- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Aktív témák
-
törölt tag
"de senkire sem erőltetem rá a véleményem.">Hiába is tennéd. Nálam kb. 4 éve dist-upgrade van.
(#48856) aag
Ez nagyjából úgy néz ki, hogy ha külső tárolós progid van, akkor a külső tárolók letiltása miatt azok nem fognak frissülni, de ha visszakapcsolod, akkor már igen, ha abban van frissebb. Pár éves tapasztalat. -
Minden igaz amit írtam, nem szokásom itt hazudozni. Normál esetben minden annak fényében frissül ahogy írtam. Ha nem frissülne valami, akkor az csakis a függőségkezelés miatt lehet, valami ütközés léphet fel amit nem tud automatikusan kezelni. Ha ilyet tapasztalsz, akkor javaslom, hogy először is add ki a
sudo apt-get dist-upgrade
parancsot.
-
Lelövöm előre a poént, frissítés után az 1.2.2-es verzió lesz telepítve, mert a Precise tárolójában az érhető el. Hiába távolítod el a frissített csomagokat és telepíted újra őket, akkor sem fog frissebb települni, mert nem érhető el frissebb. Csodát hiába vársz, ami nem elérhető a tárolóból, az nem is tud települni, és arra frissíteni sem lehet.
-
leslieke
Jómunkásember
Lehet egy lépésben frissíteni: Upgrading from Ubuntu 10.04 LTS to Ubuntu 12.04 LTS
-
Sokkal egyszerűbb lenne ha átlátnád a csomagkezelést és a frissítés mechanizmusát. Név szerint minden olyan csomag frissül aminek található újabb verziója az elérhető tárolóban. A függőségkezelés miatt léphet fel ütközés, így távolítódhat el csomag, de települhet is pluszban. Természetesen előfordul olyan eset, hogy egy csomag frissítéséhez telepíteni kell egy addig még telepítetlen csomagot, mert az újabb verzió esetében a függősége lett. Intelligens frissítés esetén ezek az új csomagok is települnek és frissülhet a csomag.
Ezzel együtt megkülönböztetünk kézileg és automatikus telepített csomagokat. Ha egy automatikusan telepített csomag már nem függősége (közvetlen van közvetett módon) egyetlen másik, kézzel telepítettnek sem, akkor az eltávolítódhat (apt-get autoremove).
Olyan esetben nem frissül újabb verzióra egy alkalmazás, ha az újabb verzió csomagjának a neve nem egyezik meg a jelenleg telepítettével. Tucatszám lehetne sorolni a példákat (GRUB, Gambas, gcc, gfortan, supertux, stb.), ezeknek ha nincsen, vagy nincsen telepített olyan metacsomagjuk (pl. Linux kernel) amely telepíttetné az újabb változatot, akkor nem fognak frissülni.
Javaslom, hogy olvass utána ezeknek a dolgoknak és szerezz mélyebb tapasztalatot a rendszer adminisztrációjában. -
Nowhereman
őstag
Nem vagy egyedül. (bár szerintem van még egy-két jó felület) Csak sajnos nekem mondjuk nem merül ki a a kezelőfelületben az igényem. Pl. szoftverellátottság. Ez volt korábban az ubi legfőbb fegyvere. A lényeg a volt! Szofverközpontot nyugodtan át lehetne keresztelni szoftvermúzeumra, lévén az 2 napos kiadás létére az ott található cuccok nagy része elavult, működésképtelen, vagy éppen csak papíron létezik(és valszszeg soha nem fognak ráfrissíteni). Aztán lenne mondjuk olyan hülye kérdésem, hogy mi a fenéért nem lehet megoldani, hogy egy teljes képerős futtatáskor is működjenek a billentyűk(pl. hangerő szabályozás) mint a kíndózban?
-
Kiadásfrissítéskor minden egyes olyan telepített csomag frissül, amelynek az új kiadás tárolójában található frissebb verziója (kivéve ha valamilyen zárolás van beállítva a kérdéses csomagra). A frissítéshez nem kell újratelepíteni semmit sem. Természetesen csak az elérhető tárolókról van szó, ha te utólag módosítasz valamit, például egy PPA címét átírod, vagy újraaktiválod, akkor szükség lesz egy újabb frissítésre.
