Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
válasz
kricsi81
üzenetére
Az a meglátásom, hogy TTL-nél mire belövöm a vakukompenzációt, annyi erővel manualban is be tudom állítani. Másfelől nem igazán értem a PW működését, úgy jött le, hogy a kompenzációt minden vakunál nekem kell helyben belőnöm.
Nikon CLS-nél pedig belövöm vázról az értékeket oszt csókolom, borzasztó kényelmes. Ezért lenne jó egy hibrid rendszer. Egy SU-1000 rádiós vezérlővel, és vakukba épített rádiós fogadóval. Ha a nikon megcsinálná, szerintem még több profit nyúlna le a canontól
Addig pedig bent marad a cls, kint pedig a kínai kioldó. -
j.bravo
addikt
-
kricsi81
senior tag
Phottix PT-04 II, ebayről olcsó.
-
Ijk
nagyúr
Na akkor veszel még mcgoattól egy állványt meg egy átesztő ernyőt olcsóé, ill. egy srác készített olcsón nikonhoz szinkronkábelt és csatlakozót, vagy szerzel kínai rádiós kioldót. Ez egy 15k-s befektetés, képminőségben pedig 200%-os fejlődés.
Iso800-at használj nyugodtan, hiszen nem magazinba készítesz A3-as plakátot. -
*Ropi*
félisten
-
Pilács
senior tag
Köszi, ezekről olvastam és ezeket próbálgattam, de pl az én gépem alap 1/60-ra állítja a záridőt, akár mit csinálok
így manuálsi módban próbáltam, de ISO 100-ról is el kellett mozdulnom, meg +3 korrekció, hogy elegendő legyen a fény... szal nem tudom mit kalkulált ki a gép helyes fényerőre... de hát próbálgatom, és majd remélhetőleg rájövök
(max 3 méterre fotóztam fehét plafon mellett) -
kricsi81
senior tag
Fenyertek.hu, itt van mind a 3 része a kisvakus videóknak, meg ilyesmi írások+videók

-
*Ropi*
félisten
Gratula a kütyühöz!
Kisvakus videó 
-
Pilács
senior tag
Meg van az SB-600-am
e-digital hivatalos Magyar garival adta... Kipróbáltam a plafonról vagy falról való vakítást, de hajaj
siralmas eredményekkel
Jóval kevesebb fény verődik vissza mint azt én gondoltam, eléggé korrigálni kell rajta a direkt vakuzáshoz képest, asszem lesz mint kitanulni
még 1 kihívás hehe... Ami nagyon tetszik így elsőre, hogy a vakuba beépített segedfénnyel sokkal hatékonyabban talál fókuszpontot a gép, mint a saját fehér fényével (d60) 
-
ez_meg_emaz
őstag
-
tailor
őstag
Sziasztok.
Újra itt a Minolta vaku problémával. Ismertek valami vaku-szakit, aki ért az ilyesmihez, és vállal ilyesfajta javítást? A Minolta szerviz adott árat a javításra, de enyhén szólva is "vicceset"...Elôre is köszönöm!
-
mcgoat
aktív tag
válasz
ez_meg_emaz
üzenetére
nem veled beszéltem telcsin az előbb?
-
mcgoat
aktív tag
-
Ijk
nagyúr
-
j.bravo
addikt
Mekkora az ernyőd? Áteresztő ernyő?
Tekintve, hogy a kisvaku általában nem tudja teljes felületében kivillantani a 80cm-es átmérőjű ernyőt, egy 60x60-as szoftbox (kb akkora az átlója mint az ernyő átmérője) szerintem nem lehet sokkal rosszabb, sőt.Mondjuk mivel megszűnik a helyiség (akaratlan) derítése, lehet hogy egy második fényforrásra szükség lesz, azt (kisebb erősséggel) pótolni.
-
Ijk
nagyúr
Fene enné meg ezeket a softboxokat, csak kellene egy. Az a baj, hogy az ernyőm bevillantja az egész helységet, és lesz egy csúnyán alulexponált szürkés zavaró háttér.
Mennyire elég ez a 60x60-as? Mert én ugyan nem tudok barkácsolni, ilyen adaptereket meg sehol nem kapni itthon. -
kricsi81
senior tag
-
Sziasztok!
Canon Speedlight 430 EX rendszervaku, kitünő állapotban eladó, 40 000 Ft körül.
érdeklődni:
osztrovszky.zsolt /kukac/ gmail.com -
Pilács
senior tag
Lehet csak rossz emberhez került a gépem, de 3x ment vissza hozzájuk egymás után, harmadjára ezért, mert úgy jött vissza, hogy egy hatalmas ujjlenyomat volt az érzékelőn... szal nem annyira figyeltek oda, hogy ne fogalmazzak dúrván
de igazából mind1 is, már elmúlt a haragom hehe 
-
-
mcgoat
aktív tag
válasz
ez_meg_emaz
üzenetére
mindegy, milyen vakura kell?
-
KTTech
veterán
Ha kiviszik az eleve lassabb... egyébként mi a gondod a Mo-i hivatalos Nikon szervizzel...? Ők is ugyanolyan elvek alapján dolgoznak, mint bármelyik külföldi Nikon szerviz...
Ps.: a Nikonnál csak bizonyos termékekre van 2 év gari. Pl. a dSLR vázakra, de pl. a kompaktjaikra, objektívekre, tartozékokra csak 1 év hivatalos garancia van. Ha pl. kitben veszel dSLR-t, akkor a vázra 2 évet kapsz, de az objektívre csak 1 évet.
-
ez_meg_emaz
őstag
Azon gondolkozom hogy érdemes-e a kartonlapos megoldás mellé beszerezni egy diffuzort is ha nem tudom megoldani az indirekt fotozást(magas plafon stb)? Porté és rendezvény fotora gondolok. Ártani nem árt azt tudom, csak ha nem muszáj akkor nem költök rá. (barkácsolni nem szeretnék mert elég béna vok illetve nem lenne vmi esztétikus). Mondjuk a karton lap sem az, de az még az elmegy kategoria meg ahhoz nem kell barkácsolni meg origamizni.

