia kell. A 420EX (hogy jön ez ide?) nem tudja az ETTL-II-t. -
Pompi
nagyúr
Bírom ezt az ''elavult'' szót. Főleg ha fotózásról van szó... ha valamilyen technikával legyen az váz, objektív vagy vaku pár éve sikerült olyan képeket készíteni amivel meg lehet elégedni, azzal több év múlva is lehet. Nem kell egyfolytában bedőlni a marketingnek. Nyilván a Canon érdeke, hogy egyfolytában új dolgokkal rukkoljon elő, különben idővel felkopna az álla. De azért nem illetném az 550-es vakut az elavult szóval. Azért mert leváltotta egy újabb darab és már nem gyártják nem hiszem, hogy elavult.
Másrészt a 430 és az 550 közül én is az 550-et választanám. Előnyére szól a jóval nagyobb kulcsszám, a master mód. Hátrányára (egy 300D vázon, de mág mindig nem vagyok az ETTL2 húdejóságáról meggyőzve) viszont semmi.... -
lesaux
veterán
Canon Speedlite 550 EX-et 290 dollárért vagy
Canon Speedlite 430 EX-et 245 dollárért? -
sszever
őstag
Nem tudom mire gondolsz, de mivel nemrég vettem egy 580-ast, elmondom mi jár hozzá:
Vaku (ki hitte volna
)
Kihúzható fehér lapka
Kihúzható műa. lapka, ami a vaku elé lehajtható, és a terítést segíti elő (gondolom én)
Talplacska
Tok
Leírás (legtöbb helyen nincs benne a magyar, mert nem a Canon Hungáriától szerzik be, hanem egyébb forrásokból, de kötelező adniuk, bár nem hiszem, hogy bárki is rászorul a mellékelt angol után) -
pitman
őstag
Viszont nekem is volna egy kérdésem, nem tudod véletlenül, hogy a 430-hoz, illetve az 580-hoz jár-e olyan diffúzor, mint amit a Nikon SB-800-hoz adnak? Arra az áttetsző, hasáb alakú kupakra gondolok, amit a vakufejre lehet húzni. Ilyen infót ugyanis nem találok sehol. Azt igen, hogy a kihajtható wide panellel 14mm-es fedettséget adnak.
-
pitman
őstag
Mondjuk ez engem is érdekelne, bár amit én olvastam ott azt írták, hogy közelíti az 580-as sebességét. Ebből én azt vontam le, hogy lényegesen gyorsabb lehet. Ha pedig a leghosszabb időnél gyorsabb (amikor a teljesen kisült kondikat tölti), akkor értelemszerűen kisebb kisülés esetén is gyorsabbnak kell lennie.
-
Pompi
nagyúr
Hát ha a legnagyobb időt vesszük akkor igen, bár ez eléggé extrém eset, és így is vegyük figyelembe, hogy a 420-as adata NiCd a 430-asé pedig NiMh akksival készült.
Ezért lettem volna kiváncsi, hogy a valóságban ez hogyan alakul. Benne lennék egy összehasonlításban, ha van valakinek egy kis ideje és egy 430-asa
-
Badb0y
addikt
300D-re érdemes 430EX vakut venni? Mert a 420-szal szembeni előnyeit nem igazán tudom kihasználni. Javítsatok, ha rosszat mondtam.
-
sszever
őstag
Ha van ra lehetoseged, mindket vakuval csinalj kulonbozo helyzetekben, es feltetelekkel kepeket, sajat szemeddel fogod latni, mi a kulonbseg, es ehhez meg a szakzsargont sem kell ismerned, nem is beszelve a tobbi szaktudasrol, hogy a muszaki adatok alapjan valaszhass.
[Szerkesztve] -
ByB
addikt
Én ezeket mind elhiszem, de ez mit jelent az életben? Milyen szituációkban domborít igazán az 580EX a 430EX-hez képest???
-
ByB
addikt
Kicsit utánajártam a vakus témának: jól olvastam, hogy jelentős különség a 430EX és az 580EX között a kulcsszámban és a fénymérésben (ezt csak az 580EX tudja) van?