Azok a csomagok amelyek nem találhatóak meg a mindenkori elérhető tárolókban, nem fognak frissülni. -
törölt tag
mivel a gtk2-gtk3 váltás környékén disztrók közt is ugráltam, így mindig tiszta install volt, nem tudom, hogy a frissítés hogyan működik, de elég fura lenne, ha a rendszerelemeket nem frissíti...
egyébként már párszor tárgyaltuk azt az LTS dolgot, szerintem ne menjünk újra bele, mert nem egyezik a vléeményünk róla, illetve ez nem vélemény, hanem csak nem érted pontosan, hogy mi az az LTS, és mit vállalnak a támogatás terén.
-
-
törölt tag
az maga a menü, nem a menüben van a helye. egyébként ne makarlak meggyőzni, de érdekes, hogy egy ilyen apróság miatt, ami igazából a használatot nem befolyásolja, mert semmit nem csinál, hacsak nem kattintasz rá, inkább szenvedsz másik rendszerekkel, ahol adott esetben hasznos/fontos funkciók hiányonak, és mérgelődsz, hogy így szar meg úgy nem lehet megcsinálni.
megnétem most a bet.hu-t, nem megy, illetve átküld a java.com-ra, hogy szedjem le a plugint, csak az az oldal meg olyan tetű lassú, hogy nem volt türelmem kivárni, hogy leszedje. nem használok javát amúgy sem...
viszont nagy vonalakban azt kell csináld, hogy letörlöd teljesen az icedtea csomagot a gépről, és felteszed a hivatalos oracle verziót. -
Nowhereman
őstag
Az ziccer, hogy egy belőtt mates alapon könnyen be lehetne előzni a distrowatchon az júnitís alapverziót. Mate alatt nem áll negyedóránként keresztbe a rendszer. De nekem azért nem kicsit durva, hogy ma reggel ráfrissítek, aztán a frissítés után jelszónélkülibe vágja a bejelntkezést!
-
Fooler89
őstag
Tökéletesen nem lehet letörölni,mert mindig marad valami függőség. Szerintem próbálkozz a google-val hátha azzal le tudod vakarni az xfce lényeges részét(ami sok helyett foglal) és arra telepíteni. Természetesen vbox-ban.
Vagy van a minimal cd, ami még nincs 12.04-ben ahogy láttam.
Bár ubuntun nem probáltam, de ha külön telepíteni kell a xorg-ot meg stb, akkor nem egy perces meló.Az alternate az nem kínál ilyen lehetőséget?
#48778 És amit felajánlott a zárt drivereknél, azzal próbálkoztál?
-
sir fg
aktív tag
Kubuntu honnan tölthető le? Úgy értem, ami működik. A sima Ubi már jön torrenten.
Az ubuntu.hu oldalon volt ez a [link], de 'Not found', azaz nem él a link.
Kubuntu.hu oldalán még 11.10 van, kubuntu.org meg meg van halva.
Jó, nyilván ráér, csak olvastam, hogy neked jön le (lassan), azért kérdem, hogy honnan. -
rum-cajsz
őstag
hátööö. Telepít egy minimális grafikus felületet is tartalmazó rendszert, de nagyon kevés alkalmazással.
Ez a minimális hardver követelmény:
300mhz i386 Processor
128megs of RAM
1.5g HD spaceÉs ezeket a progamokat találd meg telepítés után (az alkalmazás listában):
...The only applications you will find pre-installed on your Bodhi system are Midori, LXTerminal, PCManFM, Leafpad and Synaptic... -
rum-cajsz
őstag
Ez még az ubuntu minimalnál is kevesebb csomagot tartalamaz, nincsenek benne se a gtk, se a kde alapfüggvényei.
A fejlesztésében részt vesznek az Enlightenment fejlesztői is, ami egyébként egy szupergyors ablakkezelő.
Tedd fel egy virtuális gépre és tegyél egy próbát, szerintem érdemes. Vagy usb-re írhatod és kipróbálhatod live rendszerként. -
rum-cajsz
őstag
Korábban javasolták itt a fórumon a Bodhi Linuxot, érdemes egy próbált tenni vele.
Ubuntuból faragják. Csak egy alaprendszert telepít, és utána neked kell kézzel összeválogatnod a programokat, amit használni akarsz.
Persze vannak programcsomagok is, ha lusta vagy, azt is telepítheted.
Az már bónusz, hogy enlightmentet használ, ezért nagyon kicsi a hardverigénye. -
törölt tag
-
Nowhereman
őstag
-
törölt tag
-
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
De basszus, hát írták mivel lehet LLF-t csinálni! De az nem volt jó...