Ha jol láttam nem csak 1 féle van ebböl a müanyag kupakosbol sem. Van sima, meg ilyen.
Vagy mind1ik olyan mint az utobbi csak a másiknál nem látszik az a kis "recés minta" képen? -
kricsi81
senior tag
-
Pilács
senior tag
A kissfoto tuti gyári garit ad, csak 9e ft-al drágább mint bárki más (sb-600)
anno ott vettem a 18-105vr-t mert ugyan annyiba adták mint máshol. Szerintem az edigital vagy a 220volt vagy a photohall is gyári garit ad, itt pl 69 körül van az ára a vakunak. - áfa, olyan 55ben állna meg. Jól rémlik, hogy ez a vaku volt 50e ft körül is "az nagy válság" előtt? -
-
mcgoat
aktív tag
Van ott azért komolyabb vaku is, de amit linkeltem az kb 12e ft
Bosszantó igen, de pld ha usa shoppot nézel, ott nettó ár van feltüntetve és a vásárló tartózkodási helye szerint tolják rá az áfát. Mármint USÁ-n belül. ( gyanítom sehol nem 25% mint nálunk)
Na most ők földrajzilag jobb helyen vannak mint mi, többen is vannak, ahogy mondod jobban is keresnek, ezért az eladásuk is nagyobb. -
Ijk
nagyúr
Persze nem úgy értettem, hogy megéri behozatni, csak bosszantó, hogy kint, ahol amúgy is jobban keresnek fele annyiért hozzá lehet jutni.
Amit linkeltél vaku, az a probléma, hogy igaz a fejét tudod függőlegesen állítani, de vízszintesen nem. A teljesítmény pedig olyan tényező, hogy sohasem elég
-
mcgoat
aktív tag
Kint 40e + a posta? +vám + áfa akkor az mennyi?
[Ez pld egy tök jó vaku] igaz nem nagy a teljesítménye, de cserébe olcsó. Van akinek hozattam ilyet, utána ilyet kért a másik gépére is. -
Pilács
senior tag
Na igen én is pont most olvastam külföldi fórumon a Metz vakukról, több rosszat, mint jót sajna. Azt hiszem maradok az sb-600-nál, mivel ki tudja mikor jön az utód, karácsonyra meg szilveszterre meg jól jönne egy vaku. Talán annyit várok még, hogy lesz e akcióban valahol. Végre Kecskemétre is idejött az edigital, meg a 220volt is, igaz nem láttam, hogy lenne nyitási akció
Az viszont jó, hogy forgatható az sb-600 feje is, kicsit meg is lepődtem, hogy nem láttam sehol sem erről képet. 
-
Ijk
nagyúr
Leginkább csak problémákat olvastam ilyen utángyártott rendszervakukkal. Többek között, hogy nem igazán sikerül a TTL-el jól belőni a fényerőt.
Úgy vagyok vele, hogy a normálisat csak egyszer kell megvenni, még ha drágább is.
Mondjuk kicsit bosszantó, hogy az SB600 itthon 70k, kint pedig már 40-ért hozzá lehet jutni. -
kricsi81
senior tag
ebben a topikban (vagy lehet másikban) nemrég valaki pont írt egy Metz vakuról, hogy mennyi baja volt vele... aztán valaki mondta rá, hogy neki is van ismerőse, aki szídja a Metz vakuját. ezért...

az sb-600 feje forgatható, balra 180 fokot, jobbra pedig 90 fokot
Ijk, naaz jó lenne!