Valaki tudna segíteni abban, hogy hétköznapi nyelvre, vagyis inkább szituációra fordítsa a dolgot: milyen helyzetekben mutat határozott előnyt az 580EX léte a 430EX-xel szemben?
köszönöm a válaszokat
Bence -
pitman
őstag
-
zsiga667
addikt
Naszóval azért tartom egyértelműnek a 430EX-et, mert az 580EX ugye nem jön ki a 80-100k-ból, vagy csak nagyon neccesen, az 550 ugyan erősebb mint a 430 de újonnan nem lehet kapni és nem tudja az E-TTL2-t (ami nem egy olyan hűdenagyon fontos feature, de azért van értelme), a 420-nál meg jobb, mivel annak az utódja. A Sigma nekem egyszerűen nem szimpatikus, kézbevéve iszonyatosan gagyi olcsó hatást kelt (és ez valószínűleg visszaüt a megbízhatósági statisztikákban), nameg mégiscsak a Canon tud a legjobb vakut építeni a saját gépeihez. Könnyen lehet hogy a Sigma nem fog menni a következő generációs vázakkal (korábban voltak ilyen inkompatibilitási gondok, neten utána lehet nézni). Szóval a Sigma helyett ha már ''utángyártott'', akkor inkább egy Metz.
200mm-es vakufedést nem fogsz találni, 105 fölé nem megy egyik sem. (Illetve a Canon régi nagyteljesítményű nyelesvakuja, a 480EG megy 135-ig, tele-előtéttel.) -
ByB
addikt
Sziasztok!!!
Itt a karácsony és szeretném meglepni a papám egy vakuval!? Egy Cannon 350D-hez kellene... Próbálom magam felfejleszteni a témában, egyenlőre nem sokat tudok a vakukról! A keret max 80-100k, várnék javaslatokat! (A gyári objektív mellett van egy 55-200-as is.)
Előre is köszönöm a válaszokat!
üdv
Bence -
Badb0y
addikt
Hátha tudtok segíteni: Bővebben: link
-
Badb0y
addikt
Jobbra fel
-
Smogus
őstag
Hát úgy néz ki hogy az az a vaku bár a te álltalad linkelt oldalon nem látok adatokat
Itt van a gyári hivatalos jellemzők
Bővebben: link -
lesaux
veterán
Erről a vakuról beszélünk, ugye?
Bővebben: link
Csak mert nem beszélek németül, és van Super meg EO-ETTL nevű meg mittudomén. -
pitman
őstag
-
lesaux
veterán
-
pitman
őstag
A töltési időnél a teljes kisülés után töltést értik általában, gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő, hogy ez akadály legyen (átlagos amatőr használat esetén). Ugyanez vonatkozik a villanások számára, az is teljes kisülés után töltésre vonatkozik. Ráadásul a vaku kulcsszáma is nagyobb, tehát értelemszerűen több energiát használ. Tudásban viszont van különbség a kettő között.
Egyébként én is nagy dilemmában vagyok, velemit venni kellene, csak még nem tudom mit. -
Smogus
őstag
Sigma EF-500 DG ST E-TTL II
Nah szóval ilyet néztem ki magamnak főként az ára miatt
vaki mondjon róla valamit
Nincsenek nagy igények csak mennék esküvőre egy haverhoz és engem is megkért hogy csináljak pár képet -
csiga997
őstag
Ez megintcsak tévedés. Egyrészt, egy 580ex is ''több százezer forint'', másrészt egy kis Contra E (mondjuk a 250-es) vagy egy eFlash is csak bruttó 130-160e. Igaz, azok nem is ''zászlóshajók'', bár teljesítményben még ezek is felülmúlják a te canon vakudat. Amúgy a ''fényképeződ vagy a vakud'' nem vezérel itt semmit, márha a TTL-re gondolsz, így - a csillogó automatika híján - te magad vagy kénytelen megtanulni vakuzni. Persze itt is igaz, hogy a technikába invesztálás helyett kifizetődőbb, ha a fényképész a saját ismereteinek a bővítésébe fektet, bár kétségtelen, hogy tanulni lassabb, mint egyszer sorbaállni a kasszánál és majd az E-TTL II megold mindent.