Inkább erősködsz, hogy az nem az. De ha ennyire tudod, miért kérdezed?
GParted is tudja törölni a teljes partíciós táblát, ha az elég, dd meg a low level format linux alatt, csak Te nem hitted el... ezen hogy segítsünk?
Ja, és ezt is írtuk, de Neked ez sem segítség... akkor hozd el a szervízbe, megcsináljuk(#48180) MacCaine: +1
-
Fooler89
őstag
Figyelj jó tanács, husvétra.
Szóval már hónapokon keresztül olvasom a trollkodásaidat, hogy olyan kérdéseket teszel fel mint melyik a legjobb disztribúció. Ez relatív, valakinek az a jó, valakinek meg más.
De egy jó tanács ha boldog linux user akarsz lenni, akkor önállósodni kell mint pl: mielőtt valamire kíváncsi vagy bedobod a keresőbe.
A smartot nem lehet kijavítani.Ha lehet ne sértődj meg, én úgy tudom ez a fórum többet adott neked mint te nekünk mindezt mi úgy csináljuk, hogy szabadidőnkben a te kérdéseddel foglalkozunk. Úgy gondolom, hogy ha ezt figyelembe veszed néha el kell tekintened a válaszok stílusától, mi is emberek vagyunk.
Kellemes ünnepeket neked és mindenkinek a fórumon.
Megjegyzés: Rakd offba ha eltérsz a topic témájától.
#48175 Azok nem erre valók, olvasd a linket!
-
ViZion
félisten
Jó, akkor írd le kérlek mivel, hogyan reseteled a SMART-ot. Nagyon érdekel.
SMART számlálókat főleg nem lehet - ha lehetne, akkor csak "3 napot használt merevlemez eladó" típusú hirdetések lennének aprón. Esetleg a bad sector jelöléseket lehet törölni, de ebben sem vagyok biztos. Keress hozzá FW-t, az esetleg reseteli -vagy hazavágja- de amennyire tudom csak nagyon régen volt ilyen, neten sem írnak mást SMART reset-re.
Ha bad sectorok jelölésére gondolsz, akkor GParted, jobb klikk partícióra és ellenőrzés. Ez kb. olyan, mint a win chekdisk, ami frissíti a bad sector infókat.LLF azt csinálja, hogy 0-val teleír, csak előtte wipe-ol is, ha kéred, azaz nem 0-t hanem mondjuk 101010-t ír HDD-re, valamint LLF-nél az egész diszket írja, nem csak partíciókat vagy üres területeket, mint a wipe. Ezért LLF után új partíciós tábla, logikai formázás is kell.
Hiren boot CD-n van egy halom HDD rendberakó progi, azt használd, az ilyesmire való.Azt meg végképp nem értem, ha nem olvasol utána (pl. wiki, vagy más), mi leírjuk, hogy mit csinál az LLF, Te meg ahelyett, hogy érvekkel -egy link is elég- támasztanád alá, kijelented, h Te ezt jobban tudod, kész. Akkor sajnos nem tudunk segíteni, de érdekel, hogy nálad mit csinál az LLF, kérlek oszd meg velünk
-
MacCaine
őstag
A smartot pont azért találták ki, hogy a hdd állapotát lehessen monitorozni. Ha lehetne törölni, akkor pont a lényeg veszne el...
Nem arra gondolsz, hogy a hibás szektorokat máshova pakolja az elektronika?
Légyszíves mutass egy olyan windowsos programot, ami tudja resetelni a smartot.
-
Szia!
"A SMART-ot ugyanis lehet resetelni" > Nem, nem lehet, max kikapcsolni.
"a mélyformázás sem egyenlő a DD-lemezre-írással" > De, tökéletesen egyenlő, ugyanis mind a két műveletnél nullákkal lesz teleírva az adott célterület.Ha akarod, akkor délután adok róla hivatalos állásfoglalást is
Üdv. core2
-
floatr
veterán
Tőlem bevághatod a durcit, de attól még nem lesz jobb az írásképe -- tudom, mert én is használtam sokat. Egész egyszerűen a megírt lemez fizikailag lesz kevésbé használható olyan eszközöknél, amik egy kicsit is háklisabbak a pit-átmenetek formájára. Más a fizikai eredmény az alcohol és a nero esetében is. Sajnos a binugzos backend sem elég jó, de az imgburn-höz képest a k3b írásminősége lényegesen jobb.