-
Ijk
nagyúr
Az lenne a jó, jövőre jönne egy SU-1000, SB-1000, SB-700 trió, beépített CLS rádió adó-vevővel, ill. meghagynák az SB-600-at, 400-at mint olcsó amatőr vakuk.
-
Pilács
senior tag
Az sb -600 feje forgatható is? Mindenhol csak olyan képet látok, ahol csak dönthető. Erre mennyi a Nikon által adott garancia? Mert pl a pixmania 2 évvel adja, csak kérdés milyen az a garancia? A Nissin és Metz vakuk mennyivel tudhatnak kevesebbet a Nikon vázon, mint a Nikon vakuk? Pl sb-600 vs Nissin Di622 vs Metz mecablitz 48 AF-1? Huh eléggé tanácstalanul állok, most hogy utána néztem a dolgoknak

-
kricsi81
senior tag
akkor lehet már nem gyártják, de most az a lényeg, hogy a boltokban még bőven lehet venni

és már csak azért is lenne érdekes, ha nem gyártanák tovább az sb-600-at, mert egy bazi nagy piaci rés lenne az sb-400 és sb-900 között...
már eléggé ideje lenne megjelentetni az sb-700-at...
-
-
*Ropi*
félisten
-
kricsi81
senior tag
De még fogsz tudni venni ilyen vakut boltban, az sb-800-at nem gyártják már
árgép szerint a 220voltnál a legolcsóbb, de ott is 69.000 ft...
szerintem teljesen felesleges újan venni. indexen most pont van egy hírdetés, 50e-ért, szerintem csapj le rá
-
Pilács
senior tag
Hali!
Nem láttatok SB-600-as vakut jó ákcijósan?
Boltból szeretném venni, újat. -
mcgoat
aktív tag
-
mcgoat
aktív tag
-
kricsi81
senior tag
válasz
dabgergo
üzenetére
a legolcsóbb helyen a villanj körte 13.500, tehát ebből két darab az 27.000 ft.
ebből vehetsz egy sb-80dx-et/sb-28-at ebayről, plusz mcgoattól hozzá egy állványt, ez így összesen kb 25-27e.
igaz, nincs hozzá ernyőd, és ez csak egy fényforrás, de szerintem egy ilyen összeállítással jobban járnál, mint villanj körtékkel...a cls-t énis nagy előnynek tartottam, mindaddig, míg kinem mentem először fotózni vele a szabadva. tapasztalataim (és többen is írták, mondták) szerint kültéren szinte használhatatlan. nameg modellfotózásnál se túl jó, ha bizonytalankodik a vakud, mert akkor a modell is fogja látni rajtad, hogy valami gáz van, meg hogy nem villan a vaku, és ő is elbizonytalanodik, stb...
szóval szerintem nem nagy előny a cls, csakha tudod, hogy szinte mindig bent fogsz fotózni...

-
dabgergo
őstag
válasz
j.bravo
üzenetére
Igen arra gondoltam, így féltem h tényleg csak az sb-600 körülöiek lesznek.
Aztért mondtam akkor már a villanj körtét, mert bár nem szabályozható otthoni szórakozásra talán megfelelő lenne és kettő darab ernyővel meg állvánnyal kevesebb mint pl. egy használt sb-26 vagy mittomén mi, szal ilyen áron nincs alternatíávja sztem, vagy ha igen annak nagyon örülnék
-
MIFtIli
aktív tag
Egy osram s440 studio vakuval kapcsolatos kérdésem lenne:
[link] -
dabgergo
őstag
Melyik a legolcsóbb D90-el remote módban használható vaku?
-
Pilács
senior tag
Hali!
SB-600-at szeretnék venni, még nem volt külső vakum. Jól értem a zoom átfogás lényegét, hogy pl 24-85mm-es átfogásnál én 18 mm-es obival a kép széleinél nem kapom meg a kellő megvillantást (direkt módon)? Esetleg ilyenkor nem is működtethető a vaku? Vagy ha 200 mm-es obit teszek fel, akkor nem lesz olyan koncentrált a fény? D60-ra szeretném feltenni. Mechnikilag a vakuban elmozdul valami? A gép saját vakuja sosem villant még nekem kétszer, hogy fényt mérjen, vagy annyira gyors, hogy nem vehető észre? Elvileg az SB-600 2x is elvillan, hogy legyen pontos fénymérés?

Köszönöm!
-
kricsi81
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3195, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

így manuálsi módban próbáltam, de ISO 100-ról is el kellett mozdulnom, meg +3 korrekció, hogy elegendő legyen a fény... szal nem tudom mit kalkulált ki a gép helyes fényerőre... de hát próbálgatom, és majd remélhetőleg rájövök
(max 3 méterre fotóztam fehét plafon mellett)
e-digital hivatalos Magyar garival adta... Kipróbáltam a plafonról vagy falról való vakítást, de hajaj
siralmas eredményekkel 

Újra itt a Minolta vaku

anno ott vettem a 18-105vr-t mert ugyan annyiba adták mint máshol. Szerintem az edigital vagy a 220volt vagy a photohall is gyári garit ad, itt pl 69 körül van az ára a vakunak. - áfa, olyan 55ben állna meg. Jól rémlik, hogy ez a vaku volt 50e ft körül is "az nagy válság" előtt?