-
DVD_2_U
senior tag
Szerintem itt átlagos hobbifotosok vannak, mint én is akik esetleg icipicit profibban is fotozgatnak. Ennek tudatában nyilván a shoe-mount rendszervakukról lenne szó, és nem egy többszázezerforintos studio rendszerröl. Ahol lényegében a teljesitmény a lényeg és nem is feltétlenül a tudás, mert a fényképezö vagy egy rendszervaku ugyis vezérli. Ennyi...

-
csiga997
őstag
Dévédékettő kolega eddigi hozzászólásai számomra azt sugallták, mintha csak egyetlen említésre méltó fototechnikai gyártó létezne a világon, amelynek termékei az elképzelhető maximumot jelentik és ami előtt mindenkinek

Hogy ez messze nincs így arra mutattam rögtön 1 példát a vaku témában, és így - veled ellentétben
- tökéletesen on-topic voltam. 
-
Pompi
nagyúr
Srácok, kicsit moderáltabban, semmi értelme az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásoknak...
-
csiga997
őstag
Bah, viccelsz, ugye? Ez egy ''zászlóshajó'': Bővebben: link
-
DVD_2_U
senior tag
A zászlóshajó... Bővebben: link

-
csiga997
őstag
Ehun-e: Bővebben: link
-
Pompi
nagyúr
Egyébként ha már Canon EOS vakuzáról beszélünk muszály megemlíteni ezt a leírást, elég részletes, érdemes átolvasni:
Flash Photography with Canon EOS Cameras
DVD_2_U
senior tag
Hali! Én 580EX-el nyomulok, és van hozzá természetesen külső CP-E3 akksitartó is. A gyakorlatias dolgokat említve, emellé a vaku mellé mindenképp érdemes a külső akku csomagot is megvásárolni. Nagyon jó a szép zöld illuminátoros LCD világitás, akkor a CF-ök között beállítható, hogy a belső akksikról töltsön, vagy ne töltsön. Nagyon hasznos a beépitett deritölap, a csillogó szem effekt, meg persze a nagylátószögű előtét.
ETTL II nem csak kamu szöveg...
-
Pompi
nagyúr
A Recycle Time-ok boncolgatása közben felmerült 550ex quick flash és normal flash módok közti különbségre itt is a válasz.
''Gyorsvakuzó üzemmódban a vaku elsüthető még annak teljes feltöltése előtt. Ha az üzemkész lámpa sárga fénnyel világít, exponálhatjuk a gyorsvakut. A gyorsvakuzás kulcsszáma a normál vakuzás 1/2-1/16-a.''
Mentségemre legyen mondva, hogy a gépem folyamatos felvételre van állítva és ebben a módban a gyorsvakuzás nem működik.
Még az objektíves topikban beszéltünk zsiga667-el az 580ex előre dönthetőségéről. Az 550ex is előre dönthető 7 fokot, de mostmár nyugodtan állíthatom, hogy ez pont annyi, hogy észre se lehet venni. -
pitman
őstag
Szerintem ez a távolságvisszajelzés csak marketing duma, hogy csak az usm optikák képesek erre. Az előző gépem (fix optikás, nem Canon) simán visszaadta a távolságadatokat, pedig az közönséges dc motorral volt szerelve...
Mellesleg ezt a távolságatadot csak figyelembe veheti a rendszer a vakutelkesítmény beállításakor, de csak direkt vakuzáskor, ha a fej bármerre is forgatva, billentve van, már ezt az infót nem használja. -
Pompi
nagyúr
Amire figyeleni kell még, hogy léteznek (de már rég nem gyártanak, ezért max. apróhirdetésekben futhatunk bele) EZ sorozatu Canon vakuk is, ráadásul pont van 430EZ is. Ez nagyon nem összetévesztendő a 430EX-el. (Ha gyanúsan olcsón árulnak 430EX-et könnyen feltételezhetjük, hogy elírásról van szó, pont tegnap láttunk erre példát az egyik fórum adok-veszek topikjában).