A nélkülözhetetlen feature-öket meg megtarthatod magadnak. Tele van az ilyenekkel a padlás, amikor a binugz és szoftverei egy-két ilyen "nélkülözhetetlen" funkció miatt nem elég jók. Ezért használ mindenki win-t és ps-t -
szoke12
őstag
Köszönöm, de mindegyiknél ezt írja ki:
"A csomagkezelő zárolása meghiúsult"
...pedig semmi nem fut. (legalábbis nem tudok róla)
Az Open-re kiírta, hogy "Telepítve", de sehol nincs. Rákattintottam, hogy eltávolítás, mire a gomb árváltozott "Telepítésre", és ismét a fenti üzenet fogadott. -
Látod, ezért nincs értelme sokadszorra is lefutni ugyanazokat a köröket, semmi sem fog változni (legfeljebb ha nem másoktól várod el, hanem magad teszel érte), de legalább már unalmas.
(#47860) core2: Jelenleg még a kettő (fglrx és fglrx-updates) csomag ugyanaz, majd csak a Precise kiadása után fog ez változni. Ezért is írták oda zárójelben hozzá ezt.
-
God Vazzeg
veterán
Szerintem te nem látod át a dolgokat. Ez olyan, mint hogy pl win alatt minden játék minden dll-t tartalmazzon, ami neki kell, tehát saját dx, saját api-k, minden legyen benne. Ezzel kb a játék méretét duplájára növelnéd, ezért kell a win-re feltelepíteni a dx-et pl, és azt használja mindegyik játék, így elég 1x meglennie. Rengeteg ilyen dolog van win alatt is, max nem találkozol vele, én már sok olyannal találkoztam hogy eltávolítok valami progit, és vagy másik progik nem indulnak el, vagy volt hogy omlott a win. Teljesen egységesíteni meg azért nem lehet, mert amihez egységesítenél azt is fejlesztik.
Az lts nagyon jó irányvonal, és szerintem pont előnye hogy nem bughalmazos fos programok frissülnek le vele, hanem a meglevő minden nap használt programjaim lesznek egyre jobbak. Nekem ezek a daily build témák eddig használhatatlanok voltak, pedig ott a lefrissebb van mindenből..
-
Fooler89
őstag
Olvass utána mekorra baromságokat írsz. Google go, miért ingyenes a linux stb. A másik ne panaszkodásra használd a fórumot. Ha nem tetszik tessék fejleszteni vagy windows vásárolni vagy keresni az a disztrit ami neked megfelel. Ha egyik se tetszik akkor megszívtad. Go apple store.
-
törölt tag
nekem úgy tűnik, hogy nem sok fogalmad van valóban a rendszerfejlesztésről, meg úgy általában a programozásról, illetve akár a rendszer felépítéséről.
de azért szép dolog elküldeni kapálni azt, akinek ez a szakmája.
na figyelj, még egyszer: nem te vagy a megrendelő. te felhasználó vagy, mert nyilvánosan elérhetővé tették a terméket, így hozzáférsz, felhasználhatod. de a megrendelő nem te vagy, nem neked fejlesztenek.
hja, ha nincs időd próbálgatni, akkor ez van. bár azért látszólag elég sok idő ölsz az ilyen problémákba, ha csak abból indulok ki, amit itt a fórumon olvasni tőled. amennyit azzal szenvedsz, hogy próbáld hegesztgetni a most meglevő rendszered, annyi erővel fel is lökhetnél (akár virtuális gépbe) egy másikat, aztán ha jó, akkor élesben is. bár ez teljesen a te dolgod, ha inkább mérgelődsz itt nyilvánosan, akkor tedd nyugodtan.
hogy FOSS hasonlatot írjak: a haragod "megrendelői" nem mi vagyunk, mégis kapunk belőle, és úgy látszik akármit csinálok, nem tudom megváltoztatni. pedig én jobban szeretném, ha másképpen mérgelődnél -
törölt tag
én úgy tudom, hogy a támogatás hosszára vonatkozik az LTS jelző. az alap rendszereket 18 hónapig támogatják, az LTS-t pedig 3 évig, illetve a 12.04-től kezdve 5 évig.