A különbség az EZ és az EX széria között, hogy az EZ széria egyáltalán nem tud E-TTL-t. A digitális vázakon éppen ezért csak manuális módban lehet őket használni. Én nem javaslom. -
Pompi
nagyúr
És igaz lassan az egész cikket beidéztem, de megnyugtatásul még egy gondolat

The bottom line seems to be that the new E-TTL II flash algorithm will give better results with all lenses, but if your current lens isn't E-TTL II compatible, it's no big deal. You'll still get better results than you would with the older E-TTL system.
Az E-TTL II-t jelenleg csak a következő vázak támogatják:
1D Mark II
1D Mark II N
1Ds Mark II
5D
350D
20D
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
De tovább olvasva ez azért nem akkora baj:
If your Canon EF lens doesn't show up on this list, it does not feed distance data back to the camera through the electronic mount.
As a reminder, distance data is never the only factor that controls flash exposure in E-TTL II. It is an optional data point, no more and no less. E-TTL II remains functional with *all* Canon EF lenses, but when using direct flash, E-TTL II is at its best when distance data is available.
Szerk:
Meg hát a 300D-d se tudja az E-TTL II-t úgyhogy ne izgulj (a 10D se tudja).
Szerk2:
Ja és itt a magyarázat is:
In general, if a lens uses a ring type USM motor, it returns distance information and so is E-TTL II compatible. Not all USM lenses use ring USM motors. Those which do not offer full time manual focus ( e.g. the Canon EF75-300/4-5.6 USM), do not return distance information. Lenses using AFM (arc form motors) do not return distance information (e.g. 50/1.8, 24/2.8).
Viszont ennek tükrében azt nem értem, hogy a 28-135 IS USM miért nincs a listában?!
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
Here is a list of current Canon EF series lenses which fully support E-TTL II by supplying distance information.
Persze a kedvenc 50/1,8-asom nincs közte... -
Pompi
nagyúr
Tehát a Recycle Time a következőképpen alakul:
420ex
0.1 - 7.5 sec (Alkaline Batteries) • 0.1 - 4.5 sec (Ni-Cd) - sajnos a Ni-Mh adat hiányzik
430ex
0.1 - 3.7 sec (Alkaline Batteries) • 0.1 - 2 seconds (Ni-MH batteries)
550ex
Quic Flash
0.1 - 4 sec (Alkaline Batteries) • 0.1 - 2.5 sec (Ni-Cd) - sajnos a Ni-Mh adat
Normal Flash
0.1 - 8 sec (Alkaline Batteries) • 0.1 - 5 sec (Ni-Cd) - sajnos a Ni-Mh adat
Annak ellenére, hogy 550ex tulaj vagyok hirtelen nemtudom, hogy mi a különbség a két mód között, majd holnap előkeresem a manuálját...
580ex
0.1 - 6 sec, (Alkaline batteries) - sajnos a Ni-Mh adat -
Pompi
nagyúr
Akkor hát folytassuk itt.
Tehát Canon Speedlite vakukról van szó egyelőre.
Igaz a 420ex meg az 550ex az előző széria, de elég sokan belefuthatnak még.
Próbáltam összeszedni pár dolgot, elsősorban a recyle time különbségekre voltam kiváncsi a régi és az új szériás vakuk között.
Találtam egy kis összehasonlító review szerüséget BobAtkinsnál, igaz az 550ex pont hiányzik belőle, de a 220,420,430,580 benne van:
Egy terjedelmesebb leírás a 420ex-ről:
Az 550ex adatlapja a Canon oldaláról:
A 430ex adatlapja a Canon oldaláról:
Az 580ex adatlapja a Canon oldaláról:
lesaux
veterán
Itt lehet vakukról beszélgetni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B360 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- ÚJ AKKU! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
...meg jól jött volna az uj obim is amit már naon várok... Tokina 12-24 f4 

)
Maradandó szemkárosodást nem tapasztaltam, pedig elég érzékeny a szemem. 
Filózok az 580EX-n, megnézem honnan, mennyiért tudnám beszerezni! Ha nem, akkor marad a 430EX...