elfogadom, hogy ők a szoftverfejlesztők, és hogy bizonyos igények szerint fejlesztenek. a FOSS szoftverek lényege nem az, hogy profitmaximalizáljunk, és ezért minél inkább eladható terméket kell csinálni, ami minél több embernek teríhető. arról szól, hoyg van egy feladat, amire megoldás kell, és ezt a fejlesztők megpróbálják megoldani. hogy emellett még más funkciókat is pakolnak bele, az hab a tortán. ebből van szerintem a félreértés a részedről, hogy te elvárod, hogy ők neked (is) írjanak szoftvert, pedig ez nem így néz ki, hanem úgy, hogy ők írnak szoftvert, az ő szoftverüket, és ezt mellesleg közzéteszik, hogy használhasd, ha akarod. nem kötelez senki senkit. nem kell megvegyed, nem kell semmit tegyél érte, ők a rendelkezésedre bocsájtják. ingyenes, szabad.
ha te nem vagy fejlesztő, akkor közvetlenül nem tudsz beleszólni a fejlesztés folyamatába, ezt el kell fogani. ha mondjuk olyan fontos ez, hogy felbérelsz egy fejlesztőt, hogy oldja meg neked a problémáidat, akkor már persze igen, aztán hogy utána a kész kóddal mi lesz, azt a licenszfeltételek szabáylozzák. például ugyanúgy közzéteszed, ahogy azok közzéteszik, akik jelenleg fejlesztenek bele.
tehát még egyszer: ez az ő projektjük, ők fejlesztenek bele, azt fejlesztenek, amit akarnak. ha Mark úgy dönt, hogy neki holnaptól rózsaszíne Hello Kitty támájú launcher kell a rendszerbe, akkor olyan lesz. ha ebbe bele akarsz szólni, akkor csinálj egy céget, fogadj fel fejlesztőket, és csináld úgy, ahogy neked legjobban megfelel. ők is ezt csinálják, meg az összes többi kisebb-nagyobb disztró kiadói.az pedig, hogy nem ront el egy új program XP-t, hát nem tudom próbáltál-e már kodekpakkot feltenni például. de a dll-hell miatt akármi igazából széttúrhatja a rendszert, elég figyelmetlenül programozni. ráadásul XP alatt alapértelmezetten rendszergazdaként nem is nehéz belekontárkodni a rendszermappákba.
a fejlesztésnek az a lényege, hogy újabbat kasz. ez néha azt jelenti, hogy a régi kódot ki kell dobni, mert nem lehet már toldozni tovább, és az új viszont egy idő, mire újra elkészül. nem olyan egyszerű egy egész ökoszisztémát fenntartani, erre valók a függőségek, hogy ilyenből ne legyen probléma, viszont ez verziókötődést is okoz egyben.hcl: én nem tudom, szernitem az azt jelentené, hogy átmennének ilyen félig rollingba, ami nem biztos, hogy jó. bár fene tudja. nekem is rémlik valami, hogy egy-két dolog kap majd főverzió frissítést is.
-
törölt tag
szerintem elég kevés program van, aminek nicnsenek függőségei. ha másért nem, de a GUI valamilyen gtk vagy qt lib-re épül. de az LTS lényege az, hogy a stabilan felépített programcsomaghoz biztonsági frissítéseket kapsz.
egyébként ez egy ilyen dolog, nem látsz bele a fejlesztésbe, én sem. nem tudjuk, hogy miért működött még akkor és utána miért nem. megcsinálják, egy hónap múlva már használhatod is. egyébként ha nagy problémát okoz, akkor felvehetted volna a kapcsolatot az adott somag(ok) fejlesztőivel, és utánajárhattál volna. vagy egyáltalán megkereshettél volna egy fejlesztőt, hogy oldja meg számodra, stb. ez egy nyílt rendszer, amit mindenki úgy fejleszthet, ahogy szeretné, és tovább is adhatja. ha neked nem tetszik a fejlesztési irány, akkor két dolgot lehet tenni: vagy megpróbálsz belefolyni, és formálni a rendszert, vagy keresel mást, ami számodra megfeleően működik.egyébként engem is zavar például, hogy nem működik rendesen a videóhívás msn meg gtalk alatt, de elfogadom, hogy a fejlesztőknek ez nem prioritás, ezért nem foglalkoznak vele annyit. ha értenék hozzá, akkor megpróbálnék tenni ellene, de mivel csak egy felhasználó vagyok, így nem tudok mit csinálni.
Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest